Sain Honor 7 julkaisupäivänä tuoreeltaan laitteen käsiini. Uusi Honor 7 on selvästi yksi Huawein parhaimmista älypuhelimista tällä hetkellä. Puhelin edustaa Huawein Honor-malliston lippulaivaälypuhelinta. Puhelin on monelta osalta laadukas, eikä puhelimesta löydy suuria puutteita.
Honor-mallisto on Huawein menestystuote, joka on nostanut yhtiön esimerkiksi Suomessa ihmisten ajatuksissa laadukkaaksi ja varteenotettavaksi puhelinmerkiksi. Allekirjoittaneella ensimmäinen kosketus Huawein puhelimiin tuli Honor 7 edeltäjän, eli Honor 6:n myyntiin tullessa. Honor 6 tarjosi aikoinaan huipputekniikkaa ja ominaisuuksia halvassa hintaluokassa, jossa ei ollut juuri kilpailua. Nyt kuitenkin 300–400 euron hintaluokka on hyvin kilpailtu eritasoisilla puhelimilla. Huawei kuitenkin onnistui mielestäni jälleen tuomaan tähän hintaluokkaan varsin vakuuttavan puhelimen, sillä Honor 7 maksaa uutena 399 euroa ja tuo mukanaan muun muassa 20 megapikselin kameran, 8 megapikselin etukameran salamalla, nopean sormenjälkilukijan sekä upean Premium-tuntuman.
Tässä arvostelussa käyn kattavasti uuden puhelimen läpi sekä kerron reilusti omia mielipiteitäni. Kerron myös, että millaisille ihmisille puhelin sopii ja miksi juuri Honor 7 pitäisi ostaa.
Yleinen laatutuntuma
Huawei on tänä vuonna hypännyt nopeasti Premium-muotoiluun, joka näkyy Honor 7:ssä selvästi, sillä puhelin perustuu metallirunkoon. Puhelimen takaosa on pääasiallisesti metallia lukuun ottamatta kummassakin puhelimen päädyssä olevaa kapeaa muovikaistaletta. Puhelimen takaosasta löytyy sormenjälkilukija sekä noin millin ulkoneva kamera. Hieman ulkoneva kamera ei juuri haittaa, sillä kameraa suojaamassa on Huawein mukaan varsin kestävä safiirilasi. Testijakson aikana kameraan ei ole tullut yhtään naarmua, vaikka yleensä puhelin laitetaan ”kamera edellä” pöydälle, jonka takia kamerassa olevat naarmut yleensä tulevat.
Puhelimen metallisesta rungosta hieman erillään oleva näyttöosa tekee puhelimesta hieman paksun oloisen, mutta tämä Huawein ratkaisu ei mielestäni ole ollenkaan paha. Huawei toimittaa puhelimet luonnollisesti jälleen suojakalvo esiasennettuna, joten ihan heti ei tarvitse puhelimeen ostaa suojakalvoa.
Oikeastaan puhelinta käyttäessäni en huomannut minkäänlaisia laadullisia ongelmakohtia, jonka takia testijakson jälkeen itselleni jäi todella positiivinen kuva puhelimesta. Huawei on Honor 7:n kohdalla selvästi panostanut laatuun, joka voi olla puhelimen valtti muun muassa täällä Suomessa, jossa ihmiset haluavat laadukkaan puhelimen halvalla sen sijaan, että ostaisivat kalliin ja laadukkaan puhelimen.
Ulkoiset huomiot
Honor 7 on ulkoisesti hyvän näköinen ja noudattaa hyvin Huaweille ominaista muotoilua. Puhelimesta löytyy muutamia seikkoja, jotka tekevät laitteesta erilaisen kuin muut. Tuttuun Huawei tyyliin käynnistysnäppäin on kuvioitu. Juuri tällaiset pienet yksityiskohdat tekevät puhelimesta mielestäni varsin mukavan sekä loppuun hiotun oloisen.
Puhelimen oikeasta reunasta löytyy äänenvoimakkuusnäppäimet sekä virtanäppäin. Vasemmasta reunasta löytyy hieman erikoisempi ”älynäppäin” sekä kaksi SIM-kortti paikkaa tai yksi SIM-kortti paikka ja muistikorttipaikka. Puhelimen yläreunasta löytyy mikrofoni, kuulokeliitin sekä ”älykäs ohjain”. Puhelimen alareunasta löytyy kaiutin sekä USB-latausliitin.
Puhelimesta löytyvä älynäppäin on painike, jonka voi ohjelmoida tekemään monia asioita. Näppäimelle voi asettaa erilaisia toimintoja painettaessa näppäintä kerran, kahdesti tai pitämällä sitä pohjassa. Näppäimellä voi avata sovelluksia tai esimerkiksi ottaa valokuva nopeasti tai laittaa salaman päälle taskulampuksi. Tämä Huawein uusi älynäppäin on mielestäni kätevä sekä mielenkiintoinen ominaisuus. Näppäimen monipuolisuus yllätti allekirjoittaneen positiivisesti. Puhelimesta löytyvä älykäs ohjain on monista muistakin Android-puhelimista tuttu infrapunaan perustuva ”kauko-ohjain”, jolla vai avata kädenkäänteessä esimerkiksi television.
Kamera
Huawei on selvästi panostanut jälleen kameraan, sillä puhelimesta löytyy suurehkolta kuulostava 20 megapikselin pääkamera. Kamera ottaa allekirjoittaneen mielestäni todella hyviä kuvia. Kuvat ovat pääsääntöisesti aina parempia kuin esimerkiksi samassa hintaluokassa olevalla OnePlus 2-puhelimella otetut kuvat.
Huawei kehuu Honor 7:n kameraa ja kertookin puhelimen ottavan kuvan 0,1 sekunnissa jopa hämärissä olosuhteissa. Allekirjoittaneelle puhelimen kamera oli jopa pienoinen yllätys, sillä tässä hintaluokassa olen tottunut hieman heikompiin kameroihin.
Honor 7 sisältää tässä hintaluokassa myös varsin laadukkaan etukameran. Puhelimesta löytyy 8 megapikselin suuruinen etukamera, jota vahvistamassa on pehmeä LED-salama.
Honor 7 sisältää myös monia Huawein P8 lippulaivaälypuhelimesta tuttuja kuvausominaisuuksia. Puhelimesta löytyy muun muassa ”Hyvää ruokaa” kuvausominaisuus, joka on yksinkertaisesti tarkoitettu helpottamaan ruokakuvien ottamista. Ehkä kuitenkin edellä mainitsemaani ominaisuutta tärkeämmäksi koen ”Valomaalaus-tilan”, jolla saa jopa tähtitaivaan taltioitua kuvaan.
Alla vielä muutamia kuvia, jotka on otettu Honor 7:n pääkameralla. Esimerkkikuvien joukossa on muun muassa kuva, johon on taltioituna ”Tähtien jäljet”-ominaisuuden avulla tähtitaivas.
Näyttö
Honor 7 sisältää varsin vakuuttavan 5,2 – tuuman Full HD – tasoisen kosketusnäytön, jonka pikselitiheys on 423. Henkilökohtaisesti koen puhelimen näytön tarpeeksi laadukkaaksi, sillä siinä on erinomaiset katselukulmat sekä se toistaa värit erinomaisesti.
Huawei on Honor 7:n kohdalla saanut näytön sekä puhelimen reunojen välin miltei olemattomaksi, tai ainakin se siltä näyttää kun näyttö on sammuksissa. Todellisuudessa tämä väli on kuitenkin pari milliä suurempi, sillä näyttöä kiertää kapea musta viiva.
Honor 7 sisältää Huawein P8 yhteydessä julkistetun Knuckle sense – teknologian, jonka avulla kuvakaappauksen voi ottaa koputtamalla näyttöä rystysellä.
Sormenjälkilukija
Huawei on viimeaikoina julkaissut puhelimia, joista löytyy sormenjälkilukija. Markkinoilla on tällä hetkellä useita puhelimia, joista löytyy sormenjälkilukija. Toisissa ominaisuus toimii ja toisissa se toimii taas umpisurkeasti. Tällä kertaa Huawei on mielestäni onnistunut tuomaan todella toimivan sormenjälkilukijan puhelimeensa. Honor 7:n sormenjälkilukija lukee miltei jokaisen painalluksen ja avaa saman tien näytön, jos tunnistaa sormen. Sormenjälkilukija on siis todella nopea ja allekirjoittaneen mielestä Honor 7 sisältää markkinoiden nopeimman sormenjälkilukijan.
Sormenjälkilukia sijaitsee puhelimen takana, kameran alapuolella, jonka itse koen sen luonnollisimmaksi paikaksi, sillä puhelinta kädessä pitäessä etusormi on siinä luonnollisesti.
Huawei on sisällyttänyt sormenjälkilukijalle myös monia muitakin ominaisuuksia, eli sen tarkoitus ei ole enää olla vain puhelimen lukituksen avaaja. Nyt sormenjälkilukija toimii myös niin sanottuna ”kosketuslevynä”. Sormea liu’uttamalla ylhäältä alas sormenjälkilujilla aukeaa ilmoitusvalikko ja taasen napauttamalla kaksi kertaa sitä, saa ilmoitukset pyyhittyä pois.
Puhelimen asetuksista saa myös monia muitakin liu’utuseleitä optimoitua sormenjälkilukijalle, joten voin sanoa tätä sormenjälkilukijaa jopa markkinoiden monipuolisimmaksi.
Android ja Emotion UI
Huawei käyttää luonnollisesti puhelimissaan Android-käyttöjärjestelmää. Honor 7 perustuu Android 5.0.2 – versioon, jonka päällä pyörii Huawein oma paljon kritisoitu Emotion UI – käyttöliittymä, jota kutsutaan lyhemmin EMUI:ksi. Puhelimesta löytyy uusin EMUI 3.1-versio.
EMUI on saanut paljon palautetta ympäri maailmaa. Huawei on kiinalainen valmistaja, joten on hyvin luonnollista, että puhelimista löytyy Applen iOS:a myötäilevä Android-rakennelma. EMUI on saanut monesta suunnasta ristiriitaisia mielipiteitä. Esimerkiksi Suomessa kuulee, että EMUI on ruma sekä kauhea, eikä noudata tavallista Androidia ollenkaan. Osittain tämä on totta, mutta kaikkia tällainen erilainen lähestymistapa Androidiin ei haittaa, sillä EMUI – käyttöliittymä on saanut myös paljon hyvää palautetta ja siihen ihmiset ovat myös ihastuneet.
Henkilökohtaisesti näen Huawein oman EMUI – käyttöliittymän virkistävänä Android-versiona, sillä mielestäni kaikkien ei tarvitse noudattaa samanlaisia ideologioita. Jollei Huawein EMUI miellytä, niin markkinoilta löytyy tuhansittain Android-puhelimia, joista löytyy lähes identtisiä valmistajien rakentamia Android-versioita, ja tässä vaiheessa kannattaa miettiä, että onko Huawein puhelin sittenkään se juuri itselle sopiva. Toiset pitävät Huawein lähestymistavasta Androidiin ja toiset eivät pidä. Itse ainakin pidän.
Huawein mielenkiintoiset lisäominaisuudet
Huawein puhelimet sisältävät normaalisti paljon mielenkiintoisia toimivia ominaisuuksia, ja tässä osiossa ajattelin mainita Honor 7:n neljä ehkä mielenkiintoisinta niistä.
Puheherätys:
Puheherätys on ominaisuus, jonka Huawei esitteli P8 julkistuksen yhteydessä. Ominaisuudella voi etsiä puhelimen, jos sen on hukannut. Ominaisuus toimii yksinkertaisimmillaan niin, että sanomalla jonkin puhelimelle asetetun avainsanan esimerkiksi ”Dear Honor” ja perään ”where are you?”, niin puhelin vastaa kysymykseen ja alkaa soittamaan soittoääntä sekä vilkuttamaan salamavaloa.
Mielestäni ominaisuus on kätevä sekä yksinkertainen tapa etsiä puhelinta. Valitettavasti ominaisuus ottaa välillä liiankin aktiivisesti komentoja vastaa, jonka takia puhelin saattaa alkaa huutelemaan omiaan vaikka sille ei olisikaan puhuttu mitään.
Liikeohjaus
Liikeohjaus sisältää monia erilaisia ominaisuuksia, jotka saadaan käyttöön erilaisilla liikkeillä sekä eleillä. Esimerkiksi kääntämällä puhelimen ympäri saa puhelun mykistettyä tai nostamalla puhelin korvalle vastaa se automaattisesti vastaanotettavaan puheluun.
Liikeohjauksen yksi ominaisuus on myös Nokian puhelimista tutuksi tullut näytön avaus kaksoisnapautuksella. Liikeohjauksen asetuksista voi myös valita erilaisille eleille sovelluksia, jotka aukeavat esimerkiksi jonkin kirjaimen piirtämällä puhelimen sammuneeseen näyttöön. Esimerkiksi piirtämällä C-kirjaimen aukeaa kamerasovellus tai piirtämällä M-kirjaimen aukeaa musiikkisovellus.
Mielestäni liikeohjauksen mahdollistamat ominaisuudet tekevät puhelimen jokapäiväisestä käytöstä paljon hauskemman sekä yksinkertaisemman.
Kelluva painike
Kelluva painike tuo näytölle pienen ylimääräisen näppäimen, jota painamalla saa esille viisi ennalta määrättyä painiketta. Painikkeet ovat: takaisin, koti, avoimet sovellukset, näytönlukitus sekä ”puhelimen puhdistaja, joka sammuttaa taustalla hyrräävät tehtävät.
Kelluva painike tuo siis aina tarvittavat painikkeet sinne minne ne itse haluaa. Ominaisuus on tarpeellinen varsinkin puhelimen tehokäytössä.
Suurennuseleet
Suurennuseleet on nimensä mukaisesti ominaisuus, jolla voi suurentaa asioita. Ominaisuudella pystyy suurentamaan asioita puhelimessa, joita ei normaalisti pääse suurentamaan. Napauttamalla näyttöä kolme kertaa aukeaa se näkymä tilaan, jossa sitä voi suurennella mielensä mukaan. Ominaisuus on loistava esimerkiksi tilanteessa, jossa yksinkertaisesti täytyy saada erilaisia asioita suuremmiksi, mutta normaalissa käytössä tämä ominaisuus on ”turha”.
Tekniikka
Honor 7 ei sisällä markkinoiden parasta rautaa, mutta silti täysin riittävää pyörittääkseen erinomaisesti kaikkia puhelimen ominaisuuksia. Puhelimen sisällä hyrrää Huawein oma Kirin 935 2.2 GHz 8-yhdinprosessori. Laitteesta löytyy kohtuulliset 3 gigatavua RAM-muistia sekä 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Valitettavasti Huawei ei tuo Suomeen puhelimesta 32 tai 64 gigatavun versioita. 16 gigatavua ei välttämättä riitä kaikille, mutta onneksi puhelimesta löytyy kuitenkin muistikorttipaikka, mutta jos tätä haluaa käyttää joutuu luopumaan Dual-SIM ominaisuudesta, ja on tyydyttävä vain yhteen SIM-korttiin.
Honor 7 pitää sisällään myös varsin suuren 3100 milliampeeritunnin akun, josta puhti ei lopu kesken päivän. Puhelin tukee myös pikalatausta, jolla saa ladattua puhelimen akun tavallista nopeammin täyteen. Honor 7:n toimii myös tarvittaessa ”matkalaturina”, sillä puhelimella voi ladata myös muita laitteita.
Yhteenveto
Honor 7 on varmasti markkinoiden yksi parhaimmista puhelimista hintaluokassaan. Pahin kilpailija puhelimille on varmasti kiinalainen OnePlus 2.
Henkilökohtaisesti olen ollut testijakson ajan varsin tyytyväinen puhelimeen ja puhelimesta löytyy kaikki tarvittavat, mitä voikin odottaa 400 euron hintaiselta puhelimelta. Honor 7 sisältää hyvän näytön, astetta paremmat kamerat, toimivia ominaisuuksia, nopean sormenjälkilukijan sekä laadukkaan muotoilun. Mitä muuta puhelimelta vaaditaan? Miettien vielä, että puhelin lähtee kaupasta alle 400 eurolla, niin onhan Honor 7 nyt sentään testaamisen arvoinen.
Honor 7:stä ei ole juuri mitään pahaa sanottavaa, sillä Huawei on nyt saanut valmistettua sellaisen puhelimen mihin kaikki valmistajat varmasti ovat pyrkineetkin. Suomessa puhelin on varmasti ainutlaatuinen, sillä vastaavat puhelimet ovat järjestäen muutaman kympin jopa satasen kalliimpia.