AndroidArvostelutHonorHuaweiYleinen

Arvostelussa Honor 5X – premium-tuntumaa hyvässä paketissa

IMG_7003Honor 7 oli Huaweille menestysresepti Suomessa kuluttajien sydämiin. Puhelin myytiin yhden viikonlopun aikana loppuun lähes koko Suomesta ja Euroopasta, eikä mikään ihmekään, sillä puhelin sisälsi erinomaista tekniikkaa verrattuna laitteen hintaa. Pääsimme viime vuonna testaamaan Honor 7-puhelimen ja sen arvostelun voit lukea täältä.

Huawei on tuonut Suomessa myyntiin myös uuden Honor-mallin, joka kantaa nimeä Honor 5X. Tällä kertaa Huawei on jälleen saanut painettua hinnan alas, mutta laite ei sisällä yhtä vakuuttavaa tekniikkaa kuin Honor 7:n. Honor 5X on enemmän keskiluokan laite kuin lippulaivamalli. Puhelin maksoi Suomessa myyntiin tullessaan hieman alle 300 euroa. Suomessa puhelimen hinta nousi yllättävän korkeaksi, joka oli vain 50 euroa vähemmän kuin paremman Honor 7:n hinta. Sittemmin Honor 5X:n hinta on tipahtanut 250 euron tuntumaan, joka on mielestäni sopivampi hinta laitteelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor 5X jätti testijakson aika enimmäkseen positiivisen kuvan, mutta laite ei päässyt yllättämään samalla tavalla kuin Honor 7. Tässä arvostelussa tuon esille omia mielipiteitäni puhelimesta sekä kerron laitteen heikkoudet ja vahvuudet.


Laatutuntuma & ulkoiset huomiot

IMG_6068Laatutuntumalta ja ulkoiselta rakenteeltaan Honor 5X on verrattavissa Honor 7 –puhelimeen. Honor 5X on suuremman näytön takia hieman Honor 7 –puhelinta suurempi. Ulkoinen olemus on molemmissa laitteissa lähes identtinen, joka johtuu laitteiden metallisesta rakenteesta. Honor 5X:n metallinen kuori on harjattua metallia, joka tuntuu kädessä liukkaammalta kuin Honor 7:n metallinen kuori, jota ei ole valmistettu samalla tekniikalla. Huawei kertoo myös mielenkiintoisen seikan puhelimen suunnittelusta. Honor 5X:n muotoilutiimi on saanut inspiraationsa puhelimeen Espanjan Bilbaon Guggenheim-museosta.

Puhelin ei natise yhtään, joka on metallisen rakenteen tuoma etu. Valitettavasti Honor 5X ei kuitenkaan ole kokonaan metallia, sillä puhelimen kummassakin päädyssä on kapea suikale muovia, jossa on pilkullinen muotoilu.

Puhelimen kaikki tarvittavat nappulat ovat sijoitettuna laitteen oikeaan reunaan, josta siis löytyy äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja käynnistyspainike. Honor 5X:n vasen reuna on jätetty kokonaan tyhjäksi painikkeista, mutta reunaan on kuitenkin sijoitettuna SIM-kortti- ja muistikorttitelakat. Puhelimen yläreunasta löytyy kuulokeliitin sekä mikrofoni. Alareunasta löytyy USB-liitin sekä kaiutin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor 5X:n mitat ovat 151.3 x 76.3 x 8.2 millimetriä ja painoa löytyy 158 grammaa. Puhelin ei tunnu käytössä mitenkään painavalta, vaan ennemminkin kevyeltä kokoonsa nähden.

Myyntipakkaus

IMG_7018Honor 5X toimitetaan Honor-mallistolle tyypillisessä pakkauksessa. Myyntipakkaus ei sisällä mitään erikoista, sillä sieltä löytyy vain itse puhelin, käyttöohjeet, laturi, kuulokkeet sekä SIM-korttiluukunavaaja.

Akunkesto

IMG_6044

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimesta löytyy 3000 milliampeeritunnin suuruinen akku, jota ei voi irrottaa. Puhelimessa akku kestää normaalissa käytössä hyvin päivän yli, mutta aina illalla Honor 5X kannattaa laittaa laturiin, että akku kestää myös seuraavan päivän.  Tämän puhelimen akulla ei siis mennä kahta päivää putkeen, joka oli Mate 8:n parhaimmista seikoista.

Hieman raskaammalla käytöllä Honor 5X:llä on vaikea pärjätä edes yhtä päivää yhdellä latauksella. Puhelimesta löytyy siis kohtalaisen hyvä akunkesto, mutta ei mikään paras.

Näyttö

IMG_7008Puhelimen näyttö on kooltaan 5.5-tuumaa, joka on varsin kohtuullinen koko. Näyttö on tarkkuudeltaan Full HD-tasoa, joka kuulostaa heikommalta näytön kokoon suhteutettuna, mitä se todellisuudessa on. Näyttö on laadukkaan oloinen, joka on mielestäni hyvien katselukulmien sekä muiden ominaisuuksien tulosta. Näyttöä on miellyttävä katsella myös auringon paisteessa, jolloin siitä saa myös hyvin selvää.

Suurin puute puhelimen näytössä on kuitenkin se, että siinä ei käytetä Corningin Gorilla Glass-lasia. Näytön lasi on siis tämän takia varmasti herkempi naarmuuntumaan, mitä monet muut puhelimet. Emme kuitenkaan testanneet näytön kestävyyttä normaalissa käytössä, koska Honor 5X:stä löytyy esiasennettuna suojakalvo, joka on tässä tapauksessa mielestäni tarpeellinen.

Tekniikka

IMG_7025Honor 5X ei pidä tekniikkansa osalta mitään ihmeellistä sisällään. Puhelimessa hyrrää kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 616-järjestelmäpiiri, jonka tukena 2 gigatavua RAM-muistia. Laitteesta löytyy myös Adreno 405 –grafiikkasuoritin.

Puhelin on saatavilla Huaweille ominaiseen tapaan Suomessa vain pienemmillä muisteilla varustettuna versiona, vaikka laitteesta olisi suuremmalla muistikapasiteetilla varusteltu versio. Suomessa saatavilla olevasta versiosta löytyy 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 2 gigatavua RAM-muistia.

Honor 5X ei siis pidä sisällään mitään erikoista, joka näkyy myös laitteen joka päiväisessä käytössä. Toisinaan puhelimen tehot eivät riitä pyörittämään kunnolla käyttöjärjestelmää, joka näkyy muutamien sekuntien katkoksina sekä hidasteluina.

Sormenjälkilukija – nopeampi kuin huippupuhelimissa

IMG_6047Honor 5X:n sormenjälkilukija on taattua Huawei-laatua. Yksinkertaisesti se on nopea, varma sekä laadukas. Huawei on tuonut jo useiden mallien kanssa sormenjälkilukijan halvempaan hintaluokkaan. Honor 5X tuo sormenjälkilukijan nyt alle 300 euron hintaluokkaan. Sormenjälkilukijat olivat pitkään vain huippumallien ominaisuus, mutta nyt niitä saa jopa parin sadan euron puhelimissa.

Puhelimen sormenjälkilukija päihittää heittämällä jopa Samsungin Galaxy S7 ja Applen iPhone 6s –puhelimien sormenjälkilukijat nopeudessa ja käytettävyydessä. Honor 5X:n sormenjälkilukija löytyy laitteen takaa, kameran alapuolelta. Sijainti on monessakin tilanteessa otollinen, sillä esimerkiksi etusormi on siinä luonnollisella paikallaan. Parasta puhelimen sormenjälkilukijassa on, että se toimii varmasti, eikä virhelukuja juurikaan tule.

Kamerat

IMG_7031Siinä missä Honor 7 sisälsi varsin laadukkaan 20 megapikselin kameran, niin Honor 5X ei pääse yllättämään. Puhelimesta löytyy 13 megapikselin suuruinen kamera, joka kuulostaa kyllä varsin hyvältä, jopa megapikseleitä enemmän kuin Samsung Galaxy S7:ssa, mutta kuvanlaatu on aivan eriluokkaa. Honor 5X:n kameraa ei juuri voi kehua, mutta kyllä puhelimella saa hyviä kuvia hyvässä valaistuksessa, mutta kamera ei todellakaan ole vahvimmillaan hämärissä olosuhteissa.

Kamera on varmasti monelle täysin riittävä, jotka eivät kuvaile paljoa, sillä kamera toimii satunnaisten kuvien ottamiseen mainiosti. Alla vielä muutama kuva, jotka on otettu Honor 5X:n pääkameralla.

Puhelimesta löytyy 5 megapikselin etukamera, joka on täysin riittävä Selfieiden ottamiseen, mutta kuten saattaa arvata, niin myöskään etukameralla ei juuri mitään tee hämärissä olosuhteissa. Etukamera on saanut myös suuren harppauksen huonompaan suuntaan Honor 7 –malliin verrattuna, sillä kyseisestä puhelimesta löytyy 8 megapikselin etukamera, jonka tukena on salamavalo. Honor 5X:stä ei salamavaloa löydy, joka on jopa ymmärrettävää 100 euron hintaerolla verrattuun Honor 7 –malliin verrattuna.

Käyttöjärjestelmä

IMG_6039Honor 5X:n käyttöjärjestelmänä toimii Googlen Android 5.0, jonka päällä hyrrää Huawein oma Emotion UI, joka on tunnettu paremmin nimellä EMUI. Käyttöliittymä on täysin erilainen, johon monet Android-käyttäjät ovat tottuneet, mutta jälleen tuttua Huaweita. EMUI on löytynyt Huawein puhelimista jo useamman vuoden ajan tehden siitä tutun jo monille käyttäjille. Osa käyttäjistä tykkää käyttöliittymästä, mutta osa taas vihaa sitä. Olemme käyneet käyttöliittymää läpi jo muutamien Huawein puhelimien kohdalla, jonka takia en ajatellut siitä enempää kirjoitella tässä arvostelussa.

Yhteenveto

Honor5X-arvosteluHuawei on tehnyt laadukkaan puhelimen 250 euron hintaluokkaan, mutta kuitenkin puhelimesta uupuu samanlainen WOW-efekti, joka löytyy Honor 7-mallista. Jos aikoo ostaa Honor 5X:n, niin suosittelen myös tarkastelemaan Honor 7:n, sillä se on moneltakin osalta parempi kuin Honor 5X, eikä hintaerokaan ole paha.

Honor 5X on kuitenkin sellaisille ihmisille parempi, jotka tarvitsevat suurta näyttöä sekä laatua. Vaikka 5X ei pidä sisällään parhaita kameroita, niin uskon niiden riittävän monille käyttäjille. Honor 5X on hintaisekseen vielä varsin hyvän oloinen laite.

Honor 5X

7.0

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Eniten pistää silmään heikko kirjoitustaito ja jaarittelu. Puhelimesta ei kyllä saa minkäänlaista kuvaa tästä arvostelusta.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android