Yleinen

Apple, Google ja useat muut laitevalmistajat laiminlyövät EU:n uutta direktiiviä – OnePlus ja Motorola näyttävät mallia

Motorolan uusi Razr 50 Ultra -älypuhelin.

Euroopan unionin uusi radiolaitedirektiivi tuli voimaan 28. joulukuuta, ja sen tavoitteena on yhtenäistää esimerkiksi älypuhelimien lataustekniikoita. Jatkossa kaikissa laitteissa on oltava USB-C-liitin sekä tuki PD-pikalataukselle. Puhelimien ohella mukaan kuuluvat muun muassa tabletit, kamerat, kuulokkeet, pelikonsolit ja kuulokkeet.

Yksi direktiivin kohdista on, että laitteiden pakkauksessa ja etämyynnissä on kerrottava uusilla merkinnöillä pikalatauksesta sekä mahdollisesti mukana tulevasta latauslaitteesta. Tämä tarkoittaa, että laitevalmistajien on ilmoitettava nämä tiedot verkkosivuillansa, jos siellä ilmoitetaan hinta tai laitteita myydään valmistajian virallisissa verkkokaupoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Traficomin näkemys asiasta on, että ”etämyynnissä (kuten verkkokaupassa) hintatiedon yhteydessä on kerrottava uusilla merkinnöillä, onko laitteen mukana latauslaitetta ja mitkä ovat laitteen latausominaisuudet”.

Laitevalmistajilla ei ole siis juurikaan soveltamisen varaa, sillä merkinnät täytyy näkyä hintatietojen yhteydessä. Kävimme läpi laitevalmistajien verkkokauppoja 30. joulukuuta, ja melko harvat täyttävät direktiivin mukaiset vaatimukset.

Suomen markkinoilla omaa tai virallista verkkokauppaa ylläpitävät Apple, Google, Samsung, Nothing, OnePlus, HMD sekä Xiaomi. Näistä vain harvat täyttävät 28. joulukuuta voimaan astuneet vaatimukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung on piilottanut merkinnät verkkokaupassaan vasta viimeisimmän hintatiedon yhteyteen.

Uudet merkinnät löytyvät nimittäin vain Samsungin ja OnePlussan verkkokaupoista. Samsung on piilottanut tiedot sivun alareunaan, eikä niitä ilmoiteta liian selkeästi ensimmäisien hintatietojen tai ”osta nyt” -painikkeen yhteydessä. Samsung myös käyttää vaatimuksien mukaisesti EU:n luomia merkintöjä.

Apple ei ilmoita vaadittuja tietoja missään.

Apple ei ilmoita vaadittuja tietoja omassa verkkokaupassaan hintatietojen yhteydessä. Tarkkoja PD-pikalatauksen tietoja Apple ei myöskään ilmoita puhelimiensa tuotesivuilla tai teknisissä tiedoissa. Apple ei siis täytä EU:n vaatimuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Googlella tiedot eivät ole missään esillä.

Google aloitti Pixel-puhelimiensa myynnin Suomessa tänä vuonna ensimmäistä kertaa omassa verkkokaupassaan. Myöskään Google ei ole täyttänyt EU:n vaatimuksia, sillä merkintää PD-pikalatauksesta ei ole hintatietojen yhteydessä. Google ei mainitse tietoja myöskään puhelimiensa tuotesivuilla tai teknisissä tiedoissa.

Tunnetuista valmistajista myös Asus ja Nothing eivät mainitse tietoja tai lisännyt vaadittuja merkintöjä verkkokauppaansa. Xiaomi myy omia laitteitaan Suomessa virallisen Mistore-verkkokaupan kautta, joka ei myöskään täytä vaatimuksia. Merkintöjä laturista tai pikalatauksesta ei ole verkkokaupassa missään esillä.

Xiaomin virallisessa verkkokaupassa ei ole merkintää latureista tai pikalatauksesta.

HMD Global lipsuu myös vaatimuksesta, sillä merkintöjä ei löydy mistään.

Suomalainen HMD Global lukeutuu myös siihen joukkoon, joka ei täytä velvollisuuttaan. HMD myy tuotteita oman verkkokauppansa kautta, jossa ei ole merkintöjä esillä uusimpien tuotteiden kohdalla.

OnePlus on lisännyt tiedot asiallisesti.

Kiitosta kuitenkin ansaitsevat OnePlus ja Motorola. OnePlus myy puhelimiaan oman verkkokaupan kautta, jossa on esillä EU:n merkinnät kuten pitääkin. OnePlus on noudattamassa vaatimusta sanatarkasti, sillä merkinnät ovat hintatietojen yhteydessä. Vaikka merkinnät ovat pienellä, niin merkittynä on se, tuleeko laturi mukana ja kuinka tehokasta PD-pikalatausta tuetaan.

Motorola ilmoittaa tiedot, vaikka yhtiö ei myy laitteita omien sivujensa kautta.

Motorola ei myy tuotteita oman verkkokauppansa kautta, mutta siitä huolimatta yhtiö on halunnut tuoda merkinnät esille. Merkinnät ovat jälleenmyyjien linkkien yläpuolella, josta kukin saa selville tarvittavat tiedot.

Suomessa oman verkkokaupan kautta puhelimia eivät myy Honor tai Sony, jonka takia yhtiöiden tuotesivuilla ei ole kyseisiä merkintöjä. Honor ja Sony voisivat ottaa kuitenkin oppia Motorolalta ja lisätä tiedot puhelimiensa tuotesivuille. Molempien valmistajien puhelimet tukevat kuitenkin PD-pikalatausta, joten tämä tieto olisi hyvä tuoda kuluttajille esille.

Vaikka direktiivi tuli voimaan 28. joulukuuta, niin vain harvat laitevalmistajat ansaitsevat kiitosta sen noudattamisesta. Käytännön toteutus ontuu, sillä edes Google tai Apple ei tietoja ilmoita.

Suomessa uusien vaatimuksien valvonnasta vastaa Traficom.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Kyllä ainakin Applella nuo tiedot löytyvät kohdasta tekniset tiedot?

    1. Missä siellä? Ei ole EU:n vaatimia merkintöjä missään ja ne pitäisi myös olla esillä verkkokaupassa hintatietojen yhteydessä.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yleinen