SamsungYleinen

Ensituntumat Samsung Galaxy S20-, S20+- ja Galaxy S20 Ultra -puhelimista – huippukolmikko!

Samsung Galaxy S20, Galaxy S20+ ja Galaxy S20 Ultra

Samsung on vidoin julkaissut Galaxy S -malliston uudet huippupuhelimet ja tällä kertaa mallisto koostuu kolmesta erittäin mielenkiintoisesta puhelimesta. Uudet puhelimet ovat Galaxy S20, Galaxy S20+ sekä Galaxy S20 Ultra, joista kaikki jakavat samoja ominaisuuksia, mutta luonnollisesti ultra-versio on malliston lippulaivojen lippulaiva. Suomessa kaikki uudet Galaxy S20 -malliston puhelimet asettuvat hinnoittelultaan yli 1000 euron, mutta puhelimet tarjoavat oletuksena myös 5G-tuen.

Pääsimme ottamaan kaikista kolmesta uutuuspuhelimesta ensituntumat jo hyvissä ajoin, joten tässä artikkelissa tutustumme puhelimiin lyhyiden ensifiilisten muodossa. SuomiMobiilin testiin Galaxy S20 -mallistoa saadaan todennäköisesti lähiaikoina, joten myös kattavampia arvosteluja on myöhemmin luvassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung lähes kokonaan luopui tavaramerkistään

Puhelimien näyttö taittuu reunoilta aikaisempaa vähemmän.

Galaxy S -malliston on tunnettu jo muutaman vuoden ajan tyylikkäästä muotoilusta, laadukkaista materiaalivalinnoistaan, kuulokeliittimestä sekä kaartuvista näytöistä. Tällä kertaa Samsung teki kuitenkin pienen poikkeuksen muutamalla osa-alueella, sillä Galaxy S20 -puhelimissa ei enää nähdä perinteikästä kuulokeliitintä tai Samsungin tavaramerkiksi muodostuneita kaartuvia näytön reunoja.

Näytön reunat kaartuvat uutuuspuhelimissa edelleen, mutta kaartuvuus on erittäin minimaalista verrattuna aikaisempiin vuosiin. Voisi siis lähes sanoa, että näytöt ovat tasaiset, sillä reunojen kaartuvuutta tuskin edes huomaa, jollei siihen kiinnitä erikseen huomiota. Kuulokeliittimen puuttuminen on varmasti yksi suurimmista puutteista, joita Galaxy S20 -malliston puhelimista löytyy, sillä aikaisempina vuosina Samsung on luottanut kuulokeliittimeen, vaikka kilpailijat luopuivat siitä jo aikaisemmin. Kuulokeliittimen poistaminen ei ollut kuitenkaan mikään suuri yllätys, sillä Samsung luopui siitä jo viime vuonna Galaxy Note 10 -malliston älypuhelimissa.

Kamerat ulkonevat hieman muusta rungosta.

Puhelimien muotoilussa on edelleen huomattavissa Galaxy S -malliston perusilmettä, mutta suurin muutos on tullut kameroiden sijaintiin. Aikaisempina vuosina kamerat olivat keskitetysti takaosassa, mutta nyt Galaxy S20 -mallistossa on otettu oppia nimeltä mainitsemattomilta valmistajilta, ja kamerat ovat viety takaosan vasempaan yläkulmaan. Kameroita varten kaikissa kolmessa puhelimessa on myöskin laatikkomainen kamera-alue, joka ulkonee selvästi muusta rungosta. Galaxy S20- ja Galaxy S20+ -puhelimissa ulkoneva kamera-alue ei suuremmin haittaa, mutta Galaxy S20 Ultrassa kamera-alue ulkonee hieman enemmän, minkä vuoksi itse puhelin pääsee pöydällä hieman liikkumaan, jos laitetta painetaan näytön vasemmasta reunasta.

Alumiinikehyksen Samsung on pyrkinyt minimoimaan ja tekemään takaosan lasipinnasta aikaisempaa kaartuvamman. Yleinen laatutuntuma kaikissa puhelimissa on premium-luokkaa, mikä on laadukkaiden materiaalivalintojen ansiota. Mitoiltaan erityisesti Galaxy S20 on varsin kompakti ja sen käyttäminen yhdellä kädellä on varsin helppoa. Galaxy S20+ on kooltaan hieman suurempi, mutta muuten käyttökokemus on varsin lähellä perusversiota. Galaxy S20 Ultra on kooltaan vieläkin suurempi ja myös painoa on huimat 220 grammaa. Puhelin on jo varsin kookas, joten jo kokonsakin puolesta ultra-versio ei ole kaikille kuluttajille suunnattu.

Isoja akkuja

Kaikissa malleissa aikaisempaa suuremmat akut.

Samsung on tehnyt suuria muutoksia erityisesti uusien Galaxy S20 -puhelimien akkuihin, sillä nyt kaikissa puhelimissa on aikaisempia suurempia akkukapasiteetteja. Suuntaus on erittäin hyvä, sillä suurempi akku tarkoittaa usein myös parempaa akunkestoa. Galaxy S20 -mallissa on 4000 milliampeeritunnin akku, Galaxy S20+ -puhelimessa on 4500 milliampeeritunnin akku ja Galaxy S20 Ultrasta löytyy massiivinen 5000 milliampeeritunnin akku.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska myös akut ovat suurentuneet selvästi aikaisemmasta, niin myös parannuksia on tehty akkujen lataamiseen. Kaikkien puhelimien mukana toimitetaan nopea 25 watin pikalaturi, mutta Galaxy S20 Ultra tukee myös vieläkin tehokkaampaa 45 watin pikalatausta.

Kaikissa puhelimissa on myös tuki 15 watin langattomalle pikalataukselle. Galaxy S20 -puhelimet tukevat myös edeltäjiensä tapaan kaksisuuntaista langatonta latausta, eli puhelimelle voidaan langattomasti ladata esimerkiksi kelloja tai kuulokkeita. Akunkestoon sekä akun latausnopeuksiin tullaan tutustumaan tarkemmin vasta kattavammassa arvostelussa, kunhan puhelimet saadaan käsiin.

Samsungin suuntaus erityisesti akkujen suuruudessa sekä latausnopeuksissa on miellyttävä, sillä Samsung on ollut usein erittäin varovainen suurentamaan akkua tai tuomaan kunnollista pikalatausta puhelimiinsa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huipputekniikkaa

Koska kyseessä on huippuluokan älypuhelinmallisto, niin luonnollisesti laitteet on varusteltu huippuluokan teknisillä ominaisuuksilla. Samsung luottaa puhelimissaan Euroopassa edelleen omaan Exynos 990 -järjestelmäpiiriinsä ja valikoiduilla markkinoilla nähdään Qualcommin kehittämään Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriin perustuvat variantit.

Pieni harmillinen seikka mielestäni puhelimissa on edelleen se, että Samsung hyödyntää Exynos-järjestelmäpiiriä, vaikka se on todettu usein Snapdragon-piirejä heikommaksi. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole kunnollisia vertailuja siitä, millaisia eroja Exynos 990- ja Snapdragon 865 -järjestelmäpiirien välillä on muun muassa virrankulutuksen tai suorituskyvyn suhteen. Toivottavasti Samsung on tällä kertaa pystynyt tekemään Exynos 990 -piiristä edes jonkinlaisen kilpailijan Qualcommin piirille, sillä Galaxy S -malliston puhelimien heikko puoli on Euroopan markkinoilla ollut jo pitkään Samsungin omat piirit.

Galaxy S20 -puhelimissa on myös 120 hertsin virkistystaajuus.

Kaikissa kolmessa Galaxy S20 -puhelimessa hyödynnetään siis Exynos 990 -järjestelmäpiiriä, joka rakentuu kahdesta 2,73 GHz:n taajuudella toimivasta Mongoose-ytimestä, kahdesta 2,6 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A76-ytimestä sekä neljästä 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G77 MP11. Järjestelmäpiiriin on yhdistettynä myös 5G Exynos 5123 -modeemi, joka tukee jopa 7,35 Gbit/s latausnopeutta mmWave-verkoissa sekä 5,1 Gbit/s latausnopeutta alle 6 GHz:n taajuusalueilla. Modeemissa on siis tuki NSA 5G -tekniikalle (non-standalone).

RAM-muistia kaikkiin Suomessa myyntiin tuleviin puhelimiin on saatu mukavat 12 gigatavua ja Samsung käyttää ensimmäisenä tehokasta LPDDR5-muistia. Sisäistä tallennustilaa löytyy 128 gigatavua vastaavasti kaikista puhelimista, mutta sitä voidaan laajentaa jopa teratavun kokoisella microSD-muistikortilla. Erityisesti Galaxy S20 Ultran kohdalla mietteitä herättää 128 gigatavun sisäinen tallennustila, sillä kyseessä on kuitenkin tarkoilla kameroilla ja 8K-videokuvauksella varusteltu puhelin, jolloin tallennustilan rajallisuus saattaa tulla nopeastikin vastaan. Olisin toivonut Samsungin tuovan myyntiin Suomessa vähintään 256 gigatavun version Galaxy S20 Ultrasta, sillä myös maailmalla on saatavilla suurimmilla tallennuskapasiteeteillä varusteltuja versioita.

Mielenkiintoiset kamerat houkuttavat

Kameroita ei uusista Galaxy S20 -puhelimista puutu.

Kun tarkastellaan uutuuspuhelimien kameroita paperilla, niin ne kuulostavat kaikkien puhelimien kohdalla erinomaisilta. Galaxy S20 -puhelimessa on kolmoiskamera, kun taasen Galaxy S20+ ja Galaxy S20 Ultra pitävät sisällänsä neljä kamerasensoria. Galaxy S20- ja Galaxy S20+ -puhelimissa kamerat ovat hyvin lähellä toisiaan, mutta Galaxy S20+ -versioon on saatu ultra-mallista tuttu DepthVision-kamera.

Galaxy S20 ja Galaxy S20+ ovat varusteltuna 12 megapikselin pääkameralla, jossa on 1,8 µm pikselikoko, f/1.8-aukko sekä optinen kuvanvakautus. Toinen kameroista on 12 megapikselin ultralaajakulmakamera ja sen avulla pystytään 123 asteiseen ultralaajakulmakuvaan. Sensorissa on f/2.2-aukko sekä 1,4 µm pikselikoko. Kolmas kameroista on 64 megapikselin tasoinen telekamera, jossa on 0,8 µm pikselikoko, f/2.0-aukko sekä optinen kuvanvakautus. Telekameran avulla päästään 3x optiseen zoomaukseen ja jopa 30x digitaaliseen zoomaukseen. Selfie-kamera molemmissa puhelimissa on 10 megapikseliä.

Galaxy S20

Galaxy S20 Ultra on kameroidensa osalta mielenkiintoisin, sillä pääkamerana toimii erittäin tarkka 108 megapikselin sensori, joka on Samsungin omaa käsialaa. Pääkamerassa on 0,8 µm pikselikoko, f/1.8-aukko sekä optinen kuvanvakautus. Samsung hyödyntää niin sanottua Smart Camera -järjestelmää, jonka avulla pääkameralla taltioidaan 12 megapikselin kuvia 108 megapikselin kuvien sijasta. Kamera yhdistää yhdeksän pikseliä yhdeksi, minkä avulla pitäisi saada aikaiseksi entistä parempia kuvia jokaisissa olosuhteissa. Galaxy S20 Ultralla on kuitenkin mahdollista taltioida myös täyden 108 megapikselin tasoisia kuvia.

Toinen mielenkiintoinen kamera Galaxy S20 Ultrassa on Samsungin ensimmäinen periskooppikamera, eli paremmalla zoomauksella varusteltu telekamera. Kyseessä on siis 48 megapikselin kamera, joka on toteutettu periskoopin tapaisesti, jotta on saatu mahdollisimman kauaksi kykenevä zoomaus. Kamera kykenee 5x optiseen zoomaukseen sekä 10x hybridizoomaukseen. Lisäksi digitaalista zoomausta Galaxy S20 Ultra tukee jopa 100-kertaisesti. Telekamerassa on f/3.5-aukko, 0,8 µm pikselikoko sekä optinen kuvanvakautus.

Galaxy S20 Ultra on varusteltu muiden malliston puhelimien tapaisesti myöskin 12 megapikselin ultralaajakulmakameralla, jossa on f/2.2-aukko sekä 1,4 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakamera kykenee tuttuun 123 asteen näkökentällä varusteltuihin kuviin. Puhelimen viimeinen kamera on myöskin Galaxy S20+ -puhelimesta tuttu DepthVision-kamera, joka on tarkoitettu erityisesti syvyysterävyyden taltioimista varten.

Kakki Galaxy S20 -puhelimet tukevat myöskin mielenkiintoista 8K-videokuvausta, joka on yksi kameroiden kohokohdista. Valitettavasti ensituntumissa ei päästy suureimmin tutustumaan kameroihin tai ottamaan esimerkkikuvia artikkelia varten. Galaxy S20 Ultrassa 100x digitaalinen zoomaus oli mielenkiintoinen, mutta todennäköisesti siitä on vain harvoin todellista hyötyä. Tarkemmin kameroihin tullaan tutustumaan laajemmassa artikkelissa tulevien viikkojen aikana.

Yhteenveto

Samsung on mielestäni onnistunut jälleen luomaan mielenkiintoisen mallistokokonaisuuden, jossa on oikeasti järkeä. Kaksi toisistaan hieman eroavaa huippupuhelinta sekä yksi todellinen lippulaivamalli, jonka kanssa Samsung pykii kokeilemaan ja rikkomaan perinteisiä huippupuhelimen standardeja. Ensituntumien perusteella puhelimet ovat tuttua Samsungia, ja niille on vaikea löytää Android-puhelimien joukosta todellista haastajaa.

Kamerat ovat kaikissa uutuuspuhelimissa mielenkiintoiset, mutta valitettavasti ensituntumissa ei niihin päästy kovin suuresti paneutumaan. Mielenkiintoisen uutuuspuhelimista tekevät myös 5G-yhteydet, suuret akkukapasiteetit sekä tuttu Samsungin huippuluokan muotoilu ja rakenne. Ensituntumat jättivät uutuuspuhelimista positiivisen kuvan, vaikka puhelimien testijakso vasta osoittaa mihin Galaxy S20 -uutuuksista todellisuudessa on.

Kaikki Galaxy S20 -malliston älypuhelimet.

Suomessa kaikki kolme puhelinta tulevat tarjolle 12 gigatavun RAM-muistilla sekä 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltuna. Galaxy S20 -puhelimesta tulee tarjolle kolme väriversiota, jotka ovat Cloud Blue, Cloud Pink sekä Cosmic Gray. Puhelimen suositushinta on 1049 euroa. Galaxy S20+ tulee myyntiin Galaxy S20 Ultran tapaisesti kahdessa värissä, jotka ovat Cosmic Gray sekä Cosmic Black. Galaxy S20+:n suositushinta on 1149 euroa ja Galaxy S20 Ultran vastaavasti 1399 euroa.

Samsung on tänään 11. helmikuuta 2020 aloittanut kaikkien kolmen uuden Galaxy S20 -malliston puhelimen ennakkomyynnin Suomessa useiden jälleenmyyjien kautta. Toimituksien on kerrottu alkavan 13. maaliskuuta, joten puhelimien saapumista myyntiin joudutaan odottelemaan kuukauden verran. SuomiMobiilin laajempi arvostelu Galaxy S20 -malliston puhelimista tullaan julkaisemaan tulevien viikkojen aikana, kunhan laitteet saadaan ensin testattavaksi asti.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Samsung