ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy S24 FE – Onko parempi käyttökokemus hintansa arvoinen?

Samsung lanseerasi syyskuun loppupuolella päivitetyn Galaxy S24 FE -puhelimen, joka jatkaa Samsungin vuonna 2020 aloittamaa Fan Edition -sarjaa. Sarjan ideana on tarjota käyttäjille lippulaivatason ominaisuuksia karsitussa paketissa, jolloin hintaa on saatu tuotua alaspäin. 

Nykyisellään Fan Edition -sarja on laajentunut kaikkiin tuotekategorioihin, jolloin Samsungin portfoliosta löytyy Fan Edition -brändättyjä tuotteita niin tableteista, kuulokkeista kuin kelloistakin.  

Tämän vuoden Galaxy S24 FE ei juurikaan poikkea viime vuoden Galaxy S23 FE -puhelimesta. Puhelin on saanut uuden järjestelmäpiirin ansiosta rutkasti lisää tehoja sekä aiempaa suuremman näytön, jonka kehyksiä on saatu kavennettua jonkin verran. Testissä tutustumme Galaxy S24 FE -puhelimen keskeisiin ominaisuuksiin noin parin viikon käyttökokemuksien perusteella. 

Samsung toi Galaxy S24 FE:n Suomessa myyntiin 4. lokakuuta neljän värin voimin, jotka ovat vihreä, keltainen, musta ja sininen. Hintaa laitteella oli julkistuksen yhteydessä edullisimmillaan 799 euroa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S24 FE (SM-S721B/DS)
Mitat: 162 x 77.3 x 8 mm
Paino: 213 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat / IP68
Näyttö: 6.7 tuumaa / Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde / Dynamic AMOLED 2X / 120 Hz / HDR10+ / 1900 nitiä
Järjestelmäpiiri: Exynos 2400e (1x 3.2 GHz Cortex-X4 & 2x 2.9 GHz Cortex-A710 & 3x 2.59Ghz Cortex-A710 & 4x 1.95 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Xclipse 940
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt tai 512 Gt [UFS 3.1] sisäistä tallennustilaa
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 24 mm / 1/1.57" / 1.0 µm / PDAF / / OIS) + 12 (13) MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.12 µm / 1/3.0" / PDAF / 120 asteen kuvakenttä) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 76 mm / 1.0 µm / 1/3.94" / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 10 MP etukamera (f/2.4 / 25 mm / 1/3.0" / 1.22 µm / FF)
Akku: 4700 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 25 watin langallinen lataus / 15 watin langaton lataus / 4.5 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + One UI 6.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 7 Android-versiota ja 7 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.2
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Mint / Cream / Graphite / Purple / Indigo / Tangerine
Hinta: 799 € (8 + 256 Gt) / 859 € (8 + 512 Gt)

Myyntipakkaus 

Samsung toimittaa Galaxy S24 FE -puhelimen kompaktin kokoisessa myyntipakkauksessa, joka ei sisällä mitään ylimääräistä. Pakkauksen kannessa on pieni puhelimen takapuolta muistuttava väritys, jonka alapuolella lukee puhelimen mallinimi Galaxy S24 FE. Pakkauksen takaosa tarjoilee pakolliset tekstit, kuten puhelimen mallinumerointeja sekä kierrätysohjeita pakkaukselle ja puhelimelle.

Takaosasta löytyy myös maininta siitä, ettei pakkauksessa ole verkkovirtalaturia. Paketin alareunasta löytyy puhelimen tallennustilan sekä RAM-muistin määrä, puhelimen väri ja IMEI-tiedot.  

Hyvin ohuen pakkauksen sisällä on puhelimen lisäksi latauskaapeli, SIM-korttipaikan avaustyökalu, pika-aloitusopas ja muita viranomaislappusia. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot 

Samsung on valmistanut Galaxy S24 FE -puhelimen jälleen lasista sekä alumiinista. Puhelimen etu- ja takaosat ovat yhtiön mukaan Gorilla Glass Victus+ -lasia, joten lasi on kokenut päivityksen edelliseen sukupolveen nähden. Muotoiluun on haettu kalliimmista Galaxy S24 -sarjalaisista tuttuja seikkoja, mutta tuntuman puolesta puhelimia ei voi samaksi sanoa.   

Takapuolen kamera-asettelu on simppelin symmetrinen ja salama on sijoitettu ensimmäisen ja toisen takakameran puoleenväliin. Muutoin takapuoli on hyvin yksinkertainen ja alareunan Samsung-teksti sekä pakolliset merkinnät erottuvat tummasta takapinnasta vain vähän.  

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etupuolelta löytyvälle selfiekameralle on näytössä Samsungille tuttuun tyyliin reikä, johon kameransensori on saatu mahtumaan. Etuosan yläreunasta löytyy myös paikka toiselle kaiuttimelle, joka on hyvin huomaamaton mustaa reunaa vasten.  

Puhelimen takaosa kerää sormenjälkiä hyvin herkästi kiiltävämmän viimeistelyn takia ja puhelimen värityksen ansiosta sormenjäljet huomaa selkeästi valoisissa olosuhteissa. Sivujen mattapintaisen alumiinin viimeistelystä ei sormenjälkiä kovin herkästi erota. Takakannen lasi tuntui viime vuoden tapaan mielestäni enemmän muovilta kuin lasilta, joka ei kovin hyvää premium-vaikutelmaa itselleni laitteesta antanut. 

Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat sijoitettuna puhelimen oikealle kyljelle ja painikkeiden sijainti on mielestäni kelvollinen. SIM-korttipaikka löytyy puhelimen ylälaidasta. Galaxy S24 FE -puhelimen USB-C-latausportti löytyy alalaidasta yhdessä puhelimen toisen kaiuttimen kanssa. 

Samsung ei totutusti toimita puhelimiensa mukana minkäänlaisia suojakuoria, joten käytin puhelinta ilman suojakuorta koko testijakson ajan. Testijaksolla havaitsin käytönjälkiä puhelimen rungon ja näytön yhtymäkohdassa, joskin en tiedä olivatko ne itseltäni vai olivatko jäljet jo valmiiksi rungossa, sillä en muista kolauttaneeni puhelinta mihinkään testijaksolla.   

Puhelimen yleinen laatutuntuma on hyvä ja rakenne periksiantamaton, eikä puhelimen runko nitise taivutellessa puhelinta käsien välissä. 

Laitteen mitoiksi Samsung on ilmoittanut 162 x 77,3 x 8 millimetriä ja painoa löytyy 213 grammaa. Puhelimen mitat ovat odotetusti kasvaneet yhdessä näytön koon kanssa. Puhelimesta on kuitenkin saatu viilattua paksuutta pois 0,2 millimetriä ja isommasta koosta huolimatta painoa on tullut lisää ainoastaan neljä grammaa.  

Kasvaneen koon ohella näytön kehyksiä on saatu kavennettua huomattavasti, joskin kehyksillä on paksuutta enemmän kuin esimerkiksi Galaxy S24 -sarjan puhelimissa. Näytön koko suhteessa runkoon on kasvanut 88 prosenttiin, kun Galaxy S23 FE:ssä suhdeluku oli 83 prosentin luokkaa.  

Itseäni hieman jo häiritsi puhelimen koko paksuuksineen, sillä koin yhden käden käytön haastavaksi ja sormea sai kurotella näytön yläkulmiin eikä niihin siltikään ylettynyt. Myös lähes suorat reunat ja liukas runko hankaloittivat yhden käden käyttöä. Mikäli puhelimen reunat olisivat edes vähän enemmän pyöristetyt, niin voisi käsittelykin olla helpompaa. 

Galaxy S24 FE on suojattu IP68-luokituksen mukaisesti vedeltä ja pölyltä. Puhelin kestää upotuksen veteen luokituksen mukaisesti 30 minuutiksi 1,5 metrin syvyyteen.  

Näyttö 

Samsung on tänä vuonna lähtenyt kasvattamaan Galaxy S24 FE:n näytön kokoa, kuten jo puhelimen mitoista huomataan. Näyttö on tämän vuoden mallissa 6,7 tuumaa, joten kyseessä on toistaiseksi suurimman näytön tarjoava Galaxy FE -sarjan puhelin. 

Teknisesti näyttö on hyvin tuttu, kun paneelissa käytetään Samsungin omaa AMOLED-tekniikalla, jota yhtiö itse kutsuu nimellä Dynamic AMOLED 2X. Näytön resoluutio on 1080 x 2340 pikseliä, joka tarkoittaa, että tuumaa kohden pikseleitä löytyy 385 kappaletta. Full HD+ -tasoisen näytön kuvasuhde on säilynyt ennallaan ollen 19.5:9. 

Näytön kirkkaus yltää parhaimmillaan 1900 nitiin, joten siihen on tullut varsin mukava 450 nitin korotus edeltäjä mallista. Näytön virkistystaajuus on tuttuun tyyliin 120 hertsiä, mutta paneeli ei tue LTPO-tekniikkaa. Näyttö kykenee laskemaan virkistystaajuuden 60 hertsiin, kun näytöllä ei ole liikettä.

Oletusasetuksilla Galaxy S24 FE:n näyttö on varsin mukava ja värit ovat miellyttäviä. Säädin kuitenkin näytön asetuksia hieman kokeillakseni sitä, huomaanko näytössä värien osalta mitään eroa normaaliin verrattuna. Säädin eloisa-näyttötilan valkotasapainoa hieman kylmempään suuntaan ja lisäasetuksista eloisuusasetuksen säädin täysille. En kuitenkaan havainnut oikein mitään eroa tehtyjen asetusten ja oletusasetuksten välillä.  

AMOLED-paneelin ansiosta näytön musta oli oikeasti mustaa riippumatta näytön sisällöstä samalla, kun tummemmat sävyt olivat hyvin syviä. Näyttö tukee HDR10+ -sisältöä, jonka toimivuus varmistetaan Widevine L1 -sertifikaatilla. Useat suoratoistopalvelut sekä YouTube pystyvät toistamaan HDR-sisältöä puhelimen näytöltä.  

Maksimaalinen kirkkaus ei yllä manuaaliasetuksilla korkeimmalle 1900 nitin tasolle, vaan kyseessä on automaattiasetuksen tarjoama maksimaalinen kirkkaus. Yleisesti Galaxy S24 FE:n näytön kirkkaus tuntui riittävän hyvin päivittäiseen käyttöön. 

AMOLED-tekniikan ansiosta Galaxy S24 FE tarjoaa mahdollisuuden käyttää aina päällä olevaa näyttöä (AOD), jonka koin testijaksolla varsin mukavaksi kaikkine kustomointeineen. Huomasin myös, että AOD on Galaxy S24 FE:ssä varsin virtapihi, eikä se juurikaan vaikuttanut akunkestoon. 

Tekniikka ja suorituskyky 

Samsung on päivittänyt Galaxy S24 FE -puhelimeen oman Exynos 2400e -järjestelmäpiirin. Piiri on julkistettu vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä, joten kyseessä on päivitettyä tekniikkaa sisältävä piiri, siinä missä viime vuoden Galaxy S23 FE tarjosi käyttäjälle vanhempaa, vuoden 2022 alussa esiteltyä Exynos 2200 -järjestelmäpiiriä. 

Exynos 2400e on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin viivanleveydellä ja se tarjoaa kymmenenytimisen konfiguraation. Ytimet piirin sisällä on jaoteltu tyylillä 1+2+3+4, joista ensimmäinen on suorituskykyisin 3,1 GHz:n kellotaajuuteen yltävä Cortex-X4-ydin. Kolme suorituskykyistä Cortex-A720-ydintä toimivat matalammalla 2,9 GHz:n kellotaajuudella säästäen täten hieman virtaa puhelimelta. 

Kolme piiristä löytyvää virtapihimpää ydintä koostuvat matalammalle kellotetuista Cortex-A720-ytimistä, jotka toimivat parhaimmillaan 2,59 GHz:n kellotaajuudella. 4 virtapiheintä ydintä koostuu Cortex-A520-ytimistä, joiden kellotaajuus yltää parhaimmillaan 1,96 GHz:iin. 

Järjestelmäpiirin grafiikkasuorittimena toimii Samsungin oma Xclipse 940, jonka kellotaajuus on 1109 megahertsiä. Kellotaajuudet ovat laskeneet Exynos 2200 -järjestelmäpiirin Xclipse 920 -grafiikkasuorittimeen verrattuna, mutta grafiikkaytimiä uudessa Xclipse 940 -piirissä on huomattavasti enemmän, eli 768 kappaletta. Grafiikkaydinten määrä on siis tuplattu uudessa piirissä. 

Ajamissamme suorituskykytesteissä eroa syntyi merkittävästi viime vuoden Galaxy S23 FE -puhelimeen ja sen testissä hieman vanhentuneeksi todettuun Exynos 2200 -järjestelmäpiiriin. Exynos 2400e -piiri ei parannuksista huolimatta kuitenkaan yllä Samsung Galaxy S24 -puhelimen ”täysiverisen” Exynos 2400 for Galaxy -piirin tasolle, joskin erot piirien välillä ovat mielestäni hyvin maltilliset. 

Testitulokset
Samsung Galaxy S24 FE (E2400e) Samsung Galaxy S23 FE (E2200) Samsung Galaxy S24 (E2400FG)
AnTuTu: 1 678 410 pistettä 1 194 080 pistettä 1 827 571 pistettä
Geekbench 6 (single): 1970 pistettä 1610 pistettä 2094 pistettä
Geekbench 6 (multi): 6178 pistettä 4039 pistettä 6639 pistettä
PCMark: 16 556 pistettä 13 266 pistettä 15 783 pistettä
3DMark Wild Life Extreme:   2461 pistettä 2379 pistettä 4316 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Prosessorin laskentatehoa mittaavassa Geekbench 6 -testissä Galaxy S24 FE sai yhden ytimen osalta tulokseksi 1970, joka on noin 22 prosenttia paremmin, kuin Galaxy S23 FE:llä, mutta 6,5 prosenttia huonommin kuin Galaxy S24 -puhelimella. Kaikkien ytimien osalta tulos 6178 on miltein 53 prosenttia paremmin kuin Galaxy S23 FE:llä. Vastaavasti ero Galaxy S24 -puhelimeen on vain vajaat 6,46 prosenttia Galaxy S24:sen hyväksi. 

Graafista suorituskykyä mittaavasta AnTuTu-testistä Galaxy S24 FE sai tulokseksi 1 678 410, joka on reilut 40 prosenttia paremmin kuin Galaxy S23 FE:llä. Verrattuna Galaxy S24 -puhelimeen ero kaventuu noin 8,9 prosenttiin Galaxy S24 -puhelimen hyväksi. 

Päivittäisestä käytöstä puhelin suoriutui vaivattomasti, enkä huomannut hidasteluita. Sovellukset avautuivat mallikkaasti, joskin niiden latautuminen RAM-muistista ei aina ollut parhaalla mahdollisella tasolla. Samsungilla on tapana hallita aika radikaalistikkin taustaohjelmia ja laittaa niitä nukkumaan. Toiminnalla Samsung omien sanojensa mukaan tehostaa puhelimen käyttöä, mutta käyttäjälle toiminta näyttäytyy verkkaisena. 

Puhelimen 8 gigatavun RAM-muisti oli riittävä ja testijaksolla sen käyttö pyöri noin 5,5-6 gigatavun paikkeilla. RAM-muisti on toteutettu LPDDR5-tekniikalla, joka on yleinen ratkaisu tämän hintapisteen ”edullisemmissa” huippupuhelimissa. 

Kokonaisuudessaan olin testijaksolla hyvin tyytyväinen Exynos 2400e -järjestelmäpiiriin ja Galaxy S24 FE -puhelinta oli hyvin miellyttävää käyttää. Aiemmin olen havainnut joitakin ongelmia Exynos-järjestelmäpiirien kanssa, mutta tällä kertaa ongelmia tai erityisiä syitä negatiiviseen palautteeseen ei suorituskyvyn osalta oikeastaan ole.  

Muuta tekniikasta 

Galaxy S24 FE -puhelimesta löytyy näytönalainen sormenjälkilukija, joka on toteutettu optisesti verrattuna Galaxy S24 -sarjan ultraäänellä toteutettuun sormenjälkilukijaan. Lukija sijaitsee puhelimen näytön alareunassa peukalon kärjen kokoisella alueella ja sijainti osoittautui toimivaksi.   

Sormenjälkilukijan toimintavarmuus oli hyvällä tasolla, eikä puhelimen avautumisen kanssa ollut oikeastaan minkäänlaisia ongelmia testijakson aikana. Myös lukijan nopeus oli hyvällä tasolla myös silloin, kun sormen antoi lukijalle näytön ollessa kiinni. Viime vuoden Galaxy S23 FE -puhelimen kohdalla kritisoin hieman sormenjälkilukijan toimintaa, mutta tänä vuonna en havainnut negatiivisia havaintoja. 

Muutoin tekniikan osalta puhelimesta löytyy stereokaiuttimet, jotka sijaitsevat puhelimen alareunassa sekä näytön yläreunassa. Laadultaan kaiuttimet ovat hyvää perustasoa ja niiltä voi katsella sekä kuluttaa vaivattomasti mediaa.  

Galaxy S24 FE -puhelimesta löytyy Bluetooth 5.3 -yhteys, jonka toiminnassa en havainnut ongelmia testijakson aikana. Puhelin oli Bluetoothin välityksellä yhdistettynä nappikuulokkeisiini useita kertoja ja muutamat negatiiviset kokemukset kuulokkeiden ja yhteyden välillä johtuivat joko itse kuulokkeista tai paikoin heikosta nettiyhteydestä. Samsung ei tarjoa Galaxy S24 FE -puhelimessa 3.5 millimetrin kuulokeliitäntää, vaan käyttäjän on langallisesti mediaa toistaakseen hankittava erillinen adapteri. 

Akku ja pakkastesti 

Samsung on saanut päivitettyä Galaxy S24 FE -puhelimeen viime vuotta suuremman akun, kun milliampeereja on paperilla tullut lisää 200. Kokonaisuudessaan Galaxy S24 FE tarjoaa siis 4700 milliampeeritunnin akun. 

Testijaksolla akku todettiin varsin kelvolliseksi. Suurimman osan ajasta päivän yli selvisi yhdellä latauksella ja riippuen käytön määrästä oli virtaa illalla 20-30 prosenttia. 

Testijakson aikana, etenkin alkupuoliskolla oli päiviä, jolloin puhelimen akku  hupeni rivakasti vaikken puhelinta juurikaan käyttänyt. Esimerkkinä latasin puhelimen kerran noin 70 prosentin varaustasolle ennen kuin poistuin kotoa. Palasin kotiin noin 10 tunnin kuluttua ja akkua oli tuolloin vajaat 15 prosenttia, vaikka näytön päällä oloaika pyöri karkeasti 1.5-2 tunnin tietämillä ja puhelimelta oli toistettu joitankin tunteja musiikkia Bluetooth-kuulokkeisiin. 

Näihin muutamiin kertoihin, kun akku hupeni, auttoi puhelimen uudelleenkäynnistys ja testijakson edetessä virrankulutus mielestäni tasoittui selvästi. 

Päivittäiseen käyttööni kuului sosiaalisen median palvelut, kuten Snapchat, Instagram, Discord ja YouTube. Näiden lisäksi käytin puhelinta uutisten lukemiseen ja päivittäisiin hyötyohjelmiin, kuten pankkisovelluksiin.  

Samsung luottaa Galaxy S24 FE:n kohdalla 25 watin lataustehoon, joka on ollut vakio Samsungin lähes kaikissa puhelimissa jo vuosien ajan. Samsung ei ole lähtenyt wattikilpailuun kiinalaisvalmistajien kanssa, joka on Samsungin kohdalla hieman harmi jättäen yhtiön puhelimet takamatkalle tekniikan kehityksessä. 

Langallisen latauksen lisäksi puhelimesta löytyy 15 watin langaton lataus sekä käänteinen lataus, joka toimii oletettavasti 5 watin teholla. Langallisen latauksen yhteydessä tuettuna on Power Delivery -standardi. 

Toteutimme puhelimelle lataustestin ja Galaxy S24 FE suoriutui testistä varsin odotetulla tavalla. Virtaa laite ottaa vastaan tasaisella 9-10 prosentin vauhdilla viittä minuuttia kohden ensimmäiset puoli tuntia, jonka jälkeen latausvauhti alkaa pikkuhiljaa hidastumaan. Puolen tunnin kohdalla puhelimessa on virtaa 53 prosenttia.  

50 minuutin kohdilla virtaa on 86 prosenttia ja tämän jälkeen viimeisen 14 prosentin latautumiseen menee aikaa puolisen tuntia, jolloin kokonaisuudessaan puhelin latautuu 0 prosentista 100 prosenttiin 80 minuutissa. 

Suoritimme puhelimelle myös pakkastestin, jossa puhelin laitettiin pakkaseen kahteen kertaan yhden tunnin ajaksi. Ensimmäisellä kierroksella puhelin on pakkasessa näytön ollessa pois päältä, kun toisella kierroksella puhelimen ruudulta pyöritetään 1080p-tasoista videota. Pakkasesta pois otettaessa testataan yleisellä tasolla, kuinka puhelin suoriutuu perustehtävistä. 

Galaxy S24 FE selvisi ensimmäisestä kierroksesta moitteettomasti, kun puhelimen perustoiminnot toimivat oletetulla tavalla. Sormenjälkilukija toimi moitteettomasti eikä AMOLED-näytön toiminnassa ollut ongelmia. Akku ei suostunut ottamaan liian kylmässä laitteessa virtaa vastaan, vaan valmistaja oli sen estänyt akkua suojatakseen. Myöskään LED-salamavalo ei suostunut ensimmäisen parin minuutin aikana toimimaan ja kamerasovellus varoittikin, että LED-salamaa ei voida käyttää laitteen ollessa liian kylmä. 

Ensimmäisen kierroksen jälkeen akun varaustaso oli 100 prosenttia. 

Toisen kierroksen jälkeen akun varaustaso oli pudonnut 96 prosenttiin ja yllä mainitut huomiot pitivät paikkansa samalla tavalla ensimmäisen kierroksen kanssa. Puhelin ja sen näyttö olivat pysyneet koko tunninmittaisen videon ajan päällä ja toiminnassa pakastimessa. 

Kamerat 

Samsung hyödyntää Galaxy S24 FE:ssä tuttuun tapaan kolmoiskamerajärjestelmää, joka on pysynyt identtisenä viime vuoden Galaxy S23 FE -puhelimeen verrattuna.  

Pääkameran virkaa ajaa Samsungin omaan suunnitteluun perustuva ISOCELL S5GN3 -sensori, joka kykenee taltioimaan kuvia 50 megapikselin tarkkuudella. Sensori on kooltaan 1/1.57 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Kamerassa on myös f/1.8-aukolla varusteltu linssi, jossa on 24 mm polttoväli. 

Pääkameran kaverina on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Samsungin S5K3L6-sensoriin. Sensori on kooltaan 1/3 tuumaa ja siinä on 1.12 mikronin pikselikoko. Kamerassa on myös linssi, jossa on f/2.2-aukko sekä 13 mm polttoväli. Ultralaajakulmakamera kykenee 123 asteen kuvausalueeseen, mutta tekniikassa on karsittu tuesta automaattitarkennukselle. 

Puhelimen telekamera perustuu OmniVisionin OVO8A10-sensoriin ja tarjoaa käyttäjälle 8 megapikselin tarkkuuden. Sensori on kooltaan 1/4.4 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/2.4-aukko sekä optinen kuvanvakautus. Telekamera kykenee 3-kertaiseen optiseen zoomaukseen, jota jatketaan enintään 30-kertaisella digitaalisella zoomauksella. 

Selfiekameraakaan ei ole saanut Samsungin toimesta päivitystä, vaan tarjolla 10 megapikselin tarkkuuteen yltävä S5K3J1-sensori. Kyseessä on tässä vaiheessa teknisesti jo viitisen vuotta vanha kamera, sillä ensimmäisen kerran se on nähty Galaxy S20 -sarjassa vuonna 2020. Sensori on kooltaan 1/3 tuumaa ja siinä on 1.22 mikronin pikselikoko. Linssin aukko on f/2.4 suuruinen ja polttoväli on 25 mm. Selfiekamerassa ei ole mukana automaattitarkennusta, vaan tarkennus on kiinteä. 

Galaxy S24 FE taltioi kuvat oletusarvoisesti 12 megapikselin tarkkuudella, jolloin sensori käyttää pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Pikseleiden yhdistämisen ansiosta 12 megapikselin kuvien pitäisi pienemmästä koostaan huolimatta olla kokonaisuudessaan laadukkaampia kuin 50 megapikselin tilalla kuvatessa. 

Pääkamera tekee totuttuun tapaan hyvää jälkeä, jonka lisäksi kuvat ovat yksityiskohtaisia. Väritykseltään kuvat ovat ohjelmiston päivitysten myötä saatu luonnollisempaan suuntaan, kun aiemmin Samsung on tykännyt tehostaa kuvien värejä.  

Kuvat ovat dynaamiselta alueeltaan varsin moitteettomat ja kameran tuottama jälki on kontrastien puolesta kunnossa, eikä kuvia saa kovin helposti palamaan puhki perusasetuksilla. 

Pimeällä kuvatessa pääkamera tekee 12 megapikselin tarkkuudella todella hyvää jälkeä. Puhelimen kameraohjelmisto laittaa yökuvaustilan automaattisesti päälle tunnistaessaan pimeämmät kuvausolosuhteet. Yökuvaustila lisää automaattisesti valotusaikaa kameralle, jolloin kuviin taltioituu huomattavasti enemmän valoa ja täten kuvat ovat selkeitä.

Alla kuvia puhelimen pääkameralla taltioituna.

12 megapikselin ultralaajakulmakameran jälki on tänäkin vuonna tasaisen hyvää, joskin heikomman sensorin takia laatu jättää joissakin tilanteissa toivomisen varaa. Ultralaajakulmakameran jälki on mielestäni hieman terävöitetympää verrattuna puhelimen pääkameraan. 

Valoisassa kuvatessa kuvista saa tarkkoja ja värit taltioituvat kuviin hyvin, mutta pimeässä kuvatessa laatu kärsii ja kuvien yksityiskohdat puuroutuvat hyvin äkkiä, mikäli kuvaa lähdetään zoomailemaan. Kuvien dynamiikka on hyvällä tasolla. 

Alla muutama kuva puhelimen ultralaajakulmakameralla.

8 megapikselin telekameralla otetut kuvat ovat yksityiskohtaisia ja loppputulos on tarkka niin valoisassa kuin pimeässäkin. Kuvien värit ovat pääkameran tavoin aiempaa luonnollisemmat. Hyvällä valaistuksella joissakin telekameran kuvissa on havaittavissa hieman puuroisia yksityiskohtia ja jälkikäteen zoomatessa kuvien laatu kärsii varsin nopeasti. 

Aiempien Galaxy-puhelinten tavoin myös Galaxy S24 FE:ssä 8 megapikselin laadulla telekameralla otetut kuvat tallennetaan puhelimelle 12 megapikselin tarkkuudella.   

Telekamera tarjoaa käyttäjälle 3-kertaisen optisen zoomauksen ja loput zoomista on toteutettu digitaalisena, jolloin laatu kärsii sitä enemmän mitä lähemmäs kohdetta tarvitsee zoomata. Alapuolella on muutamat telekameralla otetut kuvat. 

Alla kuvia puhelimen telekameralla kuvattuna.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

10 megapikselin tarkkuuteen yltävä etukamera tekee varmaa jälkeä ja kuviin tallentuu riittävästi yksityiskohtia. Selfiekamera ei taltioi kuviin niin paljoa valoa kuin iPhone 15 Pro, johon kameraa hieman vertasin. Samsung kuitenkin tarjoaa mielestäni iPhonea luonnollisemman lopputuloksen.

Selfiekamera on ohjelmiston myötä saanut parannuksia siinä määrin, ettei kuvat ole kovinkaan siloiteltuja, vaan hyvin lähellä realistista. Viime vuoden Galaxy S23 FE -puhelimeen eroa on, sillä mainitsin kyseisen puhelimen siloittelevan selfiekuvien lopputulosta.

Kameraohjelmisto ei ole kokenut visuaalisia muutoksia, vaan on totutun kaltainen aiemmista Galaxy-malleista viime vuosien ajalta. Sovellus tarjoaa käyttäjälle alalaidassa peruskuvaustoiminnot, kuten kuva, video sekä muotokuva. Lisää-valikon takaa löytyy lisää kuvamuotoja, kuten enemmän säätömahdollisuuksia siältävät Pro-tilat kuville ja videoille.

Käyttöjärjestelmä 

Galaxy S24 FE -puhelimessa on toistaiseksi Googlen Android 14 -käyttöjärjestelmäversio, jonka päällä on Samsungin oma One UI 6.1 -käyttöliittymä. Puhelin saapui markkinoille Android 15 -käyttöjärjestelmän ollessa jo ulkona, mutta Samsung tuonee käyttöjärjestelmäversion oman One UI 7 -käyttöliittymänsä kanssa puhelimelle vasta ensi vuoden puolella. Tarkkaa aikataulua julkaisulle ei tällä hetkellä ole olemassa. 

Testihetkellä puhelimesta löytyy One UI 6.1 -käyttöliittymä yhdessä lokakuun tietoturvapäivitysten kanssa. Testijaksolla puhelimeen ei saapunut yhtäkään järjestelmäpäivitystä. Samsung on luvannut, että Galaxy S24 FE saisi päivityksiä 7 vuoden ajan. Päivityslupausta on siis paranneltu viime vuoden Galaxy S23 FE -puhelimen 5 vuoden päivityslupaukseen verrattuna. 

Galaxy S24 FE -puhelimen käyttöjärjestelmä jatkaa tutulla linjalla tämän vuoden muiden Galaxy-puhelinten kanssa, eikä käyttöjärjestelmä tarjoa mitään ulkoisesti poikkeavaa Galaxy S24 FE:lle. Käyttäjät saavat alkuvuodesta esitellyn Galaxy AI -tekoälyn ja pienet One UI 6 -käyttöliittymän mukanaan tuomat visuaaliset uudistukset.  

Samsungin ohjelmisto tarjoaa kustomointimahdollisuuksia kaikkien tarpeisiin ja viime vuosina Samsung on tuonut käyttäjille mahdollisuuden kustomoida kattavasti myös esimerkiksi lukitusruutua. Lukitusruudulle saadaan asetettua erilaisia kellotyylejä, fontteja, värejä sekä widgettejä, jotka ovat mukava lisä One UI -käyttöliittymässä. Lukitusruudun alareunan oletuskuvakkeita on mahdollista muokata. 

Kotimäytön sekä sovellusvalikon kustomointiin Samsung tarjoaa suhteellisen normaalit mahdollisuudet. Käyttäjä voi vaihtaa kuvakkeiden määrää niin vaaka- kuin pystytasossakin. Enimmillään kuvakkeita voi olla vierekkäin viisi ja päällekkäin kuusi. Kuvakkeiden asettelun ohessa kotinäyttöön voi tuttuun tyyliin lisätä piensovelluksia, eli widgettejä.  

Raskaamman puoleisesta Android-käyttöliittymästä huolimatta Galaxy S24 FE:n ohjelmisto toimi testijaksolla moitteettomasti. Käyttöliittymässä en havainnut hidasteluita tai bugeja, jotka olisivat häirinneet käyttökokemusta.  

Kuten jo suorituskyky osiossa mainitsin, niin koin etten Exynos 2400e -järjestelmäpiirin ja ohjelmiston yhteistoiminnassa havainnut aiemman kaltaisia ongelmia, vaan rauta ja ohjelmisto toimivat yhteen todella hyvin.  

Yhteenveto

Tämän vuoden Galaxy S24 FE on varsin onnistunut kokonaisuus ja mielestäni edeltäjäänsä parempi. Suurin miinus kokonaisuudessa on kuitenkin 799 euroon noussut hinta, jonka myötä hyppyä on yhden sukupolven aikana nähty 80 euroa. 

Puhelimen suorituskyvystä huolehtiva Exynos 2400e -piiri on varsin onnistunut uudistus eikä puhelimen suorituskyky jäänyt siitä kiinni. Myös ohjelmisto pelasi moitteettomasti yhteen suorittimen kanssa, jonka myötä käyttökokemus oli aidosti aiempaa miellyttävämpi. 

Akunkeston totesin testijaksolla riittäväksi, joskin jokin tuntui kuluttavan virtaa ahkerasti testijakson alkupuolella. Tasaantuessaan puhelin tarjosi varsin kelvollisen akunkeston päivittäiseen käyttöön. 

Galaxy S24 FE on suurentunut edeltäjästään, mutta silti puhelimen muotoilu tuntui tänä vuonna järkevämmältä kuin vuoden alussa testaamassani Galaxy S23 FE:ssä. Muotoilu ja käsituntuma vastaavat selkeämmin Galaxy S24 -puhelimen tuntumaa, joskin eroa muotoilussa on esimerkiksi paksumman rakenteen takia.  

Samsung Galaxy S24 FE

8.1

Samsung Galaxy S24 FE tarjoaa parantuneen käyttökokemuksen.

Hyvää
  • 7 vuoden päivityslupaus
  • Hyvällä tasolla oleva AMOLED-näyttö
  • IP68-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiivis
  • Exynos 2400e -järjestelmäpiiri
  • Miellyttävät kamerat
Huonoa
  • Kasvanut hinta
  • Paikallaan polkeva 25 watin latausteho
  • Pakkauksessa ei laturia

2 Kommenttia

  1. Itsellä käytössä reilut 4v. vanha FE20. Edelleen selvästi parempi kuin esim. uusin ”kansanpuhelin” A55. Ehkäpä näyttö 4 vuodessa kehittynyt hieman (tässä jo 120hz näyttö), mutta nopeudessa tämä hakkaa edelleen A-sarjalaiset.

  2. Hinnasta, lanseeraushinta oli enemminkin 599 kuin mainittu 799 sillä kaikki suurimmat myivät puhelinmen siihen hintaan. DNA, Elisa, Gigantti, Verkkokauppa jne. Joillakin, esim Gigantilla se olin ns clubihinta mutta kuka tahansa voi liittyä jäseneksi vaikka kaupantekohetkellä.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut