HonorYleinen

Ensituntumat Honor Magic7 Prosta – tällainen uutuus on tulossa Eurooppaan hyvin pian

HONOR Magic7 Pro

Honor on esitellyt jo kotimarkkinoillaan Kiinassa uudet Magic7- ja Magic7 Pro -huippupuhelimet, mutta globaalia julkistusta saadaan vielä odottaa. Honor on antanut ymmärtää, että julkistus Euroopassa olisi luvassa ensi vuoden alussa, mahdollisesti jo tammikuussa. Tarkempi aikataulu vahvistuu kuitenkin vasta myöhemmin.

SuomiMobiilissa päästiin jo tutustumaan Honor Magic7 Prohon, kun olimme vierailemassa Kiinassa. Tietysti kyseessä oli Kiinan markkinoiden versio puhelimesta, mutta nähtävästi Euroopassa myytävä versio tulee olemaan hyvin identtinen, eikä suurempia muutoksia odoteta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suunniteltu kestävyys edellä

Rakenteen osalta Honor on lähtenyt jatkamaan samaa muotolinjaa, joka on nähty Magic-sarjassa jo pidemmän aikaa. Eli puhelimessa on siis kookas takaosan pyöreä kamera-alue, joka on muotoilun keskiössä. Tällä kertaa Honor on ottanut yleiseen muotoiluun selvästi kulmikkaamman lähestymistavan, sillä puhelimen kehys on lähes tasainen, mutta onneksi pyöristyksiä on saatu kuitenkin lasipintoihin.

Väriversioita puhelimesta on kolme, jotka nähtävästi tulevat saataville myös Euroopassa. Värit ovat siis sininen Breeze Blue, hopea Lunar Shadow Grey sekä musta Black. Kaikki näistä on viimeistelty takapinnan osalta mattapintaiseksi ja kehys kiiltäväksi. Erityisesti harmaa Lunar Shadow Grey herätti oman kiinnostukseni, sillä takapinnan kuviointi on valossa hieman eläväinen, eikä liian perinteinen. Värit ovat kuitenkin muilta osin hyvin maltillisia, joten Honor ei tällä kertaa tarjoa mitään kovin rohkeaa. Tämä on mielestäni jopa hieman harmi.

Lisäksi huomionarvoista oli, että kaikki Eurooppaan tulevat väriversiot ovat takaosaltaan lasia. Honorilta nähtiin esimerkiksi Magic6 Prosta myös vegaaninahkainen versio, josta itse pidin. Nyt Magic7 Pron kohdalla saadaan tyytyä lasiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka muotoilun tai yleisilmeen osalta tällä kertaa ei olla otettu suuria harppauksia, niin muutoksia on silti tarjolla. Honor Magic7 Prossa on nimittäin IP69-luokitus, jota ei ole aikaisemmin Honorin puhelimissa nähty. IP69-luokitus takaa, että puhelin on täysin pölynkestävä sekä se kestää korkeapaineista ja korkealämpöistä vesisuihkua eri kulmista. Lisäksi puhelimen voi upottaa täysin veteen. Aikaisemmin Honorin puhelimissa on korkeintaan nähty IP68-luokitus.

Kestävyyden osalta Honor Magic7 Pro on myös saanut viiden tähden SGS-sertifioinnin näytön pudotuskestävyyden osalta. Honor on kehittänyt näyttölasiratkaisun, jonka pitäisi kestää aikaisempaa paremmin pudotuksia sekä iskuja.

Magic7 Pron varsinaiset mitat ovat 162,7 x 77,1 x 8,8 millimetriä, joten se ei ole kaikista kompaktein laite. Paksuus on kohtuullinen, vaikka suhteessa puhelimen 223 gramman paino onkin todella huomattava. Honor olisi mielestäni voinut tavoitella pienempää painoa puhelimelle, mutta onneksi se on kuitenkin pienentynyt muutamalla grammalla verrattuna edeltäjään. Rakenteen osalta ei muita huomioita vielä ensituntumissa tullut vastaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekoäly vahvasti läsnä

Honor on jo tänä vuonna panostanut puhelimissaan tekoälyyn monien muiden valmistajien tavoin. Nyt uusin Magic7 Pro vie tätä kehitystä eteenpäin tarjoamalla aivan uudenlaisia tekoälyominaisuuksia. On kuitenkin edelleen hyvä huomata, että testattu laite oli Kiinan versio ja paikallisella ohjelmistolla, eikä Honor ole vahvistanut Eurooppaan saapuvia tekoälytoimintoja.

Magic7 Pron kanssa Honor haluaa todella puhua ”tekoälyagenteista”, ja Kiinan versiossa yhtiön YOYO-avustaja on valjastettu agentin ominaisuuksilla. Lisäksi puhelimessa oletuksena oleva Android 15 -pohjainen MagicOS 9.0 -ohjelmisto on varusteltu lukuisilla tekoälytoiminnoilla, jotka on luotu käyttäjää ajatellen. Honorin tavoitteena on ollut tuoda tekoäly osaksi puhelimia hauskasti, mutta myös tarjoten oikeita hyötytoimintoja.

YOYO-AI-agentti mahdollistaa puhelimen automaattiohjauksen tekoälyn avulla. YOYO-AI-agentilla on neljä keskeistä ominaisuutta, jotka ovat luonnollisen kielen ymmärtäminen ja tietokonenäkö, käyttäjän käyttäytymistapojen oppiminen ja ympäristön havaitseminen, tarkoituksen tunnistus ja päätöksentekokyky sekä sovellusten sisäinen ja niiden välinen toiminta.

Näiden avulla YOYO kykenee oppimaan käyttäjän toimintatapoja ja ymmärtämään käyttötilanteita, tunnistamaan käyttäjän tarpeet, purkamaan tehtävät osiin ja käyttämään puhelimen eri resursseja ja kolmannen osapuolen palveluita itsenäisesti käyttäjän tarpeiden täyttämiseksi.

Esimerkiksi ”tilaa kahvi yhdellä lauseella” -toiminnolla käyttäjä voi vain sanoa YOYO-agentille ”tilaa minulle kuuma latte”, ja se ymmärtää käyttäjän pyynnön. Sen jälkeen se hyödyntää automaattisesti käyttäjän yleisimmin käyttämää sovellusta, löytää tutun kahvilan, tilaa kahvin ja vahvistaa maksun käyttäjältä, jolloin tilaus on valmis.

Toki edellä mainittu ominaisuus ei tule Eurooppaan, vaan on hyvä esimerkki siitä, mihin tekoäly pystyy jo Honorin kotimarkkinoilla Kiinassa.

Honorin puhelimissa on jo pidemmän aikaa nähty esimerkiksi tekoälypohjainen Magic Portal, joka vähentää välivaiheita esimerkiksi tietojen hakemisessa tai jakamisessa eri sovelluksien välillä. Ominaisuutta on vielä viety eteenpäin, sillä nyt käyttäjät voivat ympyröidä kohteita näytöltä aktivoidakseen tekstin tai kuvatunnistuksen, mikä mahdollistaa suoran pääsyn haluttuun palveluun yhdellä napautuksella.

Yksi mielenkiintoinen uudistus on AI Deepface Detection -ominaisuus, joka tarkistaa mahdolliset huijaukset videopuheluiden aikana ja suojaa käyttäjiä yleistyviltä deepfake-petoksilta. Puhelimen käyttäjää huomautetaan, jos esimerkiksi videopuhelussa näkyvä ihminen ei ole todellinen.

Honorilla on toki myös muita tekoälyominaisuuksia, kuten live-käännös sekä litterointi jne., mutta ne eivät ole toiminnassa edelleenkään suomen kielellä. Eli perusominaisuuksien ja kielituen laajentamisessa Honorilla olisi vielä tehtävää, eikä Honor ole kertonut kovinkaan tarkasti etenemissuunnitelmistaan tuen lisäämiseksi.

Kuvauksen osalta Honor antaa nyt mahdollisuuden esimerkiksi muokata kuvia tekoälyn voimalla. Käyttäjät voivat muuntaa otetut kuvat animaatiotyyliseksi tai piirroskuviksi, jolloin aikaiseksi saadaan melko mielenkiintoisia toteutuksia. Tekoäly on otettu osaksi myös näyttöä, sillä tarjolla on AI-silmäsuojatoiminnot. Näyttö pystyy esimerkiksi vähentämään silmiin kohdistuvaa rasitusta, vähentämään lähinäön syntymistä sekä silmien kuivumista.

Tietysti tekoälyominaisuuksiin tullaan tutustumaan tarkemmin, kunhan saadaan käsiimme Magic7 Pron Euroopan markkinoille suunnattu versio.

Tekniikassa vahvaa tekemisen meininkiä

Honor on ollut huipputason älypuhelimiensa kanssa jo vuosia hyvällä mallilla perustekniikoiden kanssa. Magic7 Pro ei ole nyt poikkeus tässä suhteessa, sillä laitteessa on markkinoiden tämän hetken kärkitekniikoita, eikä nyt ole lähdetty säästelemään.

Magic7 Prossa on suuri 6,8 tuuman kokoinen LTPO OLED -näyttöpaneeli, jonka tarkkuus yltää 2800 x 1200 pikseliin ja siinä on 1-120 hertsin virkistystaajuus. Näytössä on myös 10-bittiset värit, Dolby Vision -tuki, 1600 nitin kirkkaus sekä 5000 nitin kirkkaus HDR-sisällöissä. Honor on varustellut näytön myös 4320 Hz PWM-himmennyksellä.

Vaikka itse olen tykännyt aina kaartuvista näytöistä, niin nyt Magic7 Prossa kaartuvuutta on selvästi vähemmän. Näyttö on melkein kuin tasainen, mutta kaikilla reunoilla on pieni kaartuvuus. Toki tämä luo ”kelluvuuden” tunnetta ja pienikin kaartuvuus tekee esimerkiksi eleohjauksesta selvästi miellyttävämpää kuin täysin tasaisilla näytöillä.

Suorituskyvystä puhelimessa vastaa Qualcommin uusin Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri, joka ei sinällään ole mikään suuri yllätys. Suorituskyvyn osalta on lupa odottaa siis hyvää parannusta, sillä Snapdragon 8 Eliten luvataan olevan 45 prosenttia tehokkaampi kuin edeltäjänsä.

Uutuuspiirissä mukana on nyt ensimmäistä kertaa Qualcommin itse kehittämät Oryon CPU-ytimet. Snapdragon 8 Elite -piirissä on päivitetty toisen sukupolven Oryon-arkkitehtuuri, joka on optimoitu erityisesti älypuhelinsovelluksia varten. Järjestelmäpiiri on itsessään valmistettu 3 nanometrin valmistusprosessilla, joka on myös parannus edeltäjän 4 nanometrin prosessiin verrattuna.

Snapdragon 8 Eliten suorituskyvyn selvän parannuksen lisäksi myös parannukset tekoälyn laskentatehoon ovat suuret. Myös uudistetun NPU-tekoäly-yksikön kerrotaan olevan aikaisempaa 45 prosenttia tehokkaampi, joka onkin avainroolissa Magic7 Pron tekoälytoiminnoissa.

Suorituskykyyn tai järjestelmäpiirin toimintaan ei ensituntumissa luonnollisesti tutustuttu paljoakaan, vaan todelliset suorituskykytestit ovat luvassa vasta globaalin julkaisun jälkeen.

Yksi isompi uudistus nähdään myös Magic7 Pron sormenjälkilukijassa. Honor on nimittäin vaihtanut optisen sormenjälkilukijan ultraäänisormenjälkilukijaan. Kyseessä on parannus, sillä ultraääniteknologia ei tarvitse erillistä valoa toimiakseen ja myös sormet voivat olla hieman märät. Kyseessä on toivottu parannus, sillä usein ultraääniteknologia on nähty vain harvoissa huippupuhelimissa. Magic7 Prossa on myös tuttu 3D-kasvojentunnistus, joka on Android-puolella harvinaisuus.

Kiinan markkinoiden versiossa merkittävää on myös suuri 5850 milliampeeritunnin akku, joka on suurempi kuin edeltäjäversiossa. Honor myös hyödyntää pii-hiiliteknologiaa, joten suurempi energiatiheys saadaan pienempään tilaan. Magic7 Pro erottuu pahimpien kilpailijoidensa joukosta myös nopealla 100 watin langallisella latauksella sekä 80 watin langattomalla latauksella.

Mielenkiintoiset kamerat AI-zoomilla

Viime vuosina Honor on panostanut Magic-sarjassa erityisesti kameroihin ja nyt Magic7 Prossa jatketaan tuttua tarinaa. Paperilla kamerat eivät ole suuresti uudistuneet verrattuna Magic6 Prohon, mutta tietysti pieniä muutoksia sinne tänne on tehty. Honor on kehuskellut erityisesti tekoälyn parantavan kuvauskokemusta.

Honor Magic7 Prossa on 50 megapikselin tasoinen pääkamera, joka on kooltaan 1/1.3 tuumaa, jonka kaverina on vaihtuva f/1.4-2.0-aukko sekä optinen kuvanvakautus. Toinen kameroista on 50 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2.0-aukolla, 122 asteen kuvakentällä sekä automaattitarkennuksella, joka takaa makrokuvausominaisuudet.

Puhelimeen on saatu lisäksi uusi 200 megapikselin tasoinen telekamera, joka on kooltaan 1/1.4-tuumaa ja siinä on f/2.6-aukolla varusteltu linssi. Kamera kykenee 2.5x-kertaiseen optiseen zoomaukseen sekä 100-kertaiseen digitaaliseen zoomaukseen. Magic7 Pron etuosassa on myös 50 megapikselin selfiekamera, jonka rinnalla on 3D-kasvojentunnistukseen vaadittavaa teknologiaa.

Honor on tällä kertaa kehuskellut erityisesti parannetulla zoomauksella, joka on saanut avukseen tekoälyn. Magic7 Prossa on ensimmäisenä älypuhelimena pilvipohjainen AI-zoomaus. Kun otetaan kuvia 12-30-kertaisella zoomauksella, niin puhelin käyttää laitteella olevaa AI-tekoälyä viimeistelläkseen kuvat ja täyttääkseen alueita. Kun mennään yli 30-kertaisen zoomauksen, niin parannukset tehdään pilvessä Googlen palvelimilla.

Pikaisien testien perusteella Magic7 Pron kamerat ovat hyvät ja tuttua huipputasoa. Kovin tarkasti kameroihin ei vielä lähdetty tutustumaan, mutta otoksia voi kuitenkin tarkastella alapuolelta.

Honor on vahvoilla

HONOR Magic7 Pro

Honor Magic7 Pro on kieltämättä yksi alkuvuoden mielenkiintoisimmista huippupuhelimista. Tietysti kilpailu tulee olemaan erittäin kovaa, sillä omia uutuuksiaan tulevat esittelemään myös OnePlus ja Samsung heti tammikuun aikana. Honor ei ole vielä vahvistanut uutuutensa tarkkaa julkaisuaikaa Euroopassa, mutta odotettavasti sekin tapahtuu heti alkuvuodesta.

Ensituntumien perusteella Honor on onnistunut rakentamaan puhelimen, joka herättää kiinnostusta kestävyyden sekä huipputason teknisien ratkaisujen osalta. Puhelimen suurimmaksi vahvuudeksi itse näen myös ohjelmiston, jos tekoälytoiminnot ja MagicOS 9.0 on saatu toimimaan Euroopassa samalla tavalla kuin Kiinan markkinoilla. Tietysti kaikki ominaisuudet eivät tule Eurooppaan, mutta perustoiminnot kyllä varmasti. Magic7 Pro voi myös hyvin olla yksi parhaimmista puhelimista kuvauksen osalta, sillä ainakin tekoälyavusteinen zoomaus vaikutti mielenkiintoiselta.

Myös hinta on tärkeässä roolissa Honor Magic7 Pron menestyksen osalta. Viime vuosina Honor on selvästi identifioinut itsensä vahvemmin premium-brändiksi hinnan kanssa. Esimerkiksi Magic6 Pro tuli uutena myyntiin 1299 euron hintaan, joten Magic7 Pron hinta voi nousta yhtä korkeaksi tai jopa sen yli. Toki olisi Honorille hyväksi, jos hinta olisi jopa edullisempi, sillä harva on valmis maksamaan puhelimesta kauheasti yli 1000 euroa. Eli Honorille vinkki – hinnoitelkaa Magic7 Pro oikein myös Suomen markkinoilla.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Honor