OnePlus on julkaissut uuden tutkimuksen, joka paljastaa suomalaisten huolestuttavan tavan jäädä koukkuun päämäärättömään sisällön selaamiseen, eli doomscrollaukseen. Keskimäärin suomalaiset käyttävät siihen 84 minuuttia päivässä, ja nuorimmassa ikäryhmässä (18–24-vuotiaat) jopa lähes kaksi ja puoli tuntia.
Tutkimuksen mukaan yli kolmasosa (35 %) suomalaisista kokee doomscrollauksen heikentävän heidän tuottavuuttaan ja 27 % kertoo sen vievän myös luovuuden. Lähes puolet vastaajista (49 %) sanoo doomscrollaamisen vaikuttavan heihin negatiivisesti, mikä näkyy ärtymyksenä, väsymyksenä tai ajan menetyksenä.
Doomscrollaus ei rajoitu pelkästään sohvalle. Jopa 46 % suomalaisista on jäänyt selaamaan puhelinta vessassa, 37 % tekee sitä TV:n ääressä ja lähes puolet (49 %) sängyssä. Harvemmat mutta sitäkin hurjemmat tilanteet nousevat myös esiin: 11 % on doomscrollannut koulun tapahtumissa, ja 4 % myöntää tehneensä niin jopa häissä tai treffeillä.
Top 5 doomscrollausaiheet Suomessa ovat:
- Ihmissuhdesisältö (33 %)
- Reality TV ja julkkisdraamat (29 %)
- Raha- ja talousvinkit (28 %)
- Toksinen hyvinvointisisältö (28 %)
- Negatiiviset uutiset (22 %)
OnePlus haluaa herätellä suomalaisia uuden OnePlus Nord 5 -puhelimen lanseerauksen yhteydessä. Yhtiö julkaisee retrohenkisen Brain Rot Blaster -pelin, jossa pelaajat taistelevat doomscrollausta vastaan ja tuhoavat netin toksisia stereotypioita, kuten huijareita, salaliittoteoreetikkoja ja toksisia hyvinvointivaikuttajia.
”On helppo langeta päättömään netin selaamiseen puhelimella kotona, töissä tai jopa rakkaiden seurassa. Mutta miksi tyytyä passiiviseen selaamiseen, kun ajan voisi käyttää uuden luomiseen? OnePlussan Brain Rot Blaster -peli ottaa kantaa luovuutta tappavaa turhaan somen ja uutisten selaamiseen ja haastaa käyttäjät muuttamaan tapojaan, heijastaen OnePlussan Never Settle -henkeä.” OnePlus Euroopan markkinointijohtaja Celina Shi sanoo.
OnePlussan kampanjan slogan ”Älä hyydy, nosta tasoasi” kannustaa käyttämään ruutuaikaa järkevämmin. Yhtiön mukaan lähes puolet suomalaisista (44 %) haluaisi käyttää enemmän aikaa liikuntaan, 40 % luonnossa liikkumiseen ja kolmannes kaipaa lisää aikaa perheelle tai ystäville.
Lähde: OnePlussan tiedote