AndroidArvostelutHuawei

Arvostelussa Huawei Mate 8 – suurikokoinen puhelin pitkällä akunkestolla

IMG_6075Alkuvuodesta pääsin testaamaan Huawei Mate S –puhelimen, jonka jälkeen pääsin pian vaihtamaan Huawei Mate 8 –puhelimeen. Mate 8 on suhteellisen uusi Huawei Mate-malliston huippupuhelin, josta löytyy lähes uusinta teknologiaa ja uusimpia ominaisuuksia.

Mate 8:n perusominaisuudet ovat verrattain hyvällä tasolla, sillä laitteen rakenne on jämäkkä sekä myötäilee erinomaisesti Premium-ideologiaa. Laitteesta löytyy oikeasti pitkään kestävä akku, suuri näyttö, hyvät kamerat sekä todella nopea sormenjälkilukija.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käyn tässä arvostelussa Mate 8 –puhelimen tarkasti läpi, sekä koitan saada tuotua omia näkemyksiä paljon esille. Vaikka puhelimesta löytyy paljon erinomaisia ominaisuuksia ja puhelinta on hehkutettu paljon, niin kuitenkin laitteesta löytyy myös muutamia huonojakin puolia, jotka tulevat esille tässä arvostelussa.


Laatutuntuma & ulkoiset huomiot

IMG_6106Huawei Mate 8 on ulkoisesti lähes kuin Mate –malliston muutkin puhelimet. Puhelin on selvä seuraaja Mate 7 ja Mate S –malleille, mutta Mate 8:n on saanut muutamia parannuksia sekä uusia ulkoisia muotoiluseikkoja. Mate 8:n muotoilu edustaa luonnollisesti lippulaivapuhelimelle tyypillistä muotoilua. Puhelin koostuu yhdestä metallipalasesta, jonka ansiosta laite tuntuu kädessä jämäkältä sekä miellyttävältä.

Huomion arvoista puhelimessa on se, että Huawei ei ole lähtenyt leikittelemään ollenkaan laitteen ohuudella, sillä Mate 8:lta löytyy paksuutta 7,9 millimetriä, joka on jonkin verran enemmän, kuin edeltäjässään Mate S:ssä. Itseasiassa laitteen paksuus ei juuri erotu Huawein muotoilun ansiosta, joka kaareutuu hieman laitteen keskeltä reunoille päin, tehden näin ollen puhelimesta ohuemman tuntuisen, mitä se todellisuudessa on. Samalla kun Mate 8:n on yllättävän paksu, niin ei se myöskään ole markkinoiden kevyimmästä päästä, sillä puhelin painaa kokonaisuudessaan 185 grammaa.

IMG_6085Huawei on lähtenyt mielestäni kekseliäästi yhdistämään puhelimen nimeä sekä muotoilua, joka tulee esille laitteen takaosan muotoilussa. Mate 8:n kamera sekä sormenjälkilukija muodostavat yhdessä kahdeksikon muotoisen alueen. Puhelimessa on myös muitakin erikoisia muotoiluseikkoja, joita ovat muun muassa viistosti pyöristetty näyttölasi sekä näytön ylä- ja alareunoja koristavat pienet viivat. Mate 8:n muotoilu on viimeistelty hiekkapuhalletulla takaosalla sekä harjatuilla metallisilla kyljillä.

Myyntipakkaus

Huawein tyyli on ollut jo pitkään pakata puhelimet tyylikkäisiin tummanpuhuviin myyntipakkauksiin. Myyntipakkaus antaa puhelimesta jo valmiiksi arvokkaan tunteen, joka on mielestäni erityisen tärkeää, kun puhutaan ensivaikutuksesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkauksesta löytyy laturi, normaalit nappikuulokkeet, pikakäyttöohjeet, SIM-korttiluukun avaaja sekä yllättäen puhelimeen erinomaisesti istuva muovinen suojakuori.

Akunkesto viety jälleen paremmalle tasolle

IMG_6379Huawei Mate 8 osaa yllättää myös akunkestonsa osalta. Kuten Mate –malliston tunnusomainen piirre on aiemminkin ollut suuret akut, joista riittää puhtia pariksi päiväksi, niin siinä Mate 8:n ei tee poikkeusta. Puhelimesta löytyy 4000 milliampeeritunnin suuruinen akku, jonka luvataan kestävän normaalikäytössä 2,5 päivää. Omassa käytössäni puhelin kuitenkin normaalisti hiipui jo toisen päivän loppupuolella, joten minun käytölläni ei aivan luvattuun 2,5:n päivän akunkestoon pystytty, mutta koen kuitenkin käyttäväni puhelinta keskivertoa enemmän.

Mate 8:n tukee huippupuhelimelle ominaisesti pikalatausominaisuutta. Ominaisuuden ansiosta puhelimen suuren akun pystyy lataamaan täyteen 2,5 tunnin latauksella ja vain 30 minuutin latauksella Huawei lupailee jopa päivän lisää käyttöaikaa puhelimelle. Mate 8:n kohdalla Huawei on ottanut käyttöön myös aivan uuden virtaa säästävän teknologian, joka on nimeltään ”Heart Beat”. Teknologian avustuksella Huawei kertoo vähentävänsä virrankulutusta taustasovelluksissa jopa 50 prosenttia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näytön heikkoa tarkkuutta ei tarvitse pelätä

IMG_6388Varsinkin paperilla vertailtaessa muiden valmistajien huippupuhelimia ja Mate 8 –puhelinta, niin puhelin jää selvästi alakynteen. Todellisuudessa asia ei ole aina niin, miltä se näyttää paperilla. Huawei Mate 8:n perustuu suureen 6-tuuman näyttöön, josta löytyy vain Full HD –tarkkuus. Juuri tämä ”heikko” tarkkuus yhdistettynä suureen näyttöön mietityttää monia, mutta voin sanoa, että heikkoa tarkkuutta ei tarvitse pelätä, sillä Mate 8:n näyttö on tarpeeksi laadukas ja yksittäisten pikseleiden havaitseminen on haastavaa.

Vaikka kilpailijoiden puhelimista löytyy jo QHD-tarkkuutta, niin Huawei on pitäytynyt Full HD –tarkkuudessa. Käytännössä peruskäytössä eroa ei ole ihmissilmällä juurikaan havaittavissa, mutta esimerkiksi virtuaalisessa todellisuudessa ero on huima, jos käytetään esimerkiksi VR-laseja, jotka yhtenä osanaan käyttävät puhelimen näyttöä.

Puhelimen näyttöä on suojaamassa uuden sukupolven Corning Gorilla Glass 4, jonka ansiosta näyttö ei aivan heti naarmuunnu, sillä kyseinen lasi on yksi alansa parhaita näyttöä suojaavia laseja. Puhelimessa on myös vakiona asennettuna muovinen suojakalvo. Mate 8:n suuressa näytössä on myös erinomaiset katselukulmat ja näytöstä saa hyvin selvää myös kirkkaassa auringonpaisteessa.

Tekniikka & sormenjälkilukija

IMG_6381Mate 8:n konepellin alta löytyy jokseenkin tehokas Huawein oma Kirin 950 –järjestelmäpiiri. Kirin 950 ei aivan pärjää suorituskyvyssään Snapdragon 820 –järjestelmäpiirille, mutta Mate 8:n tehot riittävät aivan mainiosti normaaliin ja tehokkaaseenkin käyttöön.

Testilaitteestamme löytyy 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 3 gigatavua RAM-muistia. Puhelimesta on olemassa myös 64 gigatavun sisäisellä tallennustilalla ja 4 gigatavun RAM-muistilla varusteltu versio, mutta valitettavasti kyseinen versio ei tule Suomessa virallisesti myyntiin, jonka takia suomalaisten on tyydyttävä vain vähempään muistiin sekä halvempaan hintaan.

Mate 8:n pitää sisällään myös tuen kahdelle SIM-korttipaikalle tai yhdelle SIM-kortille sekä muistikortille. Puhelimesta löytyy myös NFC –teknologia tuettuna.

IMG_6082Viime vuosina älypuhelimien yhdeksi tärkeimmistä ominaisuuksista on noussut sormenjälkilukija, joka myös kuuluu Mate 8:n kokoonpanoon. Huawein tuttuun tapaan sormenjälkilukija on erityisen nopea. Voin jopa sanoa, että Mate 8:n sormenjälkilukija on markkinoiden nopeimpia. Nopeudesta kilpailee yhdessä Mate 8:n kanssa mielestäni vain muut Huawein puhelimet, joista suurimmasta osasta löytyy samanlainen nopea sormenjälkilukija, joiden väliset erot ovat huomaamattomat. Esimerkiksi Samsungin Galaxy S7 tai Applen iPhone 6s –puhelimien sormenjälkilukijoiden käytettävyys tai nopeus ei yllä läheskään Huawei Mate 8:n tasolle.

Kamerat

Huawei on todella panostanut viime aikoina puhelimien kameroihin, joista Mate 8 on mielestäni yksi hyvä esimerkki. Puhelimesta löytyy kohtuullinen 16 megapikselin kamerakenno, jolla saa hyviä kuvia, mutta kuvien laatu ei aivan yllä kuitenkaan esimerkiksi Galaxy S7:n tai Huawei P9:n tasolle. Mate 8:sta löytyy myös optinen kuvanvakain, jota ei esimerkiksi löydy Huawein uusimmasta P9 –puhelimesta.

Yleisesti Mate 8:lla otettujen kuvien laatu on hyvä, mutta heikkouksia löytyy. Kuvat ovat joissain tapauksissa hyvin pehmeitä, jonka takia kauempana olevat kohteet näkyvät epäselkeinä.

Puhelimella saa otettu videokuvaa maksimissaan Full HD –tasolla, jonka takia Mate 8:sta ei löydy 4K –videokuvausta, joka on suuri puute verrattuna kilpailijoihin.

Alla vielä muutama kuva, jotka on otettu Mate 8:n pääkameralla.

Puhelimesta löytyy myös 8 megapikselin suuruinen etukamera, jolla saa hyviä omakuvia. Ainoana miinuksena etukameran osalta pidän sitä, että Huawei on jättänyt etukameraa tukevan pehmeän salamavalon pois, joka löytyi vielä Mate S –mallista.

Käyttöjärjestelmä

Huawei Mate 8 on yhtiön ensimmäisiä puhelimia, joista löytyy vakiona uusin Android 6.0 –käyttöjärjestelmä. Mate 8:n pyörittää Huawein omaa EMUI –käyttöliittymää, joka on päässyt Mate 8:n mallissa jo versioon 4.0.

En rupea tässä arvostelussa käymään EMUI –käyttöliittymää sen enempää läpi, sillä sitä on käsitelty aiemmissa arvosteluissamme ja eroja ei juurikaan ole.

Yhteenveto

IMG_60891

”Huawei on onnistunut kasaamaan erinomaisen kokonaisuuden jälleen kerran.”

Huawei teki sen taas – jälleen loistava puhelin kokoluokkaansa. Mate 8:sta löytyy paljon hyvää, jonka takia puhelin jätti minuun positiivisen vaikutuksen. Puhelimen tekniikka sekä akunkesto ovat vakuuttavia, unohtamatta, että laitteesta löytyy myös hyvät kamerat, joiden ansiosta Huawei on onnistunut kasaamaan erinomaisen kokonaisuuden jälleen kerran.

Mate 8:n hinta Suomessa on lähellä 600 euroa, joka on mielestäni kohtuullinen hinta tämän kokoluokan puhelimesta. Puhelin on suunniteltu suurta näyttöä, hyvää akunkestoa sekä tyylikkyyttä kaipaavalle ihmiselle.

Huawei Mate 8

9.0

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android