AndroidArvostelutHuaweiYleinen

Arvostelussa Huawei Mate S – puhelin, joka osaa yllättää

IMG_4297Sain Huaweilta arvosteluuni uuden Huawei Mate S –puhelimen. Puhelin on suhteellisen tuore, sillä se julkaistiin viime syksynä. Huawei on julkaissut mallistoon tämän jälkeen jo yhden uuden puhelimen, joka kantaa nimeä Mate 8.

Huawei Mate S on erikoinen ja varsin laadukas puhelin, johon ainakin itse tykästyin suuresti. Puhelin vakuutti minut välittömästä paketista otettaessakin, sillä Huawei on suunnitellut käyttökokemuksen erinomaiseksi. Arvostelussa kerron oman kokemukseni puhelimesta, sekä valoitan puhelimen heikkouksia sekä vahvuuksia. Heikkouksia puhelimesta löytyy mielestäni vain muutama, ja voinkin väittää puhelinta vuoden 2015 loppu vuonna testaamista puhelimista parhaimmaksi. Tähän vaikuttavat niin puhelimen erityisen hyvin onnistunut muotoilu sekä muut erinomaiset vahvuudet, joita muista puhelimista ei löydy tai ole niin hyvin toteutettuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Myyntipakkaus

IMG_3861Huawei Mate S toimitetaan hyvin erityislaatuisessa myyntipakkauksessa, sillä Huawei P8:n tapaan se on jälleen laadukkaan oloista kovaa pahvia sekä muovia. Pakkaus on ainakin omaan mieleeni varsin tyylikkään näköinen, ja pakkaus onkin ensimmäinen asia, joka kuluttajalle näkyy tuotteesta, joten on tärkeää, että myös se jo vakuuttaa kuluttajan.

Paketin avatessaan ensimmäisenä tulee esille itse puhelin, eikä mitään muuta ole näkyvissä. Vasta muovisen kerroksen alta paljastuu erikokoisia lokerikoita, joiden sisältä löytyy, laturi, USB-johto, nappikuulokkeet sekä pienestä pahvilaatikosta löytyy käyttöohjeet sekä Huawein oma puhelimelle suunniteltu suojakuori.


Laatutuntumaltaan erinomainen 

IMG_4647Laatutuntumalta puhelin on erinomainen, sillä puhelin rakentuu kokonaan metallista ja lasista. Koska laite on metallinen, niin on luonnollista myös, ettei puhelin natisekaan ollenkaan. Mielestäni Huawei Mate S sisältää kaikki laadukkaan puhelimen tyypilliset piirteet. Vaikka puhelimen rakennusaineina on käytetty metallia, niin Huawei on saanut pidettyä laitteen painon pienempänä kuin kilpailijansa. Puhelin on hieman kaareva takakuoren keskeltä reunoille, jonka ansiosta laitteesta saa tukevan otteen, vaikka puhelin onkin todella ohut.

Myöskään laadusta ei ole tingitty käyttöjärjestelmän osalta, sillä käyttöliittymä on mielestäni kauniisti muotoiltu, sekä erilainen kuin muiden. Käyttöjärjestelmästä kerron tarkemmin sille suunnatussa osiossa myöhemmin tässä arvostelussa.


Ulkoisesti tuttua Huaweita

Ulkoisesti Huawei Mate S on tuttua Huaweita. Puhelin näyttää lähes samalta kuin yhtiön Honor 7 –puhelin, joka taas näyttää lähes identtiseltä Huawei Ascend Mate 7 –puhelimelta. Totta, tämä taitaa olla se muotoilu, johon Huawein puhelimet perustuvat sekä tulevat perustumaan tulevaisuudessakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mate S on kuitenkin oma yksilönsä muiden puhelimien joukossa, sillä laite on kooltaan ja näppäinsijoittelultaan erilainen. Puhelimen mitat ovat 149.8 x 75.3 x 7.2 millimetriä ja puhelimelta löytyy painoa vain 156 grammaa.

Puhelimen oikeasta reunasta löytyy äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimet. Vasemmasta reunasta löytyy vain SIM- ja muistikortti telakka. Puhelimen alareunasta löytyy kaiutinritilät sekä USB-latausliitin. Yläreunasta löytyy taasen kuulokeliitin. Puhelimen takaosaan on sijoitettuna keskelle ylös kamera ja sen alle sormenjälkitunnistin.


Näyttö

IMG_5279Puhelimesta löytyvä näyttö on mielestäni erinomainen, sekä juuri sellainen, millainen nykypäivän älypuhelimesta pitää löytyä. Syy mielestäni puhelimen erinomaiseen kosketusnäyttöön on AMOLED-paneeli, joka toistaa kaikki väri hyvin, varsinkin tummat värit toistuvat hyvin. Mate S:n näytöstä löytyy myös hyvät katselukulmat, eikä niistä ole moittimista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen näyttö on kooltaan 5,5-tuumaa, joka tekee puhelimesta suurehkon, vaikka Huawei onkin onnistunut säilyttämään puhelimen siron ja kompaktin koon, sillä näytön ja puhelimen välinen kaistale on saatu kutistettua lähes pois. Puhelimen näyttö on vain Full HD –tasoa, mutta itse en koe tätä minkäänlaisena menetyksenä. Vaikka nykypäivänä puhelimissa mennään jo reilusti suuremmissa näytöntarkkuuksissa, niin Full HD -tasoinen näyttö säästää akkua toisin kuin esimerkiksi tarkempi Quad HD –tasoinen näyttö.


Kamera

IMG_5368Huawei on viime vuosina panostanut reilusti älypuhelimien kameroihin, vaikka emme olekaan nähneet niiden osalta samanlaista tulosta kuin Samsungilta, Applelta tai Nokialta. Mate S sisältää 13 megapikselin suuruisen pääkameran, jolla saa erinomaisia kuvia, vaikkakin kameralla ei pääse vastaaviin tuloksiin kuin esimerkiksi Samsungin viime vuotisilla huippupuhelimilla.

Monilla nykyisillä huippupuhelimilla saa kuvattua 4K-tasoista videota, mutta Mate S tekee tässä poikkeuksen, sillä puhelimesta ei löydy 4K-kuvaustarkkuutta. Tämä ihmetyttää ainakin allekirjoittanutta suuresti, sillä puhelin on teknisesti huippuluokkaa, mutta tällaista uutta ominaisuutta puhelimeen ei ole saatu tungettua mukaan. Toisinaan 4K-videokuvauksen puute on suuri miinus puhelimeen, sillä puhelin tukee vain Full HD –tasoista videokuvaa.

Kuten Huawei Honor 7:n kohdalla, niin myös tässä Mate S-laitteessa on suuri 8 megapikselin kokoinen kamera edessä, jolla saa erinomaisia kuvia. Puhelimen etupuolelta löytyy myös salamavalo, mikä on puhelimissa harvinaisempi tuttavuus, vaikka tämäkin nähtiin jo Honor 7:n kohdalla.

Alla vielä muutamia kuvia, jotka on otettu Mate S-puhelimen pääkameralla.

Kuvia, jotka on otettu kameran erilaisille ominaisuuksilla:


Tekniikka

IMG_5424Puhelimen sisältä löytyy Huawein oma jo hieman vanhentunut Hisilicon Kirin 935 kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Kirin 935 on Huawein viime vuoden malleista hyvinkin tuttu järjestelmäpiiri, joka ei missään mittauksissa päässyt samalle tasolle kilpailijoiden käyttämän Snapdragon 810 –järjestelmäpiirin kanssa. Oman kokemukseni perusteella voin kuitenkin todeta, että Huawei Mate S:n kohdalla järjestelmäpiiri on tarpeeksi tehokas normaalissa käytössä, mutta raskaissa peleissä takkuilua on kuitenkin huomattavissa. Itse en kuitenkaan esimerkiksi pelaa puhelimella, jonka takia on puhelimesta jäänyt todella positiivinen kuva, sillä se toimii sujuvasti normaalissa käytössä, eikä siinä ole minkäänlaisia takkuiluja havaittavissa.

Testilaitteestamme löytyi 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 3 gigatavua RAM-muistia. Huawei ei myy tällä hetkellä täällä Suomessa muilla muistikapasiteeteillä varusteltuja malleja, joten suomalaisten täytyy tyytyä vain tähän muistikapasiteettiin. Mate S sisältää kuitenkin muistikorttipaikan, jonka ansiosta puhelimeen saa lisämuistia muun muassa kuville ja muille tiedostoille.

Huawei Mate S pitää sisällään 2 700 milliampeeritunnin suureisen akun, josta puhtia riittää vaativammassakin käytössä lähes päiväksi. Normaalissa vähäisessä käytössä puhelimen akunkesto kestää jopa lähes kaksi päivää.


Sormenjälkilukija – markkinoiden nopein?

IMG_3851Huawei on lisännyt viime vuonna ahkerasti puhelimiinsa sormenjälkilukijoita. Huawei on vahvoilla sormenjälkilukijoiden tekniikassa, sillä se on yksi markkinoiden nopeimmista. Ainoa kilpailija nopeudessa on tällä hetkellä mielestäni Applen iPhonien kotipainikkeesta löytyvä sormenjälkilukija.

Huawein sormenjälkilukijasta löytyy myös mielestäni jokapäiväistä käyttöä helpottavia ominaisuuksia. Samat ominaisuudet löytyivät kuitenkin jo Huawein aiemmin julkaistusta Honor 7 –puhelimesta.

Huawei on mielestäni tehnyt sormenjälkilukijasta oikeasti tarpeellisen, sillä sen tarkoitus ei ole enää olla vain puhelimen lukituksen avaaja. Nyt sormenjälkilukija toimii myös niin sanottuna ”kosketuslevynä”. Sormea liu’uttamalla ylhäältä alas sormenjälkilujilla aukeaa ilmoitusvalikko ja taasen napauttamalla kaksi kertaa sitä, saa ilmoitukset pyyhittyä pois.

Puhelimen asetuksista saa myös monia muitakin liu’utuseleitä optimoitua sormenjälkilukijalle, joten voin sanoa tätä sormenjälkilukijaa jopa markkinoiden monipuolisimmaksi.


Käyttöjärjestelmä

Huawei tunnetaan luonnollisesti muiden kiinalaisten valmistajien tapaan hyvin aktiivisena Applen iOS-käyttöjärjestelmän ”kopioimisesta”, mutta Huawein kohdalla mielestäni tässä ei voida puhua plagioinnista, sillä Huawein käyttöliittymä on saanut vain vaikutteita iOS –käyttöjärjestelmästä. Esimerkiksi Xiaomin MIUI on kopioitu enemmän yksityiskohtaisemmin, mutta tärkeintähän on kuitenkin hyvä käyttökokemus.

Huawein oma käyttöliittymä on nimeltään Emotion UI, jota kutsutaan myös lyhyemmin nimellä EMUI. Käyttöliittymä jakaa jopa radikaaleja mielipiteitä, jotkut eivät pidä siitä ja toiset taas pitävät siitä. Itse kuitenkin pidän Huawein EMUI-käyttöliittymästä, sillä se on varsin virkistävä käyttää verrattuna tavalliseen Androidiin. Mielestäni käyttöliittymä on selkeä sekä toimiva, johon on sisällytetty erinomaisia käyttöä helpottavia ominaisuuksia.

Tässä arvostelussa en rupea käymään kuitenkaan käyttöjärjestelmää sen enempää läpi, sillä sitä on jo aiemmin käsitelty muissa Huawei artikkeleissa.


Yhteenveto

IMG_4216Huawei Mate S on tällä hetkellä mielestäni yksi markkinoiden laadukkaimmista puhelimista. Puhelimen upea näyttö on toinen syy harkita puhelimen ostamista laitteen muotoilun ohella. Näyttö on värikirkas, laadukas sekä yhdistyy puhelimen metalliseen runkoon erinomaisesti, eikä mitään saumakohtia ole huomattavissa.

Vaikka puhelin edustaakin markkinoiden kalleinta päätä, niin kannattaa puhelimen hankkimista miettiä, sillä laite on laadullisesti erinomainen. Huawei Mate S:n hinnat hipovat Suomessa artikkelin kirjoitushetkellä noin 650 euroa.


 

Huawei Mate S -

8.7

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android