ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia 8.3 5G – valttikortteina 5G-yhteydet, suuri näyttö ja puhdas Android

Nokia 8.3 5G

Nokia 8.3 5G on suomalaisen HMD Globalin ensimmäinen 5G-älypuhelin, joka on suunnattu ylempään keskihintaluokkaan. Alun perin Nokia 8.3 5G julkaistiin globaalisti jo maaliskuussa 2020, mutta myyntiin saapumisessa meni puoli vuotta, eli puhelin saapui tarjolle vasta syksyllä. Olemme myös SuomiMobiilissa nyt päässeet testaamaan puhelimen, ja testin perusteella kyseessä on todennäköisesti tällä hetkellä paras Nokia-puhelin, jota Suomessa myydään. Toki monet kilpailijat pystyvät tarjoamaan selvästi edullisemmalla hinnalla samanlaisia ominaisuuksia, mutta Nokia 8.3 5G:ssa on myös omia valttikorttejaan.

Kyseessä on monella tavalla mielenkiintoinen puhelin ja 5G-yhteyksillä varusteltua Nokia-puhelinta onkin jo odotettu. Nokia 8.3 5G tarjoaa muun muassa massiivisen 6,81 tuuman näytön, Snapdragon 765G -järjestelmäpiirin, 64 megapikselin neloiskameran sekä suurehkon 4500 milliampeeritunnin akun. Yksi puhelimen valttikorteista on puhdas Android One -käyttöjärjestelmä, johon HMD Global ei ole tehnyt itse suuremmin muutoksia. Lisäksi Android Onen vahvuus on se, että puhelin saa tasaisin väliajoin päivityksiä.

Suomessa Nokia 8.3 5G on myynnissä 6 + 64 gigatavun sekä 8 + 128 gigatavun muistiversioissa, joiden hinnat ovat 599 euroa sekä 649 euroa. Arvostelun kirjoitushetkellä puhelinta saa jopa 200 euron alennuksista, jolloin hinnoittelu on selvästi houkuttelevampi. Nokia 8.3 5G on tarjolla ainoastaan yhdessä väriversiossa, joka on sininen Polar Night.

Nokia 8.3 5G oli SuomiMobiilin aktiivisessa testikäytössä parin viikon ajan, minkä perusteella laitteesta saatiin varsin hyvä käsitys. Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan puhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä ohjelmistoon. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tuttuun tyyliin lataustestin ja pakkastestin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nokia 8.3 5G  (TA-1243)
Mitat: 171.9 x 78.6 x 9 mm
Paino: 220g
Rakenne: Muovikehys / Gorilla Glass -lasipinnat
Näyttö: 6.81 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 765G (1x 2.4 GHz Kryo 475 & 1x 2.2 GHz Kryo 475 & 6x 1.8 GHz Kryo 475)
Grafiikkasuoritin: Adreno 620
Muisti: 6 tai 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X] / 64 tai 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1]
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.9 / 1/1.72" / 0.8 µm / PDAF) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/2.43" / 1.4 µm / AF / 120 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 24 MP etukamera (f/2.0 / 1/2.8" / 0.9 µm)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 / Android One (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 18 watin langallinen lataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.0 / yksi kaiutin / kuulokeliitin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Sininen
Hinta: 599 € (64 Gt) tai 649 € (128 Gt)

Myyntipakkaus

Nokia 8.3 5G -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

HMD Global toimittaa Nokia 8.3 5G -puhelimen hieman uudistetussa myyntipakkauksessa. Pakkauksen päälipuolta on koristamassa kuva itse laitteesta, jonka rinnalla on Nokian logo, laitteen mallikoodi, tieto puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä sekä isolla kahden vuoden päivityslupaus. Myyntipakkauksen kyljet on täytetty pienellä tekstipräntillä, mutta yhdellä kyljellä on mainittuna myös laitteen mallikoodi, muistivariantti, väriversio sekä IMEI-tiedot. Myyntipakkauksen takaosassa on jälleen kuva itse puhelimesta sekä lueteltuna laitteen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun myyntipakkaus avataan, tulee ensimmäisenä esille itse Nokia 8.3 5G muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvikerros, johon on asetettu myös metallinen SIM-korttitelakan avaustyökalu. Pahvikerroksen alapuolella on paksu pino käyttöoppaita sekä turvallisuustietoja usealla eri kielellä. Myyntipakkauksen sisällä on myös kapea pahvilaatikko, joka pitää sisällään 18 watin tehoisen pikalaturin, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapelin sekä perinteiset langalliset nappikuulokkeet.

Nokia 8.3 5G:n myyntipakkaus on varsin normaali, eikä suuremmin pääse tarjoamaan mitään erikoisuuksia. Ulkoisesti myyntipakkaus on varsin täynnä informaatiota, minkä vuoksi se näyttää sekasotkulta, kun kaikki tieto on täytynyt tunkea monella kielellä pakettiin. Siinä missä monet valmistajat pelkistävät myyntipakkauksiensa ulkonäköä, on HMD Global päättänyt tehdä päinvastoin. Myyntipakkauksen sisältö on varsin monipuolinen, mutta huomionarvoista on, ettei esimerkiksi suojakuorta toimiteta mukana.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäinen huomio Nokia 8.3 5G -puhelimen rakenteesta on, että onpa se iso. Kyseessä on nimittäin todella suuri puhelin, mikä johtuu jo suuresta näytöstä. Lisäksi välittömästi tulee ilmi, että puhelimesta ei ole edes haluttu tehdä kovin siroa, ohutta tai muutenkaan täysin viimeisteltyä, vaan muotoilu on varsin suomalaiseen tyyliin järeä ja karkea. HMD Global hyödyntää rakenteessa muovista kehystä sekä lasisia pintoja, mikä on varsin perinteinen ratkaisu keskihintaluokan puhelimissa.

Henkilökohtaisesti olisin halunnut nähdä puhelimessa alumiinisen kehyksen, sillä nyt muovinen kehys ei anna aivan sitä vaikutelmaa, millaista Nokia-puhelimelta voisi kuvitella. Onneksi lasinen takaosa tuo mukanaan vaadittua premium-vaikutusta. Käsituntumalta Nokia 8.3 5G on kookas, mutta isoon käteen laite istuu mukavasti pyöristetyn takaosan ansiosta. Koska HMD Global on tehnyt kehyksestä ja lasipinnoista kiiltäviä, on Nokia 8.3 5G käsissä erittäin liukkaan oloinen. Kiiltävä lasipinta kerää myös selvästi helpommin sormenjälkiä ja likaa, mutta onneksi Nokia 8.3 5G:n tummanpuhuvassa väriversiossa likajäljet eivät näy kovin hyvin. Lasipinnat on myös päällystetty likaa hylkivällä pinnoitteella, joten sormenjäljet lähtevät helposti pyyhkimällä pois.

Kameran alumiinikehyksestä on kulunut maalia.

Testijakson aikana puhelimen lasipintoihin ei saatu aikaiseksi suurempia naarmuja, vaan lasit kestivät päivittäistä kulutusta mukavasti. Ainoa suurempi ongelma laatuvaikutelmassa oli kameraa ympäröivän alumiinikehyksen värin kuluminen pois. Kameran kehys on aina alttiina kulutukselle muun muassa puhelinta laitettaessa taskuun, mutta toisaalta olisi myös voinut odottaa tämän osalta hieman parempaa viimeistelyä, sillä ongelma on ilmiselvä. Muilta osin Nokia 8.3 5G on tuntunut kestävän päivittäistä käyttöä erinomaisesti.

Yksi itseäni häiritsevä yksityiskohta on näyttölasia kiertävä muovinen kaistale, joka on nähty vain harvoin Nokia-puhelimissa. Kyseinen kaistale tuottaa aina ylimääräisen saumakohdan ja mielestäni se ei sovi mihinkään puhelimeen. Nokia 8.3 5G:n kohdalla muovikaistale on myös varsin kookas, mutta onneksi se on saatu yhdistettyä lasin ja kehyksen väliin niin, että se ei tuota käytettäessä tuntuvaa saumakohtaa.

HMD Global on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 171,9 x 78,6 x 9,0 millimetriä ja painoksi 220 grammaa, joten kyse ei ole kompaktista tai kevyestä puhelimesta. Omassa kategoriassaan kyseessä on jättimäinen puhelin sekä painaa normaalia enemmän. Puhelinta ostettaessa on siis hyvä huomioida, että laite on suuri, eikä varmasti ole kaikkien mieleen. Jotain hyvääkin suuresta rakenteesta on, nimittäin Nokia 8.3 5G tuntuu ja vaikuttaa erittäin jämäkältä sekä kestävältä. Esimerkiksi laitetta taivuteltaessa käsien välissä ei ollut havaittavissa minkäänlaisia natinoita.

Nokia 8.3 5G on kokonaisuudessaan yllättävän tyylikäs Nokia-puhelin, mutta mielestäni HMD Global olisi voinut leikitellä väreillä hieman enemmän. Puhelin on esitelty globaaleille markkinoille tasan yhdessä värissä, joka on sinertävä Polar Night. Hieman liukuvärjätty väriversio miellyttävää ainakin omaa silmääni, mutta toisaalta olisin toivonut rohkeampaakin lähestymistapaa muiden värien avulla.

Vaikka Nokia 8.3 5G maksaa uutena edullisimmillaan 599 euroa, niin valitettavasti HMD Global ei ole saanut puhelimeen minkäänlaista vedenkestävyyttä. IP-luokitus puuttuu siis kokonaan, vaikka se voisi olla yksi loistava erottuvuustekijä suomalaiselle brändille. Nokia 8.3 5G -puhelimessa on kuitenkin suojattu muun muassa SIM-korttitelakka tiivisteellä, joten tiettyyn pisteeseen asti puhelin kuitenkin kestää vettä, vaikka sitä ei luvatakaan.

Etuosalta Nokia 8.3 5G ei erotu suuremmin monista kilpailijoistaan muuta kuin hieman paksummilla näyttöä kiertävillä kehyksillä. Näyttö peittää pinta-alasta noin 83 prosenttia ja erityisesti alareunaan on jätetty muita reunoja paksumpi musta kaistale, johon on saatu mahdutettua myös Nokia-logo. Näytön vasemmassa yläkulmassa nähdään etukameraa varten tehty reikä, joka on varsin suuri verrattuna moniin kilpailijoihin. Puheluihin käytettävä kuuloke on sijoitettu näyttölasin ja muovikehyksen väliin laitteen yläreunassa. Lisäksi näytön yläpuolelle on piilotettu valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Nokia 8.3 5G edustaa takaosaltaan HMD Globalin tuoreinta muotoilukieltä, jossa kamera-alueesta on tehty pyöreä. Takaosassa silmiin pistää siis muusta rungosta ulkoneva kamera-alue, jonka kehys on valmistettu alumiinista. Kameroita siinä on yhteensä neljä sekä keskellä on myös ZEISS-logo. Kaksois-LED-salamavalo on sijoitettu kamera-alueen vasemmalle puolelle. HMD Global on tuonut puhelimen takaosaan myös Nokia-logon sekä pienellä präntillä on alareunaan merkitty vaadittuja tietoja.

Laitteen oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroituna myös sormenjälkilukija. Painike on siis omassa syvennyksessään ja hieman leveämpi, jotta lukija toimisi kunnolla. Painikkeiden tuntuma on hyvä, mutta muovinen, minkä lisäksi sormenjälkilukijassa on havaittavissa hieman terävät reunat. Nokia 8.3:n oikeassa kyljessä on lisäksi vielä SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai yhden nano-SIM-kortin ja yhden microSD-muistikortin.

Nokia 8.3 5G:n vasempaan reunaan HMD Global on asettanut ainoastaan yhden painikkeen, joka on tarkoitettu Google Assistantia varten. Puhelimen yläreunaan on asetettu ainoastaan yksi mikrofoni, mutta alareunassa on perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka, suorituskyky ja 5G

HMD Global on varustellut Nokia 8.3 5G -puhelimen suurella 6,81 tuuman näyttöpaneelilla, joka perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, sillä siinä on 2400 x 1080 pikseliä, joka tekee 386 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö on myös 20:9-kuvasuhteinen ja siihen on tehty reikä etukameraa varten. HMD Global on parantanut näyttöä myös PureDisplay-tekniikoilla, jotka on nähty jo aikaisemmissakin Nokia-puhelimissa.

Suurin ongelma näytössä on mielestäni 60 hertsin virkistystaajuus, eikä Nokia 8.3 5G tarjoa esimerkiksi 90 tai 120 hertsin virkistystaajuutta, vaikka siihen monet edullisemmat kilpailijatkin pystyvät. 60 hertsin virkistystaajuus on tällä hetkellä liian vanhanaikainen ja sen näkee heti puhelinta käytettäessä, jos on aikaisemmin tottunut korkeampiin virkistystaajuuksiin. Nokia 8.3 5G:n näyttö päivittää itsensä siis 60 kertaa sekunnin aikana, eikä 90 tai 120 kertaa sekunnissa. Tämän takia näyttö ei ole yhtä sulavantuntuinen tai miellyttävä katsoa verrattuna moniin kilpailijoihinsa.

PureDisplay-tekniikan avulla Nokia 8.3 5G -puhelimeen on pystytty tuomaan tuki SDR-videoiden reaaliaikaiseen muokkaamiseen HDR-sisällöksi. Lisäksi dynaamisessa tilassa näyttö osaa säätää värejä, kontrastia ja kirkkautta automaattisesti käytön mukaan. Vastaava toteutus on nähty jo muutamissa aikaisemmissakin Nokia-puhelimissa, joten kyse ei ole mistään täysin uudesta toteutuksesta. Valitettavasti aivan kauheasti asetuksia ei Nokia 8.3 5G tarjoa näytölleen, vaan mukana on pääasiassa tutut säädöt, kuten kirkkaus, yövalo sekä tumma teema. HMD Global on tuonut mukaan oman valkotasapainoasetuksensa, jossa voidaan manuaalisesti korjata näytön värilämpötilaa.

Nokia 8.3 5G -puhelimella on tuttu Widevine L1 -sertifikaatti, joka mahdollistaa muun muassa suoratoistopalveluissa tarkemman kuvan sekä HDR-sisällön. Muun muassa Netflixissä puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tarkkuudella, mutta valitettavasti HDR-tukea ei löydy. Esimerkiksi YouTubessa voidaan katsoa HDR-sisältöä.

Kokonaisuudessaan Nokia 8.3 5G:n näyttö on hyvä, mutta ei pääse suuremmin yllättämään hintaluokassaan. Henkilökohtaisesti olisin halunnut nähdä vähintään OLED-tekniikkaan pohjautuvan näytön, mutta kaikkea ei selvästi voi saada. Mielestäni näytössä on tarpeeksi hyvät katselukulmat, kirkkaus sekä värintoisto on oletusasetuksilla miellyttävä. Näytön yläkulmassa oleva etukameraa varten tehty reikä ei ole pienimmistä päästä, mutta itseäni se ei testijakson aikana paljoa häirinnyt.

Tehoista Nokia 8.3 5G:ssa on vastaamassa monista jo aikaisemmin testatuista edullisimmista 5G-puhelimista tuttu Qualcommin kehittämä Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri, jossa on integroitu 5G-modeemi. Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 765G koostuu yhdestä 2,4 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 475 Prime -ytimestä, yhdestä 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 475 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 475 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 620.

Suomessa Nokia 8.3 5G on saatavilla kahdessa muistiversiossa, joista edullisemmassa on 6 gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kalliimmassa versiossa on 8 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. HMD Global hyödyntää RAM-muistina LPDDR4x-standardia ja tallennustila perustuu määrittämättömään UFS-standardiin. Tallennustilaa on edullisemmassa versiossa mielestäni aivan liian vähän, joten kannattaa valita 128 gigatavun versio. Monet 200-300 euron puhelimetkin tarjoavat jo 128 gigatavua tallennustilaa, joten on jopa hämmästyttävää, ettei HMD Global pysty tarjoamaan vastaavaa edes 599 euron laitteessa.

Onneksi Nokia 8.3 5G on varusteltu myös muistikorttipaikalla, jonka avulla tallennustilaa voidaan laajentaa jopa 400 gigatavulla. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikortti vie puhelimen toisen nano-muistikorttipaikan, joten muistikortin kanssa ei päästä hyödyntämään kaksois-SIM-ominaisuuksia.

Testijakson aikana ajoimme Nokia 8.3 5G -puhelimessa luonnollisesti läpi tutut suoristuskykytestit, joissa laite pärjäsi aivan kuten pystyi odottamaan. Tulokset ovat hyviä ja linjassa jo muiden testattujen samaan järjestelmäpiiriin perustuvien älypuhelimien kanssa. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Nokia 8.3 5G:n saamia pisteitä muun muassa Xiaomi Mi 10 Lite 5G– ja OnePlus Nord -älypuhelimiin.

Testitulokset
Nokia 8.3 5G (SD765G) Xiaomi Mi 10 Lite 5G (SD765G) OnePlus Nord (SD765G)
AnTuTu (V8): 314 295 pistettä 320 368 pistettä 331 936 pistettä
Geekbench 4 (single): 2870 pistettä 2840 pistettä 2846 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7847 pistettä 7669 pistettä 7973 pistettä
Geekbench 5 (single): 619 pistettä 612 pistettä 617 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1906 pistettä 1786 pistettä 1984 pistettä
PCMark 2.0: 7790 pistettä 7749 pistettä 8990 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 3283 pistettä 3342 pistettä 3318 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 3257 pistettä 3318 pistettä 3281 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3377 pistettä 3431 pistettä 3455 pistettä

Suorituskykyä ei Nokia 8.3 5G -puhelimelta siis puutu, vaan sitä löytyy riittävästi päivittäiseen käyttöön. Snapdragon 765G ei ole kuitenkaan mikään huippuluokan järjestelmäpiiri, eikä sitä sellaiseksi voida tituleerata. Järjestelmäpiirin suorituskyky riittää hyvin päivittäisiin askareisiin, ja sen avulla sovellukset toimivat ongelmitta ja mobiilipelitkin näyttävät hyviltä. Huippuluokkaa heikomman suorituskyvyn voi kuitenkin huomata raskaimmissa sovelluksissa ja peleissä, jos on aikaisemmin tottunut vain huippuluokan järjestelmäpiireihin.

5G-yhteydet ovat yksi Nokia 8.3 5G -puhelimen suurimmista uudistuksista, sillä onhan kyseessä ensimmäinen Nokia-puhelin, joka viidennen sukupolven yhteyksiä tukee. Mitään uutta Nokia 8.3 5G ei kuitenkaan pääse tarjoamaan lukuisien muiden edullisien 5G-älypuhelimien rinnalla, sillä laitteessa on tuttu Snapdragon X52 -modeemi, joka tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Nokia 8.3 5G:hen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 3,7 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin.

HMD Global on mainostanut Nokia 8.3 5G -puhelinta erityisesti monipuolisella 5G-taajuusaluetuella, mutta kyse ei ole merkittävästi suuremmasta tarjonnasta kuin kilpailijoissa. Puhelin tukee kolmeatoista 5G-taajuusaluetta, jotka ovat n1, 2, 3, 5, 7, 8, 28, 38, 40, 41, 66, 71 sekä 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa odotetaan otettavan käyttöön tulevaisuudessa myös n28-taajuusalue, joka löytyy valmiiksi myös Nokia 8.3 5G -puhelimesta.

5G:n osalta Nokia 8.3 5G ei kalpene kilpailijoilleen, sillä testijakson aikana saatiin hyviä tuloksia tämän osalta. Erityisesti DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella yletyttiin 600-800 Mbps latausnopeuksiin lähes jatkuvasti, mutta suurin saatu latausnopeus oli 831 Mbps sekä suurin lähetysnopeus vastaavasti 74,2 Mbps. Tulokset olivat mielestäni hyviä, ja erittäin ilahduttavaa oli nähdä korkeita lähetysnopeuksia, sillä yleisesti ne jäävät selvästi pienemmiksi. Jälleen on kuitenkin hyvä todeta, että 5G-verkot kehittyvät jatkuvasti ja nopeuksissa voi olla selviä eroja eri paikoissa.

Sormenjälkilukija, äänentoisto ja Google Assistant -painike

Sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen.

Nokia 8.3 5G on HMD Globalin ensimmäinen älypuhelin, jossa sormenjälkilukija on sijoitettu kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Vastaava ratkaisu on nähty jo monien kilpailijoiden puhelimissa vuosien varrella, ja toteutus on todettu usein hyväksi. Myös Nokia 8.3 5G -puhelimessa sormenjälkilukija on toimivuudeltaan erinomainen. Toki kyseessä ei ole mikään markkinoiden nopein lukija, sillä lukituksen avaamisessa on pieni viive, joka olisi korjattavissa myös ohjelmistoa optimoimalla.

Sormenjälkilukija toimi testijakson aikana vakaasti sekä ongelmitta. Lukija tunnisti sormenjäljen lähes jokaisella kerralla, jos sormi vain oli puhdas ja kuiva. Sormenjälkilukijan toimivuuden osalta ei ole siis suuremmin valittamista. Toinen biometrinen lukituksen avaustyyli Nokia 8.3 5G:ssä on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, joka ei kuitenkaan ole yhtä tietoturvallinen kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistusta kokeiltiin testijakson aikana, mutta siitä ei ollut suuremmin hyötyä hitaan toiminnan takia. Kasvojentunnistus mietti jopa 3 sekuntia lukituksen avaamista ja samassa ajassa sormenjälkilukijalla lukitus olisi ollut jo monesti auki.

Äänentoistosta Nokia 8.3 5G -puhelimessa vastaa yksi kaiutin, joka sijaitsee laitteen alareunassa. Kaiuttimen äänenlaatu ei pääse suuremmin yllättämään, mutta kyllä sen kautta kuuntelee hetken musiikkia, jos se on aivan välttämätöntä. Nokia 8.3 5G on myös varusteltuna kuulokeliittimellä, joten langallisien kuulokkeiden ystävät pääsevät nauttimaan laadukkaasta äänenlaadusta. Nokia 8.3 5G tarjoaa myös Bluetooth 5.0 -yhteyden, jonka kautta myös langattomia kuulokkeita voidaan käyttää vakaasti ja laatu on myös hyvä.

Google Assistant ja erillinen painike näkyy vasemmalla reunalla.

HMD Global on viime aikoina ruvennut tuomaan puhelimiinsa myös yhden täysin ylimääräisen painikkeen, joka on vasemmassa kyljessä sijaitseva Google Assistant -painike. Kaikessa yksinkertaisuudessaan painiketta painettaessa aukeaa Google Assistant -sovellus, mutta muuta käyttöä painikkeelle ei ole. Painiketta voidaan sanoa turhaksi, sillä Suomessa Google Assistant ei ole käytössä suomeksi, joten palvelua käyttävät vain harvat. Lisäksi painiketta painaa usein vahingossa, jolloin Google Assistant käynnistyy häiritsevästi muun sisällön päälle. Onneksi asetuksista on mahdollista ottaa painike pois käytöstä, mutta tällöin painikkeesta tulee vieläkin asetetta turhempi.

Vaikka kyseessä on Google Assistant -painike, niin miksei sitä voisi ohjelmoida monipuoliseksi? Olisi hyvin kätevää, jos painiketta painamalla saisi jonkin omavalintaisen sovelluksen auki tai vaihtoehtoisesti tuplanapauttamalla taskulampun aktivoitua. Painiketta voitaisiin tässä tilanteessa käyttää selvästi monipuolisemmin, mutta nykyisellään vain Google Assistantiin suunnattuna se on täysin turha. Toivomuksena HMD Globalille siis, että jättäkää turhat asiat pois puhelimista, tai koittakaa edes tehdä niistä oikeasti hyödyllisiä, jos Google Assistantin kaltainen lisäpainike on pakko puhelimeen laittaa.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkesto Nokia 8.3 5G -puhelimessa on suurehkon 4500 milliampeeritunnin varassa ja HMD Global on luvannut sen tarjoavan jopa kahden päivän akunkeston. Testijakson aikana ei koskaan päästy aktiivisessa käytössä kahden päivän akunkestoon, vaan akku riitti juuri ja juuri yhdeksi päiväksi. Usein iltaisin akkua oli jäljellä alle 20 prosenttia, mutta selvästi kevyemmällä käytöllä akku saattaa riittää myös selvästi pidemmälle. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääsääntöisesti vain 4G-verkkojen ulottuvilla, eikä 5G-verkkojen vaikutusta akunkestoon päästy todentamaan.

Nokia 8.3 5G:n akunkesto on siis kohtuullinen, mutta ei mitenkään yllättävä. Valitettavasti HMD Global ei ole päässyt suuremmin kehittymään pikalataustekniikoiden kanssa verrattuna moniin kilpailijoihin, sillä Nokia 8.3 5G tarjoaa varsin perinteikkään 18 watin pikalatauksen. Samassa hintaluokassa on nähty monilta jo 30-40 watin pikalatauksia, joten Nokia 8.3 5G:n valttikortti ei löydy ainakaan nopeasta pikalatauksesta. Testijakson aikana luonnollisesti testasimme mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden, ja tulokset ovat nähtävissä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Nokia 8.3 5G -puhelimen latausnopeus mukana toimitettavalla 18 watin laturilla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin Nokia 8.3 5G latautuu 18 watin pikalaturilla tyhjästä täyteen 120 minuutissa, joka tarkoittaa kahta täyttä tuntia. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 37 prosenttia, ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 82 minuutin kohdalla. Viimeiset 10 prosenttia akusta latautuu siis hitaasti 38 minuutissa, verrattaessa ensimmäisiin 10 prosenttiin, jotka latautuivat noin 7 minuutissa.

Pikalataus ei ole siis Nokia 8.3 5G -puhelimen valttikortti, vaan latausnopeudet ovat hyvin perinteisiä. Toki HMD Globalilta olisi latauksen suhteen voinut toivoa vastaavaa kuin monilta kilpailijoiltaan, mutta nähtävästi jostain on jouduttu karsimaan. Nokia 8.3 5G:tä voidaan ladata vain langallisesti, sillä puhelimessa ei ole tukea esimerkiksi langattomalle lataukselle.

Testijakson aikana Nokia 8.3 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia 8.3 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 4 prosenttia akkua, joten akunvaraus oli tippunut 96 prosenttiin. Koska HMD Global hyödyntää puhelimessa LCD-tekniikkaan pohjautuvaa näyttöä, muuttui se pakkasessa selvästi hyytelömäiseksi. Testin jälkeen oli havaittavissa, että sormenjälkilukija toimi moitteetta sekä salamaa pystyttiin käyttämään kuvattaessa, mutta akun lataaminen oli estetty turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nokia 8.3 5G näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 18 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 82 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä keskivertoa korkeammalla tasolla, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Tällä toisella testauskerralla vastaan ei tullut uusia ongelmia, jotka olisivat johtuneet pakkasesta.

Pakkastestin perustella Nokia 8.3 5G kestää pakkasta keskivertoa heikommin, sillä akun kuluminen molemmilla testauskerroilla oli keskivertoa suurempaa. Lisäksi oli havaittavissa samoja haasteita, joita on havaittu myös muiden valmistajien laitteissa, koita ovat muun muassa näytön hyytelöityminen ja akun latauksen estäminen.

Kamerat

Kameroiden osalta HMD Global luottaa Nokia 8.3 5G -puhelimessa varsin tuttuun keskihintaluokan ratkaisuun. Kameroita on neljä kappaletta, joista kaksi ovat oikeasti hyödyllisiä ja kaksi muuta on laitettu puhelimeen markkinointimielessä, sillä neloiskamera kuulostaa paremmalta kuin kaksoiskamera. 64 megapikselin pääkameran rinnalla on ultralaajakulmakamera, makrokamera sekä syvyysterävyyskamera. Kamerapuolella HMD Global on tehnyt yhteistyötä ZEISS:n kanssa, sillä Nokia 8.3 5G tarjoaa ZEISS:n linssit.

Nokia 8.3 5G:n pääkamerana toimii 64 megapikselin kamerasensori, jossa on f/1.9-aukko, 1/1,72” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Optista kuvanvakainta ei pääkameraan ole saatu. Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko, 1/2,43” kennokoko, 1,4 µm pikselikoko, automaattitarkennus sekä 120 asteen kuvakenttä. Kaksi viimeistä kameraa ovat 2 megapikselin tasoisia, joista toinen on makrokuvaamista varten ja toinen syvyysterävyyden taltioimista varten.

Nokia 8.3 5G:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 64 megapikseliä (f/1.9, 1/1,72”, 0,8 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 1/2,43”, 1,4 µm, AF, 120 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 2 megapikseliä
    • Syvyyskamera: 2 megapikseliä
  • Etukamera: 24 megapikseliä (f/2.0, 1/2,8” 0,9 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

64 megapikselin tasoisessa pääkamerassa HMD Global hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolloin lopputuloksena on 16 megapikselin tasoiset kuvat. Hyvässä valaistuksessa Nokia 8.3 5G:n pääkamera on varsin kyvykäs, sillä kuviin saadaan mukavasti yksityiskohtia, luonnolliset värit sekä hyvä dynaaminen alue. Parhaimmillaan kamera tuntui olevan lähikuvaamisessa, mutta maisemakuvaamisessa puhelin käsitteli vihreät alueet varsin puuroiseksi, mikä ei näyttänyt aina kovin hyvältä.

Heikommassa valaistuksessa kamera ei ole myöskään täysin tuhoon tuomittu, vaikka kuvista katoaakin yksityiskohtia sekä kuvat ovat varsin tummia. Onneksi HMD Global on tuonut kameraan tuen yökuvaustilalle, joka avustaa hieman heikossa valaistuksessa kuvauksessa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu Nokia 8.3 5G:n pääkameralla oletusasetuksilla.

Ultralaajakulmakamera on yksi puhelimen osa-alue, jota HMD Global on kehunut etukäteen. Kyseessä on 12 megapikselin tasoinen kamera, joka kykenee 120 asteen näkökenttään. Erityisesti ensimmäisenä huomio ultralaajakulmakamerassa kiinnittyy erikoiseen 16:9-tallennusmoutoon, sillä yleisesti kaikissa puhelimissa on ollut ultralaajakulmakamerassakin 4:3-kuvasuhde. Lisäksi ultralaajakulmakamerassa on automaattinen tarkennus, joka ei ole aina itsestäänselvyys keskihintaluokan laitteissa.

Vaikka ultralaajakulmakameraa kohtaan oli jopa jonkinlaisia odotuksia, niin valitettavasti Nokia 8.3 5G:n ultralaajakulmakamera ei suuremmin päässyt vakuuttamaan. Kuvat ovat kohtuullisia hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, ainakin jos niitä katsotaan puhelimen näytöltä. Kun kuvia katsotaan suuremmalta näytöltä ja hieman zoomataan, niin kuvissa yksityiskohdat ovat jokseenkin todella huonoja sekä toisinaan sekoittuneet yhdeksi sutuksi. Kuvissa on kuitenkin mielestäni hyvät värit, mutta muuten toivomisen varaa olisi.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei myöskään suuremmin vakuuta, sillä kuvien laatu tippuu vielä entisestään ja kuvat ovat hyvin tummia. Myös ultralaajakulmakamera tukee yökuvaustilaa, joka hieman auttaa parantamaan kuvien lopputulosta pidemmällä valoituisajalla. Alapuolella on nähtävillä muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Nokia 8.3 5G:n ultralaajakulmakameralla.

Makrokamerat on saatu jo monien valmistajien puhelimien kohdalla lytätä täysin, ja myöskään Nokia 8.3 5G:n 2 megapikselin makrokamera ei vakuuta. Makrokameran tarkennusetäisyys on 4 senttimetriä, joten kameralla päästään varsin lähelle kuvattavaa kohdetta. Makrokameran heikko laatu on kuitenkin ongelma, sillä makrokuvista ei koskaan tule oikeasti hyviä. Kohtuullisia kuvia voi saada aikaiseksi hyvässä valaistuksessa, mutta jos valoa ei ole tarpeeksi, niin kuvat ovat suorastaan kelvottomia. Mielestäni HMD Global olisi voinut jättää makrokameran pois, sillä se ei tuo yhtään lisäetua käyttäjälle. Alapuolella on muutama makrokuva, jotka otettiin Nokia 8.3 5G -puhelimella.

Toinen Nokia 8.3 5G:n 2 megapikselin kameroista on syvyysterävyyskamera, jota käytetään puhelimen muotokuvatilassa. Muutamien testien perusteella Nokia 8.3 5G pystyy taltioimaan syvyysterävyyden kuviin erinomaisesti, jos kuvattavia kohteita on vain yksi. Kamera tunnistaa hyvin kohteen ääriviivat sekä sumentaa taustan miellyttävästi. Jos kuvattavia kohteita on useampi, niin silloin tulee vastaan ongelmia taustasumennuksen kanssa, minkä lisäksi ongelmia tulee, jos valoa ei ole tarpeeksi.

Parhaimmillaan kuvan saa siis hyvässä valaistuksessa ja jos kuvattavia kohteita on vain yksi. 2 megapikselin kameran tarpeellisuutta tässä hommassa voidaan vain pohtia, sillä todistetusti samanlaisia tuloksia saataisiin myös ohjelmistollisilla ratkaisuilla. Alapuolella on yksi onnistunut kuva, jossa on taustasumennus käytössä.

Videokuvauksen osalta HMD Global on tehnyt isoja harppauksia, jos kyse on erityisesti ammattimaisesta kuvaamisesta. Puhelimessa on tuki elokuva-ominaisuudelle, joka on käytännössä manuaalisäädöt sisältävä videokuvaustila, jossa kuvasuhteena toimii elokuvamainen 21:9. Videokuvaa voidaan taltioida 4K 24 fps -tasoisena pääkameralla sekä ultralaajakulmakameralla. Kesken videonkuvaamisen voidaan vaihdella kameran asetuksia, jonka lisäksi videokuvauksessa voidaan vähentää tarvittaessa myös tuulen aiheuttamaa kohinaa.

Normaalissa videokuvaustilassa voidaan taltioida videoita korkeintaan 4K 30 fps -tasoisena, mutta vaihtoehtoina ovat myös Full HD 60 fps sekä 30 fps. Valitettavasti kesken kuvauksen ei voida vaihtaa pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä, vaan kuvaukseen käytettävä kamera on valittava ennen kuvauksen aloittamista. Kamerassa on myös tuki action-videokuvaukselle, jolla saadaan kuvattua miellyttävän vakaita videoita myös aktiivisessa tilanteessa. Kokonaisuudessaan Nokia 8.3 5G:n videoiden kuvan laatu on 4K-tasolla hintaluokassaan hyvä.

Etukamera Nokia 8.3 5G:ssa on tarkkuudeltaan 24 megapikseliä, mutta oletusasetuksilla kuvat taltioituvat 6 megapikselin tasolla. Etukameran kuvien laatu on mielestäni hyvä, mutta ei mitenkään kovin yllättävä. Kuvanlaatu riittää varmasti monille käyttäjille, mutta jos selfiekuvia on tarkoitus ottaa jatkuvasti, niin markkinoilta löytyy myös parempia vaihtoehtoja. Etukamerassa on myös mahdollista käyttää kaunista-tilaa, joka pehmentää ihoa, minkä lisäksi käytettävissä on myös taustasumennus erillisessä muotokuvatilassa.

HMD Global on uusinut hieman kamerasovellustaan parempaan suuntaan, mutta käyttökokemus laahaa silti hieman kilpailijoiden perässä. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on perinteiseen tyyliin muutamia asetuksia, kuten salama, kuvasuhde, ajastin sekä kuvake, josta päästään asetusvalikkoon. HMD Global luottaa sovelluksessa karusellimaiseen ominaisuusvalitsimeen, jossa voidaan vaihdella muutamien tilojen välillä, joita ovat ammattilainen, yö, muotokuva, valokuva, video ja elokuva. Lisää-välilehden takaa löytyy vielä muutama kuvaustila.

Puhelimen eri kameroiden välillä voidaan vaihdella sovelluksessa olevan ”kameravalitsimen” avulla, jossa voidaan valita käytettäväksi pääkameran ohella myös ultrajaalakulmakamera sekä makrokamera. Videotilassa kameravalitsimessa on mahdollista päättää halutaanko videota kuvata toiminta-tilassa (action), ultralaajakulmakameralla, pääkameralla, makrokameralla tai etu- ja takakameroilla yhtä aikaa.

Nokia 8.3 5G:n ammattilainen-kuvaustila tarkoittaa manuaalisäätöjä kameralle. HMD Global luottaa edelleen Nokia-puhelimissa ikoniseen ammattilaistilaan, jossa voidaan säätää liu’uttamalla kuvausasetuksia mieleisekseen. Nokia 8.3 5G:n kohdalla ominaisuus toimii pää- ja ultralaajakulmakameroilla. Pääkamerassa voidaan säätää ISO-arvoa 64 – 6400 väliltä, suljinnopeutta 1/4000 – 20 s väliltä sekä valotuksen korjausta -3.0 … +3.0 väliltä, minkä lisäksi mahdollista on säätää tarkennusta ja valkotasapainoa. Ammattilainen-tilassa on mahdollista kuvata myös RAW-raakakuvia sekä 64 megapikselin tasoisia kuvia.

Kokonaisuudessaan Nokia 8.3 5G:n kamerasovelluskokemus on vähintään kohtalainen, mutta ei missään edes hyvällä tasolla. Sovelluksessa eri tilojen välillä liikkuminen on erittäin tahmaista ja hidasta, minkä lisäksi sovelluksen ulkoinen toteutus on hieman vanhahtava. Ominaisuuksia sovelluksessa on mukavasti, mutta toisaalta jos sovelluksen käyttäminen ei ole miellyttävää, niin ominaisuuksiinkin tutustuminen ei ole kovin mielekästä. Mainittavan arvoinen ominaisuus on elokuva-tila, jossa voidaan taltioida videoita ammattimaisesti 21:9-kuvasuhteella ja 24 fps:n nopeudella 4K-tarkkuudella. Ominaisuus on varmasti miellyttävä sellaisille käyttäjille, jotka tykkäävät kuvata videoita sekä säätää asetuksia kesken kuvaamisen.

Käyttöjärjestelmä

Toistaiseksi puhelimessa on vielä Android 10.

HMD Globalin uudet Nokia-puhelimet on tunnettu erityisesti puhtaasta Androidista, ja nyt myös Nokia 8.3 5G tarjoaa Android One -käyttöjärjestelmän. Toistaiseksi puhelimessa on Googlen viime vuonna julkaisema Android 10 -käyttöjärjestelmä, eikä tuoreempaa Android 11 -versiota, mutta sen HMD Global on luvannut tuoda päivityksenä vuoden loppuun mennessä tai heti vuoden 2021 alussa. Testijakson lopulla puhelimessa tuorein saatavilla ollut päivitys toi mukanaan Googlen 1. joulukuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset, mutta Google Play -järjestelmäpäivitykset laahasivat perässä, sillä tuorein saatavilla oleva oli julkaistu 1. syyskuuta 2020.

Nokia 8.3 5G:n yksi valttikortti on puhelimen päivitettävyys, sillä HMD Global on luvannut puhelimelle kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa siis, että puhelimelle julkaistaan Android 11 -päivityksen jälkeen vielä Android 12 -versio, mutta tietoturvapäivityksiä puhelimen pitäisi saada joka kuukausi kolmen vuoden ajan. Aivan markkinoiden parhaimmasta päivitystuesta ei kuitenkaan ole kyse, joten HMD Globalin kahden vuoden Android-päivitykset eivät ole enää kovin suuri valttikortti. Tällä hetkellä muun muassa Samsung on luvannut päivittää puhelimiaan jopa kolme vuotta.

Android 11 -versiota puhelimeen siis edelleen odotetaan, mutta testijakso suoritettiin Android 10 -versiolla. Koska kyseessä on Android One -puhelin, niin käyttöliittymä on hyvin lähellä sellaista Androidia, jonka Google on suunnitellut. HMD Global on lisännyt puhelimeen vain muutamia omia asetuksia sekä sovelluksia, joita ovat My Phone ja kamera. Lisäksi esiasennettuna löytyy myös Netflix. Mielenkiintoista erityisesti My Phone -sovelluksessa oli huomata, että HMD Global on lisännyt sovellukseen mainoksia, jota ei voi katsoa koskaan kovin hyvällä, jos kyse on puhelimen valmistajan omasta sovelluksesta.

Mainos My Phone -sovelluksen etusivulla.

Kokonaisuudessaan Android 10 toimi Nokia 8.3 5G -puhelimessa hyvin ilman ongelmia. Testijakson aikana ohjelmiston kanssa ei ollut suurempia ongelmia, eikä käyttöliittymä hidastellut missään kohdassa. Mielestäni on hyvä, että HMD Global tarjoaa puhtaan Androidin sellaisille käyttäjille, jotka puhtaan kokemuksen haluavat, mutta toisaalta Android One on myös toisinaan pieni pettymys. Esimerkiksi Android Onen vaatimus on, että käyttöliittymä on puhdas, joten HMD Global ei voi lisätä kovin paljoa omia palveluita tai asetuksia mukaan. Nokia 8.3 5G:n laitteistosta ei siis saada aivan kaikkea irti, sillä ohjelmistoa ei ole voinut kustomoida laitteelle 100-prosenttisesti esimerkiksi lisäämällä asetuksia tai kustomointivaihtoehtoja.

Mielestäni HMD Global voisi luopua Android Onen -käytöstä puhelimissaan, sillä se ei oikeastaan tänä päivänä enää tuo mitään lisäarvoa puhelimelle. HMD Global voisi kehittää esimerkiksi oman puhdasta Androidia vastaavan käyttöliittymän, johon on kuitenkin lisätty monipuolisempia ominaisuuksia sekä asetuksia. Vaikka Android Onea ei laitteista löytyisikään, niin HMD Global pystyisi silti lupaamaan päivityksiä, jos sellainen tahtotila yrityksen sisältä löytyisi. Puhdas Android ei vain ole aina se paras vaihtoehto, ja sen myös toivottavasti HMD Globalilla on huomattu.

Yhteenveto

Nokia 8.3 5G on toistaiseksi paras osoitus siihen, mihin suomalainen HMD Global pystyy. Vaikka Nokia 8.3 5G ei olekaan aivan paras vaihtoehto 600 euron hintaluokassa, niin laitteessa on silti hyviä teknisiä ominaisuuksia ja ratkaisuja. Tällä hetkellä puhelimen hinta on tippunut myös selvästi, joten laitteen voi saada nyt hieman edullisemmin, mikä tekee puhelimesta hieman houkuttelevamman. On kuitenkin hyvä muistaa, että markkinoilla on paljon edullisempia haastajia, kuten Motorola Moto G 5G Plus, Motorola Edge, Xiaomi Mi 10 Lite 5G, Samsung Galaxy A51 5G sekä OnePlus Nord.

Testijakson aikana Nokia 8.3 5G herätti hieman ristiriitaisia tunteita erityisesti, jos ominaisuuksia suhteutettiin korkeaan hintaan. Jos kuitenkin hinta jätetään toissijaiseksi seikaksi, niin Nokia 8.3 5G on hyvä laite, joka tarjoaa suuren näytön, erinomaiset 5G-yhteydet, hyvän pääkameran sekä puhtaan Androidin, jolle on luvattu kahden vuoden päivitystuki. Nokia 8.3 5G on varusteltu myös mielestäni tyylikkäällä muotoilulla, vaikka rakenteessa olisikin muutama pieni parannettava yksityiskohta.

Nokia 8.3 5G:n suurimmat heikkoudet mielestäni ovat näytön perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus, neloiskameran kaksi turhaa 2 megapikselin kameraa sekä keskivertoa heikompi pakkaskestävyys. Nokia 8.3 5G ei pääse tarjoamaan monista kilpailijoista löytyvää tehokasta pikalatausta tai kauheasti muutamaan, jolla voisi erottua massasta. Jälleen on kuitenkin palattava siihen karuun totuuteen, että monet edullisemmatkin kilpailijoiden puhelimet tarjoavat vähintään samat ominaisuudet sekä jopa hieman enemmän.

Nokia 8.3 5G:n kohdeyleisö ovat henkilöt, jotka haluavat juuri Nokia-puhelimen sekä puhtaan Android One -käyttöjärjestelmän. Yleisesti kuitenkin itse tykkäsin Nokia 8.3 5G -puhelimesta, ja se onkin ihan hyvä valinta, jos haluaa maksaa hieman ekstraa vain Nokia-merkistä.

HMD Global on tuonut Nokia 8.3 5G:n myyntiin kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 599 euron hintainen 6 + 64 gigatavun versio sekä 649 euron hintainen 8 + 128 gigatavun versio. Arvostelun kirjoitushetkellä puhelimen hinta on tippunut noin 400 euroon. Nokia 8.3 5G on saatavilla yhdessä väriversiossa, joka on sininen Polar Night. Molempien muistiversioiden jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta alapuolella olevista linkeistä.

HMD Global Nokia 8.3 5G

7.2

SuomiMobiilin testissä käväisi HMD Globalin ensimmäinen 5G-älypuhelin, eli Nokia 8.3 5G. Puhelimessa on 64 MP neloiskamera ja Android 10.

Hyvää
  • Tyylikäs ja jämäkkä rakenne
  • Hyvä ja iso näyttöpaneeli
  • Erinomaiset 5G-yhteydet
  • Snapdragon 765G -järjestelmäpiiristä löytyy tehoa aktiiviseen käyttöön
  • Kuulokeliitin, microSD-muistikorttipaikka, NFC ja Dual-SIM
  • Pääkameran kuvien laatu
  • Hyvä akunkesto
  • Puhdas Android One -käyttöjärjestelmä ja päivitystuki
Huonoa
  • Muovinen kehys ja laitteen iso koko (varauksin)
  • Ei vedenkestävä
  • Näyttöä kiertää ylimääräinen musta kaistale
  • Kameran alumiinikehys kuluu käytössä herkästi
  • Näytössä vain 60 hertsin virkistystaajuus
  • Kaksi täysin turhaa 2 MP kameraa / ei telekameraa
  • Edullisimmassa versiossa vain 64 gigatavua tallennustilaa
  • Heikko pakkaskestävyys
  • Ohjelmiston rajoitteet
  • Kilpailijoihin verrattuna korkea hinnoittelu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Käypänen puhelin jollekin sopivaan käyttöön, kamera on mikä on.

  2. Huonommat kuulokkeet mitkä tuli Nokia 7 plus mukana ja vielä suojakuori myös.

  3. Samaa mieltä tosta My Phone-sovelluksesta eikä se edes ole kovin hyödyllinen, ainakaan ilman data yhteyttä toisin kuin Symbianissa oli eli toimi myös ilman data yhteyttä. Symbian oli kaikessa parempi kuin Android on.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut