Erilaiset seurantalaitteet ovat nostaneet suosiotaan viime vuosina, ja erityisesti Apple on ollut vahvoilla omien AirTag-laitteidensa kanssa. Android-markkinassa tilanne on ollut haastava, sillä osa vastaavista seurantalaitteista toimii vain tiettyjen laitteiden kanssa. Tilanne on kuitenkin muuttunut Googlen julkistaessa Find My Device -verkon.
Motorola on yksi ensimmäisistä laitevalmistajista, joka on ottanut käyttöön Googlen Find My Device -ratkaisun ja julkaissut siihen perustuvan seurantalaitteen. Motorola Moto Tag on ollut SuomiMobiilin testattavana muutaman kuukauden ajan, ja nyt on aika katsoa mihin se oikeasti pystyykään.
Suomessa Moto Tag on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat tumma Starlight Blue sekä vihreä Jade Green. Hintaa on yksittäisenä 29 euroa, mutta Motorola myy myös neljän kappaleen pakettia 139 euron hintaan. Tällöin yhden kappaleen hinta on jopa korkeampi kuin erikseen ostettuna. Hinta on yksittäin samalla tasolla Applen vastaavan laitteen kanssa.
Motorola Moto Tagin testattavaksi toimitti Veikon Kone, jonka verkkokaupassa laitteeseen voi tutustua tämän linkin takaa.
Motorola Moto Tag tekniset tiedot
- Materiaalit: Muovi (mattapintainen)
- Vedenkestävyys: IP67
- Mitat: 31,9 x 8 mm
- Paino: 7,5 g
- Yhteydet: Bluetooth, UWB
- Yhteys: Bluetooth 5.4 (100 metrin kantama)
- Patteri: CR2032 (helppo vaihtaa itse), 1 vuoden akunkesto
- Muuta: Painike esim. kameran etälaukaisuun, kaiutin
- Väriversiot: Tummansininen ja vihreä
- Hinta: 29 euroa
Näyttää AirTagiltä, mutta se ei ole huono juttu
Kun Moto Tagiä katsoo, niin ei voi välttyä yhdeltä huomiolta – sehän näyttää ihan AirTagiltä. Motorola on pyrkinytkin siihen, sillä kokonsa myötä se toimii yhdessä AirTagin lisälaitteiden kanssa.
Moto Tagin siluetti on suunniteltu erityisesti sopimaan täydellisesti useimpien markkinoilla jo olevien kolmannen osapuolen lisävarusteiden kanssa. Motorola ei itse tarjoa mitään lisävarusteita Moto Tagille, joilla sen saisi esimerkiksi kiinni reppuun tai laukkuun. Onneksi Applen AirTagille suunnitellut kolmannen osapuolen lisävarusteet toimivan, joka on mielestäni nerokasta.
Motorolan ei itse tarvitse huolehtia, että Moto Tagille olisi lisävarusteita, vaan sellaisia löytyy joka paikasta jo valmiiksi. Itsessään Moto Tag on kuitenkin melko epäkäytännöllinen, sillä ilman lisävarusteita sitä ei saa mihinkään kiinni. Tietysti Moto Tag sujahtaa repun pohjalle tai lompakkoon, mutta yhtä hyvin se on heti ”kadoksissa” – tai niin kadoksissa kuin seurantalaite voikaan olla.
Vaikka Moto Tag toimii yhdessä Applen lisävarusteiden kanssa, niin toki itse kaipaisin laitteeseen itsessään valmiutta kiinnitykselle. Esimerkiksi jonkinlainen reikä laitteessa voisi mahdollistaa liittämisen helposti avainnippuun kuten avaimenperän. Tietysti kyseinen toteutus tekisi laitteesta myös hieman suuremman.
Moto Tagin viralliset mitat ovat 32 x 32 x 8 millimetriä, joten Applen versioon eroa vain 0,1 millimetriä. Painoa on vain 7,5 grammaa. Moto Tag on valmistettu muovista, ja itse pidän sen viimeistelystä. Erityisesti mattapinta on makuuni, sillä se ei naarmuunnu kovin helposti. Moto Tag näytti parin kuukauden jälkeen kuin uudelta, vaikka se on pyörinyt ties minkä repun pohjalla jatkuvasti.
Motorola on rakentanut laitteen CR2032-pariston ympärille, jonka avulla Moto Tagin akunkesto on noin vuoden verran. Patteri on myös helposti vaihdettavissa. Moto Tag aukeaa kahteen osaan laitteen takaosaa pyörittämällä, jolloin lukitus aukeaa. Patteri melkein kuin tipahtaa kolostaan pois, joten sen irrottamisen eteen ei tarvitse nähdä paljoakaan vaivaa.
Vaikka Motorola lupaa vuoden mittaisen akunkeston, niin kannattaa varautua myös huonompaan akkuun. Jo parin kuukauden jälkeen Moto Tag huomautti ”vähäisestä akunvarauksesta”, vaikka akkua pitäisi olla tässä vaiheessa vielä paljon jäljellä. Jossain kohtaa akunvaraus palautui kuitenkin normaalille tasolle, eli yhtäkkiä akkua ei tarvinnutkaan vaihtaa. Akun indikaattori on siis jollain tasolla jopa epäluotettava.
Seurantalaitteessa on IP67-luokitus, mikä varmistaa kestävyyden pölyä, likaa ja makeaa vettä vastaan enintään 1 metrin syvyyteen asti 30 minuutin ajan. Eli käytännössä laitteen kanssa ei tarvitse pelätä esimerkiksi hajoamista vedelle altistuessa.
Helppo käyttää Android-laitteiden kanssa
Moto Tagiä varten ladataan Android-puhelimille Moto Tag -sovellus, joka löytyy ainoastaan Google Play -sovelluskaupasta. Se toimii yhdessä Google Find My Device -sovelluksen kanssa, joka on esiasennettuna useissa puhelimissa tai sitten sen joutuu lataamaan myös erikseen.
Moto Tag -sovelluksen kautta voi päivittää seurantalaitteen ohjelmiston sekä määrittämään sen auttamaan puhelimen löytämisessä. Lisäksi sovelluksen kautta voi määrittää Moto Tagin myös kameran etälaukaisimeksi. Google Find My Device -sovelluksen kautta hoidetaan muut toiminnot, eli Motorolan oma sovellus ei ole kaikista tarpeellisin tai monipuolisin.
Lisäksi oli erikoista, että Moto Tag piti ensin yhdistää Find My Device -sovelluksen kautta puhelimeen, eikä Moto Tag -sovelluksen kautta. Motorolan oma sovellus ei löytänyt seurantalaitetta muutoin. Onneksi lähellä olevat Android-puhelimet kuitenkin huomauttavat, että lähellä on Moto Tag ja ehdottavat yhdistämistä puhelimeen.
Vahvuutena Find My Device -tuki
Motorola hyödyntää Moto Tagin kanssa Bluetoothia ja ultra-wideband -teknologioita paikantaakseen esineitä noin 100 metrin säteellä. Jos tagi jää tämän alueen ulkopuolelle, niin esiin astuu Googlen kehittämä Find My Device -verkosto.
Googlen uusi Find My Device -verkosto on ratkaisu, joka auttaa paikantamaan laitteita myös silloin, kun ne ovat offline-tilassa. Verkosto hyödyntää miljoonia Android-laitteita luomaan hajautetun yhteyden, jonka avulla laite voidaan jäljittää. Google on kertonut verkostossa tietoturvan olevan etusijalla, sillä se käyttää salattua ja anonyymiä tiedonsiirtoa, joten henkilökohtaiset tiedot eivät ole vaarassa. Kyseessä on vastaava ratkaisu kuin Applella omassa ekosysteemissään.
Vaikka ns. kaikki Android-laitteet toimivat Moto Tagin tavoin seurantalaitteina, niin Moto Tag on itselleni ensimmäinen kosketus Find My Device -verkoston kokonaisuuteen. Mielestäni Moto Tag toimi juuri niin kuin kuvittelin ja ratkaisu oli miellyttävä.
Laitteen paikannus tuntui toimivan myös todella hyvin. Find My Device -sovellus löysi Moto Tagin ja näytti sen kartalla melko tarkasti. Tietysti karttanäkymä on suuntaa antava, mutta kun pääsee lähemmäksi, niin silloin saadaan tarkemmat ohjeistukset. Tietysti laitteen etsintä tuntuu ”piiloleikiltä”, sillä siitä tuli lapsuuden ”kuumenee, kylmenee” -leikit mieleen.
Sovellus antaa siis ohjeita, jos Moto Tag on lähellä tai menee kauemmaksi. Näiden avulla voi löytää Moto Tagin helpommin. Ultra-wideband -tekniikkaa tukevat laitteet pystyvät paikantamaan tagin vielä hieman tarkemmin. Moto Tag on saanut myös kaiuttimen, joka helpottaa etsintää. Puhelimesta voidaan asettaa kevyt piipitys soimaan tagin kautta, joten sen voi löytää paremmin esimerkiksi sohvatyynyjen välistä tai sängyn alta. Kyseessä on tervetullut lisä, josta on varmasti monessa tilanteessa paljon hyötyä.
Yleisesti paikantaminen oli nopeaa ja vaivatonta. Tietyissä tilanteissa tägiä etsittiin pitkään. Usein itse laitoin Moto Tagin matkalaukkuun varmistaakseni, että matkalaukut pääsevät perille kohdemaahan. Kaikissa maissa, kuten Kiinassa Googlen palvelut eivät kuitenkaan ole käytössä, jonka takia paikantaminen ei tuntunut toimiman. 95 prosentissa tilanteista seurantalaite tuntui kuitenkin toimivan moitteettomasti ja tarpeeksi tarkasti.
Find My Device -verkosto sisältää myös ominaisuuden, joka varoittaa käyttäjiä tuntemattomista laitteista, jotka saattavat seurata heidän liikkeitään. Ominaisuus on suunniteltu parantamaan käyttäjien yksityisyyttä ja turvallisuutta erityisesti tilanteissa, joissa käyttäjiin saatetaan kohdistaa luvaton seuranta esimerkiksi Bluetooth-laitteilla kuten Moto Tagilla tai AirTagilla.
Kun verkosto havaitsee tuntemattoman laitteen, joka liikkuu jatkuvasti käyttäjän läheisyydessä, niin siitä annetaan ilmoitus käyttäjän puhelimeen. Ilmoitus sisältää tietoja laitteen tyypistä, ajankohdasta ja sijainneista, joissa seuranta on havaittu. Käyttäjä voi tarkastella näitä tietoja tarkemmin ja tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin, kuten paikantamaan laitteen sijainnin tai estämään sen.
Testijakson aikana ominaisuus myös todettiin käytössä. Olin ottanut täysin vahingossa Moto Tagin mukaan laukkuun työmatkalle, ja muut seurueesta saivat useampaan kertaan ilmoituksia siitä, että Moto Tag seuraa heitä. Eli ominaisuus tuntui toimivan hyvin, joka on myös ilo nähdä. Lopulta itsekin vasta huomasin ottaneeni Moto Tagin mukaan, kun muut alkoivat ihmetellä ilmoituksia tuntemattomasta seurantalaitteesta niin Android kuin iOS-laitteilla.
Itse olin jopa yllättynyt siitä, miten hyvin Googlen kehittämä Find My Device -verkosto toimi Moto Tagin testijakson ajan. Moto Tag on mielestäni todella varteenotettava vaihtoehto AirTagille. Lisäksi Moto Tagin käyttö ei rajoitu vain Motorolan laitteisiin, vaan sitä voi käyttää minkä tahansa Android-laitteen kanssa. Tästä monet muut valmistajat voisivat ottaa oppia Motorolalta.
Lisäksi kun Moto Tag on liitetty Find My Device -verkostoon, niin siihen pääsee käsiksi helposti kaikilta Android-laitteilta, jotka on yhdistetty samaan Google-tiliin. Kokemus on siis tehty yllättävän helpoksi, josta tykkään todella paljon,
Yhteenveto
Motorola Moto Tag on lyhyesti todettuna loistava valinta, jos hakusessa on seurantalaite, joka toimii saumattomasti Android-puhelimien kanssa. Motorola ei toki tuo mitään mullistavaa uutta tähän kategoriaan, mutta hoitaa perusasiat ongelmitta. Oikeastaan vastaavaa laitetta ei muilta suuremmilta älypuhelinvalmistajilta löydy.
Mielestäni Motorola on tehnyt paljon oikein, sillä tagi hoitaa juuri ne asiat mitä pitääkin. Seuranta on vaivatonta ja laitteen vahvuutena on Googlen kehittämä laaja Find My Device -verkosto. Moto Tag tarjoaa itsessään myös veden- ja pölynkestävyyden, ultra wideband -tuen tarkempaan sijainnin seurantaa varten sekä fiksun muotoilun.
Moto Tag toimii yhdessä Applen AirTagille suunniteltujen lisävarusteiden kanssa, joten sellaisia löytyy markkinoilta runsaasti jo valmiiksi. Toki itse olen hieman pettynyt siitä, että Motorola ei tarjoa mitään omia lisävarusteita.
29 euron hinnalla Moto Tag kilpailee samassa hintapisteessä Applen kanssa. Hinta ei ole liian korkea, jos haluaa pitää lompakon tai avaimet tallessa. Tietystikään Moto Tag ei toimi Applen ekosysteemin kanssa, mutta tämä johtuu Applen asettamista rajoitteita, eikä niinkään Motorolan rajoitteista.
Itse tykkäsin Motorola Moto Tagista, ja sitä onkin helppo suositella Android-ekosysteemin käyttäjille.
Hyvää
- IP67-luokiteltu ja mukavan kompakti
- Yksinkertainen käyttää kaikilla Android-laitteilla
- Tukee paikannusta Bluetoothilla, UWB-teknologialla ja Googlen Find My Device -verkostolla.
- Hyvä hinta-laatusuhde
Huonoa
- Tarvitsee kaksi erillistä sovellusta (Moto Tag, Find My Device)
- Motorola ei tarjoa laitteelle lisävarusteita (mutta toimii yhdessä Applen AirTagin lisävarusteiden kanssa)