ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia 7.2 – Kolmoiskamera ei vakuuta ja tekniikka parin vuoden takaa

Suomalainen HMD Global julkaisi IFA 2019 -messujen yhteydessä Berliinissä syyskuun alussa uusia puhelimiaan, joista yksi oli Nokia 7.2. Uusi malli on ollut SuomiMobiilin testissä nyt muutaman viikon ajan, minkä perusteella sen vahvuudet ja heikkoudet ovat pääasiassa löytyneet.

Nokia 7.2 jakaa mietteet kahtia. Kyseessä on Nokia-puhelin, joka tarjoaa perustarpeisiin hyviä toiminnallisuuksia. Valitettavasti laite on kuitenkin teknisesti kilpailijoitaan selvästi jäljessä, mikä on varmasti suurin heikkous puhelimessa. Älypuhelinmarkkinat menevät jatkuvasti kovaa tahtia eteenpäin, tekniikka kehittyy ja erikoisohjelmistoilla on jälleen suurempi rooli kuin ehkä osataan odottaa. Suomalaisella HMD Globalilla ei ole kuitenkaan pääsyä tuoreimpiin tekniikoihin ensimmäisien joukossa, minkä vuoksi muun muassa Nokia 7.2 -mallissa joudutaan tyytymään vanhempiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Nokia 7.2 -mallin hinta asettuu mukavaan 299-349 euron hintaluokkaan, josta löytyy erittäin paljon kilpailua. Verrattuna kuitenkin jälleen kilpailijoihin, ei Nokia 7.2 pääse tarjoamaan vastaavia ominaisuuksia. Esimerkiksi samassa hintaluokassa kilpailevat 64 megapikselin kameralla varusteltu Redmi Note 8 Pro, paremmalla järjestelmäpiirillä varusteltu Motorola Moto G8 Plus sekä Huawei P30 Lite, joka tarjoaa vastaavia ominaisuuksia, mutta Huawein omilla valttikorteilla. On siis selvää, että 300 euron hintaluokasta löytyy reilusti kilpailua ja Nokia 7.2 ei valitettavasti tärkeillä osa-alueilla pääse olemaan millään tavalla edukseen.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan HMD Globalin tuoreimpaan Nokia 7.2 -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta parin viikon testijakson ajalta. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin tutustumisesta laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin.

Tekniset tiedot
Nokia 7.2 (TA-1196)
Mitat: 159.9 × 75.2 × 8.3 mm
Paino: 180 g
Rakenne: Polymeerikomposiittikehys ja Gorilla Glass 3 -lasipinnat
Näyttö: 6.3 tuumaa Full HD+ (1080 x 2280) / 19:9-kuvasuhde / IPS LCD
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 660 (Adreno 512)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4X] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (MicroSD max. 512 Gt)
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 0.8 µm / 1/2" / PDAF) + 8 MP ultralaajakulma (f/2.2 / 13 mm) + 5 MP syvyysterävyyskamera +  LED-salama
Etukamera: 20 MP etukamera (f/2.0)
Akku: 3500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (5. syyskuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 10 watin lataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.0 ja apetX-tuki / kuulokeliitin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Musta / Vihreä / Jää
Hinta: 299–349 €

Myyntipakkaus

Nokia 7.2 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

HMD Global toimittaa Nokia 7.2 -puhelimensa varsin perinteikkäässä myyntipakkauksessa. Pakkauksen etupuolella on kuva itse puhelimesta, jonka taustalla on kahden ihmisen kädet ja Nokian logo. Takaosassa on jälleen kuva puhelimesta sekä listaus Nokia 7.2:n tärkeimmistä ominaisuuksista. Myyntipakkauksen ulkopuolella on myöskin useaan otteeseen mainittu puhelimen mallinimi sekä puhdas Android One -käyttöjärjestelmä. Pakkauksen yhdellä kyljellä on myöskin mainittuna sisältä löytyvän puhelimen mallikoodi, väriversio, muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Nokia 7.2 -puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvikerros, jossa on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu ja tämän alapuolella on 19 kappaletta käyttöoppaita useilla eri kielillä, joita tuskin kukaan lukee. Myyntipakkauksessa on myöskin vielä erillinen pahvilaatikkonsa, joka pitää sisällänsä laturin, USB-C-tyypin tiedonsiirto- ja latauskaapelin sekä varsin geneeriset 3,5 mm liittimellä varustellut nappikuulokkeet.

Nokia 7.2 -puhelimen myyntipakkaus on siis varsin perinteikäs, eikä sen mukana toimiteta mitään kovin erikoista. Henkilökohtaisesti olisin toivonut mukana olevan jonkinlainen suojakuori, joka suojaisi puhelimen takalasia hajoamiselta. Lisäksi mielestäni on hieman turhauttavaa, että myyntipakkauksesta löytyy 19 kappaletta käyttöoppaita usealla eri kielellä, kun mukana voisi olla selvästi pienempikin käyttöopas, jossa tiedot on mainittu lyhyesti usealla kielellä.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HMD Global on ottanut uuden Nokia 7.2 -puhelimen kohdalla käyttöön täysin uusitun muotokielen sekä rakenteen. Katse puhelimessa kiinnittyy erityisesti pyöreään kamera-alueeseen, mikä tuo vahvasti mieleen Motorolan puhelimet. Lisäksi HMD Global on päättänyt luopua alumiinikehyksestä ja vaihtaa sen polymeerikomposiittiin. Suuri muutos on myös tehty takaosan lasipintaan. Aikaisemmin Nokia-puhelimissa on ollut kiiltävä pinta, mutta nyt Nokia 7.2 -mallissa on mattapintainen lasi, kuten esimerkiksi OnePlussan älypuhelimissa.

Yleinen laatutuntuma ei Nokia 7.2 -puhelimessa ole enää mielestäni läheskään samalla tasolla kuin aikaisemmin esimerkiksi Nokia 7.1 -mallin kanssa. Suurin syy tähän on muovilta tuntuva polymeerikomposiittikehys, mikä ei ole mielestäni ollut HMD Globalin paras päätös. Nokia-puhelimet tuotiin alun perin uudestaan markkinoille laatutuntuma, jämäkkyys ja Nokia-perinne edellä ja nyt Nokia 7.2 -mallissa on jouduttu tekemään selviä kompromisseja, jotta hinta on saatu painettua alaspäin.

HMD Globalin mukaan polymeerikomposiitti on kaksi kertaa polykarbonaattimuovia vahvempaa sekä painaa puolet vähemmän kuin alumiini. Nyt polymeerikomposiittikehyksen avulla pyritään tuottamaan rakenne, joka on kevyt, mutta samalla kestää aikaisempaa paremmin. Käsituntuman perusteella polymeerikomposiitti vaikuttaa asettuvan laatutuntumaltaan johonkin polykarbonaatin ja alumiinin välille. Jos jotain positiivista uudesta materiaalivalinnasta löytyy, niin polymeerikomposiitti tuntuu selvästi miellyttävämmältä kylmillä ilmoilla, sillä muovinkaltainen pinta ei pääse kylmentymään alumiinin tapaisesti.

Nokia 7.2:n virallisiksi mitoiksi HMD Global on ilmoittanut 159,9 x 75,2 x 8,3 millimetriä ja painoa on 180 grammaa. Puhelimesta on siis onnistuttu tekemään varsin mukavan kokoinen, vaikka se ei olekaan kompaktimmasta päästä. Painoa ei ole liikaa, minkä ansiosta laitetta on mukava käyttää pidempiäkin aikoja.

HMD Global ei ole ollut uusien Nokia-puhelimiensa kanssa kovin innokas IP-luokituksen kanssa, eikä nyt myöskään Nokia 7.2 ole millään tavalla pölyn- tai vedenkestävä. Puhelinta ei kannata siis tiputtaa veteen tai altistaa vesisateelle. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että vedenkestävyys pitäisi olla oletusarvoisesti jo keskihintaluokan älypuhelimissakin, sillä se on hyödyllinen lisäominaisuus. Muun muassa HMD Globalille ei tekisi yhtään pahitteeksi lisätä IP-luokitus puhelimiinsa, sillä yhtiö on aina vannonut ”suomalaiseen muotoiluun ja laatuun”, johon voisi olettaa lukeutuvan myös laitteen kestävyys kaikissa tilanteissa, kuten vesisateessa.

Ilmoitusvalo löytyy virtapainikkeesta.

Etuosasta katsottuna Nokia 7.2 näyttää varsin geneeriseltä ja ilman näytön alareunassa olevaa Nokia-logoa laitetta voisi helposti luulla esimerkiksi Huawein tai Samsungin edulliseksi älypuhelimeksi. Näyttö peittää etuosasta noin 82 prosenttia, joten näyttö-runkosuhde on vähintään kohtuullinen. Näyttöä kiertää kuitenkin verrattain paksulta vaikuttavat mustat reunat ja näytön alapuolella on selvästi suurempi noin senttimetrin paksuinen musta kaistale. Näytön yläpuolella on myöskin hieman paksumpi kaistale ja samalla myös HMD Global on toteuttanut pisaramaisen loviratkaisun, josta löytyy puhelimen etukamera. Puheluissa käytettävä kuuloke on laitettu kehyksen ja näyttölasin väliin lähes huomaamattomasti. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat sijoitettuna laitteen yläreunan oikeaan kulmaan.

Takaosasta Nokia 7.2 poikkeaa reilusti aikaisemmin nähdyistä Nokia-puhelimista. Takaosan muotokieli keskittyy vahvasti pyöreään kamera-alueeseen, joka on keskitetysti puhelimen yläreunassa. Kamera-alue ulkonee muusta rungosta parin millimetrin verran ja sen kehys on valmistettu alumiinista. Pyöreässä kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, yksi LED-salama sekä ZEISS-logo, mikä viittaa yhteistyöhön HMD Globalin ja ZEISS:n välillä. Kamera-alueen alapuolella on pyöreä sormenjälkilukijasensoria ja Nokia-logo. Takaosan alareunassa on vielä Android One -logo sekä HMD Globalin pääkonttorin osoite, puhelimen valmistusmaa sekä muun muassa CE-logo.

Nokia 7.2:n oikeassa kyljessä on perinteiseen tyyliin äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet, jotka ovat valmistettu myöskin rungon mukaisesti polymeerikomposiitista, mutta tuntuma on silti varsin mukava. Virtapainikkeeseen on integroituna Nokia-puhelimissa pitkään kaivattu ilmoitusvalo ja nyt ratkaisu Nokia 7.2 -mallissa on vastaavanlainen kuin aikaisemmin testatussa Nokia 4.2 -puhelimessa. Vasemmassa kyljessä on yksi SIM-korttiluukku, johon on mahdollista laittaa kaksi nano-SIM-korttia sekä yksi microSD-muistikortti. Nokia 7.2:n yläreunassa on yksi mikrofoni sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Laitteen alareunasta löytyy kaiutin, yksi mikrofoni sekä USB-C-tyypin latausliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta HMD Global on ottanut vastaavan linjauksen kuten esimerkiksi viimeksi testatun Nokia 4.2 -puhelimen kanssa. Nokia 7.2 -puhelimessa on siis näyttö, jossa on pisaramainen loviratkaisu yläreunassa. Itse näyttö on kooltaan 6,3 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli siinä on 1080 x 2280 pikseliä, mikä tekee mukavat 400 pikseliä tuumaa kohden. Nokia 7.2:n näytössä on lisäksi tuttu 19:9-kuvasuhde sekä pyöristetyt kulmat.

Mitään kovin erikoista Nokia 7.2 ei näyttönsä osalta pääse suuremmin tarjoamaan, mutta yksi jo puhelimen edeltäjästä löytynyt vahvuus on saatu myös jälleen Nokia 7.2 -malliin. Laitteen näyttö on nimittäin HDR10-yhteesopiva, mikä on toteutettu PureDisplay-tekniikalla. PureDisplayn avulla puhelimen LCD-näyttö sopeutuu dynaamisesti ympäristöönsä ja tarjoaa hyvän katselukokemuksen niin ulkona kirkkaassa auringonpaisteessa kuin sisällä hämärässäkin. Nokia 7.2:n näyttö osaa myös muuntaa reaaliaikaisesti SDR-sisällön HDR-sisällöksi. PureDisplayn osalta HMD Global on tehnyt yhteistyötä tuttuun tyyliin kalifornialaisen Pixelworks-yrityksen kanssa, kuten viime vuonnakin Nokia 7.1 -mallin kanssa.

Nokia 7.2 -puhelimessa hyödynnetään Pixelworksin erillistä ja tuoreimman sukupolven mobiiliprosessoria, jonka pitäisi tarjota paras mahdollinen laatu videoille. Lisäksi Pixelworksin avustuksella on toteutettu HDR10-tuki, joka mahdollistaa elokuvateatteritasoisen katselukokemuksen online-videoita toistaessa. Tällöin hyödynnetään Pixelworksin tekniikkaa, joka takaa reaaliaikaisesti SDR-sisällön muuntamisen HDR-sisällöksi.

Uutuuspuhelimen asetuksista löytyy erilliset asetukset PureDisplay-toiminnallisuudelle, josta käyttäjät voivat päättää mitä ominaisuuksia halutaan hyödyntää. Nokia 7.2 -puhelimessa voidaan erikseen aktivoida dynaaminen tila sekä automaattinen valkotasapaino, minkä lisäksi SDR–HDR-muunto voidaan myös ottaa pois käytöstä. Valitettavasti testijakson aikana ei päästy kunnolla testailemaan PureDisplayn todellisia parannuksia, mutta yleisellä tasolla näyttö vaikutti varsin hyvältä.

Yleisellä tasolla Nokia 7.2:n näyttö on vähintään hyvä omassa hintaluokassaan. Kirkkautta saisi mielestäni olla hieman enemmän, mutta värintoisto oli kohtuullista ja katselukulmat olivat erinomaiset. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Nokia 7.2 -malliin jo vihdoin AMOLED-näyttöpaneelia, sillä ne ovat käyttökokemukseltaan selvästi LCD-paneeleja parempia.

Tehoista Nokia 7.2 -puhelimessa on vastaamassa jo varsin vanha Qualcommin kehittämä Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri, joka on parin vuoden takaa. Kyseinen järjestelmäpiiri nähtiin jo viime vuoden alkupuolella muun muassa Nokia 7 Plus -älypuhelimessa, joka aikoinaan oli myös yksi parhaimmista HMD Globalin keskihintaluokan älypuhelimista. Qualcommin Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä samanlaisesta 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa järjestelmäpiirissä hoitaa Adreno 512.

Suomessa myytävässä Nokia 7.2 -puhelimessa on vaihtoehtoisesti 4 tai 6 gigatavua LPDDR4X RAM-muistia sekä 64 tai 128 gigatavua EMMC-tallennustilaa. Jos tallennustilaa on kuitenkin liian vähän, niin HMD Global on laittanut puhelimeen myöskin tuen muistikortille, joka voi olla korkeintaan 512 gigatavun suuruinen. Hyvä asia mielestäni Nokia 7.2 -puhelimessa on se, että laitteeseen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä vielä muistikortille on erillinen paikkansa. Nokia 7.2 -puhelimessa ei siis tarvitse uhrata toista SIM-korttipaikkaa muistikortin takia.

Suorituskykytesteissä Nokia 7.2 pärjää edelleen kohtalaisesti verrattuna tuoreempiin Snapdragon 665- tai 675-järjestelmäpiireihin, mutta verrattuna todellisiin kilpailijoihin, on Snapdragon 660 kuitenkin heittämällä jo liian vanhaa tekniikkaa sekä kuluttaa verrattain enemmän virtaa. Päivittäisessä käytössä Nokia 7.2 -puhelimen tehot kuitenkin riittävät mainiosti, jos tarkoituksena ei ole käyttää raskaita sovelluksia. Alapuolella olevassa taulukossa on mahdollista verrata Nokia 7.2 -puhelimen saamia pisteitä Motorola One Zoomin ja Xiaomi Mi A3:n vastaaviin pisteytyksiin.

Testitulokset
Nokia 7.2 (SD660) Motorola One Zoom (SD675) Xiaomi Mi A3 (SD665)
AnTuTu (V8): 169 246 167 038 pistettä 141 002 pistettä
Geekbench 4 (single): 1602 pistettä 2320 pistettä 1527 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5812 pistettä 6207 pistettä 5656 pistettä
Geekbench 5 (single): 335 pistettä 467 pistettä 316 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1427 pistettä 1417 pistettä 1405 pistettä
PCMark 2.0: 6062 pistettä 7000 pistettä 6556 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 25 660 pistettä 22 700 pistettä 23 351 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 28 937 pistettä 26 448 pistettä 24 945 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 18 377 pistettä 15 173 pistettä 19 084 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1344 pistettä 1027 pistettä 1079 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1176 pistettä 883 pistettä 932 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2681 pistettä 2388 pistettä 2419 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Äänentoistosta Nokia 7.2 -puhelimessa vastaa tasan yksi kaiutin, joka löytyy puhelimen alareunasta. Kaiuttimen laatu ei ole kovin erikoinen, mutta sen kautta on kuitenkin mahdollista kuunnella hetken aikaa musiikki ilman, että huonoon laatuun menee totaalisesti hermo. 300 euron älypuhelimissa ei ole ollut koskaan kovin erikoisia kaiuttimia, joten myöskään Nokia 7.2 ei ole tässä suhteessa kovin paljoa jäljessä kilpailijoitaan. Puheluissa käytettävä kuuloke löytyy laitteen etupuolelta näytön yläpuolelta. Puheluiden äänenlaatu oli testijakson aikana varsin hyvä.

Yksi parhaimmista ominaisuuksista Nokia 7.2 -mallissa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, jonka HMD Global on halunnut uskollisesti säästää. Kuulokeliittimelle on monilla edelleen paljon käyttöä, ja ainakin allekirjoittanut oli ilahtunut liittimen läsnäolosta. Langattomien kuulokkeiden käyttäjille Nokia 7.2 tarjoaa lähes tuoreimman Bluetooth 5.0 -version sekä tuen aptX-äänenpakkausmenetelmälle.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Vaikka monet kilpailijat ovat keskihintaluokassakin jo ottanut käyttöön näyttöön integroituja sormenjälkilukijoita, niin HMD Global luottaa Nokia 7.2:n kohdalla vahvasti perinteiseen takaosasta löytyvään lukijaan. Vaikka Nokia 7.2 on tässä suhteessa jälleen kilpailijoitaan jäljessä, niin mielestäni kyseessä ei ole kuitenkaan mikään kovin suuri heikkous. Yleisesti keskihintaluokan älypuhelimissa näyttöön integroidut sormenjälkilukijat ovat olleet hitaita, joten perinteikäs sormenjälkilukija tuntuu erittäin hyvältä valinnalta.

Sormenjälkilukija sijaitsee siis puhelimen takaosassa kamera-alueen alapuolella. Sensori on hieman muusta rungosta matalammalla, josta sen voi helposti löytää. Testijakson perusteella sormenjälkilukija on optimaalisessa sijainnissa, sillä siihen osuu helposti muun muassa etusormella, kun puhelimen ottaa pois taskusta. Sormenjälkilukijan kanssa ei tullut vastaan ongelmia, vaan se toimi luotettavasti ja kohtuullisen nopeasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustyyli on kasvojentunnistus, mutta kyseessä on jälleen etukameraan pohjautuva tekniikka. Tämä tarkoittaa, ettei kasvojentunnistusta voida pitää yhtä luotettavana kuin sormenjälkilukijaa tai perinteistä PIN-koodia. Kun kasvojentunnistus perustuu etukameraan, saatetaan lukitus saada avattua esimerkiksi kuvalla.

Testijakson aikana kasvojentunnistus oli jatkuvasti käytössä sormenjälkilukijan ohella, mutta valitettavasti itse en päässyt toteutukseen tykästymään. HMD Globalin kasvojentunnistus on erittäin hidas, minkä vuoksi sormenjälkilukijalla lukituksen avaaminen on jopa nopeampaa. Mielestäni tämä ongelma tekee Nokia 7.2 -mallin kasvojentunnistuksesta jopa turhan ominaisuuden.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkestosta uudessa Nokia 7.2 -puhelimessa on vastaamassa kohtalainen 3500 milliampeeritunnin akku. Verrattuna viime vuoden Nokia 7.1 -malliin on akku suurentunut selvästi, mutta valitettavasti edelleen ollaan alan standardin alapuolella. Yleisesti älypuhelinvalmistajat tyytyvät jo suurempaan 4000 milliampeeritunnin akkuun, mutta valitettavasti HMD Global ei tähän ole pystynyt. Vaikka akku on kilpailijoita hieman pienempi, niin HMD Global on luvannut silti kahden päivän akunkeston.

Testijakson aikana Nokia 7.2 -puhelimen akku ei kuitenkaan kestänyt kuin korkeintaan yhden päivän ja iltaisin akkua oli jäljellä usein alle 25 prosenttia. On kuitenkin hyvä huomata, että testijakso koostui varsin monipuolisesta ja raskaasta käytöstä, jonka takia akun kuluminen saattoi olla normaalikäyttöä selvästi suurempaa. HMD Global on myös tehnyt varsin typerän päätöksen akun lataamisen suhteen: Nokia 7.2 ei tue minkäänlaista pikalatausta, vaikka tekniikka tukisikin sellaista.

Puhelimen mukana toimitetaan perinteinen 10 watin USB-C-laturi. Vaikka puhelimessa ei ole pikalatausta, niin testasimme silti akun latausnopeuden, joka on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Nokia 7.2 -puhelimen latausnopeus mukana toimitettavalla laturilla.

Kuvaajasta nähdään selvästi, että Nokia 7.2:n akun lataaminen on tuskallisen hidasta. Tyhjästä täyteen akku latautuu 125 minuutissa, eli reilussa kahdessa tunnissa. 30 minuutin latauksen jälkeen akkua oli noin 33 prosenttia ja tunnissa noin 64 prosenttia. Ensimmäisen kerran akun latautuminen hidastui jo 45 minuutin jälkeen ja toinen notkahdus kuvaajassa nähdään 90 minuutin latauksen jälkeen. HMD Globalin nykyinen suuntaus on varsin hämmästyttävä, sillä esimerkiksi Nokia 7.1 -mallista löytyi 18 watin pikalataus.

Testijakson aikana Nokia 7.2 -puhelin laitettiin myöskin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia 7.2 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut akkua yksi prosentti, eli varaus oli 99 prosenttia. Koska HMD Global hyödyntää puhelimessa LCD-tekniikkaan pohjautuvaa näyttöpaneelia, niin näyttö muuttui pakkasessa huomattavasti hyytelömäiseksi. Näyttö palautui normaaliin tilaansa kuitenkin pian huoneenlämmössä. Mielenkiintoista oli myös havaita, että HMD Global ei ollut tavoistaan poiketen estänyt akun lataamista jääkylmänä ollessaan.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia 7.2:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 23 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 77 prosenttia. Akun kuluminen oli siis verrattain suurta, sillä yleisesti tässä testissä akkua kuluu alle 15 prosenttia. Toisella testauskerralla oli luonnollisesti havaittavissa samat ongelmat näytön ja lataamisen kanssa.

Pakkastestin perusteella Nokia 7.2 on yksi huonoimmin pakkasessa pärjäävistä älypuhelimista, joita on viimeisen puolen vuoden aikana testattu. Akun varauksesta lähes neljäsosan kuluminen tunnissa on varsin nopeaa, joten pakkasessa oleminen ei ole puhelimen vahvuusalueita. Mielenkiintoinen tulos on kuitenkin siltä kannalta, että HMD Global on aina tuonut esille suomalaisuuttaan, mutta ei kuitenkaan uutuuspuhelimen suunnittelussa ole pystynyt ottamaan huomioon Suomen kylmiä talvia. Pakkastesti osoitti myös Nokia 7.2:n näytön muuttuvan selvästi hyytelömäiseksi ja akun lataaminen on mahdollista heti kylmänä. Mitään suuria käyttöä haittaavia ongelmia pakkastesti ei kuitenkaan pystynyt tuomaan esille.

Kamerat

Kamerapuolella HMD Global on ottanut suuren harppauksen kohti kilpailijoitaan. Puhelimen takaosasta löytyy kolmoiskamera, joka perustuu tarkkaan pääkameraan, ultralaajakulmakameraan sekä syvyysterävyyskameraan. Kolmoiskamera on siis pitkälti samanlainen kuin muissakin samassa hintaluokassa olevissa puhelimissa ja erityisesti paperilla kameran tiedot kuulostavat hyviltä. Juurikin tämän takia Nokia 7.2:n kameraa kohtaan oli testijakson aluksi suuriakin odotuksia, mutta valitettavasti muutaman kuvan ottamisen jälkeen kamera tuhosi kaikki odotukset. Nokia 7.2 -puhelinta ei missään tapauksessa kannata ostaa ainakaan kameran takia.

Itse 48 megapikselin pääkamerassa hyödynnetään Quad Bayer -tekniikkaa, eli kuvat eivät oletuksena taltioidu 48 megapikselin tarkkuudella, vaan pikseleitä yhdistelemällä saadaan 12 megapikselin kuvia. Pääsensorissa on HMD Globalin mukaan f/1.8-aukko, 1/2” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen Nokia 7.2:n kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka takaa 118 asteen näkökentän. Sensorissa on muun muassa f/2.2-aukko ja 13 mm polttoväli. Kolmas kameroista on tutumpi 5 megapikselin syvyysterävyyssensori, jonka tarkoituksena on yksinkertaisesti tallentaa kuviin vain syvyysterävyyttä, minkä avulla saadaan luotua esimerkiksi tyylikkäitä muotokuvaefektejä.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Vaikka 48 megapikselin pääkamera kuulostaa erittäin tarkalta ja vaikuttavalta, niin valitettavasti Nokia 7.2 on erinomainen osoitus siitä, ettei megapikselien määrä tarkoita aina parempaa kameraa. Oletusasetuksilla puhelimella taltioidaan 12 megapikselin kuvia, mutta kameran asetuksista on mahdollista vaihtaa tarkkuudeksi myöskin täydet 48 megapikseliä. Testijakson aikana puhelimessa hyödynnetiin molempia tarkkuuksia, mutta suurta eroa kuvien laadussa ei kuitenkaan havaittu.

Pääkameralla otetut kuvat olivat selvä pettymys, vaikka yleisesti kuvat olivatkin hyvällä tasolla. Yksityiskohtia kuvista löytyy ja värit taltioituvat varsin luonnollisesti. Suurin ongelma kuvissa on kuitenkin varsin suuri kohinan määrä sekä dynaaminen alue, joka ei vakuuta. Testijakson aikana oli havaittavissa myös, että erityisesti harmaat sävyt olivat kameralle erittäin vaikeita, mikä näkyy myös testikuvista, joissa harmaat kohdat näyttävät huonoilta. Alapuolella on muutama pääkameralla otettu testikuva.

Ultralaajakulmakamerat ovat nousseet monien valmistajien sekä kuluttajien suosioon viimeisen parin vuoden aikana. Nyt myös HMD Global on päässyt mukaan tähän suuntaukseen, sillä Nokia 7.2 pitää sisällään 8 megapikselin tasoisen ultralaajakulmakameran, joka kykenee 118 asteen näkökenttään. Yleisesti ultralaajakulmakamerat ovat olleet laadultaan selvästi muita kameroita heikompia, joten myöskään Nokia 7.2:n kohdalla tässä ei tehdä poikkeusta. Siinä missä pääkamerakin oli jo varsin heikko, niin ultralaajakulmakamera on vieläkin heikompi.

Nokia 7.2:n ultralaajakulmakameran heikkoudet löytyvät heikommasta värin taltioinnista, heikosta dynaamisesta alueesta sekä huomattavasta rakeisuudesta ja epäselkeydestä. Alapuolella on muutama ultralaajakulmakameralla taltioitu kuva, joista huomataan selvästi heikkoudet.

Kolmas Nokia 7.2 -puhelimen kameroista on ainoastaan syvyysterävyyden taltioimista varten ja se mahdollistaa siis tyylikkäät muotokuvaefektit. Syvyysterävyyden taltioimisessa Nokia 7.2 on mielestäni hyvällä tasolla ja kamera tunnistaa kuvattavan kohteen hyvin ja sumentaa taustan tämän ansiosta miellyttävästi, mutta oletusasetuksilla taustasumennus on jopa hieman liian aggressiivinen. Yksittäiset kuvattavat kohteen ovat kameralle helppoja, mutta jos kuvaan halutaan muutama kohde, niin taustasumennuksesta saattaa helposti tulla erikoinen. Alapuolella on yksi kuva, joka on otettu muotokuvaominaisuudella ilman mitään muita efektejä.

Nokia 7.2 -puhelimeen HMD Global on kehittänyt uutena ominaisuuden ”ZEISS-bokeh”, joka pitää sisällänsä erilaisia muotokuvatyylejä, joita ovat muun muassa ZEISS moderni, ZEISS pyörre ja ZEISS kermainen. Kyseessä on vain ominaisuus, joka tekee ohjelmistollisesti taustasumennukseen erilaisia efektejä.

Videoita Nokia 7.2 -puhelin kykenee taltioimaan pääkameralla jopa 4K-tasoisena, mutta ultralaajakulmakameralla kuvaus onnistuu vain Full HD -tasolla. Huomattavin heikkous videokuvauksessa on se, että kahden kameran välillä ei voida vaihtaa kesken kuvauksen, vaan jos halutaan kuvata laajaa videota, valitaan se ennen kuvaamista. Videoissa ei ole myöskään käytössä kuvanvakautusta, mikä tuottaa ongelmia muun muassa videoiden tärähtelyn muodossa. Lisäksi videoiden laatu ei yleisellä tasolla pärjää kilpailijoilleen, joten Nokia 7.2 oli myöskin videokuvauksen osalta varsinainen pettymys.

Etukameran tarkkuus on mukavat 20 megapikseliä ja se taltioi oletuksena vain 5 megapikselin kuvia yhdistäessä neljä pikseliä yhdeksi. Kameran asetuksista on kuitenkin mahdollista ottaa käyttöön 20 megapikselin kuvaustila. Yleisellä tasolla etukamera ajaa asiansa ja tekee hyvää jälkeä erityisesti päivänvalossa. Heikommassa valossa kuvista katoaa selvästi yksityiskohtia, mikä on myös luonnollista.

Kamerasovellus on Nokia 7.2 -puhelimessa uudenlainen, ja se nähtiin ensimmäisen kerran jo alkuvuonna esitellyissä halpapuhelimissa. Sovelluksessa on karusellimainen ominaisuusvalitsin ja suoraan päänäkymästä on mahdollista vaihtaa lukuisien tilojen välillä, joita ovat muotokuva, ammattilainen, valokuva, video ja yö. Karusellivalikon vasemmassa reunassa on myös neljästä neliöstä koostuva painike, joka on osoitus lisävalikosta, jonka takaa löytyy vielä muutamia kuvaustiloja. Lisäksi sovelluksen päänäkymässä on kameravalitsin, jolla on mahdollista vaihdella pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä.

Nokia 7.2 -puhelimen kohdalla kamerasovelluksessa on jälleen kalliimmista Nokia-puhelimista tuttu Nokia Pro Camera -tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100–3200), suljinnopeutta (1/4000–20 s) ja valotusta. Valitettavasti manuaalisäädöt olivat käytössä ainoastaan pääkameralla, eikä kuvia voitu ottaa ultralaajakulmakameralla. Kamerasovellus toimi testijakson aikana kohtalaisesti, mutta oli udelleen varsin hidas, kuten useissa muissakin Nokia-puhelimissa aikaisemmin.

Käyttöjärjestelmä

Nokia 7.2 jatkaa käyttöjärjestelmän osalta tuttua rataa, sillä puhelimesta löytyy Android One, joka on tullut tutuksi jo useista Nokia-puhelimista parin vuoden ajalta. Android on puhelimessa siis mahdollisimman puhdas eikä siihen ole esiasennettu mitään turhia sovelluksia. Android Onen yksi peruspykälistä ovat myöskin nopeat tietoturvapäivitykset sekä nopeampi päivitettävyys aina tuoreimpiin Android-versioihin.

Valitettavasti jotain on selvästi mennyt Nokia 7.2:n kohdalla pieleen myöskin päivityksien suhteen, sillä testijakson aikana puhelimeen ei ole tullut yhtään päivitystä ja edelleen puhelin pyörii Android 9.0 Pie -version päällä, vaikka Google on julkaissut jo Android 10 -käyttöjärjestelmäversion. Artikkelin kirjoitushetkellä Nokia 7.2:n tuorein saatavilla oleva päivitys sisälsi 5. syyskuuta 2019 julkaistut tietoturvakorjaukset, eli HMD Global ei ole vielä julkaissut loka- tai marraskuun tietoturvapäivitystä.

Vielä puhelimen julkaisun aikaan syyskuussa HMD Global kertoi Nokia 7.2 -puhelimen olevan valmiina Android 10 -päivityksen asennukseen. Päivitystä ei ole kuulunut, eikä HMD Global ole toistaiseksi antanut tarkempaa aikataulua päivityksen jakelun alkamisesta. Koska laitteessa on kuitenkin Android One, niin HMD Global on luvannut puhelimelle kolmen vuoden kuukausittaiset tietoturvapäivitykset ja kahden vuoden ajan käyttöjärjestelmäpäivityksiä. Ainakin näin puhelimen elinkaaren alkumetreillä tilanne näyttää huolestuttavalta.

Testijakson aikana Android 9.0 Pie pyöri puhelimessa kuitenkin varsin hyvin, eikä vastaan tullut suurempia ongelmia tai virheitä. Optimointi oli onnistunut ja sovellukset käynnistyivät vikkelästi. HMD Global on asentanut oletuksena puhelimeen kaksi sovellusta, jotka ovat kamera ja tuki. Lisäksi Nokia 7.2:n asetuksissa on muutama yksilöity asetus.

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Nokia 7.2 oli varsinainen pettymys, vaikka kyseessä ei olekaan mikään täysin huono älypuhelin. Valitettavasti kuitenkin Nokia-perinne on hieman kadoksissa HMD Globalin uutuuspuhelimessa ja Nokia 7.2 on myös tärkeillä osa-alueillaan alisuoriutuja. Kilpailijat pystyvät tarjoamaan samassa hintaluokassa selvästi parempia kokonaisuuksia, sillä 300-400 euron hintakategoria on erittäin kilpailtua.

Testijakson aikana tykästyin Nokia 7.2 muotoiluun, vaikkakin laatutuntuma ei enää ollut Nokialle vaaditulla tasolla. Näyttö oli miellyttävä, mutta se olisi voinut olla myöskin parempi. Sisäistä tallennustilaa sekä RAM-muistia laite tarjoaa mukavasti, mutta valitettavasti aikakoneella kahden vuoden takaa haettu Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri on jo aivan liian vanha. Hyvää Nokia 7.2:ssa olivat myöskin ilmoitusvalo, 3,5 mm kuulokeliitin, UBS-C-liitin sekä mahdollisuus kahteen SIM-korttiin ja yhteen microSD-muistikorttiin samanaikaisesti.

Nokia 7.2 ei ole miltään kantilta katsottuna HMD Globalin vahvin suoritus, sillä heikkouksia on selvästi vahvuuksia enemmän. Puhelimessa ei ole esimerkiksi IP-luokitusta ja kamera on erittäin heikko, vaikka puhelinta myydäänkin se edellä. Nokia 7.2 on varusteltuna myöskin hitaalla kasvojentunnistuksella, heikolla äänentoistolla sekä huonolla pakkaskestävyydellä. Lisäksi suurimpia heikkouksia ovat pikalatauksen puuttuminen sekä ainakin alkuvaiheen päivityskankeus.

Suomessa Nokia 7.2 on myynnissä kahdessa versiossa, joista 4 + 64 gigatavun versio maksaa 299 euroa ja 6 + 128 gigatavun versio vastaavasti 349 euroa. Lisäksi puhelimesta on tarjolla kolme väriversiota, jotka ovat musta, vihreä sekä jää.

Nokia 7.2 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

5.7

Hyvää
  • Tyylikäs muotoilu
  • Hyvä näyttö
  • Mukavasti RAM-muistia ja tallennustilaa
  • Mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi SIM-korttia ja microSD
  • Nopea perinteinen sormenjälkilukija
  • 3.5 mm kuulokeliitin ja USB-C
  • Ilmoitusvalo integroituna virtapainikkeeseen
Huonoa
  • Laatutuntuma ei enää ”Nokiamainen”
  • Ei IP-luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävä
  • Vanha Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri
  • Heikko äänentoisto
  • Heikko kasvojentunnistus
  • Ei pikalatausta
  • Huono pakkaskestävyys
  • Heikko kamera
  • Hidas päivitystahti
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Olen Jussin kanssa täysin samma mieltä.

  2. Harvinaisen paska arvostelu

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut