ArvostelutHonorYleinen

Arvostelussa Honor Magic V3 – Erittäin hyvä ellei täydellinen

Honor Magic V3

Honor Magic V3 on saatu nyt globaaleille markkinoille odotettua nopeammalla aikataululla, jos verrataan edeltävään Magic V2 -malliin. Magic V2 -puhelinta saatiin odottaa globaalisti myyntiin puoli vuotta Kiinan julkaisun jälkeen, mutta Magic V3:n kohdalla väli on saatu tiputettua vain kahteen kuukauteen.

SuomiMobiilissa uutta Honor Magic V3 -puhelinta on testattu kuukauden verran ja nyt on aika katsoa millaisia parannuksia Honor on saanut aikaiseksi. Honor on säväyttänyt taittuvien puhelimien kanssa jo alusta lähtien, joten uutuusversiolle odotukset ovat todella korkealla. Kyseessä on suurin haastaja Samsungin uusimmalle Galaxy Z Fold 6 -mallille.

Rakenteen osalta Honor Magic V3 on jotain muuta kuin kilpailijansa. Paksuutta on nimittäin vain 9,2 millimetriä taitettuna, mikä on jopa vähemmän kuin muutamilla perinteisillä älypuhelimilla. Myös paino on saatu pidettyä kurissa, joten taittuva puhelin ei ole enää mitenkään massiivisesti eroava. Honor on parantanut lisäksi kestävyyttä tuomalla mukaan vesitiiveyden.

Näyttöjen osalta ei ole tehty suuria muutoksia, sillä tarjolla on edelleen 7,92 tuuman taittuva OLED-näyttö sekä 6,43 tuuman kokoinen ulkopuolen näyttö. Tehoista vastaa Qualcommin uusin Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua tallennustilaa. Tällä kertaa kamerat ovat aikaisempaa laadukkaammat, sillä mukana on periskooppikamera. Myös akku on suurentunut ja mukaan on saatu tuki langattomalle lataukselle.

Tekniset parannukset ovat siis selviä, ja Honor on ainakin paperilla lähtenyt tuomaan mukaan juuri niitä uudistuksia, joita edeltäjäversion kanssa toivottiinkin.

Honor Magic V3 on saatavilla Suomessa useiden jälleenmyyjien kautta, joiden joukossa ovat muun muassa Veikon Kone, Verkkokauppa.com, Gigantti, DNA, Telia ja Elisa. Honor on kertonut tarjolla olevan ainoastaan väriltään musta 12 + 512 gigatavun muistiversio 1999 euron suositushinnalla. Myynti on alkanut heti julkaisun jälkeen 5. syyskuuta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor Magic V3 (FCP-N49)
Mitat [suljettuna]: 156.6 x 74.0 x 9.2 mm
Mitat [avattuna]: 156.6 x 145.3 x 4.35 mm
Paino: 226 g
Rakenne: Metallikehys / lasipinta edessa / kuitutakapinta
Vedenkestävyys: IPX8
Päänäyttö [taipuva]: 7.92 tuumaa / LTPO AMLED / 2344 x 2156 / 9.78:9-kuvasuhde / 120Hz / HDR10+
Ulkonäyttö: 6.43 tuumaa / 2376 x 1060 / 20:9-kuvasuhde / OLED / 120 Hz / HDR10+
Suoritin: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (Adreno 750)
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]
Tallennustila: 512 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 4.0)
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.6 / 1/1.56" / PDAF / OIS ) + 40 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / AF / 112 astetta) + 50 MP telekamera (f/3.0 / 1/2.51" / PDAF / OIS / 3.5x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera [ulkopuolella]: 20 MP etukamera (f/2.2 / 90 astetta / FF)
Etukamera [sisäpuolella]: 20 MP etukamera (f/2.2 / 90 astetta / FF)
Akku: 5150 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 66 watin langallinen lataus / 50 watin langaton lataus / 5 watin käänteinen lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 / MagicOS 8.0.1
Päivityslupaus: 4 vuotta Android-versioita ja 5 vuotta tietoturvaa
Muuta: NFC / Dual-SIM (nano-SIM + nano-SIM / eSIM) / kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C (USB 3.1 Gen 1)
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereo-kaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta (Velvet Black)
Hinta: 1999 € (16 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Honor Magic V3:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Honor toimittaa Magic V3 -puhelimen tutussa ja melko kookkaassa myyntipakkauksessa. Pakkaus on valmistettu pahvista ja se on väritykseltään musta. Sitä on koristamassa Honorin logot sekä puhelimen mallinimi. Yhdellä kyljellä on myös mainittuna sisällä olevan puhelimen väriversio, muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee puhelin paperikääreeseen peitettynä. Puhelimen alapuolella olevan tasanteen takaa löytyy yksi pahvistasku, jonka sisältä paljastuu puhelimelle suunniteltu suojakuori, metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C > USB-C).

Magic V2:n myyntipakkaus ulkoisesti siis todella kookas, mutta ei kuitenkaan pidä sisällään kovin paljoa. Laturia ei puhelimen mukana toimiteta, mikä on tietysti hieman harmittavaa. Itse olisin kaivannut Honorin ottavan miellyttävämmän lähestymistavan pakkaukseen, sillä nykyisellä sisällöllään se voisi olla selvästi pienempikin. Eli viesti Honorille: Jos pakkaus ei sisällä mitään ekstraa, niin tehkää ensi kerralla paketista myös pienempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteen osalta Honor on lähtenyt viemään eteenpäin kunnianhimoista lähestymistapaansa luoda maailman ohuin taittuvanäyttöinen puhelin. Puhelin on itsessään valmistettu alumiinikehyksestä sekä lasi- ja kuitupinnoista. Honor on panostanut kestävyyteen, sillä nyt mukana on myös IP-luokitus.

Ainoa myyntiin saatava väriversio on musta, joka on versioista ohuin ja kevyin. Ero saadaan aikaiseksi erityisesti takapinnan erilaisella materiaalilla. Käytössä on ”erikoiskuitu”, jonka kerrotaan olevan kestävämpää kuin perinteinen lasikuitu. Pinta tuntuu pitkälti siis muovilta, mutta ei kuitenkaan liiaksi. Magic V3:n takapinta on myös erittäin ohutta materiaalia, joten sormea siinä painaessa tuntee pinnan antavan hieman periksi. Kyseessä on keino, jolla Honor on saanut vähennettyä painoa ja paksuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Takapinnan Honor on viimeistellyt mattapintaiseksi, joka on ainoa oikea tyyli ottaen huomioon materiaalin. Pinta on mattasuudestaan huolimatta melko liukas erityisesti kuivilla käsillä. Takapinta pysyi erittäin hyvänä kuukauden mittaisen testijakson aikana, eikä itsellä ainakaan siihen tullut minkäänlaisia kulumisen jälkiä. Honor Magic V3:n metallikehys on myös viimeistelty mattapintaiseksi, josta itse tykkään paljon.

Puhelimen etuosassa Honor hyöyntää niin sanottua ”Anti-scratch NanoCrystal Shield” -lasia. Nanokristallilasi kestää aikaisempaa paremmin naarmuttamista. Honorin mukaan nanokristallien tiheyttä on kasvatettu 50 prosentilla, minkä myötä Magic V3:n näyttö pystyy tarjoamaan 10 kertaa paremman iskunkestävyyden kuin tavallinen lasi. Näyttölasiin on tehtaalla asennettu suojakalvo, mutta testijakson aikana se otettiin pois. Lasiin ei saatu muutamassa viikossa mainittavia tai häiritseviä naarmuja peruskäytössä.

Sisäpuolen näyttöön Honor on myös tuonut kestävyysparannuksia. Niin sanottu ”Honor Super Armored Inner Screen” lupaa tarjota poikkeuksellisen kestävyyden hyödyntämällä iskunkestävää silikonigeeliä. Honorin mukaan kyseinen materiaali jähmettyy välittömästi millisekunneissa, kun laite putoaa, joten se pystyy parantamaan sisänäytön kestävyyttä. Näyttöön on lisätty myös nanotason alumiinioksidisuojapinnoite, joka parantaa iskunkestävyyttä 20 prosentilla. Tietysti näitä on vaikea todentaa testijakson aikana, mutta selvää parannusta Honor ainakin lupailee.

Honor toimittaa puhelimen mukana myös suojakuoren, joka suojaa puhelimen takaosaa ja kehystä. Sen avulla pystyy suojaamaan laitetta paremmin, jos niin haluaa. Suojakuoressa on myös oma jalka, jonka avulla puhelimen saa tuettua esimerkiksi elokuvia katsellessa.

Taittuvissa puhelimissa yksi tärkeimmistä asioista on sarana, jota on nyt Magic V3:ssa myös paranneltu. Honorin mukaan puhelimessa on terässarana, jossa on lähes tuplasti parempi lujuus kuin Galaxy Z -puhelimissa käytetyssä teräksessä. Saranan luvataan myös mahdollistavan puhelimen ohuen rakenteen, sillä se on ainoastaan 2,84 mm paksu. Magic V3:n saranan luvataan kestävän jopa 500 000 taittokertaa, mikä tarkoittaa 100 taitosta päivässä yli 13 vuoden ajan.

Sarana mahdollistaa puhelimelle myös tutut monipuoliset asennot. Puhelin pystytään avaamaan tiettyyn kulmaan niin, että puhelin pysyykin siinä. Puhelimen ei siis tarvitse olla pelkästään auki tai kiinni, vaan se pysyy myös esimerkiksi 90 asteen kulmassa. Aluksi sarana tuntui olevan niin uutuuden karhea, että sillä oli vaikeuksia jäädä tiettyyn asentoon, mutta muutamien taitoskertojen jälkeen tilanne normalisoitui.

Magic V3:n saranan kohdalla oli ilahduttavaa huomata, että havaittavissa ei ollut minkäänlaista väljyyttä. Lisäksi sarana oli todella hiljainen, eikä siitä kuulunut mitään epämääräisiä ääniä. Ainakin itse olin erittäin vakuuttunut saranasta, eikä se varmasti ole laitteen heikoin kohta.

Käsituntumalta Honor Magic V3 on miellyttävä erityisesti suljettuna. Toteutuksensa ansiosta puhelin ei ole liian leveä, minkä lisäksi pyöristetyt pinnat ja kehys antavat mukavasti ergonomisuutta. Puhelimessa ei ollut havaittavissa mitään häiritseviä saumakohtia. Avattuna Magic V3 on kookas, joten käyttämiseen tarvitaan kahta kättä. Yleisesti Honor Magic V3 on yksi parhaiten muotoilluista taittuvista puhelimista, sillä sen pitäminen käsissä on todella mielekästä.

Puhelin on ainoastaan 4,35 millimetriä paksu avattuna ja se hämmästyttää edelleen. Vaikka puhelin on ohuempi kuin edeltäjänsä, niin silti itse en havainnut enää suurta eroa. Verrattuna kilpailijoihin on ero kuitenkin selvästi havaittavissa, sillä Magic V3 on todella hämmästyttävän ohut. Suljettuna puhelin on vain 9,2 millimetriä paksu, joten paksuudesta on saatu edelleen 0,7 millimetriä pois. Magic V3 on yhtä paksu kuin monet normaalit lippulaivapuhelimet, mitä on vaikea uskoa edes todeksi. Ohuuden ansiosta puhelinta on mukavaa pitää taskussa, eikä se ole millään tavalla enää häiritsevä.

Magic V3:n mitat ovat suljettuna 156,6 x 74,0 x 9,2 millimetriä, jolloin puhelin on kapea mutta pitkä. Avattuna puhelimen mitat ovat 156,6 x 145,3 x 4,35 millimetriä, jolloin leveys tuplaantuu ja paksuudesta lähtee puolet pois. Painoa on 226 grammaa, joten Honor on saanut otettua painoa pois 5 grammaa verrattuna edeltäjään. Paino alkaa olemaan kurissa ja vastaa joitakin perinteisempiä huipputason puhelimia.

Yksi isoimmista rakenteellisista uudistuksista on vesitiiveys. Aikaisemmin Honorin taittuvat puhelimet eivät ole kestäneet vettä, mutta nyt IPX8-luokituksen ansiosta Magic V3 on täysin vesitiivis. Tai ainakin IPX8-luokituksen pitäisi taata mahdollisuus upottaa puhelin veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi, vaikka Honor itse mainitseekin puhelimen kestävän vain ”kevyen vesisuihkun” ja ”vahingossa tapahtuvat altistukset vedelle”. Mutta IPX8-luokitusta yhtiö ei voisi mainostaa, jos puhelin ei kestä oikeasti vettä. Vesitiiveys on kuitenkin kuluva ominaisuus, joten mitään puhelinta ei oikeasti suositella upotettavaksi veteen, vaan se tuo mukanaan omanlaista turvaa.

Suljettuna puhelimen etuosa on kokonaan lasia, ja Magic V3 tarjoaa edeltäjän tavoin yhdeltä reunalta hieman kaartuvan näyttöpaneelin. Näyttöpaneeli on kookas ja se vastaa kuvasuhteeltaan normaalia puhelinta. Etukameraa varten näytön yläreunaan on tehty reikä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet Honor on laittanut näytön yläpuolelle, ja puheluihin käytettävä kuuloke sijaitsee näyttölasin ja alumiinikehyksen välissä.

Takaosaan Honor on sijoittanut keskitetyn ja pyöreän kamera-alueen, jossa on kolme kamerasensoria sekä teksti ”Matrix Camera”. Kameroiden rinnalla on myös salamavalo ja lasertarkennus. Kamera-alue ulkonee selvästi muusta rungosta, mutta keskitetyn toteutuksen ansiosta vältytään liialliselta keikkumiselta puhelinta käytettäessä pöydällä. Takaosassa on myös Honor-logo sekä muita merkintöjä pienellä präntillä.

Magic V3 -puhelinta avattaessa, sisältä paljastuu suurempi näyttö, joka on mitäs muutakaan kuin taittuva. Näyttö peittää valtaosan sisäpuolen pinta-alasta, vaikka toki näyttöä kiertääkin edelleen kohtalaiset kehykset. Taitoskohdan huomaa helposti näytön keskeltä sekä silmin että sormella tunnustelemalla. Näytön yläreunassa on esillä etukamera. Puhelimen ollessa avattuna aikaisemmin etu- ja takaosiksi nimitetyt osat tekevät yhdessä isomman takaosan.

Avattuna Magic V3:n oikeassa reunassa on virtapainike, johon on integroitu myös sormenjälkilukija. Puhelimen vasemmassa reunassa on ainoastaan äänenvoimakkuuspainikkeet. Puhelimen yläreunaan on asetettuna infrapunalähetin, kaiutin sekä kaksi mikrofonia. Alareunasta löytyy mikrofoni, USB-C-liitin, kaiutin sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Suljettuna Magic V3 taipuu keskeltä kahtia ja esille tulee vasempaan reunaan saranaosuus. Sarana on suojattu kiiltäväpintaisella metallilla.

Näytöt

Magic V3 ei ole näyttöjen osalta mikään päivitys merkittävästi uuteen suuntaan, vaan Honor on jättänyt edeltäjän hyvät asiat ennalleen. Näyttöpaneelit ovat nimittäin identtiset, ja siitähän minä tykkään. Edeltäjän näytöt olivat jo riittävät ja kuvasuhteiltaan täydelliset moneen tilanteeseen.

Magic V3:n ulkopuolella oleva näyttö on kooltaan 6,43 tuumaa ja perustuu LTPO OLED-tekniikkaan. Näytössä on myös 2376 x 1060 pikselin tarkkuus, joka tekee 402 pikseliä tuumaa kohden. Näytön kuvasuhde on perinteikäs 20:9, joten se ei ole liian kapea suhteessa korkeuteen. Näyttöön on saatu korkea 120 hertsin virkistystaajuus, HDR10+ -tuki sekä 5000 nitin maksimikirkkaus.

Suurin uudistus nähdään näytön kirkkaudessa, sillä se on tuplaantunut. Tietysti siitä päästään nauttimaan vain tietyissä HDR-käyttöskenaarioissa, mutta yleisesti kirkkaus on riittävä. Auringonvalossa näytöstä sai hyvin selvää ja luettavuus on kiitettävä aina. Näyttö myös perustuu LTPO-tekniikkaan, eli se tukee virkistystaajuuden skaalaamista näytettävän sisällön mukaan ja taajuus pystyy laskemaan jopa 1 hertsiin.

OLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit erinomaisesti ja tummat sävyt ovat todella syviä. Näyttö tukee myös Dolby Vision- ja HDR10+ -tekniikoita, mikä parantaa kokemusta esimerkiksi videoita katsellessa. Itse olen myös Honorin käyttämän normaalin kuvasuhteen ystävä, sillä näyttö ei tunnu liian ahtaalta. Sovellukset skaalautuvat normaalisti, joten puhelimen käyttäminen tuntuu luonnolliselta. Myös näytön pieni kaartuvuus on loistava, sillä näytössä ei ole mitään teräviä kulmia, jotka haittaisivat esimerkiksi eleohjausta.

Magic V3-puhelimen sisäpuolelta löytyy sen tärkein näyttö, joka on kooltaan 7,92 tuumaa. Honor hyödyntää näytössä luonnollisestikin LTPO OLED-tekniikkaa ja sen tarkkuus on 2344 x 2156 pikseliä, mikä takaa noin 402 pikseliä tuumaa kohden. Sisänäyttö on puhelimessa neliömäinen, sillä käytössä on 9.78:9-kuvasuhde. Näytön tekninen toteutus on lähes samanlainen kuin ulkonäytölläkin. Mukana on edelleen Dolby Vision ja- HDR10+ -tuki, korkea 120 hertsin virkistystaajuus sekä 1800 nitin maksimikirkkaus.

OLED-tekniikka tekee värintoistosta loistavan ja 1800 nitin kirkkaus riittää moneen tilanteeseen. Kirkkaus on parantunut hieman, mutta mistään merkittävästä harppauksesta ei tällä kertaa ole kyse. 120 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta aikaisempaa sulavamman ja LTPO-tekniikka säästää akkua, sillä virkistystaajuus voi laskea olemattomiin. Näyttö tukee myös kosketusnäyttökynää, joka on ostettava erikseen.

Taittuvan puhelimen vahvuus on se, että ulkopuolen näytöltä voi tehdä kaiken tarvittavan, mutta sisäpuolen näytölle saa enemmän sisältöä samaan aikaan. Molemmat näytöt tuntuivat olevan tasapainossa, ja ne riittävät varmasti suurimmalle osalle käyttäjistä.

Sisänäytössä on edelleen tuttu kupru taitoskohdassa. Näyttöä ei taiteta paperin tavoin, vaan näyttö jää pisaran muotoon, mikä tekee taitoksesta suuremman mutta miellyttävämmän. Magic V3:ssa taitoskohdan huomaa, kun näyttöä katsotaan tietystä kulmasta, mutta kovin hyvin sitä ei havaitse näyttöä katsottaessa suoraan. Taitoskohdan myös tuntee kupruna, mutta se ei suuremmin häirinnyt ainakaan itseäni.

Monien muiden huippupuhelimien tapaisesti myös Magic V3 -puhelimessa on HDR10+ -tuki molemmilla näytöillä. Puhelin on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, jonka ansiosta puhelimella voidaan katsoa tarkkoja HDR10-tasoisia videoita monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix ilmoittaa, että puhelin tulee Full HD -tarkkuutta ja HDR10- ja Dolby Vision -tekniikoita puhelimen molemmilla näytöillä.

Näyttöjä varten Honor on toteuttanut tutut asetukset, joilla käyttäjät voivat säätää kokemusta paremmin omille silmille miellyttävämmäksi. Esimerkiksi näytön värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen avulla, jotka ovat normaali ja eloisa. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää väriympyrästä tai oletusasetuksista, jotka ovat oletus, lämmin ja kylmä. Virkistystaajuutta voidaan vaihtaa normaalin (60 Hz) ja korkean välillä (120 Hz). Lisäksi tuettuna on dynaaminen tila, joka vaihtelee virkistystaajuuksien välillä näytettävän sisällön mukaan.

Honor on panostanut nyt myös paljon silmäystävällisiin ja nukkumisominaisuuksiin. Mukana on ”sirkadiaaninen yönäyttö”, joka säätää näytön värilämpötilaa automaattisesti kehon rytmin perusteella, jotta käyttäjä voi valmistautua yöuniin paremmin. Lisäksi käyttäjät voivat ajoittaa silmäystävällisen tilan menemään päälle tiettynä aikana. Tähän liittyen puhelin tukeekin 3840/4320 Hz:n PWM-himmennystekniikkaa, joka vähentää näytön välkyntää pienillä kirkkaustasoilla ja täten vähentää silmiin kohdistuvaa rasitusta.

Uutena silmäystävällisenä ominaisuutena on tekoälyyn perustuva suojaus likinäöltä. Teknologian ideana on simuloida likinäkölaseja älylaitteen näytön avulla. Honorin AI-avusteisen silmien suojauksen epätarkkuuksilta on osoitettu vähentävän käyttäjien ohimenevää likinäköisyyttä keskimäärin 13 astetta 25 minuutin lukemisen jälkeen, ja joillakin käyttäjillä on havaittu enimmillään 75 asteen vähennys. Tietysti näitä väitteitä on vaikea todentaa testijakson aikana, ja on myös hyvä huomata, ettei Magic V3 ole millään tavalla terveydellinen laite.

Tekniikka ja suorituskyky

Suorituskyvyn osalta Honor Magic V3 on samalla tasolla kuin aikaisemmin tänä vuonna markkinoille tullut Magic6 Pro. Puhelimessa on siis Qualcommin tämän hetken tehokkain Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri, joka on luonnollinen päivitys verrattuna edeltäjäversioon. Samaa järjestelmäpiiriä käyttävät myös kilpailijat, joten Honor ei kalpene joukossa.

Snapdragon 8 Gen 3 on 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri. Kahdeksanytimisen toteutuksen kohokohtana on yksi tehokas Cortex-X4-ydin, joka toimii nyt 3,3 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi mukana on viisi tehokasta Cortex-A720-ydintä, joista kolme toimii 3,2 GHz:n taajuudella ja kaksi 3,0 GHz:n taajuudella. Mukana on myös kaksi 2,3 GHz:n Cortex-A520-ydintä.

Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Gen 3 on jopa 30 prosenttia tehokkaampi sekä 20 prosenttia energiatehokkaampi kuin Snapdragon 8 Gen 2 -piiri. Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 750, jonka luvataan olevan 25 prosenttia nopeampi kuin edeltäjänsä.

Suomessa Honor Magic V3 on tuotu myyntiin ainoastaan yhdessä muistiversiossa, jossa on 12 gigatavun verran RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. UFS 4.0 -tallennustila tarjoaa tuplasti suuremman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s) ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s) kuin edeltävässä UFS-versiossa. Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Puhelimessa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, joiden perusteella suorituskyky on tuttua lippulaivatasoa. Jollain tasolla Honor on kuitenkin hieman rajoittanut suorituskykyä, sillä tulokset eivät olleet aivan yhtä hyviä kuin ”normaaleilla lippulaivapuhelimilla”. Tulokset olivat hieman vai edeltäjää parempia ja hieman heikompia kuin esimerkiksi Samsungin vastaavalla puhelimella.

Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Magic V3:n saamia tuloksia Magic V2 -malliin, ja tuoreisiin kilpaileviin Samsung Galaxy Z Fold 6- ja OnePlus Open -puhelimiin.

Testitulokset
Honor Magic V3 (SD8G3) Samsung Galaxy Z Fold 6 (SD8G3 FG) Honor Magic V2 (SD8G2) OnePlus Open (SD8G2)
AnTuTu:   1380 492 pistettä 1 464 160 pistettä 1 219 787 pistettä 1 330 966 pistettä
Geekbench 6 (single): 1988 pistettä 2160 pistettä 2013 pistettä 1538 pistettä
Geekbench 6 (multi): 5212 pistettä 6456 pistettä 4846 pistettä 4952 pistettä
PCMark: 17 576 pistettä 18 202 pistettä 15 954 pistettä 10 436 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 4734 pistettä 4411 pistettä 3746 pistettä 3572 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön että raskaimpienkin mobiilipelien pelaamiseen.

Testijakson aikana Magic V3:n suorituskyky ei tullut vastaan missään tilanteessa, vaan kokemus oli hyvin pitkälti identtinen esimerkiksi muiden Snapdragon 8 Gen 3 -piiriin perustuvien puhelimien kanssa. Eli lyhyesti todettuna suorituskyky on erinomaisella tasolla.

Honor Magic V3 -puhelimelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy raskaassa käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa. Magic V3:n kohdalla testi toteutettiin laitteen ollessa avattuna, sillä jäähdytysjärjestelmä on suunniteltu toimimaan parhaiten tablettitilassa.

Honor Magic V3 -puhelimelle toteutun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor Magic V3:lla saatiin AnTuTu-testissä 1 380 492 pistettä, mikä on erinomainen tulos. Ensimmäisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun, ja lasku jatkui myös kolmannella testauskerralla. Kolmannella kerralla saatiin 1 249 577 pistettä, jotka olivat testin huonoimmat tulokset. Tämän jälkeen lähdettiin jälleen mukavasti noususuuntaan.

Suorituskyvystä katosi 130 915 pistettä, mikä vastaa -9,48 prosentin pudotusta. Suorituskyvyn lasku on kohtuullista ja samalla tasolla muiden Snapdragon 8 Gen 3 -puhelimien kanssa. Noin kymmenyksen katoaminen suorituskyvystä tarkoittaa, että Magic V3:n jäähdytysjärjestelmä ajaa asiansa, mutta se ei pysty ylläpitämään suorituskykyä täydellisesti.

Honor on kertonut panostaneensa edelleen jäähdytysjärjestelmään, sillä se on suurempi kuin edeltäjämallissa. Kovin tarkasti ei Honor vielä julkaisun alla jäähdytysjärjestelmää avannut, mutta mukana on ainakin höyrykammio. Jäähdytysjärjestelmä myös toimii kaikista optimaalisemmin puhelimen ollessa avattuna.

Mitään merkittävää ylikuumenemista en ainakaan itse testijakson aikana havainnut. Ladattaessa puhelin kävi normaalia kuumempana, mutta peruskäytössä en havainnut suurta lämpötilan vaihtelua.

Yhteyksien osalta Magic V3 tuo mukanaan tuttuja toteutuksia. 5G-yhteydet toimivat puhelimen molemmilla SIM-korttipaikoilla ja laitteeseen pystyy asettamaan kaksi fyysistä nano-SIM-korttia. Honor on saanut mukaan myös tuen eSIM-ratkaisulle, joka on yleistynyt kovaa tahtia viimeisen parin vuoden aikana.

Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirissä on integroituna Snapdragon X75 -5G-modeemi, jonka avulla päästään teoriassa 10 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 3,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Suomessa puhelin tukee tuttuja Sub-6 GHz:n 5G-verkkoja, joten tukea mmWave-verkoille ei ole. Honor on saanut puhelimeen tuen Suomessa vain non-standalone-verkoille, eikä Elisan avaama standalone-verkko ollut käytössä (5G+).

Puhelimessa on Wi-Fi 6E- ja Wi-Fi 7 -tuet. Mainittava yksityiskohta puhelimessa on myös USB 3.2 -tuki, joka löytyy USB-C-liittimestä. Sen avulla voidaan siirtää tiedostoja nopeammin. NFC-tuen ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen. UWB-tekniikkaa ei ole puhelimeen valitettavasti saatu.

Magic V3 -puhelimessa on myös riittävän laadukas värinämoottori, joka antaa mukavan dynaamisen palautteen. Värinä on jämäkkä ja selkeä, mitä lippulaivapuhelimelta voikin odottaa.

Muuta tekniikasta

Honor ei ole lähtenyt päivittämään äänentoistoa, sillä Magic V3 on varusteltu samalla stereokaiuttimien toteutuksella kuin Magic V2. Kaiuttimet sijaitsevat ala- ja yläpäädyissä. Tuttuun tapaan yläreunan kaiuttimena käytetään puheluihin käytettävää kuuloketta, joten mitään erillistä toista kaiutinta ei ole tarjolla, vaikka yläreunassa on oma kaiutinritilänsä.

Kaiuttimien todettiin ajavan asiansa, sillä äänenlaatu niiden kautta on riittävä. Mistään markkinoiden parhaimmista äänenlaadusta ei ole kyse, vaan Honor on tuottanut ratkaisun, joka on tarpeeksi monessa tilanteessa. Esimerkiksi puhepainotteiseen ääneen kaiuttimet ovat riittävät ja musiikkiakin kuuntelee niiden kautta lyhyitä aikoja. Itse jäin kaipaamaan kokemukseen enemmän syviä ääniä, jotka jäävät nyt hieman pinnallisiksi.

Honor ei tarjoa perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, mikä kannattaa ottaa huomioon laitetta hankkiessa. Kyseessä ei ole merkittävä puute, sillä myös ilman kuulokeliitintä pystyy elämään. Puhelimessa on Bluetooth 5.3 -yhteys, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. Honor on tuonut puhelimeen tuen myös aptX- ja aptX HD -tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä. Testijakson aikana langattomilla kuulokkeilla ei havaittu yhteysongelmia.

Honor Magic V3 on varusteltu kylkeen sijoitetulla sormenjälkilukijalla. Sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen, joka sijaitsee puhelimen oikeassa kyljessä niin suljettuna kuin avattunakin.

Sijainniltaan sormenjälkilukija on otollinen, sillä peukalo ylettyy siihen puhelinta pidettäessä. Sormenjälkilukija on nopea ja varma, eikä se tuottanut ongelmia. Oletusarvoisesti sormenjälkilukija koittaa tunnistaa sormea jo painiketta hipaisemalla, mutta asetuksien kautta on mahdollista laittaa päälle lukituksen avaus vasta sitä painettaessa. Tällöin vältytään turhilta tunnistusyrityksiltä.

Honor on tuonut puhelimeen tuen myös kasvojentunnistukselle, joka perustuu etukameraan. Magic V3 ei tarjoa esimerkiksi Magic6 Prosta tuttua 3D-kasvojentunnistusta, joka olisi selvästi turvallisempi vaihtoehto kuin etukameraan perustuva tunnistus. Kasvojentunnistusta ei pystytty testiolosuhteissa ohittamaan kuvalla, vaikka sekin voi jossain tilanteessa olla mahdollista. Tämän takia itse luottaisin puhelinta käytettäessä vain sormenjälkilukijaan, joka on tietoturvallisempi vaihtoehto.

Puhelimessa on useista Honorin muistakin puhelimista tuttu infrapunalähetin, joka sijaitsee puhelimen yläreunassa. Infrapunalähettimen ansiosta puhelinta pystyy käyttämään kaukosäätimenä Älykäs ohjain -sovelluksen avulla. Ominaisuus on kätevä, sillä suoraan puhelimella voi ohjata perinteistä televisiota tai muita kauko-ohjattavia kodinlaitteita. Kaikille infrapunalähettimestä ei ole suurta hyötyä, mutta jos sitä oppii käyttämään, niin siitä saa kaiken hyödyn irti.

Akunkesto ja lataus

Honor on tällä kertaa hieman suurentanut akkua, sillä puhelimessa on 5150 milliampeeritunnin akku. Näin suuri akku kuulostaa välillä jopa erikoiselta ottaen huomioon puhelimen todella ohuen toteutuksen. Tietysti akkuja on sisuksissa kaksi kappaletta ja Honorin käyttämä pii-hiiliakku mahdollistaa todella ohuen toteutuksen.

Akunkesto on myös yllättävän hyvä, eikä ainakaan omassa käytössä sen kanssa tullut vastaan ongelmia. Usein iltaisin akkua oli noin 30 prosenttia jäljellä, joten latauksella pärjää helposti yhden päivän. Aina taittuvissa puhelimissa tämä ei ole onnistunut. Itsellä käyttö on hyvinkin aktiivista päivän aikana, joten kevyemmällä käytöllä akun saa todennäköisesti kestämään myös pitkälle seuraavaan päivään.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Lataukseen Honor on tällä kertaa panostanut todella paljon. Magic V3 tukee edeltäjän tavoin 66 watin tehoista langallista Honor SuperCharge-pikalatausta. Kyseessä on yksi tehokkaimmista latausratkaisuista taittuvanäyttöisten puhelimien kategoriassa.

Valitettavasti pikalataus ei perustu yleiseen standardiin, vaan 66 watin teho saavutetaan ainoastaan Honorin omilla latureilla. Tämän takia laturin jättäminen pois myyntipakkauksesta on pelleilyä, sillä tehokas laturi täytyy silti ostaa erikseen. Honor ei avoimesti kerro puhelimen tukevan PD-pikalatausta, jota EU tulee jatkossa vaatimaan. Magic V3 tukee kuitenkin pikalatausta PD-latureilla, mutta ei nähtävästi täydellä 66 watin teholla.

Honor ei ole antanut tarkkoja lukuja pikalatauksen nopeudesta, mutta pystyimme toteuttamaan lataustestin Honorin erikseen ostettavalla laturilla. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Honor Magic V3:n akun latausnopeus 66 watin tehoisella pikalatauksella.

Magic V3:n akku latautuu tyhjästä täyteen 50 minuutissa, mikä on hyvä saavutus. 15 minuutissa akkua saatiin 43 prosenttia ja 30 minuutin kohdalla akkua oli 76 prosenttia. 90 prosentin varaus saavutettiin 40 minuutissa, joten lataus hidastuu loppua kohden. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 3 minuuttia ja viimeiset vastaavasti 10 minuuttia. Lataustestin tulokset ovat melko identtiset edeltäjämallin kanssa huolimatta suuremmasta akun kapasiteetista.

Latauksen osalta Honor on kuunnellut palautetta. Magic V3 tukee nyt myös langatonta latausta, joka on selvä parannus. Magic V3 latautuu 50 watin teholla langattomasti. Tietysti lataus vaatii toimiakseen Honorin oman latausalustan, jota ei testattavaksi saatu. Tämän takia langattoman latauksen testaamiset jäivät vähälle. Honor on luvannut akun latautuvan langattomasti 45 minuutissa tyhjästä täyteen.

Kamerat

Kamerat ovat yksi suurimmista päivityksistä tällä kertaa, jota antaa odottaa myös Magic V3:n aikaisempaa merkittävästi suurempi pyöreä kamera-alue. Honor on erityisesti parantanut sensoreita, mutta nyt mukaan on saatu paremmat zoomauskyvykkyydet. Puhelimessa on siis pääkameran rinnalla ultralaajakulmakamera sekä periskooppikamera. Honor Magic V3 on tähän mennessä paras haastaja esimerkiksi OnePlus Openin kameralle.

Pääkamerana Honor hyödyntää 50 megapikselin tasoista Sony IMX906 -sensoria. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.6-aukko. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle, ja Honor on saanut mukaan optisen kuvanvakautuksen.

Toinen kameroista on 40 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera. Honor ei ole tarkentanut käytettyä sensoria, mutta siinä on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla voidaan taltioida 112 asteen kuvia. Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamista varten jopa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta, sillä kamera tukee automaattitarkennusta.

Telekamera on saanut tällä kertaa periskooppilinssin, joka on yleisesti parempi ja laadukkaampi toteutus kuin normaalit telekamerat. Kyseessä on myös aikaisempaa tarkempi 50 megapikselin kamera, jonka sensori on kooltaan 1/2,51 tuumaa. Kamerassa on f/3.0-aukolla varusteltu linssi sekä tuki 3,5-kertaiselle optiselle zoomaukselle. Kamera on luonnollisesti myös optisesti vakautettu. Uusitun periskooppikameran ansiosta Honor Magic V3 tukee myös 100-kertaista digitaalista zoomausta.

Honor on laittanut mukaan myös kaksi identtistä etukameraa, joista toinen on ulkopuolen näytössä ja toinen on sisäpuolen näytössä. Kamerat ovat tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja niissä on kiinteä tarkennus sekä f/2.2-aukolla varusteltu linssi.

Honor Magic V3:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX906, f/1.6, 1/1,56”, 1.0 um, OIS)
    • Ultralaajakulma: 40 megapikseliä (f/2.2, AF, 112 asteen näkökenttä)
    • Periskooppikamera: 50 megapikseliä (f/3.0, 1/2.51”, PDAF, OIS, 3.5x optinen zoom)
  • Etukamera (molemmat): 20 megapikseliä (f/2.2, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamerassa Honor hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa, sillä kuvista tulee tarkkuudeltaan 12,6 megapikselin tasoisia. Kamerassa siis neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, tavoitteena parantaa lopputulosta esimerkiksi heikossa valaistuksessa. Testijakson aikana kameraa käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Magic V3:n pääkamera tuottaa juuri sellaista jälkeä, mitä lippulaivapuhelimelta voikin odottaa. Kuvissa ei ole suurempia valittamisen aiheita, vaan kokonaisuus on kunnossa jokaisessa kuvaustilanteessa. Vahvimmillaan kamera on erityisesti hyvässä valaistuksessa, jolloin kuvat ovat yksityiskohtia sekä tarkkoja. Kuviin taltioituu vakuuttavat värit, jotka ovat melko lähellä luonnollista. Dynaaminen alue on kuvissa myös laaja sekä kontrasti on kunnossa.

Heikossa valaistuksessa pääkamera on myös vahvoilla, sillä kuviin taltioituu todella paljon valoa ja yksityiskohtia. Kuviin taltioitui värit luonnollisesti ja melun kamera pystyy pitämään hyvin kurissa. Kamera tukee luonnollisestikin automaattista yökuvaustilaa, joka hoitaa asiansa erinomaisesti.

Honor Magic V3:n pääkamera on yksi parhaimmista omassa kategoriassaan, ja se voittaa heittämällä esimerkiksi Samsungin toteutuksen. Alapuolella on testikuvia, jotka ovat otettuna Magic V3:n pääkameralla.

40 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera taltioi oletusarvoisesti 10 megapikselin tasoisia kuvia, sillä Magic V3 yhdistää neljä pikseliä yhdeksi. Myös täyden resoluution kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan. Testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla.

Ultralaajakulmakuvien laatu on Magic V3 -puhelimella juuri sitä, mitä lippulaivapuhelimelta voikin odottaa. Tarkalla sensorilla on näppinsä pelissä yksityiskohtien kuvien taltioimisessa. Ultralaajakulmakuvissa on mielestäni todella hyvin yksityiskohtia eikä pehmeys ole liian vahvasti läsnä. Värit ovat myös todella lähellä pääkameran taltiointia, joten ne ovat laadukkaat. Dynaamisen alueen todettiin olevan myös laaja.

Heikossa valaistuksessa kuvien pehmeys lisääntyy silminnähtävästi, mutta yleisellä tasolla kuvat ovat edelleen hyviä. Värit taltioituvat edelleen riittävän tarkasti ja dynaaminen alue on laaja. Ylimääräistä pehmeyttä voi havaita kuvien reunoilla.

Ultralaajakulmakameraan Honor on saanut myös automaattitarkennuksen, joka helpottaa pitämään kuvat tarkkoina. Sen vahvuus on myös makrokuvaamisen mahdollistaminen. Magic V3 tukee automaattista makrokuvaustilaa, johon vaihdetaan automaattisesti, jos kohdetta kuvataan läheltä. Makrotilan saa myös pois käytöstä. Erikseen makrokuviin ei perehdytä, mutta kuvat olivat riittävän hyviä.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Magic V3:n ultralaajakulmakameralla

Telekamera on nähnyt suurimmat uudistukset periskooppilinssin myötä. 50 megapikselin sensorissa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jonka myötä kuvista saadaan 12,5 megapikselin tasoisia. Testijakson aikana Magic V3:n kanssa kuvattiin pääasiassa vain 3,5-kertaisia kuvia, mutta puhelin tukee lisäksi 100-kertaista digitaalista zoomausta.

Magic V3 vakuuttaa erityisesti omassa kategoriassaan, sillä harvoin taittuvissa puhelimissa nähdään yhtä laadukkaita zoomausominaisuuksia.

Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa kuvien laatu on vakuuttava. Kuviin taltioituu luonnolliset värit, eikä tällä kertaa korosteta liiaksi joitain tiettyjä sävyjä. Kuviin taltioituu mielestäni myös erinomainen määrä yksityiskohtia ja tarkkuus on hyvä. Kamera ei onneksi yliterävöitä kuvia liiaksi. Dynaaminen alue on myös miellyttävän laaja ja kontrasti on kunnossa.

Heikossakin valossa kamera tuottaa hyvää jälkeä. Oikeastaan kamera on parempi kuin voisi kuvitella. Kuvissa on todella paljon yksityiskohtia ja värit näyttävät hyviltä.

Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka on otettu Honor Magic V3:n telekameralla.

Videokuvauksen osalta Magic V3 on samalla tasolla oman kategoriansa kanssa. 8K-videokuvaus ei ole tuettuna tälläkään kertaa, mutta korkein mahdollinen on 4K 60 fps -kuvaus kaikilla kolmella kameralla. Nyt Honor on myös luopunut 4K-videokuvauksen rajoituksista, ja kuvaa voidaan ottaa yhtäjaksoisesti yli 15 minuutin ajan.

Puhelimella pystytään taltioimaan hyvää jälkeä 4K-tarkkuudella niin hyvässä kuin heikossakin valaistuksessa. Videoihin taltioituu myös ääni selkeästi, eikä esimerkiksi konserteissa mikrofonit särje. Magic V3 tukee kameroiden välillä vaihtamista kesken kuvaamisen myös 4K 60 fps -tarkkuudella. Videokuvauksen puolelle Honor on toteuttanut muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia, sillä mukana on esimerkiksi elokuvatila ja muita elokuvamaisia ominaisuuksia, kuten 10-bittinen 4K 60 fps Log Video -kuvaus.

Magic V3 tarjoaa kaksi identtistä 20 megapikselin tasoista etukameraa, joiden avulla saadaan aikaiseksi samanlaista jälkeä. Kuvien laatu on todella hyvällä tasolla ja nyt Honor on mennyt parempaan suuntaan. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat yksityiskohtaisia ja värit taltioituvat samalla tavalla kuin muillakin puhelimen kameroilla. Heikossa valaistuksessa Honor on parantanut laatua kokonaisuudessaan. Etukamera tukee tällä kertaa korkeintaan 4K 30 fps -videokuvausta. Kamerassa ei ole automaattitarkennusta.

Honor on pitänyt kamerasovelluksen lähes ennallaan, mutta tietysti pieniä optimointeja on saatu mukaan. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, elokuva, pro ja lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset AI-tilalle, salamalle, HDR-tilalle sekä filttereille. Kameran päänäkymässä on zoomisäädin, jossa painikkeet ovat vaakasuunnassa laukaisinpainikkeen yläpuolella. Zoomisäätimessä on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,6x), pääkameralle (1x), digitaaliselle zoomille (2x) sekä optiselle zoomille (3,5x).

Puhelimeen on tuotu pro-tila, jossa pystyy säätämään kaikkien kameroiden asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (50 – 6400), suljinnopeutta (1/6400 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Manuaalitilaa voi käyttää myös ultralaajakulmakameralla ja telekameralla. Honor mahdollistaa myös RAW-kuvien taltioinnin. Pro-tilassa on mahdollista vaihtaa videokuvauksen puolelle, jolloin saadaan videota kuvattaessa manuaalisäädöt esille.

Kamerasovellus skaalautuu puhelimen suuremmalla näytöllä hieman eri muotoon. Kuvaustilat ja laukaisinpainike siirtyvät näytön oikeaan reunaan ja zoomipainikkeet sekä muut pikasäädöt asettuvat vasempaan reunaan. Tämä helpottaa sovelluksen käyttämistä kahdella kädellä.

Lisäksi suuremmalla näytöllä kamerasovelluksen vasempaan reunaan ilmestyy uusi painike, josta kameran saa näkyviin samaan aikaan myös puhelimen ulkonäytölle. Tämä helpottaa kuvattavaa henkilöä näkemään, miltä kuva näyttää. Lisäksi sen avulla voidaan ottaa helpommin selfiekuvia puhelimen takaosan kameroilla. Toinen parannus on mahdollisuus siirtää koko kamerakokemus ulkonäytölle vetämällä kameroiden vaihtopainikkeesta sivulle. Tällöin voidaan ottaa kuvia pääkameroilla suoran ulkonäytöltä. Tämä on kätevä erityisesti selfiekuvaamiseen.

Kun puhelin taitetaan 90 asteen kulmaan saadaan kameran esikatselu siirrettyä näytön yläreunaan ja aikaisemmin otettujen kuvien esikatselu tulee esille alareunaan yhdessä kuvaussäätöjen kera. Ominaisuus on tuttu kilpailijoiden taittuvista puhelimista, ja nyt Honor on kopioinut käteväksi todetun toiminnon itselleen.

Sovelluskokemus on pysynyt ennallaan verrattuna edeltäjämalliin, eikä Honor ole keksinyt mitään uusia käyttötarkoituksia taittuvalle toteutukselle. Kameraan on tuotu myös Honor 200 -puhelimista tuttu Harcourtin muotokuvatila, joilla pystyy ottamaan näyttäviä muotokuvia monessa eri skenaariossa. Itse tykkäsin muotokuvatoiminnoista jo Honor 200 -puhelimissa, joten on kiva nähdä niiden olevan läsnä myös Magic V3 -puheloimessa.

Käyttöjärjestelmä

Honor Magic V3 on ohjelmiston osalta saanut pieniä muutoksia parempaan, sillä nyt uusittu MagicOS 8.0.1 on varusteltu paremmilla moniajotoiminnoilla. Käyttöjärjestelmänä itsessään toimii Googlen tuorein Android 14, ja testijakson lopuksi laitteessa oli Googlen 1. elokuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityslupausta Honor ei ole tänä vuonna lähtenyt parantamaan, vaan edelleen luotetaan tuttuun 4 vuoden Android-päivityksiin sekä 5 vuoden tietoturvapäivityksiin. Honor ei siis aivan pääse pysymään Samsungin ja kumppaneiden tasolla, jotka tarjoavat jopa 7 vuoden päivitykset, joten päivityslupauksen osalta Honorilla olisi vielä parantamisen varaa.

Nykyistä 4 + 5 vuoden lupausta voidaan pitää kuitenkin riittävänä, sillä Magic V3:n tulee saamaan Android 15-, 16-, 17- ja 18 -päivitykset, minkä lisäksi tietoturvaa päivitetään vielä vuoden 2029 syksyllä.

Vaikka päivityslupaus on parantunut, niin Honorilla on edelleen tehtävää päivityksien nopeuden kanssa. Ainakaan itse en ole vakuuttunut Honorin kyvystä tarjota uusimpia päivityksiä nopeasti.

Ohjelmiston osalta on hyvä nostaa Honorin kohdalla esille Googlen palvelut, jotka siis ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

MagicOS 8.0 -käyttöliittymä on Honorin uusin näkemys siitä, mitä Androidin pitäisi olla. Avainroolissa tällä kertaa on pari uutuusominaisuutta, jotka ovat Magic Portal, Magic Capsule sekä MagicRing, mutta käyttöliittymään itsessään Honor on tehnyt vain muutamia pieniä uudistuksia. MagicOS 8.0 tuo mukanaan uuden lukitusnäytön, jota voi muokata aikaisempaa henkilökohtaisemmaksi.

Puhelimessa on myös päivitetty ilmoitus- ja pikavalikko, joka on hieman erilainen kuin edeltäjämallissa. Ilmoitusvalikon saa auki pyyhkäisemällä alaspäin näytön vasemmasta yläreunasta ja pikavalikon saa auki pyyhkäisemällä oikeasta yläkulmasta. Pikavalikossa on nyt aikaisempaa monipuolisimmat säädöt ja sieltä on mahdollista hallita musiikkia, ääntä, näytön kirkkautta sekä yhteyksiä.

Muilta osin käyttöliittymä kokemus on edelleen kuin paluu Huawein aikaan. Kuvakkeet ja yleinen ilme ovat jo vanhentuneet, eikä Honor hyödynnä Googlen tekemiä Androidin laajuisia muotoiluelementtejä, kuten Material Youta. Mielestäni Honorin pitäisi uudistaa käyttöliittymää selvästi, jotta päästäisiin kokonaan eroon Huawein taakasta ja yhtiö pystyisi rakentamaan omaa identiteettiään.

Magic Portal on ohjelmisto, jonka avulla päästään toteuttamaan tehtäviä nopeasti. Magic Portal tunnistaa esimerkiksi viesteistä osoitteita, jotka voidaan siirtää automattisesti Google Mapsiin tarjoten suoraan navigointiohjeet sijaintiin. Toistaiseksi Magic Portal on hieman rajoittunut Euroopassa, eikä sen ominaisuudet ole monipuolisia. Itse koin ominaisuudesta olevan hyötyä muun muassa siinä tilanteessa, kun haluaa jakaa kuvan suoraan sosiaaliseen mediaan tai kopioi kuvasta tekstin, ja sen voi suoraan siirtää Google hakuun tai viestipalveluihin. Tuettuna oli ainakin jo nyt monet Metan palvelut (Facebook, Instagram, WhatsApp jne.) sekä Googlen ja Honorin sovellukset.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Magic Portal poistaa tiettyjä välivaiheita esimerkiksi sisältöä jaettaessa, mutta mistään oikeasti taianominaisesta toiminnosta ei vielä ole kyse.

Toinen esille pikaisesti nostettava ominaisuus on Honor MagicRing, jonka ideana on tehdä Honorin omasta ekosysteemistä saumattomampi. Sen avulla Honorin puhelimien, läppäreiden ja tablettien käyttäjät voivat helposti jakaa ja synkronoida tietoja laitteiden välillä. Lisäksi MagicRing mahdollistaa puhelimen kameran jakamisen tablettiin tai läppäriin, joten puhelimen laadukasta kameraa voi käyttää webbikamerana.

MagicRing on Suomessa melko turha, sillä Honorin ekosysteemi kattaa toistaiseksi puhelimet, kuulokkeet ja kellot. MagicRing vaatii toimiakseen tabletin, jossa on uusin MagicOS 8, mutta sellaista ei ole tarjolla. Lisäksi Honorin kannettavia tietokoneita ei myydä Suomessa.

Magic Capsule on vastaavasti kopioitu Applelta, sillä kyseessä on ohjelmisto, joka on rakennettu etukamerareiän ympärille. Honorin mukaan se mahdollistaa paremman vuorovaikutuksen, sillä napauttamalla kamerareikää saa esille paljon enemmän tietoja käytössä olevista sovelluksista.

Magic Capsule näyttää muun muassa musiikin toiston etukameran ympärillä ja painamalla sitä saadaan hallintapainikkeet esille. Magic Capsule toimii myös puheluissa, ajastimessa, herätyksessä ja muutamissa muissa kohdissa. Valitettavasti kolmannen osapuolen sovellukset eivät tue toiminnallisuutta samalla tavalla kuin Applen ekosysteemissä.

Honor Magic V3:n kohdalla ohjelmisto tuntui yleisesti toimivan hyvin ja ongelmia ei tullut vastaan. Parannuksia itse havaitsin erityisesti animaatioiden toiminnassa sekä yleisessä sujuvuudessa. Kokonaisuus on yllättävänkin miellyttävä.

Honor on parantanut selvästi ohjelmistokokemusta suurella näytöllä, sillä aikaisemmin sitä on voitu hieman kritisoida. Nyt Honor on tuonut mukaan esimerkiksi uuden tehtäväpalkin, joka on aloitusnäytöllä näytön alaosassa ja sen saa auki myös sovelluksissa vetämällä kevyesti ylöspäin näytön alareunasta. Tehtäväpalkki helpottaa ohjelmiston käyttöä, kun sen avulla voidaan siirtyä sovelluksesta toiseen nopeammin.

Magic V3:n kohdalla Honor on tehnyt miellyttävän uudistuksen myös näppäimistöön, sillä Swiftkeystä on vihdoin luovuttu. Puhelimessa on nyt Googlen Gboard-näppäimistö, joka on optimoitu selvästi paremmin taittuville puhelimille. Laitteen ulkonäytöllä näppäimistö on normaali, mutta se jakautuu suuremmalle näytölle siirryttäessä kahteen osaan. Itse tykkään tästä muutoksesta, joten kiitos Honor!

Moniajonäkymässä Honorilla olisi vielä hieman parannettavaa, sillä se ei ole OnePlussan tasolla. Suuremmalla näytöllä voi avata korkeintaan kaksi sovellusta rinnakkain ja kolmannen sovelluksen saa avattua sovellusten päälle. Eli tämä toteutus ei ole juurikaan uudistunut. Sovelluspareja saadaan myös tallennettua aloitusnäytölle, josta ne saa helposti avattua.

Valitettavasti taittuvaa näyttöä ajatellen ominaisuudet ovat rajallisia, eikä Magic V3 pysty tarjoamaan samanlaista viimeisteltyä kokemusta kuin esimerkiksi Samsungin vastaavat puhelimet. Monet videopalvelut (esim. YouTube ja Netflix) tukevat tuttua toimintoa, jossa video saadaan näytön yläreunaan puhelimen ollessa 90 asteen kulmassa. Mutta tähän loppuvatkin kätevät toiminnot taitettavuuden osalta.

Magic V3 voidaan asettaa myös niin sanottuun telttatilaan, jossa ulkonäytölle saadaan video näkyviin ja puhelin on kätevästi pienessä kulmassa pöydällä. Kyseessä on perusominaisuus, mutta sille on melko harvoin todellista käyttöä.

Honor tarjoaa taitettavuudelle jonkin verran asetuksia. Asetusvalikon kautta löytyy ”taitettavat puhelimet” -valikko, jossa on viisi erilaista asetusta. Käyttäjät voivat valita, jos haluavat pitää näytön päällä tai pois päältä puhelinta taitettaessa. Lisäksi Honor antaa asetuksen sovelluksien skaalaamiseen. Sovelluskohtaisesti voidaan pakottaa skaalaus 4:3- ja 16:9-kuvasuhteisiin tai koko näytölle.

”Sovellusten laajennin” -asetusta tuetaan vain harvoissa sovelluksissa. Sovellus voidaan avata tietyissä tilanteissa kahteen ikkunaan, joka helpottaa käyttöä suuremmalla näytöllä. Esimerkiksi X-palvelussa saa perusnäkymän esille vasempaan reunaan ja esimerkiksi yksityisviestit oikeaan reunaan.

Honor on varustellut puhelimen myös ensimmäistä kertaa generatiivisella tekoälyllä, jonka taustalla toimii Google Cloud -yhteistyö. Ominaisuudet ovat samoja, joita monet muutkin valmistajat ovat tuoneet puhelimiinsa viime aikoina, eli AI Eraser sekä Face to Face Translation.

Testijakson aikana kokeiltiin muutaman kerran AI Eraseria, eli ”AI-pyyhekumia”, joka tuntui toimivan hieman vaihtelevasti. Kuvista voi siis koittaa poistaa tiettyjä kohteita tai ihmisiä, mutta ainakaan itse en ollut kovin tyytyväinen nykyiseen toteutukseen. Esimerkiksi kerran kokeilin poistaa kuvasta maljakkoa, ja lopulta tekoäly loi tilalle toisen maljakon. Eli yksinkertaisesti kohdetta ei poistettu, vaan korvattiin uudella. Toteutus vaatii siis vielä viilausta, sillä nyt kyse ei ole millään tavalla ”pyyhekumista”.

Face To Face Translation on vastaavasti reaaliaikaista tekoälyä, ja sen avulla Honor pyrkii poistamaan kielimuurit. Kääntäjäominaisuudella pystyy siis hyödyntämään puhelimen kahta näyttöä niin, että näytöllä on esillä teksti käännettyjä aina puhujan haluaman kielen mukaisesti. Valitettavasti kielivalikoima on hyvin suppea, eikä tekoäly osaa ainakaan vielä suomen kieltä.

Tekoälyä on saatu osaksi myös Honor Notes -muistiinpanosovellusta, mutta ominaisuudet ovat enemmän tuottavuutta parantavia. Tekoäly pystyy litteroimaan ääntä ja kääntämään tekstiä. Tietysti ominaisuudet ovat rajoittuneet, kun kielituki suomelle puuttuu.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Honor Magic V3 -puhelinta.

Honor Magic V3 asettaa riman korkealle taittuvanäyttöisten puhelimien markkinassa. Uutuusversiossa on paljon uudistuksia, jotka parantavat edeltäjää, ja Honor on tuntunut todella kuunnelleen palautetta. Mielestäni Honor on myös pystynyt ylittämään esimerkiksi Samsungin, mikä on yksi syy miksi Magic V3 on suosituksen ansainnut.

Testijakson aikana itse tykkäsin puhelimen ohuesta ja laadukkaasta rakenteesta, minkä lisäksi IPX8-luokituksen mukainen vesitiiveys on täydellinen lisä. Näyttöjen osalta puhelin on huipputasoa ja esimerkiksi kuvasuhteet ovat loistavat. Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri takaa huipputason suorituskyvyn ja suuret muistit ovat aina ilahduttavia. Honor on saanut mukaan myös suuren akun sekä nopeat pikalataukset. Uudistuksena erityisesti langaton lataus on toivottu parannus.

Magic V3 erottuu pahimmista kilpailijoistaan myös kameroilla. Aikaisemmin monet taittuvanäyttöiset puhelimet ovat olleet keskivertoisia kameroiden osalta, mutta Magic V3 on jotain aivan muuta. Kaikki puhelimen kamerat tuottavat huipputason jälkeä jokaisessa tilanteessa. Muita hyviä asioita ovat myös laadukas äänentoisto, infrapunalähetin sekä eSIM-tuki.

Todellisia heikkouksia on todella vähän, ja se on aina ilahduttavaa nähdä tämän kategorian puhelimessa. Ainoa todellinen kipupiste on kilpailijoita heikompi päivityslupaus, mutta toki 4 + 5 vuotta on varmasti monille tarpeeksi. Huomion arvoista on muistikorttipaikan ja kuulokeliittimen puutteet.

Honor Magic V3 on osoitus siitä, että taittuvanäyttöiset puhelimet ovat tulevaisuutta. Puhelimessa ei ole tekniseesti karsittu liikaa verrattuna normaaleihin lippulaivapuhelimiin, joten nyt korkeampi hintakin on ihan ymmärrettävissä. Honor Magic V3 -puhelimesta esimerkiksi Samsung voisi ottaa paljon oppia.

1999 euron hinnalla todelliset haastajat ovat Samsung Galaxy Z Fold 6 sekä OnePlus Open. Oikeastaan muita relevantteja taittuvanäyttöisiä puhelimia ei Suomen markkinoilta löydy.

Honor Magic V3

9.6

Honor Magic V3 on tällä hetkellä paras taittuvanäyttöinen älypuhelin, joka tarjoaa vakuuttavan kokonaisuuden ohuessa paketissa.

Hyvää
  • Uskomattoman ohut taittuva puhelin
  • Laadukkaasti rakennettu ja kestävät materiaalit
  • IPX8-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Erinomaiset näyttöpaneelit
  • Snapdragon 8 Gen 3 takaa huipputason suorituskyvyn
  • Suuret muistit (12 + 512 Gt)
  • Hyvä akunkesto ja monipuoliset latausvaihtoehdot
  • Huipputason kamerat vihdoin myös taittuvaan puhelimeen
  • Stereokaiuttimet, infrapunalähetin, eSIM-tuki
  • Riittävä päivitystuki (4+5 vuotta)
Huonoa
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Päivityslupaus ei kilpailijoiden tasolla
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut