MicrosoftNokiaWindows 10Yleinen

Kommentti: Microsoft tuhosi Windowsin mahdollisuudet puhelimissa omilla virheillään

w10m

Kaikki alkoi lokakuun 26. päivä vuonna 2011, kun Nokia julkaisi ensimmäisen Windows Phone –puhelimensa, joka kantoi nimeä Lumia 800. Samanaikaisesti puhelin oli myös ensimmäinen Lumia –malliston laite. Tähän saakka Windows Phone -käyttöjärjestelmä oli minulle tuntemattomampi tuttavuus. Samanaikaisesti Nokia julkaisi myös Lumia 710 -puhelimen. Nämä kaksi puhelinta saivat minut suuresti kiinnostumaan Windows Phone -käyttöjärjestelmästä sekä sen mahdollisuuksista mobiilimarkkinoilla. Vaikka kumpikaan puhelimista ei päätynyt koskaan omaan käyttööni, niin olin erittäin kiinnostunut käyttöjärjestelmästä. Olin vuonna 2011 vasta 12-vuotias, eli todella nuori. Oikeastaan itse rupesin kiinnostumaan tekniikasta, älypuhelimista ja muista älylaitteista vasta, kun Nokian julkaisi ensimmäiset Lumia-puhelimet, eli historiani on vielä varsin lyhyt älypuhelimien ja eri käyttöjärjestelmien parissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurin syy siihen, että en ikinä ostanut mitään Windows Phone 7 –käyttöjärjestelmää hyödyntävää puhelinta oli varmasti ikäni. Olisin nuorempana halunnut ostaa jo ensimmäisen Lumia-puhelimen juuri näistä Windows Phone 7 –malleista. Nyt kun mietin, niin oli hyvä, että en ikinä ostanut näitä puhelimia, sillä Microsoft teki omilla hölmöillyillään puhelimista lähes käyttökelvottomia jo vuoden jälkeen niiden julkaisusta, mutta kerron tästä enemmän artikkelin myöhemmässä vaiheessa.

Itselläni oli uusien Lumia-puhelimien julkaisu hetkenä minulle aivan uusi Nokian jo hieman vanhempi Nokia X3-02 -puhelin, josta vielä löytyi näppäimistö sekä pieni vaihtelevasti toimiva kosketusnäyttö. Puhelin kävi lähes joka toinen kuukausi huollossa, jonka takia puhelimesta ei jäänyt kauhean hyvä maku suuhun. Jos oikein muistan, niin puhelimen hinta sijoittui noin 150-200 euron hintaluokkaan, joka oli todella paljon minulle siihen aikaan. Tämäkin oli osa syy siihen, että ensimmäisiä Lumia -puhelimia ei tullut ostettua, koska Nokia X3-02 oli minulle lähes uusi.

Vuosi 2012 oli mielenkiintoinen…

WP7-8-SWU-jpg

Myös vuosi 2012 meni käyttäessä vanhaa Nokia -puhelinta, joten samaiset syyt olivat myös Lumia 610 ja Lumia 900 -puhelimien kohdalla, miksi uutta puhelinta ei tullut ostettua. Nokian ensimmäiset Lumia –puhelimet olivat siis Lumia 800, 900, 710 ja 610, jotka julkaistiin vuosien 2011 ja 2012 aikana. Puhelimet pyörivät Windows Phone 7.5 –käyttöjärjestelmällä, joka oli kehitysnimeltään ”Mango”. Käyttöjärjestelmä oli moderni sekä se sisälsi itseäni miellyttäviä ominaisuuksia. Windows Phone 7.5 sisälsi Internet Explorer 9 –selaimen, kätevän moniajon sekä monia muita ominaisuuksia. Muistan, että olin hyvin innoissani Windows Phone –käyttöjärjestelmästä ja katselinkin joka viikko kaikki käyttöjärjestelmän promootiovideot kymmeniä kertoja YouTubesta. Käyttöliittymä oli mielestäni moderni sekä selkeä, tykästyin erityisesti aloitusnäytön tiiliin, sillä uskoin sen olevan ”nykypäivää”.

Näin jälkikäteen ajateltuna oli vain hyvä ”ihastua” Windows Phone –käyttöjärjestelmään, ja jättää konkreettiset hankinnat tekemättä, sillä vain vuosi Windows Phone 7.5:n julkaisun jälkeen Microsoft ilmoitti 20. kesäkuuta 2012 uudesta käyttöjärjestelmästä, joko kantoi vähemmän yllättäen nimeä Windows Phone 8, jonka kehitysnimi oli yhtiön sisällä ”Apollo”. Microsoft ilmoitti myös hyvin pian tämän jälkeen, että Windows Phone 8 ei tule millään tavalla saataville Windows Phone 7.5 –laitteille. Tästä se riemu olisikin varmasti syttynyt, jos olisin vain alle vuosi aiemmin ostanut jonkin Windows Phone 7.5 Lumia-puhelimen. Onneksi kuitenkin en koskaan ostanut kyseisiä puhelimia, sillä Microsoft lähes tappoi käyttöjärjestelmän siihen paikkaan. Toki ensimmäiset Lumia-puhelimet saivat päivityksen Windows Phone 7.8 –käyttöjärjestelmäversioon, joka toi mukanaan muutamia ominaisuuksia Windows Phone 8 –käyttöjärjestelmästä, mutta ei läheskään kaikkia. Microsoft myös lupasi Windows Phone 7.8 –versiolle tukea aina 9.9.2014 saakka, mutta mitään konkreettisia päivityksiä ei nähty enää Windows Phone 7.8 –laitteille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

No jos hypätään jo suoraan Windows Phone 8 –käyttöjärjestelmään, koska omat kokemukset aiemmista versioista olivat hyvin vähäiset. Jälleen kerran jostain Windows Phonen sisältä kumpuavan viehätysvoiman takia innostuin myös Windows Phone 8 –käyttöjärjestelmästä. Käyttöliittymä oli saanut muutamia muutoksia, mutta ideologia pysyi täysin samana. Samalla käyttöjärjestelmä toi mukanaan uusia ”innovaatioita”, joita en enää osaa luetella tässä, sillä löysin aikoinaan käyttöjärjestelmästä aina parempia puolia kuin kilpailijoista Androidista ja iOS:ista, jotka olivat hyvin suosittuja kaveripiirissäni.

GT-I8750ALABTU-537465-2

Ensimmäisen Windows Phone 8 –puhelimen julkaisi Samsung, eikä Nokia, joka oli uskollisin Windows –puhelimien valmistaja. Ensimmäinen puhelin oli nimeltään Samsung ATIV S. Puhelin oli vahva näyttö siitä, mihin käyttöjärjestelmä kykeni, sillä puhelimesta löytyi suuri näyttö, gigatavu RAM-muistia, kaksoisydinprosessori, hyvät kamerat ja NFC –tuki. Kaikki mitä silloin pystyi edes toivomaan. ATIV S ei kuitenkaan ollut minun ensimmäinen kosketus Windows Phone –maailmaan, sillä puhelimen ulkoinen muotoilu ei miellyttänyt silmääni, eikä Samsung ollut minun lempivalmistajani. Minulla oli tuolloin hyvin vahvat mielipiteet, siitä mikä puhelin pitää olla. Tietysti Nokia. Mikäs muukaan suomalaisella voi olla? Ajatusmaailmaani ei mahtunut mitkään muut puhelinvalmistajat kuin Nokia. Vaikka minulla ei ollut edes kokemusta Samsungista, Applesta, Huaweista tai mistään muistakaan valmistajista, niin Nokia oli aina se oikea ja muita en hyväksynyt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

nokia-lumia

No, minähän päätin odotella Nokian uusia Windows Phone 8 –käyttöjärjestelmäversioon perustuvia puhelimia. Seurasin tarkasti vuotoja puhelimista useiden kuukausien ajan. Odotus palkittiin vihdoin 5.syyskuuta 2012, jolloin Nokia julkaisi suuresti New Yorkissa sekä Helsingissä samanaikaisesti Lumia 920 ja 820 –puhelimet. Puhelimet olivat juuri sitä mitä minä olin jo kauan odotellut. Teknisesti laitteet olivat hyvin lähellä Samsungin aiemmin julkistamaa ATIV S –puhelinta, mutta Lumiat sisälsivät joitain uusia kikkoja, joihin lukeutuivat muun muassa 8,7 megapikselin PureView-kamera, langaton lataus, 4G-yhteydet ja PureMotion HD+-näyttö. Lumia 820 ei poikennut Lumia 920 –puhelimesta juurikaan, muuta kuin hieman pienemmän näytön sekä kameroidensa osalta. Eniten silmiäni hiveli puhelimien loistavasti onnistunut muotoilu. Lumia 920 jäljitteli tuoreen energisesti vanhoja Nokia N9, Lumia 800 ja Lumia 900 –puhelimia, mutta Lumia 820 poikkesi linjasta, eikä senkään muotoilu paha ollut, sillä pidin myös siitä, vaikka siitä ei samanlaista laaduntuntumaan välittynyt.

Uudet puhelimet saivat unohtamaan kaikki aiemmat Microsoftin huonot päätökset Windows Phone 7:n kanssa, sillä esimerkiksi Lumia 920 sai loistavan vastaanoton ja hurjasti kehuja. Puhelimen tarkkoja toimitusmääriä ei ole ikinä paljastettu, mutta laitteelle olisi ollut reilusti enemmän kysyntää, mutta suureen suosioon ei osattu varautua Nokian suunnalla, joten toimitukset jäivät pieniksi verrattuna Applen ja Samsungin silloisiin huippupuhelimiin.

Lumia 920 tuli Suomessa myyntiin juuri ennen joulukuuta 2012. Tarkkamyynnin aloituspäivämäärä oli 22.11.2012, jolloin toimitukset aloitettiin ja puhelimelle asetettiin 660 euron suositushinta. Laitetta oli Suomessakin todella vähän saatavilla, eikä kaikki hyvissä ajoin tilanneekaan saaneet laitettaan käsiinsä kuin hieman ennen joulua. Lumia 820 myyntiintulo Suomessa venähti kuitenkin pitkälle tammikuuhun 2013. Tarkka päivä, jolloin myynti alkoi, oli 10 tammikuuta. Valitettavasti puhelimen hinta asettui korkealle, sillä puhelin tuli myyntiin 505 euron suositushinnalla.

Ensimmäinen Lumia -puhelin käyttöön vasta 2013

2_155192-2800x2086

Lumia 820 oli kuitenkin se puhelin, joka sai minut Windows Phone 8 –käyttäjäksi. Ostin puhelimen keväällä 2013, jolloin puhelimen hinta tippui lähelle 400 euroa, silloin koin laitteen olevan juuri sopiva minulle. Olin hyvin tyytyväinen puhelimeen, enkä löytänyt siitä mitään pahaa sanottavaa, tai jos löysin, niin niistä vaiettiin, sillä puhelin oli niin uusi ja tyyris. Lumia 820 palveli minua vuoden päivät, enkä vaihtanut puhelinta kertaakaan, sillä Windows Phone 8 ja puhelimen ominaisuudet riittivät vallanmainiosti minulle.

Vuoden 2013 aikana Nokialta tuli monen monta uutta Lumia-puhelinta eri markkina-alueille suunnattuina. Yhtiö kerkesi julkaisemaan Windows Phone sekoilun aikana yhteensä yli kaksikymmentä Lumia-laitetta, joista yksi oli Lumia 2520 -tablettilaite. Kaiken kaikkiaan Windows Phone –käyttöjärjestelmän valitsemista Nokian pääsääntöiseksi käyttöjärjestelmäksi oli huonona valintana. Ensin Windows Phone 7 –versioiden sekoilu, jonka jälkeen näimme monia Windows Phone 8 –käyttöjärjestelmää käyttäviä laitteita. Osa puhelimista oli hyvin samanlaisia ja erot olivat hyvin pieniä, jonka takia en itse edes missään välissä kokenut uuden puhelimen olevan ajankohtainen.

Vuosi 2013 oli vuosi, jolloin Nokia kamppaili elämästä ja kuolemasta. Vuoden aikana näimme kymmenkunta uutta Lumia-puhelimia, jotka eivät juuri ketään enää innostaneet, eikä tuoneet Nokialle kauan odotettua nousua matkapuhelinmarkkinoilla. Vuoden 2013 aikana Nokialta nähtiin kolme lippulaivaälypuhelinta, joka osoitti jo, että nyt etsitään puhelinta, joka saisi Nokian myynnin kasvuun, mutta näin ei koskaan tapahtunut. Kesäkuussa julkaistiin Lumia 920-puhelimelle seuraaja Lumia 925, joka oli lähes identtinen aiemman huippupuhelimen kanssa. Ainoa ero oli ohuempi rakenne ja metalliset reunukset. Jo heti heinäkuussa Nokia julkaisi uuden huippupuhelimen, joka kantoi nimeä Lumia 1020, puhelin erottui joukosta 41 megapikselin kamerallaan, mutta oli kuitenkin lähes identtinen Lumia 920 ja 925 kanssa. Vasta myöhemmin samana vuonna Nokia julkaisi kolmannen huippupuhelimen, josta tuli samalla yhtiön historian suuri näyttöisin puhelinmalli. Lumia 1520 näki päivänvalon. Puhelin sai sisuksiinsa tehokasta rautaa, sekä hyvät kamerat. Samalla laitteesta tuli ensimmäinen Full HD –näyttöinen Windows Phone 8 -puhelin.

Vuoden 2013 uudet Lumia-puhelimet eivät kuitenkaan saaneet Nokiaa nousuun ja Microsoft ilmoitti ostavansa Nokian matkapuhelinliiketoiminnan. Asiasta ilmoitettiin 3.9.2013. Itse kun kuulin asiasta, niin en voinut uskoa asiaa todeksi. Luin kaikki aihetta koskevat artikkelit monesti läpi, enkä siltikään voinut uskoa, että se oli totta. Valitettavasti uutiset olivat totta, jonka takia usko Nokian ja Microsoftin puheisiin meni välittömästi. Vain muutamia viikkoja ennen kaupan ilmoittamisesta asiasta huhuttiin, mutta molemmat yhtiöt ilmoittivat, ettei mitään myynti- tai ostoaikeita ole. Olin uskonut Nokian uuteen nousuun sekä kaikkiin puheisiin valoisasta tulevaisuudesta, mutta turhaan. Mitä Nokiaan jäisi matkapuhelimien jälkeen? Tylsä verkkoliiketoiminta? No ei se ollutkaan niin tylsä mitä silloin osasin kuvitella, jos asiaa pohditaan nyt, vaikka osakkeenomistajan näkökulmasta.

Vuosi 2014 puolet Nokiaa ja puolet Microsoftia

Lumia-535-hero1-jpg

Virallisesti kauppa saatiin päätökseen 25.4.2014, jolloin Nokian matkapuhelimet siirtyivät Microsoftin huomaan. Ennen kaupan saamista päätökseen Nokia kerkesi kuitenkin julkaisemaan muutaman uuden puhelimen. Lumia 930 ja Lumia 630 julkaistiin vain muutamaa päivää ennen Microsoft-kaupan päätökseen saamista. Puhelimet olivat kerrassaan erinomaisia sekä niillä oli hyvä lopettaa Nokia Lumia –malliston tarina. Ainakin itse olen tätä mieltä.

Lumia 930 ja Lumia 630 olivat ensimmäiset Windows Phone 8.1 –puhelimet. Microsoft julkaisi Windows Phone 8.1 –päivityksen, joka paranteli Windows Phone 8:n puutteita sekä ominaisuuksia. Tässä kohtaa Microsoft ei pysynyt enää kehityksen perässä, sillä Android ja iOS porskuttivat eteenpäin ja Windows Phonea vain paranneltiin, kun muut alustat saivat suurimmat käyttäjäkunnat.

Viimeinen oma Nokia Lumia-puhelimeni oli kuitenkin Lumia 1520, jonka ostin keväällä 2014, joka oli minulla käytössä vain muutaman kuukauden. Lumia 1520 jälkeen minulla ei ole ollut omistettuna yhtään mitään muuta Windows Phone –käyttöjärjestelmää käyttävää puhelinta.

Loppu vuonna 2014 Microsoft julkaisi vielä kaksi Nokia Lumia –puhelinta, jotka kantoivat nimiä Lumia 730/735 ja Lumia 830. Puhelimet sijoittuivat keskihintaluokkaan, jonka takia kysyntä oli vähäistä. Marraskuussa Lumia-mallisto sai uutta virtaa, kun ensimmäinen Microsoft Lumia julkaistiin. Lumia 535 oli Microsoftilta vaatimaton avaus puhelinmarkkinoilla. Puhelin herätti paljolti kiinnostusta, mutta laitetta samanaikaisesti vaivanneet ongelmat häiritsivät jopa laitteen jokapäiväistä käyttöä.

Vuosi 2015: Microsoft ei osannut kehittyä

maxresdefault

Vuosi 2015 tunnetaan siitä, että Microsoft julkaisi vain halpapuhelimia, jotka eivät antaneet hyvää kuvaa Microsoftin –tulevaisuudesta. Puhelimet olivat tylsiä sekä niistä puuttui se viehätys, joka oli Nokia Lumia –puhelimien aikana. Vasta marraskuussa 2015 Microsoft ryhdistäytyi ja julkaisi uuden sukupolven Lumia-malliston. Lumia 950, Lumia 950 XL ja Lumia 550 –puhelimia oltiin odotettu jo useiden kuukausien ajan. Huhut kävivät kuumina ja puhelimista odotettiin oikeasti varteen otettavia vaihtoehtoja muun muassa iPhone 6s:n ja Galaxy S6 –laitteiden rinnalle, mutta toisin kävi. Laitteet olivat teknisesti huippuluokkaa, mutta ulkoinen toteutus oli jotain muuta, mitä olisi voinut odottaa lähes kahden vuoden laitekehityksen tuloksena.

Samalla myös Windows 10 Mobile julkaistiin ensimmäisissä puhelimissa. Windows 10 Mobile –käyttöjärjestelmän uudistukset sekä ominaisuudet kävivät ilmi jo vuosi sitten, kun Windows 10 Mobilen Insider- testiohjelma aloitettiin. Vaikka Windows 10 Mobilea kehitettiin yli vuosi, niin se julkaistiin keskeneräisenä Lumia 550, 950 ja 950 XL –puhelimissa. Tätä ainakin itse ihmettelen suuresti. Vaikka uudet laitteet ovatkin olleet saatavilla jo parin kuukauden ajan, niin käyttöjärjestelmää ei ole vieläkään saatu kuntoon. Järjestelmästä löytyy vielä virheitä sekä se takkuilee jopa tehokkaissa Lumia 950 XL ja Lumia 950 –puhelimissa.

Windows Insider-ohjelma

apertura-windows-10-insider-preview

Windows Insider on ohjelma, jossa pääsee kokeilemaan ensimmäisten joukossa uusia Windows 10 rakennusversioita. Windows 10 Mobilen kohdalla ensimmäinen julkinen esiversio julkaistiin jo viime vuoden helmikuun alkupuolella. Käyttöjärjestelmä oli tuolloin vielä hyvin keskeneräinen ja lähes kuukauden välein sille julkaistiin uusia päivityksiä, jotka toivat käyttöjärjestelmän lähemmäksi nykyistä Windows 10 Mobile kokoonpanoa.

Windows 10 Mobile on mielestäni hyvin lähellä Windows Phone 8.1 –käyttöjärjestelmäversiota, joten ainakin itse petyin rankasti, kun käyttöjärjestelmä ei saanut enää kesän jälkeen uusia ominaisuuksia, vain minimaalisia korjauspäivityksiä. Toki hienoa, että Microsoft on parantanut järjestelmän vakautta, mutta tämä ei läheskään jokaisen päivityksen jälkeen näkynyt millään tavalla suoraan kuluttajalle.

Mielestäni Windows 10 Mobile on vain ulkoisesti hiotumpi versio Windows Phone 8.1-käyttöliittymästä. Kuten jo aiemmin sanoin, niin suuria muutoksia käyttöideologiaan ei nähty, vaikka ainakin itse olisin ainakin toivonut radikaalimpaa irtiottoa Windows Phone 8.1 –käyttöjärjestelmästä. Mielestäni Windows Phone todettiin jo käyttöjärjestelmäksi, joka ei kiinnosta suuria ihmismassoja. Nimenvaihdollako hoidetaan ihmiset puolelleen? Tähän ainakaan itse en usko. Jää kuitenkin nähtäväksi onko Windows 10 Mobile kiinnostavampi, kuin Windows Phone.

Viimeisin niitti Windows 10 Mobile käyttöjärjestelmälle minun osaltani oli se, että Microsoft tuo nyt vain ensimmäisenä Insider –päivityksiä Lumia 950, Lumia 950 XL sekä Lumia 550 –puhelimille. Olen itse ostanut Lumia 1520 –puhelimen lähes 600 euron hintalapulla, mutta puhelin jäi hyllyyn kiinnostuksen hiipuessa Windows Phone –käyttöjärjestelmään. Lumia 1520 sai viime vuoden alkupuolella uuden elämän, sillä tein siitä puhelimen, johon asennan uudet Windows 10 Mobile -esiversiot, mutta valitettavasti puhelin taitanee jäädä taas hyllylle ilman minkäänlaista käyttöä vaan sen takia, että Microsoft on päättänyt jättää vanhat Lumia-puhelimet Windows 10 Mobile –esiversioiden ulkopuolelle, ainakin tällä hetkellä vaikuttaa siltä. Vaikka Microsoft ei suoraan sanokaa, että muut Lumia-puhelimet jäävät esiversioiden ulkopuolelle, mutta eiköhän tämä ole hyvin odotettavissa, jos katselemme Microsoftin historiaa ja typeriä päätöksiä.

Windows 10 Mobile – missä päivitys luvatussa aikataulussa?

457253-hands-on-windows-10-for-phones

Microsoft lupasi alkuvuonna 2015, että Windows 10 Mobile tulee päivityksenä saataville tietyille Lumia-malleille jo vuoden 2015 lopussa, mutta miten kävikään? Microsoft vaikeni päivityksistä, eikä mikään vanha Lumia-malli saanut päivitystä. Nyt elämme jo vuotta 2016 ja tammikuu on lopussa, eikä päivityksen jakelua ole aloitettu vieläkään. Mikä meni vikaan? Miljoonat Insider-käyttäjät etsivät virheitä käyttöjärjestelmästä lähes kaikilla Lumia-laitteilla, mutta silti Windows 10 Mobile ei ole vielä valmis yleiseen jakoon. Microsoft on siis jälleen epäonnistunut.

Tuttuun tapaan Microsoft jakaa päivityksiä puhelimille hiljakseen niin, että tietyt mallit saavat tietyillä markkina-alueilla saman tien ja toiset saavat odotella. Tämä on mielestäni turhauttavaa, että päivitystä saadaan odotella tietyille malleille eri markkina-alueilla jopa useita kuukausia päivitysten aloittamisen jälkeenkin. Miten Microsoft ei onnistu jakamaan päivityksiä suoraan kaikille laitteille samanaikaisesti, kun esimerkiksi Apple onnistuu siinä? Ja jos verrataan siihen, että Lumia-puhelimia on vain murto-osa verrattuna siihen, mitä iPhone –puhelimia on.

Microsoft ei ole tämän hetkisten tietojen perusteella muuttamassa käytäntöänsä, joten vielä Windows 10 Mobile kohdalla vanhat Lumia -käyttäjät saavat odotella kyllästymiseen saakka.

Miksei Microsoft ota opikseen?

Microsoftin yritykset matkapuhelinmarkkinoilla ovat olleet toinen toisen perään jokseenkin epäonnistuneita. Microsoftin Nokialta ostama matkapuhelinliiketoiminta tekee jatkuvasti tappiota, eikä paremmasta huomisesta ole tietoakaan. Microsoftin epäonnistumisiin voidaan luetella muun muassa Windows Phone 7, päivitykset sekä asiakkaiden ”huono” kohtelu. Miksi Microsoft ei opi ottamaan opikseen menneisyyden virheistään?

Microsoft toisti jälleen kerran virheitään, eikä se hyvältä näytä nytkään, sillä Lumia -puhelimien toimituksen jäivät jälleen kerran pieniksi. Vielä Windows Phone 8:n aikana Lumia -malliston kehitys oli tasaista ja uusia malleja tipahteli myyntiin aina silloin tällöin, joka näkyi myös vuoden 2014 viimeisen neljänneksen myyntimäärissä, sillä silloin Lumioita myytiin historiallisen paljon yli 10 miljoonaa kappaletta. Mutta mitä sitten tapahtui, kun siirryttiin vuoteen 2015? Uusia Lumioita julkaistiin vähän, ja Windows 10 Mobile oli kehitteillä. Viimeisen vuoden aikana Lumia-puhelimien toimitukset ovat vajonneet alle 4,5 miljoonaan kolmen kuukauden aikana. Jos puhelimien myynti jatkaa laskuaan, niin vuoden päästä tuskin myydään enää yhtään Lumia -puhelinta. Onko järkeä enää tekohengittää edes koko Microsoftin puhelimille suunnattua käyttöjärjestelmää? Eli voin todeta, että olemme hyvin lähellä Microsoftin katoamista puhelinmarkkinoilta. Microsoft valmistaa reilusti yli 90 prosenttia kaikista Windows -puhelimista, joten kaikki Windows -puhelimien toimitukset ovat jääneet rankasti alle 10 miljoonan.

Vuosi 2016 ei näytä hyvältä

Tämän vuoden aikana Microsoftin pitäisi radikaalisti muuttaa käytäntöjään, että matkapuhelinliiketoiminta pysyy jatkossakin osana yhtiötä. Lumia-puhelimilla ei tule varmastikaan olemaan enää tulevaisuutta, mutta jolloin muilla keinoilla Microsoft voisi pysyä mukana myös tässä liiketoiminnassa. Olisiko pelastus huhuttu Surface-puhelin? Voisi olla, jos siinä on jotain, mitä ei ole vielä nähty, mutta Windows 10 Mobilelle en näe tulevaisuutta. Jos Surface –puhelin tulisi täydellä Windows 10 –käyttöjärjestelmällä, niin asia voisi olla ihan eri, mutta onko vähän kaukaa haettua lähteä käyttämään puhelimessa täysiveristä Windows 10 –käyttöjärjestelmäversiota?

Surface –mallisto on tunnettu tableteista, mutta miten mallistoon sopisi puhelin? Tätä on varmasti vielä vaikea sanoa, mutta eiköhän se selviä vielä tämän vuoden aikana, jos Microsoft on oikeasti sellaisen vielä julkaisemassa.

Vuoden 2016 aikana voimme kuitenkin odottaa Microsoftin puhelimien myyntimäärien vielä laskevan, sillä on huhuttu, että ensi kuussa julkaistava Lumia 630 tulisi olemaan viimeinen Lumia –malliston jäsen. Surface –puhelimen huhuttu julkaisu pitäisi tapahtua vasta loppu vuonna, joten Microsoftilla olisi vain tälle vuodelle luvassa kaksi uutta puhelinta.

Toki on myös mahdollista, että Microsoft lyö lähiaikoina hanskat tiskiin koko puhelinliiketoiminnan kanssa ja potkii jälleen suuren määrän työntekijöitään ulos. Tämä olisi ehkä huonoin vaihtoehto.

Käyttöjärjestelmä kuntoon, muuten ei tule kauppoja!

Saa nähdä ostanko tulevaisuudessa Windows –puhelimia, mutta sen tiedän, että sellaista ei lähitulevaisuudessa tule ostettua. Katsotaan uudestaan vasta sitten, kun Microsoft on saanut käyttöjärjestelmänsä kuntoon ja ”oikeita” sovelluksia sille. Suurin vaje on edelleen Windows 10 Mobile –käyttöjärjestelmän kohdalla heikko sovellustarjonta. Toki puhelimille löytyy lähes kaikki tarvittavat sovellukset, mutta ne ovat hyvin vanhanaikaisia ja vastaavat sovellukset ovat Android ja iOS –käyttöjärjestelmillä hyvin paljon edellä, kuin Windows –alustalla.

Tulevaisuudessa kuitenkaan en tule jättämään kaikkia Microsoftin laitteita, sillä Surface-tablettimallisto on erinomainen ja tulen päivittäisessä käytössä käyttämään niin Surface –laitteita kuin Windows 10 –käyttöjärjestelmää. Valitettavasti oman kokemukseni perusteella Microsoft ei ole ottanut opikseen Windows 10 Mobilen kohdallakaan menneisyyden epäonnistumisesta, vaan jatkaa epäonnistumisien linjalla.

Jos kirjoitus herätti jotain mielipiteitä tai sinulla on oma mielipide asiaan, niin laitathan alle kommenttia. Kiitos.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

8 Kommenttia

  1. Lumia ja Windows Mobile ovat olemassa vain Windows 10 myynnin edistämiseksi, eikä mistään muusta syystä. Universaalit sovellukset ja continuum on hyviä mainoskikkoja, jotka tuovat kympille näkyvyyttä. Puhelimet eivät ole Microsoftin ykkösprioriteetti. Surfacessa nähdään mitä tapahtuu kun Microsoft oikeasti panostaa, heitä ei vain yksinkertaisesti tässä vaiheessa kiinnosta mobiili. Tähän mennessä julkaistut puhelimet todennäköisesti pohjautuvat Nokian aikaisin konsepteihin. Sitten kun Surface tiimi ottaa haltuunsa myös puhelimet, Microsoftilla on mahdollisuuksia mobiilissa. Muuten tämä alkaa olla aikalailla tässä.

    1. Tuosta voi olla montaa mieltä, sillä Windows 10 myynti näyttäisi olevan vahvaa ilman puhelimiakin. Tosiaan Continuum on hyvä mainoskikka, mutta toteutus on buginen sekä hidas. Universaalit sovellukset ovat hyvä idea, mutta sovelluskehittäjät uupuu. Ainakin vielä.

  2. Enpä kovin yksityiskohtaisesti osaa kommentoida, mutta olen Nokioden omistaja 6110:sta alkaen (joka muuten putosi hankeen hiihtoreissulla ja palautettiin muutaman tunin perästä ehjänä) oli simpukkaa ym. sekä viimeisenä ”aitona” N8, joka minulla toimii edelleen radiona ja kamerana, kunnes tuli Lumia 800. Lumia oli ensimmäinen, joka oli heti valmis – ilman käyttöohjekirjaa. Sitä vaan alkoi käyttää. Ilman suojakumia muuten putosi kivilattialle – ilman vaurioita selviten. Kun kasisatasesta alkoivat appsit poistua, ostin nykyisen 930 -luurini, joka on aivan loistava. Sitä paitsi sopii hyvin Surface2:n kanssa. Surface on kerran takuuvaihdettu, joka vaihto pilven ansiosta onnistui täysin. Surface on itse asiassa kosketusnäytöllinen läppäri, enkä tarvitse muuta. Niin Windows 10 siinä pyörii ilman huolia.

    1. Nokian laatu on aina ollut omaa luokkaansa. Mitä tulee Windows Phoneen, niin tosiaan se on helppokäyttöinen, mutta jotenkin jo vanhentunut. Kehityksen pitäisi olla nopeampaa, muuten käyttöjärjestelmä menettää loputkin käyttäjänsä. Mitä tulee Surface-laitteisiin, niin ne ovat mielestäni onnistuneita sekä erinomaisia käyttää.

  3. Aivan erinomainen kirjoitus, kiitoksia!

    1. Kiitos. Hieman pitkä siitä tuli, mutta oli niin paljon asiaa. 🙂

  4. Itse tein toistepäin sillä en ikinä ole ymmärtänyt suomalaisten nokia kiimaa.5110 On ollut ainoa omistamani nokian valmistama puhelin ja vaikka hyvä peli olikin niin älypuhelinten puolella sony ericsson valmisti tyylikkäämpiä ja mielestäni toimivampia vehkeitä.( P sarja kynäohjauksella ) joista oli helppo hypätä pocket pc aikaan ja windows mobile maailmaan joka johti luonnonmukaisesti androidin pariin.kyllästyminen kuitenkin iski ja lumia 950 kaupan pikatestauksen jälkeen taskuun.Laite tuntuu hyvältä ja olen säästynyt suuremmilta bugeilta.

  5. Lainaus. Viimeisin niitti Windows 10 Mobile käyttöjärjestelmälle minun osaltani oli se, että Microsoft tuo nyt vain ensimmäisenä Insider –päivityksiä Lumia 950, Lumia 950 XL sekä Lumia 550 –puhelimille.

    Tämä ei pidä paikkaansa. Insider fast ringissä tulee muillekkin, esim minun L930 puhelimelle päivitys tasan samaan aikaan kuin 950 ja 950XL

Kommentoi

Lisää aiheesta:Microsoft