AndroidArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus 3 – voiko parempaa puhelinta löytyä?

IMG_9728OnePlus on jo monelle suomalaiselle tuttu valmistaja. Tämä kiinalainen valmistaja tuli muutama vuosi sitten järisyttämään matkapuhelinmarkkinoita viemällä älypuhelinten hintakilpailun aivan uudelle tasolle. Tänä vuonna yhtiöltä tuli jo peräti neljäs puhelinmalli, joka kantaa nimeä OnePlus 3. Kyseinen puhelin saapui myös SuomiMobiilin testiin joitakin viikkoja sitten Elisan kautta. Elisa onkin Euroopan ensimmäinen ja ainoa operaattori, joka on saanut kunnian saada OnePlussan puhelimet valikoimaansa. Myös OnePlus 3 saapui Suomeen Elisan kautta nopeasti julkaisun jälkeen, mutta kaikki Suomeen tuodut puhelimet ovat järjestelmällisesti menneet kaupaksi hyvin nopeasti.

OnePlus 3 on puhelimena hyvin mielenkiintoinen, sillä se on jotain täysin muuta, mitä olemme tottuneet näkemään 400 euron hintaluokassa. Puhelimesta löytyy 700 euron puhelimelle tyypilliset ominaisuudet, joten OnePlus 3:a ei ole hinnalla pilattu. Henkilökohtaisesti olen vakuuttunut puhelimesta, joka on erityisesti laadukkaan rakenteen, hyvän kameran sekä riittävän tehokkaan raudan ansiota.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä arvostelussa tulen käymään OnePlus 3:n läpi ja kerron omia mielipiteitäni puhelimesta. Näin aluksi voisin kuitenkin kertoa, että itseasiassa kyseisestä puhelimesta ei löydy juurikaan pahaa sanottavaa omassa hintaluokassaan, joten OnePlus on jälleen kerran onnistunut tekemään loistavan puhelimen. Voin jopa väittää, että tällä hetkellä markkinoilta ei löydy mitään parempaa puhelinta, jossa yhdistyisi näin loistavat ominaisuudet sekä halpa hinta.

IMG_9739

Tekniset tiedot
OnePlus 3
Mitat: 152.7×74.7×7.4 mm
Paino: 158 g
Näyttö: 5.5 tuumaa AMOLED (1080×1920)
Suoritin: neliytiminen Snapdragon 820 (Adreno 530)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 16 megapikselin pääkamera ja 8 megapikselin etukamera
Akku: 3000 mAh
Käyttöjärjestelmä: Android 6.0 Marshmallow (OxygenOS 3.2.2)
Muuta: Dash Charge & sormenjälkilukija

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

IMG_9771

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus 3:ssa huomio kiinnittyy välittömästi muotoiluun, joka ei ole aivan uniikki verrattuna OnePlus One tai OnePlus 2 -malleihin. OnePlus 3 muistuttaa pitkälti Huawein puhelimia, eikä siitä löydy aiempien mallien ainutlaatuista muotoilua, josta OnePlus pitkälti tuli tunnetuksi. Tällä kertaa puhelin koostuu kokonaisuudessaan metallista, eikä siinä ole käytetty polykarbonaattia samalla tavalla, kuin yhtiön muissa puhelimissa. Puhelin näyttää hyvältä ja tuntuu kädessä miellyttävältä, eikä siitä pääse mitään natinoita, joka on erityisesti Premium-luokan puhelimen ominaisuus.

Puhelimen takaosasta ei löydy mitään yllättävää ja onkin tyylikkäästi pelkistetty. Puhelin pyöristyy hieman keskeltä reunoille päin, jonka ansiosta puhelinta on miellyttävä pitää kädessä. Takaosan ”täydellistä” kokonaisuutta on kuitenkin rikkomassa kaksi mustaa muovista viivaa, jotka ovat vahvistamassa antennien toimivuutta. Takaosasta löytyy luonnollisesti myös OnePlussan logo sekä 16 megapikselin kamera, jonka tukena on yksi LED-salama. Huomioitavaa mielestäni on, että puhelimen kamera tulee jonkin verran ulos muusta rungosta. Henkilökohtaisesti en pidä tämän kaltaisesta ratkaisusta, koska se haittaa laitteen käyttöä ja siinä on suurempi riski, että kameran linssi naarmuuntuu.

IMG_9819

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus 3:n etuosasta ei löydy myöskään mitään yllättävää. Etuosan kokonaisuutta dominoi 5.5 tuuman näyttö, joka vie 73 prosenttia koko etuosan alasta. Näytön alapuolta löytyy OnePlus 2:sta tutuksi tullut kotipainike, jonka yhteyteen on integroituna sormenjälkilukija. Kotipainikkeen molemmilta puolilta löytyy painikkeet, jotka on merkattu vain pienillä pisteenmuotoisilla valoilla. Näihin painikkeisiin on mahdollista asettaa joko Äskettäiset- ja Edellinen-painikkeet. Näytön yläpuolelta löytyy kamera, kuuloke sekä monivärinen LED-ilmoitusvalo.

Laiteen vasempaan reunaan on sijoitettuna äänenvoimakkuuspainikkeet sekä hälytysäänen liukukytkin, jonka toimintatapa on hyvin yksinkertainen. Kyseessä on siis painike, jossa on kolme räätälöitävää asetusta, joista vakiona on, että puhelin ilmoittaa kaikki ilmoitukset, vain prioriteetti-ilmoitukset ja äänetön. OnePlus 3:n oikeasta kyljestä löytyy taasen virtapainike sekä SIM-korttiluukku. Puhelimen yläreuna on jätetty täysin tyhjäksi, mutta alareunasta löytyy kaiutin, normaali kuulokeliitin sekä USB-C-tyypin latausliitin.

Näyttö

IMG_9765

Puhelimen näyttö on erittäin hyvää tasoa, vaikka sitä on joissain tilanteissa vahvasti kritisoitukin. Ainakin henkilökohtaisesti koin, että näyttö toistaa värit hyvin ja siinä on loistavat katselukulmat. Näyttö on kooltaan 5.5 tuumaa ja se on tarkkuudeltaan vain FullHD-tasoa, vaikka se ei oikeastaan ole mikään ongelma. Näyttö perustuu AMOLED-teknologiaan, joka takaa loistavat värit etenkin tummissa sävyissä. OnePlus 3:n näytöstä saa hyvin selvää myös auringonpaisteessa. Kosketusnäyttöä on suojaamassa Gorilla Glass 4 -lasi.

OnePlussan valinta käyttää AMOLED-paneelia puhelimessa oli erittäin hyvä, sillä OxygenOS perustuu pitkälti tummiin väreihin ja kyseisen näyttöteknologian ansiosta käyttöliittymä näyttää erityisen hyvältä ja vakuuttavalta.

Puhelimesta löytyy tuki myös Ambient Display -ominaisuudelle, joka tuli tutuksi jo OnePlus X -puhelimen yhteydessä. Ominaisuus antaa yleiskatsauksen uusimpiin ilmoituksiin, vaikka näyttö ei olisikaan päällä. Ambient Display ajaa saman asian kuin monista Nokian puhelimista tuttu Glance Screen -ominaisuus.

Kamerat

IMG_9775

OnePlus on tunnettu verrattain laadukkaista kameroistaan ja myöskään OnePlus 3 ei tee tässä poikkeusta. Puhelimesta löytyvä kamera on suuruudeltaan 16 megapikseliä ja kamera-anturi on kokonaisuudessaan Sonyn käsialaa. Kamerassa käytetään OnePlussan omaa Smart Capture -teknologiaa, jonka ajatuksena on luoda täydellisiä kuvia helposti ja vaivattomasti. Kamera hyödyntää kuvien vakauttamiseen elektronista ja optista kuvanvakausteknologiaa.

OnePlussan vakio kamerasovellus tarjoaa varsin kattavat kuvausominaisuudet. Puhelimesta löytyy manuaali -tila, jossa voi hienosäätää ISO-arvoa, valotusta ja tarkennusta. Puhelimen kamera tuottaa varsin kiitettävää jälkeä, mutta hämärissä olosuhteissa kannattanee kuitenkin varautua huonompaan laatuun. OnePlus 3:lla voi tallentaa myös 4K-videokuvaa, mutta vakio asetuksena on käytössä FullHD -tasoinen videokuvaus.

Laitteen etukamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä, joten myös tällä saralla puhelimen ominaisuudet ovat hyvällä pohjalla. Etukameran kuvat ovat verrattain laadukkaita, kuten voi odottaakin. Alla vielä muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu OnePlus 3:n pääkameralla.

Akku

IMG_9731

OnePlus on päättänyt pienentää tämän puhelimen kohdalla akun suuruutta, sillä OnePlus 2:sta löytyi 3300 milliampeeritunnin akku, kun taas OnePlus 3:n akku on kooltaan vain 3000 milliampeerituntia. Tämä on mielenkiintoinen ja surullinen muutos, mutta akunkesto ei kuitenkaan muodostunut suureksi ongelmaksi uuden Dash Charge -teknologian ansiosta. Kyseinen ominaisuus on yksi parhaimmista pikalatausteknologioista, sillä sen avustuksella puhelimen akun varauksen voi nostaa 63 prosenttiin vain 30 minuutissa.

OnePlussan mukaan Dash Charge -teknologian avustuksella puhelin ei pääse lämpenemään, vaikka uusi teknologia kuljettaakin enemmän virtaa kuin useimmat muut pikalatausteknologiat. Lämpenemisongelma on ratkaistu sillä, että latauksen aikana syntynyt lämpö on siirretty laturiin ja latausjohtoon, joten lämmön ei pitäisi päästä puhelimeen saakka.

Tässä kohdassa OnePlus ei kuitenkaan onnistu pitämään lupauksiaan, sillä ainakin testilaitteemme kuumeni latauksen aikana jopa niin paljon, että sitä oli mahdotonta pitää kädessä. Vaikka itsessään puhelimen 3000 milliampeeritunnin akku onkin jo varsin massiivinen, niin kuitenkin OnePlus 3:lta on turha odottaa kovinkaan kummoisia valmiusaikoja. Ongelma kuitenkin saattoi olla testilaitteessamme, mutta useasti puhelimen akun varaus oli alle 10 prosenttia vain muutamien tuntien käytön jälkeen. Vastaavaa ongelmaa ei kuitenkaan tullut vastaan joka päivä, vaan vain muutamina päivinä.

Tekniikka ja sormenjälkilukija

IMG_9292

Vaikka OnePlus 3 maksaakin vain 400 euroa, niin sen sisältä ei löydy hintaluokkansa yleisen käsityksen mukaan keskitason rautaa, vaan Sisällä hyrrää jo monista huippupuhelimista tutuksi tullut neliytiminen Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri, joka koostuu kahdesta 2.15 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo-ytimestä sekä kahdesta 1.6 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo-ytimestä. Grafiikkasuorittimena puhelimessa hyrrää Adreno 530.

OnePlussan mukaan OnePlus 3 on 35 prosenttia edeltäjäänsä nopeampi, joka on tehokkaan Snapdragon 820 -järjestelmäpiirin ansiota. Järjestelmäpiirin tukena on huikeat 6 gigatavua RAM-muistia, joka on jopa enemmän kuin tarpeeksi. Sisäistä tallennustilaa löytyy myös riittävät 64 gigatavua, joka on ainoa saatavilla oleva versio OnePlus 3 -puhelimesta. Puhelimesta ei löydy muistikorttipaikkaa, joten OnePlus on päättänyt, että asiakkaan täytyy tyytyä vain 64 gigatavun muistiin.

IMG_9814

Myöskin OnePlus 3 on saanut sormenjälkilukijan, joka ei ole enää nykypäivänä mikään uusi juttu, koska sellainen löytyy jo lähes jokaisesta uudesta puhelinmallista. OnePlus on vienyt sormenjälkilukijaa mielestäni asteen paremmalle tasolle, mitä se oli OnePlus 2-mallissa. Edeltäjässään sormenjälkilukija takkuili pahasti ja siitä oli enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta nyt OnePlus 3 -mallissa ominaisuus toimii loistavasti ja ilman ylimääräisiä ongelmia. Sormenjälkilukija on nyt hyvin tarkka ja sen pitäisi avata lukitus jopa 0,2 sekunnissa. Samsungin puhelimiin verrattuna OnePlus 3:n sormenjälkilukija on hyödyllisempi, koska lukituksen voi avata, vaikka näyttö ei olisi päällä. Samsungin puhelimissa näyttö täytyy olla ensin aktivoituna, ennen kuin sormenjälkilukija alkaa toimia.

Vielä jos verrataan Samsung Galaxy S7 -puhelimen naarmuuntuvaan sormenjälkilukijaa, niin OnePlus 3:n sormenjälkilukija ei naarmuunnu ollenkaan. Ainakaan siihen ei ilmestynyt muutaman viikon testijakson aikana ainuttakaan naarmua.

Käyttöjärjestelmänä OxygenOS 3.2.2

OnePlus on käyttänyt omaa OxygenOS -käyttöliittymää jo toista vuotta. OxygenOS on kuin normaali Android, jonka päälle on lisätty vain muutamia valmistajan omia muutoksia. Testijakson aikana puhelin toimi OxygenOS 3.2.2 -versiolla, joka pyöri ilman ongelmia koko testin ajan. Oikeastaan kertaakaan ei tullut vastaan ongelmia käyttöliittymän jäätymisen tai hidastelun kanssa.

Ainoa ongelma testijakson aika oli mysteeriset sammumiset, joita saattoi tapahtua useamman kerran päivässä. OnePlus 3 saattoi siis sammua kesken kuvanottamisen, pelaamisen tai netin selailun. Ongelmaan ei kuitenkaan löytynyt ratkaisua.

OxygenOS perustuu Android 6.0.1 -käyttöjärjestelmäversioon ja tällä hetkellä OnePlus 3 on päivitetty heinäkuun Android-turvaustasoon.

Myyntipakkaus

IMG_9289

Puhelin toimitetaan OnePlussalle tyypillisessä maltillisessa pakkauksessa. Myyntipakkaus on väritykseltään valkoinen ja punainen. Nämä ovat olleet yhtiön päävärit jo alusta asti. Pakkauksen sisältä löytyy ensimmäisenä itse puhelin, jonka alta paljastuu USB-C-tyypin latausjohto ja OnePlussan Dash Charge -laturi. Pakkaukseen sisältyy myös SIM-kortin poistotyökalu ja pikaopas. Huomioitavaa on myös, että OnePlus 3:seen on esiasennettuna näytönsuojakalvo. Myyntipakkaus on siis normaalilla tasolla, sillä sieltä löytyy kaikki tarvittava, eikä mitään ylimääräistä.

Yhteenveto – osta se!

IMG_9753

OnePlus 3 on monellakin tapaa erinomainen puhelin. Siitä löytyy kaikki huippupuhelimelle tyypilliset ominaisuudet vain 400 euron hintaluokasta. Erityisesti OnePlus 3 teki vaikutuksen hyvillä kameroilla, hyvällä näytöllä ja tyylikkäällä muotoilulla. OnePlus 3 tarjoaa myös miltei parhaan Android-käyttökokemuksen, joka on loistava saavutus verrattuna esimerkiksi Samsungin ja Huawein Android -käyttökokemukseen.

Puhelin on mielestäni tällä hetkellä heittämällä parhain älypuhelin, joka markkinoilta voi löytyä. OnePlus 3:sta löytyy myös muutamia ei niin miellyttäviä seikkoja, joista tärkeimmät ovat muistikorttipaikan puuttuminen sekä akun suuruuden pieneneminen verrattuna edeltäjäänsä.

Kannattaako puhelin sitten ostaa? Kyllä. OnePlus 3:n kaltaista hinta-laatu-suhdetta et löydä mistään muusta puhelimesta. Suomesta puhelimen saa helpoiten käsiinsä siirtymällä Elisan verkkokauppaan. Elisa tarjoaa puhelinta täysin samaan hintaan, millä myös OnePlus myy puhelinta omassa verkkokaupassaan.

OnePlus 3

9.3

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Itsellä käytössä nyt noin 2kk ja ei tuosta juuri muuta pahaa sanottavaa löydä kun tuo OSn vakaus. Kaatumisia tulee ihan liian usein….joka päivä. Onneksi tuo kuitenkin rivakan rautansa ansiosta boottaa alle minuutissa taas toimintaan… Toisen imagen asentaminen käynyt mielessä mutta ei ole tullut tehtyä vielä. Luulen että tuo vakauskin siitä sitten paranee kun tuo OS saa muutaman päivityksen vielä. Onhan se vielä aika nuori.
    Ostaisinko uudelleen? joo…on se vaan sen verran peli…
    Ai niin…tuo form-factor…5.5 tuuman näytöllä….kun tulin iPhone4sta niin hieman ärsyttää tuo että kättä pitää siirtää jos haluaa klikata jotain yläreunassa ja perään mennä takasin tuolla alareunassa olevilla ”nappuloilla” (siis nuo ”home-buttonin” vieressä olevat).

  2. Parempaa rautaa tuohon hintaan ei multa valmistajilta löydy tällä hetkellä, mutta itse puhelin olisi parempi, mikäli käyttöjärjestelmänä olisi Androidin sijasta Sailfish OS.

  3. Paras puhelin tosiaan. Itellä nyt kuukausi ollut 1+3 64GB SOFT GOLD.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android