ArvostelutIntexJollaSailfish OSYleinen

Arvostelussa Intex Aqua Fish – 70 euron puhelimeksi hyvä, mutta kamera pettää

Käyttöjärjestelmänä Sailfish OS 2.0

img_9666Jolla kertoi Sailfish OS 2.0 -käyttöjärjestelmästä ensimmäisen kerran jo vuoden 2014 lopussa Slush-tapahtumassa, mutta se tuli julkisesti saataville vasta vuoden 2015 syksyllä. Sailfish OS 2.0 oli alun perin suunniteltu Jolla Tabletille, mutta sittemmin tablettiprojektin epäonnistumisen myötä käyttöjärjestelmän painopiste on siirtynyt jälleen puhelimiin. Koska Intex Aqua Fish on ensimmäinen Sailfish OS 2.0 -käyttöjärjestelmäversiolle suunniteltu puhelin, niin käymme hieman tarkemmin Sailfish OS:n ominaisuudet läpi.

Lukitusnäyttö on yksinkertainen ja tyylikäs

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sailfishin lukitusnäyttö on yksinkertainen ja pelkistetty. Taustakuvana toimii puhelimeen asetettu tunnelma, joka toimii myös jokaisen Sailfish-sovelluksen taustalla. Lukitusnäytöltä pääsee aloitusnäyttöön sipaisemalla laitteen oikeasta tai vasemmasta reunasta keskelle. Lukitusnäytössä näkyy akunvaraus, yhteydet, kellonaika ja päivämäärä.

Saapuneet ilmoitukset näkyvät lukitusnäytön vasemmassa reunassa pienenä sovelluskuviona. Sailfish OS 2.0:n vakiovarustukseen lukeutuu myös lukitusnäytön oikopolut, jotka löytyvät vetovalikosta. Valikkoon voi valita kolme sovellusta, jotka ovat mahdollista avata suoraan lukitusnäytöltä.

Lukitusnäyttöön kuuluu myös media-sovelluksen tuki, eli lukitusnäytössä voi nyt vaihtaa soivaa kappaletta helposti ilman puhelimen lukituksen avaamista. Ominaisuus toimii myös Android-sovellusten kanssa, eikä vain ainoastaan Jollan kehittämän media-sovelluksen kanssa

Aloitusnäyttö, ilmoituskeskus ja Partner Space

Lukitusnäytön avauksen jälkeen esille tulee kolmesta ”välilehdestä” koostuva karuselli. Päänäkymänä toimii täysin tyhjä näyttö, johon avautuu taustalle jätettyjen sovellusten kannet. Aloitusnäytössä näkyy lukitusnäytön tapaan kellon aika, akunvaraus sekä yhteydet. Näytön alareunassa näkyy myös pieni vaalea viiva, joka osoittaa, että sieltä pyyhkäisemällä tulee esille sovellusvalikko.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aloitusnäyttöä napauttamalla kerran tulee esille suosikkisovellukset vain silloin, kun aloitusnäyttö on tyhjä. Nämä suosikkisovellukset ovat sovellusvalikon neljä ensimmäistä sovellusta.

Aloitusnäytössä voi myös vaihdella sovelluskansien paikkoja. Pitämällä sormea näytöllä hetken, tulee esille asetukset, josta voi sulkea avoimet sovellukset joko yksittäin ruksista tai kaikki kerralla vetovalikosta. Tässä tilassa voi nyt myös siirrellä kansien paikkoja.

Sailfish OS:n kaikista kehutuin ominaisuus on monipuolinen ilmoituskeskus. Tämän välilehden saa auki pyyhkäisemällä aloitusnäytöltä vasemmalta keskelle päin. Ilmoituskeskus on ominaisuuksiltaan laaja, sillä siinä näkyy kaikkien sovellusten ilmoitukset, päivämäärä sekä paikallinen sää. Ilmoitusvalikosta löytyy myös erillinen osio pikavalinnoille, jotka tulevat esille pyyhkäisemällä ilmoituskeskuksesta alaspäin vetovalikon tavoin. Ilmoituskeskukseen saa valita asetusten oikopolkuja ja pikatoimintoja. Pikatoimintoihin lukeutuu muun muassa nopea omakuvan ottaminen, hälytyksen asettaminen ja verkosta etsiminen. Oikopolkuja ja pikatoimintoja voi poistaa pitämällä niitä pohjassa, jolloin niiden päälle ilmestyy ruksi. Samaisessa tilassa toimintojen paikkoja voi siirrellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmoituskeskuksessa olevat ilmoitukset voi poistaa painamalla näkymää hetken pohjassa. Ilmoitukset voidaan poistaa yksitellen niiden eteen ilmaantuvasta ruksista tai vetovalikosta valitsemalla ”Poista ilmoitukset”. Ilmoitukset näkyvät myös selkeästi, sillä ne ovat lajiteltu aina sovelluskohtaisesti.

Intex Aqua Fishin yksinomainen ominaisuus on Partner Space, josta löytyy esiasennettuna Gaana -musiikkisovellus. Sovellusta kutsutaan myös nimellä ”Supersovellus”. Sovelluksen saa auki pyyhkäisemällä aloitusnäytöstä vuorostaan oikealta keskelle päin. Partner Space on näin suomalaisen silmin todella turha, sillä siihen ei ole mahdollista asettaa mitään muuta sovellusta. Onneksi kuitenkin Gaanankin saa kokonaisuudessaan pois puhelimesta, jonka seurauksena Partner Space -ominaisuuskin katoaa.

Sovellusvalikko ja Sailfish-sovellukset

nayttokuva_20161006_009

Sovellusvalikko

Sovellusvalikko on varsin tavanomainen. Sovellukset asettuvat valikkoon asennusjärjestyksessä ja sovellusten sijaintia voi jälkikäteen muokata oman tahdon mukaan. Sovelluksia voidaan lajitella myös kansioihin. Pitämällä sormea hetken pohjassa sovellusvalikossa ilmestyy sovellusten kohdalle ruksit, joista nämä voidaan poistaa. Tässä tilassa voidaan myös siirtää sovelluksia paikasta toiseen tai tehdä kansioita vetämällä toinen sovellus toisen päälle.

Parasta sovellusvalikossa on se, että sen saa esille missä tilassa vain. Vaikka käyttäisi Android-sovellusta, niin sovellusvalikko tulee esille, kun vetää näytön alareunasta ylöspäin. Vastaavaa ominaisuutta ei muista käyttöjärjestelmistä löydy ja mielestäni tämä helpottaa uuden sovelluksen avaamista, kun edellisestä sovelluksesta ei ensiksi tarvitse poistua.

Intex Aqua Fishin mukana tulee vain muutama esiasennettu sovellus, jotka ovat normaalien Sailfish-sovellusten ohella Here WeGo Android-sovellus, tallennustilan pikakuvake, joka ohjaa asetuksiin sekä Android-sovelluskauppa, joka pohjautuu Aptoide-sovelluskauppaan. Puhelimeen on myös piilotettuna Gaana-musiikkisovellus, joka tosin näkyy Partner Space-tilassa. Puhelimesta löytyy myös yllättäen Google Play -kauppa ja muut Googlen palvelut, mutta ne eivät ole missään esillä, vaan ne toimivat puhelimen taustalla.

Kovinkaan tarkasti en rupea käymään Sailfish-sovelluksia läpi, mutta näin yleisesti lähes kaikki sovellukset tarvitsisivat paljon uudelleensuunnittelua sekä reilusti enemmän kehitystä. Tällä hetkellä monet Jollan kehittämät sovellukset sisältävät kaiken tarpeellisen, mutta toteutus on mielestäni todella heikkoa. Itse ajattelen niin, että Jollan sovellukset pitäisi olla kaikista pisimmälle kehittyneimmät, joista muut sovelluskehittäjät voisivat ottaa mallia.

Android-sovellukset ovat myös mukana. Puhelimessa tosin toimivat vain sovellukset, jotka tukevat Android 4.4.4 -alustaa, joka rajaa joitakin sovelluksia pois. Siinä missä Sailfish-sovelluksia on puhelimelle saatavilla vain tuhansia, niin Android-sovelluksia on satojatuhansia, joten varsinaista ”sovelluspulaa” ei ole, niin kuin Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmällä. Ei kuitenkaan kannata odottaa, että Android-sovellukset toimisivat sulavasti, sillä sitä ne eivät todellakaan tee. Android-sovellukset toimivat pääasiassa tökkien sekä kaatuillen.

Tunnelmat ovat Sailfishin parasta antia

nayttokuva_20161006_029

Tunnelmat

Tunnelmat ovat Sailfish OS -käyttöjärjestelmän perusta ollut alusta asti. Tunnelmat ovat Sailfishin vastine taustakuville. Tunnelmat ovat kuvien, värien ja äänien yhdistelmä, jotka muokkaavat puhelimen väri- ja äänimaailman. Tunnelmat näkyvät käyttöjärjestelmän taustalla sekä Sailfish-sovellusten taustalla.

Tunnelmia voi luoda itse omista kuvistaan Galleria-sovelluksen avulla menemällä vain haluttuun kuvaan, valitsemalla vetovalikosta ”Luo tunnelma”, jonka jälkeen tunnelmalle valitaan väri, nimi sekä äänet eri ilmoituksille. Valitsemalla tähden ”Näytä ylävalikossa” ilmestyy itse luoma tunnelma näytön yläreunasta alaspäin vedettävään tunnelmavalikkoon.

Henkilökohtaisesti pidän tästä ominaisuudesta, koska sillä on mahdollista muokata puhelinta oman halun mukaan helposti.

Näyttökuvia Sailfish OS -käyttöjärjestelmästä:

Muut osiot:

  1. Alkusanat ja tekniset tiedot
  2. Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
  3. Näyttö
  4. Kamera
  5. Akku
  6. Tekniikka
  7. Käyttöjärjestelmä (Olet tässä)
  8. Myyntipakkaus
  9. Yhteenveto
  10. Intex Aqua Fish kuvina

Intex Aqua Fish

4.2

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. ”Android-sovellukset toimivat pääasiassa tökkien sekä kaatuillen” Kova statementti. Itse en tuota allekirjoita.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut