ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor 200 Smart – Yllättävän pätevä älypuhelin suurella näytöllä, iskunkestävällä rakenteella ja IP64-luokituksella

Honor 200 Smart

Honor 200 -mallisto on saanut edullisen jäsenen myös Suomessa, sillä Honor 200 Pro, Honor 200 ja Honor 200 Lite -mallien rinnalle on tuotu saataville Honor 200 Smart. Kyseessä on jatkoa suomalaisten keskuudessa suositulle Smart-sarjalle, jossa ideana on tarjota edulliseen hintaa järkeviä ratkaisuja.

Uuden Honor 200 Smart -puhelimen kohokohdat ovat iskunkestävä rakenne, IP64-luokituksen mukainen vedenkestävyys sekä kookas akku pikalatauksen kanssa. Puhelimessa on myös Snapdragon 4 Gen 2 -järjestelmäpiiri, suuri 256 gigatavun tallennustila sekä Android 14 -käyttöjärjestelmä yhdessä MagicOS 8.0 -ohjelmiston kanssa.

Suomessa Honor 200 Smart tulee saataville 30. syyskuuta, ja 4 + 256 gigatavun versio maksaa 199 euroa. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Midnight Black sekä vihreä Forest Green.

Tässä artikkelissa käymme läpi puhelimen ulkoisen toteutuksen, tekniset ratkaisut, kamerat sekä muut oleelliset asiat. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja lataustestit. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor 200 Smart (ALT-NX1)
Mitat: 166.9 x 76.8 x 8.24 mm
Paino: 193 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.8 tuumaa / Full HD+ (2412 x 1080) / 20.1:9-kuvasuhde / IPS LCD / 120 Hz / 850 nitiä
Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 (2x 2.2 GHz Cortex-A78 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Adreno 613
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50MP pääkamera (f/1.8 / PDAF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 5 MP etukamera (f/2.2)
Akku: 5200 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 35 watin langallinen pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + MagicOS 8.0 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 Android-versio ja 3 vuotta tietoturvaa
Muuta: Dual-SIM / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Vihreä (Forest Green) / Musta (Midnight Black)
Hinta: 199 euroa (4 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Honor 200 Smart -toimitetaan litteässä ja ulkoisesti valkoisessa myyntipakkauksessa, jota koristaa laitteen mallinimi useaan kertaan. Takaosaan on tuotu maininta laturin pois jäämisestä ja yhdellä kyljellä on myös tarra, johon on merkattuna sisältä löytyvän puhelimen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee puhelin. Lisäksi paketissa on erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin (USB-A-to-USB-C). Pakkauksen pohjalla on vielä erillinen pahvi, jossa on kiinnitettynä metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu. Huomion arvoista on, että mukana ei ole enää laturia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lupaa paljon kestävyydellään

Honor 200 Smart ei tuo rakenteen osalta pikaisella vilauksella mitään mullistavaa, vaan näyttää tuiki tavalliselta alemman hintapisteen älypuhelimelta. Honor on kuitenkin panostanut kestävyyteen iskunkestävällä rakenteella, joka on saatu toteutettuna normaalin puhelimen mittoihin.

Materiaaleina Honor hyödyntää hintaluokassa tuttua muovia, joten yllätyksiä ei ole luvassa. Kehys on viimeistelty mattapintaiseksi, josta aina itse tykkään. Takapinta on niin sanottua vegaaninahkaa, eli muovia, joka jäljittelee nahkaa. Honor 200 Smartin kohdalla vegaaninahka ei ole mitenkään liian pehmeää, mutta ei myöskään samalla liian muovisen tuntuista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vegaaninahan vahvuus on sen hyvä kestävyys ja pito. Nahkapinnan ansiosta puhelin ei ole kuivissakaan käsissä liian liukkaan tuntuinen. Lisäksi vegaaninahka kestää usein hyvin kulutusta, eikä testijakson aikana siihen saatu mitään häiritsevää jälkeä aikaiseksi. Honor on myös kuvioinut vegaaninahan erilaisilla ruuduilla tuodakseen hieman lisää ilmettä myös halpaan puhelimeen.

Honor 200 Smartia mainostetaan viiden tähden iskunkestävyydellä, sillä sveitsiläinen SGS on testannut laitteen. Puhelimen rakenteessa on ”vaimennusarkkitehtuuri”, jonka ansiosta laite ottaa vastaan iskut ja kolhut. Puhelimen näytön suojana on myös karkaistua lasia, jonka luvataan yhdessä uudenlaisen rakenteen kanssa kestävän käyttöä. Tietysti kyseessä on vain puhelin, mutta Honorin lupaukset antavat varmasti enemmän mielenrauhaa puhelimen tippuessa.

Testijakson aikana ei laitetta lähdetty väkisin tiputtelemaan. Honor 200 Smart tippui kuitenkin muutamaan kertaan noin 1,5 metrin korkeudelta maahan, ja siitä se myös selvisi. Näyttöön Honor on tehtaalla asentanut muovisen suojakalvon, joka suojaa lasia varmasti ensimmäiset viikot. Näytön valmistajaa ei ole kerrottu, joten se ei todennäköisesti ole Gorilla Glass -lasia.

Yksi Honor 200 Smartin vahvuus omassa hintapisteessään on IP64-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys. Virallisesti IP64 tarkoittaa, että puhelin on täysin pölynkestävä ja se olisi myös suojattu roiskevettä vastaan kaikista suunnista. IP64 ei lupaa puhelimen olevan täysin vedenkestävä, mutta sen pitää kestää esimerkiksi roiskeet ja kevyen sateen.

Honor itse mainostaa puhelimen kestävän jopa ”kolmen minuutin pesun”, eli laite pitäisi pystyä laittamaan esimerkiksi vesihanan alle pestäväksi. Honor myös mainitsee uutuuspuhelimen kestävän vahingossa tapahtuvan ”altistuksen vedelle ja jopa upotuksen uima-altaaseen”. Honor myös lupaa puhelimen olevan testatun kestämään vedessä 0,25 metrin syvyydessä 3 minuuttia sekä 0,5 metrin syvyydessä 1 minuutin ajan. Takuu ei kuitenkaan kata veden aiheuttamia vaurioita.

Omassa alle 200 euron hintapisteessä Honor 200 Smart on yllättävänkin kestäväksi luotu. Selvästi lähestymistapa on enemmän ollut tarjota käyttöä kestävä toteutus, jossa mielestäni Honor on nyt onnistunut.

Muotoilun osalta puhelin ei ole kovinkaan massasta poikkeava tai ergonominen. Kulmikkaan ja kookkaan rakenteen takia puhelimen istuvuus käteen ei ole parasta, mitä voisi Honorilta odottaa. Laite on kuitenkin viimeistelty hyvin ja saumat ovat kohdallaan. Tietysti Honor 200 Smartin näyttöä kiertää ylimääräinen musta muovikaistale, joka on jopa yllättävän kookas.

Honor 200 Smartin mitoiksi on kerrottu 166,9 x 76,8 x 8,24 millimetriä. Painoa on kerrottu olevan 193 grammaa, joka on yllättävän paljon tämän kategorian puhelimeksi. Laadullisesti Honor 200 Smart on kohtuullinen, sillä laite kyllä antaa hieman periksi ja päästelee natinoita sitä käsien välissä taivuteltaessa.

Etuosaltaan Honor 200 Smart ei tuo mukanaan yllätyksiä, sillä valtaa pitää suuri näyttö ja sen paksuhkot kehykset. Näytön yläreunassa on etukameraa varten tehty reikä. Takaosassa on neliömäinen kamera-alue, jossa on kaksi kameraa ja LED-salamavalo. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta, joten laite pääsee keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on tuotu äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkilukija. Kaikkien painikkeiden tuntuma ja vaste ovat kohtalaiset. Honor 200 Smartin vasempaan kylkeen on sijoitettuna ainoastaan SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä infrapunalähetin, ja alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä kuulokeliitin.

Teknisesti järkevä

Näytön osalta Honor 200 Smart on tuttua omaa kategoriaansa, mutta Honor on myös samalla tehnyt järkeviä ratkaisuja sen osalta. Vaikka käytössä on LCD-paneeli laadukkaamman OLED:n tilalta, niin muiden teknisien ominaisuuksien osalta näyttö on pätevä. Tarjolla on esimerkiksi Full HD+ -tarkkuus sekä 120 hertsin virkistystaajuus. Lisäksi kokoa on 6,8 tuumaa, joten se on oikeasti suuri.

LCD-näytölle tuttua pientä varjostusta on havaittavissa näytön kulmissa sekä kamerareiän ympärillä, mutta muuten kokonaisuus on kunnossa. Näyttö toistaa värit riittävän hyvin, vaikka tietynlainen sinertävyys on läsnä ja musta ei ole oikeasti mustaa, vaan enemmän harmaata. Kirkkaus on myös moneen tilanteeseen hyvin riittävä, sillä Honor lupaa sen yltävän 850 nitiin. Tietysti kirkkaassa auringonvalossa pientä haastetta voi olla havaittavissa.

120 hertsin virkistystaajuus on toteutukseltaan hyvin perinteikäs. Joko käytössä on 60 tai 120 hertsiä pakotettuna. Lisäksi käytössä on dynaaminen tila, jossa näyttö vaihtaa 60, 90 ja 120 hertsin välillä sisällön mukaan. Yleisesti itse koin näytön takaavan sulavan käyttökokemuksen.

Suuren näytön ja Full HD+ -tarkkuuden ansiosta näytöltä on mielekästä kuluttaa sisältöä. Ainakin itse olen tyytyväinen siitä, että Honor ei ole karsinut näytön tarkkuudesta, vaikka monet alle 200 euron puhelimet tarjoavatkin vain HD+ -tarkkuuden. Honor ainakin erottuu joukosta edukseen.

Suorituskyvyn osalta Honor 200 Smart ei ole yllättävä, mutta tuo kuitenkin alle 200 euron hintapisteeseen kohtuullisen ratkaisun. Käytössä on siis Qualcommin kehittämä Snapdragon 4 Gen 2 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on viime vuonna julkaistu piiri, joka on suunnattu juurikin tämän hintapisteen laitteille.

Snapdragon 4 Gen 2 -järjestelmäpiiri on valmistettu melko kehittyneellä 4 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Se rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A78-ytimestä sekä kuudesta 2,0 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A55-ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 613. Qualcomm on mainostanut järjestelmäpiirin suorituskyvyn olevan aikaisempaa 10 prosenttia parempi.

Honor 200 Smart on saatavilla Suomessa yhdessä muistivariantissa, joka tarjoaa 4 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Honor hyödyntää LPDDR4x-RAM-muistia, joka on hyvin yleinen keskihintaluokassa. Sisäinen tallennustila perustuu jopa yllättävästi uudempaan UFS 3.1 -standardiin, joka toimii nopeammin ja tehokkaammin.

Suuri tallennustila on yksi puhelimen valttikorteista. Usein kilpailijat tarjoilevat 64 tai 128 gigatavun sisäiset tallennustilat, mutta Honor 200 Smartissa on kaksin- tai jopa nelinkertaisesti enemmän tilaa. Toki vastapainona puhelimessa ei ole tukea muistikortille, joka usein tästä hintapisteestä vielä löytyy.

Suorituskyvyn osalta Snapdragon 4 Gen 2 on perustasoa, mutta ei kuitenkaan liian huono. Suorituskyky riittää päivittäistä käyttöä ajatellen, mutta aktiivisesti esimerkiksi pelaamista varten suorituskykyä ei ole suunniteltu. Tehot tuntuivat riittävän hyvin sosiaalisen median selaamiseen tai kevyisiin peleihin.

Mutta tietysti tietynlaista hidastelua nähtiin myös, joka on monesti hyvin yleistä tässä hintapisteessä. Esimerkiksi kamerasovellus tuntui olevan todella hidas, eikä puhelimen suorituskyky riittänyt siihen, että voisi nopeasti vaihtaa kuvaustilojen välillä. Muuten ohjelmisto toimi hyvin, ja häiritsevää hidastelua oli yllättävän vähän.

Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Honor 200 Smartin saamia suorituskykytestin tuloksia Honor 200 Liten ja Samsung Galaxy A15 5G:n vastaaviin tuloksiin. AnTuTu-testi ei ollut käytettävissä, mutta muiden tuloksien perusteella kyseessä on tuttua alempaa hintapistettä.

Testitulokset
Honor 200 Smart (SD4G2) Honor 200 Lite (MTK D6080) Samsung Galaxy A15 5G (MTK D6100+)
AnTuTu: Ei tuloksia* 424 149 pistettä 380 260 pistettä
Geekbench 6 (single): 910 pistettä 785 pistettä 684 pistettä
Geekbench 6 (multi): 1581 pistettä 1989 pistettä 1831 pistettä
PCMark: 8026 pistettä 8775 pistettä 8681 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 152 pistettä 367 pistettä 335 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Snapdragon 4 Gen 2 -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut Snapdragon X61 -5G-modeemin, jonka avulla Honor 200 Smart pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Testijakson aikana 5G-yhteydet toimivat puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia mobiiliverkkojen kanssa. Honor on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 5 -yhteydelle. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.

Yksi selvä puute puhelimessa on eSIM, jolle ei tukea löydy. Mielestäni tässä hintapisteessä eSIM-tuki tietenkin saisi jo olla, ja se kannattaa nyt ottaa huomioon.

Äänentoiston osalta Honor 200 Smart on kategoriassaan tuttua tasoa, mutta tarjolla on kuitenkin nyt myös stereokaiuttimet. Honor käyttää alareunan pääkaiuttimen rinnalla myös puheluihin käytettävää kuuloketta toteuttaakseen stereoäänen. Pääkaiutin on kuitenkin selvästi voimakkaampi, joten ääni ei ole kaiuttimien välillä kovinkaan tasapainossa.

Yleisesti äänenlaatu ei yllätä. Se on oikeasti heikko ja Honor 200 Smart korostaa aika paljon teräviä ääniä ja bassoäänet tulevat selvästi vähemmän esille – jos ei ollenkaan. Lisäksi heikkolaatuista ääntä ei ole kovinkaan mielekästä kuunnella. Honor on myös toteuttanut niin sanotun 300% -äänitilan, joka tekee äänestä todella voimakkaan ja sen ansiosta ääni kuuluu hyvin esimerkiksi ulkoilmassa. Jatkuvaa musiikin kuuntelua varten se ei kuitenkaan ole.

Musiikkia varten puhelimeen kannattaa yhdistää kuulokkeet, sillä Honor 200 Smartista löytyy perinteikäs 3,5 mm kuulokeliitin! Jos langallisia kuulokkeita ei kuitenkaan enää halua käyttää, niin tietysti Bluetooth-kuulokkeetkin voidaan yhdistää Bluetooth 5.0 -yhteyden ylitse.

Hinnastaan huolimatta Honor 200 Smart tuo mukanaan sormenjälkilukijan. Itse tätä hieman epäilin jopa, sillä virtapainike on niin pieni, että en uskonut siihen sormenjälkilukijan mahtuvan. Mutta sellainen on, ja se on myös sijainniltaan erinomaisessa paikassa. Lukituksen saa nimittäin avattua samaan aikaan kun avaa puhelimen.

Sormenjälkilukija oli puhelimessa todella nopea ja laitteen lukitus aukesi lähes välittömästi, kun sormi asetettiin lukijalle. Sormenjälkilukija on siis käytettävyydeltään erinomainen, joka on ollut Honorin puhelimissa valttikortti aikaisemminkin. Honor 200 Smart tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mikä toimi muutamien testien perusteella nopeasti. Kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.

Honor 200 Smartin sisuksiin on saatu kookas 5200 milliampeeritunnin akku, joka on puhelimen yksi suurimmista valttikorteista. Honor itse lupaa akun riittävän ”koko päiväksi ilman huolta”, ja tämä todennettiin myös testijakson aikana.

Päivän aikana akku ei koskaan loppunut kesken, vaan se riitti pitkälle. Todennäköisesti kahdenkin päivän akunkesto voidaan saavuttaa, jos laitetta käyttää vähän. Tietysti hyvä akunkesto saadaan saavutettua puhelimen perustekniikoiden avulla, sillä Honor 200 Smartissa ei ole mitään suuresti akkua kuluttavaa. Lisäksi ottaen huomioon laitteen rajoittuneen suorituskyvyn, niin myös käyttö on astetta kevyempää.

Latauksen osalta Honor 200 Smart tukee 35 watin tehoista Honor SuperCharge -pikalatausta. Honor ei toimita laturia mukana, eikä puhelimesta löydy varsinaista tukea Power Delivery -pikalatausstandardille, vaan 35 watin teho saavutetaan ainoastaan Honorin omilla latureilla. Honor ei ole myöskään antanut mitään tarkempaa tietoa akun latausnopeudesta.

Pystyimme kuitenkin testijakson aikana tarkistamaan latausnopeuden Honorin omalla laturilla, ja lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Honor 200 Smartin pikalataus 35 watin teholla.

Kuvaajasta nähdään Honor 200 Smartin latautuvan tyhjästä täyteen 80 minuutissa, eli lataus vie lähes puolitoista tuntia. 30 minuutissa akkua on saatu 38 prosenttia ja 45 minuutissa akkua on 62 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 68 minuutissa. Tällä kertaa lataus ei hidastunut aivan liiaksi lopussa, vaan erikoisesti lataus oli aluksi todella hidasta, kunnes se lähti nopeutumaan.

Omassa hintaluokassaan lataus on kohtuullista ja ymmärrettävällä tasolla. USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Honor 200 Smartissa, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta. Puhelin tarjoaa myös käänteisen latauksen, eli sen avulla voidaan ladata muita laitteita langallisesti.

Testijakson aikana Honor 200 Smart pääsi SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor 200 Smart laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akun varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. LCD-tekniikan takia näyttö muuttui hyytelömäiseksi, mutta toimi hyvin. Myös kyljestä löytyvä sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera oli käytettävissä, mutta salaman käyttöä oli rajoitettu. Honor ei ollut estänyt puhelimen, vaikka se tuntuikin hidastuvan.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Honor 200 Smartin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 10 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 90 prosenttia. Akun kuluminen oli vielä ymmärrettävää, mutta ei mitenkään liian hyvällä tasolla. Yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti Honor 200 Smartin kestävän pakkasta pitkälti samalla tavalla kuin muutkin edullisemmat Honorin puhelimet.

Kamerat

Kameroiden osalta alle 200 euron puhelimelta ei kannata odottaa yllätyksiä, eikä sitä myöskään Honor 200 Smart pääse tarjoamaan. Takaosan suureen kamera-alueeseen on saatu mahdutettua ainoastaan kaksi kameraa, joista toinen on käyttökelpoinen. Eli kaksikkona toimii siis 50 megapikselin pääkamera sekä 2 megapikselin syvyyskamera.

Honor ei ole kertonut pääkamerasta oikeastaan mitään mielenkiintoista, jonka takia tekniset yksityiskohdat ovat vähissä. 50 megapikselin pääkamerassa on f/1.8-aukolla varusteltu linssi sekä automaattitarkennus. Kameran sensorista ei ole tietoa. Honor hyödyntää kuitenkin pikseleiden yhdistämistekniikkaa, sillä lopputuloksena kuvien tarkkuus on 12,5 pikseliä. Tietysti 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä tilassaan.

Pääkamera ei ole liian toivoton tapaus, vaan se riittää hyvin peruskuvaamiseen. Hyvässä valaistuksessa kuvat tarjoavat mukavan terävyyden ja kohtuullisesti yksityiskohtia. Värit taltioituvat luonnollisesti ja dynaaminen alue on kohtuullinen. Heikossa valaistuksessa kamera ei yllätä, vaan kuvat jäävät hyvin tummiksi ja kamera ei edes yritä parantaa kokonaisuutta kovin paljoa.

Mielestäni kamera on sellainen, mitä tässä hintapisteessä voi odottaa saavansa. Kameralla kyllä kuvaa, mutta ei kannata odottaa mitään mullistavaa lopputulosta. Alapuolella on muutamia kuvia, joista kukin näkee mihin kamea oikeasti pystyy.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Toinen kameroista on 2 megapikselin syvyyskamera, jota voidaan luonnehtia turhaksi. Sitä käytetään muotokuvatilassa, mutta todellisuudessa samaan lopputulokseen päästäisiin myös hyödyntämällä ohjelmistollisia ratkaisuja. Onneksi Honor 200 Smarttiin ei ole kuitenkaan enää saatu mukaan turhaa makrokameraa. Tietysti ultralaajakulmakameraa ei ole tarjolla, mutta alle 200 euron hintaluokassa pääkamerakin on mielestäni tarpeeksi.

Honor 200 Smartin videokuvaus rajoittuu korkeintaan 1080p 30 fps -tasolle, joka johtuu jo käytetyn järjestelmäpiirin rajoitteista. 1080p-videokuvaus on välttävää, joten puhelinta ei ole luotu videokuvausta ajatellen.

Etukameran tarkkuudesta on tällä kertaa karsittu todella, sillä Honor 200 Smartissa sen tarkkuus on vaivaiset 5 megapikseliä. Puhelinta ei ole luotu aktiiviselle selfiekuvaajalle, sillä kuvat ovat joka tilanteessa pehmeitä sekä epätarkkoja. Kamera toimii erityisesti videopuheluita ajatellen. Videokuvaus onnistuu etukameralla myös 1080p 30 fps -tarkkuudella.

Käyttöjärjestelmä

Ohjelmiston osalta Honor 200 Smart on tuttu, sillä käytössä on Googlen tuore Android 14 -versio sekä Honorin uusin MagicOS 8.0 -käyttöliittymä. Koska kyseessä on edullinen puhelin, niin tietyistä ohjelmisto-ominaisuuksista on kuitenkin karsittu. Testijakson lopuksi tuoreimman ohjelmistoversion mukana oli Googlen 1. syyskuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityslupauksen osalta Honor 200 Smart on vain kohtuullisella tasolla, sillä puhelin saa kaksi Android-versiopäivitystä sekä kolmen vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Mielestäni kyseessä on vähimmäislupaus, mitä tässä hintapisteessä voi odottaa saavansa, mutta se ei ole lähelläkään esimerkiksi Samsungin tarjoamaa 4 + 5 vuotta.

Odotettavasti Honor 200 Smart saa Android 15- ja Android 16 -päivitykset sekä tietoturvapäivityksiä vielä syksyllä 2027. Honor ei ole kuitenkaan ollut viime vuosina mikään nopein päivityksien jakelun kanssa, vaan esimerkiksi Googlen tänä vuonna julkaisemaa Android 15 -päivitystä saa varmasti odottaa pitkälle ensi vuoteen.

Ohjelmiston osalta on hyvä nostaa Honorin kohdalla esille Googlen palvelut, jotka siis ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

MagicOS 8.0 -käyttöliittymä on Honorin uusin näkemys siitä, mitä Androidin pitäisi olla. Honorin mukaan mukana on ”vertaansa vailla olevia innovaatioita”, ja ohjelmiston pitäisi tarjota saumaton ja älykäs käyttäjälle personoitu kokemus.

Kalliimmista Honor-puhelimista tuttuja toimintoja, kuten Magic Portalia tai Magic Ringiä ei ole Honor 200 Smarttiin saatu. Tästä huolimatta mukana on Magic Capsule, joten aivan kaikesta uudesta ei ole luovuttu. Lisäksi MagicOS 8.0 tuo mukanaan uuden lukitusnäytön, jota voi muokata aikaisempaa henkilökohtaisemmaksi.

Puhelimessa on myös päivitetty ilmoitus- ja pikavalikko. Ilmoitusvalikon saa auki pyyhkäisemällä alaspäin näytön vasemmasta yläreunasta ja pikavalikon saa auki pyyhkäisemällä oikeasta yläkulmasta. Pikavalikossa on nyt aikaisempaa monipuolisimmat säädöt ja sieltä on mahdollista hallita musiikkia, ääntä, näytön kirkkautta sekä yhteyksiä.

Magic Capsule on kopioitu Applelta, sillä kyseessä on ohjelmisto, joka on rakennettu etukamerareiän ympärille. Honorin mukaan se mahdollistaa paremman vuorovaikutuksen, sillä napauttamalla kamerareikää saa esille paljon enemmän tietoja käytössä olevista sovelluksista.

Magic Capsule näyttää muun muassa musiikin toiston etukameran ympärillä ja painamalla sitä saadaan hallintapainikkeet esille. Magic Capsule toimii myös puheluissa, ajastimessa, herätyksessä ja muutamissa muissa kohdissa. Valitettavasti kolmannen osapuolen sovellukset eivät tue toiminnallisuutta samalla tavalla kuin Applen ekosysteemissä.

Toinen älykkäämpi ominaisuus kantaa nimeä ”Globaalit suosikit”. Sen avulla voi laittaa kolmea sormea näytöllä alaspäin sipaisemalla esimerkiksi verkkosivut muistiinpanoiksi. Eli jos haluat lukea jonkin artikkelin esimerkiksi paikassa jossa ei ole nettiyhteyttä, niin sen voi siirtää muistiinpanoihin luettavaksi myöhemmin.

Muilta osin käyttöliittymä kokemus on edelleen kuin paluu Huawein aikaan. Kuvakkeet ja yleinen ilme ovat jo vanhentuneet, eikä Honor hyödynnä Googlen tekemiä Androidin laajuisia muotoiluelementtejä, kuten Material Youta. Mielestäni Honorin pitäisi uudistaa käyttöliittymää selvästi, jotta päästäisiin kokonaan eroon Huawein taakasta ja yhtiö pystyisi rakentamaan omaa identiteettiään.

Honor 200 Smart ei ole ohjelmiston osalta yhtään hullumpi, vaikka odotukset eivät olleet korkealla. Yleisesti alle 200 euron hintaiset puhelimet ovat hieman hitaita tai ohjelmisto on jätetty optimoimatta. Honor 200 Smartin kohdalla käyttöliittymä toimi pääosin sulavasti ja ilman suurempaa hidastelua. Tietysti toisinaan nähtiin pientä tahmaisuutta, mutta se ei ollut liian häiritsevää.

Honor 200 Smart on ohjelmistokokemuksen osalta oman kategoriansa parhaimmistoa.

Yhteenveto

Vaikka uutuuspuhelin on aivan eri maailmasta kuin muut Honor 200 -sarjalaiset, niin se kuitenkin onnistuneesti jatkaa edullista Smart-tuotemallistoa. Uutuuspuhelimessa on perinteikäs 200 euron hintapisteen tekninen toteutus, mutta myös muutama erityinen vahvuus.

Honor 200 Smart erottuu edukseen joukosta iskunkestävyydellään, IP64-luokituksen mukaisella vedenkestävyydellään sekä kategoriassaan erittäin suurella 256 gigatavun tallennustilalla. Lisäksi puhelimen selviä vahvuuksia ovat pitkä akunkesto 5200 milliampeeritunnin akun ansiosta, jonka lisäksi puhelimessa moneen tilanteeseen riittävä suorituskyky sekä monipuolinen MagicOS 8.0 -ohjelmisto.

Tietysti, koska kyseessä on edullinen puhelin, niin kaikkea ei voi aina saada. Honor 200 Smarttiin on saatu mahtumaan vain yksi käyttökelpoinen kamera ja tuettuna ei ole yleisiä pikalatausstandardeja. Päivityslupaus voisi olla myös parempi, mutta se ei ole kuitenkaan luokattoman huono.

Suomessa Honor 200 Smart on saatavilla 30. syyskuuta laajasti useiden jälleenmyyjien kautta. Hintaa puhelimella on 199 euroa 4 + 256 gigatavun muisteilla, ja saatavilla ovat väriversiot vihreä Forest Green sekä musta Midnight Black.

Honor 200 Smart

8

Honor 200 Smart ei ole hullumpi perustason älypuhelin, sillä siinä on tarkka näyttö, suuri tallennustila, IP64-luokitus sekä iskunkestävä rakenne.

Hyvää
  • Kestäväksi suunniteltu rakenne
  • IP64-luokitus (luvattu kestävän jopa 3 minuutin pesu)
  • Suuri näyttö sellaista tarvitsevalle
  • 5G-yhteydet
  • Suuresta akusta riittää puhtia + 35 watin pikalataus
  • Suuri tallennustila (256 Gt, UFS 3.1)
  • Kuulokeliitin ja stereokaiuttimet
Huonoa
  • Vain yksi käyttökelpoinen kamera
  • Tuettuna ei ole yleisiä pikalatausstandardeja
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Päivityslupaus voisi olla parempi
  • Ohjelmistossa hieman ylimääräistä hidastelua
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut