
OnePlussan logo.
Kaksi yhdysvaltalaista kongressiedustajaa on vaatinut maan kauppaministeriötä tutkimaan kiinalaisen OnePlussan toimintaa, väittäen yhtiön puhelimien siirtävän käyttäjätietoja Kiinassa sijaitseville palvelimille ilman käyttäjän suostumusta. Asiasta uutisoi Reuters.
Syytösten takana ovat republikaaniedustaja John Moolenaar ja demokraattiedustaja Raja Krishnamoorthi. Heidän mukaansa he ovat nähneet erään kaupallisen toimijan tuottamaa dokumentaatiota, jonka väitetään osoittavan, että OnePlus saattaisi siirtää arkaluontoisia henkilötietoja sekä kuvakaappauksia ilman käyttäjän lupaa Kiinaan.
On kuitenkin huomionarvoista, että mitään konkreettista näyttöä ei ole esitetty. Kaikki perustuu epämääräiseen ”potentiaaliseen” uhkaan ja ”mahdollisiin” tiedonsiirtoihin, eli termeihin, jotka jättävät runsaasti tulkinnanvaraa. Toistaiseksi Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole antaneet kansalaisille virallista varoitusta OnePlussan laitteiden käytöstä, mikä herättää kysymyksiä syytösten vakavuudesta.
OnePlus on osa kiinalaista BBK Electronics -konsernia, johon kuuluvat myös esimerkiksi Oppo ja Realme. Kiinalaisomistus on viime vuosina ajanut useita teknologia-alan toimijoita vastaavanlaisten epäilyjen kohteeksi. Näissäkin tapauksissa varsinaista näyttöä käyttäjätietojen väärinkäytöstä ei ole esitetty, vaikka huoli ulkomaisesta vaikutusvallasta yhdysvaltalaisten käyttäjien dataan elää edelleen.
Useiden riippumattomien tutkimusten mukaan TikTok ei esimerkiksi kerää käyttäjätietoja sen enempää kuin yhdysvaltalaiset teknologiajätit, kuten Meta tai X. Sama pätee tällä hetkellä myös OnePlussaan, ainakin siihen asti, kunnes toisin todistetaan.
Lähde: Reuters