ArvostelutJollaSailfish OSTuring PhoneYleinen

Arvostelussa Turing Phone Dark Wyvern – Onko puhelin oikeasti 1000 euron arvoinen?

img_0389Turing Robotic Industries (TRI) on varsinainen kummajainen älypuhelinmarkkinoilla. Yhtiön ensimmäinen puhelin kantaa nimeä Turing Phone ja se julkaistiin alun perin jo vuonna 2013. Vasta muutama kuukausi sitten puhelimet ovat lähteneet liikkeelle ennakkotilaajille. Osa tilaajista kuitenkin kerkesi perumaan tilauksensa, ennen tuotteen valmistumista.

Turing Phone ei oikeastaan ole vieläkään täysin valmis, sillä nyt kootut kappaleet ovat niin kutsuttuja arviointilaitteita (Evaluation Unit), jotka eivät ole lähelläkään valmista. Toimitetuista puhelimista puuttuu monia ominaisuuksia, joita valmiiseen versioon lupailtiin jo vuosia sitten. Turing Robotic Industriesin mukaan virallinen ja valmis versio Turing Phonesta on tulossa ensi vuoden alussa saataville ja kaikki arviointilaitteen omistavat henkilöt ovat oikeutettuja saamaan toiseksi puhelimeksi myös valmiin version. Ensi vuoden puhelimesta tulee löytymään muun muassa tehokkaampi Snapdragon 821 -järjestelmäpiiri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turing Robotic Industriesin tarina on täynnä valheita ja toteutumattomia lupauksia. Puhelimen tuotannon piti alkaa Suomessa toukokuussa, mutta toisin kävi. Tuotantoa ei ole vieläkään aloitettu ja nyt toimitetut Turing Phonet on valmistettu Kiinassa. Luultavasti Turing Robotic Industriesin hitaus on peräisin jo yrityksen rakenteesta ja työntekijöistä. Luotettavien tietojen mukaan Turing työllistäisi tällä hetkellä yhteensä noin 3-5 työntekijää, joista kaikki toimivat eri puolilla maailmaa, jonka takia myös yhtiön sisäinenkin tiedonkulku on varmasti haastavaa.

img_0511

Jo huhtikuussa olin yhteydessä Turing Robotic Industriesin työntekijöihin kyselläkseni mahdollisesta testilaitteesta ja puhelin luvattiin toimittaa minulle toukokuussa, mutta toisin kävi. Kyselin puhelimen perään toukokuussa, jonka jälkeen testilaitetta lupailtiin kesäkuulle. Samainen tarina jatkui kuukaudesta toiseen, kunnes syyskuun lopussa sain vastauksen ”palaa asiaan kolmen viikon päästä”. No minähän palasin asiaan käskystä lokakuussa, jolloin sain vastauksen, että ”Emme lähetä puhelimia arvosteltavaksi”. Toki tämänhän Turing olisi voinut kertoa jo, vaikka huhtikuussa, jotta olisimme välttyneet useiden kuukausien ”taistelulta”.

Turingin tyhjistä lupauksista lannistumatta otin yhteyttä Jollaan, josta tämä nyt testissäni käynyt Turing Phone ystävällisesti toimitettiin minulle.

Tässä arvostelussa tulen käymään läpi Turing Phonen (Dark Wyvern) arviointilaitteen kauttaaltaan sekä tuon esille omat mielipiteeni puhelimesta. Samalla yritän valottaa puhelimen hyviä ja huonoja puolia sekä kertoa, onko Turing Phonesta yhtään mihinkään, vai onko se pelkkää ilmaa siihen verrattuna, mitä Turing on lupaillut puhelimeltaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Turing Phone Dark Wyvern
Mitat: 151.80 x 77.10 x 9.05 mm
Paino: n. 250 g
Näyttö: 5.5 tuumaa (1920×1080)
Suoritin: neliytiminen Snapdragon 801 (Adreno 330)
Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 13 megapikselin pääkamera ja 8 megapikselin etukamera
Akku: 3000 mAh ( ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Sailfish OS 2.0
Muuta: sormenjälkilukija ja muistikorttipaikka

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

img_0359

TRI Alloy217, Corning Gorilla Glass 4 ja vedenkestävyys ovat Turing Phonen luvattuja ominaisuuksia, mutta kuinka moni näistä on oikeasti sisällytettynä puhelimeen? TRI Alloy217 on sekoitus zirkoniumia, kuparia, alumiinia, nikkeliä ja titaania. Seoksen pitäisi olla kestävää materiaalia ja puhelimen pitäisi koostua pääasiassa siitä. Turing Phonen näyttöä pitäisi suojata naarmuja erinomaisesti hylkivä Gorilla Glass 4, mutta näin tuskin on. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä ominaisuutena laitteen piti olla vedenkestävä, mutta näin ei kuitenkaan ole. Vedenkestävyys on tulossa puhelimen ”virallisen” version myötä ensi vuonna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka Turing Phone ei tällä hetkellä täytäkään kaikkia luvattuja ominaisuuksia, niin jään mielenkiinnolla kuitenkin seuraamaan, milloin virallinen versio saadaan markkinoille ja mitä ominaisuuksia puhelimesta silloin jää pois.

img_0009Turing Phone tuo puhelinmarkkinoille myös täysin uuden muotoilusuunnan, jossa on käytetty enemmän mielikuvitusta, kuin monissa tällä hetkellä markkinoilla olevissa laitteissa. Henkilökohtaisesti tykästyin Turing Phonen muotoiluun, mutta monet seikat olisi voinut tehdä myös paremmin. Muotoilussa on käytetty erilaisia materiaalivalintoja, joista näyttävin on varmasti takakuoresta löytyvä metallinen kuviointi. Vastaavaa kuviointia en ole vielä tähän mennessä nähnyt missään testaamissani puhelimissa, jonka takia se antaa Turing Phonelle täysin oman persoonan. Käytännönhyötyä metallisella kuvioinnilla ei juurikaan ole, vaan se on ennemminkin vain muotoiluelementti.

Puhelimen rakenne koostuu kestävästä TRI Alloy217 -materiaalista, muovista sekä metallista. TRI Alloy217 -materiaalia puhelimessa on todellisuudessa vain vähän, koska sitä löytyy ainoastaan näyttöä kiertävästä kehyksestä. TRI Alloy217 ei tehnyt kovinkaan suurta vaikutusta, koska mielestäni se oli toteutettu varsin kehnosti. Kyseisestä materiaalista valmistetun kehyksen kulmat olivat 90-asteiset, jonka takia kulmiin ei ollut kovin mukava osua edes vahingossa. Kulmat olivat todella terävät ja ne haittasivat Turing Phonen päivittäistä käyttöä huomattavasti. Esimerkiksi voisin antaa tilanteen, jossa puhelinta yritin ottaa pois taskusta ja onnistuin kädelleni osumaan tällaiseen terävään kulmaan, jolloin terävä kulma onnistui tekemään käteen naarmun. Vastaavaan tilanteeseen en ole joutunut minkään muun puhelimen kohdalla. TRI Alloy217 -materiaalista valmistettu kehys oli myös todellinen sormenjälki- ja likamagneetti. Tahrojen pois saaminen kehyksistä oli todella haastavaa.

Vaikka Turing Phonea on julkaisusta asti yritetty myydä maailman ensimmäisenä puhelimena, joka rakentuu nestemäisestä metallista, niin laitteen rakenteesta löytyy silti useita muoviosia. Puhelimen takaosassa keskiosa on metallia, mutta ala- ja yläosat ovat mustaa muovia. Myös kameraa ympäröivä kultainen kehys on muovia sekä puhelimen kultaiset päädyt ovat muoviset.

Turing Phonen materiaalivalinnoissa olisi mielestäni paljon kehitettävää. Vaikka kyseessä on arviointilaite, niin Turingilla on kuitenkin ollut kolmisen vuotta aikaa kehittää sitä, mutta silti puhelimen toteutus on vielä lapsenkengissä. Turing ei ole saanut puhelimessaan kunnolla edes yhdistettyä muovia ja metallia, sillä näiden kahden materiaalin saumakohdat olivat monesti heikosti suunniteltuja. Jotkin muoviosat olivat ylempänä kuin metalliosat ja toisinpäin. Ulkoisesti Turing Phonen kohdalla ei siis päästä 1000 euron laatutuntumaan, koska vastaavan laadun voisin ymmärtää nykypäivänä vielä alle 300 euron puhelimessa.

Turing Phone on kooltaan hyvin suuri ja puhelin painaa myös reilusti enemmän, kuin useammat muut puhelimet. Laitteen fyysiset mitat ovat valmistajan mukaan 151.80 x 77.10 x 9.05 millimetriä, mutta puhelimen painoa Turing ei ole ”uskaltanut” paljastaa. Mittauksiemme mukaan testissä käynyt Turing Phone Dark Wyvern painoi reilut 250 grammaa. Puhelinta voidaan verrata muun muassa vastaavan suuruisella näytöllä varusteltuun Galaxy S7 edgeen, jolta painoa löytyy alle 160 grammaa. Ero on huomattava ja se näkyy myös Turing Phonen käytössä. Puhelimen suuri paino voidaan luultavasti laittaa TRI Alloy217 -materiaalin piikkiin, sillä sen voidaan uskoa olevan ainoa yksittäinen materiaali, joka kohottaa laitteen painoa suuresti.

Puhelimen etupuolelta löytyy 5,5 tuuman näyttö, jonka yläpuolella on kuuloke, ilmoitusvalo sekä etukamera. Etupuolen vasemmasta alakulmasta löytyy myös Turingin logo kaiverrettuna TRI Alloy217 -materiaaliin. Turing Phonen takaosasta löytyy pääkamera, jonka vieressä on kaksois-LED-salama. Laitteen oikeaan kylkeen on sijoitettuna virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Vasemmassa kyljessä on taasen SIM-kortti- ja muistikorttitelakka sekä sormenjälkilukija, joka toimii myös kotipainikkeena. Turing Phonen yläreuna on jätetty kokonaisuudessaan tyhjäksi, mutta alareunasta löytyy muun muassa valmistajan oma Wallaby Magstream -liitin, mikrofoni sekä Liquidmorphium-kaiutin. Kaiutin ei ole millään tasolla erikoinen, vaikka nimestä voisi jotain muuta päätellä. Kaiuttimen ympärillä kiertää TRI Alloy217 -materiaali, joten sitä voitaisiin kutsua myös TRI Alloy217 -kaiuttimeksi. Tavallista kuulokeliitäntää puhelimesta ei löydy.

Ulkoisesti Turing Phone ei mielestäni ole 1000 euron arvoinen, sillä tällä hetkellä laite on vielä todella keskeneräinen. Turingilla on vielä ensi vuonna uusi näytön paikka, jos yhtiö saa luvatusti valmiiksi virallisen ja loppuun hiotun version laitteesta.

Näyttö

img_0518

Turing Phonen näyttö on suuruudeltaan 5,5 tuumaa ja sen tarkkuus on Full HD -tasoa (1920 x 1080). Teknisesti näyttö on suurempi ja erityisesti laadukkaampi kuin missään muussa Sailfish OS -puhelimessa. Turing mainitsee puhelimen teknisissä tiedoissa, että näyttöä suojaisi Corning Gorilla Glass 4, mutta muutaman viikon testauksen jälkeen voin väittää, että näin ei ole. Gorilla Glass 4 löytyy monista tämän vuoden lippulaivapuhelimista, kuten Galaxy S7:sta, OnePlus 3:sta ja LG G5:stä. Näiden laitteiden näyttöihin verrattuna Turing Phonen näyttö on täysin omassa luokassaan, mutta ei niinkään positiivisessa valossa.

Testijakson aikana kävi selväksi, miksi puhelimen mukana toimitetaan muovinen suojakalvo. Mielestäni testijakson lopussa Turing Phonen näyttölasissa oli uskomattoman paljon naarmuja (katso kuva klikkaamalla), enkä ole vielä tähän mennessä päässyt testaamaan yhtään puhelinta, josta löytyisi yhtä naarmuuntuva näyttölasi, kuin Turing Phonesta. Eniten ihmetystä herätti se, että käytin Turing Phonea samalla lailla, kuin kaikkia muitakin testaamiani puhelimia, mutta ikinä ennen minkään puhelimen näyttö ei ole naarmuuntunut jopa tyhjässä taskussa.

img_0528

Puhelimen näytön ongelmat eivät jää vain näyttölasin varaan. Peruskäytössä Turing Phonen näyttö varmasti toimisi hyvin, mutta muiden tämän vuoden huippupuhelimien tasolle puhelin ei pääse. Näyttö toistaa mielestäni värit hyvin, mutta ongelmia ilmenee muun muassa katselukulmissa, jotka eivät ole kovinkaan vakuuttavat.

Ongelmat eivät kuitenkaan vieläkään jää vain näyttölasin ja yleisen laaduttomuuden varaan, sillä Turing Phonessa on havaittavissa myös kosketusongelmia. Pääasiassa näyttö toimii tarkasti ja sulavasti, mutta ongelmat alkavat vasta, kun puhelin on päässyt kuumenemaan tiettyyn pisteeseen, jolloin näyttö ottaa virhekosketuksia tai se ei reagoi mihinkään kosketukseen. Näytössä ilmeni ongelmia myös siinä kohtaan, kun puhelin oli useamman tunnin käyttämättä, jolloin näyttö ei ottanut minkäänlaisia kosketuksia vastaan. Ainoa ratkaisu ongelmaan oli puhelimen pakotettu uudelleenkäynnistäminen.

Turing Phonen vahvuus ei löydy näytöstä, koska sitä vaivaa vielä monet ongelmat. Jos Turing saisi korjattua kosketusongelmat sekä näyttölasin naarmuuntumisen, niin peruskäyttöön puhelin olisi hyvä, mutta tällä hetkellä laite on näyttönsä osalta käyttökelvoton.

Kamerat

img_0251

Turing Phonesta löytyy Sailfish OS -laitteiden mittakaavassa paperilla kehittyneimmät ja suurimmat kamerat. Puhelimen pääkamera on suuruudeltaan 13 megapikseliä ja etukamera 8 megapikseliä. Koskaan aikaisemmin Sailfish OS-laitteista ei ole löytynyt megapikseleitä yhtä paljoa. Valitettavasti megapikselit eivät kerro yhtään mitään kameroiden laadusta, joka tulee selväksi erityisesti Turing Phonen kameroiden kohdalla.

Puhelimen pääkamera tuottaa mielestäni todella surkeaa jälkeä verrattuna muihin vastaaviin puhelimiin, joista löytyy 13 megapikselin kamera. Turing Phonen kameralla otetut kuvat ovat järjestäen todella rakeisia sekä väritykseltään epäaitoja. Kuvien värit ovat aina liian haaleita ja usein myös vakio kamerasovelluksella otetut kuvat ovat normaalia tummempia.

Aikaisemmin olen testannut Jollan kehittämän Intex Aqua Fish -puhelimen, josta löytyi 8 megapikselin pääkamera. Kamera oli totaalisen huono ja tuotti järjettömän huonoa jälkeä. Kyseisen puhelimen testaamisesta ei ole kauaa aikaa ja, kun pääsin testaamaan Turing Phonen kameraa, niin huomasin näiden kahden laitteen kameroissa samoja piirteitä. En tiedä piileekö vika Sailfish -käyttöjärjestelmässä vai onko molempien puhelimien kuvasensoreissa oikeasti samoja ongelmia.

img_0489

Videokuvausta Turing Phonella voi ottaa Full HD -tasoisena, mutta kovinkaan erikoista jälkeä kamera ei tällä osa-alueellakaan onnistu tekemään. Puhelimen etukamera on 8 megapikseliä, joka myöskään ei tuota tyydyttävää jälkeä. Etukameralla otetut kuva ovat järjestäen rakeisia, joka ei ole kovin hyvä suoritus 1000 euron puhelimelta.

Vuonna 2013, kun Turing Phone (QSAlpha) ensimmäisen kerran julkaistiin, saattoi 13 ja 8 megapikselin kamerat kuulostaa uskomattoman hyviltä, mutta nyt vuonna 2016 vastaavilla megapikselimäärillä varustetut puhelimet ovat nykypäivää. Valitettavasti Turing ei ole onnistunut kolmen vuoden aikana pysymään kehityksen perässä. Vastaavan tasoisia kuvia saa nykyään jopa noin 200 euroa maksavilla puhelimilla. Alla vielä muutamia kuvia, jotka on taltioitu Turing Phone Dark Wyvernin pääkameralla.

Akku

img_0533

Luultavasti Turing Phonen positiivisin yllätys löytyy akusta, vaikka sen kanssa aluksi olikin hankaluuksia. Akku on puhelimeen sisäänrakennettu, eikä sitä ole mahdollista irrottaa. Akun kapasiteetti on 3000 milliampeerituntia, joka kestää juuri ja juuri normaalilla käytöllä yhden päivän.

Ensimmäisen kerran, kun avasin Turing Phonen, akkua oli jäljellä 73 prosenttia, mutta jo 30 minuutin käynnissä olon jälkeen akku loppui. Akunkesto onneksi tasaantui muutaman latauskerran jälkeen. Akun osalta mielestäni parasta antia on suhteellisen nopea lataus. Turing ei missään mainosta, että puhelimesta löytyisi pikalatausta, mutta akun täyteen lataaminen oli mielestäni vikkelää.

img_0504Turing Phonen lataukseen ei käytetä normaaleja USB-liittimiä, vaan sitä varten on aivan oma Wallaby Magstream -liitin. Ymmärtääkseni Turingin omaan latausratkaisuun on päädytty tietoturvasyistä, koska normaalit USB-liittimet on katsottu turvattomiksi, sillä ne ovat liian yleisiä. Valmistajan oma Wallaby Magstream -liitin tuottaa myös ongelmia juuri sen harvinaisuuden takia. Kyseinen liitin löytyy vain ja ainoastaan Turing Phonesta ja laitteen myyntipakkauksesta löytyy vain yksi laturi. Testijakson aikana sai aina kanniskella laturia mukanaan, koska mikään muu latauspiuha ei laitteeseen yksinkertaisesti sovi.

Wallaby Magstream -liitin on magneettinen ja testijakson aikana tuli selväksi, ettei tämänkaltainen ratkaisu toimi puhelimessa. Useasti laitan puhelimen laturiin ja käytän sitä samanaikaisesti, mutta tämä ei toiminut kovinkaan hyvin Turing Phonen kanssa, koska magneettinen liitin irtosi lähes aina.

Tekniikka ja sormenjälkilukija

img_0379

Tekniikkansa osalta Turing Phone Dark Wyvern on jäänyt vuoden 2014 tasolle. Laitteen sisällä hyrrää neliytiminen Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri, joka rakentuu neljästä 2,5 GHz:n taajuudella toimivasta Qualcomm Krait 400 -ytimestä. Järjestelmäpiirin tukena puhelimessa on 3 gigatavua RAM-muistia. Turing Phonesta löytyy myös Adreno 330 -grafiikkasuoritin.

Vastaavat tekniset ominaisuudet löytyvät muun muassa OnePlus Onesta, Xperia Z3:sta ja LG G3:sta. Kaikki edellä mainitut puhelimet on julkaistu vuonna 2014, joten jos Turing olisi saanut puhelimensa jo kaksi vuotta sitten markkinoille, niin olisi se ollut vielä täysin toimiva huippupuhelin. Vaikka tekniikan osalta Turing Phone on jäänyt vuodelle 2014, niin helpotusta tähän tuskaan on kuitenkin luvassa ensi vuonna, jos Turing saa luvatusti tuotua markkinoille puhelimestaan version, jonka sisällä hyrräisi tämän hetkisistä lippulaivapuhelimista tuttu Snapdragon 821 -järjestelmäpiiri. Itse kuitenkin olen skeptinen tehokkaampaa versiota kohtaan, koska Turingin puheet eivät useastikaan ole pitäneet paikkaansa. Tämän hetkisellä kehitysnopeudella Snapdragon 821 -versio puhelimesta saattaisi tulla vasta vuonna 2018 markkinoille, jolloin sekin on jo vanha.

img_0503Testiini saapunut Turing Phone Dark Wyvernin pitäisi olla malliston ”lippulaivapuhelin” ja nykyisin mallistoon lukeutuu enää vain kaksi puhelinta, joista toinen on kultainen Dark Wyvern Glaedr. Turing on siis lopettanut muiden versioiden kehityksen ja valmistuksen. Molemmista versioista löytyy huimat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä muistikorttipaikka. Testilaitteemme mukana toimitettiin myös 4 gigatavun suuruinen muistikortti.

Turing Phonesta löytyy myös sormenjälkilukija, joten puhelin on ensimmäinen Sailfish OS -käyttöjärjestelmään perustuva laite, josta kyseinen ominaisuus löytyy. Mielestäni on mahtavaa, että sormenjälkilukija on vihdoin saatu integroitua myös osaksi Sailfish OS -käyttöjärjestelmää, mutta valitettavasti ominaisuus ei ainakaan toistaiseksi toimi kunnolla. Heti aluksi sormenjälkilukijan kanssa oli ongelmia, sillä se ei reagoinut mihinkään kosketukseen. Alustin puhelimen muutamaan kertaan, koska ajattelin sen auttavan, mutta turhaan. Luulin lukijan olevan jo valmiiksi rikki, mutta muutaman tunnin päästä se alkoikin yllättäen toimimaan.

Sormenjälkilukija sijaitsee Turing Phonen vasemmassa kyljessä, joka ei ole sille ehkä maailman paras paikka. Testijakson perusteella en vakuuttunut sormenjälkilukijasta, koska se toimi vaihtelevasti ja heikosti. Voisin jopa nimittää Turing Phonen sormenjälkilukijan markkinoiden huonoimmaksi. On kuitenkin mahdollista, että Jolla tulee parantamaan sormenjälkilukijan toimintaa tulevissa Sailfish OS -päivityksissä.

img_0249

Käyttöjärjestelmä

turing-sailfish

Turing Phonen tarina on mielenkiintoinen, mutta suomalaisten näkökulmasta Turingin päätös luopua puhelimeen alun perin suunnitellusta Android -käyttöjärjestelmä oli suuri uutinen. Tämän vuoden alkupuolella Turing ilmoitti ottavansa käyttöön Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmän, joka tuli yllätyksenä monille jo puhelimen tilanneille, jotka odottivat saavansa Android-puhelimen.

Kävin jo Intex Aqua Fish -puhelimen arvostelussa kattavasti läpi Sailfish OS:n, joten sitä en enää Turingin kohdalla yhtä tarkasti rupea selostamaan, voit lukea Sailfishistä lisää täältä.

TRI Connect

TRI Connect

Turing Phone Dark Wyvernissä ei juurikaan ole valmistajan omia muutoksia. Ainoa näkyvä ero normaaliin Sailfish OS -versioon on sovelluskuvakkeet, jotka ovat nyt siniset. Puhelimeen on esiasennettuna myös yksi Turingin oma sovellus, joka kantaa nimeä ”TRI Connect”, mutta en päässyt sitä testijakson aikana testaamaan. TRI Connect on Android-sovellus, joka ihmetyttää, sillä Turing on kuitenkin sitoutunut käyttämään Sailfishiä ja näin ollen olisi kaikista luonnollisinta, että sovellus olisi tehty suoraan Sailfish -käyttöjärjestelmälle.

TRI Connect on sovellus, jossa on muutamia tietoturvatyökaluja, eli sillä Turing-käyttäjät voivat lähetellä toisillensa kryptattuja viestejä. Sovelluksella voi soittaa myös salattuja puheluita.

Yleisesti Sailfish OS -toimii Turing Phonessa hyvin, mutta edelleen on havaittavissa joitakin ongelmia. Esimerkiksi toisinaan käyttöliittymä toimi nykien ja toisinaan oli havaittavissa muutaman sekunnin hidasteluja. Testasin Turing Phonea Sailfish OS 2.0.4.14 -versiolla varustettuna.

Myyntipakkaus

img_9922

Turing Phone toimitetaan yllättävän laadukkaassa ja näyttävässä myyntipakkauksessa. Pakkaus on musta ja ulkokuori on tekonahkaa. Pakkaus on täysin erilainen, kuin muissa testaamissani laitteissa. Myyntipakkaus pitää sisällänsä kuitenkin kaiken, mitä yleensäkin puhelimien mukana tulee. Pakkaukseen kuuluu itse Turing Phonen ohella Wallaby Magstream johto ja verkkovirtalaturi, SIM-korttipaikan avain sekä näytönsuojakalvo. Turing ilmoittaa sivuillansa myyntipakkaukseen sisältyvän myös Turing Gaming Bluetooth-kuulokkeet sekä pikaoppaan, mutta näistä kumpaakaan ei ainakaan vielä löytynyt ”arviointilaitteen” pakkauksesta.

img_0460Turing kyllä ilmoitti heinäkuussa, että Bluetooth-kuulokkeet ovat vielä keskeneräisiä ja ne luvattiin toimittaa tämän vuoden elokuussa. Valitettavasti elokuu tuli ja meni jo, eikä kuulokkeita vieläkään ole saatu matkaan. Toivottavasti kuulokkeet on saatu kuntoon ensi vuonna valmiin puhelimen kanssa toimitettavaksi. Alun perin Turingin toimitusjohtaja lupasi kaikille ”arviointilaitteen” saaneille asiakkaille lopullisen Turing Phonen jo tämän vuoden loppuun mennessä, mutta sittemmin aikataulu on venähtänyt ensi vuoden alkuun.

Teimme Turing Phone Dark Wyvernistä myös Unboxing-videon, joka on kerännyt arvostelun kirjoitushetkellä reilut 60 000 katselukertaa YouTubessa. Voit katsoa videon alta.

Yhteenveto

Turing Phonen testaaminen oli mielenkiintoista ja jo testilaitteenkin saaminen oli vaikeata. Puhelin ei kuitenkaan vakuuttanut minua ja mielestäni tällaisesta puhelimesta 1000 euroa on aivan liikaa. Teknisesti Turing Phone on jo vanhentunut, jonka takia voisin kuvitella vastaavan puhelimen maksavan nykypäivänä reilut 100 euroa. Turing Phonesta ei löydy juurikaan vahvuuksia, mutta jos jotain positiivista haluan tuoda esille, niin akunkesto ja suhteellisen nopea lataus yllättivät. Samoin myös Sailfish OS -käyttöjärjestelmä oli puhelimen yksi tärkeimmistä syistä, miksi sitä halusin päästä testaamaan. Vaikka en itse olekaan suuri Sailfish OS -fani, niin kuitenkin näen käyttöjärjestelmässä potentiaalia sekä toivon, että jonain päivänä myös se löytää oman paikkansa markkinoilla.

img_0324Puhelimesta löytyy kuitenkin paljon ongelmia, joita ei toivoisi 1000 euroa maksavalta puhelimelta. Turing Phonen näyttö on käsittämättömän huono, kamera on totaalisen surkea, tekniikka on vanhentunutta ja ulkoisesti puhelimessa on vielä paljon epäkohtia.

Turing Robotic Industriesin toiminta ei mielestäni kuitenkaan ole kovin vakuuttavaa, sillä sen tausta yltää vuoteen 2013 saakka, jolloin QSAlpha julkaistiin. Turingin historia on täynnä valheita sekä lupauksia, joita yritys ei ole pystynyt täyttämään. Valitettavasti Turing Phonen testijakso ei vakuuttanut minua ja tämän takia en voi puhelinta myöskään suositella. Toivon kuitenkin, että Turing saa puhelimestaan mahdollisimman pian valmiiksi uuden ja lopullisen version. Nyt testaamani versio puhelimesta oli niin kutsuttu ”arviointilaite”, joka ei ole vielä lopullinen, mutta toiveissa on saada myös lopullinen versio testiin, kun Turing saa sen markkinoille. Mielenkiinnolla haluaisin nähdä, kuinka paljon puhelinta on siihen mennessä muokattu ja paranneltu.

Turing Phone

3.8

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut