Google luopui Pixel 6 -sarjan kohdalla Qualcommin Snapdragon -järjestelmäpiireistä ja siirtyi käyttämään omia Tensor-suorittimiaan Pixel-puhelimissa. Piirejä on neljän sukupolven verran kritisoitu heikoista suorituskykylukemista, kun piirit ovat vuosi toisensa jälkeen hävinneet Qualcommin sekä Applen piireille raa’assa laskentatehossa.
Nyt ensi vuoden Pixel 10- sekä vuoden 2026 Pixel 11 -sarjan älypuhelinten järjestelmäpiireistä on saatu lisätietoja. Jo jonkin aikaa on huhuttu, että Google olisi luopumassa Samsungin tuottamista järjestelmäpiireistä, sillä tiedetään, ettei Samsungin järjestelmäpiirit ole vuosien varrella menestyneet toivotulla tavalla kilpailijoita vastaan. Ongelmia on ollut niin suorituskyvyssä kuin lämmöntuotannossa.
Uutissivusto Android Authtority kertoo nähneensä joitakin asiakirjoja Googlen piirisuunnitelmista. Niiden mukaan ensi vuoden Tensor G5 tunnettaisiin koodinimellä “laguna” ja se tullaan valmistamaan TSMC:n kolmen nanometrin N3E-valmistusprosessilla. Esimerkkinä Apple on käyttänyt vastaavaa prosessia omissa A18 Pro- ja M4-piireissään.
Suunnitelmien toteutuessa Tensor G5 saisi jo ensi vuodeksi huomattavan suorituskykyhypyn yhdessä parantuvan lämmön- ja virranhallinnan kanssa. Tänä vuonna Googlen Samsungilta saama Tensor G4 -suorittimien valmistusprosessi on neljän nanometrin 4LPE-toteutus. Tämän vuoden Pixel 9 -sarjalaisten virranhallinta ei ole vakuuttanut johtuen Samsungin prosessin ja piirien vuosia jatkuneista ongelmista, joiden ratkaisemiseksi Samsung ei ole löytänyt lääkettä.
Vuoden 2026 osalta Android Authority kertoo, että Tensor G6, jonka koodinimi on “malibu” valmistettaisiin TSMC:n kehitteillä olevalla kolmen nanometrin N3P-prosessilla. Kyseisen prosessin saa käyttöönsä todennäköisesti myös Apple, jonka toimesta prosessi olisi käytössä ensi vuoden A19-järjestelmäpiirissä.
Järjestelmäpiirien grafiikkasuorittimen suunnittelun ja tuotannon osalta Google olisi siirtymässä ARM-yhtiöltä Imagination Technologiesin asiakkaaksi. Yhtiö toimi aiemmin Applen kumppanina piireihin suunniteltavien grafiikkasuoritinten osalta, kunnes Apple siirtyi täysin omaan suunnitteluunsa vuonna 2017.
Android Authorityn listauksen mukaan ensi vuoden Tensor G5 koostuisi kahdeksasta ytimestä. Ytimet koostuisivat ARM Holdings -yhtiön Cortex-ytimistä kokoonpanon ollessa seuraavanlainen:
- 1x Arm Cortex-X4
- 5x Arm Cortex-A725
- 2x Arm Cortex-A520
Tensor G5 -järjestelmäpiirin grafiikkasuorittimena toimisi yllä mainitun Imagination Technologiesin IMG DXT -grafiikkasuoritin, joka koostuu kahdesta ytimestä. Ydinten kellotaajuuksiksi kerrotaan 1100 megahertsiä ja tuettuna olisi GPU-virtualisointi sekä Ray Tracing -säteenseuranta.