Testiini päätyi Microsoftin uusin Lumia 950 XL –lippulaivapuhelin, joka on myös ensimmäinen Windows 10 Mobile –käyttöjärjestelmää käyttävä puhelin. Puhelin sisältää monta hyvää seikkaa sekä monta huonoa seikkaa, jonka takia Lumia 950 XL ei täytä mielikuvaa siitä mitä laitteen kallishinta osaa antaa. Lumia 950 XL todistaa siis, että laittamalla paljon rahaa puhelimeen ei aina välttämättä saa sitä mitä on itse toivonut tai odottanut.
Lumia 950 XL ei kuitenkaan ole mikään huono puhelin, sillä se on teknisesti hyvä, eikä erotu kilpailijoista juurikaan, mutta puhelimen ulkoinen toteutus sekä Windows 10 Mobile –käyttöjärjestelmä eivät anna parasta kuvaa puhelimesta. Käyn arvostelussa läpi mielestäni Lumia 950 XL –puhelimen vahvuuksia sekä heikkouksia.
Laatutuntuma
Laadullisesti Lumia 950 XL ei ole sitä mitä voisi odottaa. Puhelin on hyvin muovisen oloinen, sillä laitteessa ei ole käytetty yhtään metallia. Puhelin maksaa noin 700 euroa, jonka takia muovi on materiaalivalinnaksi jokseenkin erikoinen. Nykyään markkinoilta löytyy puhelimia, joissa ulkoinen laatu on paljoltikin parempi kuin tässä Lumia 950 XL –puhelimessa.
Lumia 950 XL saa minulta kehuja siitä, että vaikka laite on rakenteeltaan hyvin muovinen, niin puhelin ei kevyellä taivuttelullakaan päästä juurikaan minkäänlaisia natinoita. Puhelimen takakuori on irrotettavissa, joka on juuri muovin ansiota. Tämän takia puhelimesta saa irti myös akun, joka on varmasti monien mieleen. Lumia 950 XL:n takakuori kuitenkin tuntuu muovisuutensa takia siltä, että se voisi haljeta helpostikin esimerkiksi vain ottamalla kuorta puhelimesta pois. Puhelimeen saa kuitenkin enemmän Premium-tuntumaa, jos haluaa ostaa suomalaisen Mozo:n valmistamat nahkaiset ja metalliset uudet kuoret laitteelle.
Ohjelmiston osaltakaan puhelin ei juuri vakuuta. Windows 10 Mobile sisälsi vielä testijakson aikana pieniä ongelmakohtia sekä hidasteluja, mutta tämän jälkeen puhelimeen on vielä tullut päivityksiä, jotka ovat saattaneet korjata suurimpia ongelmia sekä parantaneet suorituskykyä. Windows 10 Mobile ei siis vielä pärjää kilpailussa Androidia ja iOS:ia vastaan. Käyttöjärjestelmästä uupuu vielä monia sovelluksia sekä ominaisuuksia, jotka löytyvät kilpailevista käyttöjärjestelmistä.
Windows 10 Mobile hidastelut näkyvät selvästi esimerkiksi sovelluksien hitaassa aukenemisessa. Ongelmakohtia löytyy vielä muutamista asetuksista, jotka toisinaan eivät auenneet.
Ulkoiset huomiot
Ulkoisesti Lumia 950 XL ei enää noudata Lumia 920 ja Lumia 1020 –puhelimien muotoilulinjaa, vaan on enemmänkin halvan Lumia 630 –puhelimen näköinen.
Puhelimen oikealta kyljeltä löytyy kaikki puhelimen painikkeet. Ylhäältä alas lueteltuna painikkeet ovat; äänenvoimakkuusylös-, käynnistys- ja äänenvoimakkuusalaspainike. Ehkä puhelimen omituisin asia on se, että käynnistyspainike on äänenvoimakkuuspainikkeiden välissä, josta se on vaikea löytää, jos on tottunut yleisempään menettelytapaan.
Puhelimen vasemmalta kyljeltä ei löydy mitään painikkeita. Yläreunasta löytyy kuulokeliitäntä ja alareunasta löytyy USB-C-latausliitin.
Myyntipakkaus
Lumia 950 XL:n myyntipakkauksen mukana ei tule mitään tavallisesta poikkeavaa. Pakkauksen avatessa tulee heti ensimmäisenä esille tietysti itse puhelin. Puhelimen alta löytyy käyttöohjeet. Pakkauksesta löytyy myös laturi sekä erillinen USB –johto, jonka toinen pää on USB-C-tyyppiä, jonka avulla puhelimen saa esimerkiksi yhdistettyä tietokoneeseen.
Akunkesto
Lumia 950 XL akunkesto on mielestäni täysin riittävällä tasolla, sillä akku kestää normaalissa käytössä juuri vaaditun yhden päivän, mutta toista päivää puhelimella on turha yrittääkään yhdellä latauksella. Yleensä tämän kokoluokan puhelimet sisältävät erinomaisen akunkeston sekä pidemmän käyttöajan kuin pienemmät puhelimet, mutta Lumia 950 XL:n kohdalla akunkesto on aika lailla samaa tasoa kuin pienemmilläkin puhelimilla, vaikka puhelin sisältääkin suuren 3340 milliampeeritunnin akun.
Normaalilla käytöllä puhelimesta löytyy vielä akkua päivän päätteeksi 10-20 prosenttia, joka on pienemmälle puhelimelle normaalia, mutta tämän kokoluokan puhelimelle varsin huono suoritus. Suurin akunkuluttaja on mitä luultavimmin Windows 10 Mobile –käyttöjärjestelmä, jota ei ole vielä saatu optimoitua toivotulle asteelle.
Tekniikka
Teknisesti Lumia 950 XL on huippuluokkaa. Puhelimen tekniset tiedot eivät kalpene viime vuoden muiden valmistajien huippupuhelimille laisinkaan.
Puhelimen sisällä hyrrää kahdeksanytiminen Snapdragon 810 –järjestelmäpiiri, jonka tukena on 3 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa puhelimesta löytyy 32 gigatavun verran. Muistia voi laajentaa, sillä puhelimesta löytyy muistikorttipaikka, joka tukee muistikortteja aina 200 gigatavuun asti.
Lumia 950 XL ladataan käyttäen uutta USB-C-liitäntää. USB-C on puhelimissa nopeasti yleistyvä liitäntä, jonka vahvuuksiin kuuluu se, että laturin saa laitettua puhelimeen nyt kumminpäin vain. Puhelin tukee samalla myös pikalatausta.
Puhelimen näyttö on kooltaan 5,7 –tuumaa, joten puhelin on suuri. Näyttö on WQHD –tarkkuinen, joten siitä löytyy 2560 x 1440 pikseliä. Näytön parhaimpiin seikkoihin kuuluu se, että se perustuu AMOLED –tekniikkaan, jonka ansiosta näyttö toistaa tummat värit erinomaisesti. Näyttöä on suojaamassa uusi Corning Gorilla Glass 4 –lasi.
Windows Hello
Puhelimen erikoisuuksiin lukeutuu hyvin harvinainen iirisskanneri, joka on osa Microsoft Windows Hello –järjestelmää. Iirisskanneria ei vielä monestakaan puhelimesta löydy. Tämä on oikeastaan ymmärrettävää, sillä mielestäni teknologia ei ole vielä tarpeeksi kehittynyttä, joka näkyy selvästi Lumia 950 XL –puhelimen iirisskannerissa. Tunnistautumistapa on jokseenkin erikoinen, sillä se on hitaampi kuin esimerkiksi sormenjälkilukija tai joissain tilanteissa myös PIN-koodi.
Tämän vahvuuksiin kuuluu muun muassa se, että tunnistautuminen toimii myös hyvin pimeässä, joka on osakseen infrapunakameran ansiota. Kuitenkin itse olen sitä mieltä, että on hieman hölmöä nostaa puhelin kasvojensa tasalle, että tunnistautuminen onnistuu. Ja ehkä ulkopuolisenkin katsojan kommentit saattavat olla hieman hämmästeleviä.
Iirisskanneri on ehkä osa tulevaisuutta, mutta tällä hetkellä kehitysasteella, jonka takia itse en ainakaan innostunut tästä ominaisuudesta. Juuri tämän uuden tunnistautumistavan ansiosta Microsoft erottuukin kilpailijoistaan, joka on hyvä asia.
Kamera
Lumioiden tyylisesti ei myöskään Lumia 950 XL petä kameran osalta. Puhelimesta löytyy 20 megapikselin PureView –kamera, joka tekee mielestäni erinomaista jälkeä. Kamera onkin puhelimen yksi vahvemmista osa-alueista, joka on Microsoftin kilpailuvaltti muita valmistajia kohtaan. Lumia 950 XL:n kamera pääsee samalle tasolle esimerkiksi Samsungin Galaxy S6:n, LG G4:n ja iPhone 6s:n kanssa, ja joissain tilanteissa Lumian kamera on myös parempi.
Lumia 950 XL:n 20 megapikselin kamera tekee erinomaista jälkeä hyvässä valaistuksessa, mutta puhelin ei petä myöskään vähän huonommassa valaistuksessa.
Puhelimen kameraohjelmisto on aiemmista Lumioista tuttu, joka on edelleen helppokäyttöinen sekä mielestäni markkinoiden parhaimmistoa.
Lumia 950 XL tukee myös 4K videokuvausta, joten puhelimella saa tallennettua todella tarkkaa kuvaa.
Laitteen etupuolelta löytyy 5 megapikselin etukamera, jolla voi ottaa helpostikin hyvälaatuisia Selfieitä. Etukameralla on kuitenkin turha kuvitella ottavansa kuvia hämärässä, sillä parhaimmat kuvat etukameralla saa normaalissa valaistuksessa.
Windows 10 Mobile ja Continuum
Lumia 950 XL on ensimmäisiä markkinoilta löytyviä Windows 10 Mobile –puhelimia. Henkilökohtaisesti uudistuneesta käyttöjärjestelmästä en enää tykkää yhtä paljon kuin Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmästä. Microsoft ei ole mielestäni onnistunut toteuttamaan uudistuksia toivotulla tavalla ja samalla yhtiö ei ole lisännyt käyttöjärjestelmään juurikaan mitään uutta verrattuna aiempiin käyttöjärjestelmäversioihin. En tässä arvostelussa rupea käymään Windows 10 Mobilea sen enempää läpi ja voitkin lukea kommenttini Microsoftin Windows –puhelimista täältä.
Haluan kuitenkin tuoda Windows 10 Mobile –käyttöjärjestelmän suurimman uudistuksen esille. Continuum on ominaisuus, jolla puhelimesta pitäisi saada muutettua tietokone. Tarkoituksenani oli julkaista ominaisuudesta oma artikkelinsa aikaisemmin, mutta Continuum ei kuitenkaan vakuuttanut minua, jonka takia artikkelia en ikinä julkaissut. Continuum on mielestäni hyvä idea, mutta toistaiseksi vielä kehitysasteella, jolle ei ole juuri käyttöä.
Continuum –ominaisuudella saa kätevästi siirrettyä puhelimen näytön suuremmalle näytölle ja samalla tehdä siitä myös tietokoneen. Windows 10 Mobile muuttuu kuin Windows 10 –tietokoneversioksi liitettyä puhelimen suuremmalle näytölle. Valitettavasti Windows 10 –ekosysteemi ei ole saanut toivotulla tavalla kehittäjiä kehittämään Windows –sovelluksia, jotka skaalautuisivat näytönkoon mukaisesti. Continuum –ominaisuudella voi tällä hetkellä käyttää ainoastaan lähes kaikkia Microsoftin omia sovelluksia. Kolmannen osapuolen Continuumia tukevia sovelluksia on todella vähän. Esimerkiksi Facebook ja Iltalehti tukevat jo nyt Continuum –ominaisuutta.
Toki Continuum on hyvä esimerkiksi Office tiedostojen luomiseen, jollei löydy jo tietokonetta, jolla se olisi vieläkin helpompaa.
Yhteenveto
Lumia 950 XL on peruskäytössä varmasti monelle hyvä puhelin, mutta henkilöille, jotka haluavat kuitenkin jotain enemmän, niin tämä puhelin ei ole varmasti se oikea ostos. Lumia 950 XL:n näen enemmän puhelimena, joka voisi soveltua parhaiten yrityskäyttöön esimerkiksi Continuumin ansiosta, jos se joskus kehittyisi enemmän ja siitä tulisi oikeasti tarpeellinen.
Puhelin ei kuitenkaan sovi niille, jotka tarvitsevat aina uusimmat sovellukset tai pelit, sillä Microsoft ei ole saanut kehittäjiä innostumaan tekemään sovelluksistaan versioita Androidin ja iOS:n ohella myös Windows –puhelimille.
Puhelin on mielestäni myös todella tyyris, sillä halvimmillaan puhelin irtoaa kaupasta artikkelin kirjoitushetkellä 699 eurolla. Henkilökohtaisesti itseäni ei kiinnostaisi sijoittaa tuollaista summaa puhelimeen, josta ei löydy nykypäivän puhelimille tyypillistä Premium-tuntumaa. Esimerkiksi jo 300 eurolla saa paljon laadukkaampia puhelimia. Jos Lumia 950 XL:n hinta olisi 400-500, niin ymmärtäisin hyvin vielä muovisen rakenteen.
Iirisskanneria on parannettu Insider Release Preview -versioissa jonkin verran, oman kokemuksen mukaan se on nopeutunut huomattavasti siitä, mitä oli laitteen julkaisun aikaan. Itsellä siis käytössä Lumia 950. Välillä vaan ärsyttää kun puhelimen laittaa lähelle silmiä ja puhelin käskee siirtyä lähemmäksi, vaikka oikeasti pitääkin siirtyä kauemmaksi!
Tämä on kyllä yksi iirisskannerin huonoista puolista. Iirisskanneri jäi itsellä vain testaamisen tasolle, sillä se oli jopa hitaampi tapa avata puhelin, kuin PIN-koodin syöttäminen.
Iirisskanneri ainakin itselläni pelaa vallan mainiosti ilman että sitä laitta suoraan kasvojen eteen. Asetuksista voi tarkentaa skannausta ja opettaa puhelimen tunnistamaan myös eri asennoissa, kunhan katsot suoraan skanneriin. Akun keston kohdalla olisi voinut mainita pikalatauksen. Akku täyttyy 0%:sta 50%:n 25 minuutissa ja täyteen asti n. puolessatoista tunnissa. Omassa käytössäni on kestänyt puolitoista päivää helposti ja hieman vähäisemmällä käytöllä kaksi päivää. Puhelimessa uusin Insider Preview -softa.