ArvostelutLenovoMotorolaYleinen

Pikatestissä Moto Z ja Hasselblad True Zoom

Kerroimme syyskuun alussa, IFA 2016 messujen
aikana, motoz-pakettijapuhelin Motorolan uusien laitteiden saapumisesta suomeen. IFA 2016 messuilla paljastettiin Moto Z:n saapuminen suomen markkinoille syyskuun alussa ja samalla julkaistiin myös uusi Moto Z:n hyödyntämä MotoMod lisälaite eli Hasselblad True Zoom.

Saimme Lenovolta testiin molemmat uutuudet ja tässä molempien osalta arvostelu. Valitettavasti arvostelulaitteen laina-aika oli tällä kertaa todella niukka, joten käymme arvostelussa läpi lähinnä laitteiden pääkohdat ja ominaisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus ja sen sisältö

Saimme Lenovolta testattavaksi Moto Z:n dual sim version, joka on varustettu Snapdragon 820 -prosessorilla sekä 4 gigatavun RAM -muistilla. Sisäistä tallennustilla laitteessa on 32 gigatavua jota saa jatkettua muistikortilla.

Laite toimitetaan kompaktissa paketissa jota koristaa Moton logo ja pelkistetty Moto Z teksti. Ensimmäisenä paketin avauksen jälkeen eteen tulee tietysti puhelin, joka on jälleen kerran suojattu muovikalvolla johon on painettu laitteen tärkeimmät ominaisuudet.

Puhelimen alta löytyykin sitten kohtuullisen hyvä varustelu. Lenovo on päättänyt antaa ostajille normaalien laturien ja johtojen lisäksi yhden takakuoren sekä bumper tyyppisen suojareunuksen. Erikoisuutena mukana on myös USB-C <-> 3.5mm kuulokeliitäntä -adapteri, koska Moto Z on maailman ensimmäinen uusi puhelin jossa ei ole 3.5mm kuulokeliitäntää. Valitettavasti kuulokkeita ei Lenovon uutuuden mukana tule, mikä on hiukan outo puutos.

motoz-pakettisisalto

Vaikka viime aikoina kaikki into on käytetty Applen syyttelemiseen, kun yritys päätti poistaa kuulokeliitännen uusista iPhone 7 -sarjan puhelimistaan, niin tulee muistaa että Lenovo teki tämän ratkaisun jo kesällä julkaistessaan Moto Z -laitteen ensimmäistä kertaa USA:ssa. Lenovo, kuten myös Apple, tarjoaa paketissa kuitenkin valmiiksi adapterin, jolla vanhat kuulokkeet saa myös Moto Z:aan kiinni. Mitä itse adapteriin tulee, niin se on aika valtavan kokoinen ja verrattuna Applen minimalistiseen adapteriin tuottaa varmasti ongelmia taskukäytössä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itse puhelin on tunnettua Moto lippulaivasarjaa. Materiaalina on Lenovo tällä kertaa käyttänyt alumiiniä, joka tuntuu olevan nykyisin se päämateriaali uusissa puhelimissa. Puhelin on yksi ohuimpia puhelimia (paksuus vain 5.2mm) jota olen ikinä kädessäni pitänyt. Ilmeisesti Lenovolta on kokonaan unohtunut ergonomia laitetta suunnitellessa, nimittäin laitteen takapuolen sivut ovat todella terävät ja puhelin on hyvin laatikkomainen. Mukana tuleva MotoMod takakuori auttaa käsituntumaan jonkin verran, mutta ilman takakuorta laite ei ainakaan omaan käteeni istunut mukavasti, ja sen käyttö ei tuntunut mukavalta.

Laitteen etupuolen valtaa Lenovolle nykyisin tyypillinen 5.5″ QHD-näyttö (1440 x 2560 pikseliä(~535 ppi), joka on AMOLED pohjainen. Näytön alapuolella on tyypillisesti Lenovon Moto brändäys sekä jo Moto G4 Plus -mallista tuttu neliömäinen sormenjälkilukija.

motoz-etu

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sormenjälkilukijan puolella näkyy myös kaksi mustaa pistettä. Nämä ovat Moton käyttämät sensorit joiden avulla esimerkiksi näytön Assistive Display saadaan heräämään, kun käsi tuodaan laitteen lähelle. Sensorien avulla pystytään myös tekemään muutamia aikaisemmista Moto -puhelimista tuttuja asioita, mutta palataan niihin hieman myöhemmin.

Tekniset tiedot

Moto Z
Mitat: 153.3 x 75.3 x 5.2 mm
Paino: 136 g
Näyttö: 5.5 tuumaa AMOLED 1440 x 2560 pikseliä (~535 ppi
Suoritin: Neliytiminen Snapdragon 820
Muisti: 4 gigatavua RAM muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja muistikorttipaikka
Kamerat: 13 megapikselin pääkamera (f/1.8 / OIS / lasertarkennus / tupla-led salama)  ja 5 megapikselin etukamera
Akku: 2600 mAh
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0.1 Marshmallow
Muuta: Sormenjälkilukija & TurboPower -pikalataus & tupla-sim

Käyttöjärjestelmä ja erikoisominaisuudet

Kuten Moto G4 Plus, myös Moto Z tulee varustettuna Android 6.0.1 (Marshmallow) versiolla. Lenovo ei ole vielä paljastanut aikataulua milloin mahdollinen Android 7.0 Nougat päivitys olisi laitteille tulossa. On sinällään sääli että edelleen nämä uudet laitteet toimitetaan vuoden vanhalla Android versiolla, tosin tämä on jo monta vuotta ollut tuttua kauraa, eikä tilanne näytä paranevan.

Positiivista Moto Z:ssa on se, että Lenovo on edelleen pitänyt Moto -sarjan Androidin puhtaana ja ylimääräisiä ohjelmia ei myöskään Moto Z:sta löydy. Ainoat lisäykset normaaliin vanilla-Androidiin on Moton oma Moto sovellus sekä Moto Mods-lisälaitteita varten tehty sovellus jonka avulla liitännäisiin voidaan tarjota uusia ominaisuuksia päivitysten muodossa.

Moto G4 Plus -arvostelumme yhteydessä kävimmekin jo tarkemmin läpi Lenovon omaa Moto -sovellusta ja sen tarjoamia ominaisuuksia. Moto Z:n sovellus on vastaava kuin Moto G4 Plussalla, mutta siinä on muutamia lisäominaisuuksia. Taskulampun käynnistys nopealla karateiskulla, kameran käynnistys nopealla rantaan pyöräyttämisellä ovat tuttuja jo Lenovon halvemmista Moto -laitteista. Uutuuksina Moto Z:ssa on esimerkiksi mahdollisuus pitää näyttö päällä niinkauan kuin laite havaitsee että katsot näyttöä, erittäin kätevä ominaisuus jos tapana on lukea laitteen näytöltä pitempiä uutisia ja artikkeleita. Yhdenkäden käyttöä helpottamaan on tuotu Samsungeista tuttu näytökuvan pienentäminen toiseen reunaan jolloin sormia ei tarvitse venyttää yltämään kaikkiin painikkeisiin.

screenshot_20160924-183532

Moto Z on myös varustettu Googlen elokuun tietoturvapäivityksillä. Valitettavasti edelleenkään Lenovo ei tarjoa laitteillensa ajantasaisia tietoturvapäivityksiä ja syyskuun tietoturvapäivitykset puuttuvat laitteelta edelleen. Testiajanjaksona laitteelle ei tullut myöskään OTA-päivityksiä.

Akku

Moto-laitteilla on yleisesti ottaen yleensä ollut hyvä akkukesto, mutta valitettavasti Moto Z:n akkukesto ei testijakson aikana aiheuttanut ainakaan hurraahuutoja. Lenovo on nimittäin päättänyt että 2600mAh akku on riittävä lippulaivapuhelimeen, ja valitettavasti laitteen ohuus on tällä kertaa sanellut myös akkukapasiteetin.

Testijakson aikana omalla normaalilla käytöllä, johon kuului paljona WhatsApp, Slack sekä Tapatalk käyttöä, jonka lisäksi harvoja puheluita. Myös selainta tuli testijakson aikana käytettyä suht ahkerasti. Moto Z:n akkukestoksi saatiin keskimäärin noin 4h aktiivista näyttöaikaa sekalaisella käytöllä. Vaikka Moto Z:n käyttöjärjestelmää on saatu selkeästi optimoitua, niin laitetta joutui lataamaan jo ennen nukkumaanmenoa. Loppujenlopuksi 2600mAh akulle akkukesto on kohtuullisen hyvä suoritus, mutta itse olisin mieluusti ottanut laitteeseen hiukan enemmän paksuutta jos sillä olisi saatu myös akkukapasiteettia kasvatettua 3000mAh paikkeille.

Kamera

Jostain kumman syystä on Lenovo päättänyt pitäytyä 13megapikselin kamerassa Moto Z:n osalta. Päätös tuntuu hyvin oudolta, kun halvemman sarjan Moto G4 Plus on saanut itselleen 16 megapikselin kameran. Kameroita ei tietenkään voi arvioida pelkästään megapikselien osalta.

Nykypuhelinten kamerat ovat jo sen verran kehittyneita että päiväsaikaan otetut kuvat ovat pääsääntöisesti laadukasta tavaraa. Kunhan vaan valaistus on kunnossa, niin Moto Z tuottaa oikein mukavia kuvia joiden väritasapainokin omaan silmään oli oikein kelvollinen.

Moto Z:n takakamera on myös varustettu optisella kuvanvakaimella, joka auttaa kuvien saamisessa poistaen kädentärinät seka pienet liikahdukset kuvanottohetkellä.

Jälleen kerran Moto Z -puhelimen kompastuskivi on vähänkin hämärällä otetut kuvat. Kuvista huomataan että kamera joutuu tekemään hirveästi töitä ensinnäkin että se saa fokuksen lukittua ja tarkennettua ja toisekseen vaikuttaa että Lenovon kamerasovelluksen taustaprosessit tekevät todella agreessiivista kohinanpoistoa kuvalle. Alle on muutama kuva joka on otettu aamuhämärässä automaattiasetuksilla. Kuvaustilanteessa kuvaajan takaa kajasti bussipysäkin valotaulut jotka toivat kuvaan hiukan lisää valaistusta. Tästä huolimatta kuvanlaadulla ei hirveästi juhlita.

Hasselblad Zoom – 10x optinen zoom

Moto Z puhelimen kanssa IFA 2016 messuilla julkaistiin myös uusi Moto Mod -liitännäinen. Lenovo on yhteistyössä ruotsalaisen Hasselbladin kanssa valmistanut kameralisäkkeen, jonka erikoisuus on sen sisältämä 10 kertainen optinen zoom. Tälläistä ei juuri ole aikaisemmin puhelimilla nähty ja olikin hieno saada tämä myös SuomiMobiilin testattavaksi.

Lisäosa toimitetaan kompatkissa paketissa, jonka sisällä on itse kameralisäke, sekä erillinen kuljetuslaukku kameraosalle.

Itse lisälaite on kohtuullisen kookas ja puhelimeen liitettynä alkaa muistuttaa jo vanhoja Nokian halkoja. Myös painoa tulee tietenkin lisää, mutta itseasiassa kuvauskäytössä lisälaite tuo mukavasti jämäkkyyttä itse puhelimeen ja samalla puhelimesta saa paremman otteen kuvaustilanteissa. Taskussa en kuitenkaan lähtisi tätä kombinaatiota kuljettamaan kovin useasti.

Tekeekö tällä kameralisäkkeellä sitten jotain? Jos mielestäsi tarvitset useasti 10 kertaista optista zoomausta kuvia ottaessasi niin ehkä tässä tapauksessa Hasselblad True Zoom -lisäke on tarpeellinen hankinta. Muuta hyötyä tästä lisäkkeestä ei mielestäni ole ja kuvanlaatu vaikuttaa jopa astetta heikommalta kuin Moto Z:n omalla kameralla. Alla olevissa kuvissa ensimmäinen on otettu Moto Z:n omalla kameralla, toinen kuva on Hassebladin kameralla ilman zoomausta ja seuraava kolmas kuva on sitten 10x zoomilla kahdesta eri kohteesta samasta kuvasta.

Ilman zoomia Hasselblad -lisäosan kamera on aika tasoissa Moto Z:n oman takakameran kanssa. Hasselbladin kuvia kuitenkin vaivaa pieni pehmeys ja kuvat eivät ole samalla asteella teräviä kuin Moto Z:n kameralla otetut normaalit kuvat.

Hasselbladin ainoa käyttötarkoitus onkin sen 10 kertainen optinen zoom, jolla kuvaa pystyy zoomaamaan todella paljon ja kaukaisetkin kohteet saadaan lähikuviin. 10 kertaisella zoomilla otetut kuvat ovat vakuuttavia ja varmasti ulkokuvauksessa jossakin määrin hyödyllinen ominaisuus, mutta kaikenkaikkiaan lisäosa tuntuu todella pakon edessä keksityltä. Suoraan sanottuna en itse keksi kovin montaa tilannetta joissa tälle 10 kertaisella zoomille tulisi oikeasti tarvetta, saati että jaksaisin lisäosaa aina raahata mukana laukussa.

Yhteenveto

Kokonaisuutena Lenovon uusi Moto Z lippulaiva jättää keskinkertaiset tunnelmat. Puhelin on hieno ja laadukkaan tuntuinen, mutta loppujenlopuksi ei tuo kovin paljoa uutta tai hienoa lippulaiva -segmenttiin. Lenovo on kuitenkin tuonut oman näkemyksensä laitteiden modularisointiin, ja Lenovon ratkaisu onkin huomattavasti järkevämpi kuin LG:n G5:ssä esitelty ratkaisu. Lisäosat eli Moto Modsit liitetään laitteeseen napsauttamalla ne kiinni takakannessa ja lisäosassa olevilla magneeteilla/pinneillä ja irrottaminen käy myös yhtä helposti.

Moto Z:n kamera ei myöskään tarjoa kovin paljoa erikoisuuksia kilpailijoihin nähden, ja kaikenkaikkiaan Moto Z:n pääkamera hukkuu siihen samaan massaan mitä muutkin lippulaivat ovat tänä vuonna tarjonneet. Esimerkkinä Galaxy S7:n kamera tarjoaa kokonaisuuten huomattavasti paremman laadun niin päivä kuin myös pimeällä.

Hasselblad True Zoom -lisäosa on hauska idea, mutta todellinen käyttötarkoitus ainakin itselle jäi vähän hämärän peittoon. Ilman zoomia lisäosa ei tarjoa sen parempaa kameraa kuin itse puhelimessa on, joten Hasselbladin lisäosan kantaminen mukana pelkästään zoomauskuvia varten tuntuu typerältä. Hasselblad True Zoom -lisäosa tulee suomessa myyntiin lokakuussa ja sen ovh tulee olemaan 299euroa. Hinta mukaanlukien hankkimista kannattaa harkita useamman kerran ennenkuin päätöksen tekee. 300eurolle ei True Zoom -lisäosasta saa vastinetta.

Moto Z:n ohjehinta on 699euroa ja sitä vaivaa vähän sama ongelma. Suositushinta on suhteellisen kova ja kilpailijoilla on samaan hintaluokkaan tarjota ihan vastaavilla ominaisuuksilla ja jopa paremmilla varustettuja laitteita. Moto Z ei tähän lippulaivaluokkaan tuo juuri mitään erikoista, jos Moto Mods lisälaitteita ei lasketa mukaan. Toistaiseksi nähdyt lisäkkeet ovat olleet lähinnä takakuoria, joilla laitteen ulkonäköä saa helposti muutettua sekä erilaisia kauiutin elementtejä ja videoprojektori. On kuitenkin kiva nähdä että saturoituneeseen mobiilimarkkinaan yritetään tuoda uusia ideoita. LG ei omassa modulaarisuudessaan juuri onnistunut ja Lenovon ratkaisu onkin huomattavasti järkevämpi, mutta loppujenlopuksi sen käytännöllisyys ja hyödyllisyys jää pieneksi.

Moto Z

7.0

Moto Z on materiaaleiltaan laadukas ja hyvä puhelin. Valitettavasti se ei kuitenkaan tuo pöytään juurikaan uutta tai erikoista jolla kilpailla. Moto Mods lisäosat ovat kiva idea mutta niiden hyödyllisyys jää kyseenalaiseksi.

Juha Uotila
33-vuotias mobiliilaitteista ja teknologiasta kiinnostunut helsinkiläinen. Juha on jo pidemmän aikaa kirjoitellut kokemuksiaan laitteista aluksi omiin blogeihinsa, ja tämän jälkeen englantilaiselle MobileTechTalk -sivustolle. Muutaman vuoden jälkeen oli kuitenkin aika palata omille juurille, ja jatkossa Juhan kirjoitukset löytyvät täältä SuomiMobiilista. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Muuten hyvä mutta leeco le max 2 oli ennen motoa poistanut 3.5mm kuulokeliitäntää.

  2. Moi,

    Pidemmän aikaa häirinnyt Tonin ja nyt myös Juhan
    ”Tietoa kirjoittajasta” -tekstipätkän kirjoitusvirheet ja epäselkeys.
    Tässä selvemmäksi muokatut versiot, luovat mielestäni paremman vaikutelman
    sivustosta:

    ”Toni Aaltonen on kokenut teknologiabloggaaja; hänellä on ollut monia
    blogeja ja suosituin niistä on ollut JollaSuomi. Tonin apuna kirjoittamisessa
    on noin kymmenen vuoden aikana haalittu kokemus teknologiasta”

    ”Juha on 33-vuotias mobiliilaitteista ja teknologiasta
    kiinnostunut helsinkiläinen. Rakastaa teknologiaa ja seuraa tiiviisti eri
    teknologia-aloja. Yhteydenotot: [email protected]

    Ei tarvitse laittaa kommenttia julkiseksi 😉

    1. Moi. Kiitos palautteestasi. Laitetaan nämä kuvaukset mahdollisimman pian kuntoon. 🙂

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut