Arvostelussa OnePlus X – markkinoiden laadukkain alle 300 euron puhelin?
Sain arvosteluuni uuden OnePlus X -puhelimen verkkokauppa E-Villen kautta. OnePlus X on kiinalaisvalmistaja OnePlussan kolmas puhelin. OnePlus X on myös yhtiön ensimmäinen keskihintainen puhelin.
”Puhelin on mielestäni yksi hintaluokkansa parhaimpia.”
Käyn tässä arvostelussa läpi OnePlus X:n vahvuudet sekä heikkoudet. Puhelin on mielestäni yksi hintaluokkansa parhaimpia. Puhelin noudattaa Premium-ideologiaa ja sisältää varsin vakuuttavat tekniset tiedot. Puhelin toimii myös moitteita ilman suurempia hidasteluja ja ongelmakohtia, joka on tämän hintaluokan puhelimille harvinaista.
Laatutuntuma
OnePlus X ei ehkä nimenä sano mitään laadusta. Tulee ehkä ensin mieleen Nokian avaus Android –markkinoilla, eli Nokia X –mallisto, jotka eivät olleet mitenkään laadukkaita, vaan sijoittuvat alle 200 euron hintaluokkaan. OnePlus X on kuitenkin jotain täysin muuta. Puhelimesta ei puutu laatua. Itse tykästyin puhelimeen juuri laadukkuutensa takia. Alle 300 eurolla on vaikea löytää jotain vastaavaa, mitä OnePlus X tarjoaa.
OnePlus X kostuu laadukkaista rakennusaineista. Laitteessa on käytetty onnistuneesti lasia sekä metallia. Puhelinta kiertää metallinen kehys, joka on koristeltu mielenkiintoisella tekstuurilla. Puhelin ei myöskään natise ollenkaan, joka on juuri laadukkaiden materiaalien ansiota.
Ulkoiset huomiot
OnePlus X on mielestäni yksi parhaimman näköisistä alle 300 euron hintaisista puhelimista. Puhelin on elegantti sekä jämäkkäpiirteinen, joka tekee puhelimesta mielestäni todella vakuuttavan hintaisekseen. OnePlus X:n muotoilu on mielestäni onnistunut ja on arvokkaamman näköisempi kuin yhtiön aiemmat OnePlus One ja OnePlus 2 –puhelimet.
”Puhelin on elegantti sekä jämäkkäpiirteinen”
Puhelimen ulkoisiin ongelmakohtiin kuitenkin koen sen, että puhelin on todella liukas. Laitteen takakuori on lasia, jonka takia puhelin liukuu jopa lähes tasaiselta pöydältä hiljakseen pois. Olin myös varautunut, että OnePlus X:n takalasi olisi todellinen sormenjälkimagneetti, mutta onneksi näin ei ollut minun puhelimen kohdalla. Asiaa saattaa myös lieventää myös se, että testiini päätynyt laite oli väritykseltään valkoinen, jonka takia sormenjäljet eivät tulleet esille yhtä ärsyttävästi kuin tummissa puhelimissa.
Puhelimen oikeasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuusnäppäimet sekä käynnistysnäppäin. Samaiselta kyljeltä löytyy myös SIM-korttitelakka, jonne voi asettaa joko kaksi SIM-korttia tai yhden SIM-kortin ja muistikortin. OnePlus X:n vasemmasta kyljestä löytyy taasen vain ja ainoastaan liuettava näppäin, josta löytyy kolme vaihdetta. Näppäimen ollessa alhaalla puhelin ilmoittaa kaikki ilmoitukset, kun näppäin on keskivälissä, niin puhelin ilmoittaa vain tärkeistä ilmoituksista ja näppäimen ollessa ylhäällä ei puhelin ilmoita mistään ilmoituksista, joten puhelin on silloin kokonaan äänettömällä.
Puhelimen alareunasta löytyy USB-latausliitin sekä kaiutin. Laitteen yläreunasta löytyy taasen vain kuulokeliitin.OnePlus X:n etupuolelta löytyy kapasitiiviset koti-, takaisin- ja avoimetsovelluksetnäppäimet. Laitteen etupuolta hallitsee myös 5-tuuman kokoinen kosketusnäyttö. Näytön yläpuolelta löytyy etukamera, kuuloke, valoisuudentunnistin sekä pieni LED-merkkivalo saapuneille ilmoituksille.
Laitteen takapuolelta löytyy vain takakamera, jonka tukena on yksi LED-salamavalo sekä tietysti kaikille puhelimille ominainen valmistajan oma logo, joka on tässä tapauksessa OnePlus –logo.
Myyntipakkaus
Laite toimitetaan OnePlussalle ominaisesti tyylikkäässä laatikossa. Myyntipakkauksessa on valkoinen kansi, jonka alta paljastuu tyylikäs punainen laatikko. Paketin avatessa tulee saman tien esille itse puhelin. Puhelimen alta pienestä laatikosta löytyy puhelimelle hieman yllättäen silikoninen suojakuori sekä SIM-korttipaikan avaustyökalu. Näiden alta löytyy vielä puhelimen ohjekirjat omaan pieneen punaiseen pakettiin laitettuna. Tämän alta löytyy vielä tietysti itse laitteen laturi sekä USB-johto.
Ehkä paketin suurin yllätys on kaupanpäälle tuleva silikoni suojakuori, joka tulee enemmän kuin tarpeeseen, sillä puhelin on hyvin liukas.
Akunkesto
OnePlus X:n akunkesto oli pienoinen pettymys, sillä harvoin puhelimen akku kesti edes päivää. Puhelimien normaali akunkesto on nykyään juuri ja juuri yhden päivän, mutta OnePlus X ei tähän ihan yllä. Puhelinta saa ladata päivän aikana ainakin yhden kerran, jos haluaa, että akkua on vielä illalla jäljellä.
OnePlus X pitää sisällään kuitenkin kohtuullisen 2525 milliampeeritunnin akun, jonka takia huono akunkesto on yllättävä. Puhelin ei tue edes pikalataustoimintoa, joka olisi voinut kompensoida vähän akunkulutusta. Pikalatauksella olisi voinut saada puhelimeen muutamissa minuuteissa reilusti lisää virtaa. Tämä on mielestäni suuri puute, koska nyt joutuu odottelemaan pitkiäkin aikoja, että puhelin latautuu täyteen. OnePlus X:n rakenteen takia myöskään akkua ei voi saada irti, sillä se on sisäänrakennettu laitteeseen.
Näyttö
”OnePlus X ei kalpeni iPhone –puhelimille näyttönsä osalta ollenkaan.”
OnePlus X ei petä myöskään näyttönsä osalta, sillä näyttö toistaa värit kirkkaasti sekä luonnollisesi. Puhelimen näyttö on kooltaan vain 5 –tuumaa, joka riittää varmasti monelle. Itselleni 5-tuumaa on nykyään se minimikoko, jota pystyn käyttämään, jos näyttö on tätä suurempi, niin se on aina vain plussaa käyttökokemukseen. Puhelimen näyttö on Full HD –tasoa, joka riittää vallanmainiosti tähän kokoluokkaan. Näytön tarkkuus on siis sama, joka löytyy yhtiön muistakin puhelimista tai esimerkiksi lähes kolme kertaa kalliimmista iPhone 6s –puhelimista. Mielestäni OnePlus X ei kalpeni iPhone –puhelimille näyttönsä osalta ollenkaan.
Näyttö perustuu AMOLED –teknologiaan, jonka takia tummat värit toistuvat erinomaisesti, eikä mitään ongelmia ole esimerkiksi mustien sävyjen toistossa. Näytöstä saa myös hyvin selvää auringonvalossa, joten OnePlus X ei kalpene huippupuhelimille.
”Näyttöä ei saa kauhean himmeäksi.”
Puhelimen näytöstä löytyy kuitenkin yksi ongelma. Näyttöä ei saa kauhean himmeäksi. Hämärissä olosuhteissa näyttö tuntuu himmeältä, mutta kirkkaissa olosuhteissa, jolloin esimerkiksi haluaisi laittaa näytön kirkkauden pienemmälle säästääkseen akkua, niin kirkkaus pysyy lähes samana, vaikka automaattinen kirkkaudensäätö on poissa päältä.
Tekniikka
OnePlus X on teknisesti vielä varteenotettava vaihtoehto puhelimeksi. Vaikka laite ei sisälläkään uusinta tekniikkaa, niin kuitenkin varsin vakuuttavaa alle 300 euron hintaluokkaan. Puhelimen sisältä löytyy vuoden 2014 huippupuhelimista tuttu neliytiminen Snapdragon 801 –järjestelmäpiiri. Snapdragon 801:n tukena puhelimessa on 3 gigatavua RAM –muistia. Puhelimesta löytyy myös Adreno 330 -grafiikkasuoritin. OnePlus X pitää sisällään vain 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta onneksi puhelin tukee myös muistikortteja, jonka ansiosta laitteen muistia voi laajentaa aina 128 gigatavuun asti.
Puhelimen tekniikka ei siis ole aivan tuoretta, mutta täysin riittävää pyörittääkseen hyvin Oxygen OS –käyttöliittymää tai hieman raskaampia pelejäkin. Tärkeintähän on, että käyttökokemus on hyvä ja suuria bugeja ei olisi havaittavissa. Tästä OnePlus X mielestäni suoriutuu loistavasti.
Kamerat
Suurin ongelma yleensä alle 300 euron puhelimissa on huono kamera. OnePlus X kuitenkin pitää sisällään suhteellisen hyvän kameran hintaisekseen, joka on hyvin yllättävää. Laitteen takakamera on kooltaan 13 megapikseliä.
OnePlus X:llä pystyy napsimaan hyviä kuvia hyvässä valaistuksessa, mutta hiemankin hämärämmässä puhelimella otetut kuvat ovat epäselkeitä sekä suttuisia.
Videota puhelimella voi ottaa korkeintaan Full HD –tasoisena, eli puhelimesta ei esimerkiksi löydy ymmärrettävästi 4K –videokuvaustilaa. Puhelimella saa hyvää videota hyvässä valaistuksessa, mutta jälleen kerran hämärässä videot ovat epäselkeitä. Ehkä tärkein huomioonotettava seikka puhelimen kamerassa on se, että sillä ei kannata edes yrittää kuvata videota esimerkiksi konsertissa. OnePlus X ei pysty taltioimaan videoon ääntä selkeästi, vaan ääni tallentuu vain särkevänä ja särisevänä.
Mitä tulee sitten puhelimen vakio kamerasovellukseen, niin se on lähes vakio Google kamerasovellus. Kamerasta ei löydy siis juuri mitään erikoista. Viimeisimmän päivityksen myötä kameraan tuli ”Käsikirja” ominaisuus, joka tuo enemmän säätö mahdollisuuksia kameraan.
Yleisesti ottaen OnePlus X pitää sisällään hyvän kameran hintaisekseen. Kamera on vahvoilla hyvässä valaistuksessa niin kuvien kuin videoidenkin ottamisessa, mutta hämärissä olosuhteista kamera ei pärjää.
OnePlus X pitää sisällään myös todella hyvän etukameran. Kamerasta löytyy 8 megapikseliä, jonka ansiosta se on suurempi kuin useiden valmistajien yli 600 euron huippupuhelimissa. Kameralla saa hyviä Selfieitä, jos siihen on tarvetta. Parhaimmat otokset etukamerallakin saa luonnollisesti hyvässä valaistuksessa.
Käyttöjärjestelmä
Kiinalaiset valmistajat rakastavat Android –käyttöjärjestelmää, jonka takia yhä harvemmin näemme Kiinasta tulevan jotain muita käyttöjärjestelmää käyttäviä puhelimia. Kiinalaiset rakastavat myös muokata Androidia rajulla kädellä, joka näkyi myös OnePlus X –puhelimen mukana tulleessa Hydrogen OS –käyttöliittymässä. E-Ville toimitti testilaitteen, jonka sisällä oli valmiiksi asennettuna Kiinan markkinoille suunnattu Hydrogen OS, mutta viidessä minuutissa tämä oli jo vaihtunut Euroopan markkinoille suunnattuun Oxygen OS –käyttöliittymään.
Oxygen OS on OnePlussan Android –versio. Se pohjautuu Android 5.1.1 –versioon ja siitä löytyy esiasennettuna Google palvelut ja Google Play -kauppa. OnePlus ei ole lähtenyt muiden valmistajien tapaan tekemään juurikaan omia sovelluksia puhelimilleen, jonka takia OnePlus X käyttää perustoiminnoissa Androidin vakiosovelluksia. Näitä sovelluksia ovat muun muassa Puhelin, Messenger, Kello, Laskin ja monet muut.
Oxygen OS sisältää myös muutamia ominaisuuksia, jotka on suunniteltu vain kyseiselle puhelimelle. Hyvä esimerkki tästä on tumma teema, joka muuttaa käyttöliittymän täysin tummaksi, joka näyttää todella hyvältä, koska puhelimesta löytyy AMOLED –näyttö, joka toistaa tummat sävyt mahtavasti.
OnePlus on vakuuttanut, että myös OnePlus X tulee saamaan päivityksen Android 6.0 –versioon alkuvuoden aikana, joten puhelimen kohdalla ei tarvitse pelätä päivitysten puutetta.
Yhteenveto
OnePlus X on varmasti monien mieleen. Laitteen ulkoinen toteutus sekä laatu on jotain, mitä muualta ei varmastikaan saa. Jopa muutamat iPhone uskolliset sanoivat, että OnePlus X on todella hyvän tuntuinen kädessä ja näyttää hyvältä. Itse olen tästä täysin samaa mieltä. Alle 300 euron hintaluokasta on varmasti todella vaikea löytää yhtä hyvän näköistä puhelinta.
OnePlus X:n voi käydä tilaamassa itselleen E-Ville verkkokaupan kautta kohtuulliseen hintaan.