ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei P40 Lite 5G – Huawein edullisin 5G-puhelin jakaa mietteitä

Huawei P40 Lite 5G

Huawei on tuonut Suomessa hiljattain myyntiin uuden Huawei P40 Lite 5G -älypuhelimen, joka on yhtiön edullisin 5G-älypuhelin Suomen markkinoilla. Puhelin on brändätty myös Huawei P40 -malliston laitteeksi, ja kyseessä on 5G-versio jo aikaisemmin testatusta Huawei P40 Lite -mallista. Kovin paljoa yhteistä ei P40 Lite- ja P40 Lite 5G -puhelimilla ei kuitenkaan ole, vaan kyseessä on täysin uusi laite.

Tällä kertaa Huawei on panostanut P40 Lite 5G -puhelimessa vahvasti nuorekkaaseen ilmeeseen, kameraominaisuuksiin, pikalataukseen sekä hintaluokassa jopa tehokkaaseen järjestelmäpiiriin. Huawei P40 Lite 5G on varusteltuna muun muassa 64 megapikselin neloiskameralla, Kirin 820 -järjestelmäpiirillä sekä 40 watin pikalatauksella. Suomessa puhelimen suositushinta on 399 euroa, joten Huawei iskee täysin samaan 5G-älypuhelimien kategoriaan kuin monet muutkin valmistajat. Olemme aikaisemmin testanneet muun muassa Xiaomi Mi 10 Lite 5G-, Motorola Moto G 5G Plus-, Samsung Galaxy A51 5G– ja OnePlus Nord –älypuhelimet.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Huawei P40 Lite 5G -älypuhelimeen syvällisemmin kahden viikon testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen rakenteeseen, näyttöön, kameroihin ja teknisiin ominaisuuksiin sekä tarkastelemme puhelimen akun latautumisnopeutta sekä pakkaskestävyyttä. Testissä käynyt muistiversio oli 6 + 128 gigatavun malli ja laite oli väriltään hopea Space Silver.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Huawei P40 Lite 5G (CDY-NX9A)
Mitat: 162.3 x 75 x 8.6 mm
Paino: 189 g
Rakenne: Muovikehys ja lasipinta takana / näyttöä suojaa lasi
Näyttö: 6.5 tuumaa Full HD+ (1080 x 2400) / IPS LCD / 20:9-kuvasuhde / 60 Hz
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 820 (Mali-G57)
Muisti: 6 Gt RAM-muistia (LPDDR4X) / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 2.1)
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 17 mm) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4) / LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.0)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + EMUI 10.1.1 / ei Googlen palveluita / HMS ja AppGallery (1. hutikuuta 2020 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 40W pikalataus (mukana) / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin/ Bluetooth 5.1
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta / hopea / vihreä
Hinta: 399 euroa

Myyntipakkaus

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei toimittaa puhelimen tutussa P40-malliston vaaleassa myyntipakkauksessa, jota koristavat Huawein logo sekä laitteen mallinimi useaan otteeseen. Myyntipakkauksessa on myös AppGallery-logo, joka viittaa laitteessa olevaan AppGallery-sovelluskauppaan, sillä Huawei P40 Lite 5G:stä ei löydy enää Googlen palveluita. Myyntipakkauksen yhdellä kyljellä on myös nähtävillä laitteen mallikoodi, väriversio, muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee muoviin kääritty Huawei P40 Lite 5G -älypuhelin, jonka alapuolella on pahvitasku. Pahvitaskuun on asetettu testilaitteessa vain SIM-korttiluukun avaustyökalu, mutta kaupasta ostettaessa mukana on myös pikakäyttöopas. Myyntipakkauksen pohjalla lepäävät vielä myös Huawein tehokas 40 watin SuperCharge-pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä varustellut langalliset nappikuulokkeet.

Huawei P40 Lite 5G:n myyntipakkaus on kokonaisuudessaan varsin tuttua Huaweita niin ulkoisesti kuin sisältäkin. Mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, eikä juurikaan mitään ylimääräistä. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Huawein laittavan pakkaukseen mukaan erillisen suojakuoren, jotta sellaista ei ainakaan heti tarvitsisi ostaa erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Huawei on viime aikoina luottanut myös keskihintaluokan älypuhelimissaan kokonaan muovisiin rakenteisiin, mutta nyt tuoreessa Huawei P40 Lite 5G -puhelimessa on muovisen takapinnan sijasta lasipinta. Muovia käytetään puhelimen kehyksessä, vaikka se vaikuttaakin pikaisella vilkaisulla metallilta.

Yleinen laatuvaikutelma Huawei P40 Lite 5G -puhelimessa on selvästi parempi kuin alkuvuonna myyntiin tuodulla Huawei P40 Lite -puhelimella, sillä takaosassa oleva lasi tekee ihmeitä. Lasipinta parantaa selvästi puhelimen tuntumaa, eikä se myöskään pääse naarmuuntumaan normaalissa käytössä yhtä helposti kuin kiiltävä muovipinta. Lasipinnasta on myös selvästi helpompi pyyhkiä liat sekä sormenjäljet pois.

