ArvostelutFairphone

Arvostelussa eettisesti valmistettu Fairphone 2

Sain arvosteluuni uuden Fairphone 2 –puhelimen ystävällisesti Suomalaisen Ecosto verkkokaupan kautta, joka on puhelimen ensimmäinen jälleenmyyjä Suomessa. Fairphone 2 ei ole puhelimena kovinkaan kummoinen, vaan laitteen viehätysvoimana toimii enemmän eettisyys sekä modulaarisuus, kuin tekninen varustelu. Fairphone 2:n perusidea on olla vaihtoehto kuluttajille, jotka haluavat olla edistämässä ekologisempaa maailmaa.

Fairphone 2 on mielestäni ristiriitainen puhelin. Puhelin on suhteellisen tyyris, eikä laitteesta löydy hintaansa vastaavaa tekniikkaa. Fairphone 2 ei myöskään kehuskele ulkoisella laadulla. Jopa reilusti halvemmalla on mahdollista saada laadukkaampaa tavaraa, mutta pitänee kuitenkin muistaa, että laite on rakennettu eettiseltä pohjalta ja Fairphone 2 on varmasti loistava valinta eettisesti valmistettua puhelinta kaipaavalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Laatutuntuma

IMG_6355

Fairphone 2 ei laadullisesti ole markkinoiden kärkeä, mutta siltä täysin pätevä varmasti monelle. Muovinen tuntuma ei anna parasta kuvaa puhelimesta, mutta muovi materiaalivalinnaksi on ymmärrettävissä, koska puhelimeen on haettu modulaarista muotoilua.

Mielestäni yllättävää on se, että Fairphone 2 ei natise juurikaan, vaikka puhelin koostuu muovisista osista ja monet osat ovat irrotettavissa hyvin nopeasti. Toki puhelimesta lähtee pieniä natinoita, joka on ymmärrettävissä, mutta henkilökohtaisesti odotin laitteen olevan laadullisesti vielä heikompi.

Puhelimessa ei siis ole juurikaan laadukkuusongelmia ulkoisesti, mutta ongelmia ilmenee reilustikin ohjelmiston osalla, mutta kerron niistä hieman tarkemmin myöhemmin tässä arvostelussa.


Ulkoiset huomiot

IMG_6376Ulkoisestihan laite on varsin mielenkiintoinen, mutta ei ehkä siinä parhaimmassa valossa. Fairphone 2 on paksu sekä varusteltu varsin mitäänsanomattomalla muotoilulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimelta löytyy paksuutta huikeat 11 millimetriä, joka on muiden valmistajien huippupuhelimiin verrattuna todella paljon. Puhelimen paksuus on jopa normaalissa käytössä hieman ärsyttävä, jos on tottunut käyttämään ohuita puhelimia. Fairphone 2:n paksuus selittyy sillä, että laitteesta saa helposti irrotettua osia. Puhelimesta saa esimerkiksi näytön otettua irti muutamassa kymmenessä sekunnissa ilman minkäänlaisia työkaluja, jos siihen on tarvetta.

Puhelimen rakenteen ansiosta laitteesta saa miltei kaikki osat irti ja ne on helppo vaihtaa uusiin. Fairphone 2:sta saa myös akun irti, joka on varmasti monelle tärkeää.

Fairphone 2:n ehkä mielenkiintoisimpiin seikkoihin lukeutuu takakuori. Takakuori oli testilaitteessa läpinäkyvä, jonka takia sen läpi näkyi puhelimen rakenne. Takakuori ei myöskään ole kovaa muovia, vaan pehmeätä kumia. Takakuori on hieman haastava saada laitteeseen kunnolla paikalleen, sillä se tulee hieman laitteen päälle etupuolelta. Takakuoren asettelu paikalleen vie joka kerta pienen tovin. Takakuori suojaa puhelimen näyttöä, koska se tulee hieman laitteen etupuolelta koholle, jonka takia takakuori tuntuu itsestään ”suojakuorelta” puhelimelle. Tämän ansiosta Fairphone 2 ei välttämättä tarvitse suojakseen erillistä silikonista suojakuorta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fairphone 2:n oikeasta kyljestä löytyy käynnistyspainike sekä erillinen painike kameralle. Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuuspainikkeet. Puhelimen yläreunasta löytyy taas luonnollisesti kuulokeliitäntä ja alareunasta mikro-USB –latausliitäntä. Fairphone 2 sisältää myös muistikorttipaikan, joka löytyy takakuoren alta.


Myyntipakkaus

Fairphone 2 toimitetaan pienessä valkoisessa paketissa. Paketin avatessa ensimmäisenä esille ilmestyy itse puhelin. Paketista löytyy tasan puhelin, akku, ohjekirjanen ja laitteen takakuori, eikä mitään muuta. Ei laturia, ei USB –johtoa eikä kuulokkeita. Kaikki niin sanotusti ”turha” on jätetty pois.

Toki ymmärrettävää, ettei paketista löydy uutta laturia tai USB –johtoa, jos ajatellaan asiaa ympäristöystävällisyyden kannalta, sillä on odotettavissa, että lähes kaikilta löytyy entuudestaan esimerkiksi vanhan puhelimen USB –laturi.


Akunkesto

IMG_6370Puhelimen akunkesto on mielestäni normaalilla tasolla, sillä akku kestää normaalissa käytössä juuri päivän. Suurimmassa osassa nykypäivän puhelimista akunkesto on juuri ja juuri yhden päivän, eikä Fairphone 2 tee siinä poikkeusta.

Laitteen rakenteen ansiosta puhelimesta kuitenkin saa irti akun, jonka ansiosta siihen saa vaihdettua nopeasti täyteen ladatun akun, jos akku alkaa loppua. Fairphone myy omassa verkkokaupassaan uusia akkuja hieman yli 20 euron hintaan.


Tekniikka

IMG_6359

Teknisesti laite on keskitasoa, sillä Fairphone 2 ei pidä sisällään kovinkaan kummoista rautaa. Puhelimen sisällä hyrrää parin vuoden takaa huippupuhelimista tuttu neliytiminen Snapdragon 801 –järjestelmäpiiri. Tämän tukena puhelimesta löytyy 2 gigatavua RAM-muistia. Laite pitää sisällään reilusti tallennustilaa, nimittäin yllättäen 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tallennustila ei kuitenkaan lopu vain 32 gigatavuun, sillä puhelimen sisäistä muistia voi laajentaa muistikortilla.

Vaikka tekniset tiedot eivät olekaan huippuluokkaa, niin tällä keskitason raudalla puhelimessa riittää puhti aivan varmasti normaalissa käytössä. Normaalilla käytöllä tarkoitan siis sitä, ettei juuri pelaile esimerkiksi raskaita pelejä, vaan soittaa, lähettää viestejä ja päivittelee sosiaalista mediaa.


Kamera

IMG_6477Fairphone 2:n heikkouksiin kuuluu nimenomaan laitteen kamera. Puhelimen takaa löytyvästä kamerasta löytyy 8 megapikseliä ja etukamerasta 2 megapikseliä. Jo megapikselien valossa voi todeta, että laitteesta ei löydy kovin kummoisia kameroita, mutta yleensä megapikselit eivät kerro koko totuutta laadusta.

Fairphone 2:n kameralla saa mielestäni varsin hyviä kuvia hyvässä valaistuksessa, mutta hämärässä kamerasta ei juuri mihinkään ole. Kuvat ovat mielestäni myös varsin haaleita, joten kamera ei pysty taltiomaan kaikkia värejä luonnollisina.

Etukamerallakin saa ihan kiitettävän hyviä kuvia kunnon valaistuksessa, mutta vähänkin hämärämmässä kuvat muuttuvat suttuisiksi.

Yleisesti Fairphone 2:n kameroista voisi sanoa, että laite ei ole kuvaajan unelmapuhelin. Laitteesta löytyy keskivertaiset kamerat, jotka riittävät monelle päivittäistä kuvaista varten, mutta ihmiselle, joka haluaa jotain enemmän kannattaa siirtää katseensa johonkin muuhun puhelimeen.


Käyttöjärjestelmä

IMG_6465Käyttöjärjestelmänä Fairphone 2:ssa toimii mikäs muukaan kuin Android 5.1. Fairphone 2:n Android-versio on lähes samanlainen kuin normaali Android, mutta kyllä siitäkin löytyy hieman valmistajan omia muutoksia.

Valitettavaa on kuitenkin, että käyttöjärjestelmä ei toimi täysin ilman ongelmia puhelimessa. Välillä käyttöliittymä jämähtää paikalleen ja välillä se pätkii. Aivan tasaisesti käyttöliittymä ei siis vielä toimi, mutta mitä luultavammin nämä ongelmat ovat korjattavissa ohjelmistopäivityksellä.

Mielenkiintoisinta käyttöjärjestelmän osalta on se, että valmistaja hakee vaihtoehtoja Androidin vierelle. Fairphone 2 on saamassa ainakin suomalaisen Jollan kehittämän Sailfish OS –käyttöjärjestelmä vaihtoehdoksi Androidin ohelle.


Yhteenveto

IMG_6364Fairphone 2 on erilainen puhelin ja erottuu aivan varmasti massasta. Valitettavasti laitteessa on vielä sen verran ongelmakohtia, että se ei aivan vielä vakuuttanut. Jos valmistaja saa korjattua puhelinta vaivaavat ohjelmalliset viat, niin voisin suositella laitetta. Tällä hetkellä Fairphone 2 tuntuu keskeneräiseltä, mutta uskon, että useat ongelmat ovat korjattavissa ohjelmistopäivityksellä.

Fairphone 2 on mielestäni todella onnistunut aluevaltaus modulaarisissa laitteissa. Henkilökohtaisesti pidän Fairphone 2:ssa siitä, että laitteesta saa helposti itse otettua eri komponentteja pois. Uusi näyttömoduuli maksaa puhelimeen alle 90 euroa, joka on normaalihinta puhelimen uudelle näytölle, mutta yleensä lisäkustannuksia tulee siitä, että sitä ei voi itse vaihtaa. Fairphone 2:n näytön voi vaihtaa muutamissa sekunneissa itse. Tästä annan Fairphonelle paljon kiitosta, sillä kuluttaja säästää tässä aikaa ja rahaa.

Modulaarisen rakenteen ohella puhelimen toinen valttikortti on eettisyys. Fairphone 2 on valmistettu silmällä pitäen kestävää kehitystä. Fairphone on kertonut käyttäneensä paljon voimavaroja puhelimessa käytettyjen mineraalien alkuperän selvittämiseen. Yritys haluaa myös vaikuttaa olosuhteisiin siellä, missä mineraalien tuotanto on epäoikeudenmukaista.

Fairphone 2 on loisto idea, mutta jos puhelinta oltaisiin hiottu vielä hieman kauemmin, niin siitä olisi varmasti tullut todella loistava laite. Nyt laite tuntuu vielä keskeneräiseltä, mutta se täyttää varmasti jo nyt tavallisen puhelimen käyttäjän tarpeet. Laite on mielestäni tyyris verrattuna sen ominaisuuksiin, sillä se maksaa 535 euroa.

Fairphone 2

5.0

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut