Samsung on tuomassa seuraavaksi puhelimilleen Android 15 -käyttöjärjestelmän yhdessä One UI 7 -käyttöliittymän kanssa. Uusi päivitys sisältää monia suurempia uudistuksia verrattuna muutaman vuoden hieman maltillisemmin päivittyneeseen One UI -käyttöliitymään.
One UI 7 -päivitys on melko suuri Samsungin historiassa sen jälkeen, kun ensimmäinen versio uudistuneesta käyttöliittymästä julkistettiin vuonna 2018. Tuolloin One UI korvasi Samsungin aiemman, varsin lyhytikäiseksi jääneen Samsung Experience -käyttöliittymän.
Tässä artikkelissa käymme pikaisesti läpi One UI 7 -käyttöliittymän uudistuksia, joita olen pari päivää pyöritellyt Samsung Galaxy S24 -puhelimella. Virallisesti Samsung ei ole tuonut One UI -beetaversioita Suomeen tai edes kaikkialle Eurooppaan, vaan yhtiö testaa ohjelmistoaan Etelä-Koreassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Intiassa, Puolassa, Saksassa sekä Briteissä.
Virallisesti One UI 7.0- ja Android 15 -päivityksen odotetaan saapuvan Samsungin puhelimille ensi vuoden alusta lähtien.
Visuaaliset uudistukset
Kuten sanottu, One UI 7 on kattava päivitys muutaman vuoden tauon jälkeen, ja käyttöliittymässä on selkeitä näkyviä muutoksia ja muita parannuksia verrattuna esimerkiksi One UI 6 -versioon. One UI 7 pöyrii Googlen uusimman Android 15 -käyttöjärjestelmän päällä, joka itsessään ei ulkoisia muutoksia juurikaan tuo. Muutokset ovat siis itsessään Samsungin ja One UI 7 -käyttöliittymän ansioita.
One UI 7 -käyttöliittymän ulkoasussa on huomattavan paljon ”applemaisuuksia”. Samsung on väistämättä hakenut inspiraatiota pahimman kilpailijansa viime aikaisista käyttöliittymämuutoksista, joka ei ole mielestäni huono asia.
Yksi suurimmista parannuksista One UI 7 -käyttöliittymässä ovat selkeästi aiempaa paremmat animaatiot. Animaatiot ovat sulavampia ja niistä on tehty näyttävämpiä. Animaatioita on toisin sanoen hidastettu jonkin verran edeltäjiin verrattuna, jolloin ne tuntuvat ja näyttävät huomattavasti sulavammilta. Animaatioita on muutettu niin sovelluksia avatessa kuin niitä suljettaessa.
Visuaalisiin muutoksiin mentäessä Samsung on vihdoinkin tuonut käyttöliittymäänsä mahdollisuuden valita sovellusvalikon vertikaalisen skrollaamisen, kun aiemmin tarjolla on sitkeästi ollut ainoastaan horisontaalinen skrollaaminen. Muutos on varsin toivottu ja nyt se on toteutettu onnistuneesti, sillä valittavaksi on jätetty myös vanha vaihtoehto. Sovellusvalikon hakupalkki on One UI 7:ssa sijoitettu alalaitaan, joka helpottaa huomattavasi hakupalkin käyttöä.
Vertikaalisen ja horisontaalisen tilan välillä voi vaihtaa sovellusvalikon hakupalkin oikealla puolella olevista kolmesta pisteestä, jonka jälkeen valitsee ”lajittele” ja sieltä ”aakkosjärjestys”, joka muuttaa nykyisellään järjestyksen vertikaaliseksi.
Muita selkeitä visuaalisia muutoksia käyttöliittymässä on hieman uudistettu viimeksi käytettyjen sovellusten lista. Aiemmin lista on ollut selkästi horisontaalinen, jossa sovellukset rullautuvat valittavaksi vierekkäin. Uudistetussa ulkoasussa sovellukset piiloutuvat ikään kuin toistensa taakse viuhkaksi. Valikkoon on lisätty miellyttävä animaatio, jolla sovellus tulee valittavaksi viimeksi käytettyjen sovellusten listalla.
Tämän lisäksi Samsung on uudistanut hallintapaneeliaan. Hallintapaneelia on jaoteltu enemmän omiin laatikoihinsa kategorioittain. Hallintapaneelin ulkoasuun on tuotu huomattavia pyöristyksiä, eikä sielläkään voi olla huomaamatta iOS-inspiraatiota, vaikka muokattavuudeltaan lohkot ovat heikolla tasolla. Muokattavuudella tarkoitan tässä kohtaa lähinnä Applen sallimaa kuvakkeiden koon muuttamista omassa hallintapaneelissaan. Samsungin toimesta hallintapaneelin elementtien järjestyksiä voi kuitenkin muutella.
Samsung on uudistanut tapaa päästä käsiksi hallintapaneeliin sekä ilmoituksiin. Yhtiö on eritellyt kyseiset paneelit toisisitaan, eivätkä ilmoitukset ja hallintapaneeli tule vakioasetuksilla enää esille yhdellä vetäisyllä.
One UI 7:ssa hallintapaneelin saa auki pyyhkäisemällä ylälaidan oikeasta yläkulmasta, jolloin ruudulle aukeaa ainoastaan hallintapaneeli. Sen sijaan ilmoitusvalikko aukeaa vasemmasta yläkulmasta, jolloin ruudulle avautuu kokonaisuudessaan vain ilmoitukset. Asetuksen voi kuitenkin muuttaa vanhan tyyliseksi, jolloin molemmat valikot aukeavat yhdellä pyyhkäisyllä.
Paneelin asetuksiin pääsee käsiksi hallintapaneelin kautta, kun painaa kynän kuvaa ja avautuvasta näkymästä ”paneelin asetukset” tämän jälkeen tarjolle tulee ”ilmoitus- ja pika-asetusnäkymä”, josta voidaan valita uusi ”erikseen” ja vanha ”yhdessä”-asetus.
Ylälaidan akkupalkki on saanut muutoksen, jossa akun varausprosentit on sijoitettu akkukuvakkeen sisäpuolelle sen sijaan, että kuvake ja varausprosentti olisivat vierekkäin ylälaidassa. Palkkiin on tuotu myös pieni animaatio, joka kertoo akun latauksesta, kun puhelin liitetään verkkovirtaan.
Akun asetuksiin on tuotu uusi mahdollisuus rajoittaa akun lataamista neliportaisesti 80 prosentin ja 95 prosentin välille, jolloin puhelin ei lataa täyteen. Aiemmin Samsung on tarjonnut ”perustason” ja ”adaptiivisen” suojauksen lataukselle, jotka osaltaan mukauttavat puhelimen akun lataamista ja koittavat täten pidentää akun käyttöikää.
Kotinäytön kustomointi
Samsung on tuonut käyttöliittymään joitakin uusia kustomointimahdollisuuksia. Lukitusnäytön kustomointiin tehdyt muutokset ovat hyvin minimaaliset, sillä niitä Samsung kehitti jo One UI 5 -käyttöliittymässä pari vuotta sitten.
Samsung on tuonut kotivalikon kustomointivalikkoon sovellusten- ja pienohjelmien tyyli -valikon, jonka takaa voidaan muokata sovelluskuvakkeiden kokoa kolmiportaisesti. Valikosta on mahdollista asettaa sovellusten otsikot piiloon. Valittavissa on näyttää nimet pelkästään kotiruudun sovelluksille tai kotiruudun sovelluksille sekä asetetuille piensovelluksille. Mikäli otsikot haluaa piiloon, niin koskee muutos vain kotivalikkoa, kun sovellusvalikon puolella otsikot näkyvät normaaliin tapaan kuvakkeiden alla.
Kansiot ovat saaneet muutoksen, jonka ansiosta kansiota on mahdollista suurentaa. Suurennukseen on tarjolla vain yksi, ohjelmiston itse säätämä koko, mutta muutos voi joissain tilanteissa olla ihan hyödyllinen.
Sovelluskuvakkeisiin on jo aiemmin ollut mahdollista säätää haluamansa, sovellusten omien kuvakkeiden tilalle. Värit olisivat linjassa väripaletista säädetyn käyttöliittymän värin kanssa, mutta kuvakkeisiin muutokset toimivat edelleen varsin rajatusti, kun valittu väri toimii vain osaan sovelluskuvakkeista. Yhtenäistä linjaa ei siis ole tarjolla, joka tekee ominaisuuden käytöstä varsin turhan.
Samsung on tuonut lukitusnäytölle uudenlaisen ”Now bar” -ominaisuuden. Now bar näyttää käyttäjälle lukitusuruudun alareunassa parhaillaan soitettavat biisit, realiaikaiset ilmoitukset sekä päälle asetetun tilan. Musiikin osalta valikon kautta on mahdollista vaihtaa biisiä, lisätä soitettava biisi suosikkeihin/omalle soittolistalle tai muuttaa musiikin ulostuloa puhelimen kaiuttimien tai liitetyn Bluetooth-laitteen välillä. Now barin saa käyttöön myös Aina päällä olevan näytön kanssa kanssa (Always on display), joskin oletuksena toiminto on pois päältä.
Kokemukset ja yhteenveto
Omasta mielestäni Samsung on uudistanut käyttöliittymäänsä varsin reilulla kädellä ja One UI 7 -versioon tuodut ominaisuudet ovat mukavia ja ulkoiset muutokset hyviä. Tätä kirjoittaessa en kuitenkaan voinut olla huomaamatta jatkuvasti ja kaikkialta pomppivia vaikutteita Applen iOS-käyttöjärjestelmään, josta on otettu suurimpaan osaan uusista ominaisuuksista inspiraatiota. Kuten aiemmin mainitsin, kyseessä ei välttämättä ole huono asia, sillä Samsung vaikuttaa toteuttaneen muutokset erittäin toimivasti.
Uudistetut animaatiot ovat aiempaa paremmat ja käyttökokemus on niiden myötä sulavampi. Itselleni mieluisa muutos on myös sovellusvalikkoon tuotu vaihtoehto vertikaaliselle skrollaukselle, jota ainakin itse käyttäisin horisontaalisen sijasta.
Ensimmäisestä beetaversisota huolimatta ohjelmisto toimii todella hyvin eikä puhelin takkuile. Myöskään uudistetuissa animaatioissa en havaitse ongelmia, vaan ne toimivat aina hyvin sulavasti. Näinkin sulava käyttökokemus on hieman yllättävää, sillä viimeisen kuukauden aikana on ollut joitakin raportteja siitä, että Samsungilla itsellään olisi ongelmia One UI 7 -käyttöliittymän kehittämisen kanssa.
Samsung ei ole kertonut tarkkaa aikataulua vakaan Android 15 -käyttöjärjestelmän ja One UI 7 -käyttöliittymän jakelun aloittamiselle. Voi hyvinkin olla, että ensimmäisenä vakaa versio nähdään vasta tammikuussa esiteltävissä Galaxy S25 -sarjan puhelimissa. Samsungilla siis kestänee poikkeuksellisen kauan tuoda uusi käyttöjärjestelmäversio loppukäyttäjien saataville.
Jos se muistuttaa Applen käyttöjärjestelmää, niin se on toisin sanoen hyppy 10 vuotta taaksepäin kehityksessä. Ei hyvä.