AndroidArvostelutHuaweiYleinen

Arvostelussa Nexus 6P – vakuuttava huippupuhelin

IMG_5367

Tällä kertaa arvosteluun päätyi Googlen ja Huawein yhdessä markkinoille tuoma Nexus 6P –älypuhelin, joka jatkaa Nexus-mallistoa yhdessä aiemmin arvostelleemme Nexus 5X:n kanssa. Siinä missä Nexus 5X oli LG:n ja Googlen yhdessä tuottama, niin Nexus 6P on kiinalaisen Huawein käsialaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nexus 6P on luonnollisesti Nexus 6:n seuraaja. Puhelimen P-kirjaimen kerrotaan tulevan sanasta ”Premium”, joka perustuu siihen, että puhelin on ensimmäinen Nexus-malliston jäsen, joka koostuu kokonaan metallista ja lasista, jonka takia puhelimesta ei puutu Premium-tuntumaa.

Nexus 6P vakuutti ainakin minut täysin, sillä puhelin on parasta, mitä Huaweilta on tullut. Arvostelussa käyn läpi puhelimen vahvuuksia ja heikkouksia monilta eri osa-alueilta.


Laatutuntuma markkinoiden kärkeä

IMG_5273

Metallilla on suuri merkitys siinä, miltä Nexus 6P näyttää ja tuntuu. Metallisen rakenteen ansiosta puhelin ei natise eikä tunnu laaduttomalta kädessä. Itse en voisi kuvitella puhelinta muovisella kuorella, sillä metalli on nykypäiväntrendi. Puhelin tuntuu kädessä pidettäessä onnistuneelta, puhelimeen on helppo tarttua, eikä puhelin tunnu paksulta.

Täällä Suomen talvessa puhelimen käyttö onkin turhan hankalaa kovassa pakkasessa, sillä laitteen metallinen runko viilenee nopeasti, eikä puhelinta ole enää miellyttävä pidellä käsissään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntumaa kohentamassa on vielä metalisiin reunoihin hyvin integroitu näyttö. Näytön ja metallin saumakohdasta ei löydy ärsyttäviä epäkohtia.


Ulkoiset huomiot

IMG_5267

Nexus 6P on saanut jonkin verran vaikutteita aiemmasta Nexus 6 –mallista, sillä puhelimen etupuolelta löytyy näytön ylä- ja alapuolelle sijoitetut eteenpäin suunnatut kaiuttimet. Puhelimesta kuitenkin erottaa selvästi Huawein omat vaikutteet puhelimen kehityksessä. Puhelimen takaa löytyy hieman kohollaan oleva lasinen kaistale, joka korostaa kameraa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kameraosan alapuolelta löytyy sormenjälkilukija, joka on sijoitettuna omasta mielestäni erinomaiseen paikkaan.

Puhelimen oikeasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuus- sekä käynnistyspainikkeet. Puhelimen käynnistyspainike on kuvioitu, joka parantaa selvästi näppäimen tuntumaa ja samalla myös tekee painikkeesta paremmin löydettävän, sillä se eroaa normaaleista äänenvoimakkuusnappuloista.

Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy vain SIM-korttitelakka, jonne sopii Nano SIM-kortti. Nexus 6P alareunasta löytyy USB C-tyypin latausliitin sekä yläreunasta kuulokeliitäntä.


Myyntipakkaus lyhyesti

Puhelimen myyntipakkaus on tyylikäs, sekä lähes identtinen Nexus 5X:n myyntipakkauksen kanssa. Myyntipakkauksen sisältä löytyy itse puhelin, USB-C-tyypin laturi ja lyhyt USB-johto, jolla saa puhelimen yhdistettyä, vaikka tietokoneeseen.


Hyvä akunkesto

Nexus 6P sisältää hyvän akunkeston, joka on suuren 3450 milliampeeritunnin akun ansiota. Akku kestää kovassa käytössä jopa kokonaisen päivän aamusta iltaan. Puhelimen akunkeston parhaimpiin ominaisuuksiin lukeutuvat muun muassa nopea lataus. Nopea lataus tarkoittaa tässä puhelimessa sitä, että jopa vain 10 minuutin latauksella saa 7 tuntia lisää käyttöaikaa.

Nopea lataus on mielestäni yksi puhelimen parhaimmista ominaisuuksista, sillä puhelimeen saa todella lyhyessä ajassa hyvinkin paljon lisävirtaa, jos akku on yllättäen loppumassa esimerkiksi kesken päivän. Tämä oli kuitenkin testijakson aikana todella harvinaista, sillä akku kesti miltei joka päivä iltaan saakka.


Näyttö

IMG_5255

Nexus 6P perustuu suureen ja tarkkaan AMOLED-näyttöön. Näytön koko on 5.7-tuumaa ja tarkkuutta löytyy kiitettävät 2560 x 1440 pikseliä, joten pikselitiheys on 518. Näyttö on kirkas sekä sisältää erinomaisen katselukokemuksen.

Mielestäni puhelimen näytön parhaimpiin ominaisuuksiin kuuluu se, että näytön saa todella himmeäksi. Tämä on todella hyvä ominaisuus ainakin pimeässä käytettäessä, sillä silmät eivät rasitu niin paljoa kuin jos näyttö olisi kirkkaampi. Nexus 6P:n näytön saa himmeämmäksi kuin muiden saman hintaluokan puhelimien.


Sisällä hyrrää huippuluokan tekniikkaa

IMG_5260

Kuten odottaa saattaa, niin Nexus 6P on teknisesti huippuluokkaa. Puhelimen sisällä hyrrää Qualcommin Snapdragon 810 –järjestelmäpiiri. Piiristä käytetään uudistettua toisen sukupolven versiota, josta ei pitäisi enää löytyä ylikuumentumisongelmia. Järjestelmäpiiri perustuu 64-bittiseen ja 8-ytimisiin 2,0 GHz –suorittimiin. Puhelimesta löytyy myös Adreno 430 –grafiikkasuoritin.

Nexus 6P on saatavilla kolmena eriversiona. Versiot poikkeavat vain tallennustilan määrässä, sillä puhelinta voi tilata 32, 64 ja 128 gigatavun versioina. Kaikissa näissä malleissa kuitenkin on 3 gigatavua LPDDR4 RAM-muistia.

Puhelimen takapuolelta löytyy Huawein puhelimilla tavanomainen sormenjälkilukija. Sormenjälkilukija on sijoitettuna puhelimen pääkameran alapuolelle, jossa se on mielestäni luonnollisella paikalla. Sormenjälki lukija löytyy siis aina helposti, kun puhelin on kädessä, sillä ainakin itse olen tottunut pitämään etusormeani juuri sen kohdalla.

Huawei on joutunut luopumaan Nexus –puhelimen kohdalla omasta Emotion UI –käyttöliittymästä, jonka takia Nexus 6P ei ole saanut eletoimintoja, joita muista Huawein sormenjälkilukijan sisältävistä puhelimista löytyy. Esimerkiksi pyyhkäisemällä sormea ylhäältä alas sormenjälkilukijalla ei voi avata Huaweille totutusti ilmoitusvalikkoa tai selata kuvia galleriassa. Mielestäni tämä on Nexus 6P:n yksi puutteista, sillä puhelimen sormenjälkilukija toimii nyt vain oman ”henkilöllisyyden” tunnistamisessa.

Sormenjälkilukija on kuitenkin Huaweille ominaiseen tapaan hyvin nopea, eikä Huawei 6P:n kohdalla ollut havaittavissa samanlaisia ongelmia kuin Nexus 5X.:n sormenjälkilukijan kanssa.

Nexus 6P sisältää myös uuden USB-C –tyypin latausliittimen. USB-C korjaa normaalia USB:tä ikuisuuden vaivanneen ongelman, että liitin pitää asetella juuri tarkalleen, mutta USB C:n kohdalla laturin voi laittaa puhelimeen kiinni kumminpäin vain. Uuden tyyppisellä latausliittimellä on kuitenkin omat ongelmansa, sillä se tekee vanhat laturit turhiksi, koska ne eivät ole yhteen sopivia USB-C –latausliittimen kanssa.


Kamerat tekevät hyvää jälkeä

IMG_5264

Puhelin pitää sisällään myös erinomaiset kamerat niin puhelimen takana kuin edessäkin. Takakamera on kooltaan 12,3 megapikseliä, joka on myös täysin sama kuin halvemmassa Nexus 5X-mallissa. Kamera on suhteellisen hyvä ja tekee erinomaista jälkeä ollakseen älypuhelimen kamera.

Valitettavaa kamerasta ei juuri löydy, mutta Google vakio kamerasovellus on jotain, mitä nykypäivän puhelimista ei enää saisi löytyä. Kamera on liian yksinkertainen, josta ei löydy kunnon säätömahdollisuuksia, mutta onneksi Google Play-kaupasta löytyy muutamia ihan kunnollisia kameraohjelmistoja, joilla kuvaaminen on paljon mielekkäämpää.

N6P Screenshot 5

Nexus 6P ei sisällä Nexus 5X:n tapaankaan optista kuvanvakainta, joka on toisinaan suurikin miinus. Alla vielä muutama kuva, jotka on taltioitu Nexus 6P:n pääkameralla.


Käyttöjärjestelmä

Puhelimessa toimii Nexus-malleille tyypillisesti Android –käyttöjärjestelmällä. Mikä parasta, toimii puhelin uudella Android 6.0 –käyttöjärjestelmäversiolla. Nexus 6P:ssä ei ole mitään valmistajan tekemiä muutoksia, joten laite on vastaus monien rukouksiin siitä, että Huawei tekisi puhelimen, jossa ei olisi yhtiön omaa Emotion UI-käyttöliittymää, joka on reilusti normaalia Androidia erilainen.

Aito ja alkuperäinen Android 6.0 on nopea ja sileä, mutta toisinaan jäin kyllä kaipaamaan myös muiden valmistajien tekemiä omia muutoksia, joilla voi parantaa puhelimen käyttökokemusta.


Yhteenveto

IMG_5367

Nexus 6P on lähes parasta Huaweilta, mitä olen ikinä nähnyt. Nexus 6P on myös mielestäni yksi parhaimmista markkinoilta löytyvistä Android –puhelimista. Vaikka Huawein oma Emotion UI on virkistävä Android-markkinoilla, niin normaali puhdas Android on varmasti suuremman yleisön mieleen. Puhelimen suuri ja terävä näyttö on erinomainen. Nexus 6P sisältää Huawein puhelinhistorian tarkimman näytön, sillä normaalisti Huawei on tyytynyt käyttämään vain Full HD –tasoisia näyttöpaneeleita.

Nexus 6P oli monilta osin omaan mieleeni ja täytti kaikki vaatimukset, mitä puhelimelta vaadinkin. Vaikka puhelin kamera ei pääsekään edelleenkään samalle tasolle esimerkiksi Galaxy S6-mallien kanssa, niin kamera on kuitenkin tarpeeksi riittävä normaalissa käytössä.

Kuten normaalia myös Nexus 6P noudattelee muiden valmistajien huippupuhelimien hintoja. Huawei on tunnettu enimmäkseen halvasta hinnasta ja laadukkaista puhelimista, mutta Nexus 6P:ssä on luovuttu halvasta hinnasta. Huawei Nexus 6P:n hinnat alkavat 649 eurosta, joka on nykyaikana normaalin huippupuhelimen lähtöhinta.


 

Nexus 6P

8.3

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android