AppleiOSYleinen

Apple julkisti iOS 18 -käyttöjärjestelmän – Näin iPhonet uudistuvat, luvassa mm. enemmän mahdollisuuksia personoida kokemusta

Apple on esitellyt tänään WWDC-kehittäjätapahtumassa uusimman iOS 18 -käyttöjärjestelmäversion suurimmat uudistukset. Kyseessä on yksi suurimmista päivityksistä iPhone-puhelimille koskaan, ja nyt Apple on keskittynyt vapauttamaan käyttöjärjestelmää enemmän muokattavaksi käyttäjän oman maun mukaisesti.

Ios 18 -käyttöjärjestelmässä on nyt mahdollista siirtää sovelluskuvakkeita ja widgettejä aloitusnäytöllä aikaisempaa monipuolisemmin. Aikaisemmin kuvakkeiden siirtäminen näytöllä tiettyyn sijaintiin ei ole ollut mahdollista, mutta nyt paikan voi päättää paremmin itse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samalla Apple on uudistanut sovelluskuvakkeet, joka laajentaa kokemuksen personointia entisestään. Kuvakkeet tukevat esimerkiksi tummaa teemaa, kun laitteessa otetaan käyttöön tumma tila. Kuvakkeiden väriä pystyy myös vaihtamaan oman mielen mukaisesti ihan mihin sävyyn vain, tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi taustakuvan hallitsevan värin mukaisesti.

Apple on uudistanut myös ohjauskeskuksen näkymiä. Tarjolla on nyt uusi ”galleriakokemus”, jossa on esillä enemmän valintoja. Esimerkiksi kehittäjät voivat nyt tarjota sovelluksistaan ominaisuuksia suoraan ohjauskeskukseen. Käyttäjät voivat pyyhkäistä eri näkymien välillä. Lisäksi Apple on tehnyt lukitusnäytön pikapainikkeista muokattavat, eli niitä voi vihdoin myös säätää oman mielen mukaan.

Ios 18 -versiossa voi myös sovelluksia lukita todennuksella ja piilottaa tietoja hausta ja Siristä. iOS 18 sisältää myös uuden tavan yhdistää lisälaitteet saumattomammin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple on uudistanut myös sähköpostisovelluksensa, sillä jatkossa sähköpostit voidaan automaattisesti lajitella eri kategorioihin, jotta viestit voidaan priorisoida. Viesti-sovelluksessa mukana on myös uudistuksia. Nyt käyttäjät voivat reagoida viesteihin millä tahansa emojilla. Lisäksi viestit voidaan jatkossa ajastaa myöhemmin lähetettäväksi sekä tekstiä voidaan muotoilla lihavoiden, kursivoiden, alleviivaten tai yliviivaten. Mukana on myös uudet tekstiefektit, jotka tarjoavat uusia tapoja korostaa sanoja sekä lauseita.

Apple toi uudistuksena mukaan myös mahdollisuuden lähettää viestejä satelliittiyhteyden kautta. Ominaisuus on tuettuna iPhone 14 tai sitä uudemmissa laitteissa. Viestisovellus on saanut myös tuen RCS-viesteille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kartat-sovelluksessa on uusia topografisia karttoja retkeilyreiteillä. Lompakko-sovelluksessa on myös uusi Tap to Cash -ominaisuus, jonka avustuksella voi lähettää rahaa pitämällä puhelimia yhdessä. Pelitila on myös nyt tulossa ensimmäistä kertaa iPhoneen. Sen avulla voidaan minimoida taustatoiminnot pelin aikana, sekä tarjoamalla paremmat yhteydet AirPods-kuulokeisiin sekä langattomiin peliohjaimiin.

Kuvat-sovellus on saanut suurimman päivityksensä pitkään aikaan, sillä se on uudistettu täysin. Sovellus on yhdistetty yhdeksi näkymäksi, jossa valokuvaruudukko on ylhäällä ja kirjasto järjestettynä teeman mukaan alapuolella. Valokuvaruudukko näyttää koko kirjaston, eli kaiken mitä laitteesta löytyy. Käyttäjät voivat hyödyntää kuukaudet ja vuodet -näkymiä alareunassa, ja suodatinpainikkeella voi piilottaa kuvakaappaukset ja lajitella muilla tavoilla kuvia selkeämmäksi.

Ensimmäinen kehittäjille suunnattu iOS 18 -beetaversio on saatavilla tästä päivästä lähtien, julkinen beetaversio tulee tarjolle myöhemmin heinäkuussa. Tuttuun Applen tapaan iOS 18:n virallinen julkaisu suuremmalle yleisölle tapahtuu syksyllä uusien iPhone-puhelimien rinnalla.

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple