Testissä OnePlus Watch 3 43mm – kutistunut älykello yllättää hyvässä ja pahassa

OnePlus Watch 3 43mm
OnePlus toi aikaisemmin tänä vuonna myyntiin Watch 3 -älykellonsa, ja nyt kesällä yhtiö on lanseerannut uuden version. Kyseessä on OnePlus Watch 3 43mm, eli nimensäkin mukaisesti pienempi versio aikaisemmasta 46mm variantista. Pienempi koko ei ole tullut täysin ilmaiseksi, vaan tietysti joistakin ominaisuuksista on karsittu.
Avainominaisuudet ja OnePlussan tutut vahvuudet ovat kuitenkin läsnä. Verrattuna perusversioon nyt akunkesto on heikompi, näyttö pienempi ja EKG-ominaisuus puuttuu. Lisäksi valmistusmateriaalit ovat hieman muuttuneet ja tyylistä on tehty selvästi hillitympi. OnePlus Watch 3 43mm tarjoilee siis perusmuutoksia, joita voikin pienemmiltä laitteilta odottaa.
Suomessa OnePlus Watch 3 43mm:n suositushinta on 299 euroa. Kellosta on kaksi väriversiota, jotka ovat musta Black Steel sekä hopea Silver Steel.
OnePlus Watch 3 43mm
- Näyttö: 1,32 tuumaa, OLED (466 x 466), 60 Hz, 1100 nitiä, tukee kosketusta
- Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon W5 Gen 1 + BES2800BP
- RAM-muisti: 2 gigatavua
- Tallennustila: 32 gigatavua (Wear OS) + 4 Gt (RTOS)
- Yhteydet: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 5, NFC
- Akku: 354 milliampeerituntia (ei irrotettava)
- Lataus: 7,5 watin lataus (laturi toimitetaan mukana)
- Käyttöjärjestelmä: Wear OS 5 + RTOS
- Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, sykeanturi, SpO2,
- Mitat: 43,2 x 43,2 x 11 millimetriä
- Paino: 37,8 grammaa (ilman ranneketta)
- Valmistusmateriaalit: Ruostumaton teräs, muovi ja lasi
- Vedenkestävyys: 5 ATM ja IP68
- Värit: Black Steel ja Silver Steel
- Tuetut laitteet: Android
- Hinta: 299 euroa
Kompaktimpi ja edelleen laadukas
Ulkoisesti suurimmat muutokset on saatu kokoon ja sitä myötä myös painoon. Kellon viralliset mitat ovat 43,2 x 43,2 x 11 millimetriä ja painoa on 37,8 grammaa. Koko on siis kutistunut noin 3-4 millillä ja paksuutta on myös saatu hieman pois. Painoa on saatu pois jopa 10 gramman verran verrattuna isovelimalliin.
OnePlus Watch 3 43mm on siis miellyttävästi pienempi, joten se sopii esimerkiksi paremmin naisille sekä pienempiin ranteisiin. Lisäksi kello on ulkoisesti laadukas. OnePlus hyödyntää ruostumatonta terästä rungossa, joka on viimeistelty vaaleassa versiossa kiiltävän hopeaksi, joka on ajaton ja näyttää hyvältä.

OnePlus Watch 3 43mm vs. 46mm
Valmistusmateriaaleissa on hieman karsittu, sillä näyttöä on suojaamassa perinteisempi lasi, eikä isovelimallin tapaisesti safiirilasi. Kyseessä on mielestäni selvin heikennys, ja OnePlus on mennyt aivan väärään suuntaan. Safiirilasi kestäisi selvästi paremmin kulutusta, ja nyt OnePlus Watch 3 43mm -kellon lasiin tulikin testijakson aikana muutamia selviä naarmuja. Eli tähän kannattaa varautua kelloa hankittaessa.
Kellon takaosa on edelleen valmistettu muovista, mikä tuntuu irtonaiselta muuten laadukkaisiin materiaaleihin verrattuna. Kiiltävä viimeistely kuitenkin antaa hyvän vaikutelman, vaikka keraaminen takaosa olisi tuonut lisää premium-tuntumaa ja parantanut hengittävyyttä ihoa vasten.
Mukana toimitettava ranneke on valmistettu joustavasta materiaalista, joka kestää hyvin kulutusta ja hikoilua. Rannekkeet ovat käyttäjän itse vaihdettavissa, ja koska kello on pienentynyt niin myös rannekkeet ovat kaventuneet. Mukana on 18 mm levyinen ranneke, joita pystyy hankkimaan erikseen. Eli ranneke ei ole mikään OnePlussan omalla standardilla varusteltu. Kiinnitysmekanismi on vakio, joten rannekkeen vaihtaminen sujuu helposti ilman erikoistyökaluja.
OnePlus Watch 3 43mm on rakennettu vedenkestäväksi, sillä se on saanut IP68- ja 5 ATM -sertifikaatit. Kello kestää siis vettä ja upotuksen makeaan veteen 50 metrin syvyyteen.
Vaikka tietyistä asioista onkin karsittu koon takia, niin onneksi pyörivästä kruunupainikkeesta ei ole luovuttu. Kruunupainiketta voidaan käyttää kellon ohjaamiseen kosketusnäytön sijasta. Kyseinen ominaisuus nähtiin myös isovelimallissa, ja nyt on kiva saada se myös pienempään kokoon. Pyörivä kruunu helpottaa sovellusten selaamista ja tuo käyttökokemukseen enemmän premium-tuntumaa.
Kellon oikeassa reunassa on kruunupainikkeen lisäksi myös toinen fyysinen pikapainike, jolla pääsee oletuksena urheilutilojen valikkoon. Lisäksi oikeaan reunaan on tuotu kaiutin ja vasempaan reunaan yksi mikrofoni. Takaosassa on monikanavainen sykesensori, ja sen ympärille on painettu vaadittuja tietoja sekä merkintöjä.
Kellon etupuolella näyttö peittää ison osan pinta-alasta, mutta reunukset ovat edelleen melko paksut. Kokonaisilme on silti tasapainoinen ja käyttöliittymä sopeutuu hyvin näyttökoon asettamiin rajoihin. OnePlus Watch 3 43mm on mielestäni mukavan tyylikäs älykello, joka tarjoaa nyt vaihtoehdon pienempää laitetta etsiville.
Suorituskyvyltään tuttu, tekniikassa isoja muutoksia
Vaikka koko on muuttunut, niin perustekniikka on pysynyt ennallaan. Toki muutoksia nähdään näytössä ja akussa, mutta suorituskyky on samanlainen kuin isovelimallissa.
OnePlus Watch 3 43mm on saanut 1,32 tuuman OLED-paneelin. Kyseessä on pyöreä paneeli, jossa on 466 x 466 pikselin tarkkuus sekä 1000 nitin maksimikirkkaus. Näytössä on 60 hertsin virkistystaajuus, mutta LTPO-ratkaisusta on karsittu. Lisäksi näytön kirkkaus on tippunut 1000 nitiin, joka oli isovelimallissa vielä 2200 nitiä.
Näyttö on selvästi pienempi, mutta silti riittävän kookas ohjattavaksi kosketuksella. Näyttö ajoi testijakson aikana asiansa hyvin, vaikka se on teknisesti selvästi karsitumpi kuin isovelimallissa. Näytön kirkkaus tuntui riittävän hyvin monessa tilanteessa. Harmillisesti LTPO-tekniikan puutteen takia näyttö kuluttaa enemmän virtaa, joten esim. Always-on-display-toiminnon ollessa päällä akun saa kulumaan nopeasti.
Akku on pienentynyt nyt 354 milliampeerituntiin verrattuna isovelimallin 631 milliampeeritunnin akkuun. Älytilassa akku riittää 60 tunniksi, joten akunkesto on puolittunut. Akku kestää siis noin 2,5 päivää, joka on kuitenkin hyvä suoritus verrattuna moniin kilpailijoihin. Testijakson aikana itse pääsin helposti yli kahden päivän akunkestoon, joka riittää varmasti monille.
OnePlussan mukaan raskaammassa käytössä virtaa riittää 1,5 päivän ajaksi ja jopa 7 päiväksi virransäästötilassa. Mistään parhaimmasta akunkestosta ei siis puhuta, joten jos hakee parempaa täytyy myös katsoa isompia laitteita. Omassa käytössä akkua kului noin 15 prosenttia reilun 4 tunnin pyöräilylenkin aikana, kun GPS oli käytössä. Eli akku riittää helposti pariksi päiväksi, vaikka kävisi lenkeillä.
OnePlus Watch 3 43mm tuo mukanaan VOOC-pikalatauksen, joka takaa 10 minuutin latauksella virtaa päivän ajaksi. Kello latautuu tyhjästä täyteen 60 minuutin aikana, joka on hyvä suoritus. Kelloa ei valitettavasti ladata langattomasti, vaan OnePlussan oma laturi perustuu pogo-pinneihin, jotka löytyvät kellon alaosasta.
OnePlus Watch 3 43mm jatkaa tuttua ”Dual-Engine” -ratkaisua, eli kellon sisuksissa on kaksi eri järjestelmäpiiriä. Käytössä on tutuksi tullut Snapdragon W5 Gen 1 -järjestelmäpiiri Wear OS -käyttöjärjestelmää varten, jonka rinnalla on myös BES2800BP -järjestelmäpiiri kevyempää RTOS-käyttöjärjestelmää varten. Kahden järjestelmäpiirin ja kahden käyttöjärjestelmän avulla OnePlus pyrkii parantamaan akunkestoa.
Energiatehokas BES2800-piiri on jatkuvasti päällä ja ajaa RTOS-järjestelmää taustatoimintojen ja päivittäisten tehtävien hoitamiseksi. Kello herättää Snapdragon W5 Gen 1 -piirin hoitamaan raskaampia tehtäviä, kuten Wear OS -sovellusten suorittamista.
OnePlus on kertonut kellon tarjoavan 2 gigatavun verran RAM-muistia sekä 32 gigatavun verran sisäistä tallennustilaa. Lisäksi RTOS-järjestelmälle on erilliset 4 gigatavua EMMC-tallennustilaa. Nämä muistit ovat perustasoa, ja riittävät mainiosti kellon käyttötarkoitusta ajatellen.
OnePlus Watch 3 43mm tuo mukanaan tuen Bluetooth 5.2- ja Wi-Fi 5 -yhteyksille. Vaikka kyseessä on kehittynyt älykello, niin OnePlus ei ole saanut mukaan tukea mobiiliverkkoyhteyksille, joten Wi-Fi on ainoa verkkoyhteys. Itse olisin kaivannut mukaan tukea eSIM-kortille, jotta kelloa voisi käyttää oikeasti itsenäisesti. OnePlus tarjoaa tuen NFC-yhteydelle, joka mahdollistaa esimerkiksi lähimaksun kaupassa Google Payn avustuksella.
Tekniikassa yksi suurimmista karsintakohteista on näytön ohella myös GPS. Siinä missä isovelimalli tarjosi kaksitaajuus-GPS-yhteyden, niin Watch 3 43mm tarjoaa perinteisemmän toteutuksen. Eli OnePlus on karsinut Broadcom SYN4778 -piiristä.

oplus_0
Nyt antenneja on kahden sijasta vain yksi, jonka voi huomata hitaampana sekä epätarkempana GPS-paikannuksena. Lisäksi nykyinen toteutus kuluttaa marginaalisesti enemmän akkua. Itse huomasin, että OnePlus Watch 3 43mm paikantaa GPS:ää harjoituksen aluksi hieman pidempään, mutta puhutaan siis silti vain parista sekunnista. Muilta osin en havainnut muutoksia, vaan kello piirsi reitin kartalle todella hyvin.
Sisäänrakennetun kaiuttimen ja mikrofonin avulla OnePlus Watch 3 43mm toimii myös Bluetooth-puheluita varten. Eli puhelimeen yhdistettynä kelloa voidaan hyödyntää puheluihin ”kuulokkeiden tavoin”. Ominaisuus on kätevä, vaikka ainakin itselle siitä on todella vähän hyötyä. Ehkä enemmän hyötyä voisi olla, jos laite tukisi myös itsenäisiä mobiiliverkkoja, niin ei tarvitse puhelinta kantaa mukana.
Monipuoliset urheiluominaisuudet, EKG puuttuu
OnePlus Watch 3 43mm on urheilu- ja terveysominaisuuksiltaan lähes samanlainen kuin isovelimalli, mutta pieniä uudistuksia on myös mukana. Yksi uudistus on naisten kuukautiskierron seuranta, jonka lisäksi tuettuna on myös kaatumisen tunnistus.
OnePlus on saanut kelloon tuttuja päivitettyjä algoritmeja, jotka takaavat tarkemman mittaustuloksen urheilusuorituksissa. Lisäksi kello tarjoilee 8-kanavaisen optisen sykesensorin ja 16-kanavaisen optisen pulssioksimetrisensorin. Tällä kertaa on karsittu EKG-sensorista, joka on hieman erikoista.
EKG-mittauksen puuttuessa OnePlus Watch 3 43mm on karsittu esimerkiksi 60-sekunnin terveystarkistuksesta, luonnollisesti EKG:stä sekä myös verisuonten jäykkyyden mittaamisesta. Eli yllättävän paljon terveysmittareita on nyt poistettu kompaktimman koon toteuttamiseksi.
Kellossa on kuitenkin mielen ja kehon hyvinvointia tukeva 360 Mind and Body -ominaisuus, joka käyttää muun muassa HRV-dataa ja leposykettä arvioidakseen käyttäjän stressi- ja tunnetilaa. Kello esittää hyvinvointitilan helposti ymmärrettävänä emoji-symbolina, joka muuttuu päivän aikana kerätyn datan perusteella. Käytännössä tämä tuo jatkuvaa ja havainnollista palautetta omasta jaksamisesta. Lisäksi kello ehdottaa hengitysharjoituksia stressin lievittämiseksi.
Unenseuranta on OnePlus Watch 3 43mm -versiossa tutulla tasolla. Testijaksolla kello seurasi unen laatua, vaiheita ja hengitystä luotettavasti. Yhdistämällä veren happitasot, hengitystaajuuden ja liikkeet. Lisäksi kellon jatkuva 24 tunnin sykeseuranta toimii luotettavasti, enkä huomannut eroa isovelimalliin verrattuna. OnePlus Watch 3 43mm tunnistaa myös nopeat, hitaat ja epäsäännölliset lyönnit ja ilmoittaa niistä käyttäjälle, mikä tukee sydämen hyvinvoinnin seurantaa tehokkaasti.
Urheilusuorituksien mittaamiseen OnePlus Watch 3 43mm on riittävä, ainakin tällaiselle kaverille, joka ei harrasta urheilua ammattimaisesti. Mistään huippu-urheilijoille tarkoitetusta kellosta ei edelleenkään ole kyse, mutta Watch 3 43mm tarjoaa riittävän tarkkaa ja monipuolista tietoa tavallisen kuntoilijan tarpeisiin.
OnePlus Watch 3 43mm tukee yli 100 erilaista urheilutilaa, ja mukaan on tuotu 11 tarkempaa ammattimaista harjoitustilaa, kuten juoksu, pyöräily, tennis, uinti ja hiihto. Automaattinen liikunnantunnistus toimii kuuden lajin kohdalla, mikä helpottaa käyttöä erityisesti silloin, kun treenin alussa unohtaa käynnistää seurantaa.
Testissä esimerkiksi juoksutila vaikutti selvästi kehittyneemmältä, sillä kello mittaa nyt muun muassa rasvan ja hiilihydraattien kulutusta, sykealueita ja juoksuteknisiä tietoja, kuten maakosketusaikaa ja pystysuuntaista liikehdintää. Näiden avulla OnePlus pyrkii tarjoamaan syvällisemmän näkymän suorituksiin, tukemaan rasvanpolttoa ja auttamaan juoksutekniikan kehittämisessä, mikä voi myös ehkäistä urheiluvammoja.
Mailapelilajeihin, kuten tennikseen ja sulkapalloon, on lisätty omat tilat, jotka mittaavat muun muassa lyöntinopeutta ja suoritusten määrää.
Perusominaisuudet ovat siis kunnossa, ja OnePlus Watch 3 43:n urheilutilat tarjoavat aktiiviliikkujalle kattavaa seurantaa suuntaa antavista tiedoista aina tarkempaan analyysiin asti. Samalla kello säilyttää sen helppokäyttöisyyden, joka tekee siitä sopivan valinnan myös kevyempään treenikäyttöön.
Wear OS 5 ja OHealth
OnePlus Watch 3 43mm hyödyntää tuttua Wear OS 5 -käyttöjärjestelmää, joka parantaa kokonaiskokemusta monella tasolla. Käytännössä kello toimii aiempaa sulavammin, sovellukset latautuvat nopeammin ja virrankulutusta on optimoitu, mikä näkyy pidempänä akunkestona.
Wear OS 5:n myötä kelloon on tuotu päivityksiä tuttuihin Google-sovelluksiin. Gmail tukee nyt viestien synkronointia ja vastaamista suoraan kellosta, ja Google Mapsin päivitykset tekevät navigoinnista ja sijaintitietojen synkronoinnista helpompaa. Lisäksi Google Wallet tukee nyt laajemmin matkustamiseen liittyviä kortteja ja lippuja, mikä lisää kellon käytännöllisyyttä esimerkiksi lentomatkoilla ja tapahtumissa.
OnePlus Watch 3 43mm toimii myös puhelimen kaukosäätimenä, mahdollistaen TikTok- ja YouTube Shorts -videoiden ohjaamisen sekä kameran etälaukaisun (toimii vain OnePlus- ja Oppo-puhelimilla). Kameran etäohjaus on loistava ominaisuus, mutta TikTok-videoiden etäskrollaus on oikeasti melko turha. Täytyy olla aika laiska, jos ei jaksa vaihtaa videota puhelimelta.
Päivityslupauksen osalta OnePlus Watch 3 43mm ei vastaa kilpailijoita. OnePlus lupaa vain 2 + 3 vuotta päivityksiä, joka tarkoittaa kahta Wear OS -versiota (6 ja 7) sekä kolmea vuotta tietoturvapäivityksiä. Eli päivitykset loppuvat jo vuonna 2027.
OnePlus Watch 3 43mm -kellon kanssa hyödynnetään Oppon kehittämää OHealth-sovellusta, joka on suunniteltu keräämään yhteen kellon tiedot. Toistaiseksi sovellus on saatavilla ainoastaan Google Play -sovelluskaupasta, joten OnePussan kello ei toimi yhdessä Applen laitteiden kanssa.
Kellon käyttöönotto on tehty miellyttävän helpoksi. Kello tukee Googlen Fast Pair -yhdistämistä, eli ilmoitus kellosta ilmestyy puhelimen ruudulle, jonka jälkeen ohjataan asentamaan OHealth-sovellusta Google Playsta. Sovellukseen voidaan kirjautua muun muassa OnePlus-tilillä.
OHealth on sovelluksena yllättävän yksinkertainen, joten sen käytön ymmärtää nopeasti. Samaan aikaan sovellus tuntuu myös hieman keskeneräiseltä. ”Terveys” -päänäkymässä on esillä kaikki kellon keräämät tiedot omissa korteissaan, joten yhdellä silmäyksellä voi nähdä päivittäisen aktiviteetin, sykkeen, unen, stressin, verenhappipitoisuuden sekä treenit.
Kortit saa myös auki, jolloin esille tulee tarkemmat tiedot esimerkiksi unesta tai treeneistä. Mitään liian tarkkoja tietoja ei sovellus tarjoa, vaan käytännössä samat tiedot nähdään myös suoraan kellon kautta. Terveys- ja urheilutietojen osalta OHealth ei ole kategoriansa monipuolisin, vaan tarjoaa kaiken perustasolla vaadittavan.
Sovelluksen ”Kuntoilu” -näkymässä on mahdollista ainoastaan käynnistää juoksu- tai kävelysuoritus. ”Laite” -näkymässä voi hallita kelloa paremmin. Sovelluksen kautta voi esimerkiksi vaihtaa kellotaulua, kellon widgettien asettelua, ilmoituksia sekä terveys- ja kuntoiluasetuksia.
Erikoinen toteutus sovelluksen kanssa on se, että OnePlus ei lähetä tietoja mihinkään pilveen, vaan ne ovat jatkuvasti laitteella. Vaikka sovellukseen kirjautuu OnePlus-tilillä, niin siltikään tiedot eivät automaattisesti siirry uuteen puhelimeen yhdistettäessä. OnePlussan mukaan tietoja ei lähetetä pilveen GDPR-asetuksen täyttämiseksi, mutta allekirjoittaneen mielestä kyseessä on hieman erikoinen perustelu. OnePlus ei ole kertonut tarkemmin onko asiaan tulossa korjausta.
Itselle on erittäin tärkeää, että saan tutut tiedot toiseen puhelimeen suoraan. OnePlussan toteutus on kestämätön, eikä toimi kovin käyttäjäystävällisellä tavalla. Kyseessä on OnePlussalta täyttä laiskuutta sekä kuluttajien aliarvioimista. Aina kun vaihtaa puhelinta, niin tiedot katoavat, jollei niitä manuaalisesti itse muista siirtää. Voisiko tämän jo korjata, OnePlus?
Yhteenveto
OnePlus Watch 3 43mm on tervetullut lisäys OnePlussan kellovalikoimaan, ja nyt yhtiö tarjoaakin myös vaihtoehdon pienempiin ranteisiin. Pienempi koko tarkoittaa myös useita kompromisseja. Kellon viimeistely on edelleen laadukas ja ulkoasu hillityn tyylikäs, mutta esimerkiksi safiirilasin puute heikentää kokonaisvaikutelmaa.
Teknisesti OnePlus Watch 3 43mm tarjoaa tutun toteutuksen, älykkään Wear OS 5 -käyttöjärjestelmän sekä monipuoliset urheilutilat, mutta LTPO-näytön ja kaksitaajuus-GPS:n puuttuminen tuntuvat askelilta taaksepäin. Myös EKG-mittauksen poisjäänti vie pohjaa aiemmin nähdyiltä terveysinnovaatiolta. Akunkesto on nyt vain noin kaksi päivää, mikä jää selvästi isoveljensä tasosta.
OHealth-sovellus tuntuu edelleen keskeneräiseltä, eikä tietojen puuttuva pilvitallennus ole tätä päivää. Lisäksi LTE-tuki loistaa poissaolollaan, eikä iOS-yhteensopivuutta ole vieläkään tarjolla.
Vaikka OnePlus Watch 3 43mm tarjoaa toimivan peruskokemuksen ja miellyttävän muotoilun pienempiin ranteisiin, jää se kokonaisuutena selvästi Watch 3 -perusversion varjoon. Useat leikkaukset ominaisuuksissa tekevät siitä vaikean suositeltavan varsinkin normaalilla 299 euron suositushinnallaan.
Hyvää
- Kevyt ja kompakti rakenne
- Riittävä akunkesto ja nopea lataus
- Miellyttävä näyttö
- Kehittyneet terveys- ja urheiluominaisuudet
Huonoa
- Ei tukea eSIM:lle tai mobiiliverkoille
- Muovinen takapinta
- Ei langatonta latausta
- OHealth ei siirrä tietoja pilveen
- Kellon päivityslupaus ei kilpailun tasolla
- Ei yhteensopiva iOS-käyttöjärjestelmän kanssa