ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy Z Fold 3 – parempaa taittuvanäyttöistä puhelinta ei löydy

Samsung Galaxy Z Fold 3

Samsung esitteli elokuussa kolmannen sukupolven taittuvanäyttöiset älypuhelimensa, joista nyt Galaxy Z Fold 3 on testattu myös SuomiMobiilissa. Kyseessä on seuraaja viime vuoden Galaxy Z Fold 2 -puhelimelle, mutta nyt Samsung on ottanut hieman erilaisen lähestymistavan. Uutuusversio tarjoaa enemmän ominaisuuksia aikaisempaa edullisemmalla hinnalla.

Galaxy Z Fold 3 jatkaa tuttua ratkaisua, jossa laite tarjoaa normaalin puhelimen, mutta avautuu myös pieneksi tabletiksi. Puhelimessa on 6,2 tuuman näyttö ulkopuolella ja taittuva 7,6 tuuman näyttö sisäpuolella. Samsung on varustellut puhelimen lisäksi Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä, 12 megapikselin kolmoiskameralla sekä 4400 milliampeeritunnin akulla. Samsung on vienyt tekniset ominaisuudet vieläkin pidemmälle verrattuna edeltäjämalliin.

Pelkästään tekniikkapäivitys ei Galaxy Z Fold 3 ole, sillä mukaan on tuotu ratkaisuja, joita ei ole koskaan aikaisemmin taittuvanäyttöisissä puhelimissa ollut. Samsung on varustellut puhelimen esimerkiksi näytönalaisella etukameralla, joka on nouseva trendi älypuhelinmarkkinoilla. Lisäksi Samsung on varustellut uutuuspuhelimen S Pen -kynällä, joka on aikaisemmin ollut vain Galaxy Note -puhelimien avainominaisuus. Galaxy Z Fold 3 on lisäksi maailman ensimmäinen taittuvanäyttöinen älypuhelin vedenkestävällä rakenteella.

Samsung on tuonut Galaxy Z Fold 3 -puhelimen saataville Suomessa elokuun lopulla ja kyseessä on aikaisempaa edullisempi laite. Galaxy Z Fold 3 -puhelimesta on tarjolla kaksi muistivarianttia, jotka ovat 12 + 256 gigatavua ja 12 + 512 gigatavua. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat musta Phantom Black, vihreä Phantom Green sekä hopea Phantom Silver. Hintaa 256 gigatavun versiolla on 1879 euroa ja 512 gigatavun versiolla 1979 euroa.

Tulemme tässä arvostelussa tutustumaan Galaxy Z Fold 3 -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Artikkelissa käymme läpi tarkemmin muun muassa vedenkestävyyttä, S Pen -kynää, ohjelmistollisia uudistuksia sekä yleisesti laitetta. Lisäksi katsomme, onko taittuvanäyttöisen puhelimen hankinta jo nyt järkevää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy Z Fold 3 (SM-F926B/DS)
Mitat [suljettuna]: 67.1 x 158.2 x 16.0 mm
Mitat [avattuna]: 128.1 x 158.2 x 6.4 mm
Paino: 271 g
Rakenne: alumiinikehys / Gorilla Glass Victus -lasi / muovi / IPX8-luokitus
Päänäyttö [taipuva]: 7.6 tuumaa / Dynamic AMOLED 2X / 2208 x 1768 / 22.5:18-kuvasuhde / 120 Hz / HDR10+
Ulkonäyttö: 6.2 tuumaa / 2268 x 832 / 25:9-kuvasuhde / Dynamic AMOLED 2X / 120 Hz
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 888 (Adreno 660)
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]
Tallennustila: 256 tai 512 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 3.1)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.76" / 1.8 µm / DPAF / OIS) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 12 mm / 1.12 µm / 123 astetta) + 12 MP telekamera (f/2.4 /  52 mm / 1/3.6" / 1.0 µm / DPAF / OIS / 2x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera [ulkopuolella]: 10 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/3" / 1.22 µm)
Etukamera [sisäpuolella]: 4 MP näytönlainen etukamera (f/1.8 / 2.0 µm)
Akku: 4400 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 / One UI 3.1.1 (1. elokuuta 2021 tietoturva)
Muuta: NFC / Dual-SIM (nano-SIM + nano-SIM / eSIM) / 25 watin langallinen lataus / kaksisuuntainen langaton lataus / kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereo-kaiuttimet / Dolby Atmos
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Phantom Black / Phantom Green / Phantom Silver
Hinta: 1879 € (12 + 256 Gt) / 1979 € (12 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy Z Fold 3 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung on luopunut Galaxy Z Fold 3 -puhelimen kohdalla viimeistellyistä ja tyylikkäistä myyntipakkauksista, sillä nyt luotetaan jo Galaxy S21 -mallistossa nähtyyn pelkistettyyn paketointiin. Myyntipakkaus on ulkoisesti musta ja sitä koristaa suuri Z-kirjain sekä useaan kertaan Samsung-logo ja Galaxy Z Fold 3 5G -teksti. Myyntipakkauksen yhteen kylkeen on asetettu tarra, josta käy ilmi puhelimen malliversio, väriversio, IMEI-tiedot sekä valmistusmaa.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy Z Fold 3 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pieni pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin. Mitään muuta myyntipakkauksesta ei löydy, sillä Samsung on päättänyt olla toimittamatta laturia tai kuulokkeita puhelimen ostajalle. Kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa ei paketista siis löydy, mutta monilta löytyy varmasti jo entuudestaan jokin laturi puhelimen lataamista varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoiseen tuntumaan Samsung ei ole tehnyt mitään merkittäviä muutoksia, vaan Galaxy Z Fold 3 muistuttaa hyvin vahvasti Galaxy Z Fold 2 -puhelinta. Toki Samsung on minimaalisesti saanut uutuusverisosta pienemmän ja ohuemman, mutta mitään merkittävä eroa ei ole havaittavissa. Samsung luottaa uutuuslaitteeseen aikaisempaa kestävämpään alumiiniin sekä kestäviin lasipintoihin. Galaxy Z Fold 3:n suurin rakenteellinen uudistus on IPX8-luokituksen mukainen vedenkestävyys.

Puhelimesta on olemassa kolme väriversiota, jotka ovat vihreä Phantom Green, musta Phantom Black sekä hopea Phantom Silver. Testiin saatiin musta väriversio.

Samsung hyödyntää laitteessa Armor-alumiinikehystä, joka on viimeistelty mattapintaiseksi. Lisäksi lasipinnat ovat valmistettuna tuoreimmasta Gorilla Glass Victus -lasipinnasta. Mustassa väriversiossa on erittäin tyylikäs mattaviimeistely myös takalasissa, mikä mielestäni parantaa selvästi laatuvaikutelmaa. Mattapinta on selvästi parempi kuin normaalit kiiltävät pinnat, sillä mattapinta ei naarmuunnu yhtä herkästi, eikä siihen tartu suuremmin sormenjälkiä. Mattapinta ei ole myöskään yhtä liukas kuin kiiltäväpintaiset lasipinnat. Testijakson aikana Galaxy Z Fold 3:n lasipintoihin ei tullut mitään huomattavia naarmuja, vaikka puhelinta käytettiin pääasiassa ilman minkäänlaisia suojakuoria.

Käteen Galaxy Z Fold 3 istuu hyvin puhelimen ollessa suljettuna, havaittavissa ei ole mitään ikäviä saumakohtia. Toki aivan mukavimmasta päästä puhelin ei ole, sillä taittuvanäyttöisessä puhelimessa on hyvin vaikeaa yrittää tuottaa myös ergonominen tuntuma. Luonnollisesti laitteen ollessa avattuna joudutaan käyttämään kahta kättä, mutta puhelin on avattuna erittäin ohut.

Vaikka puhelimen mukana ei tällä kertaa toimiteta mitään suojakuoria, niin sellaiset on ostettavissa erikseen. Samsung toimitti testiä varten nahkaiset suojakuoret sekä myös S Pen -kynällä varustellut Flip Cover -suojakuoret. Taittuvalle puhelimelle suojakuorien kehittäminen on haastavaa ja sen näkee myös Samsungin omista suojakuorista. Kuoret suojaavat jonkin verran, mutta ei läheskään niin paljoa kuin mitä voisi odottaa. Lisäksi Flip Cover -suojakuoren käyttö oli toisinaan jopa haastavaa.

Galaxy Z Fold 3 -puhelimen mitat ovat suljettuna 158,2 x 67,1 x 16 millimetriä, joten laite on erittäin kapea, mutta suhteutettuna todella pitkä. Paksuutta on lähes kahden perinteisen älypuhelimen verran, mutta puhelin mahtuu silti ongelmitta taskuun. Avattuna puhelimen mitat ovat 158,2 x 128,1 x 6,4 millimetriä, jolloin leveys tuplaantuu ja paksuudesta lähtee puolet pois. Kyse on tällöin lähes tabletin kokoisesta laitteesta. Painoa Galaxy Z Fold 3:lla on 271 grammaa, joten painoa löytyy paljon enemmän kuin perinteisemmiltä älypuhelimilta. Testijakson aikana puhelimen painoa ei koettu ongelmaksi, vaan siihen tottui ajan kanssa.

Samsung on onnistunut tekemään puhelimesta ulkoisen laatuvaikutelman ohella todella jämäkänoloisen. Galaxy Z Fold 3 -puhelinta taivuteltaessa käsien välissä ei ole välittömästi havaittavissa mitään natinoita. Myöskään puhelimessa oleva sarana ei päästä mitään ääniä, eikä rakenne pääse liikkumaan saranan varassa muuta kuin auki-asentoon.

Sarana on yksi mielenkiintoisimmista osa-alueista puhelimessa, ja erityisesti sen kestävyys varmasti herättää monissa mietteitä. Totesimme jo viime vuoden mallin kohdalla saranan erittäin hyväksi, eikä nyt Galaxy Z Fold 3 ole yhtään huonompi. Sarana ei päästä mitään ylimääräisiä ääniä, vaan kokemus on sulavat ja jämäkkä. Samsung on varustellut saranan harjaksilla, jotka puhdistavat saranan automaattisesti sitä käytettäessä. Samsungin mukaan harjakset laitteen sisällä pyyhkivät lian ja pölyn pois niin, ettei ne pääse vaikuttamaan käyttökokemukseen negatiivisesti.

Itse saranan on luvattu kestävän vähintään 200 000 taivutuskertaa, mikä tarkoittaisi 5 vuoden kestävyyttä, jos puhelimen saranaa käytettäisiin keskimäärin 100 kertaa päivässä. Samsung ei ole onnistunut tuottamaan saranasta täysin tiivistä, sillä puhelimen ollessa taitettuna kahtia jää väliin pieni rako, jonne voi mennä pölyä ja muuta likaa esimerkiksi taskussa pidettäessä. Kyseessä on ongelma lähes kaikissa taittuvanäyttöisissä puhelimissa, eikä Samsung ole sitä vielä Galaxy Z Fold 3:n kohdalla ratkaissut.

Samsung Galaxy Z Fold 3 kestää myös vettä.

Täysin uutena rakenteellisena ominaisuutena Samsung on tällä kertaa tuonut Galaxy Z Fold 3 -puhelimeen IPX8-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden. Mitkään aikaisemmat taittuvanäyttöiset puhelimet eivät ole olleet vedenkestäviä, joten Samsung on tässä suhteessa selvästi kilpailijoitaan edellä. IPX8-luokituksen mukaisesti puhelinta ei ole suunniteltu kestämään pölyä tai likaa, mutta vettä se kestää 1,5 metrin syvyydessä noin 30 minuutin ajan. Vedenkestävyys on loistava ominaisuus, eikä nyt puhelimen käyttämistä esimerkiksi vesisateessa tai vaikka uidessa tarvitse välttää. Testijakson aikana Galaxy Z Fold 3 upotettiin muutaman kerran kokonaan veteen ja edelleen tuntuu toimivan.

Suljettuna puhelimen etuosa on lähes kokonaisuudessaan Gorilla Glass Victus -lasia, joka suojaa ulkopuolen näyttöä. Etuosassa on suuri, mutta kapea näyttöpaneeli, joka peittää suurimman osan etuosasta. Näyttöä kiertää kohtalaiset mustat kaistaleet, ja etukameraa varten näyttöön on toteutettu reikä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet Samsung on integroitunut näyttöön, mutta puheluihin käytettävä kuuloke sijaitsee näyttölasin ja alumiinikehyksen välissä. Takaosaan Samsung on sijoittanut pystysuuntaisen kapean kamera-alueen, jossa on kolme kamerasensoria sekä yksi LED-salama. Erikoisesti Samsung ei ole laittanut puhelimen takaosaan enää tuttua logoaan.

Kun Galaxy Z Fold 3 avataan, niin sisältä paljastuu suurempi näyttö, joka on taittuva. Näyttö peittää valtaosan sisäpuolen pinta-alasta, vaikka toki näyttöä kiertääkin edelleen kohtalaiset kehykset. Samsung on pyrkinyt tekemään sisäpuolen näytöstä aikaisempaa siistitymmän, sillä nyt ensimmäistä kertaa sisäpuolen etukamera on piilotettu näytön alapuolelle, eikä näytössä ole mitään reikiä. Kameran kohdan kuitenkin havaitsee helposti erilaisen pikselirakenteen takia. Näyttöön on integroituna myös valoisuudentunnistin. Puhelimen ollessa avattuna aikaisemmin etu- ja takaosiksi nimitetyt osat tekevät yhdessä isomman takaosan.

Avattuna Galaxy Z Fold 3:n oikeassa reunassa äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon Samsung on integroinut myös sormenjälkilukijan. Galaxy Z Fold 3:n vasemmassa reunassa on ainoastaan SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimen yläreunassa on yksi kaiutinritilä sekä kolme reikää mikrofoneille, kun taasen alareunasta löytyvät toinen kaiutinritilä, yksi mikrofoni sekä USB-C-tyypin latausliitin. Kun Galaxy Z Fold 3 taivutetaan kasaan, niin puhelin taipuu keskeltä kahtia ja esille tulee vasempaan reunaan saranaosuus. Sarana on suojattu kiiltäväpintaisella metallilla, johon on kaiverrettu Samsungin logo.

Näytöt

Näyttöihin Samsung ei ole Galaxy Z Fold 3 -puhelimessa tehnyt kovinkaan merkittäviä uudistuksia verrattuna edeltäjäversioon. Samsung on hieman parantanut ulkopuolen näyttöä sekä pyrkinyt poistamaan häiriötekijöitä suuremmalta taittuvalta näytöltä.

Galaxy Z Fold 3:n ulkopuolella oleva näyttö on perinteisempi, sillä se on kooltaan 6,2 tuumaa ja perustuu Dynamic AMOLED 2X -tekniikkaan. Näytössä on myös 2270 x 832 pikselin tarkkuus, joka tekee 387 pikseliä tuumaa kohden. Samsung on tehnyt näytöstä erittäin kapean sekä suhteessa korkean, mikä käy ilmi jo erikoisesta 24.5:9-kuvasuhteesta. Suurin uudistus näytössä on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka tekee kokemuksesta aikaisempaa sulavamman ja miellyttävämmän.

Teknisesti ulkonäyttö ei ole mitenkään kovin erikoinen, mutta näyttö on kuitenkin erittäin laadukas. Tarkkuutta on riittävästi, eikä yksittäisiä pikseleitä ole nähtävillä paljain silmin. Korkea virkistystaajuus on kaivattu uudistus myös ulkonäytössä, sillä ainakin itse käytän pikkunäyttöä paljon, jos ei ole tarvetta suuremmalle näytölle. Erikoinen kuvasuhde ei ole kaikista paras, sillä jotkin sovellukset ja verkkosivut eivät skaalaudu kovinkaan hyvin näin kapealle näytölle. Suurempia ongelmia pikkunäytön kanssa ei kuitenkaan ollut, vaan sitä pystyi helposti käyttämään kaikkien toimintojen ja tehtävien suorittamiseen.

Galaxy Z Fold 3:n tärkein näyttö löytyy sisäpuolelta, josta paljastuu suuri 7,6 tuuman näyttöpaneeli. Näyttö on pitkälti samanlainen kuin edeltäjäversiossa, mutta muutamia muutoksia on myös saatu. Samsung on varustellut näytön Dynamic AMOLED 2X -tekniikalla, jossa on QXGA+ -tarkkuus, eli 2208 x 1768 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 374 kappaletta, joten tarkkuus on myös tarpeeksi hyvällä tasolla. Sisänäyttö on puhelimessa neliömäinen, sillä se tarjoaa 22.5:18-kuvasuhteen. Näytön yksi suurimmista valttikorteista on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka löytyi myös ulkopuolen näytöstä.

Teknisesti sisäpuolen taittuva näyttö on miellyttävän kehittynyt ja tarjoaa huippuluokan puhelimelle ominaisia ratkaisuja. Korkea 120 hertsin virkistystaajuus sisänäytössä tekee käyttökokemuksesta erittäin miellyttävän. Samsung antaa puhelimen asetuksista mahdollisuuden vaihtaa virkistystaajuutta kahden oletusasetuksen väliltä, jotka ovat normaali 60 Hz sekä mukautuva, jonka maksimitaajuus on 120 hertsiä. Mukautuvan asetuksen ollessa päällä pystyy puhelin itse päättämään, milloin 120 hertsin tila on tarpeellinen.

Monien muiden huippupuhelimien tapaisesti myös Galaxy Z Fold 3:ssa on HDR10+ -tuki sisänäytöllä, mutta todennäköisesti ulkopuolen näytöltä tukea ei löydy. Puhelin on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, jonka ansiosta puhelimella voidaan katsoa tarkkoja sekä HDR10 -tasoisia videoita monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi sisänäytöllä Netflixiä voidaan katsoa Full HD -maksimitarkkuudella ja HDR10 -tekniikalla. Ulkonäyttö mahdollistaa ainoastaan HD-tasoisten videoiden katselun.

Mielenkiintoinen uudistus puhelimen sisäpuolella on näytönalainen etukameraratkaisu. Aikaisemmin Samsungin oli toteuttanut etukameraa varten reiän, mutta nyt Galaxy Z Fold 3:n kohdalla etukamera on piilotettuna näytön alapuolelle. Aivan kokonaan Samsung ei ole kameraa pystynyt piilottamaan, sillä sen huomaa lähes jokaisessa tilanteessa. Mustalla taustalla näytössä on haaleampi kohta ja valkoisella taustalla silmiin pistää kirkkaammat ja väljemmin olevat pikselit. Toteutus näyttää aivan siltä, että etukameran eteen olisi tuotu pelkkä pikseliverho.

Mielestäni Samsung on tehnyt näytönalaisen etukameran kohdalla arviointivirheen tuodessaan sen Galaxy Z Fold 3 -puhelimeen. Kyseessä on keskeneräinen tekniikka, joka ainakin itseäni tuntui hieman jopa häiritsevän. Heikomman kuvanlaadun ohella kamera tuottaa ongelmia näytön kokemukseen. Erikoisjärjestellyt pikselit huomaa näytöllä erittäin hyvin, mutta toki etukameraan ei kiinnitä suuremmin huomiota mustalla taustalla ja se piiloutuu hyvin.

Taittuvanäyttöisten laitteiden ongelma on ollut aina näytössä oleva taitoskohdan kupru, joka on läsnä myös Galaxy Z Fold 3:ssa. Taitoskohdan jääminen näyttöön on täysin luonnollista, eikä se suuremmin ainakaan itseäni tuntunut testijakson aikana haittaavan. Taitoskohdan näkee katsottaessa näyttöä pienestä kulmasta ja sen myös tuntee selvästi, jos sormea vie näytöllä taitoskohdan yli. Taitoskohtaa on kuitenkin hyvin vaikea nähdä, jos näyttöä katsotaan suoraan edestä, joten se ei vaikuta millään tavalla katselukokemukseen.

Taitoskohta näkyy selvästi.

Näyttöä on suojaamassa UTG-lasipinta, joka tulee sanoista Ultra Thin Glass. Näytössä on siis erittäin ohut taittuva lasikerros, jonka päällä on vielä erillinen muovikalvo. Lasintuntumaan ei sisänäytössä päästä, vaan kosketuspinta on muovimainen. Huomattava ero on kuitenkin Galaxy Z Fold 3:n ja Galaxy Z Fold 2:n välillä, sillä muovipinta on nähtävästi hieman kovempi, jotta se olisi tarpeeksi kestävä S Pen -kynää varten. Lisäksi näytöstä saa mielestäni aikaisempaa helpommin pois lian ja tahrat.

S Pen -kynä ensimmäistä kertaa taittuvanäyttöisessä puhelimessa

Täysin uutena ominaisuutena Samsung on tuonut Galaxy Z Fold 3 -puhelimeen tuen S Pen -kynälle, joka on tuttu jo Samsungin aikaisemmista Galaxy Note -malliston puhelimista. S Pen -kynää ei ole koskaan aikaisemmin nähty Samsungin taittuvissa puhelimissa, mutta vihdoin nyt se on saatu mukaan. S Pen on luotu parantamaan tuottavuutta ja se tarjoaa mielenkiintoisia lisätoimintoja kynästä tykkääville käyttäjille. S Pen on kuitenkin ostettava erikseen ja tarjolla on parikin erilaista vaihtoehtoa. Samsung toimitti testattavaksi kynän ja suojakuoren, jossa sitä voidaan kantaa kätevästi mukana, joten pääsimme hieman testaamaan kynän tarpeellisuutta.

Samsung tarjoaa Galaxy Z Fold 3 -puhelimelle S Pen Fold Edition ja S Pen Pro -kyniä, joista testiin saatiin Fold Edition. Kyseessä on perusominaisuudet tarjoava kynä, mutta S Pen Pro tarjoaa myös Bluetooth-yhteyden ansiosta se mahdollistaa tuen eleohjaukselle ja muille kehittyneille toiminnoille, joita nähtiin jo viime vuonna Galaxy Note -puhelimissa. Samsung on suunnitellut S Pen -kynään nyt varta vasta taittuvaa näyttöä ajatellen, sillä pehmeää näyttöä varten on jouduttu tekemään muutamia muutoksia. Esimerkiksi S Pen -kynän kärki vetäytyy sisään, jos kynää painetaan liikaa. Tämä suojaa näyttöä pysyviltä jäljiltä.

Hyödyllisiä ominaisuuksia ovat mielestäni kynälle suunnatut pikamuistiinpanot sekä muut käytännölliset toiminnot, jotka ovat olleet Galaxy Note -puhelimissa jo useiden vuosien ajan, mutta ne ovat nyt ensimmäistä kertaa Galaxy Z -mallistossa. Esimerkiksi muistiinpanoja voidaan alkaa heti tekemään, kun kynällä tuplanapautetaan näyttöä. Lisäksi yksi kätevä ominaisuus on S Pen -kynällä kirjoitetun tekstin muuttaminen tekstiksi.

Kun S Pen -kynä on tarpeeksi lähellä puhelimen näyttöä, niin näytölle ilmestyy myös haaleana painike, jonka takaa löytyy monia S Pen -kynää varten tehtyjä ominaisuuksia. Kynän avulla voidaan muun muassa valita kuvakaappaus älykkäästi, kirjoittaa näyttöön, tehdä animoituja reaaliaikaisia viestejä tai kääntää tekstiä yksinkertaisesti vain pitämällä kynää tekstin päällä.

S Pen -kynää voidaan pitää mukana erillisen suojakuoren avulla, joka on samalla laitetta hyvin suojaava Flip Cover -kuori. Henkilökohtaisesti koin S Penin kantamisen erillisessä suojakuoressa hieman hankalaksi, sillä suojakuori tekee puhelimesta aikaisempaa kookkaamman. Toivottavasti Samsung integroi S Penin osaksi laitteen rakennetta tulevissa taittuvanäyttöissä puhelimissa, sillä nyt kynän kantaminen mukana on hieman hankalaa, enkä itse tykännyt käyttää Flip Coveria jo entuudestaan kookkaassa puhelimessa.

S Pen on mukava lisäominaisuus Galaxy Z Fold 3 -puhelimeen, mutta mielestäni nykyinen ratkaisu siitä ei ole paras mahdollinen. Normaali S Pen -kynä puhelimelle maksaa 50 euroa tai suojakuoren kanssa 80 euroa. S Pen Pron hinta nousee 100 euroon.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Tekniikan ja suorituskyvyn osalta Galaxy Z Fold 3 ei suuremmin erotu muista tämän hetken huippupuhelimista, sillä Samsung hyödyntää Qualcommin kehittämää Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriä. Kyseessä on tämän vuoden tehokkain Android-puhelimiin suunnattu järjestelmäpiiri, mitä on nähty puhelimissa vuoden alusta lähtien. Erikoisesti Samsung ei ole päättänyt käyttää hieman päivitettyä Snapdragon 888 Plus -versiota, vaan luottaa Snapdragon 888 -malliin.

Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.

Samsung Galaxy Z Fold 3 on tarjolla Suomessa kahdessa muistivariantissa, joissa molemmissa on 12 gigatavun RAM-muistin rinnalla joko 256 tai 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Samsung hyödyntää laitteessa muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa Samsung ei ole saanut puhelimeen laitettua, mutta mukana on kaksi SIM-korttipaikkaa.

Vaikka Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin suorituskyvyssä ei ole enää mitään suuria yllätyksiä, niin ajoimme puhelimessa läpi silti tutut suorituskykytestit. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Galaxy Z Fold 3:n saamia pisteytyksiä Snapdragon 865+ -piiriin perustuvaan edeltäjään Galaxy Z Fold 2 -puhelimeen tai vaihtoehtoisesti Exynos 2100 -järjestelmäpiiriin perustuvaan Galaxy S21 Ultra -puhelimeen.

Testitulokset
Samsung Galaxy Z Fold 3 (SD888) Samsung Galaxy Z Fold 2 (SD865+) Samsung Galaxy S21 Ultra (E2100)
AnTuTu (V8): 751 360 pistettä 597 299 pistettä 720 436 pistettä
Geekbench 5 (single): 1043 pistettä 962 pistettä 825 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3194 pistettä 3180 pistettä 3064 pistettä
PCMark 2.0: 11 783 pistettä 12 646 pistettä 12 167 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 6209 pistettä 7715 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 6799 pistettä 9225 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4763 pistettä 4905 pistettä MAX pisteet
3DMark Wild Life: 5680 pistettä EI TULOKSIA* 5222 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien perustella Galaxy Z Fold 3 -puhelimen suorituskyky on odotetulla tasolla ja ei kalpene juurikaan muille samaan Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuville puhelimille. Ehkä pienenä erikoisuutena havaittiin Slingshot Extreme -testin alhaiset pisteet, sillä ne jäivät selvästi Galaxy Z Fold 2 -puhelimen pisteistä, eivätkä olleet Snapdragon 888 -puhelimien tasolla. Testi ajettiin puhelimessa useita kertoja, mutta tulos oli sama. Wild Life -testissä Galaxy Z Fold 3 sai kuitenkin vastaavia tuloksia kuin muut Snapdragon 888 -puhelimet. Taulukosta nähdään kuitenkin, että yleisesti tulokset olivat parempia kuin Galaxy Z Fold 2- tai Galaxy S21 Ultra -puhelimilla.

Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Galaxy Z Fold 3 toimi mielestäni testijakson aikana mainiosti ilman ongelmia suorituskyvyn kanssa. Kaikki toiminnot olivat huippuluokan vaatimalla tasolla nopeita, eikä raskaimpienkaan sovelluksien kanssa ollut havaittavissa hidasteluja. Suorituskyky on mielestäni juuri sellainen kuin mitä huippuluokan laitteelta voikin odottaa.

Galaxy Z Fold 3 -puhelimelle toteutettiin testijakson aikana myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Samsung Galaxy Z Fold 3 -puhelimelle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy Z Fold 3:lla saatiin AnTuTu-testissä kunnioitettavat 751 360 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät rajuun laskuun, sillä ne asettuivat 678 864 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin mitattua neljännellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 662 944 pistettä. Stressitestissä erikoinen piirre oli suorituskyvyn lasku merkittävästi toisella testauskerralla, jonka jälkeen suorituskyky alkoi sahaamaan ylös ja alas. Pahimmillaan suorituskyvystä katosi lähes 90 000 pistettä.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi noin 11,77 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on suurta Galaxy Z Fold 3 -puhelimessa, mutta laskua on havaittu myös monissa muissakin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa. Galaxy Z Fold 3:n kohdalla suorituskyvyn katoaminen ei ollut huonoimmasta päästä, sillä esimerkiksi OnePlus 9 Pron kohdalla suorituskyvystä katosi huimat 26,2 prosenttia. Suorituskyvyn lasku pidemmässä käytössä on normaalia Snapdragon 888 -puhelimille, mikä viittaa ongelmiin jo suoraan järjestelmäpiirin suunnittelussa. Myöskään Samsung ei ollut onnistunut välttämään puhelimen kuumenemista, vaan Galaxy Z Fold 3 kuumenee herkästi pidemmässä käytössä.

Kuumeneminen oli havaittavissa normaalissa käytössä jo parinkymmenen minuutin jälkeen, mutta stressitestin aikana puhelin kuumeni vielä selvästi enemmän. Galaxy Z Fold 3 kuumenee erityisesti takaosan yläreunasta, mutta jos puhelinta käyttää pitkään, niin lämpö jakautuu laitteen alumiinikehykseen ja lasipintoihin. Puhelinta pystyi pitämään kädessä, eikä kuumeneminen ollut yhtä suurta kuin muutamissa muissa testatuissa Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa. Mitään merkittävää tai mainostettua jäähdytysjärjestelmää ei Galaxy Z Fold 3 -puhelimesta löydy, mutta nähtävästi puhelimessa on jonkinlainen grafiittikalvo, joka ohjaa lämpöä pois järjestelmäpiiristä.

Snapdragon 888 on Qualcommin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Mukana on Snapdragon X60 -modeemi, jonka avulla puhelin pystyy tarjoamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Galaxy Z Fold 3 pitää sisällään monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta mmWave-tukea ei löydy Suomessa tarjolla olevasta versiosta. Uuden sukupolven 5G-modeemin ansiosta puhelimella päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbps:n latausnopeuksiin ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Galaxy Z Fold 3 tukee kolmeatoista 5G-taajuusaluetta, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 sekä 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue, joka löytyy valmiiksi myös Galaxy Z Fold 3 -puhelimesta.

Testijakson aikana Galaxy Z Fold 3 -puhelinta ei päästy käyttämään jatkuvasti 5G-verkkojen ulottuvilla, mutta muutamien testin valossa 5G-verkot toimivat mainiosti. 5G-testejä toteutettiin DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella. Puhelimella päästiin normaaleihin 5G-lukemiin, sillä yleisesti latausnopeudet asettuivat 500-1000 Mbps tasolle ja samalla lähetysnopeudet olivat monesti 30-60 Mbps tasolla. Parhaimmillaan Galaxy Z Fold 3 antoi latausnopeudeksi 1085 Mbps ja lähetysnopeudeksi 70,4 Mbps. On kuitenkin hyvä huomata, että 5G-nopeudet vaihtelevat todella paljon sijainnista riippuen. Yleisesti verkkoyhteydet toimivat testijakson aikana puhelimessa hyvin.

Äänentoisto ja sormenjälkilukija

Samsung luottaa Galaxy Z Fold 3 -puhelimessa edeltäjämallista tuttuun äänentoistoon, sillä tarjolla on laadukkaat stereokaiuttimet. Toinen kaiuttimista löytyy puhelimen alareunasta ja toinen sijaitsee yläreunassa. Sijainti on kaiuttimilla erinomainen, sillä ne eivät peity sormien alle puhelinta käsissä pidettäessä. Sekä pysty- että vaakasuunnassa kaiuttimien peittämistä voidaan vältellä hyvin.

Suurempia muutoksia ei ole mielestäni tullut kaiuttimien äänenlaatuun, vaan kyseessä on tuttu hyvällä tasolla oleva äänenlaatu sisäänrakennettujen kaiuttimien kautta. Stereokaiuttimien tuottama molemmilta puolilta tuleva ääniefekti on miellyttävä ja se tuottaa esimerkiksi median kuluttamisesta erittäin miellyttävää. Äänenlaatu ei ole parasta mitä on älypuhelimissa tänä vuonna nähty, mutta kyseessä on kuitenkin yksi kärkipään laitteista myös äänentoiston osalta.

Kuulokeliitin ei ole läsnä Galaxy Z Fold 3 -puhelimessa, mikä ei tosin ole kovinkaan suuri yllätys. Samsung ei ole enää pariin vuoteen käyttänyt huippupuhelimissaan kuulokeliitintä, vaan kuluttajien täytyy tyytyä kuulokeliittimeen tai vaihtoehtoisesti langattomiin kuulokkeisiin. Galaxy Z Fold 3 tarjoaa myös laajan ja teknisesti kehittyneen tuen langattomille kuulokkeille Bluetooth 5.2 -yhteyden avulla. Puhelin tukee muun muassa aptX HD -tekniikkaa. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin pääosin vain langattomia kuulokkeita ja yhteys tuntui olevan vakaa ja ongelmaton erityisesti Samsungin omien kuulokkeiden kanssa.

Sormenjälkilukija löytyy kyljestä.

Sormenjälkilukija on Galaxy Z Fold 3:ssa on integroitu näytön sijaan oikeassa kyljessä olevaan virtapainikkeeseen, toisin kuin monissa Samsungin huippupuhelimissa. Perinteisempi kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on Galaxy Z Fold 3 -puhelimen taittuvanäyttöisessä ratkaisussa on varmasti paras vaihtoehto, sillä sen avulla päästään avaamaan lukitus, oli puhelin suljettuna tai avattuna. Sormenjälkilukijan sijainti on siis hyvä, ja siihen ylettyy helposti joka tilanteessa.

Koska kyse on perinteisestä sormenjälkilukijasta, niin luonnollisesti se toimii myös erinomaisesti. Lukija on nopea toimimaan, ja se tunnistaa lähes jokaisessa tilanteessa sormenjäljen oikein. Toki jos sormessa on likaa tai vettä, saattaa sormenjälkilukijalla olla pieniä haasteita. Oletusasetuksilla lukija toimii vain, jos puhelimen näyttö on ensiksi käynnistetty, mutta asetuksista se voidaan asettaa olemaan aktiivisena jatkuvasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mutta se on kuitenkin erittäin nopea. Kasvojentunnistus tunnistaa kasvot lähes välittömästi, eikä testijakson aikana päästy ohittamaan lukitusta esimerkiksi kuvalla. Kasvojentunnistus toimii molemmilla Galaxy Z Fold 3:n etukameroilla (ulko- ja sisäpuolella). Vaikka Samsung hyödyntää sisäpuolella heikkolaatuisempaa näytönalaista etukameraa, niin kasvojentunnistuksen toimivuudessa ei ollut mitään eroja etukameroiden välillä.

Akunkesto ja lataus

Samsung on varustellut Galaxy Z Fold 3 -puhelimen aikaisempaa hieman pienemmällä 4400 milliampeeritunnin akulla. Akunkestoon tai latausratkaisuihin ei Samsung ole tehnyt suuria parannuksia, vaan tälläkin kertaa luotetaan peruslaatuisiin toteutuksiin. Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan silti hyvällä tasolla, eikä siinä ollut havaittavissa suuria eroja verrattaessa perinteisempiin älypuhelimiin. Samsung on toki tuonut Galaxy Z Fold 3 -puhelimeen aikaisempaa enemmän virtaa kuluttavia ratkaisuja, kuten 120 hertsin näytöt ja kovassa käytössä kuumenevan järjestelmäpiirin.

Galaxy Z Fold 3:n akunkeston on luvattu kestävän ”koko päivän ja yön”, eli noin yhden päivän akunkestoon pitäisi päästä. Akunkeston todettiin testijakson aikana olevan hyvä ja yhden päivän akunkestoon päästiin helposti. Iltaisin akkua oli usein jäljellä 20 prosenttia, joten puhelin piti aina öisin ladata, jotta virtaa olisi seuraavaksikin päiväksi. Pienemmällä käytöllä akun saa todennäköisesti kestämään parikin päivää, mutta ainakaan itsellä aktiivisessa käytössä se ei ollut mahdollista.

Päivittäinen käyttö oli usein monipuolista, sillä puhelinta käytettiin sosiaalisen media selaamiseen, videoiden katseluun, puheluihin, kuvaamiseen sekä moniin muihin asioihin. Valitettavasti Galaxy Z Fold 3:n kohdalla ei päästy testaamaan 5G:n vaikutusta akunkestoon päivittäisessä käytössä. Testijakson aikana käytettiin jatkuvasti myös adaptiivista 120 hertsin virkistystaajuutta, mutta se ei tuntunut kuluttavan ainakaan huomattavasti enempää akkua kuin 60 hertsin virkistystaajuuden tila. Kokonaisuudessaan Samsung on saanut akunkeston hyvälle tasolle, mutta mitään yllätyksiä ei ole tarjolla.

Samsung ei ole Galaxy Z Fold 3 -puhelimessa panostanut myöskään akun latausratkaisuihin, sillä toteutukset ovat samanlaiset kuin aikaisemmissa puhelimissa. Galaxy Z Fold 3 -puhelinta on mahdollista ladata Samsungin 25 watin Fast Wireless Charging 2.0 -pikalatauksella, jonka avulla akun pitäisi latautua nopeasti täyteen. Puhelimessa on myös tuki langattomalle Qi-lataukselle 11 watin teholla sekä langattomalle kaksisuuntaiselle pikalataukselle 4,5 watin teholla. Puhelimesta löytyy siis tutut huippupuhelimien lataustoteutukset, mutta tehot eivät ole millään lataustavalla kovinkaan erikoiset verrattuna kilpailijoihin.

Samsung ei toimita Galaxy Z Fold 3 -puhelimen mukana enää laturia, joten sellainen on ostettava erikseen. Kokeilimme kuitenkin pikalatauksen toimivuuden Samsungin 25 watin tehoisella pikalaturilla, joten pystyimme tarkistamaan, kuinka nopeasti Galaxy Z Fold 3 todellisuudessa latautuukaan.

Samsung Galaxy Z Fold 3 -puhelimen akun latauksen nopeus 25 watin tehoisella Samsungin laturilla.

Tyhjästä täyteen Galaxy Z Fold 3 latautuu 85 minuutissa, joten lataus kestää kokonaisuudessaan kauan verrattuna kilpailijoiden puhelimiin. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 48 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 65 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 20 minuutissa, joten lataus hidastuu tuttuun tyyliin loppua kohden, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 6 minuutissa.

Langattoman latauksen nopeutta ei päästy testijakson aikana testaamaan, sillä sellaista ei toimitettu testiin. Mielenkiintoinen ominaisuus puhelimessa on myös käänteinen langaton lataus, sillä sen avulla voidaan ladata Qi-latausta tukevia laitteita vaikka reissussa. Käänteinen langaton lataus löytyy puhelimen takaosasta, johon asetettaessa voidaan puhelimesta antaa virtaa vaikka kuulokkeille tai älykellolle. Ominaisuus toimii vain, jos Galaxy Z Fold 3:ssa on vähintään 30 prosenttia akkua.

On varsin erikoista, ettei Samsung ole panostanut suuremmin Galaxy Z Fold 3 -puhelimen latausratkaisuihin. Monissa kilpailijoiden puhelimissa on jopa 50-100 watin tehoisia latausratkaisuja niin langallisesti kuin langattomasti, joiden jalkoihin Samsungin 25 ja 11 watin tehoiset lataukset jäävät. Itse toivoisin 2000 euron puhelimessa olevan kaikki ominaisuudet viimeisen päälle ja välillä tuntui olevan jopa tuskallista ladata puhelinta, kun se oli selvästi hitaampaa kuin jollain 400 euron puhelimella. Toki 25 watin lataus varmasti riittää monille, mutta ei se ole nopeimmasta päästä.

SuomiMobiilin perinteistä pakkastestiä ei Galaxy Z Fold 3 -puhelimelle valitettavasti päästy tekemään testijakson aikana, sillä puhelimen ei luvata kestävän pakkasta.

Kamerat

Kameroihin Samsung ei ole tehnyt merkittäviä muutoksia, jos tarkastellaan takaosaa. Samsung on kuitenkin tehnyt merkittävän muutoksen puhelimen sisäpuolella olevaan etukameraan. Takaosassa Samsung luottaa edelleen kolmoiskameraan, joka on identtinen edeltäjäversion kanssa. Kyseessä on edelleen huippuluokan kameratoteutus, sillä se koostuu pääkameran ohella ultralaajakulmakamerasta ja telekamerasta. Mitään turhia kameroita ei puhelimeen ole laitettu.

Pääkamerana Samsung hyödyntää 12 megapikselin tasoista sensoria, jossa on f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1,76” kennokoko, 1,8 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on myös 12 megapikselin tasoinen ja kyseessä on ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko, 12 mm polttoväli sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida laajoja 123 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia.

Galaxy Z Fold 3:n viimeinen kamera on myös 12 megapikseliä ja kyseessä on telekamera. Kamerasensorissa on 1/3,6” kennokoko sekä 1,0 µm pikselikoko, ja Samsung hyödyntää linssiä, jossa on f/2.4-aukko sekä 52 mm polttoväli. Telekameraan on saatu vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Telekameralla pystytään optisesti zoomaamaan 2-kertaisesti, joka on jopa vähän nykymittapuulla. Digitaalista zoomia Galaxy Z Fold 3 tukee 10-kertaiseksi.

Galaxy Z Fold 3 pitää sisällään peräti kaksi etukameraa, joista toinen löytyy ulkonäytön yläreunasta ja toinen löytyy sisänäytön oikeasta yläreunasta. Ulkonäytön etukamera on pysynyt ennallaan, sillä se on 10 megapikselin tasoinen, ja siinä on f/2.2-aukko, 26 mm polttoväli sekä 1,22 µm pikselikoko. Puhelimen sisäpuolen näytössä on ensimmäistä kertaa Samsungin historiassa näytönalainen etukamera, jonka tarkkuus on 4 megapikseliä. Kamerassa on 2,0 µm pikselikoko sekä linssissä on f/1.8-aukko. Puhelimen kaikille viidelle kameralla on oma käyttötarkoituksena, joten mitään turhaa Samsung ei ole laittanut mukaan.

Samsung Galaxy Z Fold 3:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 12 megapikseliä (f/1.8, 26 mm, 1/1,76”, 1,8 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 12 mm, 1,12 µm, 123 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 12 megapikseliä (f/2.4, 52 mm, 1/3,6”, 1,0 µm, PDAF, OIS, 2x optinen zoom)
  • Etukamera (ulkona): 10 megapikseliä (f/2.2, 26 mm, 1/3,0”, 1,22 µm)
  • Etukamera (sisällä): 4 megapikseliä (f/1.8, 2,0 µm, näytönalainen kamera)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Koska Galaxy Z Fold 3:n kamerat eivät ole saaneet suurta päivitystä verrattuna Galaxy Z Fold 2 -puhelimen kameroihin, niin luonnollisesti kuvien laatukin on pitkälti samalla tasolla. 12 megapikselin tasoinen pääkamera on Galaxy Z Fold 3 -puhelimessa huippuluokkainen, kuten voi odottaakin. Hyvässä valaistuksessa pääkameralla pystytään taltioimaan laadukkaita kuvia, joissa on paljon yksityiskohtia, hyvät värit sekä loistava dynaaminen alue. Vain vähän rakeisuutta on havaittavissa kuvia läheltä katsottaessa.

Heikommassa valaistuksessa kamera on myös kyvykäs, ja erillisen yötilan avustuksella saadaan aikaiseksi huippupuhelimen tasoista jälkeä. Kuvissa on verrattain paljon yksityiskohtia sekä terävyyttä on riittävästi. Yötilan hieman pidemmällä valotusajalla kuviin taltioituu jopa enemmän valoa kuin mitä ihmissilmä voi samalla hetkellä nähdä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Galaxy Z Fold 3:n pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on myös 12 megapikselin tasoinen, ja sen avustuksella saadaan kuvattua 123 asteisia kuvia. Ultralaajakulmakamerat ovat olleet järjestäen aina älypuhelimissa heikompia kuin pääkamerat, ja sama pätee mielestäni hyvin Galaxy Z Fold 3:n kohdalla. Ultralaajakulmakamera on kuitenkin tarpeeksi hyvä lähes kaikissa tilanteissa.

Hyvässä valaistuksessa kuviin saadaan taltioitua yksityiskohtia hyvin, mutta tuttu pehmeys on edelleen läsnä kuvissa. Kamera taltioi kuitenkin erinomaisesti värit sekä dynaaminen alue tuntui olevan hyvällä tasolla. Heikommassa valaistuksessa ultralaajakuvista tulee hyvin nopeasti erittäin tummia, minkä vuoksi myös yksityiskohtia on vähemmän. Onneksi ultralaajakulmakamerassa on tuettuna myös yötila, joka auttaa parempien kuvien taltioinnissa. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Viimeinen puhelimen takaosan kameroista on 12 megapikselin tasoinen telekamera, joka tarjoaa 2x optisen zoomin. Telekamera ajaa asiansa juuri siinä mihin se on tarkoitettukin, eli päästään kuvaamaan hieman lähempää menettämättä silti laatua. Telekameran kuvien laatu on todella hyvä, jos valoa on tarpeeksi, sillä kovin suurta eroa ei pääkameran kuvien laatu löydy. Värien taltiointi sekä dynaaminen alue ovat hyviä.

Heikommassa valaistuksessa telekameraa käytetään hyväksi vain harvoin, sillä puhelin katsoo valon määrästä, milloin kameraa käytetään. Telekameraa ei siis käytetä joka tilanteessa, sillä pääkamerasta digitaalisesti zoomaamalla voidaan saada parempi lopputulos aikaiseksi, jos telekamera ei ole parhaimmillaan heikossa valaistuksessa.

2x optisen zoomin riittävyydestä voidaan olla montaa mieltä, mutta itse olisin kaivannut suurempaakin zoomia. Nykyisin huippupuhelimissa on jopa 10-kertaisia optisia zoomeja, joten Galaxy Z Fold 3 jää tämän osalta selvästi jälkeen. Puhelin tukee myös korkeintaan 10-kertaista digitaalista zoomia, joka on jo nykyisin liian vähän. Alapuolella on kuvia, jotka ovat otettu Galaxy Z Fold 3 -puhelimen telekameralla.

Etukameroita on Galaxy Z Fold 3 -puhelimessa aikaisemmin todetun mukaisesti kaksi kappaletta, joista ulkopuolen näytössä on perinteisempi ratkaisu ja sisäpuolella käytetään ensimmäistä kertaa näytönalaista etukameraa. Ulkopuolen etukamera on tarkkuudeltaan 10 megapikseliä ja sen avulla saadaan laadukasta jälkeä hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, ja laatu varmasti riittää monille käyttäjille. Ulkopuolen etukamera tukee myös tarkkaa 4K 60 fps -videokuvausta, eli paljon kuvaaville Galaxy Z Fold 3 tarjoaa paljon erityisesti ulkopuolen kameran kanssa.

Toinen kameroista löytyy sisäpuolelta ja sen tarkkuus on vain 4 megapikseliä. Näytönalaisen ratkaisun takia kuvien laatu ei ole millään tasolla hyvä, vaan kuvat ovat pehmeitä, rakeisia sekä laaduttomia. Toki kamera on varmasti niille hyvä, jotka eivät välitä laadukkaista omakuvista (kuten allekirjoittaneelle). Kuvista ei näy kaikki kasvojen yksityiskohdat, joten heikompi kamera voi olla monille myös riittävä. Selvästikään Samsung ei ole suunnitellut näytönalaista etukameraa kuvien ottamiseen, vaan se on riittävän laadukas esimerkiksi videopuheluihin. Kamera tukee korkeintaan Full HD 60 fps -tasoista videokuvaa.

Videokuvauksen osalta Galaxy Z Fold 3 on kuten edeltäjänsä, ja samalla videokuvausominaisuudet paljastavat kameratekniikan olevan kohtalaisen vanhaa. Samsung pystyy tarjoamaan korkeintaan 4K 60 fps -videokuvauksen, eikä monista nykyisistä huippupuhelimista tuttua 8K-videokuvausta löydy. Toki Galaxy Z Fold 3:n käyttäjiä tämä tuskin haittaa, sillä 8K-videokuvaukselle ei ole suuremmin käyttöä vieläkään ja 4K-tarkkuus on yleisesti vielä laadukkaampi.

4K 60 fps -videokuvaus on käytettävissä ainoastaan puhelimen pääkameralla, mutta 4K 30 fps -videokuvausta tukevat kaikki kamerat. Itse olen myös erittäin iloinen siitä, että Samsung on toteuttanut kamerasovelluksessa mahdollisuuden kameroiden välillä vaihtamiseen myös kesken videokuvauksen, mikä ei ole ollut kaikissa puhelimissa itsestäänselvyys. Videokuvauksen laatu on oman kokemukseni mukaan jälleen tuttua Samsungia, eli 4K-videot ovat hyvin tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Videoihin värit taltioivat luonnollisesti, minkä lisäksi Samsung on jälleen vahvoilla videon vakautuksen kanssa.

Kamerasovelluksen ulkoiseen toteutukseen Samsung ei ole suuremmin kajonnut, vaan se on lähes identtinen edeltäjässä nähdyn kamerasovelluksen kanssa. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja siinä näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x), pääkamera (1x) sekä telekamera (2x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1,0x, 2,0x, 4,0x, 10x) ja Samsung on myös tehnyt zoomaamisesta aikaisempaa sulavampaa.

Suuremmalle näytölle Samsung on pyrkinyt optimoimaan kamerasovellusta niin, että kaikki säädöt olisivat mahdollisimman luonnollisessa paikassa. Suuremmalla näytöllä muun muassa laukaisinpainike siirtyy laitteen oikeaan reunaan, kun taasen zoomivalitsin siirtyy vasempaan reunaan.

Samsung on varustellut Galaxy Z Fold 3:n myös monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/12000 – 30 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Tällä kertaa Samsung on tuonut manuaalitilan myös ultralaajakulmakameralle, jonka säätäminen ei ollut vielä edeltäjämallissa mahdollista. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.

Taittuva näyttö mahdollistaa tutut lisäominaisuudet, joita on nyt vielä paranneltu

Samsung on toteuttanut alusta lähtien taittuvanäyttöisiin puhelimiinsa mielenkiintoisia ohjelmistollisia kameraominaisuuksia, joissa otetaan kaikki hyöty irti taittuvasta rakenteesta. Galaxy Z Fold 3 tarjoaa kaikki samat ominaisuudet, jotka nähtiin jo Galaxy Z Fold 2:ssa. Toki Samsung on pyrkinyt parantamaan niitä ja tarjoamaan hieman uusia näkökulmia, mutta mitään merkittävää uudistusta ei tällä kertaa ole tarjolla.

Flex-tilassa kamerasovellukseen saadaan toteutettua hieman erilainen käyttöliittymä, ja Samsung on pyrkinyt ottamaan kaiken hyödyn irti taittuvasta näytöstä. Kun Galaxy Z Fold 3 avataan vain puoliksi (n. 90 astetta), kamerasovellus jaetaan kahteen osaan. Näytön yläosaan tulee esikatselu, kun alareunassa on kaikki kamerasovelluksen ohjauspainikkeet, eli laukaisin, kameratilat sekä zoomi. Samalla alareunaan saadaan viimeksi otetun kuvan esikatselu hieman isompana näkyviin.

Flex-tila mahdollistaa kamerassa myös paljon muuta hienoa, kuten esimerkiksi se, että saranan varassa myös kuvakulmaa on mahdollista säätää. Lisäksi kamerasovellus mahdollistaa kuvien ottamisen ajastuksella, jolloin itse ehtii vielä kuvaan tai vaihtoehtoisesti kameran pystyy laukaisemaan heilauttamalla kättä.

Kansinäytön esikatselu on yksi kamerasovelluksen ominaisuuksista, jossa hyödynnetään Galaxy Z Fold 3:n kahta eri näyttöä. Kamerasovelluksen oikeassa yläkulmasta löytyy neliömäinen painike, josta painamalla kameran esikatselu saadaan näkyviin ison näytön ohella myös takaosassa olevalle pikkunäytölle, jolloin myös kuvattava henkilö voi nähdä reaaliaikaisesti millaista kuvaa ollaan ottamassa.

Selfiekuvat takakameralla ovat myös mahdollisia Galaxy Z Fold 3:n kahden näytön ansiosta. Kun laite on suljettuna ja kamerasovellus on avattuna ulkonäytölle, niin sovelluksen oikeassa yläkulmassa on pieni omakuva-painike, josta painamalla päästään ottamaan selfieitä myös laitteen pääkameralla. Tässä vaiheessa puhelin täytyy avata, jotta takakamerat saadaan ulkonäytön vierelle.

Jos 10 tai 4 megapikselin kuvat laitteen omilla etukameroilla eivät riitä, niin kahden näytön ansiosta myös kaikkia kolmea pääkameraa voidaan käyttää selfiekuviin. Ominaisuuden ansiosta saadaan käytettyä myös ultralaajakulmakameraa selfiekuvaamiseen, joten myös isompi ryhmä ihmisiä saadaan mahdutettua yhteen kuvaan. Kaikista käytännöllisintä ei mielestäni ole kuvata selfieitä takakameralla, koska tässä tilanteessa puhelin on kokonaan auki ja toisinaan täytyy myös keskittyä siihen, miten puhelin oikeasti pysyy kädessä tässä tilassa.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Samsung hyödyntää Galaxy Z Fold 3 -puhelimessa luonnollisestikin Googlen tämän hetken tuoreinta Android 11 -käyttöjärjestelmää, jonka päällä hyrrää yhtiön oma One UI 3.1.1 -käyttöliittymäversio. Testijakson aikana Galaxy Z Fold 3 sai ainakin yhden päivityksen, jonka mukana Samsung toimitti 1. heinäkuuta 2021 Googlen julkaisemat tietoturvapäivitykset. Tietoturva ei ole täysin ajan tasalla enää näin syyskuussa.

Galaxy Z Fold 3 kuuluu Samsungin laajan päivitystuen piiriin, sillä yhtiö on luvannut päivittää puhelimeen kolme vuotta Android-versiopäivityksiä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että Galaxy Z Fold 3 tulee saamaan tulevaisuudessa Android 12-, Android 13- ja Android 14 -päivitykset sekä tietoturvapäivityksiä aina vuoteen 2025 asti. Päivityslupaus on yksi parhaimmista tällä hetkellä, mikä on myös Samsungin valttikortti verrattuna moniin kilpailijoiden päivityslupauksiin.

Jos on parin viime vuoden aikana käyttänyt jotakin Samsungin älypuhelimista, niin Galaxy Z Fold 3 ei eroa joukosta ohjelmiston käyttökokemuksen osalta juurikaan. Samsung on tietysti joutunut tekemään suuria optimointeja taittuvalle näytölle, mutta yleisesti kokemus on kuin olisi ”kotiin palannut.”  Android 11 on itsessään jo täynnä optimointeja taittuville näytöille, mutta Samsung on tehnyt selviä optimointeja myös One UI -käyttöliittymään. Mukana on kaikki tutut ja kehut ominaisuudet Galaxy Z Fold 2 -puhelimesta, mutta Samsung on tuonut myös pari uutta ominaisuutta ja parannusta.

Käyttöliittymä on Galaxy Z Fold 3:n ulkopuolen pikkunäytöltä tutumpi ja muistuttaa samaa kuin monissa tämän hetken perinteisimmissä Samsungin puhelimissa. Ulkopuolen näytöltä puhelimen käyttäminen on mahdollista kokonaisuudessaan. Toki kyseessä on hyvin kapea näyttö, joten jotkin sovellukset näyttävät toisinaan jopa hölmöiltä, mutta toissa sovelluksissa erikoinen kuvasuhde on myös oikeasti kätevä, sillä samalle näytölle saa selvästi enemmän sisältöä pystysuunnassa.

Kun puhelinta käytetään suuremmalta sisänäytöltä, niin tässä tilanteessa käyttöliittymä voidaan optimoida hyödyntämään näyttöä kokonaisuudessaan. Esimerkiksi asetuksista voidaan ottaa käyttöön tila, jossa sovellukset voivat näyttää enemmän sisältöä samanaikaisesti, esimerkiksi jakamalla sisällön kahtia. Lisäksi suurella näytöllä Samsungin Multi Active Window -ominaisuus on erittäin hyödyllinen.

Multi Active Window -ominaisuudessa saadaan näytölle samanaikaisesti jopa kolme sovellusta, ja nyt myös sovellusikkunoiden kokoa ja muotoa on mahdollista säätää hieman monipuolisemmin. Ominaisuuteen päästään käsiksi vetämällä näytön oikeassa reunassa oleva reunapaneeli auki. Tämän jälkeen reunapaneelissa olevia sovelluksia raahataan näytölle haluttuun kohtaan. Ominaisuus on erittäin kätevä, jos haluaa tehdä näytöllä samaan aikaan useampaa asiaa, kuten esimerkiksi selata Twitteriä ja katsoa YouTube-videoita.

Samsung on toteuttanut myös kätevän App Pair -toiminnon, jossa voidaan moni-ikkunanäkymässä olevat sovellukset yhdistää sovelluspareiksi, jolloin ne menevät reunapaneeliin niin, että samat sovellukset saadaan näytölle auki nopeasti vain yhden pikakuvakkeen takaa. Ominaisuus on mielestäni erittäin kätevä, mutta ehkä huonona puolena on se, että sovellusparikuvake menee reunapaneeliin, eikä niitä saa suoraan aloitusnäytölle, josta ne olisivat mielestäni hieman paremmin löydettävissä.

Reunapaneeli voidaan kiinnittää näytön reunaan.

Pienenä uudistuksena Samsung on tuonut Galaxy Z Fold 3 -puhelimeen reunapaneelin kiinnittämisen näytön reunaan. Reunapaneeli voidaan kiinnittää aivan kuten Windowsin tehtäväpalkki, ja siitä päästään helposti käsiksi viimeksi käytettyihin sovelluksiin, sovelluspareihin tai suosikkisovelluksiin. Ominaisuus on mielestäni kätevä ja helpottaa käytetyimpien sovelluksien löytämistä.

Galaxy Z Fold 3 pitää sisällään myös kehittyneen näyttökuvan ottamisen, josta ainakin itse tykkään kovasti. Kun sovelluksia käytetään moni-ikkunanäkymässä, niin nyt näyttökuvaa ei enää tarvitse ottaa koko näytön sisällöstä, vaan näyttökuva voidaan ottaa myös pelkästään tietystä sovellusikkunasta.

Sovellukset voidaan pakottaa nyt Flex-tilaan.

Olemme jo aikaisemmin tutustuneet Galaxy Z Fold 3:n Flex-tilaan kamerasovelluksen kohdalla, mutta samaa ominaisuutta hyödynnetään myös monissa muissa sovelluksissa. Esimerkiksi Samsungin galleria-sovelluksessa näytön ollessa 90 asteen kulmassa saadaan kuva näkymään näytön yläpuolelle ja kosketusalue ja muut toiminnot ovat alareunassa. Lisäksi vastaava toteutus löytyy muutamista muistakin Samsungin omista sovelluksista, kuten kalenterista.

Flex-tilaa päästään hyödyntämään myös muun muassa YouTubessa, jossa video saadaan näkymään näytön yläreunaan, kun taasen tiedot ja painikkeet löytyvät kätevästi näytön alareunasta. Kun näyttö taitetaan auki, video siirtyy koko näytölle ja päinvastoin. Ominaisuus on mielenkiintoinen ja helpottaa mukavasti käyttöä ja antaa uusia mahdollisuuksia puhelimen käyttämiseen.

Nyt täysin uutena ominaisuutena on tuotu puhelimeen sovelluksen Flex-tilaan pakottaminen. Tässä tilassa lähes mikä tahansa sovellus voidaan pakottaa toimimaan Flex-tilassa, mikä tarkoittaa sovelluksen siirtymistä näytön toiselle puolelle, kun puhelin on taitettuna 90 asteen kulmaan. Tässä tilassa näytön alareunassa on paneeli, jossa on lisäsäätimet sovelluksen käyttämiseen. Ominaisuus on loistava, jos jokin tietty sovellus ei vakiona tue Flex-tilaa. Kaikkien sovelluksien kanssa Flex-tilassa ei ole kovinkaan paljon järkeä, mutta monessa tilanteessa siitä voi olla paljonkin hyötyä.

Kaikki sovellukset voidaan nyt kääntää.

Samsung on tehnyt myös muutaman muunkin miellyttävän muutoksen. Uusi ominaisuus on esimerkiksi Rotate All Apps, joka mahdollistaa sovelluksen suunnan kääntämisen, mutta sovellus pysyy silti tutussa kuvasuhteessa. Drag & Split -ominaisuus on yksi hyödyllisistä ominaisuuksista, sillä sen avulla voidaan vetää esimerkiksi Samsungin selaimessa linkki ja jakaa se uuteen ikkunaan. Yksi uusista ominaisuuksista mahdollistaa sovelluksien kuvasuhteen vaihtamisen. Ominaisuuden avulla voidaan maksimoida suuren näytön edut. Käyttäjät voivat valita sovelluksen kuvasuhteen neljästä vaihtoehdosta, jotka ovat koko näyttö, 16:9, 4:3 tai sovelluksen oletus.

Sovelluksien kuvasuhdetta voidaan säätää.

Kokonaisuudessaan Samsung on pystynyt viemään taittuvanäyttöisien puhelimien ohjelmistokokemusta vielä astetta pidemmälle ja keksinyt mukavasti uusia ominaisuuksia, joilla voidaan ottaa kaikki irti laitteesta. Henkilökohtaisesti tykkäsin Galaxy Z Fold 3 -puhelimen käytöstä ja monista ominaisuuksista olikin käyttöä päivittäisessä käytössä. Ohjelmistokokemus oli puhelimessa mielestäni hyvin viimeistelty, eikä vastaan tullut mitään ongelmia, jotka olisivat vaikuttaneet laitteen käyttökokemukseen.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Samsung Galaxy Z Fold 3 -puhelinta.

Samsung on jälleen onnistunut vakuuttamaan uudella taittuvanäyttöisellä puhelimellaan, sillä Galaxy Z Fold 3 parantaa pienillä mutta merkittävillä tavoilla jo erinomaista edeltäjäänsä. Viime vuonna Galaxy Z Fold 2 -puhelin pystyi vakuuttamaan jo lähes jokaisella osa-alueella, mutta nyt Galaxy Z Fold 3 -puhelimen kanssa Samsung on päättänyt mennä vieläkin pidemmälle. Tällä kertaa on panostettu erityisesti uusiin ominaisuuksiin, kestävämpään rakenteeseen sekä hinnan laskemiseen.

Testijakson aikana pääsin vakuuttumaan Galaxy Z Fold 3:n huolellisesta viimeistelystä, sillä Samsung hyödyntää laadukkaita materiaaleja sekä on tuonut mattapintaisen lasin onnistuneesti myös osaksi taittuvaa puhelinta. Rakenteessa suurin uudistus on IPX8-luokituksen mukainen vedenkestävyys, joten puhelinta pystyy nyt käyttämään myös veden alla. Vastaavaa ei minkään muun kilpailevan valmistajan taittuvanäyttöinen puhelin tarjoa. Samsung on myös pystynyt toteuttamaan laitteen näytöistä erinomaiset ja esimerkiksi 120 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta loistavan. Lisäksi taittuva näyttö tukee myös S Pen -kynää, joka tuo lisäominaisuuksia ja varmasti lisäarvoa kynää kaipaaville käyttäjille.

Tekniikka ei Galaxy Z Fold 3 -puhelimessa pääse pettämään, koska Samsung hyödyntää tämän hetken tuoreimpia ratkaisuja. Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri tarjoaa loistavan suorituskyvyn ja nopeat 5G-yhteydet. Lisäksi puhelimesta on vain suurilla muisteilla varusteltuja versioita. Samsung on varustellut laitteen mielestäni hyvillä stereokaiuttimilla, toimivalla kylkeen sijoitetulla sormenjälkilukijalla sekä hyvällä akunkestolla. Kameroiden osalta Galaxy Z Fold 3 tarjoilee huippuluokan kokonaisuuden, mutta toki myös muutamia kompromisseja Samsung on päättänyt tehdä. Samsung on onnistunut lisäksi puhelimen ohjelmistokokemuksen kanssa ja optimoinut käyttöliittymän kattavasti taittuvaa näyttöä ajatellen. Puhelimen vahvuus on mielestäni myös kattava päivityslupaus.

Vaikka Galaxy Z Fold 3 on varmasti yksi tämän hetken parhaimmista puhelimista, niin Samsung on joutunut tietyissä kohdissa myös karsimaan hinnan pitämiseksi kurissa. Puhelimen kamerat eivät ole aivan vuoden 2021 huippupuhelimien tasolla, vaan Samsung luottaa muutaman vuoden vanhoihin teknisiin ratkaisuihin. Lisäksi näytönalainen etukamera ei päässyt vakuuttamaan, vaan kyseessä on jopa pieni virhelaskelma Samsungilta. Samsung ei ole myöskään panostanut latausnopeuksiin, sillä langaton ja langallinen lataus on puhelimessa hidasta suhteutettuna moniin kilpailijoiden puhelimiin. Pieniksi heikkouksiksi voidaan luotella myös kuulokeliittimen ja muistikorttipaikan puutteet. Testijakson aikana todettiin myöskin Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin tuottavan puhelimelle haasteita lämmönhallinnan kanssa, sillä raskaassa käytössä puhelin tuntui kuumenevan.

Mielestäni Galaxy Z Fold 3 -puhelinta on helppo suositella, jos hakusessa on taittuvanäyttöinen puhelin. Kyseessä on edelleen hyvin kallis puhelin, vaikka hinta onkin alle 2000 euroa. Kohderyhmä on edelleen pieni, sillä monet eivät ole valmiita maksamaan 2000 euroa puhelimesta. Jos kuitenkin haluaa pysyä aallonharjalla ja suuri taittuva näyttö tuo mukanaan omaan käyttöön tarpeellisia ominaisuuksia, niin silloin kyseessä on mielestäni hyvä puhelin.

Galaxy Z Fold 3 on Suomessa saatavilla kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 12 + 256 gigatavua sekä 12 + 512 gigatavua. Myynnissä on kolme väriversiota, jotka ovat musta Phantom Black, vihreä Phantom Green sekä hopea Phantom Silver. Hintaa puhelimen edullisemmalla versiolla on 1879 euroa sekä kalliimmalla 1979 euroa. Samsung Galaxy Z Fold 3 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta alapuolella olevien linkkien takaa.

Samsung Galaxy Z Fold 3

9.3

SuomiMobiilissa testattiin Samsungin uusin taittuva Galaxy Z Fold 3 -puhelin, joka tarjoaa vedenkestävän rakenteen ja tuen S Pen -kynälle.

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja IPX8-luokituksen mukainen vedenkestävyys
  • Taittuva rakenne on loistava konsepti ja tarjoaa selvää lisähyötyä
  • Molemmat näytöt ovat erinomaiset ja tarjoavat 120 Hz virkistystaajuuden
  • Taittuva näyttö tukee S Pen -kynää
  • Snapdragon 888 -järjestelmäpiirissä riittää tehoja ja tarjoaa kattavan 5G-tuen
  • Suuret muistiversiot (12 + 256/512 Gt) ja tehokkaat muistit (LPDDR5 ja UFS 3.1)
  • Hyvät stereokaiuttimet ja hyvä kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
  • Hyvä akunkesto ja monipuoliset lataustekniikat
  • Huippuluokkainen takaosan kameratoteutus
  • Ohjelmistokokemus erinomainen + Samsungin taittuvan näytön lisäominaisuudet
  • Kattava päivityslupaus (3 + 4 vuotta)
Huonoa
  • Rakenne on kookas ja painava (varauksin)
  • Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri tuottaa puhelimen lämpeämisen pidemmässä käytössä
  • Kuulokeliitin ja muistikorttipaikka puuttuvat
  • Latausratkaisut eivät yhtä tehokkaita kuin voisi toivoa
  • Kameraratkaisu ei ole vuoden 2021 huippupuhelimien tasolla
  • Näytönalainen etukamera ei toteutukseltaan suuremmin vakuuta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut