ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei MateBook D 14 ja D 15 -kannettavat tietokoneet – loistavia vaihtoehtoja erityisesti opiskelijoille

Huawei MateBook D -kannettavat.

Tällä kertaa olemme SuomiMobiilissa testanneet Huawein uudet Suomessa myyntiin tulleet MateBook D -malliston kannettavat tietokoneet, jotka ovat suunnattu erityisesti opiskelijoille, mutta tarjoavat silti hyviä ominaisuuksia myös muille kohderyhmille. Pääsimme testaamaan malliston molemmat uutuuslaitteet, jotka ovat siis MateBook D 14 ja MateBook D 15. Molemmat kannettavat tietokoneet ovat teknisesti sekä ulkoisesti hyvin identtisiä, mutta toki myös pieniä eroavaisuuksia löytyy.

Huawei on panostanut MateBook D -kannettavissa erityisesti hyvään suorituskykyyn hintaluokassaan, mutta myös hyvään kokonaistuntumaan sekä monipuolisiin liitäntöihin. Huawei on laittanut kannettaviin myös omia ominaisuuksia, vaikka niissä käytettävä Windows 10 -käyttöjärjestelmä on hyvin lähellä puhdasta. Suomessa molempien uusien MateBook D -kannettavien hinnoittelu asettuu 750 euron alapuolelle, ja tällä kertaa 15-tuumainen versio on edullisempi ja 14-tuumainen hieman kalliimpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka olemme SuomiMobiilissa aikaisemmin keskittyneet erityisesti älypuhelimien testaamiseen, niin tällä kertaa otetaan katsaus kannettaviin tietokoneisiin, sillä laitteiden testausmahdollisuus tarjoutui myös meille. Koska meillä ei ole kattavampaa käyttökokemusta kilpailijoiden vastaavista laitteista, niin tässä artikkelissa tulemme perehtymään vain MateBook D -kannettaviin muutamien viikkojen käyttökokemuksien perusteella. Tulemme siis artikkelissa tarkastelemaan kannettavien vahvuuksia ja heikkouksia, jotka pohjautuvat täysin testijakson aikana tehtyihin havaintoihin.

Tekniset tiedot
Huawei MateBook D 14 Huawei MateBook D 15
Mitat: 322.5 x 214.8 x 15.9 mm 357.8 x 229.9 x 16.9 mm
Paino: 1.38 kg 1.53 kg
Rakenne: Alumiini ja muovi Alumiini ja muovi
Näyttö: 14 tuumaa / IPS LCD / 1920 x 1080 pikseliä / 250 nitiä / 16:10-kuvasuhde 15.6 tuumaa / IPS LCD / 1920 x 1080 pikseliä / 250 nitiä / 16:9-kuvasuhde
Suoritin: AMD Ryzen 5 3500U AMD Ryzen 5 3500U
Grafiikka: AMD Radeon Vega 8 AMD Radeon Vega 8
Jäähdytys: Shark Fin Fan 2.0 Shark Fin Fan 2.0
Muisti: 8 Gt RAM-muistia (DDR5) / 512 Gt tallennustilaa (SSD) 8 Gt RAM-muistia (DDR4) / 256 Gt tallennustilaa (SSD)
Kamera: 1 MP (720p HD) / nousee ylös näppäimistöstä 1 MP (720p HD) / nousee ylös näppäimistöstä
Akku: 56 Wh 42 Wh
Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home Windows 10 Home
Muuta: Sormenjälkilukija integroitu virtapainikkeeseen Sormenjälkilukija integroitu virtapainikkeeseen
Liitännät: USB-A 3.0 / USB-A 2.0 / USB-C / HDMI / 3.5 mm kuulokeliitin USB-A 3.0 / 2x USB-A 2.0 / USB-C / HDMI / 3.5 mm kuulokeliitin
Ääni: Kaksi 2W kaiutinta Kaksi 2W kaiutinta
Värit: Hopea Hopea
Hinta: 749 euroa 699 euroa

Ulkoisesti laadukkaita tietokoneita

Huawei on pystynyt rakentamaan MateBook D -kannettavista yllättävän laadukkaita, mikä johtuu erityisesti materiaalina käytetystä alumiinista. Molemmat Huawein uutuuskannettavat jakavat hyvin samanlaisen ulkoisen muotoilun, joka on valmistettu pääosin alumiinista. Muovia löytyy pääasiassa vain näytöstä ja näppäimistöstä. Huawei hyödyntää mielestäni laadukkaalta vaikuttavaa mattapintaista muovia, joka ei ainakaan huononna hyvää laatuvaikutelmaa.

Huawei on ilmoittanut MateBook D 15 -mallin painoksi 1,53 kiloa. MateBook D 14 -version vastaava paino on 1,38 kiloa. Molemmat kannettavat ovat mukavan kevyitä, vaikka toki suuremmalla versiolla on luonnollisesti myös hieman enemmän painoa. Keveytensä ansiosta molempia laitteita on mukava kanniskella mukana esimerkiksi repussa. Suuremman MateBook D 15:n mitoiksi on ilmoitettu 357,8 x 229,9 x 16,9 millimetriä ja pienemmän MateBook D 14:n mitoiksi vastaavasti 322,5 x 214,8 x 15,9 millimetriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei MateBook D 14:n ja MateBook D 15:n kokoero.

Kevyen ja kompaktin rakenteen ohella molemmat MateBook D -malliston jäsenet ovat lisäksi jämäköitä, eivätkä ne anna kovinkaan helposti periksi taivuteltaessa. Molemmissa ehkä hieman pisteitä tiputtava rakenteellinen seikka on se, että kiinni ollessa kannetavien päälipuoli antaa hieman periksi, mihin ainakaan itse en ole tottunut. Toki on hyvä ottaa huomioon, että olen aikaisemmin käyttänyt selvästi kalliimpia kannettavia tietokoneita. Testijakso MateBook D -kannettavien tietokoneiden parissa kuitenkin antoi kuitenkin erittäin positiivisen kuvan siitä, että alle 750 eurolla voi nykypäivänä saada jo erittäin laadukkaanoloisen kannettavan tietokoneen.

Henkilökohtaisesti tykästyin MateBook D -malleissa minimalistiseen muotoiluun, joka on myös samalla erittäin tyylikäs. Suomessa molemmista on tarjolla vain hopea väriversio, joka on varsin standardi ja sopii mielestäni tietokoneille erittäin hyvin. MateBook D:n takaosa on koristetultu suurella Huawein logolla ja kun laite avataan, niin sisältä paljastuu varsin perinteikäs läppärin kokonaisuus. Näytössä on minimoidut kehykset ja muun muassa etukamera on joutunut siirtymään näytön tieltä. Etukamera on piilotettu näppäimistöön oman pop-up-näppäimen sisälle.

MateBook D -malleissa on myös yllättävän monipuolisesti liitäntöjä, jotka kaikki sijaitsevat läppäreiden oikealla tai vasemmalla kyljellä. Huomionarvoista on myös se, että MateBook D 15 on varusteltu suuremmalla määrällä liitäntöjä kuin MateBook D 14. Huawei on varustellut MateBook D 15 -mallin yhdellä USB-A 3.0 -liitännällä, kahdella USB-A 2.0 -liitännällä, yhdellä USB-C-liitännällä, HDMI-liitännällä sekä perinteikkäällä 3,5 millimetrin audioliitännällä. MateBook D 14 -mallista löytyy samat yhtä USB-A 2.0 -liitäntää lukuun ottamatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttö

Huawei on laittanut MateBook D 15 -malliin suuremman 15,6 tuuman IPS-paneelin, jonka tarkkuus on Full HD -tasolla. Näytössä on siis 1920 x 1080 pikseliä, mikä on monessa tilanteessa riittävä tarkkuus, mutta hieman suuremman resoluution näyttöön tottuneena kannettavan näyttö vaikuttaa hieman epätarkalta. MateBook D 14 -mallissa on selvästi pienempi 14-tuuman IPS-paneeli, mutta tarkkuus on sama Full HD. Kummassakaan MateBook D -mallissa ei ole kosketusnäyttöä ja molempien näyttö on mattapintainen. Mattapinta estää ympäristön heijastumisen näytölle, mikä on mielestäni hyvä seikka näytöissä.

Näytöt kykenevät 250 nitin kirkkauteen, joka riittää monessa tilanteessa. Testijakson aikana ei ainakaan tullut vastaan tilannetta, jossa näytöstä ei olisi saanut selvää. Ehkä suurin pettymys erityisesti 15-tuumaisessa versiossa oli värintoisto, joka tuntui toisinaan erittäin heikolta. Jos tarkastellaan MateBook D -mallien näyttöjen teknisiä ominaisuuksia keskenään, niin suuria eroavaisuuksia ei ole havaittavissa. Itse kuitenkin tykkäsin hieman enemmän MateBook D 14 -mallin näytöstä, sillä se oli monella osa-alueella parempi kuin 15-tuumaisen mallin näyttöratkaisu.

MateBook D 15

Huawei kutsuu näyttöä nimellä FullView, joka viittaa siis lähes kehyksettömään muotoiluun. Huawein mukaan MateBook D 15 -versiossa olisi 16:9-kuvasuhteen näyttö ja pienemmässä MateBook D 14 -mallissa olisi 16:10-kuvasuhteen näyttö. Henkilökohtaisesti olen tottunut 3:2-kuvasuhteen näyttöihin, minkä vuoksi MateBook D -kannettavien näytöt tuntuivat turhan leveiltä ja matalilta. On kuitenkin totta, että myös leveämmille näytöille on käyttäjäkuntansa ja niiden kautta muun muassa elokuvien katselu on mukavampaa.

Yksi näytön miellyttävistä ominaisuuksista tässä hintapisteessä on se, että näyttö on molemmissa laitteissa TÜV Rheinland -sertifioitu. Tämä tarkoittaa siis, että näytössä on ominaisuus, jonka avulla pystytään vähentämää silmiä rasittavaa sinistä valoa. Tietokoneissa ominaisuus kantaa nimeä ”yövalo” ja kun sen ottaa käyttöön, niin näyttö muuttuu kellertäväksi vähentäen näin sinistä valoa.

Tarpeeksi tehokasta tekniikkaa peruskäyttöön

Tekniikan osalta MateBook D 14 ja MateBook D 15 ovat hyvin lähellä toisinaan, sillä molemmissa on 12 nanometrin tekniikalla valmistettu AMD Ryzen 5 3500 U -prosessori, jossa on siis neljä ydintä sekä se pystyy käsittelemään kahdeksaa säiettä. Läppäreissä grafiikkasuorittimena toimii AMD Radeon Vega 8. Muita variantteja MateBook D -malleista ei valitettavasti Suomessa ole, vaikka maailmalla on olemassa myös hieman eri kokoonpanoja.

Suorituskyvyn osalta MateBook D -läppärit ovat siis varsin hyvällä tasolla hintaluokassaan. Testijakson aikana molempien läppäreiden käyttäminen oli sujuvaa, eikä vastaan tullut suurempia ongelmia. Suorituskyky on suunnattu juuri opiskelijoille tai toimistokäyttöön, mutta pelaamista varten kumpaakaan MateBook D -mallia ei ole suunniteltu.

Suomessa MateBook D 14 -mallista löytyy 8 gigatavua integroitua DDR5 RAM-muistia sekä 512 gigatavua SSD-tallennusmuistia. MateBook D 15 -mallissa on myöskin 8 gigatavua DDR4 RAM-muistia, mutta SSD-tallennusmuistia on vain 256 gigatavua. MateBook D 15 -mallissa on kuitenkin mahdollisuus asettaa toinen kovalevy, jos sille on tarvetta. MateBook D 14 -mallissa toisen SSD-kovalevyn asentaminen ei valitettavasti ole mahdollista.

Jäähdytyksestä molemmissa laitteissa vastaa toisen sukupolven Huawei Shark Fin Fan 2.0 -jäähdytysjärjestelmä, jossa on siis S-kirjaimen muotoiset tuulettimen siivet, jotka optimoivat ilman virtaamista dynaamisesti toteuttaen paremman jäähdytystehon. Tuuletusjärjestelmä ei tuota kovin suurta ääntä, mutta ainakin hiljaisessa tilassa sen huomaa selvästi. Esimerkiksi toimistotilassa tai luokkahuoneessa jäähdytysjärjestelmän tuottamaa ääntä ei suuremmin pysty havaitsemaan muun taustamelun ohella.

Äänentoistosta vastaa MateBook D -kannettavissa kaksi laitteiden alaosaan sijoitettua kaiutinta. Äänenlaatu on hyvällä tasolla, mutta ei kuitenkaan millään parhaimmalla. Kaiuttimien kautta on mielekästä kuunnella musiikkia, mutta valitettavasti laatu ei ole aivan odotetulla tasolla. Yksi heikkous kaiuttimissa on sijainti, sillä ääni ei toistu yhtä hyvin laitteen alapuolelta, vaan itse olisin toivonut kaiuttimien sijaitsevan laitteen päälipuolella.

Näppäimistö ja kosketuslevy

Huawei MateBook D 15 -mallin näppäimistö.

Yksi selvimmistä eroavaisuuksista MateBook D -mallien väliltä löytyy näppäimistöstä ja toinen kosketuslevystä. Pikaisella tarkkailulla niin näppäimistö kuin kosketuslevykin ovat molemmissa malleissa identtiset, mutta eroavaisuuksia silti valitettavasti löytyy.

Näppäimistö tarjoaa mielestäni mukavan kirjoitustuntuman erityisesti MateBook D 14 -mallissa, mutta muutama eroavaisuus oli havaittavissa MateBook D 15 -malliin verrattaessa, jonka kirjoitustuntuma ei ole yhtä hyvällä tasolla. Molemmilla läppäreillä kirjoittaminen on kuitenkin hyvällä tasolla ja esimerkiksi tämä arvostelu on kirjoitettu kokonaisuudessaan MateBook D 14 -laitteella. Yksi hyvä puoli MateBook D 14 -mallissa on myös taustavalaistus näppäimistössä, joka puuttuu suuremmasta MateBook D 15 -versiosta. Taustavalaistuksen avulla kirjoittaminen on helpompaa pimeässä, minkä vuoksi sen puuttuminen 15-tuumaisesta versiosta on jopa selvä miinuspuoli.

Molempien läppäreiden kosketuslevy on suuri, mutta MateBook D 14 -mallissa se on selvästi parempi.

Myös kosketuslevyssä oli havaittavissa selviä eroavaisuuksia mallien välillä ja jälleen MateBook D 14 tuntui selvästi paremmalta. MateBook 14 -mallin kosketuslevy on mukava ja toimii pääasiassa hyvin. Windows-kannettavissa kosketuslevyt eivät ole olleet kovinkaan usein erinomaisia, ja myöskin Huawei sijoittuu kosketuslevynsä kanssa vain keskikastiin. Hyvää kosketuslevyssä oli kuitenkin sen suuruus, jonka ansiosta osoittimen liikuttelu sillä oli mielekästä.

Testijakso aloitettiin kuitenkin suuremman MateBook D 15 -mallin kanssa, jonka kosketuslevy ainakin testilaitteessa oli erittäin huono. Välillä esimerkiksi tiedostoja raahatessa tai tekstiä kopioidessa saattoi kosketuslevy lakata toimimasta, mikä teki käytöstä erittäin tahmeaa ja turhauttavaa. Toki eroavaisuuksia saattaa olla laitteiden välillä, mutta MateBook D 15 ei kosketuslevynsä kanssa päässyt vakuuttamaan. MateBook D 14 -mallin kosketuslevy oli selvästi toimivampi.

Muutama mielenkiintoinen erikoisuus

MateBook D 14:n näyttö kääntyy 180 astetta, kun MateBook D 15:n näyttö kääntyy hieman vähemmän.

Huawei on tuonut MateBook D -kannettaviin muutamia mielenkiintoisia erikoisuuksia. Yksi erikoisuus ja myös vahvuus erityisesti MateBook D 14 -mallissa on 180-asteinen saranamekanismi, jonka ansiosta näyttö kääntyy siis selvästi normaalia enemmän. 180 asteen saranan ansiosta näytön saa samalle tasolle näppäimistön kanssa, jolloin esimerkiksi elokuvien katselu näytöltä on mielekkäämpää. MateBook D 15 -mallissa saranan avulla näytön saa kääntymään selvästi vähemmän.

Web-kamera on piilotettu näppäimistöön.

Web-kameran Huawei on piilottanut MateBook D -kannettavissa näppäimistöön F6- ja F7 -näppäinten väliin. Kamerapainiketta painettaessa se nousee ylös ja sisältä paljastuu kamera. Kameran tarkkuus on vain yhden megapikselin ja sen avulla pystytään 720p-tason kuvaukseen. Pop-up-kamera on mielenkiintoinen ratkaisu monessa mielessä, sillä siinä on yksi valtava vahvuus sekä muutama heikkous. Suurin vahvuus löytyy yksityisyydestä, sillä kameran ollessa piilotettuna läppärin sisälle kukaan ei pääse vahingossakaan vakoilemaan sen kautta. Heikkous on kuitenkin siinä, että kameran kuvakulma on todella outo. Usein esimerkiksi videopuheluissa käyttäjä näkyy alhaaltapäin kuvattuna, mikä ei ole kovin otollinen kuvakulma.

Läppäreissä sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen.

Sormenjälkilukija on yksi MateBook D -kannettavien vahvuus, vaikka kyseinen ominaisuus on kuitenkin tuttu jo lukuisista tietokoneista. Sormenjälkilukija on integroitu molemmissa kannettavissa virtapainikkeeseen ja sen avulla kirjautuminen tietokoneelle on erittäin nopeaa ja varmaa. Erikoisuus sormenjälkilukijassa on kuitenkin se, että samalla kun tietokone herätetään, lukija tunnistaa biometriset tiedot ja kirjautuu samalla painalluksella myös sisään. Henkilökohtaisesti tykästyin sormenjälkilukija käyttämiseen testijakson aikana, sillä se oli oikeasti nopea sekä kätevä lukituksen avaustapa.

Pikalataus kompensoi akunkestoa

Akunkesto on erityisesti pienemmän 14-tuumaisen MateBook D -kannettavan vahvuus, sillä Huawei on laittanut siihen suuremman 56 wattitunnin akun, kun taasen 15-tuumaiseen malliin on saatu pienempi 42 wattitunnin akku. Molemmissa laitteissa on kuitenkin tuki erittäin tehokkaalle 65 watin pikalataukselle.

Suuremman MateBook D 15 -mallin kanssa päästään noin neljän tunnin akunkestoon perustoimistokäytössä. Akku ei siis ole parhaimmasta päästä, mutta se silti on tarpeeksi hyvällä tasolla, jos latausmahdollisuus on aina läsnä, sillä pikalataus kompensoi mukavasti heikohkoa akunkestoa. Huawei MateBook D 14:n suurempi akku kestää muutaman tunnin pidempään ja on tältä osin selvästi järkevämpi valinta sekä tasapainoisempi kokonaisuus.

Molempien kannettavien mukana Huawei toimittaa siis 65 watin tehoisen USB-C-tyypin laturin, joka on varsin kompaktin kokoinen ja samalla laturilla on mahdollista ladata myös uusimpia Huawein puhelimia. Huawein mukaan laturi lataa 14 tuuman version akkua jopa 46 prosenttia 30 minuutissa, kun taasen 15-tuumaisen mallin akku latautuu samassa ajassa jopa 53 prosenttia. Pikalatauksen ansiosta molempiin läppäreihin on mahdollista saada nopealla tahdilla lisää virtaa, mikä on laitteiden selvä vahvuus.

Saumaton yhteys puhelimeen Huawei Sharen avulla

Testijakson aikana henkilökohtaisesti näin Huawei MateBook D -kannettavien yhdeksi suurimmista vahvuuksista saumattoman yhteyden puhelimen kanssa. Huawei MateBook D -laitteissa on esiasennettuna PC Manager -ohjelmisto, joka tukee myös Huawei Share -yhteyttä. Tämän ansiosta tietokoneen ja puhelimen välille on mahdollista muodostaa saumaton yhteys. Molempien MateBook D -mallien näppäimistön läheisyydessä on Huawei Sharen NFC-tarra, jonka avulla puhelin voidaan yhdistää tietokoneeseen yhdellä napautuksella.

Puhelimen näyttö saadaan näkeviin tietokoneen näytölle reaaliaikaisesti.

Kun laitteet on yhdistetty toisiinsa, niin puhelimen ilmoitukset saapuvat tietokoneelle ja samalla päästään käsiksi puhelimen tietoihin ilman mitään johtovirityksiä. Ominaisuuden avulla on mahdollista saada myöskin Huawei-puhelimen näyttö näkymään reaaliajassa tietokoneen näytöllä ja esimerkiksi puhelimen galleriasovelluksesta on mahdollista vetää kuvia vaikkapa suoraan Word-dokumenttiin.

Ominaisuus on kätevä, sillä nyt puhelimen ei enää tarvitse koskea, jos työskentelee tietokoneella. Rajoituksiakin ominaisuudesta löytyy, sillä puhelimen näytön jakamista tukevat vain Huawein puhelimet, joissa on EMUI 10 tai uudempi versio. Puhelimen tulee olla siis Android 10 -käyttöjärjestelmään perustuva. Huomasimme kuitenkin testijakson aikana myös, että näytön jakaminen ei toiminut jokaisella Android 10 -pohjaisella Huawei-puhelimella, vaan puhelimen pitää tukea ominaisuutta vielä erikseen. Teoreettisesti ominaisuus on kuitenkin toimiva ja ainakin Huawei P40 Pron kanssa näytön ja tiedostojen jakaminen oli nopeaa ja tehokasta.

Yhteenveto

Huawei MateBook D -kannettavat ovat varsin miellyttäviä laitteita, joissa hinta kohtaa ominaisuudet. Molemmissa laitteissa on laadukas alumiinirakenne, hyviä ominaisuuksia sekä mukavasti liitäntöjä. Erityisesti Huawei Share -toiminnallisuus on laitteiden myyntivaltti, sillä sen avulla tiedostojen ja kuvien siirtäminen tietokoneen ja puhelimen välillä on erittäin helppoa. Huawei on pystynyt mielestäni rakentamaan erittäin hyvän kaksikon, jotka täyttävät esimerkiksi monien opiskelijoiden perusvaatimukset.

Jos joutuisin päättämään kaksikosta yhden päivittäiseen käyttöön, päätyisin varmasti MateBook D 14 -versioon, sillä se tarjoaa paremman akunkeston, taustavalaistun näppäimistön sekä miellyttävämmän kokonaisuuden. MateBook D 15 pitää sisällään varsin samanlaiset ominaisuudet, mutta kriittisissä kohdissa laite oli hieman huonompi. Molemmissa laitteissa on kuitenkin potentiaalia ja jos haluaa suuremman näytön, niin 15-tuumainen on varmasti hyvä valinta.

Suomessa uudet MateBook D -mallit ovat tulleet myyntiin valtakunnallisesti helmikuun lopulla. Huawei MateBook D 14 -mallin suositushinta on 749 euroa ja MateBook D 15 -mallin suositushinta on 699 euroa. Molemmat mallit ovat saatavilla vain hopeassa värissä.

Huawein uutta MateBook D 14 -läppäriä tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

MateBook D 15 -läppäriä tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Hommasin tuon 15 D:n i5 ja se koneen avaaminen ja samaan aikaan kirjautuminen nopeuttavat aloitusta. Normikäytössä huomannut plussana koneen nopeuden, viileyden ja hiljaisuuden. Puutteena kortinlukijan puuttumien. Hyvä hankinta.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut