Testissä OnePlus Pad 2 – Vakuuttava Android-tabletti viihde- ja työkäyttöön
OnePlus julkisti viime vuonna ensimmäisen tablettinsa, joka oli premium-kategoriaan laskettava OnePlus Pad. Nyt vuosi myöhemmin tabletti on saanut seuraajan, joka on nimeltään OnePlus Pad 2. OnePlus luottaa tuttuun strategiaan, eli tablettiin on saatu huipputason suorituskyky, kookas näyttö ja suuri akku.
OnePlus Pad 2 on varusteltu 12,1 tuuman kokoisella 144 hertsin näyttöpaneelilla, Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirillä sekä 9510 milliampeeritunnin akulla. Tabletissa on lisäksi 13 megapikselin kamera takaosassa sekä 8 megapikselin kamera etuosassa. Äänestä vastaa peräti kuusi kaiutinta ja tuettuna on Wi-Fi 7- ja Bluetooth 5.4- yhteydet. OnePlus on saanut tablettiin uutuutena Open Canvas -moniajonäkymän sekä useita tekoälyominaisuuksia, jotka tekevät kokemuksesta monipuolisemman.
Suomessa uusi OnePlus Pad 2 maksaa 549 euroa 12 + 256 gigatavun muistiversiossa. Lisäksi tabletille on ostettavissa erikseen lisälaitteita. OnePlus Stylo 2 -kynä maksaa 99 euroa. OnePlus Pad Smart Keyboard maksaa 149 euroa sekä OnePlus Folio Case 2 maksaa 59 euroa.
Artikkelissa tulemme tarkastelemaan tabletin rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, akunkestoa sekä ohjelmistoa. Alapuolella on listattuna vielä erikseen tabletin tärkeimmät tiedot.
OnePlus Pad 2 (OPD2403) | |
---|---|
Mitat: | 268.66 x 195.06 x 6.49 mm |
Paino: | 584 g |
Rakenne: | Alumiinirunko ja lasi edessä |
Näyttö: | 12.1 tuumaa / 3K (3000 x 2120) / 7:5-kuvasuhde / IPS LCD / 144 Hz / HDR10+ / 900 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | Snapdragon 8 Gen 3 (1x 3.3 GHz Cortex X4 & 3x 3.2 GHz Cortex-A720 & 2x 3.0 GHz Cortex-A720 & 2x 2.3 GHz Cortex-A520) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 750 |
Muisti: | 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1] |
Takakamera: | 13 MP pääkamera (SmartSens SC1320CS / f/2.2 / 23 mm / 1/3.06" / 1.12 µm / AF) + LED-salama |
Etukamera: | 8 MP etukamera (SmartSens SC820CS / f/2.3 / 26 mm / 1/4" / 1.12 µm / FF) |
Akku: | 9510 mAh (ei irrotettava) |
Lataus: | Langallinen 67 watin SuperVOOC |
Käyttöjärjestelmä: | Android 14 + OxygenOS 14.1 (perustuu ColorOS / sisältää Googlen palvelut) |
Päivityslupaus: | 3 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä |
Liitännät: | USB-C / USB 3.2 / NFC / Wi-Fi 7 |
Ääni: | Bluetooth 5.4 / aptX HD / LHDC / stereokaiuttimet (6 kaiutinta) |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi |
Värit: | Nimbus Gray |
Hinta: | 549€ (12 + 256 Gt) |
Myyntipakkaus
OnePlus Pad 2:n myyntipakkaus on tuttua OnePlussaa, eli paketti on ohut, mutta muuten tabletin kokoluokkaa. Pakkausta koristaa kuva laitteesta sekä mallinimi yhdessä OnePlussan logon kanssa. Pakkauksen takaosassa on ilmoitettu tabletin malliversio sekä muita tarvittavia tietoja.
Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse tabletti muoviin käärittynä. Tabletin alapuolella on pieni punainen pahvitasku, joka pitää sisällään turvallisuustietoja sekä pikakäyttöoppaan. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta löytyy vielä myös OnePlussan tunnusomainen punainen USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C).
OnePlus ei ole laittanut pakkaukseen mukaan laturia, joka kannattaa pitää mielessä. Paketissa on pitkälti normaalit asiat, joita tabletin mukana voikin odottaa olevan.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Muotoilun osalta OnePlus Pad 2 on kuin alkuperäinen OnePlus Pad, joten OnePlus ei ole lähtenyt muuttamaan hyväksi todettua. Rakenne on näyttölasia lukuun ottamatta pääasiassa alumiinia, eikä muovia ole ollenkaan esillä. Laitteesta on saatavilla ainoastaan yksi väriversio, joka on hyvinkin perinteikäs harmaa Nimbus Gray. Valitettavasti OnePlus ei tarjoa omia raikkaita ja erottuvia väriversioitaan, joita on nähty puhelimissa.
OnePlus Pad 2 on tyyliltään sopiva OnePlussan tuotemallistoon, eikä yhtiö ole lähtenyt kopioimaan täysin muita tunnetumpia tablettivalmistajia. Mielestäni OnePlus on jälleen kerran onnistunut muotoilun kanssa, sillä se on yksinkertaisen tyylikäs. Laite on melko pyöristetty reunoiltaan, joka antaa mukavan tuntuman kädessä. Ainoastaan yläreunassa on tasainen lovi, joka on tehty kynää varten.
Tabletti tuntuu erittäin laadukkaalta metallisen rungon ansiosta. Mitään häiritseviä saumakohtia tai teräviä kulmia ei ole havaittavissa, jonka lisäksi näyttölasi yhdistyy alumiiniin mukavasti. Tabletti ylittää omat odotukset laadullaan, ja mattapintainen alumiini on loistava valinta. Hopeassa väriversiossa ei myöskään sormenjäljet näy liiaksi alumiinissa, joka on aina ilo huomata.
Etuosan lasipinnan valmistajaa ei ole vahvistettu, mutta ainakaan testijakson aikana siihen ei saatu naarmuja aikaiseksi. Lasissa on myös likaahylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa siitä helposti pyyhkimällä pois. Jonkinlaisen suojan hankkiminen laitteelle on kuitenkin suositeltavaa, sillä yleensä alumiini voi naarmuuntua herkästi ja suuressa lasipinnassa on myös pinta-alaa naarmuuntua, jos laitetta esimerkiksi pitää repussa tai kantaa paljon mukanaan.
Laitteen mitoiksi on ilmoitettu 268,7 x 195,1 x 6,5 millimetriä ja painoksi 584 grammaa. OnePlus Pad 2 on normaaleissa mitoissa, vaikka kokoa onkin saatu hieman lisää suuremman näytön myötä. Painoakaan ei tabletilla ole liikaa suhteutettuna käytettäviin valmistusmateriaaleihin, sillä painoksi kerrotaan 584 grammaa. OnePlus on mielestäni onnistunut löytämään tasapainoisen ratkaisun, josta ainakin itse tykkään.
Alumiini tekee tabletista mukavan jämäkän, vaikka samalla kyseessä on ohut laite. OnePlus Pad 2 ei päästele mitään natinoita sitä kevyesti käsien välissä taivutellessa, mutta tietysti kovempaa taivuteltaessa sen voi huomata antavan hieman periksi. Valitettavasti tabletilla ei ole edelleenkään minkäänlaista IP-luokitusta, joten sitä ei kannata altistaa vedelle.
OnePlus Pad 2:n etuosassa valtaa pitää suuri näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 85 prosenttia. OnePlus on pystynyt saamaan näytön kehyksistä hieman aikaisempaa pienemmät, mutta onneksi kehykset ovat kauttaaltaan tasapaksut ja kulmat ovat näyttävästi pyristetyt tehden kokonaisuudesta symmetrisen. Näytön yläreunassa on myös keskitetysti etukamera ja rinnalta löytyy myös piilotettuna valoisuudentunnistin.
Takaosaltaan OnePlus Pad 2 on kuin edeltäjänsä, joten tarjolla on sulavalinjainen ja yksinkertaistettu toteutus. Tasaisen alumiinirungon rikkoo pyöreä ja keskitetty kamera-alue, joka on keskitetysti laitteen yläosassa. Kameroita on ainoastaan yksi, jonka alapuolella on myös yksi LED-salamavalo. Takaosassa on esillä myös minimalistinen OnePlus-logo.
Tabletin yläreunaan OnePlus on asettanut äänenvoimakkuuspainikkeet, yhden mikrofonin sekä magneettisen latauspaikan kynää varten. OnePlus Pad 2:n alareunassa on ainoastaan magneettiset liitännät näppäimistösuojakuorta varten. Vasempaan reunaan on sijoitettuna virtapainike sekä neljä kaiutinreikää. Oikeassa reunassa on myös neljä kaiutinreikää, yksi mikrofoni sekä USB-C-liitin latausta varten. Perinteikästä kuulokeliitintä ei tablettiin ole saatu.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
OnePlus on tehnyt pieniä muutoksia näyttöön verrattuna edeltäjään, mutta mistään kovin merkittävistä päivityksistä ei ole kyse. Näytön koko on kasvanut 12,1 tuumaan ja OnePlus luottaa edelleen IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on kerrottu olevan 3K-tarkkuus, joka tarkoittaa 2120 x 3000 pikseliä taaten 304 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 144 hertsin virkistystaajuus, 900 nitin kirkkaus sekä Dolby Vision ja HDR10+ -tekniikat.
Yleiseltä tekniikaltaan näyttö on hyvällä tasolla, eikä OnePlus Pad 2 tarjoa ainakaan luokattoman heikkoa paneelia. OnePlus ei ole kuitenkaan saanut mukaan kaikista toivotuinta päivitystä, eli parempaa näyttöteknologiaa. Jo edeltäjän kohdalla harmiteltiin sitä, että tablettiin on valittu IPS LCD -paneeli, eikä parempaa AMOLED-paneelia. Kyseisien teknologioiden välillä on isoja eroavaisuuksia, ja yleisesti AMOLED tarjoaa paremman värintoiston laajojen tummien sävyjen ansiosta.
Onneksi OnePlus hyödyntää laadukasta IPS LCD -paneelia, joka kuitenkin ajaa asiansa. Näytössä on erinomaiset katselukulmat ja OnePlus oli onnistunut minimoimaan LCD-paneelin tyypilliset ”varjot” näytön reunoilla. Vaikka itse jäin kaipaamaan mustan olevan näytöllä oikeasti mustaa, niin muilta osin OnePlus Pad 2:n näyttöpaneeli tuntui toistavan värit laadukkaasti. Vaikka musta väri vivahtaa näytöllä enemmän harmaaksi, niin muilta osin värit olivat laadukkaat. Lisäksi näytön tarkkuus on riittävä viihdekäyttöä ajatellen, enkä ainakaan itse jäänyt kaipaamaan parempaa tarkkuutta.
Kirkkautta OnePlus on nyt lähtenyt parantamaan ja 900 nitiä riittää tablettikäytössä moneen tilanteeseen. Tietysti kirkkaassa auringonvalossa luettavuus näytöltä heikkenee selvästi, mutta sisätiloissa kirkkaus on loistava. Toisinaan näytön minimikirkkaus tuntui olevan yllättävän korkea, ja esimerkiksi pimeässä näyttöä katsellessa silmät tuntuivat hieman rasittuvan totuttua enemmän. Usein oli tunne, että kirkkautta haluaisi laittaa vieläkin pienemmälle.
Testijakson aikana tykkäsin todella paljon näytön 144 hertsin virkistystaajuudesta, joka tekee tablettikokemuksesta sulavan. Yleisesti 144 hertsiä käytetään vain harvoissa sovelluksissa, ja tabletti osaa itse säätää porrastetusti virkistystaajuutta aina 30-144 hertsin välillä näytöllä esitettävän sisällön mukaisesti. Toinen selvä valttikortti tabletissa on 7:5-kuvasuhde, jonka ansiosta näytöllä voidaan vaakatasossa käyttää kahta sovellusta loogisessa koossa ja yleisestikin kuvasuhde on perinteisen A4-paperin muotoinen. Lisäksi pystyasennossa näyttö ei ole liian korkea ja kapea, vaan miellyttävän looginen.
OnePlus on saanut näyttöön myös tuen useille HDR-tekniikoille, joita ovat HDR10, HDR10+, HLG sekä Dolby Vision. Lisäksi tabletilla on Widevine L1- sertifikaatti. Tämä tarkoittaa, että teoriassa tabletilla voidaan toistaa tarkkaa videosisältöä HDR-tekniikoilla monissa suoratoistopalveluissa. Netflix mahdollistaa ainoastaan Full HD -tarkkuuden käyttämisen, mutta OnePlus Pad 2:lle ei ole saatu sertifikaattia HDR-toimintoja varten.
Tabletin näytölle tarjotaan pitkälti samat asetukset kuin OnePlussan puhelimille. Käyttäjät voivat säätää näytön väritilaa kolmesta valinnasta, jotka ovat ”luonnollinen”, ”pro” ja ”eloisa”. Näytön värilämpötilaa voidaan säätää myös oman mielen mukaisesti väriympyrästä tai kolmesta oletusvalinnasta. OnePlus tarjoaa silmäystävällisen tilan, jonka lisäksi näytön värilämpötilaa voidaan säätää ympäristön valaistuksen mukaan.
OnePlus Pad 2:lle on myös ”videon tehostusmoottori”, jossa kuvaa voidaan terävöittää tai tehostaa videoiden värejä muuntamalla SDR-sisältö reaaliaikaisesti HDR-sisällöksi. Näytön virkistystaajuutta varten OnePlus on toteuttanut kolme valintaa, jotka ovat automaattinen, 144 hertsin ”korkea” sekä 60 hertsin ”vakio”.
OnePlus Pad 2 on saanut suorituskyvyn osalta merkittävän päivityksen parempaan, sillä edeltäjästä löytynyt MediaTekin järjestelmäpiiri on saanut vaihtua Qualcommin uusimpaan huippupiiriin. OnePlus Pad 2 saa tehonsa siis Snapdragon 8 Gen 3 -piiristä, joka on sama kuin huipputason OnePlus 12 -älypuhelimessa.
Snapdragon 8 Gen 3 on 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri. Kahdeksanytimisen toteutuksen kohokohtana on yksi tehokas Cortex-X4-ydin, joka toimii nyt 3,3 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi mukana on viisi tehokasta Cortex-A720-ydintä, joista kolme toimii 3,2 GHz:n taajuudella ja kaksi 3,0 GHz:n taajuudella. Mukana on myös kaksi 2,3 GHz:n Cortex-A520-ydintä.
Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Gen 3 on jopa 30 prosenttia tehokkaampi sekä 20 prosenttia energiatehokkaampi kuin Snapdragon 8 Gen 2 -piiri. Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 750, jonka luvataan olevan 25 prosenttia nopeampi kuin edeltäjänsä. Kun verrataan OnePlus Pad ja Pad 2:n suorituskykyä toisiinsa, ovat laitteet aivan eri maailmoista.
OnePlus on tuonut tabletista myyntiin Suomessa 12 + 256 gigatavun muistiversion, mutta verrattuna edeltäjään on RAM-muistia saatu puolet lisää ja tallennustilan määrä on tuplaantunut. OnePlus Pad 2:n RAM-muisti perustuu LPDDR5x-standardiin ja tallennustila vastaavasti UFS 3.1 -standardiin. OnePlus Pad 2 ei tarjoa muistikorttipaikkaa, joka kannattaa pitää mielessä.
Suurin hämmennyksen aihe OnePlus Pad 2 -tabletissa on puute mobiiliverkoille. Myöskään edeltäjässä ei sitä ollut, mutta sen puutettakin on vaikea ymmärtää. OnePlus olisi voinut hyvin tarjota laitteesta vaihtoehtoa myös SIM-korttipaikalla. Nyt yhteydet rajoittuvat vain Wi-Fi-tukeen, joka tuottaa tiettyjä rajoitteita käytettävyyteen. Tabletissa on onneksi tuki Wi-Fi 7 -yhteydelle. Yhteyksien osalta tabletti tukee myös USB-C-liittimen kautta USB 3.2 Gen 1 -standardia jopa 5 Gbps:n tiedonsiirtonopeudella, joka on mukava lisä tabletille.
Testijakson aikana ajoimme OnePlus Pad 2 -tabletissa läpi tutut suorituskykytestit, jotka kertoivat tuttua tarinaa Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirin kyvykkyydestä. Suorituskyky on aivan samalla tasolla kuin esimerkiksi OnePlus 12 -puhelimessa, joka on erinomainen suoritus tablettilaitteelta. Suorituskyky on erinomainen, ja se on todettu myös monien muiden laitteiden kohdalla.
Android-tablettien markkinassa usein suorituskyvystä karsitaan, ja olenkin iloinen siitä, että OnePlus on tuonut nyt täysiverisen huipputabletin markkinoille. Suorituskyky riittää mainiosti raskaiden sovelluksien ja pelien pyörittämiseen, eikä suorituskyvyn seinän pitäisi kovinkaan nopeasti tulla vastaan. Testijakson aikana tabletti myös toimi jatkuvasti hyvin, eikä hidasteluja ollut havaittavissa.
Suorituskykytestien tulokset ovat esillä alapuolella olevissa kuvakaappauksissa.
OnePlus haastaa suorituskyvyssä siis esimerkiksi Samsungin huipputason tabletit. Lisäksi olen ilahtunut siitä, että OnePlus on saanut tablettiin huippuluokan piirin melko edulliseen hintapisteeseen, kun puhelimissa samaa piiriä on nähty noin 1000 euron hintapisteessä. Lisäksi kyseessä on merkittävä päivitys verrattuna edeltäjäversion suorituskykyyn, joka sekin aikoinaan oli todella hyvä.
Hyvän suorituskyvyn osalta OnePlus Pad 2 on suunniteltu toimimaan viihdekäytössä, mutta tarvittaessa myös työkäytössä. Android-tabletteja ei kuitenkaan ole koskaan pidetty kovin kummoisina työlaitteina, joten tämän osalta on vielä parannettavaa, jotta Android-puolelle kolmannen osapuolen sovelluksiin saataisiin samoja ominaisuuksia ja optimointeja kuin iPad-tableteille. Tämä haaste ei ole yksinään OnePlussalla, vaan myös muilla Android-tablettien valmistajilla.
OnePlus Pad 2 -tabletissa on viety äänentoistoa eteenpäin, sillä edeltäjän neljän kaiuttimen sijasta nyt tarjolla on peräti kuusi kaiutinta. Kaiuttimet on sijoitettu tabletin molemmille puolille, jonka myötä tabletti pystyy tarjoamaan miellyttävämmän ja tasapainoisemman äänielämyksen.
Tabletissa onkin kohtuullisen hyvä äänentoisto ja se riittää moneen tilanteeseen. Äänessä on jopa hieman syvyyttä ja tabletti pystyy tarjoamaan niin bassoa kuin korkeita ääniä. Mobiililaitteeksi ääni on hyvä, ja sen kautta on miellyttävää kuunnella musiikkia tai kuunnella puhepainotteista ääntä. Lisäksi kaiuttimet ovat riittävät esimerkiksi vakuuttavan kokemuksen tarjoamiseksi elokuvia katsellessa.
Valitettavasti OnePlus ei tarjoa tabletissa kuulokeliitintä, joka puuttui myös edeltäjästä. Tietystikään suuresta puutteesta ei enää nykypäivänä ole kysymys, mutta sellainen olisi varmasti tablettiin mahtunut. Käyttäjät voivat toki yhdistää langalliset kuulokkeet tablettiin USB-C-liittimen kautta, tai vaihtoehtoisesti voi käyttää langattomia kuulokkeita.
Tablettiin on saatu Bluetooth 5.4 -yhteys ja tuettuna on kaikki tärkeimmät koodekit. Testijakson aikana Bluetooth-kuulokkeet toimivat tabletissa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia sen osalta. OnePlus Pad 2 on saanut lisäksi Hi-Res Sound -sertifikaatin langattomilla kuulokkeilla, joten ääni saadaan laadukkaana siirrettyä esimerkiksi OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeisiin.
Akku ja lataus
Akku on pysynyt samassa kokoluokassa kuin edeltäjässä, sillä OnePlus Pad 2:ssä on kookas 9510 milliampeeritunnin akku. OnePlus itse kertoo tabletin tarjoavan parhaimmillaan 43 päivän valmiusajan, mutta muuta ei akusta ole tällä kertaa kerrottu. Testijakson aikana itselle akunkestosta jäi hieman ristiriitainen ajatus.
OnePlus Pad 2:n akunkesto ei tuntunut mitenkään erikoisen pitkältä edes omassa peruskäytössäni. Yleensä tablettien käyttö itsellä on hyvin viihdepainotteista, eli katson sen kautta videoita, elokuvia, kuuntelen musiikkia tai luen uutisia. Eli usein käytän tablettia 0-2 tuntia päivässä.
Huomasin kuitenkin videoiden katselun kuluttavan yllättävän paljon akkua ja usein jos akkua oli 30 prosenttia jäljellä esimerkiksi tunnin mittaista jaksoa katsottaessa, niin tabletti saattoi alkaa huutamaan alhaista akunvarausta jo ennen jakson loppumista. Toisinaan erityisesti akun viimeiset 10-15 prosenttia tuntuivat kuluvan hyvin nopeasti, joka oli jopa erikoista. Ainakin OnePlussan puhelimissa on tottunut siihen, että viimeiset prosentit kestävät pitkään, mutta nyt tilanne oli jopa päinvastainen.
Mutta ei akunkesto kuitenkaan liian heikko ole, ja omassa käytössä akku riitti hyvin noin viikoksi satunnaista käyttöä varten. Jos kuitenkin käyttää enemmän, niin siinä tilanteessa akku saattaa tuoda mukanaan myös haasteita.
OnePlus paikkaa ongelmaa hyvällä pikalatauksella. OnePlus Pad 2 on saanut edeltäjästä tutun 67 watin tehoisen langallisen SuperVOOC-latauksen. Valitettavasti OnePlus ei toimita mukana laturia, vaan sellainen on ostettava erikseen. Toki OnePlus Pad 2 latautuu OnePlussan puhelimien latureilla, jollainen varmasti monelta OnePlus-käyttäjältä löytyy jo entuudestaan. Muilla kuin OnePlussan latureilla tehokkain latausnopeus on 18 wattia.
OnePlussan mukaan tabletti latautuu 10 minuutissa 23 prosentin tasoon, 30 minuutissa 64 prosentin tasoon ja täyteen 81 minuutissa. Pystyimme toteuttamaan OnePlus Pad 2:lle tutun lataustestin OnePlussan 100 watin pikalaturilla ja sen tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Lataustesti pääsi yllättämään, sillä tulokset olivat parempia kuin OnePlus antoi ymmärtää. OnePlus Pad 2 latautui tyhjästä täyteen vain 55 minuutissa, eli reilusti nopeammin kuin luvatussa 81 minuutissa. Akkua saatiin 10 minuutissa 24 prosenttia ja 30 minuutissa vastaavasti 66 prosenttia. Lataus oli mukavan nopeaa, mutta hidastui kuitenkin tuttuun tapaan loppua kohden. Ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 4 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 10 minuuttia.
67 watin pikalatauksella OnePlus Pad 2 latautuu todella nopeasti ja lataus pysyy tasaisena hyvin pitkään. Kyseessä on yksi nopeimmin latautuvista tableteista, joita on viime aikoina testattu. Tämän on OnePlussan valttikortti ja virtaa saadaan muutamassa kymmenessä minuutissa tarpeeksi. OnePlus Pad 2 toimii myös vara-akkuna, sillä sen avulla voidaan ladata muita laitteita OTG-tuen ansiosta.
Kamerat
Kamerat eivät ole koskaan olleet tableteissa avainroolissa, ja nyt OnePlus Pad 2 tuo mukanaan pitkälti saman toteutuksen kuin edeltäjänsäkin. Tabletin kamerat on suunniteltu erityisesti tuottavuuden tehostamiseksi, eikä niinkään uskomattomien kuvien taltioimiseksi. Tabletin takaosassa on yksi kamera ja etuosassa on toinen kamera.
Takaosan kamera perustuu 13 megapikselin tasoiseen SmartSens SC1320CS -sensoriin, joka on kooltaan 1/3.06 tuumaa ja tarjoaa 1.12 mikronin pikselikoon. Kameran linssissä on f/2.2-aukko sekä 23 mm polttoväli. Kamera tukee automaattitarkennusta ja sen kaverina on LED-salama. Teknisesti kamera ei siis tarjoa mitään mullistuksia, vaan on perustasoa.
OnePlus itsekin toteaa, että takaosan kamera on tarkoitettu tehostamaan työskentelyä, eli skannaamaan dokumentteja tai ottamaan kuvia. Tietysti kameralla voidaan kuvata myös muita asioita, mutta ensisijainen käyttötarkoitus ei ole kuvata tärkeitä elämän hetkiä. Kuvanlaatu on nimittäin vain ok-tasolla tabletille. Kuvissa on riittävästi yksityiskohtia ja värit ovat hyvät, mutta yleinen laatu jättää toivomisen varaa.
Itse en aikanaan tableteilla ole koskaan tottunut kuvaamaan mitään, joten sen käyttäminen jäi hyvin vähäiseksi. Alapuolella on kuitenkin muutamia kuvia, joista kukin voi tarkistaa kameran kyvykkyyttä.
Etuosan kamera perustuu 8 megapikselin tasoiseen SmartSens SC820CS -sensoriin, joka on kooltaan 1/4 tuumaa ja siinä on 1.12 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/2.3-aukko sekä 26 mm polttoväli, mutta valitettavasti etukamerassa on ainoastaan kiinteätarkennus. Etukamera on tarkoitettu pääasiassa videopuheluita ajatellen, jossa se ajaakin asiansa. Mitään selfiekuvia ei kameralla kannata ottaa, sillä laatu ei päätä huimaa.
Videokuvausta tabletin takaosan kameralla voi kuvata korkeintaan 4K 30 fps -tasolla, mutta tuettuna on myös 1080p ja 720p -tarkkuudet. Videot ovat kohtuullisia, mutta parempaakin on nähty. Etuosan kamera tukee korkeintaan 1080 30 fps -videokuvausta. Kamerat toimivat satunnaiseen videokuvaukseen mielestäni hyvin.
Kamerasovellus on samanlainen kuin OnePlussan puhelimissa, mutta tietysti sitä on optimoitu suuremmalle näytölle paremmaksi. Lisäksi kamerasovellus on hieman karsitumpi, mutta kaikki perusasiat onneksi löytyvät.
Sovelluksen vasempaan reunaan on laitettu pika-asetukset salamalle ja valikkopainikkeesta saadaan asetukset auki ajastukselle, kuvasuhteelle sekä HDR-toiminnolle. Lisäksi päänäkymässä on zoomivalikko (1x ja 2x). Oikeassa reunassa on kameroiden vaihtopainike (etu- tai takakamera), laukaisinpainike sekä edellisien kuvien pikapainike. Mukana on myös pikavalinnat filttereille sekä kauneustoiminnoille.
Päänäkymän alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa ovat kuvaustilat yö, video, valokuva, selfie ja lisää-valikon takaa löytyvät panoraama, asiakirjaskanneri ja intervallikuvaus. Kokonaisuus on hyvin yksinkertainen, eikä tarjolla ole mitään suuria yllätyksiä. Kamerasovelluksen todettiin toimivan nopeasti, eikä vastaan tullut ongelmia.
Käyttöjärjestelmä
Ohjelmisto on ehkä tärkeimmässä roolissa tablettikokemuksessa, ja Android-laitteilla ei ole tässä suhteessa kovinkaan hyvä maine. Viime vuosina Google on tehnyt selviä harppauksia kokemuksen parantamiseksi suuremmilla näytöillä ja myös laitevalmistajilla on oma roolinsa tässä pelissä. OnePlus Pad 2 on saanut tuoreimman Android 14 -käyttöjärjestelmän sekä OxygenOS 14.1 -käyttöliittymän, joka on optimoitu tabletille sekä siinä on lukuisia työskentelyä helpottavia elementtejä.
Tabletti sai testijakson aikana muutaman päivityksen, joista tuorein toi mukanaan Google 5. kesäkuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Päivityslupauksen osalta OnePlus Pad 2 ei ole parasta, mitä voisi kuvitella. Tabletille on luvattu 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Esimerkiksi Samsung tarjoaa monille tableteilleen 4 + 5 vuoden päivitykset ja OnePlus tarjoaa jopa Nord 4 -puhelimelleen 4 + 6 vuotta päivityksiä.
OnePlus Pad 2:lle on siis lupa odottaa Android 15, Android 16 ja Android 17 -päivityksiä sekä tietoturvapäivityksiä vielä heinäkuussa 2028.
Käyttöliittymän osalta tarjolla on tuttu kokemus, jos on käyttänyt aikaisemmin OnePlussan puhelimia. Nyt se on vain optimoitu suuremmalle näytölle ja siitä pyritään myös ottamaan maksimaalinen hyöty irti. Esimerkiksi lukitusnäytöllä on otettu käyttöön kaksiosainen toteutus, jossa vasemmassa reunassa on päivämäärä ja kellonaika, jonka lisäksi oikeassa reunassa on ilmoitukset. Vastaava ratkaisu nähdään myös ilmoitusvalikossa, jossa pika-asetukset ovat vasemmalla ja ilmoitukset oikealla.
Aloitusnäytössä on tuttu tehtäväpalkki, johon voi valita suosikkisovelluksia sekä se ehdottaa viimeaikaisia sovelluksia. Tehtäväpalkin saa auki myös sovelluksissa pitämällä sormea hetken näytön alareunassa. Samalla tavalla sen saa myös pois näkyvistä. Sovellusvalikon OnePlus on pitänyt ennallaan. Asetusvalikossa on nyt valikko näytön vasemmassa reunassa ja asetukset aukeavat oikeaan reunaan. Vastaavia optimointeja nähdään myös OnePlussan muissa omissa sovelluksissa.
Aivan uutena ominaisuutena on Open Canvas, joka tuli tutuksi OnePlus Open -puhelimesta. Kyseessä on moniajo-ominaisuus, jonka avulla voi avata kolme sovellusta rinnakkain samaan aikaan. Sovellukset ovat joko ”kolmitievertikaalisessa” -näkymässä tai vaihtoehtoisesti näkymässä, jossa kaksi sovellusta on vasemmalla ja yksi oikealla, tai toisinpäin. Jokainen sovellus on esillä optimaalisessa koossaan, joka mahdollistaa sujuvan työskentelyn.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan Open Canvas -tilassa näytöllä on kaksi sovellusta käytettävissä, ja yksi on aina ulkopuolella avattuna, mutta helposti saavutettavissa. Itse tykkäsin ominaisuudesta jo OnePlus Openissa, ja nyt OnePlus Pad 2:ssa se tuo mukanaan joustavuutta. Kyseessä on ominaisuus, josta monet muut valmistajat saisivat ottaa oppia.
Perusmoniajonäkymään päästään helposti pyyhkäisemällä näyttöä keskeltä kahdella sormella alaspäin. Käyttäjät voivat myös luoda sovellusryhmiä kätevästi moniajonäkymässä. 2-3 auki olevaa sovellusta voidaan luoda ryhmäksi, joka saadaan pikavalinnaksi aloitusnäyttöön. Tällöin sovellusryhmää painamalla saadaan sovellukset samaan aikaan auki helposti, eikä sovelluksia tarvitse yksi kerrallaan availla.
Moniajokokemusta on parantamassa myös File Shortcuts -ominaisuus suoraan tehtäväpalkista, eli näkymästä saa suoraan uusimmat kuvat ja asiakirjat siirrettyä sovellukseen, kuten tiputettua sähköpostiin. Tehtäväpalkissa on myös oma pop-up-sovellusvalikko, eli seuraavaan sovellukseen voi siirtyä suoraan toisessa sovelluksessa, eikä ensin täydy mennä aloitusnäyttöön ja sen kautta sovellusvalikkoon etsimään sovellusta. Mielestäni molemmat ominaisuudet ovat käteviä parannuksia, jotka helpottavat käyttöä.
OxygenOS 14.1 tukee myös App Auto Adaption -ratkaisua, joka mukauttaa sovellukset automaattisesti suurelle näytölle. Jopa sellaiset sovellukset, joita ei ole erikseen optimoitu suurelle näytölle. Eli joissakin sovelluksissa esimerkiksi video saadaan toistumaan näytön oikeaan reunaan ja aikajana pysyy vasemmalla reunalla.
Myös tekoäly on tullut isoksi osaksi OnePlus Pad 2 -tablettia. OnePlussan tekoälytyökalupakki pitää sisällään mahdollisuuden luoda tiivistelmiä verkkosivustoista tai äänitteistä sekä luoda tekstiä. Vastaavia ominaisuuksia nähtiin myös OnePlus Nord 4 -puhelimessa. Tekoälyominaisuudet tulevat saataville kuitenkin vasta tulevissa päivityksissä, joten ne eivät olleet vielä testijakson aikana käytettävissä.
Yksi jo nyt mukana oleva tekoälyuudistus löydetään Galleria-sovelluksesta. Muokattaessa kuvaa on saatu mukaan uusi AI-pyyhekumi, joka pystyy tunnistamaan kuvasta automaattisesti henkilöitä, joita ehdotetaan poistettavaksi. Lisäksi käyttäjät voivat ympyröidä poistettavaksi haluttavia kohteita tai maalata niiden päälle. Yleisesti tekoäly osasi poistaa kuvista henkilöt hyvin, ja selkeillä taustoilla se pystyi kätevästi luomaan tilalle luonnollista jatketta. Ominaisuus toimi pääosin hyvin, ja oli jopa yllättävän kätevä.
Yleisesti OnePlus on mennyt mielestäni parempaan suuntaan käyttöliittymäkokemuksen kanssa. OxygenOS 14.1 perustuu vahvasti Oppon kehittämään ColorOS-versioon, ja oikeastaan vain nimi on vaihdettu globaaleille markkinoille. Mutta tämä ei ole enää niin huono asia kuin muutama vuosi sitten, kun OnePlus yhdistyi Oppon kanssa.
Ohjelmisto toimi puhelimessa hyvin ja sulavasti, eikä vastassa ollut suurempia ongelmia. Itse tykkään siitä, että OnePlus on saanut mukaan toteutuksia, joita nähtiin OnePlus Open -puhelimessa. Tablettikokemus on monipuolinen, sillä OxygenOS 14.1 on täynnä käteviä toimintoja. Itse koin moniajo-ominaisuudet todella kätevinä ja OnePlus Pad 2 toimii niiden ansiosta myös työskentelyyn hyvin.
Lisävarusteet
OnePlus Pad 2:n ohella testattavaksi toimitettiin laitteelle suunnitellut lisätarvikkeet, eli OnePlus Stylo 2 -kosketusnäyttökynä sekä OnePlus Smart Keyboard -näppäimistö. Lisätarvikkeet on ostettava erikseen, ja kynän hinta on 99 euroa sekä näppäimistösuojakuoren hinta on 149 euroa.
Uusittu kosketusnäyttökynä on valmistettu jäljittäen nahkaa, joka osaltaan antaa miellyttävämmän pidon. Kynä on kooltaan normaalin kynän kokoinen, joten sitä on myös luonnollista pitää käsissä. Kynässä on lineaarinen värinämoottori, joka antaa realistisemman kokemuksen esimerkiksi kirjoittaessa. Kynä tukee myös 16 000 paineenherkkyystasoa, joten kirjoittaessa tai piirrettäessä saadaan irti erilaisia voimakkuuksia.
Kynään on saatu lisäksi kosketusalusta, jolla on toteutettu erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi kosketusalustaa kaksoisnapauttamalla saadaan vaihdettua kynän ja pyyhekumin välillä. Painamalla pohjassa saadaan myös esitystila päälle, eli näytölle saadaan piirrettyä kynää heiluttamalla, näytölle saadaan myös laserosoitin tai sillä voidaan skrollata tai vaihtaa esimerkiksi diaesityksen näkymää.
Itse en ole mikään kovin suuri taitelija tai kynän käyttäjä. Koin kuitenkin uuden Scribble-toiminnon käteväksi, sillä kynällä voidaan kirjoittaa ihan missä sovelluksessa tahansa. Esimerkiksi sähköposti voidaan kirjoittaa kynällä ja tabletti automaattisesti muuntaa tekstin koneella kirjoitetuksi. Lisäksi kynää voidaan käyttää esimerkiksi selaimen osoiterivillä, joten kynää voidaan hyödyntää selvästi monipuolisimmin kuin aikaisemmin.
Kynä myös pysyy tabletin mukana, sillä se laitetaan magneettien avulla tabletin yläreunaan kiinni. Omassa paikassaan kynän akku myös ladataan nopeasti täyteen.
OnePlus Smart Keyboard on monipuolinen suojakuori OnePlus Pad 2 -tabletille. Kokonaisuus koostuu kahdesta palasta, jotka ovat magneettisesti laitteen alareunaan kiinnittyvä näppäimistö sekä magneettisesti takaosaan kiinnittyvä telakka osuus. Toteutus on selvästi parempi kuin aikaisemmin ja tuo mukanaan joustavuutta. Telakan ansiosta tabletti tulee kallistuskulmia aina 110-165 asteen välillä.
Näppäimistö yhdistyy tablettiin pogo-liitäntöjen avulla, mutta se toimii myös Bluetoothilla, eli sen ei tarvitse olla aina kiinni laitteessa. Yhdistettynä tabletti ja näppäimistö jäljittelevät kannettavan tietokoneen tyyliä, mutta erikseen näppäimistöä voi käyttää mukavasti sylissä tabletin ollessa kauempana. Toteutus tuo mukanaan selvästi enemmän joustavuutta.
OnePlus Smart Keyboardissa on myös suuri 8 640 mm² kosketuslevy, joka on tuplasti suurempi kuin edeltäjässä. Kosketuslevy tuntui todella tarkalta ja sen suuruuden ansiosta laitteen käyttäminen oli helppoa. Uudistuksena näppäimistössä on kuusi riviä näppäimiä, mukaan lukien pikakuvakenäppäimet, jotka ovat OnePlussan mukaan suunniteltu nopeuttamaan työtehtäviä ja luomaan tehokkaamman käyttökokemuksen. Valitettavasti näppäimistössä ei ole ääkkösiä, joten sitä ei ole optimoitu Pohjoismaihin. Käyttäjät voivat kuitenkin ottaa suomi-asettelun käyttöön asetuksista, jolloin näppäimet toimivat, vaikka niitä ei siinä fyysisesti olekaan.
Näppäimistö tuo tablettiin myös NFC-yhteyden tiedonsiirtoa varten, jota ei laitteessa muuten ole. One Touch -tiedonsiirron avulla suuretkin tiedostot saadaan siirrettyä puhelimesta tablettiin sekunneissa. Valitettavasti se toimii vain laitteiden kanssa, joissa on elokuussa 2024 julkaistavat OxygenOS-versio. Näppäimistö itsessään tarjoaa 205 milliampeeritunnin kokoisen akun ja sen mitat ovat 268,10 x 201,92 x 14,34 millimetriä (tabletin kanssa) ja painoa on 504 grammaa.
Itse olen iloinen siitä, että OnePlus tarjoaa uusimmalle tabletilleen lisävarusteita, jotka oikeasti laajentavat laitteen käyttökokemusta. Lisäksi kynässä ja näppäimistössä on monia hyviä lisätoimintoja, joita varmasti monet arvostavat.
Yhteenveto
OnePlus Pad 2 on kiistatta yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista tableteista. Android-markkina on kaivannut OnePlussan kaltaista lähestymistapaa, jossa tarjotaan kohtuullisella hinnalla oikeasti hyvää suorituskykyä ja monipuolisia ominaisuuksia ajatellen niin työ- kuin viihdekäyttöä. SuomiMobiilin testien perusteella OnePlus Pad 2 ansaitsee myös suosituksen.
Itse tykkäsin kovasti OnePlussan tutusta ja erottuvasta muotoilusta, sekä laadukkaasta metallifiiliksestä. OnePlus Pad 2 on varusteltu myös hyvällä näyttöpaneelilla, joka on tarkka sekä sulava. Suorituskykyä ei puutu, sillä markkinoiden tehokkain Snapdragon 8 Gen 3 pitää siitä huolen. OnePlus on saanut tablettiin mukavan päivityksen muistien määrään. Tabletti loistaa myös pikalatauksen sekä äänentoiston osalta. OxygenOS 14.1 on pakattu täyteen käteviä moniajotoimintoja, jonka lisäksi erikseen ostettavat lisätarvikkeet rikastuttavat kokemusta.
Valitettavasti OnePlus Pad 2 -tabletissa on jouduttu myös karsimaan. Erikoisin puute on sormenjälkilukija, jonka voisi olettaa olevan perusominaisuus tässä hintapisteessä. Lisäksi tabletissa ei ole muistikorttipaikkaa tai edes tukea mobiiliverkoille. Nämä puutteet, kun OnePlus vielä korjaisi, niin oltaisiin aika lähellä täydellisyyttä. OnePlus olisi mielestäni voinut myös ottaa käyttöön laadukkaamman OLED-näyttöpaneelin, joka olisi tehnyt kokemuksesta vieläkin paremman. Ohjelmistossa kannattaa myös huomioida, että tietyt ominaisuudet toimivat yhdessä vain OnePlussan puhelimien kanssa ja samalla monetkaan mainostetuista tekoälytoiminnoista ei ole vielä käytössä.
549 euron suositushinta tabletille ei mielestäni ole liikaa, vaan se on hyvin tasapainossa OnePlus Pad 2:n tarjoamien ominaisuuksien kanssa. Kovin paljoa todellisia haastajia tabletille ei löydy Suomessa, vaan vaihtoehtoa löytyy vain Samsungin mallistosta. Esimerkiksi Galaxy Tab S9 FE on samassa hintapisteessä, mutta mielestäni OnePlus ylittää sen näytön ja suorituskyvyn osalta.
OnePlus Pad 2
OnePlus Pad 2 on Android-tablettien eliittiä alle 600 euron hintapisteessä. Tabletti vakuuttaa suorituskyvyllään ja monipuolisuudellaan.
Hyvää
- Tyylikäs muotoilu ja metallirakenne tuntuu laadukkaalta
- Hyvä LCD-näyttöpaneeli ja 144 hertsin virkistystaajuus
- Erinomainen suorituskyky Snapdragon 8 Gen 3 -piirin ansiosta
- Aikaisempaa suuremmat muistit (12 Gt RAM, 256 Gt ROM)
- Luvattuakin nopeampi pikalataus
- Laadukas äänentoisto
- OxygenOS 14.1 tuo mukanaan miellyttäviä parannuksia moniajoon ja suurta näyttöä ajatellen
- Erikseen ostettavissa hyödyllisiä lisätarvikkeita
- Hyvä hinnoittelu
Huonoa
- Ei sormenjälkilukijaa, muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
- Laturia ei toimiteta mukana
- Ei tukea mobiiliyhteyksille
- Näyttö olisi voinut päivittyä enemmänkin
- Lisävarustenäppäimistöä ei optimoitu Pohjoismaihin
- Tietyt ominaisuudet toimivat vain OnePlussan laitteiden kanssa