Käsituntumalta puhelin on myös todella miellyttävä, sillä Huawei on kaartanut takaosan lasin molemmilta reunoiltaan, minkä lisäksi kylkien mattapintainen muovituntuma antaa selvästi paremmin fiiliksen kuin kiiltävämuovinen. Käteen Huawei P40 Lite 5G istuu siis yllättävän hyvin, eikä havaittavissa ole häiritseviä tai käteen tuntuvia saumakohtia. Näyttölasin ja muovikehyksen väliin Huawei on kuitenkin asettanut mustan muovikaistaleen, jonka huomaa selvästi, mutta se on onneksi saatu mukavasti aseteltua, ettei saumakohta ole kauheasti tunnettavissa.

Huawei on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 162,3 x 75 x 8,6 millimetriä ja painoksi 189 grammaa. Huawei P40 Lite 5G on perinteisissä mitoissa, joten laitteen käyttäminen on mielekästä. Jämäkkyyttä puhelimelta ei puutu, vaikka kehys onkin muovia. Käsien välissä taivuteltaessa ei ollut havaittavissa yhtään natinoita tai periksi antamista. Testijakson aikana puhelimen etu- tai takalaseihin ei syntynyt yhtään huomattavaa naarmua, vaan lasipinnat pystyivät hylkimään naarmuja hyvin.

Huawei P40 Lite 5G on tarjolla kolmessa värissä, jotka ovat musta Midnight Black, vihreä Crush Green sekä hopea Space Silver. Testissä käynyt väriversio oli Space Silver, joka oli myös erittäin tyylikkään näköinen. Space Silver tarjoaa liukuvärjätyn takaosan, joka on alareunasta vaaleanpunainen ja yläreunasta hopea. Kyseissä väriversiossa myöskään sormenjäljet eivät näy yhtä hyvin kuin esimerkiksi mustassa väriversiossa.

Valitettavasti myöskään Huawei P40 Lite 5G ei ole minkäänlaisen IP-luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävä. Tämä tarkoittaa, että puhelinta ei kannata altistaa nesteille tai vedelle ainakaan kovin paljoa. Huawei on suojannut puhelimen SIM-korttiluukun kuitenkin ylimääräisellä suojakumilla, joten laite todennäköisesti kestää jonkin verran vettä. Tahallaan Huawei P40 Lite 5G:tä ei kuitenkaan kannata käyttää esimerkiksi vesisateessa tai vastaavissa tilanteissa, sillä takuu ei luonnollisestikaan kata mitään nesteen aiheuttamia vahinkoja.

Etuosastaan Huawei P40 Lite 5G muistuttaa vahvasti 4G-versiota, sillä muutoksia on tehty vain hieman kuvasuhteeseen. Puhelimen näyttöä on kiertämässä hintaluokassa varsin yleinen musta kehys, mutta alareunaan on jätetty hieman paksumpi musta kaistale. Näytön vasemmassa yläkulmassa on etukamera, kun taasen valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat sijoitettuna näytön yläpuolelle. Puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin sekä muovikehyksen saumakohdasta. Huawei P40 Lite 5G on etuosasta varsin geneerinen, mutta se on varsin yleistä alle 400 euron puhelimissa.

Takaosa on puhelimessa Huawein näköinen, mutta 4G-versioon verrattaessa on muutoksia tehty. Vasemmassa yläkulmassa on nykytrendien mukainen laatikkomainen kamera-alue, joka ulkonee selvästi muusta rungosta. Ulkonevan toteutuksen takia puhelin pääsee keikkumaan häiritsevästi pöydälle käytettäessä. Kamera-alueeseen on asetettu neljä kamerasensoria sekä teksti ”64 MP AI Quad-camera”. Salamavalo on asetettu kameroiden oikealle puolelle. Takaosassa on näiden lisäksi vielä Huawein logo sekä muita tuttuja merkintöjä.

Huawei P40 Lite 5G:n oikeaan kylkeen on sijoitettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat kehyksen tapaan valmistettu muovista. Virtapainikkeeseen Huawei on integroinut myös tutun sormenjälkilukijan, minkä vuoksi painike on asetettuna omaan syvennykseensä. Painikkeet erottavat siis hyvin toisistaan ja mielestäni molemmissa on mukava tuntuma sekä kohtalainen vaste. Puhelimen vasemmassa kyljessä on SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vastaavasti nano-SIM-kortti ja nano-muistikortti. Laitteen yläreunaan on asetettu ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta Huawei P40 Lite 5G ei pääse suuremmin yllättämään, vaan Huawei luottaa hintaluokassa yleiseen toteutukseen. Puhelimessa on suuri 6,5 tuuman suuruinen näyttöpaneeli, joka perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, joka tarkoittaa siis 2400 x 1080 pikseliä, ja 405 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 20:9-kuvasuhde ja vasemmasta yläkulmasta löytyy etukameraa varten tehty reikä. Huawei P40 Lite 5G:n näytön virkistystaajuus rajoittuu myös tuttuun 60 hertsiin.

Testijakson aikana havaittiin, että näytön kirkkaus on monessa tilanteessa riittävä, vaikka toisinaan enemmän puhtia kaipaisi esimerkiksi auringonvalossa. Näyttö tarjoaa myös erittäin hyvät katselukulmat, mikä tosin ei ollut mikään suuri yllätys. Oletusasetuksilla näytön värintoisto on miellyttävä, mutta Huawei tarjoaa asetuksien kautta myös monipuolisesti säätömahdollisuuksia. Asetuksista on mahdollista säätää muun muassa näytön väritilaa normaalin ja eloisan välillä. Näytön värilämpötilaa on mahdollista muokata kolmen oletusasetuksen välillä (oletus, lämmin, kylmä) tai vaihtoehtoisesti väriympyrästä.

Omassa hintaluokassaan puhelimen näyttö ei ole siis millään tavalla yllättävä. Monet kilpailijat tarjoavat muun muassa AMOLED-näyttöjä sekä korkeampi virkistystaajuuksia. Huawei P40 Lite 5G:n näyttö on kuitenkin varmasti monille käyttäjille tarpeeksi hyvä, jos näytön ominaisuudet eivät ole yksi tärkeimmistä kriteereistä puhelinta ostettaessa.

Huawei P40 Lite 5G on ensimmäinen Huawein puhelin Suomessa, joka tarjoaa Huawein kohtuullisen tuoreen Kirin 820 -järjestelmäpiirin. Kyseessä on keskihintaluokan puhelimille suunnattu järjestelmäpiiri, joka tarjoaa integroidun 5G-modeemin.

Kirin 820 on valmistettu tutulla 7 nm tekniikalla ja siinä on yksi tehokas 2,36 GHz:n taajuudella toimiva Cortex-A76-ydintä, kolme 2,22 GHz:n kellotaajuudella toimivaa samaista Cotex-A76-ydintä neljä pienempää 1,84 GHz:n taajuudella hyrräävää Cortex-A55-ydintä. Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä toimii kuusi ytiminen Mali-G57, jonka lisäksi Huawei on varustellut piirin viidennen sukupolven IPS:lla, joka tarjoaa paremmat kuvankäsittelyominaisuudet. Huawein mukaan Kirin 820 on 27 prosenttia tehokkaampi kuin edeltäjäversio Kirin 810, minkä lisäksi Kirin 820 tarjoaa 38 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn ja 39 prosenttia paremman energiatehokkuuden.

Suomessa Huawei P40 Lite 5G on myynnissä ainoastaan yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 6 gigatavua LPDDR4x-RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä UFS-tallennustilaa. Puhelin tarjoaa myöskin tuen muistikortille, mutta tällä kertaa hyödynnetään Huawein huippupuhelimista tuttua nano-muistikorttia. Kyseessä on Huawein oma standardi, joten perinteiset microSD-muistikortit eivät puhelimeen mahdu. Huawei P40 Lite 5G:n ostajan on ostettava siis halutessaan myös Huawein nano-muistikortti.

Suorituskyvyn osalta Huawei P40 Lite 5G on yllättävän hyvä uuden Kirin 820 -järjestelmäpiirinsä ansiosta. Ajoimme testijakson aikana puhelimessa läpi perinteiseen tyyliin tutut suorituskykytestit, joissa puhelin pääsi näyttämään kyvykkyytensä. Alapuolella olevassa taulukossa on nähtävillä Huawei P40 Lite 5G:n saamat pisteytykset sekä myöskin Snapdragon 765G -piiriin perustuvan OnePlus Nordin ja Exynos 980 -piiriin perustuvan Galaxy A51 5G -puhelimen vastaavat pisteytykset.

Testitulokset
Huawei P40 Lite 5G (K820) OnePlus Nord (SD765G) Samsung Galaxy A51 5G (E980)
AnTuTu (V8): 354 539 pistettä 331 936 pistettä 324 421 pistettä
Geekbench 4 (single): 3011 pistettä 2846 pistettä 3096 pistettä
Geekbench 4 (multi): 9440 pistettä 7973 pistettä 7390 pistettä
Geekbench 5 (single): 610 pistettä 617 pistettä 675 pistettä
Geekbench 5 (multi): 2326 pistettä 1984 pistettä 1844 pistettä
PCMark 2.0: 7930 pistettä 8990 pistettä 8642 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 4125 pistettä 3318 pistettä 2817 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 4225 pistettä 3281 pistettä 2738 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3811 pistettä 3455 pistettä 3133 pistettä

Pisteet osoittavat, että Kirin 820 on erittäin kyvykäs järjestelmäpiiri lähes jokaisessa testissä. Pisteet ovat järjestäen hieman korkeampia kuin kilpaileviin piireihin perustuvilla puhelimilla. On kuitenkin hyvä huomata, että suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta laitteen suoriutumisesta päivittäisessä käytössä. Testijakson aikana ei mielestäni ollut havaittavissa suuremmin ongelmia suorituskyvyn kanssa, vaan kaikki tuntuivat toimivan moitteetta ja sulavasti.

5G-yhteydet ovat Huawei P40 Lite 5G -puhelimen yksi suurimmista uudistuksista sekä kohokohdista. 5G:stä Huawei saa mielestäni olla myös erittäin ylpeä, sillä Kirin 820 -järjestelmäpiiriin integroitu 5G-modeemi on erittäin kyvykäs. Huawei ei ole aivan kauheasti modeemistaan paljastanut, mutta siinä pitäisi olla tuki NSA- ja SA-5G-taajuuksille (non-standalone ja stadalone), mutta luonnollisestikaan mmWave-tukea ei löydy.

SuomiMobiilin testissä Huawei P40 Lite 5G -puhelimessa käytettiin Elisan ja DNA:n 5G-testiliittymiä, joiden kautta saatiin erinomaisia tuloksia nopeustesteissä. DNA:n 5G-verkoissa päästiin korkeintaan 833 Mbps latausnopeuksiin ja 61 Mbps lähetysnopeuksiin. Elisan 5G-verkoissa vastaavat huippulukemat olivat 773 Mbps latausnopeus ja 62 Mbps lähetysnopeus. Yleisesti keskimääräiset latausnopeudet molemmilla operaattoreilla olivat noin 700 Mbps:n tasolla. Oli myös havaittavissa, että Huawei P40 Lite 5G tuntui pysyvän 5G-verkoissa todella vakaasti, eikä se hyppinyt kertaakaan 4G-verkkoihin.

Kokemukset 5G:n toimivuudesta olivat siis todella hyvät, ja 5G onkin yksi laitteen vahvuuksista. Verrattuna moniin saman hintaisiin kilpailijoihin, joissa käytetään Snapdragon- tai Exynos -piirejä on havaittu selvästi enemmän ongelmia 5G:n kanssa. Huawei P40 Lite 5G tukee myös monipuolisesti 5G-taajuusalueita, jotka ovat n1/3/28/38/41/77/78/79. Suomessa 5G-verkot rakentuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, joten puhelin toimii Suomessa 5G-verkoissa erinomaisesti. Laajempi taajuustuki mahdollistaa toimivuuden myös varmasti tulevaisuudessa sekä muissa maissa, joissa 5G-verkko saattaa perustua eri taajuusalueisiin.

Sormenjälkilukija, kasvojentunnistus ja äänentoisto

Sormenjälkilukijana Huawei luottaa puhelimessa kylkeen sijoitettuun toteutukseen. Huawei P40 Lite 5G tarjoaa siis virtapainikkeeseen integroidun sormenjälkilukijan. Sormenjälkilukija on toimivuudestaan luotettava sekä tuttuun Huawein tyyliin erittäin nopea. Sormenjälkilukijaa on erittäin helppo käyttää muun muassa peukalolla, minkä ansiosta ratkaisu ei ole yhtään hullumpi. Henkilökohtaisesti kuitenkin tykkään enemmän sormenjälkilukijoista näytöllä tai vaihtoehtoisesti puhelimen takaosassa. Sormenjälkilukijan paras mahdollinen sijainti riippuu täysin käyttäjän tottumuksista, joten myöskin Huawei P40 Lite 5G:n ratkaisu toimii varmasti monille käyttäjille.

Kasvojentunnistus Huawei P40 Lite 5G:ssä perustuu etukameraan, joka ei ole luotettavin vaihtoehto. Etukameraan pohjautuvaa kasvojentunnistusta ei voida pitää yhtä turvallisena kuin sormenjälkilukijaa, minkä vuoksi kasvojentunnista ei myöskään testijakson aikana suuremmin käytetty. Muutamien testien perusteella kasvojentunnistus oli todella nopea lukituksen avaustapa, eikä sitä edes pystytty kuvalla ohittamaan.

Äänentoistosta Huawei P40 Lite 5G:ssä vastaa yksi kaiutin puhelimen alareunassa. Äänenlaatu on kohtalainen, mutta ei yllättävä. Puhelin tarjoaa myös perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, jonka ansiosta Huawei P40 Lite 5G:n käyttäjät voivat hyödyntää myös laadukkaita langallisia kuulokkeita. Langattomien kuulokkeiden ystäville puhelin tarjoaa myös laadukkaan Bluetooth 5.1 -yhteyden. Huomion arvoista Huawei P40 Lite 5G:ssä on myös se, että puhelimessa on NFC-tuki, minkä ansiosta sitä on mahdollista hyödyntää myös lähimaksamiseen.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkestosta Huawei P40 Lite 5G -puhelimessa on vastaamassa tuttu 4000 milliampeeritunnin suuruinen akku, joka takaa hyvän akunkeston. Testijakson aikana akunkeston kanssa ei ollut suuremmin ongelmia, vaan aktiivisessakin käytössä akku kesti hyvin vaaditun yhden päivän. Hieman pienemmällä käytöllä puhelimen akku kestää varmasti parikin päivää ilman ongelmia.

Testijakson aikana Huawei P40 Lite 5G -puhelimen käyttö koostui pääasiassa sosiaalisen median käyttämisestä, netin selailusta, muutamista puheluista sekä viesteistä. Lisäksi puhelinta käytettiin jonkin verran kuvaamiseen sekä musiikin kuunteluun. Hyvin usein päivän aikana puhelimeen saattoi olla yhdistettynä langattomat kuulokkeet tai kaiutin, jonka lisäksi puhelin oli jatkuvasti pääasiassa vain mobiiliverkoissa. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikusta akunkestoon ei päästy testaamaan, sillä testijakso suoritettiin pääasiassa vain 4G-verkkojen alueella.

Akku suurimmista vahvuuksista Huawei P40 Lite 5G -puhelimessa on Huawein tuttu ja turvallinen 40 watin pikalataus. Puhelin tukee lataamista vain USB-C-tyypin liitännän kautta, sillä langatonta latausta ei ole tuettu. Huawein omalla SuperCharge-pikalatauksella on myöskin TÜV Rheinland -turvallisuussertifikaatti, joten tehokkaan latauksen kanssa ei pitäisi olla ongelmia. Pikalataus on yksi Huawei P40 Lite 5G:n yksi selvistä valttikorteista ja Huawei lupaakin akun latautuvan 70 prosentin varaustasoon vain 30 minuutissa. Testasimme tämän väitteen testijakson aikana ja tulokset lataustestistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Huawei P40 Lite 5G -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 40 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Huawei P40 Lite 5G:n suuri akku latautuu tyhjästä täyteen 85 minuutissa, eli kyseessä ei ole yhtä nopea pikalataus kuin esimerkiksi aikaisemmin testatussa OnePlus Nordissa. Puolessa tunnissa akku latautuu kuitenkin mukavasti noin 73 prosentin varaustasoon, ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 42 minuutissa. Valitettavasti latausteho laskee radikaalisti viimeisen 10 prosentin aikana, sillä tämän osuuden latautumiseen kuluu huimat 43 minuuttia, eli lähes saman verran kuin akun latautumissa tyhjästä 90 prosenttiin.

Henkilökohtaisesti olen vakuuttunut akun nopeasta latautumisesta, vaikka se hidastuukin loppua kohden erikoisesti. Nopeasti akkua kuitenkin saadaan pahan paikan tullen jopa tunneiksi, joten laturia kannattaa pitää mukana esimerkiksi pidemmillä reissuilla, jos akun kuluminen loppuun on mahdollista.

Testijakson aikana Huawei P40 Lite 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Huawei P40 Lite 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Puhelimen näyttö muuttui testin aikana hyytelömäiseksi, mikä johtuu Huawein hyödyntämästä IPS LCD -tekniikasta. Tuttuun Huawein tyyliin laitteen ollessa kylmänä akkua ei voitu ladata, eikä myöskään salaman käyttäminen ollut kamerassa mahdollista. Koska Huawei hyödyntää normaalia sormenjälkilukijaa, niin se tuntui toimivan ilman haasteita.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Huawei P40 Lite 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 8 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 92 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen.

Pakkastesti osoitti, että Huawei P40 Lite 5G pärjää pakkastestissä täysin samanlailla kuin aikaisemmin testattu 4G-versio. Huawei on suunnitellut puhelimensa siis varsin hyvin käytettäväksi myös Suomen kylmissä pakkaskeleissä. Ainoa todellinen ongelma oli näytön hyytelöityminen, mutta onneksi akun kulumisessa ei havaittu suuria poikkeavuuksia.

Kamerat

Huawei on päivittänyt hieman myös kameroita verrattuna 4G-versioon, mutta toteutus on edelleen hintaluokassaan varsin tuttu. Huawei on tuonut P40 Lite 5G -versioon hieman tarkemman 64 megapikselin tasoisen pääkameran, jonka rinnalla on myös ultralaajakulmakamera, makrokamera sekä syvyysterävyyskamera. Neloiskamera ei ainakaan paperilla pääse suuremmin yllättämään, vaan on juuri sellainen, mitä 400 euron puhelimelta voi vähintään odottaa. Mukana on edelleen kaksi pitkälti täysin turhaa kameraa, joille ei ole suurta käyttöarvoa.

64 megapikselin pääkamerassa Huawei hyödyntää tuttuun tyyliin pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin automaattiasetuksilla kuvien tarkkuudeksi tulee 16 megapikseliä. Toki myös 64 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista, mutta siihen ei testijakson aikana suuremmin kiinnitetty huomiota. Pääkamerassa on f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli sekä vaiheentunnistava automaattitarkennusta. Valitettavasti optista kuvanvakautusta ei kamerasta löydy. Ultralaajakulmakameran tarkkuus on 8 megapikseliä ja sensorissa on f/2.4-aukko sekä 17 mm polttoväli. Ultralaajakulmakameralla saadaan taltioitua kuvia 120 asteen kuvakentällä. Kaksi muuta kameraa ovat 2 megapikselin tasoisia, joissa on f/2.4-aukko. Toista käytetään makrokuvaamiseen ja toista bokeh-efektin toteuttamiseen.

Huawei P40 Lite 5G:n neloiskamera lyhyesti:

  • 64 MP pääkamera (f/1.8, 26 mm, PDAF)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4, 17 mm, 120 asteen näkökenttä)
  • 2 MP makrokamera (f/2.4)
  • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla keskityttiin kuvaamaan oletusasetuksilla, eli tuloksena oli 16 megapikselin kuvia. Yleisesti kuvat ovat erittäin hyviä hintaluokassaan. Hyvässä valaistuksessa kamera on vahvoilla yksityiskohtien, värien taltioinnin sekä dynaamisen alueen kanssa. Havaittavissa oli kuitenkin, että ainakin vihreitä maisemia kuvattaessa kuvista saattoi tulla melkoista suttua, mutta kun kuvattava kohde on kohtuullisen lähellä, niin myös kamera kykenee parempaan jälkeen. Heikossa valaistuksessa kamera on kohtuullinen suoriutuja, mutta hintaluokassa on nähty myös parempia toteutuksia. Hieman helpotusta saadaan erillisestä yökuvaustilasta. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on toinen Huawei P40 Lite 5G:n tärkeistä kamerasensoreista. Koska tarkkuus on vain 8 megapikseliä, niin kuvia suuria odotuksia ultralaajakulmakameraa kohtaan ei myöskään alun alkaen ollut. Kamera kykenee 120 asteen kuviin ja puhelimessa on myös automaattinen vääristyksen korjaus, joka hieman rajaa kuvaa. Testikuvien perusteella laatu on kohtalainen, mutta ei mikään kovin erikoinen. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakuvista tulee hyviä, mutta heikko laatu on havaittavissa suttuisina yksityiskohtina, jotka näyttävät enemmän maalauksilta kuin kuvilta. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameraa ei kannata edes käyttää. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Makrokameroista on jo aikaisemmin monien puhelimien kohdalla puhuttu paljonkin ja mielestäni kyseinen kamera on edelleen pitkälti turha. Huawei P40 Lite 5G:n 2 megapikselin tasoinen makrokamera ei tarjoa mitään erikoista, vaan kuvien laatu on heikko. Hyvässä valaistuksessa makrokuvat ovat kohtuullisia, mutta valon vähentyessä ei kamerasensori kykene oikeastaan edes välttävään lopputulokseen. Alapuolella on nähtävillä muutama makrokameralla taltioitu kuva.

Syvyysterävyyskamera on tuttu jo lukuisista älypuhelimista ja myös Huawei P40 Lite 5G -puhelimesta löytyy yksi 2 megapikselin syvyyskamera. Kameran avulla pystytään taltioimaan paremmin tuttu bokeh-efekti kuviin, joissa kuvattava kohde on tarkkana ja sen taustat ovat sumeana. Testasimme ominaisuutta hieman, ja alapuolella on nähtävillä yksi testikuva. Kuvasta nähdään, että kamera on pystynyt tunnistamaan varsin hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat, mutta syystä tai toisesta kuvan alareunassa on jonkinlainen virhe tapahtunut, sillä myös alaosa on erikoisesti sumennettu.

Etukameraan Huawei ei ole tehnyt muutoksia verrattaessa 4G-versioon. Huawei P40 Lite 5G tarjoaa 16 megapikselin etukameran, jossa ei ole automaattista tarkennusta. Etukameralla voidaan taltioida monessa tilanteessa tarpeeksi hyviä kuvia, joissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat luonnolliset. Videokuvausta Huawei P40 Lite 5G:llä voidaan harrastaa korkeintaan 4K 30 fps -tasoisena, joten tällä osa-alueella Huawei on tehnyt muutoksia parempaan sekä erityisesti tarkempaan suuntaan.

Kamerasovellus on Huawei P40 Lite 5G:n kohdalla pitkälti samanlainen kuin aikaisemmissa Huawei-puhelimissa. Kamerasovelluksessa on siis paljon erilaisia toiminnallisuuksia, joista suurin osa on käyttökelpoisia ja toiset jäävät selvästi pienemmälle käytölle. Yleisilmettä Huawei on hieman viilannut Android 10 -käyttöjärjestelmään sekä EMUI 10 -käyttöliittymään sopivammaksi, mutta muutokset ovat kuitenkin pääosin kosmeettisia.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (AR-objektiivi, yö, muotokuva, valokuva, videot, jne.). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä. Sovelluksen yläreunassa on tuttu AI Lens -toiminnallisuus, jonka avulla voidaan esimerkiksi helposti skannata vaikka QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, värifilttereille sekä AI-kuvaukselle. Kameran päänäkymässä on myös zoom-säädin, jossa on pikavalintoina laajakulmakuvaus, 1x ja 2x digitaalinen zoomaus.

Ammattilainen-tila on Huawein termi pro-kuvaustilalle, joka löytyy Huawei P40 Lite 5G -puhelimessa lisää-valikon takaa. Tässä tilassa on mahdollista säätää kameran kuvausasetuksia, jotta kuvista saisi juuri oman mielen mukaisia. Huawei P40 Lite 5G:ssä on mahdollista säätää muun muassa ISO-arvoa (50 – 51200), suljinnopeutta (1/4000 – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta.

Käyttöjärjestelmä

Valtavin ongelma löytyy edelleen mielestäni Huawei P40 Lite 5G -puhelimen ongelmistosta, sillä Huawei ei voi käyttää puhelimessa Googlen palveluita. Puhelimessa on kuitenkin avoimeen lähdekoodiin pohjautuva Android 10 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää Huawein kehittämä EMUI 10.1.1 -käyttöliittymä. Puhelimesta löytyy lisäksi Huawei Mobile Services (HMS) -palvelut sekä Huawein oma AppGallery-sovelluskauppa.

Olemme SuomiMobiilissa päässet testaamaan jo lukuisia ilman Googlea myytäviä Huawein puhelimia, joita ovat muun muassa Mate30 Pro, P40 Pro, P40 Lite sekä Y5p, joten olemme päässeet seuraamaan hyvin läheltä Huawein oman ekosysteemin sekä sovelluskaupan kehittymistä. Tällä hetkellä AppGallery-sovelluskauppa on maailman kolmanneksi suurin sovelluskauppa, mutta se ei ole kasvanut aivan samaa tahtia, mitä alun perin oli odotuksissa.

Ongelmana on tälläkin hetkellä suosituimpien sovelluksien vähäisyys. Kaikkia Google Playstä tuttuja sovelluksia AppGallerystä ei valitettavasti vieläkään löydy, vaikka tilanne on hieman parantunut sitten viime tarkistamisen. Valitettavasti sovellukset kuten WhatsApp, Twitter, Facebook ja Instagram kaupasta puuttuvat, mutta suurin osa sovelluksista on kuitenkin ladattavissa epävirallisia reittejä pitkin, kuten Huawein tarjoaman Petal Search -sovellushaun kautta. Alapuolella on listausta Google Playn suosituimmista sovelluksista sekä verrattuna AppGalleryn valikoimaan. AppGallerystä löytyy jo tuttuja sovelluksia kuten Snapchat, HSL, ASOS, Foodora, Tinder, Jodel, Tori.fi, Here WeGo sekä TomTom Go.

AppGallery-sovelluskaupan sovellustilanne verrattuna Google Playn suosituimpiin sovelluksiin.

Yksi EMUI 10.1 -version uudistuksista on päivitetty multi-window-ominaisuus, eli moniajonäkymä, jossa voidaan käyttää jopa kolmea sovellusta samanaikaisesti. Ominaisuuden avulla on mahdollista tehdä montaa asiaa yhtä aikaa, sillä kaksi sovellusta on mahdollista avata näytölle normaalin tapaan, mutta samalla on mahdollista avata kolmas sovellus näiden päälle kelluvaksi ikkunaksi. Huawei on tehnyt ominaisuudesta mahdollisimman helpon käyttää, sillä toinen sovellus on mahdollista käynnistää pyyhkäisemällä näytön jommasta kummasta reunasta, jolloin aukeaa sovellusvalikko. Tämän jälkeen raahataan sovellus haluttuun paikkaan.

Huawei on laittanut EMUI 10.1 -käyttöliittymään tuen myös moninäyttöominaisuudelle, jonka avulla pystyään jakamaan puhelimen näyttö vaikkapa Huawein kannettavan tietokoneen näytölle tai MatePad-tabletin näytölle. Lisäksi ominaisuuden avulla pystytään helposti raahaamaan toiselta näytöltä puhelimen tiedostoja tietokoneelle tai tabletille. Ominaisuus on kätevä, jos omistaa Huawein muita laitteita, mutta muuten siitä ei ole suuremmin hyötyä.

Vaikka Huawei P40 Lite 5G on teknisesti todella vakuuttava sekä myös kilpailukykyinen 5G-älypuhelin, niin valitettavasti ohjelmistopuoleen täytyisi vielä tehdä paljon muutoksia, jotta puhelinta voisi suositella aivan varauksetta kaikille. Androidin valttikortti on kuitenkin se, että sovelluksia voidaan ladata monista lähteistä asennustiedostojen avulla, mutta peruskäyttäjälle se on varmasti haastavaa ja tuottaa turhaa työtä. Toinen mietityttävä asia on puhelimen päivitettävyys, ja kuinka nopeasti Huawei pystyy tarjoamaan esimerkiksi jo julkaistun Android 11 -päivityksen laitteelle. Lisäksi tietoturvapäivitykset tulevat jo nyt huomattavasti perässä, sillä Huawei P40 Lite 5G:ssä on asennettuna Googlen huhtikuussa 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset (testilaitteessa EMUI 10.1.1.122 -versio).

Yhteenveto

Huawei P40 Lite 5G on kokonaisuudessaan erinomainen edullisemman hintapisteen 5G-älypuhelin, jossa suurimpana ongelmana on kuitenkin ohjelmistosta löytyvät puutteet. Vaikka teknisesti laite on todella mielenkiintoinen, niin ohjelmisto ja sovelluspula ovat ongelma, jonka takia puhelinta on haastava lähteä suosittelemaan. Jos kuitenkin on valmis säätämään sovelluksien kanssa, niin silloin puhelin on varmasti hyvä valinta.

Testijakson aikana itse tykästyin Huawei P40 Lite 5G -puhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, sillä lasinen takapinta tekee laitteesta hieman paremman tuntuisen sekä kestävämmän. Puhelin on varusteltuna myös todella kyvykkäällä Kirin 820 -järjestelmäpiirillä, johon on integroituna varmasti yksi tämän hetken kehittyneimmistä 5G-modeemeista, joka oikeasti tuntui myös toimivan. Huawei P40 Lite 5G tarjoaa myös paljon muita hyviä toteutuksia, kuten nopean sormenjälkilukijan, tehokkaan latauksen sekä hyvän akunkeston. Puhelimessa on myös mielestäni hintaluokassaan hyvä pääkamera, vaikka kolme muuta kameraa ovatkin varsin heikkoja tai turhia.

Kuten todettua, niin suurimmat heikkoudet löytyvät ohjelmistosta sekä Huawein ekosysteemin keskeneräisyydestä. AppGallery-sovelluskaupasta ei yksinkertaisesti löydy kaikkia vaadittavia sovelluksia, mikä rampauttaa käyttökokemusta paljonkin. Ohjelmiston lisäksi heikkouksiksi voidaan luetella ilmoitusvalon puute, IP-luokituksen puute, yllätyksetön näyttötoteutus sekä Huawein omaan standardiin perustuva muistikorttipaikka.

Suomessa 399 euroa maksavasta Huawei P40 Lite 5G -puhelimesta on tarjolla ainoastaan yksi muistivariantti, joka sisältää 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Puhelin on tarjolla myöskin kolmessa väriversiossa, jotka ovat hopea Space Silver, vihreä Crush Green sekä musta Midnight Black. Suurimmat kilpailijat Huawei P40 Lite 5G -puhelimelle ovat SuomiMobiilissa jo aikaisemmin testatut Samsung Galaxy A51 5G, OnePlus Nord, Motorola Moto G 5G Plus sekä Xiaomi Mi 10 Lite 5G.

Huawei P40 Lite 5G -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät, sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Huawei P40 Lite 5G

7.2

SuomiMobiilin testattavana käväisi Huawei edullisin 5G-älypuhelin, eli 399 euroa maksava Huawei P40 Lite 5G. Puhelin tarjoaa Kirin 820 -piirin.

Hyvää
  • Tyylikäs ja laadukas älypuhelin
  • Kuulokeliitin, USB-C-liitin ja muistikorttipaikka
  • Tehokas Kirin 820 -järjestelmäpiiri
  • 5G-modeemi toimii vakaasti
  • Nopea ja toimiva sormenjälkilukija
  • Hyvä akunkesto
  • Nopea 40 watin pikalataus
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Perushyvä pääkamera
Huonoa
  • Ei ilmoitusvaloa
  • Ei IP-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
  • Kaksi turhaa 2 MP kamerasensoria
  • Huawein omaa standardiin perustuva nano-muistikortti
  • Näyttö ei tarjoa mitään yllätyksiä verrattuna kilpailijoihin
  • Ei Googlen palveluita
  • Sovelluspula. Monet tunnetut sovellukset puuttuvat AppGallery-sovelluskaupasta
  • Puhelimen päivitettävyys edelleen kysymysmerkki
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut