ArvostelutYleinen

Arvostelussa Ōura – Aktiivisuus- ja hyvinvointimittari sormessasi

ring_charger

Ōura, tuo oudolta kuulostava ja näyttävä sana, jolla ei ole suoraa merkitystä edes suomen kielessä. Viittaus sanaan löytyy erittäin vanhasta kielestä, josta myöhemmin myös suomi on saanut peruja. Ōura tarkoittaa kovaa, kivistä maata, mutta nykyisin se on myös erään pienen suomalaisen startup yrityksen nimi. Ōuran ensimmäinen tuote on Ōura -sormus joka on ollut markkinoilla noin puolisen vuotta. Ōuran myynti käynnistyi vuoden 2015 keskivaiheilla jolloin sormus tuli joukkorahoitus -sivusto Kickstarterin kautta myyntiin. Nopeimmat tukijat saivat sormuksen kohtuulliseen 199 euron hintaan. Kuten startup- ja Kickstarter kampanjoissa yleensä on tapana myös ŌURAn toimitukset myöhästyivät alkuperäisestä marraskuu 2015 tavoitteesta ja ensimmäisiä sormuksia saatiin toimitukseen vuoden 2016 alkupuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Olen käyttänyt Ōura sormusta nyt reilun puoli vuotta ja tässä on arvostelu tästä hiukan erilaisesta tuotteesta. Laite on hankittu omaan käyttöön suoraan valmistajan Kickstarter kampanjasta vuoden 2015 loppupuolella.

Tässä arvostelussa tullaan käymään läpi tekniikka Ōura -sormuksen sisällä ja käydään tarkemmin läpi mitä kaikkea tämä erikoisempi puettava älylaite oikeasti pystyy tekemään. Käyn myös läpi Ōuran mobiiliapplikaatiot ja samalla tutkimme hiukan sormuksen keräämää dataa ja kuinka data esitetään sormuksen käyttäjälle.

HUOM: En ole fitness tai hyvinvointialan ammattilainen, saati alan asiantuntija joten kovin syvällistä kantaa tuotteen hyvinvointipuoleen en tässä jutussa ota.

OURA_ring_hands

Pakkaus ja paketointi

Suomesta on lähtöisin monenmoista suunnittelijaa ja yhtiöt kuten Artek ja Pentik ovat tunnettuja ympäri maailman. Tässä suhteessa Ōura ei tee poikkeusta. Suomalaiset suunnitteluperiaatteet ovat hyvin selkeästi näkyvillä itse tuotteessa ja sen paketoinnissa, joka on lyhyesti kuvattuna minimaalista ja yksinkertaista, siis hyvällä tavalla. Paketoinnissa on selkeitä viitteitä Applen tuotepakkauksiin ja ideologiaan. Itse sormus on saatavilla kolmena eri värivaihtoehtona jotka ovat musta, valkoinen tai mattamusta. Musta ja valkoinen versio maksaa 329 euroa ja mattamustasta joutuu kuvetta kaivamaan huikeat 549 euron verran.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

oura_featured

Laite on siis pakattu valkoiseen pieneen laatikkoon. Laatikkoa voisi helposti verrata korun sisältävään yllätykseen, jonka olet juuri ostanut paremmalle puoliskollesi. Itse pakkauksen sisältä löytyy sormusrasia jonka päälipuoli on läpinäkyvää muovia, jonka läpi itse sormus näkyy. Sormuslaatikko ei itseasiassa ole mikä tahansa laatikko, vaan se toimii myös sormuksen lataustelakkana. Laatikon sisällä on kaksi pientä metallista klipsiä jotka löytyvät myös itse sormuksen sisäpuolelta. Näiden klipsien yhdistäminen käynnistää sormuksen latautumisen. Sormuksen lataaminen tyhjästä täyteen kestää noin tunnin.

Pakkauksesta löytyy lataustelineen lisäksi micro-usb kaapeli jolla lataustelakka kytketään seinäpistokkeeseen (itse seinäpistoketta ei tule mukana).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sormus on valmistettu zirkoniasta, joka on tunnettu kovuudestaan ja suojelee sormusta hienosti naarmuilta ja jäljiltä. Sormus on myös vedenpitävä 50 metriin saakka. Laadukkaista valmistusmateriaaleista johtuen, musta ja valkoinen versio sormuksesta on Ōuran lupausten mukaan naarmuuntumaton.

Tässä vielä viralliset tekniset ominaisuudet:

Materiaali: Zirconia, vedenpitävyys 50m saakka, naarmuuntumaton
Värivaihtoehdot: Mirror Black, Arctic White and Stealth Black
Sensorit: Optinen sykemittaus, kehon lämpötila, hengitystiheyden seuranta
Akunkesto: 2-3 päivää

Ōura ei paljasta sen tarkempia tietoja sormuksen sisäisistä komponenteista kuten prosessorista mutta hyvin todennäköisesti sormuksen sisällä hyrrää jotain ARM pohjaista.

Ominaisuudet & käyttö

Yleensä kun puhutaan puettavista laitteista, ihmiset yhdistävät termin erilaisiin aktiivisuutta mittaaviin rannekkeisiin kuten Fitbit tai Polarin Loop -sarja. Ōura on ottanut asiaan uuden näkökannan ja tunkenut nämä tunnetut ominaisuudet sormukseen. Kyllä, luit aivan oikein, kaikki tarvittavat tekniikka on ahdettu pieneen sormukseen.

OURA_ring_technology_resized
Puettavat älylaitteet markkinoidaan yleensä askelmittareina ja aktiivisuusmittareina ja osa mittaa myös unen ja sen laadun. Ōura tekee kaiken tämän ja lisäksi paljon muutakin. Sormus sisältää paljon Ōuran itsensä kehittämää tekniikkaa. Sormuksella on kaksi eri toimintatilaa, unitila ja normaali “aktiivisuustila”. Molemmissa tiloissa sormuksella on eri toiminnot joita se mittaa. Tässä vielä täydellinen listaus mitä kaikkea tämä pieni sormitietokone pystyy mittamaan:

Aktiivisuustila:
– Aktiviteettien kesto
– Aktiviteetin intensiivisyys
– Aika jonka vietät paikallasi (istuen)
– Askeleet

Unitila:
Unitilassa Ōura analysoi unessa olosi keston ja laadun. Näiden perusteella sormus pystyy myös laskemaan palautumisasteesi edellisen päivän aktiviteeteistä. Unitilassa aktivoituu myös sormuksen sykemittaus. Sormus seuraa ja mittaa sykettäsi läpi koko sen ajan kun olet unessa. Sykkeen ja unen lisäksi sormus pystyy mittaamaan kehosi lämpötilan, sen liikkeet (sisäisen 3D kiihtyvyysanturin avulla) ja myös hengitysnopeuden/tiheyden

Kuten yllä olevasta voi huomata, sormuksen käyttöaste on toistaiseksi huomattavasti suurempi unitilassa. Unitilassa esiin tulee myös Ōuran erikoisuudet, se on nimittäin ensimmäinen puettava älylaite joka pystyy seuraamaan kohteen hengitystä sekä kehon lämpötilaa.

Ōuran käyttää näitä sormuksen keräämiä tietoja analysoidakseen unesi ja myös sen minkä verran aikaa kehosi viettää eri uniasteissa. Ihmisuni voidaan jakaa neljään eri vaiheeseen, valveilla oloaika kun menet nukkumaan, kevyen unen vaihe, REM uni ja syväuni. Sormus yhdistää nämä kaikki vaiheet ja yhdessä päivän aikana mitattujen aktiviteettien kanssa se analysoi edellisen vuorokauden ja antaa sen pohjalta ehdotukset esimerkiksi tulevalle päivälle. Esimerkkinä vaikka tilanne, että olet ollut aktiivinen pitkin päivää ja olet esim. käynyt pitkällä lenkillä ja tämän jälkeen yöunesi jäävät lyhyeksi tai unen laatu on heikkoa. Tällöin Ōuran sovellus saattaa ehdottaa, että seuraavana päivänä on ehkä viisainta ottaa hiukan rennommin.

Löytyykö sormuksesta sitten jotain muuta, koska tämähän kuulostaa aika perinteiseltä eikö niin? Ōuran erikoisuus tuleekin vasta kun sormus on saanut nämä mainitut datat kerättyä.

Ōuran kehitysporukka koostuu muunmuassa entisistä Polarin työntekijöistä, jotka ovat suunnitelleet Polarin laitteissa käytettyjä algoritmejä. Samat henkilöt ovat myös Ōuran sormuksen algoritmien takana. Algoritmejä siis käytetään muodostamaan sormuksen datasta käyttäjälle höydyllistä ja luettavaa dataa.

Sormuksen keräämä raakadata jaetaan kolmeen eri osioon eli uneen, aktiviteetteihin ja Ōuran omaan valmiusasteeseen. Näihin pureudumme hiukan tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Sormuksen akkukestoksi luvataan 2-3 päivää, ja omien käyttötottumusteni perusteella tuo luku pitää aika hyvin paikkaansa. Laitteen lataus on nopeaa ja itse olen laittanut sormuksen lataukseen aina aamulla kun herään ja antanut sormuksen latautua noin 20-30minuuttia aamutoimien ohessa. Yleensä sormus lataa itsensä täyteen tässä ajassa (yön jälkeen jäljellä on noin 50-60% akkua.

Sovellukset

Sovellusten osalta jaan tämän osion kahteen, eli iOS ja Android versioiden arviointiin. Syy tähän on se, että tälläkin hetkellä sovelluston toiminnassa on suuria (ja valitettavia) eroja alustojen välillä.

iOS

Hyvin useasti kun puhutaan tuotteesta jolla on tuki useammalla mobiilialustalle, tässä tapauksessa tuki löytyy iOS ja Android laitteille, toinen versio on astetta parempi. Valitettavasti näin on myös Ōuran kanssa. Kun sormuksen toimitukset alkoivat Kickstarter kampanjan jälkeen (minä mukaanlukien) vain iOS versio mobiilisovelluksesta oli saatavilla. Android versio, joka on edelleen Beta asteella, tuli muutama kuukausi myöhemmin.

Ensimmäisellä käynnistyksellä sovellus opastaa laitteen parituksen kanssa ja pyytää käyttäjää asettamaan sormuksen sormeen. Paritus ja kommunikointi sormuksen kanssa tapahtuu bluetooth yhteyden avulla. Kun puhelin ja sormus on paritettu käyttäjälle avautuu sovelluksen päänäkymä.

Sovelluksen päänäkymä on eräänlainen infotaulu. Yläosassa näkyy pienimuotoinen tervehdysteksti, joka vaihtuu kellonajan mukaan (Hyvää huomenta, iltapäivää ja iltaa). Mukava pieni lisä mutta ei todellakaan mitään henkeäsalpaavaa. Käyttäjä voi sovelluksen asetuksissa asettaa oman nimensä jolloin sovelluksen tervehdystekstiin lisätään käyttäjän haluama nimimerkki ja jolloin tervehdyksestä tulee hiukan henkilökohtaisempi.

oura_main_view

Sovelluksen yläosassa näkyy myös kolmen pääosion arvoja esittävä luku ja infopalkki. Tämä tarjoaa mahdollisuuden nähdä nopeasti eri osioiden luvut, jotka päivittyvät päivän aktiviteettien mukaan.

Palkkien alapuolella sijaitsee sormuksen tarjoamat vinkit kyseiselle päivälle. Osio siis muuttuu päivän mukaan ja sormus antaa käyttäjälle erilaisia vinkkejä ja koostettuja graafeja esim. viime yön unesta tai askelmääristä. Sovellus voi esimerkiksi ehdottaa huonosti nukutun yön jälkeen että käyttäjä yrittäisi mennä illalla hiukan aikasemmin nukkumaan, jotta unenlaatu paranisi ja keho palautuisi paremmin. Sovellus osaa myös ilmoittaa jos keho ei ole datan perusteella täysin palautunut edellisestä päivästä, jolloin neuvona saattaa olla ottaa hiukan rauhallisemmin. Tällöin sovellus myös laskee päiväkohtaista liikkumistavoitetta.

Näiden mainittujen kolmen osion avulla käyttäjät pääsevät näkemään syvällisemmän analyysin kyseisen päivän datasta. Jokaisen osion rakenne on samanlainen, jossa ensimmäisenä käyttäjä näkee diagrammin nykyisen ja edellisten päivien datasta. Diagrammin alta löytyy sitten tarkempi näkymä josta nähdään mitkä asiat ovat vaikuttaneet ja miten tuo kokonaisdata on jakautunut eri osa-alueisiin.

Lopussa käyttäjälle näytettään lisäksi datan jakautuminen eri osa-alueille. Esimerkiksi aktiivisuusosiossa käyttäjä näkee askelmäärän ja kuinka pitkää matkaa kilometreinä kyseinen askelmäärä vastaa. Samassa kohtaa sovellus näyttää myös päiväkohtaisen tavoitteen kilometreinä. Sovellus näyttää myös ajan kuinka kauan olet ollut paikoillasi ja näyttää lukeman istuvana tikku-ukkona ja sen yläpuolella oleva luku kertoo tunnit joiden aikana et ole liikkunut yhtään.

Unen osalta sovellus näyttää kokonaisajan minkä käyttäjä on ollut sängyssä ja tämän alla näytetään graafinen ajan jakautuminen eri univaiheisiin. Jakauma on myös nähtävissä omina lukuinen graafin alapuolella omina laatikoinaan, jossa unitilojen osalta näkyy myös prosenttimäärät sekä aika kauanko kyseisessä tilassa kehosi on ollut.

“Valmiustila” joka on sovelluksen viimeinen osio on paikka, jossa sovelluksen muiden osioiden data kootaan yhteen ja yhdistetään sekä analysoidaan Ōuran algoritmeillä. Tämän jälkeen sovellus näyttää käyttäjälle prosentuaalisen pistemäärän. Mitä suurempi prosenttiluku on sitä paremmin keho on palautunut edellisen päivän suorituksista.
oura_readiness_view

Sovelluksessa on myös muutamia asetuksia, jotka on hyvä käydä konfiguroimassa, koska näitä tietoja käytetään myös päänäkymän ehdotuksissa. Asetuksiin voidaan määritellä käyttäjän sukupuoli, pituus ja paino. Nämä tiedot vaikuttavat sovelluksen antamiin ehdotuksiin. Asetuksien kautta voidaan myös luoda uusi Ōura Cloud -tunnus (onnistuu myös nykyisin ensimmäisellä käynnistyskerralla). Tätä tunnusta käytetään synkronoimaan sovelluksen tiedot Ōuran pilveen, joka mahdollistaa puhelimen vaihdon ilman, että sovelluksen data häviää. Valitettavasti Ōura Cloud -ominaisuus on saatavilla tällä hetkellä vain iOS käyttäjille. Sovellus ei myöskään tue synkronointia muihin liikuntapalveluihin kuten Applen Health -sovellus (tulossa tulevaisuudessa).

Android sovellus

Android sovelluksesta ei hirveästi eroja tällä hetkellä löydy. Kirjoitushetkellä Ōuran Android sovellus on ominaisuuksiltaan hyvin lähellä iOS versiota. Ainoat puutteet ovat pilvisynkronoinnin puute sekä pienet graafiset erot sovelluksessa.

Vielä pari kuukautta sitten tilanne oli täysin erilainen. Tuolloin Android sovellus näytti vain aktiviteetti ja uni osiot. Esimerkiksi sovelluksen päänäkymä ei tuolloin vielä ollut. Kaikkein tärkein ominaisuus, eli Ōura Cloud synkronointi puuttuu edelleen sovelluksesta. Ōura on lupaillut päivitystä joka tuo ominaisuuden Androidille syys-/lokakuussa, eli yli 3-4kk iOS versiota jäljessä. Android sovellus ei myöskään tue synkronointia Google Fit -palvelun kanssa.

Sovellusten erot eri alustoille kertovat myös omalla tavallaan karua kieltä yrityksen painotuksista. On valitettavaa nähdä, että markkinoinnissakin mainittu Android tuki on vajavainen ja laahaa iOS versiota perässä useita kuukausia. Android tuki on parantunut huomattavasti viimeisessä päivityksessä mutta tuki on edelleen heikossa hapessa. Lisäksi yrityksen kommentit siitä, koska sovellukset olisivat 1:1 ominaisuuksissa ovat lähinnä “tulevina kuukausina” pohjaisia lausuntoja. Syyt Android tuen heikkouteen ovat olleet perinteiset “Androidin fragmentoituminen ja kehityksen haastavuus eri laitteille”.

Datan tarkkuus ja yhteenveto

Käytän myös Microsoft Band 2:sta joka päivä ja olenkin seurannut sormuksen ja Band 2:n tuottamia datoja. Ilokseni olen huomannut, että näiden kahden eri laitteen datat ovat olleet hyvin lähellä toisiaan. Suuremmat erot ovat lähinnä askelmäärissä, joka varmasti johtuu tavasta kuinka laitteet mittaavat askeliaan.

Minulle tärkein data on unidata ja tässä Ōura on selkeä voittaja. Sormus tunnistaa automaattisesti nukkumaanmenoni ja yleensä sovelluksessa näkyvä aikakin vastaa todellisuutta. Microsoft Band2 vaatii aina erikseen unitilan asetuksen päälle, jos seurannasta halutaan saada kaikki irti. Band2 kyllä osaa huomata nukkumaanmenon automaattisesti mutta se ei tällöin osaa analysoida dataa yhtä hyvin kuin Ōura tekee. Myös Ōuran tapa esittää yleiskatsaus dataan on huomattavasti paremmin toteutettu. Yhdellä vilkaisulla pääsivulta näet tämän hetkisen tilanteen ja myös ehdotukset ovat selvästi esillä.

Yhteenveto

Tarjoaako Ōuran sormus sitten kaiken mitä markkinointimateriaali kertoo? Kyllä antaa ja vähän siihen päälle. Mitään erikoista ja uuttahan Ōura ei loppujenlopuksi tarjoa. Erilaisuus tulee itse laitteen rakenteessa ja datassa mitä sormus kerää. Markkinat ovat tällä hetkellä täynnä erilaisia aktiivisuusmittareita ja -kelloja, mutta ŌURA on ainoa joka on saanut tuon tekniikan tungettua pieneen sormukseen.

Ōuran sormus näyttää hyvältä, vaikkakin ehkä sormessa pistääkin silmään hyvin selkeästi. Sormuksen ulkonäkö on kuitenkin, ainakin itselleni, upea ja se on herättänyt mielenkiintoa myös ulkopuolisten silmissä. Teknologian osalta on hienoa huomata, että tällainen määrä teknologiaa ja sensoreita on saatu tungettua näin pieneen tilaan.

Ainoat suuret miinukset tulevat sovelluksista, ja lähinnä siitä kuinka sovelluksen eri versioita tuetaan. Välillä tuntuu, että Android tuki on mukana pelkästään siksi, että ostajia saadaan enemmän, oli sovellus kuinka surkea tahansa, niin se on vain pakollinen paha. Edelleen Android version puuttu synkronointituki Ōuran pilvipalveluun on suuri puutos ja tekee tilanteesta todella hankalan jos olet vaihtamassa puhelinta. Puhelimen vaihto tarkoittaa, että kaikki keräämäsi data jää vanhaan puhelimeen ja käyttäjällä ei ole edes manuaalista keinoa siirtää dataa uuteen puhelimeen.

Voiko Ōuran sormusta suositella? Kyllä ja ei. Ōura tuo saturoituneille puettavien laitteiden markkinoille vihdoin jotain uutta niin ulkopuolisesti kuin myös teknologian osalta. Suurin este on sormuksen hinta. Ōura markkinoi laitetta ensin Kickstarterin kautta, jossa halvimmillaan sormuksen sai itselleen 199€ hintaan. Tämäkin hinta on jo suhteellisen paljon verrattuna esimerkiksi Polarin tai Fitbitin tuotteisiin. Kickstarter kampanjan päätyttyä Ōura toi sormuksen myyntiin myös oman verkkokauppansa kautta, lisäksi sormus on nyt otettu myös operaattori Elisan uuteen Elisa Kulma myymälään myyntiin. Sormuksen hinta on melkein tuplaantunut Kickstarter hinnasta ja valkoista ja mustaa sormusta myydään nyt 329€ hintaan ja mattamustasta versiosta köyhtyy vielä pari sataa euroa (549€).

Olen ollut tyytyväinen omaan Kickstarterin kautta hankittuun sormukseen, mutta todellisuus on se, että itse kyllä miettisin kolmekin kertaa ennenkuin olisin valmis maksamaan yli 300€ sormuksesta.

Oura -sormus

7.6

Sormus tuo uusia tuulia puettavien älylaitteiden markkinoille. Laitteen kova hinta ja hieman ontuva sovellustuki on syytä ottaa huomioon jos sormusta on hankkimassa.

Juha Uotila
33-vuotias mobiliilaitteista ja teknologiasta kiinnostunut helsinkiläinen. Juha on jo pidemmän aikaa kirjoitellut kokemuksiaan laitteista aluksi omiin blogeihinsa, ja tämän jälkeen englantilaiselle MobileTechTalk -sivustolle. Muutaman vuoden jälkeen oli kuitenkin aika palata omille juurille, ja jatkossa Juhan kirjoitukset löytyvät täältä SuomiMobiilista. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut