Sain testiini uuden Samsung Galaxy S6 edge+ -puhelimen, joka edustaa Samsungin kalleimpia puhletti luokan puhelinta. Puhelin julkaistiin yhdessä Galaxy Note 5:n kanssa, mutta testissä ollut puhelin ei kuitenkaan varsinaisesti edusta Note-mallistoa, vaan on vain isoveli keväällä julkaistulle Galaxy S6 edge –puhelimelle.
Testijakson aikana sain puhelimesta paljon irti, mutta itseäni puhelin ei kuitenkaan vakuuttanut saman lailla kuin alkuperäinen Galaxy S6 edge, sillä testijakson aikana puhelimesta tuli esille muutamia heikkouksia sekä ongelmia. Tässä arvostelussa käyn läpi puhelimen hyvät seikat sekä tuon ilmi ongelmia, joita kohtasin puhelinta käyttäessäni. Suurimmaksi ongelmaksi laitteen käytössä ilmeni Android –käyttöjärjestelmä ja varsinkin sen päällä pyörivä Samsungin oma TouchWiz –käyttöliittymä.
Laatutuntuma
Puhelin on laadullisesti samalla tasolla kuin pikkuveljensä Galaxy S6 edge+, joten mitään erityisiä laatuongelmia puhelimesta ei löydy. Puhelimen etu- ja takaosat ovat lasia, joten lasia puhelimessa on paljon ja samalla riski puhelimen hajoamiselle on entistä suurempi. Puhelimen kehykset ovat metallia, joten Premium-tuntumaa ei laitteesta puutu.
Valitettavasti kuitenkin puhelimen lasiset osat ovat todella herkkiä rikkoontumiselle, laitetta siis saattaa joutua käyttämään useasti huoltamassa esimerkiksi takalasin ansiosta, joten jos puhelimen haluaa ostaa, niin on hyvä tiedostaa, että lasipinnat saattavat hajota hyvinkin herkästi. Esimerkkinä voisikin sanoa, että testissä olleen puhelimen takakuoren lasi halkesi yllättäen. Lasi ei haljennut minkään tiputuksen takia, joten hajoamisen tarkempi syy jäi hieman epäselväksi.
Ohjelmistopuolella laatu ei ole niin vakuuttavaa kuin puhelimen ulkokuoret osaavat antaa ymmärtää, sillä Samsungin oma TouchWiz –käyttöliittymä tuotti testijakson aikana reilusti ongelmia, sillä testijakson alusta asti TouchWiz hidasteli sekä tuotti ajoittain myös ongelmia. Suuri ongelma oli myös puhelimen kotinäppäimeen integroitu sormenjälkilukija, sillä se ei oikein vastannut odotuksia. Sormenjäljen lukemisessa kesti jopa useita sekunteja kauemmin kuin kilpailevien valmistajien huippupuhelimissa. Ongelmat Galaxy S6 edge+:n sormenjälkilukijassa voidaan kuitenkin mitä suuremmalla todennäköisyydellä paikantaa Samsungin omaan TouchWiz –käyttöliittymään, sillä siirtyminen lukitusnäytöstä aloitusnäytölle ei ollut sulavaa, jolloin tässäkin meni aikaa kilpailijoihin verrattuna liian paljon.
Ulkoiset huomiot
Puhelin on ulkoisesti aiemmin mainitusti täysin samanlainen, kuin pikkuveljensä Galaxy S6 edge. Galaxy S6 edge+ on vain venytetty joka suuntaan, että on saatu mahtumaan suurehko 5,7 –tuuman kosketusnäyttö. Puhelimen etupuolen yläreunasta löytyy oikealta vasemmalle kerrottuna merkkivalo, läheisyys- ja valotunnistin, kaiutin sekä etukamera. Laitteen alareunasta löytyy taasen viimeksi käytettyjen sovellusten näppäin, kotinäppäin, johon on integroituna sormenjälkilukija sekä viimeisenä löytyy paluunäppäin.
Laitteen takapuolelta löytyy normaaliin tapaan takakamera sekä salama. Puhelimen Vasemmalta kyljeltä löytyy vain äänenvoimakkuusnäppäimet. Taasen oikealta reunalta löytyy virtanäppäin. Puhelimen yläreunassa on sijoitettuna SIM-korttitelakka sekä mikrofoni. Alareunasta löytyy kuulokeliitäntä, monitoimiliitäntä eli USB-portti. Alareunasta löytyy tietysti myös kaiutin ja mikrofoni.
Puhelimen takakamerasta voisi vielä sanoa, että se tulee pari millimetriä ulos muusta puhelimesta, joten puhelimen takapuoli ei ole täysin tasainen, mutta mielestäni se ei juuri käyttöä haittaa. Pikemminkin parantaa käyttökokemusta, sillä puhelimen ottaminen pöydältä mielestäni on helpompaa. Myöskään ei tarvitse pelätä, että kameran linssi naarmuuntuisi, sillä se tuntuu olevan varsin laadukas, ainakaan testijakson aikana lasiin ei ilmestynyt yhtään naarmua.
Myyntipakkaus
Puhelin toimitetaan valkoisessa myyntipakkauksessa, josta löytyy puhelimen ohella myös varsin laadukkaat nappikuulokkeet, pikalaturi, SIM-korttitelakan avaaja sekä pikaopas usealla eri kielellä. Eli myyntipakkaus ei sisällä mitään normaalista poikkeavaa, vaan kaiken, mitä puhelimen käyttöön tarvitaan.
Akku
Samsung Galaxy S6 edge+ sisältää 3000 milliampeeritunnin akun. Akku kuulostaa ehkä suurelta, mutta onhan sitä suurempiakin ollut eri puhelimissa, mutta 3000 milliampeerituntia tässä puhelimessa tuntuu riittävän juuri yhden päivän yli.
Ehkä akun osalta parhaimmaksi koen sen, että sitä voi ladata nopeasti, sillä puhelin tukee pikalataustoiminta. Ominaisuus on hyvä ainakin siinä kohtaa, kun tuleekin käytettyä puhelinta normaalia enemmän tai jos puhelimesta loppuikin akku yhtäkkiä. Tämän ansiosta akkua saa muutamassa kymmenessä minuutissa mukavasti ladattua ja puhelinta voi taas käyttää useamman tunnin. Samsungin mukaan puhelimen akun saa täyteen ladattua jopa 90 minuutissa, kunhan käyttää puhelimen mukana tullutta alkuperäistä laturia.
Galaxy S6 edge+:n akunkestoon voi myös itse vaikuttaa, ainakin testijakson aikana huomasin, että muun muassa ottamalla synkronoinnin pois päältä akku kestää huomattavasti pidempään.
Näyttö
Puhelin sisältää aiemmin mainitusti 5,7 –tuuman kosketusnäytön, jossa on suurehko 1440 x 2560 pikselin resoluutio. Kuten puhelimen nimikin antaa ymmärtää, niin näyttö kaartuu puhelimen reunoille. Puhelimessa on siis suomenkieliseltä nimeltään reunanäytöt kummallakin puolella puhelinta. Puhelimen edge-reunat jäävät allekirjoittaneen mielestä todella pienelle käytölle, sillä Samsung ei ole niille juuri käyttötarkoituksia keksinyt. Edge-reunaa on kuitenkin kehitetty tässä Galaxy S6 edge+ -versiossa verrattuna pikkuveljeensä, sillä normaali Galaxy S6 edgessä oli vain ominaisuus nimeltä ”People edge”, jonka perimmäinen idea oli, että reunasta pyyhkäisemällä sai auki valikon, josta pääsi helposti soittamaan suosikki henkilöilleen. Samalla reuna näytti eriväreillä ilmoituksia niiltä viideltä henkilöltä, jotka oli valittu tähän reunaan. Sama ominaisuus on mukana myös tässä Galaxy S6 edge+ -mallissa. Samsung on myös lisännyt edge-reunaan ominaisuuden nimeltä ”Apps edge”, joka on täysin samanlainen idealtaan kuin People edge –ominaisuus, mutta tähän sijoitetaan vain viisi suosikki sovellusta.
Näiden ominaisuuksien pitäisi helpottaa puhelimen käyttöä, mutta henkilökohtaisesti en kokenut ominaisuuksia kauhean tarpeellisiksi ja ne jäivätkin useasti käyttämättä.
Lasina Samsung käyttää Galaxy S6 edge+:ssa uusinta Gorilla Glass 4-lasia. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että Gorilla Glass 4 hoitaa kyllä hommansa ja suojaa naarmuuntumiselta. Lasi on myös miellyttävän liukas ja likaa hylkivä.
Itse näyttö on myös todella kirkas. Galaxy S6 edge+:ssa näytön saa myös mukavan himmeäksi, joten laitetta on mukava käyttää myös pimeässä niin, että silmät eivät rasitu. Näytön katselukulmat ovat myös huippupuhelimen tasolla, niin kuin kuuluukin. Näyttö toistaa väritkin erinomaisesti ja mustakin on mustaa, eikä harmaan sävyistä.
Kamerat
Yksi puhelimen vahvuuksista on nimenomaan sen kamerat. Puhelimesta löytyy pikkuveljestään jo tutuksi tullut 16 megapikselin takakamera, jota vahvistamassa on salama. Puhelimen kameralla saa mielestäni erityisen hyviä kuvia ja myös hämärässä puhelimen kamera on edukseen.
Galaxy S6 edge+:n etupuolella komeilee 5 megapikselin etukamera, jolla myös saa kiitettävän hyviä Selfieitä, mutta kuitenkin etukameraa vaivaa edelleen todella ärsyttävä ongelma, tai ainakin tämä allekirjoittanutta haittaa. Etukamera vääristää kuvia, jos kameraa kallistelee. Tämän huomaa hyvin, kun katsoo puhelimen reunoihin. Ongelma vaivannut Samsungin puhelimia jo muutaman vuoden ajan ja ongelma on luultavasti etukameran tekniikassa.
Puhelimen kamerat ovat täysin samanlaiset kuin pikkuveljessäänkin, mutta Samsung on kuitenkin lisännyt kameraan muutamia uusia ominaisuuksia, joita ei pikkuveljestä löytynyt julkistuksen aikaan, mutta ovat kuitenkin saapuneet suurimmalta osalta puhelimeen ohjelmistopäivityksien myötä. Ainakin yksi tällainen uusi ominaisuus on ”Suora lähetys”, jolla yksinkertaisesti voidaan lähettää suoria lähetyksiä YouTubeen.
Alla on vielä muutamia kuvia, jotka on otettu Galaxy S6 edge+:n takakameralla.
Muu tekniikka
Galaxy S6 edge+ on teknisesti huippuluokan puhelin, niin kuin voi odottaakin. Puhelimen sisällä hyrrää Samsungin oma Exynos 7420 –järjestelmäpiiri, joka rakentuu neljästä Cortex-A57- ja Cortex-A53-ytimestä. Eli suomeksi sanottuna puhelimen sisällä hyrrää varsin tehokas kahdeksanydinsuoritin.
Puhelimesta löytyy suurehko 4 gigatavua RAM-muistia sekä puhelimesta on saatavilla 32 ja 64 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varustellut versiot. Huomion arvoista on myös, että Samsung käyttää puhelimessa Nano SIM-kortti sekä puhelin on saatavilla vain yhdellä SIM-korttipaikalla varusteltuna.
Kenelle suunniteltu?
Samsung on tämän vuoden aikana selvästi panostanut puhelimiensa muotoiluun sekä tuonut saataville juuri näitä Premium –puhelimia. Ainoa huonopuoli tässä on, että yhtiö on myös nostanut puhelimiensa hintoja tuntuvasti, joka selvästi tekee ostajaskaalasta selvästi kapeamman. Esimerkiksi suurimmalla osalla nuorista ei ole varaa ostaa näin kallista puhelinta, vaikka haluaisikin.
Puhelin on tarkoitettu enemmän ihmisille, jotka haluavat jotain uutta, eli tämän puhelimen kohdalla se on edge-reunat. Puhelimen hinnat lähtevät 850 eurosta.
Yhteenveto
Samsung Galaxy S6 edge+ on erinomainen puhelin, mutta puhelinta vaivaa myös muutamat ongelmat. Muun muassa edge –reunoille Samsung ei ole juuri keksinyt käyttöä. Tosin ne ovat myös muotoiluseikkoja. Ainakin testilaitetta vaivanneet ongelmat olivat ärsyttäviä, jotka hieman lannistivat puhelimen käyttöä.
Myöskään en oikein usko, että puhelimen 850 euron hinta houkuttelee potentiaalisia ostajia sijoittamaan rahojaan puhelimeen, joka ei tuo juuri mitään erityisetuja mukanaan verrattuna kilpailijoiden vastaavan kokoisiin puhelimiin. Mutta jos kuitenkin haluaa ostaa kyseisen puhelimen, niin kyllä minä suosittelisin puhelinta, mutta toisaalta taas kehottaisin katsomaan myös toisten valmistajien puhelimia.