ArvostelutHMDYleinen

Testissä HMD Pulse Pro – Melkein yllätyin

HMD Pulse Pro

Suomalainen HMD Global on luopunut Nokia-brändistä älypuhelimissaan, jonka myötä markkinoille on tuotu ensimmäiset HMD-brändiä kantavat puhelimet. Ensimmäiset näistä ovat HMD Pulse, Pulse+ sekä Pulse Pro, joista jälkimmäinen päätyi myös SuomiMobiilin testiin. Nyt muutaman viikon mittaisen testailun jälkeen on aika katsoa, miltä yhtiön ensimmäinen pro-puhelin todellisuudessa vaikuttaa.

HMD Pulse Pro ei suuremmin tekniikalla ylpeile, sillä kyseessä on lähes sama laite kuin vanha Nokia G22. Tarjolla on siis 6,56 tuuman kokoinen LCD-näyttöpaneeli HD+ -tarkkuudella, Unisoc T606 -järjestelmäpiiri, 50 megapikselin kaksoiskamera, 5000 milliampeeritunnin akku sekä Android 14 -käyttöjärjestelmä ilman lupausta päivityksistä.

Suomessa HMD Pulse Pro on tullut saataville kesän aikana ja hintaa 6 + 128 gigatavun muistiversiolla on 179 euroa. Väriversioita on kolme, jotka ovat vihreä Glacier Green, violetti Twilight Purple sekä musta Black Ocean.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan uutuuspuhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä ohjelmistoon. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tuttuun tyyliin lataustestin ja pakkastestin, jotka käydään läpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
HMD Pulse Pro (TA-1588)
Mitat: 163.19 x 75.02 x 8.55 mm
Paino: 196 g
Rakenne: Muovirunko / lasi edessä
Näyttö: 6.56 tuumaa / HD+ (1612 x 720) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 90 Hz / 600 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Unisoc T606 (2x 1.6 GHz Cortex-A75 & 6x 1.6 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: ARM Mali-G57
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] / muistikorttipaikka
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2.8") + 2 MP syvyyskamera (f/2.4 / 1/5") + LED-salama
Etukamera: 50 MP etukamera (f/2.0 / 1/2.8")
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 14 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-versioita ja 3 vuotta tietoturvaa
Muuta: Dual-SIM / 20 watin pikalataus (laturi ostettava erikseen) / yksi kaiutin / NFC / IP52
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.0 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Vihreä (Glacier Green) / Violetti (Twilight Purple) / Musta (Black Ocean)
Hinta: 179 €

Myyntipakkaus

HMD Pulse Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

HMD Global toimittaa uutuuspuhelimen vihertävässä myyntipakkauksessa, jota koristaa kuva itse laitteesta sekä HMD-logo ja laitteen mallinimi. Takaosassa on yleisiä tietoja ja yhdellä kyljellä on mainittu laitteen IMEI-tiedot, muistiversio ja muita tarpeellisia yksityiskohtia.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee HMD Pulse Pro -puhelin paperitaskuun käärittynä. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vihko, jossa on käyttöohjeet ja turvallisuustietoja monella kielellä. Lisäksi paketista löytyy myös USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C > USB-C) sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu.

HMD Pulse Pron mukana ei toimiteta tällä kertaa laturia tai suojakuorta, joita on voinut löytyä HMD Globalin puhelimista aikaisemmin. Sisältö on siis melko karsittu, joka kannattaa pitää mielessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoiselta toteutukseltaan HMD Pulse Prossa on paljon samaa Nokia G22 -mallin kanssa, mutta myös eroavaisuuksia on havaittavissa. Yleinen valmistusmateriaali on muovi, joten mitään erikoista ei sen osalta HMD ole mukaan saanut. HMD Pulse Pro on saatavilla kolmessa värissä, jotka ovat vihreä Glacier Green, musta Black Ocean sekä testiinkin saatu violetti Twilight Purple.

Rakenteen osalta takaosa tuntui pikaisella tutkimisella jopa lasilta, mutta nähtävästi se on muovia. Kyseessä on joka tapauksessa kiiltäväksi muovattu takapinta, joka tuntuu kovalta, jonka takia sitä ei heti tunnista muoviksi. Kiitävä pinta tuntui myös hyvin pitävän naarmut loitolla. HMD on myös päällystänyt pinnan likaa hylkivällä pinnoitteella, joten sormenjäljet saa helposti pois. HMD Pulse Pron kehys on mattapintainen, joka osaltaan tuo lisäpitoa laitteelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen etupuolen lasin valmistajaa ei ole vahvistettu, mutta oletettavasti tarjolla ei ole laadukkaaksi todettua Gorilla Glass -lasia. Lasissa on kuitenkin likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet eivät jää siihen liiaksi kiinni. Testijakson aikana näyttölasiin ei saatu aikaiseksi naarmuja, joten ainakin käyttöä se tuntui kestävän. Erillisen suojakalvon asentaminen lasiin ei myöskään ole huono idea.

HMD Pulse Pro ei ole mikään kompakti puhelin, mutta ei mikään liian massiivinenkaan. Laite istuu käteen kohtuullisesti, mutta muotoilun yleinen kulmikkuus on kuitenkin jatkuvasti läsnä. Tämä johtuu laitteen tasaisista kyljistä ja pääosin tasaisesta takaosasta. Itse en tykkää näyttölasia kiertävästä ylimääräisestä muovikehyksestä, joka on HMD Pulse Prossa yllättävänkin suuri.

Puhelimen mitoiksi kerrotaan 163,19 x 75,02 x 8,55 millimetriä ja painoa on jopa 196 grammaa. Kyseessä on jämäkkä puhelin, sillä se ei anna periksi tai päästä suuria natinoita käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. HMD Pulse Pro on myös IP52-luokiteltu, joten se kestää pienen määrän roiskevettä. Kyseessä on mukava lisä tämän hintapisteen puhelimelle.

Laitteen etuosa paljastaa viimeistään kyseessä olevan halpa älypuhelin. Näytössä on nimittäin erittäin paksut kehykset. Lisäksi näytön alareunassa on muita reunoja paksumpi musta kaistale. Näytön yläreunassa on etukameraa varten tehty reikä, joka ei ole suuruudeltaan mikään kaikista pienin. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

HMD Pulse Pron takaosassa on hyvin geneerinen laatikkomainen kamera-alue, joka ulkonee hieman muusta rungosta. Kamera-alueessa on kaksi kameraa, joita korostetaan hopeisella kehyksellä. Lisäksi mukana on LED-salamavalo sekä teksti ”50MP AI CAMERA”, jolla viitataan pääkameraan. Puhelimen takaosassa on myös HMD-logo sekä muita merkintöjä pienellä präntillä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on asetettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Virtapainikkeeseen on integroituna myös sormenjälkilukija. Painikkeet on valmistettu muun rungon tapaisesti muovista, ja niissä on vain kohtuullinen tuntuma. Vasempaan kylkeen on laitettu SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa samaan aikaan kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortti. HMD Pulse Pron yläreuna on jätetty tyhjäksi, mutta alareunasta löytyy 3,5 mm kuulokeliitin, mikrofoni, USB-C-liitin sekä kaiutin.

HMD Global on kertonut panostaneensa HMD Pulse Prossa myös korjattavuuteen, ja laitteessa onkin yhtiön niin sanottu ensimmäisen sukupolven korjattavuus. Puhelimen saa helposti itse avattua ja siihen pystyy vaihtamaan esimerkiksi näytön, akun tai takakuoren. HMD tekee yhteistyötä iFixitin kanssa, joka on luonut korjausoppaat sekä myy varaosia. Tästä lähestymistavasta HMD ansaitsee kiitosta.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

HMD Pulse Pro ei ainakaan kehuskele näytön osalta, vaan toteutus on hyvin perinteikäs alle 200 euron hintapisteessä. Näyttö on kooltaan 6,56 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää HD+ -tasolle, eli siinä on 1612 x 720 pikseliä, joka tekee 265 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 20:9-kuvasuhde, 600 nitin kirkkaus sekä 90 hertsin virkistystaajuus.

Näyttö tuntui ajavan asiansa testijakson aikana, enkä ainakaan itse osannut odottaa enempää. LCD-paneeli toistaa värit kohtuullisesti, mutta sävyt eivät ole kovinkaan tummia. 90 hertsiä on mukava ominaisuus, josta on tullut uusi standardi myös halvoissa puhelimissa. Korkeampi virkistystaajuus tekee kokemuksesta sulavamman ja sen huomaa myös puhelinta käyttäessä. Virkistystaajuutta voidaan säätää mukautuvan (90 Hz) ja vakion (60 Hz) välillä.

HD+ -tarkkuus ajaa mielestäni asiansa tässä hintapisteessä, mutta Full HD+ -tarkkuudesta ei tosin olisi ollut haittaa. HMD Pulse Pron näytöltä esimerkiksi videot näyttävät hieman epätarkoilta, jos on tottunut parempaan. Lisäksi yksittäisiä pikseleitä voi havaita näytöltä, jos oikein tarkkaan katsoo. Kirkkaus on myös vain kohtuullinen, ja välillä tuntui olevan haasteita luettavuuden kanssa auringonvalossa.

Asetuksista on mahdollista säätää valkotasapainoa yksinkertaisen säätimen avulla kylmemmäksi tai lämpimämmäksi. Muilta osin näytön väritoistoa ei pysty säätämään. HMD Pulse Pro tarjoaa Widevine L1 -sertifikaatin, mutta siitä ei tällaisella näytöllä ole suurta iloa.

HMD Pulse Prossa käytetään erikoisesti jo hyvin vanhaa Unisoc T606 -järjestelmäpiiriä, joka on nähty HMD Globalin vuosien takaisissa Nokia-puhelimissakin. Nähtävästi vanhaa järjestelmäpiiriä on jäänyt varastoihin, ja nyt siitä halutaan eroon käyttämällä sitä mahdollisimman monessa eri puhelimessa.

Unisoc T606 on valmistettu 12 nanometrin prosessilla ja siinä on kahdeksan ydintä. Piiri koostuu kahdesta tehokkaammasta 1,6 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A75-ytimestä sekä kuudesta 1,6 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkaprosessorina toimii Mali-G57 MP1. Kyseessä on 4G-yhteyksiin rajoittuva järjestelmäpiiri, joten HMD Pulse Pro ei tarjoile tukea 5G-verkoille.

HMD Pulse Pro -puhelinta myydään 6 gigatavun RAM-muistilla sekä 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla. RAM-muisti perustuu LPDDR4x-standardiin ja tallennustila UFS 2.2 -standardiin. Puhelimessa on myös tuki muistikortille, ja ilokseni sain huomata, että se ei vie laitteen toista SIM-korttipaikkaa.

Unisoc T606 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on melko tuttua kauraa, eikä siltä nyt HMD Pulse Pron kohdallakaan kannata odottaa paljoa. Ajoimme puhelimessa läpi suorituskykytestejä, jotka kertovat karun totuuden suorituskyvystä. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan HMD Pulse Pron suorituskykyä Nokia G22 -puhelimen suorituskykyyn, joissa molemmissa on sama järjestelmäpiiri. Lisäksi vertailukohtana on muutaman kympin kalliimman Samsung Galaxy A15 5G -puhelimen suorituskyvyn tulokset, jossa on parempi Dimensity 6100+ -järjestelmäpiiri.

Testitulokset
HMD Pulse Pro (UT606) Nokia G22 (UT606) Samsung Galaxy A15 5G (MTK D6100+)
AnTuTu: 258 857 pistettä 189 743 pistettä 380 260 pistettä
Geekbench 6 (single): 340 pistettä 372 pistettä (GB 5) 684 pistettä
Geekbench 6 (multi): 1156 pistettä 1343 pistettä (GB 5) 1831 pistettä
PCMark 2.0: 7960 pistettä 7657 pistettä 8681 pistettä
3DMark Wild Life: 429 pistettä 412 pistettä Ei tuloksia*
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskyvyn puute näkyy joka käänteessä. Unisoc T606 ei pysty tarjoamaan niin hyvää kokemusta, että puhelinta olisi miellyttävää käyttää. Vaikka HMD Global on saanut ohjelmiston optimoitua jo kohtuullisesti järjestelmäpiirille, niin hidastelut ovat silti paikoitellen niin tuskallisia, että laite tekisi mieli heittää seinään. Esimerkiksi jos puhelimen käynnistää uudelleen, niin joutuu odottamaan useamman minuutin, että laite on ”kerää itsensä kasaan” ja se alkaa toimimaan. Lisäksi sovelluksien latausajat ovat pitkiä.

Jos puhelimella ei tee muuta kuin soittaa ja satunnaisesti selaa nettiä, niin heikko suorituskyky ei välttämättä haittaa. Jos kuitenkin tekee jotain muuta, niin hitauteen palaa hermo todella nopeasti.

Kuten todettua, niin kyseessä on 4G-laite Itse voisin kaivata jo tässäkin hintapisteessä 5G-tukea, sillä 5G-laitteita saa jo monessa paikassa alle 200 eurolla. 4G-yhteydet riittävät varmasti monelle laitteen kohderyhmästä, ja ainakaan testijakson aikana suurempia ongelmia yhteyksien kanssa ei havaittu. Kaksi SIM-korttipaikkaa löytyy, mutta tukea eSIM-ratkaisulle ei ole. HMD Pulse Pro on onneksi varusteltu NFC:llä, eli puhelinta voi käyttää mobiilimaksamiseen kaupan kassalla.

Äänentoisto on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiikin kuuntelu ei ole miellyttävää. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi puhepainotteisen äänen kuunteluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. HMD Pulse Pro tarjoaa onneksi edelleen perinteikkään 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Langattomien kuulokkeiden ystäville tarjolla on jo vanha Bluetooth 5.0.

Puhelimessa on kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija. HMD Pulse Prossa sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen ja se löytyy oikeasta kyljestä pienestä syvennyksestään. Testien perusteella sormenjälkilukija toimii hyvin, ja avasi lukituksen nopeasti.

Tarjolla on lisäksi etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, joka ei ole mielestäni kovin erikoinen. Kasvojentunnistus oli monessa tilanteessa hitaampi lukituksen avaustyyli kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus ei ole myöskään yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.

Akunkesto ja pakkastesti

HMD Pulse Pron sisällä on kookas 5000 milliampeeritunnin akku, joka on todennäköisesti myös laitteen yksi suurimmista valttikorteista. HMD Global on itse luvannut puhelimelle 59 tunnin mittaisen akunkeston, joka vastaa reilua kahta päivää. Testissä päästiin helposti yhteen päivään, mutta kaksi päivää ei ollut mikään mahdottomuus.

Iltaisin akkua oli jäljellä noin 50 prosentin verran, joka on hyvä saavutus. Akunkesto on siis hyvä, koska puhelimessa ei ole kehittyneimpiä tekniikoita, jotka kuluttaisivat enemmän akkua. HMD Pulse Pro on sellaisille ihmisille sopiva, jotka eivät käytä puhelinta paljoa, mutta haluavat akun kestävän useamman päivän.

Latauksen osalta puhelin ei tuo mukanaan mitään kovin tehokasta pikalatausta, vaan Pulse Prota ladataan 20 watin teholla. Tällä kertaa puhelimen mukana ei toimiteta enää laturia, vaan sellainen on ostettava erikseen.

Testasimme akun latausnopeuden erillisellä HMD Globalin valmistamalla 20 watin pikalaturilla, joten pystyimme tarkastamaan todellisen pikalatauksen toimivuuden. Tulokset lataustestistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

HMD Pulse Pron akun lataus 20 watin pikalatauksella.

HMD Pulse Pron suuren akun lataus onnistuu nyt 100 minuutissa, kun vielä edeltäjässä lataus vaati 115 minuuttia. Lataus on nyt melko perustasolla ottaen huomioon puhelimen hintapisteen.

30 minuutin latauksen jälkeen akkua oli 36 prosenttia ja 60 minuutin latauksen jälkeen akkua oli 72 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 86 minuutissa, jonka jälkeen latausnopeus hidastuu entisestään. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 12 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 29 minuuttia.

Langatonta latausta ei HMD Pulse Prosta luonnollisestikaan löydy, vaan ainoa lataustapa on USB-C-liittimen kautta langallisesti.

HMD Pulse Prolle toteutettiin SuomiMobiilin tuttu pakkastesti, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla HMD Pulse Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille hyvin tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. HMD Global oli kuitenkin estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jäässä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla HMD Pulse Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 11 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 89 prosenttia. Akun kuluminen oli vielä normaalilla tasolla, sillä keskimääräisesti tässä testissä akkua kuluu noin 5-15 prosenttia. Myöskään toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkaskestävyyden osalta HMD Pulse Pro tuntui olevan samalla tasolla kuin monet muutkin HMD Globalin saman hintapisteen laitteet. Akunkuluminen oli normaalia, mutta tulokset eivät olleet parhaimmistoa. Pakkanen ei vaikuttanut muilta osin käyttöön, muuta kuin lataaminen oli estetty.

Kamerat

Kamerat ovat edullisissa puhelimissa usein todella heikkoja, eikä HMD Pulse Prolta kannata odottaa ihmeitä sen osalta. Puhelinta hehkutetaan 50 megapikselin pääkameralla sekä 50 megapikselin etukameralla. Takaosassa on myös toinen kamera, joka on 2 megapikselin syvyyskamera.

50 megapikselin pääkamera on puhelimessa 1/2,8 tuuman kokoinen ja se perustuu Hynix Hi5022 -sensoriin. Pääkameran linssissä on kerrottu olevan f/1.8-aukko ja kamera tukee automaattitarkennusta. Pääkameran kanssa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Tämän seurauksena kuvat ovat oletusarvoisesti 12,6 megapikselin tasoisia, vaikka toki 50 megapikselin kuvienkin ottaminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Pääkamera tuottaa melko kauheaa jälkeä, eikä se edes vastaa odotuksia tässä hintapisteessä. Hyvässäkin valaistuksessa kuvat ovat todella pehmeitä, yksityiskohtia jää pois ja dynaaminen alue on vain kohtuullinen. Lähikuvissa tarkkuus on riittävä, mutta maisemakuvauksessa yksityiskohdat menevät sekaisin. Värit näyttivät monessa tilanteessa luonnollisilta, mutta joissakin tilanteessa ne jäivät todella tummiksi.

Heikossa valaistuksessa kamera ei ole parhaimmillaan, vaan rakeisuus ja epäselkeys lisääntyvät huomattavasti. Yökuvaustilalla kuviin saadaan hieman enemmän valoa, mutta mistään merkittävästä parannuksesta ei ole kyse.

Alapuolella on muutamia pääkameralla otettuja kuvia.

Toista kameraa käytetään ainoastaan parempaa syvyysterävyyttä varten, joten monille sen hyöty jää todella vähäiseksi. Kameralla saadaan parempi syvyysterävyys muotokuvatilassa, mutta samaan tulokseen päästäisiin myös ohjelmistollisilla ratkaisuilla. Eli kyse on turhasta kamerasta.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Videokuvaus onnistuu korkeintaan 1080p 30 fps -tasoisena, mutta laadulta ei kannata odottaa ihmeitä. Videoiden värit näyttävät haaleilta ja pehmeys on erittäin vahvasti läsnä. Eli älä osta HMD Pulse Prota ainakaan videokuvausta varten!

Yksi suurimmista kohokohdista puhelimessa on 50 megapikselin tasoinen etukamera. HMD käyttää samaa sensoria kuin takaosassa. Vaikka megapikseleitä löytyy, niin laatu on järkyttävän kauheaa. Kuvat ovat hyvässäkin valaistuksessa todella pehmeitä, välillä ne jopa tärähtävät ja yksityiskohtia jää pois. Itse en puhelimella otettuja selfiekuvia julkaisisi somessa. Etukamera tukee myös 1080p 30 fps -videokuvausta.

HMD Pulse Pro tuo mukanaan HMD Globalin uusimman kamerasovelluksen, jonka ulkoasu on modernimpi, vaikka monet ominaisuudet ovatkin samat kuin vanhoissa Nokia-laitteissa.

Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on muutamia asetuksia, kuten salama, HDR, Liike sekä pikavalinta Google Lensille. Lisää asetuksia saadaan auki pyyhkäisemällä kamerasovellusta alaspäin, jolloin voidaan muokata kuvasuhdetta, ajastusta, vesileimaa tai ottaa käyttöön 50 megapikselin tila, ruudukko tai tasomittari. HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat yö, muotokuva, valokuva, video ja hidastus. Lisää-välilehden takaa löytyy vielä muutama kuvaustila (ajastettu kuvaus sekä pikakuva).

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös zoomauspainike, jossa on oletusarvoisesti 1x ja 2x tilat. Kamera tulee zoomausta 6-kertaiseksi. HMD Pulse Pron kamerasovelluksessa on päätetty karsia manuaalikuvaustilasta, sillä sellaista ei ole.

Kokemus on parempi kamerasovelluksen osalta, mutta kuitenkin tuskallisen hidas. Esimerkiksi eri tilojen välillä vaihtaminen voi kestää parhaimmillaan sekunteja. Kamerakokemuksen osalta ei kannata odottaa mitään, vaan käyttäjän pitää olla hyvin kärsivällinen.

Käyttöjärjestelmä

HMD Pulse Pro tuo mukanaan Googlen tuoreimman Android 14 -käyttöjärjestelmän, ja HMD Global jatkaa edelleen oman brändinsä kanssa samaa tarinaa kuin Nokia-puhelimissakin. Tarjolla on siis lähes puhdas Android-kokemus, mutta HMD Global on tuonut mukaan joitakin omia optimointeja. Arvostelun kirjoitushetkellä puhelimen tuorein ohjelmistoversio toi mukanaan Googlen toukokuussa 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

HMD Global on luvannut puhelimelle hintaluokassaan riittävän päivitystarjonnan, sillä Pulse Pro tulee saamaan kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa siis, että puhelin tulee saamaan Android 15- ja Android 16 -versiot. Lisäksi tietoturvaa tullaan päivittämään vielä vuoden 2027 keväällä.

Vaikka ohjelmisto on lähes puhdas, niin silti HMD Pulse Pro tuntuu hieman keskeneräiseltä. Ohjelmistoon on jätetty pieniä, mutta itseäni häiritseviä ratkaisuja, joista yksi on jo lukitusnäytöllä. Kello ja päivämäärä ovat lukitusnäytöllä esillä hyvin isona, eikä se vastaa puhtaan Androidin lukitusnäyttöä. Toteutus näyttää halvalta ja nopeasti tehdyltä, joka ei vaan sovi kokonaisuuteen. Eikä kellon muotoa pysty edes itse muokkaamaan.

Vastaavia pieniä yksityiskohtia käyttöliittymässä on useita, joihin HMD on tehnyt jotain muutoksia, mutta lopputulos on vain jäänyt keskeneräiseksi. Puhelimeen on myös esiasennettuna muutamia kolmannen osapuolen sovelluksia, kuten Facebook, jota ei pysty poistamaan. Tämäkin toteutus on täysin kuluttajan aliarvioimista, ja asiat voisi tehdä niin monella tavalla paremminkin.

Ohjelmistokokemus on myös monessa tilanteessa takkuileva ja kaipaisi parannusta. Tietysti puhelimen rajallinen suorituskyky ja yleisesti heikot tekniikat asettavat rajoitteita. Vaikka itse tykkään todella paljon puhtaasta Androidista, niin HMD Pulse Pron ohjelmisto oli pitkästä aikaa sellainen, ettei sitä ollut oikeasti edes mielekästä käyttää.

Yhteenveto

HMD Pulse Pro ei varsinaisesti päässyt vakuuttamaan oikeastaan millään tasolla. Kyseessä on myös HMD-brändin ensimmäinen tuote, joten kovin vahvasti ei mene, jos tämän avulla koitetaan luoda positiivista mielikuvaa uudesta brändistä. Kyseessä on yksi niistä puhelimista, joka kannattaa mielellään jättää pölyttymään kaupan hyllylle.

Puhelimessa on kuitenkin ihan kivat värit ja helppo korjattavuus on selvä vahvuus. Tekniikan osalta HMD Pulse Pron vahvuuksia ovat 90 hertsin virkistystaajuus näytössä, suuri 5000 milliampeeritunnin akku sekä esimerkiksi kuulokeliitin, muistikorttipaikka ja NFC. Myös päivitystuki on riittävällä tasolla alle 200 euron puhelimelle.

Kokonaisuuden kuitenkin yksinkertaisesti pilaa Unisoc T606 -järjestelmäpiirin luokattoman huono suorituskyky sekä keskeneräinen ohjelmistokokemus. Ohjelmistossa kaikki, mitä HMD on lähtenyt muuttamaan ei yksinkertaisesti sovi kokonaisuuteen, jonka lisäksi ohjelmisto tuntui hidastelevalta. Kameroiden osalta tarjolla on edelleen turhaakin turhempi 2 megapikselin syvyyskamera, jonka lisäksi 50 megapikselin pää- ja ultralaajakulmakamerat eivät suuremmin vakuuttaneet.

179 euron hinnalla puhelimelle löytyy haastajia, ja mielestäni onkin järkevämpää ostaa vanhempi puhelin alennuksesta. Esimerkiksi edullisia 5G-puhelimia on jo saanut selvästi alle 200 euron, joille HMD Pulse Pro ei pärjää.

HMD Pulse Pro

4

HMD Pulse Pro on ensimmäinen HMD-brändin puhelin, eikä se suuremmin vakuuta oikein millään osa-alueella.

Hyvää
  • Puhelin on suunniteltu helposti korjattavaksi
  • Näytössä 90 hertsin virkistystaajuus
  • 5000 mAh akusta riittää puhtia
  • Kuulokeliitin, Dual-SIM, muistikorttipaikka ja NFC
  • Riittävä päivitystuki
Huonoa
  • Unisoc T606 -järjestelmäpiiri on tehoton
  • Turha 2 megapikselin kamera
  • 50 megapikselin pää- ja etukamerat eivät vakuuta
  • Keskeneräinen ohjelmisto
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. ”…sekä Android 14 -käyttöjärjestelmä ilman lupausta päivityksistä.”

    Tuo lainauksen teksti taitaa olla virheellistä tietoa koska jutusta saa selville että päivityksiä on luvassa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut