ArvostelutOnePlusYleinen

Testissä OnePlus Pad 3 – Voiko Android-tabletti olla näin hyvä?

OnePlus Pad 3

OnePlussan viime vuoden OnePlus Pad 2 -tabletti vakuutti monella tavalla, ja nyt markkinoille on saatu jo kolmannen sukupolven laite. Uusi OnePlus Pad 3 jatkaa siitä, mihin viime vuonna jäätiin ja nostaa rimaa entisestään. Eli tarjolla on jälleen huipputason suorituskykyä kilpailukykyiseen hintaan.

Tällä kertaa OnePlus on nostanut tabletin näytön 13,2 tuumaan, tehoista vastaa markkinoiden tehokkain Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri ja akku on kooltaan jopa 12 140 milliampeerituntia. Tabletti on myös varusteltu 13 megapikselin takakameralla, stylus-tuella, kahdeksalla kaiuttimella sekä Android 15 -käyttöjärjestelmällä.

Suomessa uusi OnePlus Pad 3 maksaa 599 euroa 12 + 256 gigatavun muistiversiossa. Lisäksi tabletille on ostettavissa erikseen lisälaitteita. OnePlus Stylo 2 -kynä maksaa 99 euroa. OnePlus Pad 3 Smart Keyboard maksaa 169 euroa sekä OnePlus Pad 3 Folio Case 2 maksaa 59 euroa.

Alapuolella on vielä yhteenveto OnePlus Pad 3 -tabletin tarkoista teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus Pad 3 (OPD2415)
Mitat: 289.61 x 209.66 x 5.97 mm
Paino: 675 g
Rakenne: Alumiinirunko ja lasi edessä
Näyttö: 13.2 tuumaa / 3K (3392 x 2400) / 7:5-kuvasuhde / LCD / 144 Hz / HDR10+ / 900 nitiä
Järjestelmäpiiri: Snapdragon 8 Elite (2x 4.32 GHz Oryon V2 Phoenix L & 6x 3.53 GHz Oryon V2 Phoenix M)
Grafiikkasuoritin: Adreno 830
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 4.0]
Takakamera: 13 MP pääkamera + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera
Akku: 12 140 mAh (ei irrotettava)
Lataus: Langallinen 80 watin SuperVOOC
Käyttöjärjestelmä: Android 15 + OxygenOS 15 (perustuu ColorOS / sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 6 vuotta tietoturvapäivityksiä
Liitännät: USB-C / USB 3.2 / NFC / Wi-Fi 7
Ääni: Bluetooth 5.4 / aptX HD / LHDC / stereokaiuttimet (8 kaiutinta)
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi
Värit: Storm Blue
Hinta: 599€ (12 + 256 Gt)

Ulkoiset huomiot

Muotoilua OnePlus on tällä kertaa uudistanut, ja se myös varmasti jakaa mielipiteitä. Kahden edellisen sukupolven ajan OnePlussalla on ollut oma hieman persoonallinen muotoilu, mutta nyt tiettyjä elementtejä on muutettu. Materiaaleista ei ole kuitenkaan karsittu, vaan OnePlus Pad 3 on valmistettu näyttölasia lukuun ottamatta täysin alumiinista. Laitteesta on saatavilla vain yksi väriversio, joka Storm Blue.

Suurin tyylillinen uudistus nähdään takaosassa. OnePlus Pad 3 -tabletissa on luovuttu pyöreästä keskitetystä kamera-alueesta, ja nyt tarjolla on pitkulainen kamera-alue yläkulmassa. Lisäksi tabletista on tehty aikaisempaa kulmikkaampi, sillä reunat ovat tasaisemmat, eikä yhtä pyöristetyt kuin aikaisemmin. Mutta nämä muutokset eivät tee tabletista ollenkaan huonompaa, vaikka itse jäänkin kaipaamaan OnePlussalle tunnusomaista omaa tyyliä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus Pad 3 tuntuu edelleen erittäin laadukkaalta kokonaan metallisen rungon ansiosta. Mitään häiritseviä saumakohtia tai liian teräviä kulmia ei ole havaittavissa, jonka lisäksi näyttölasi yhdistyy alumiiniin mukavasti. Tabletti yllättää siis laadullaan, ja mattapintainen alumiini on loistava valinta. Sinisessä väriversiossa ei myöskään sormenjäljet näy liiaksi alumiinissa, joka on aina ilo huomata. Toki iso alumiininen takapinta kerää varmasti käytössä naarmuja, mutta testijakson aikana niitä ei montaa saatu aikaiseksi.

Etuosan lasipinnan valmistajaa ei ole vahvistettu, mutta ainakaan testijakson aikana siihen ei saatu naarmuja aikaiseksi. Lasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa siitä helposti pyyhkimällä pois.

Laitteen mitoiksi on ilmoitettu 289,61 x 209,66 x 5,97 millimetriä ja painoksi 675 grammaa. OnePlus Pad 3 on tällä kertaa hieman suurempi ja painavampi, mutta samalla paksuutta on saatu tiputettua jonkin verran pois. Mielestäni OnePlus Pad 3 on perusmitoissa, eikä se yllätä muuta kuin ohuella toteutuksellaan. Metallirungon ansiosta laite on myös jämäkkä, eikä se päästele mitään natinoita sitä kevyesti käsien välissä taivutellessa. Valitettavasti tabletilla ei ole edelleenkään minkäänlaista IP-luokitusta, joten sitä ei kannata altistaa vedelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tabletin etuosassa valtaa pitää suuri näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 87 prosenttia. OnePlus on pystynyt saamaan näytön kehyksistä pienemmäksi, ja kehykset ovat kauttaaltaan tasapaksut. Myös näytön kulmat ovat näyttävästi pyristetyt tehden kokonaisuudesta symmetrisen. Näytön yläreunassa on myös keskitetysti etukamera ja rinnalta löytyy myös piilotettuna valoisuudentunnistin.

OnePlus Pad 3:n takaosassa on kiiltävä OnePlus-logo keskellä ja yläkulmasta löytyy pitkulainen kamera-alue. Siinä on yksi kamera sekä yksi LED-salamavalo. Tabletin takaosassa on lisäksi pogo-pinnit näppäimistöä varten sekä muita tietoja pienellä präntillä.

Tabletin yläreunaan OnePlus on asettanut äänenvoimakkuuspainikkeet, yhden mikrofonin sekä magneettisen latauspaikan kynää varten. OnePlus Pad 3:n alareuna on jätetty kokonaan tyhjäksi. Vasempaan reunaan on sijoitettuna virtapainike sekä kaksi erillistä kaiutinritilää. Oikeassa reunassa on myös kaksi kaiutinritilää, yksi mikrofoni sekä USB-C-liitin latausta varten. Perinteikästä kuulokeliitintä ei tablettiin ole saatu.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

OnePlus Pad 3:n näyttö on kasvanut verrattuna edeltäjään, mutta tekniikkaan ei ole saatu mitään suuria mullistuksia. Näyttö on nyt kooltaan 13,2 tuumaa ja OnePlus luottaa edelleen IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on kerrottu olevan niin sanottu 3K-tarkkuus, joka tarkoittaa 3392 x 2400 pikseliä taaten 315 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 144 hertsin virkistystaajuus, 900 nitin kirkkaus sekä Dolby Vision ja HDR10+ -tekniikat.

Vaikka näyttö on kasvanut, niin perustekniikat ovat pysyneet siitä huolimatta hyvin tuttuina. Edelleenkään OnePlus ei ole saanut mukaan sitä päivitystä, jota itse odotin kaikista eniten. Nimittäin OLED-paneelia nykyisen IPS LCD -paneelin sijasta. Kyseisien teknologioiden välillä on isoja eroavaisuuksia, ja yleisesti OLED tarjoaa paremman värintoiston laajojen tummien sävyjen ansiosta.

OnePlus hyödyntää toki edelleen hyvin laadukasta LCD-paneelia, joten sitä ei voi pitää luokattoman huonona. Se ajaa asian hyvin ja varmasti sen avulla hinta on saatu pidettyä kurissa. Näytössä on erinomaiset katselukulmat ja OnePlus oli onnistunut minimoimaan LCD-paneelin tyypilliset ”varjot” näytön reunoilla. Vaikka musta väri vivahtaa näytöllä enemmän harmaaksi, niin muilta osin värit olivat laadukkaat. Lisäksi näytön tarkkuus on riittävä viihdekäyttöä ajatellen, enkä ainakaan itse jäänyt kaipaamaan parempaa tarkkuutta.

Kirkkaus on pysynyt 900 nitissä, ja se on riittävä tablettikäyttöön. Tietysti se ei pärjää nykypäivän puhelinnäytöille, mutta sitä ei voi vaatiakaan. Kirkkaassa auringonvalossa luettavuus näytöltä heikkenee selvästi, mutta sisätiloissa kirkkaus on loistava. Testijakson aikana tykkäsin todella paljon näytön 144 hertsin virkistystaajuudesta, joka tekee tablettikokemuksesta sulavan. Yleisesti 144 hertsiä käytetään vain harvoissa sovelluksissa, ja tabletti osaa itse säätää porrastetusti virkistystaajuutta esitettävän sisällön mukaisesti.

OnePlus on saanut näyttöön myös tuen useille HDR-tekniikoille, joita ovat HDR10, HDR10+, HLG sekä Dolby Vision. Lisäksi tabletilla on Widevine L1- sertifikaatti. Tämä tarkoittaa, että teoriassa tabletilla voidaan toistaa tarkkaa videosisältöä HDR-tekniikoilla monissa suoratoistopalveluissa. Netflix mahdollistaa ainoastaan Full HD -tarkkuuden käyttämisen, mutta OnePlus Pad 3:lle ei ole saatu sertifikaattia HDR-toimintoja varten.

Tabletin näytölle tarjotaan pitkälti samat asetukset kuin OnePlussan puhelimille. Käyttäjät voivat säätää näytön väritilaa kolmesta valinnasta, jotka ovat ”luonnollinen”, ”pro” ja ”eloisa”. Näytön värilämpötilaa voidaan säätää myös oman mielen mukaisesti väriympyrästä tai kolmesta oletusvalinnasta. OnePlus tarjoaa silmäystävällisen tilan, jonka lisäksi näytön värilämpötilaa voidaan säätää ympäristön valaistuksen mukaan.

OnePlus Pad 3:lle on myös ”videon tehostusmoottori”, jossa kuvaa voidaan terävöittää tai tehostaa videoiden värejä muuntamalla SDR-sisältö reaaliaikaisesti HDR-sisällöksi. Näytön virkistystaajuutta varten OnePlus on toteuttanut kolme valintaa, jotka ovat automaattinen, 144 hertsin ”korkea” sekä 60 hertsin ”vakio”.

OnePlussan kärkitablettien yksi suurimmista valttikorteista on ollut aina suorituskyky, eikä nyt OnePlus Pad 3 petä tässäkään kohtaa. Nyt käytössä on Qualcommin tehokas Snapdragon 8 Elite, joka löytyy myös OnePlus 13 -lippulaivapuhelimesta. Eli tarjolla on sama piiri ja yhtä paljon suorituskykyä.

Snapdragon 8 Elite on valmistettu uudella 3 nanometrin prosessilla. Kahdeksanytimisen toteutuksen kohokohtana on Qualcommin kehittämä Oryon-suoritinytimet, joita ei ole aikaisemmin mobiililaitteille suunnatuissa Snapdragon-piireissä nähty. Piiri koostuu kahdesta 4,32 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Oryon V2 Phoenix L -ytimestä sekä kuudesta 3,53 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Oryon V2 Phoenix M -ytimestä.

Oryon-ytimien ansiosta Snapdragon 8 Elite tuo mukanaan 45 prosenttia paremman suorituskyvyn ja 44 prosenttia paremman energiatehokkuuden. Järjestelmäpiirissä on myös uusi Adreno 830 -grafiikkaprosessori, jonka luvataan myös parantavan suorituskykyä 40 prosentilla sekä energiatehokkuutta 40 prosentilla. Järjestelmäpiirissä on myös päivitetty tekoälyprosessori, joka parantaa tekoälysuorituskykyä 45 prosentilla.

Suomessa OnePlus Pad 3 on tuotu myyntiin yhdessä muistiversiossa, josta löytyy 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. Muistikorttipaikkaa ei ole, joten käyttäjien täytyy tyytyä tarjolla olevaan 256 gigatavuun.

Edelleen suurin hämmennyksen aihe OnePlus Pad 3 -tabletissa on puute mobiiliverkoille. Myöskään edeltäjässä ei sitä ollut, mutta sen puutettakin on vaikea ymmärtää. OnePlus olisi voinut hyvin tarjota laitteesta vaihtoehtoa myös SIM-korttipaikalla. Nyt yhteydet rajoittuvat vain Wi-Fi-tukeen, joka tuottaa tiettyjä rajoitteita käytettävyyteen. Tabletissa on onneksi tuki Wi-Fi 7 -yhteydelle. Yhteyksien osalta tabletti tukee myös USB-C-liittimen kautta USB 3.2 Gen 1 -standardia jopa 5 Gbps:n tiedonsiirtonopeudella, joka on mukava lisä tabletille.

Tabletissa ajettiin läpi tuttuja suorituskykytestejä, joissa se pärjäsi odotetulla tavalla. Tabletissa suorituskyky on erinomainen ja ainakaan itse en odottanut mitään muuta. Suorituskyky riittää raskaisiin peleihin, työjuttuihin sekä ihan vaan viihteen kuluttamiseen. Yleensä Android-tableteissa karsitaan suorituskyvystä, mutta OnePlus ei sitä halua tehdä.

Suorituskykytestien tulokset ovat esillä alapuolella olevissa kuvakaappauksissa.

Tällä kertaa OnePlus on varustellut tabletin peräti kahdeksalla kaiuttimella, kun edeltäjässä niitä oli ”vain” kuusi kappaletta. Laitteen molemmilla puolilla on neljä kaiutinta, joista puolet on diskanttikaiuttimia ja puolet bassokaiuttimia. Yhdessä nämä symmetrisesti sijoitetut kaiuttimet tarjoavat loistavan äänenlaadun esimerkiksi elokuvia tai sarjoja varten.

Äänessä on jopa hieman syvyyttä ja tabletti pystyy tarjoamaan niin bassoa kuin korkeita ääniä. Mobiililaitteeksi ääni on hyvä, ja sen kautta on miellyttävää kuunnella musiikkia tai kuunnella puhepainotteista ääntä. OnePlus Pad 3 on siis vahvoilla sisäänrakennetun äänentoiston osalta.

Valitettavasti OnePlus ei tarjoa tabletissa kuulokeliitintä, joka puuttui myös edeltäjästä. Tietystikään suuresta puutteesta ei enää nykypäivänä ole kysymys, mutta sellainen olisi varmasti tablettiin mahtunut. Käyttäjät voivat toki yhdistää langalliset kuulokkeet tablettiin USB-C-liittimen kautta, tai vaihtoehtoisesti voi käyttää langattomia kuulokkeita.

Tablettiin on saatu Bluetooth 5.4 -yhteys ja tuettuna on kaikki tärkeimmät koodekit. Testijakson aikana Bluetooth-kuulokkeet toimivat tabletissa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia sen osalta.

Yksi tekninen ongelma tabletissa on mielestäni sormenjälkilukijan puute. Tätä puutetta on hyvin vaikea ymmärtää. Sormenjälkilukijan olisi hyvin voinut asettaa esimerkiksi virtapainikkeen yhteyteen. Nyt salasanan asettaminen jokaisella käyttökerralla on tuskallista, kun puhelimissa on tottunut nopeaan sormenjälkilukijaan.

Akku ja lataus

Akkua on tällä kertaa lähdetty suurentamaan, joka on erityisesti kasvaneen koon ansiota. OnePlus Pad 3:n sisälle mahtuu siis enemmän. Akku on kooltaan 12 140 milliampeerituntia aikaisemman 9 510 milliampeeritunnin sijasta. Suuren akun ansiosta OnePlus pystyy lupaamaan laitteen kestävän 18 tuntia jatkuvaa videoiden katselua sekä 6 tuntia intensiivistä pelaamista.

OnePlus Pad 3 on mielestäni erinomainen akunkeston osalta, enkä ainakaan itse jäänyt kaipaamaan enempää. Akku riittää erinomaisesti muutamaksi päiväksi ainakin omalla käytöllä. Toki on huomioitavaa, etten itse käytä tablettia aktiivisesti työskentelyyn, vaan se on enemmän viihdekäyttöä varten. Esimerkiksi päivän aikana saatan katsoa pari tuntia sarjoja tai selata nettiä. Tällöin akku riittää hyvin useammaksi päiväksi.

Itse latasin OnePlus Pad 3:sta keskimäärin 1-2 kertaa viikossa, joka on riittävä suoritus. Akku riittää myös hyvin pidemmille lennoille, joissa haluaa ehkä katsoa elokuvia tabletilta. Eli lyhyesti sanottuna OnePlus Pad 3 tarjoaa hyvän akunkeston. Eli se ei ole ainakaan suuri ongelma.

Suuri akku vaatii kaverikseen myös tehokkaan latauksen. OnePlus Pad 3 tarjoaa aikaisempaa tehokkaamman 80 watin pikalatauksen SuperVOOC-standardilla. Valitettavasti OnePlus ei toimita mukana laturia, vaan sellainen on ostettava erikseen. Tietysti OnePlus Pad 3 latautuu OnePlussan puhelimien latureilla, jollainen varmasti monelta OnePlus-käyttäjältä löytyy jo entuudestaan.

Tällä kertaa OnePlus on parantanut merkittävästi myös latausta kolmannen osapuolen latureilla, josta on kiittämistä EU:n uusia asetuksia. OnePlus Pad 3 latautuu USB Power Delivery -standardia tukevilla latureilla nyt 10-55 watin teholla, kun edeltäjässä se oli rajoitettu vain 18 wattiin.

OnePlussan mukaan tabletti latautuu 92 minuutissa tyhjästä täyteen. Pystyimme toteuttamaan OnePlus Pad 3:lle tutun lataustestin OnePlussan 100 watin pikalaturilla ja sen tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

OnePlus Pad 3:n akun lataustesti 80 watin teholla.

Lataustestin perusteella ei päästä aivan OnePlussan lupaamaan 92 minuuttiin, vaan tyhjästä täyteen latautuminen kesti 95 minuuttia. Eli käytännössä saman verran. Akkua saatiin 10 minuutissa 13 prosenttia ja 30 minuutissa vastaavasti 38 prosenttia. Lataus oli mukavan nopeaa, mutta hidastui kuitenkin tuttuun tapaan loppua kohden. Ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 7 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 17 minuuttia.

80 watin pikalatauksella OnePlus Pad 3 latautuu todella nopeasti ja lataus pysyy tasaisena hyvin pitkään. Kyseessä on yksi nopeimmin latautuvista tableteista, joita on viime aikoina testattu. Tämä on OnePlussan valttikortti ja virtaa saadaan muutamassa kymmenessä minuutissa tarpeeksi. OnePlus Pad 3 toimii myös vara-akkuna, sillä sen avulla voidaan ladata muita laitteita OTG-tuen ansiosta.

Kamerat

Kameroiden osalta OnePlus Pad 3 ei tarjoa yllätyksiä, vaan kamerat ovat tarkkuudeltaan samalla tasolla edeltäjän kanssa. Takaosan kamera perustuu 13 megapikselin sensoriin, jossa on tuettuna myös automaattitarkennus. Takakameran kaverina on LED-salamavalo.

Tableteissa kameroita ei ole yleensä tarkoitettu parhaimpien kuvien ottamiseen, vaan ne ovat mukava lisä silloin kun esimerkiksi puhelin ei ole käytettävissä. Lisäksi kamerat voivat tehostaa työskentelyä, sillä sen avulla voi skannata dokumentteja tai ottaa kuvia projekteista.

OnePlus Pad 3:n takaosan kamera ajaa asiansa, mutta ollaan kuitenkin kaukana esimerkiksi OnePlussan omien puhelimien kameroiden laadusta. Kuviin taltioituu riittävästi yksityiskohtia ja värit ovat melko luonnolliset. Itselle kameroiden käyttäminen tabletilla ei ole arkipäivää, joten niiden testaaminen jäi vähälle.

Alapuolella on kuitenkin muutamia kuvia, joista kukin voi tarkistaa kameran kyvykkyyttä.

Etuosassa on tuttu 8 megapikselin tasoinen kamera, jossa on kiinteä tarkennus. Etukamera on tarkoitettu pääasiassa videopuheluita ajatellen, jossa se ajaakin asiansa. Mitään selfiekuvia ei kameralla kannata ottaa, sillä laatu ei päätä huimaa.

Videokuvausta tabletin takaosan kameralla voi kuvata korkeintaan 4K 30 fps -tasolla, mutta tuettuna on myös 1080p ja 720p -tarkkuudet. Videot ovat kohtuullisia, mutta parempaakin on nähty. Etuosan kamera tukee korkeintaan 1080 30 fps -videokuvausta. Kamerat toimivat satunnaiseen videokuvaukseen hyvin, mutta ei niillä mitään elokuvia ole tarkoitus kuvata.

Kamerasovellus on samanlainen kuin OnePlussan puhelimissa, mutta tietysti sitä on optimoitu suuremmalle näytölle paremmaksi. Lisäksi kamerasovellus on hieman karsitumpi, mutta kaikki perusasiat onneksi löytyvät.

Sovelluksen vasempaan reunaan on laitettu pika-asetukset salamalle ja valikkopainikkeesta saadaan asetukset auki ajastukselle, kuvasuhteelle sekä HDR-toiminnolle. Lisäksi päänäkymässä on zoomivalikko (1x ja 2x). Oikeassa reunassa on kameroiden vaihtopainike (etu- tai takakamera), laukaisinpainike sekä edellisien kuvien pikapainike. Mukana on myös pikavalinnat filttereille sekä kauneustoiminnoille.

Päänäkymän alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa ovat kuvaustilat yö, video, valokuva, selfie ja lisää-valikon takaa löytyvät panoraama, asiakirjaskanneri ja intervallikuvaus. Kokonaisuus on hyvin yksinkertainen, eikä tarjolla ole mitään suuria yllätyksiä. Kamerasovelluksen todettiin toimivan nopeasti, eikä vastaan tullut ongelmia.

Käyttöjärjestelmä

OnePlus Pad 3 tuo mukanaan tableteille optimoidun OxygenOS 15 -käyttöliittymän, joka pohjautuu Googlen kehittämään Android 15 -versioon. Tabletille ei luvata OnePlussan puhelimista tuttua pitkää päivityslupausta, vaan se on hieman karsitumpi. OnePlus Pad 3 saa 3 Android-versiopäivitystä sekä 6 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä.

Päivityslupaus voisi siis olla selvästi pidempikin tässä hintapisteessä. Lisäksi ottaen huomioon tabletin kyvykkään tekniikan, niin ei pitäisi olla myöskään teknisiä haasteita tarjota pidempää päivityslupausta. OnePlus on kuitenkin selvästi päättänyt, että tabletin elinikä ei ole niin pitkä. Tämä on sinällään erikoista, koska uusia tabletteja kuluttajat varmasti ostavat selvästi harvemmin kuin puhelimia.

Tableteille suunnattu OxygenOS 15 -versio on hieman paranneltu verrattuna puhelimissa nähtyyn versioon. OnePlus on toki parantanut erityisesti kokemusta suuremmilla näytöillä. Suurta mullistusta ei ole tänä vuonna saatu verrattuna edelliseen versioon, mutta parannuksia siellä täällä on. Itse tykkään siitä, miten OnePlus ottaa hyödyn irti suuresta näytöstä, esimerkiksi asetusvalikko on kahdessa osassa, ja nyt mukana on esimerkiksi PC-laitteilta tuttu tehtäväpalkki.

Käyttöliittymään on saatu nyt mukaan enemmän tekoälyä, joista on toki hyötyä enemmän, jos tabletin kieli on englanti. Suomeksi suurin osa tekoälytoiminnoista ei vielä toimi. Tekoälytoimintoihin kuuluvat tuottavuutta parantavat työkalut, kuten AI Toolbox, jonka avulla kirjoittaminen, kääntäminen ja tiivistäminen on helpompaa. Lisäksi mukana on luovuutta tukevat ominaisuudet, kuten laaja valikoima kuvien muokkaustyökaluja.

Tablettia varten tekoälytoimintoja on hieman viety eteenpäin. Esimerkiksi kun avaa asiakirjan, tulee automaattisesti esiin asiakirjan ohella erillinen sivupalkki, joka tuo tekoälytoiminnot lähemmäksi. Lisäksi käyttäjä voi hyödyntää Circle to Search -toimintoa missä tahansa ja höydyntää Google Geminiä.

Viime vuonna OnePlus tarjosi Open-puhelimestaan tutun Open Canvas -toiminnon tabletteihinsa, ja nyt se on saatavilla myös OnePlus Pad 3 -tabletissa. Open Canvas -toiminnon avulla voi pitää useita erillisiä sovelluksia auki samanaikaisesti ja vaihdella niiden välillä nopeasti ja vaivattomasti. Nyt OnePlus on kertonut parantaneensa kokemusta vielä.

Esimerkiksi OxygenOS 15 -käyttöliittymän aikaisempaa tehokkaampi ”vedä ja pudota” -toiminto toimii entistä sulavammin myös Open Canvaksen kanssa. Lisäksi OxygenOS 15:n kanssa tabletti osaa myös ehdottaa, milloin sovelluksia kannattaa käyttää jaetun näytön näkymässä.

Ohjelmiston osalta OnePlus Pad 3 on mielestäni erinomainen. OxygenOS 15 tarjoaa monipuolisen kokemuksen, jonka keskiössä erityisesti moniajotoiminnot erottuvat edukseen. Eri sovelluksien välillä liikkuminen ja tiedostojen hallinta on sujuvaa, joka ei ole aina ollut Android-tablettien vahvuus. Ohjelmisto toimi tabletissa mielestäni erinomaisesti koko testijakson ajan, eikä vastaan tullut häiritseviä ongelmia.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus Pad 3 -tablettia.

OnePlus Pad 3 jatkaa vakuuttavaa tablettilinjaa ja parantaa lähes kaikessa edeltäjäänsä verrattuna, erityisesti suorituskyvyssä, laadussa ja näytön koossa. Uutuus tuo mukanaan 13,2 tuuman laadukkaan 144 hertsin LCD-näytön, tehokkaan Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiirin ja jättimäisen 12 140 milliampeeritunnin akun. Tämän takia tablettia on helppo lähteä suosittelemaan, jos hakusessa on huipputason laite niin viihteeseen kuin työkäyttöön.

Ulkoisesti OnePlus Pad 3 on tyylikäs ja laadukkaasti viimeistelty alumiinirungolla, mutta muotoilussa on menty kauemmas OnePlussan aiemmasta omaleimaisuudesta. Isoin pettymys on edelleen mobiiliverkkotuen ja sormenjälkilukijan puuttuminen, jotka alkavat tässä hintaluokassa tuntua erikoisilta.

Käyttökokemus on kuitenkin erittäin miellyttävä. OxygenOS 15 toimii sulavasti, tekoälyominaisuudet parantavat tuottavuutta ja moniajo on vihdoin Android-tableteissa sitä, mitä sen kuuluukin olla. Akunkesto on erinomainen, ja 80 watin lataus pitää huolen siitä, ettei laite ole pitkään kiinni piuhassa.

OnePlus Pad 3 maksaa Suomessa 599 euroa, ja siihen on saatavilla erikseen Stylus 2 -kynä, näppäimistö sekä suojakuori. Vaikka muutama harmillinen puute jää kaivelemaan, on kyseessä yksi markkinoiden tehokkaimmista Android-tableteista, ja erinomainen valinta erityisesti viihde- ja työkäyttöön.

OnePlus Pad 3

9.2

Vaikka muutama harmillinen puute jää kaivelemaan OnePlus Pad 3 -tabletissa, niin kyseessä on silti yksi markkinoiden tehokkaimmista Android-tableteista, ja erinomainen valinta erityisesti viihde- ja työkäyttöön.

Hyvää
  • Laadukas metallirunko
  • Iso ja sulava näyttö
  • Erinomainen suorituskyky
  • Pitkä akunkesto ja nopea lataus
  • Hyvä äänentoisto
  • Ohjelmistossa monia hyödyllisiä moniajotoimintoja sekä optimointeja suurelle näytölle
  • Erikseen ostettavissa hyödyllisiä lisätarvikkeita
  • Hinta kohdallaan
Huonoa
  • Ei mobiiliverkkotukea
  • Ei sormenjälkilukijaa
  • Ei OLED-näyttöä
  • Laturia ei ole mukana
  • Päivityslupaus on keskiverto
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut