AppleYleinen

Apple Intelligence -tekoäly esiteltiin iPhone-, iPad- ja Mac -laitteille – Näin AI mullistaa ohjelmistokokemuksen

Apple on julkistanut WWDC-kehittäjätapahtumassaan omat tekoälyratkaisunsa, jotka kuuluvat Apple Intelligence -termin alle. Applen lähestymistapa tekoälyyn on ollut integroida se vahvasti osaksi muuta ohjelmistoa, ja sen ajatuksena on tarjota henkilökohtaisen kokemuksen niin iPhone-puhelimilla, iPad-tableteilla kuin Mac-tietokoneilla.

Apple Intelligencen kerrotaan yhdistävän generatiivisien tekoälymallien voiman henkilökohtaiseen kontekstiin tarjotakseen älykkyyttä, joka on myös hyödyllistä sekä relevanttia. Tekoälyn avulla Apple on toteuttanut ominaisuuksia, joiden avulla voidaan luoda tekstiä ja kuvia, tekoäly toimii sovelluksien välillä ja se hyödyntää henkilökohtaista kontekstia yksinkertaistaakseen tehtäviä.

Tekoälyn osalta Apple on rakentanut paljon mielikuvia yksityisyyden ympärille. Kokonaisuuteen kuuluu Private Cloud Compute, jonka avulla Apple pyrkii parantamaan tekoälyn yksityisyyttä. Pilvitietokoneen avulla Apple pystyy joustamaan ja skaalamaan tarvittavaa laskentakapasiteettia laitteen oman kapasiteetin ohella. Applen mukaan käyttäjän henkilökohtaisia tietoja ei koskaan tallenneta pilveen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekoälyn avulla Apple on luonut joukon uusia ominaisuuksia, joiden avulla käyttäjät voivat parantaa esimerkiksi kirjoitusta ja viestiä tehokkaammin. Täysin uudet järjestelmän laajuiset kirjoitusominaisuudet ovat sisäänrakennettuna iOS 18-, iPadOS 18- ja macOS Sequoia -käyttöjärjestelmiin mahdollistavat tekstien uudelleen kirjoittamisen, oikoluvun ja tiivistämisen lähes kaikissa sovelluksissa, kuten Sähköpostissa, Muistiinpanoissa ja kolmannen osapuolen sovelluksissa.

Rewrite-toiminnon avulla Applen tekoäly mahdollistaa käyttäjille valinnan erilaisten versioiden hyödyntämiseksi omasta tekstistä. Se mahdollistaa myös sävyn säätämisen, sillä tekoäly muokkaa sen sopivammaksi tietylle yleisölle. Ominaisuuden luvataan myös pystyvän valitsemaan oikeat sanat tilanteen mukaan. Proofread-toiminto vastaavasti tarkistaa kirjoitetun tekstin kieliopin, sanavalinnat ja lauserakenteen, jonka jälkeen ehdotetaan muutoksia perusteluineen. Summarize-toiminnon avulla käyttäjät voivat valita tekstiä ja saada siitä tiivistetyn version yhdeksi kappaleeksi, luetteloksi, taulukoksi tai listaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sähköpostisovellusta myös päivitetään tekoälyn avulla. Jatkossa postilaatikon yläosassa on prioriteettiosio, joka näyttää kiireisimmät sähköpostit, kuten esimerkiksi saman päivän illalliskutsut ja lentoliput. Lisäksi tekoäly pystyy luomaan sähköposteista yhteenvedon avaamatta viestiä. Pitkissä viestiketjuissa on myös mahdollista tarkastella olennaisia tietoja yhdellä napautuksella. Sähköposteihin saadaan myös Smart Reply -ominaisuus, joka tarjoaa ehdotuksia nopeista vastauksista. Ominaisuuden luvataan tunnistavan sähköpostin sisällön ja kysymykset, ja se vastaa niistä kaikkiin.

Käyttöjärjestelmässä muualla prioriteetti-ilmoitukset nostavat tärkeät ilmoitukset nähtäville ensimmäisenä ja yhteenvedot auttavat selaamaan läpi pitkiä ja useita ilmoituksia näyttäen vain keskeiset tiedot lukitusnäytöllä. Apple on tuomassa mukaan myös uuden Reduce Interruptions -ominaisuuden, joka tuo esiin vain ne ilmoitukset, jotka vaativat välitöntä huomiota, jotta käyttäjä voi keskittyä olennaiseen.

Muistiinpanot ja Puhelin -sovelluksissa Apple Intelligence mahdollistaa käyttäjien äänittää, litteroida ja tiivistää ääntä. Kun äänentallennus aloitetaan puhelun aikana, osallistujia ilmoitetaan automaattisesti, ja puhelun päätyttyä Apple Intelligence luo yhteenvedon, joka auttaa muistamaan keskeiset kohdat.

Uusi Image Playground -ominaisuus mahdollistaa myös käyttäjien valita useista konsepteista, kuten teemoista, asuista, lisävarusteista ja paikoista, luodakseen omia kuvia jaettavaksi Viestit-, Muistiinpanot-, Keynote-, Freeform- ja Pages-sovelluksissa sekä kolmannen osapuolen sovelluksissa, jotka tukevat uutta Image Playground API -rajapintaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple vie myös Emojit uudelle tasolle, sillä käyttäjät voivat luoda Genmojin ilmaisemaan itseään. Käyttäjät voivat myös luoda Genmojin ystävistään ja perheestään valokuvien perusteella. Genmojit voidaan lisätä viesteihin, tai jakaa tarroina tai reaktioina, aivan kuten emojit.

Kuvat-sovelluksessa Apple tulee käyttämään luonnollista keltä tiettyjen kuvien etsimiseen. Käyttäjät voivat hakea tiettyä ihmistä tai kuvailla kuvassa tapahtuvaa toimintaa. Videoiden haku kehittyy myös, sillä se mahdollistaa tiettyjen hetkien löytämisen videoista, jolloin käyttäjät voivat siirtyä suoraan siihen kohtaan, mitä etsivätkin. Applen mukaan myös uusi Clean Up -työkalu voi tunnistaa ja poistaa häiritseviä kohteita valokuvan taustalta muuttamatta kohdetta.

Apple on lähtenyt uudistamana myös Siri-ääniavustajaa. Sirin tulee jatkossa saamaan alustojen välisiä parannuksia, jotka tekevät siitä luonnollisemman, relevantimman ja henkilökohtaisemman. Käyttäjät voivat kirjoittaa Sirille ja vaihtaa tekstin ja äänen välillä kommunikoidakseen Sirin kanssa. Sirillä on myös täysin uusi muotoilu, joka vihjaa sen uusista ominaisuuksista. Kun Siri on aktiivinen, laitteen näytön reunoja kiertää hohtava valo.

Jatkossa Siri voi vastata kysymyksiin esimerkiksi siitä, miten jotain tehdään iPhonella, iPadilla tai Macilla. Näytön tietoisuuden ansiosta Siri pystyy ymmärtämään ja toimimaan käyttäjien sisällön kanssa useammissa sovelluksissa ajan myötä. Esimerkiksi, jos ystävä lähettää käyttäjälle uuden osoitteensa Viestit-sovelluksessa, vastaanottaja voi puhua Sirille ja toivoa lisäämään osoitteen yhteistietoihin.

Apple on myös kertonut riippumattomien asiantuntijoiden voivan tarkistaa koodin, joka toimii Applen palvelimilla tekoälytoimintoja varten. Tämän avulla Apple pyrkii rakentamaan tekoälyn ympärille enemmän ymmärrystä yksityisyydestä. Private Cloud Computen kerrotaan varmistavan kryptografisesti, että iPhone, iPad ja Mac eivät puhu palvelimelle, ellei sen ohjelmistoa ole julkisesti kirjattu tarkastettavaksi.

Apple integroi lisäksi ChatGPT:n uusiin ohjelmistoihinsa. Se mahdollistaa käyttäjille asiantuntemuksen sekä kuva- ja asiakirjaymmärrysominaisuuksien käytön ilman tarvetta liikkua sovellusten välillä. ChatGPT tulee saataville Applen järjestelmätason kirjoitustyökaluihin, ja se auttaa käyttäjiä sisällön tuottamisessa mihin tahansa kirjoittamiseen liittyvään. Esimerkiksi Compose-työkalulla käyttäjät voivat myös käyttää ChatGPT kuvatyökaluja luodakseen kuvia eri tyyleissä täydentämään kirjoittamaansa sisältöä.

ChatGPT tulee iOS 18, iPadOS 18 ja macOS Sequoia -käyttöjärjestelmille myöhemmin tänä vuonna, ja se toimii GPT-4o -versiolla. Käyttäjät voivat hyödyntää sitä ilmaiseksi ilman tilin luomista, ja ChatGPT-tilaajat voivat yhdistää tilinsä ja käyttää maksullisia ominaisuuksia.

Applen tekoälyominaisuudet ovat edelleen kehityksen alla, eivätkä ne tule heti saataville yhtään kenellekään. Apple kertoo julkaisevansa Apple Intelligence -kokonaisuuden tulevissa beetaversioissa kesän aikana. Applen mukaan myös jotkin ominaisuudet tulevat vasta myöhemmin seuraavan vuoden aikana.

Apple Intelligence on ilmainen, mutta se on rajoitettu laitteisiin, joissa on A17 Pro -järjestelmäpiirin tai jokin M-sarjan piiri. Tämä tarkoittaa, että ominaisuuksien käyttämiseen tarvitaan iPhone 15 Pro tai iPhone 15 Pro Max tai uudempi syksyllä julkaistava malli. Mac-laitteiden osalta tarvitaan vähintään M1-piiri tai sitä uudempi. Sama koskee myös iPad-tabletteja.

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple