Arvostelussa Huawei Mate 9 Pro: ”Loistavat kamerat, laadukas rakenne ja erinomainen akunkesto”
Huawei avasi marraskuussa Pohjoismaiden ensimmäisen liikkeen Helsinkiin, jolloin kerrottiin myös uusien Mate 9- ja Mate 9 Pro -puhelimien saapuvan Suomessa myyntiin joulukuun lopussa. Tällä kertaa testattavakseni päätyi puhelimista pienempi ja kalliimpi Mate 9 Pro. Vaikka Huawei on tunnettu erityisesti halvoista laadukkaista puhelimista, niin tällä kertaa Huawein on lähtenyt Samsungin ja Applen linjalle. Huawei Mate 9 Pro täyttää kaikki Premium-puhelimen piirteet, siitä löytyy laadukas metallirakenne, paljon muistia, tehokasta tekniikkaa sekä korkea hintalappu. Puhelimella on Suomessa hintaa 849 euroa ja sen myynti alkoi 20.12.2016. Hintansa ansiosta Mate 9 Pro on Huawein malliston arvokkain laite, jonka yhtiö on tuonut Suomen markkinoille.
Huawei Mate 9 Pro on tällä hetkellä yksi markkinoiden tehokkaimmista puhelimista, koska siitä löytyy Huawein itse kehittämä uuden sukupolven Kirin-järjestelmäpiiri ja Android 7.0 -käyttöjärjestelmä. Puhelimesta löytyy myös Huawei P9 -puhelimista tutuksi tullut kaksoiskamera, joka on Leican kanssa yhteistyössä kehitetty. Nyt Mate 9 Pron kohdalla kaksoiskameraratkaisua on luonnollisesti kehitetty jälleen astetta pidemmälle, jonka ansiosta puhelimella on mahdollista ottaa tarkempia ja laadukkaampia kuvia.
Tässä arvostelussa tulen antamaan oman mielipiteeni puhelimesta, tuon esille laitteen parhaat puolet sekä mahdolliset huonot puolet. Tulemme myöhemmin arvostelemaan myös Huawei Mate 9 -puhelimen.
Huawei Mate 9 Pro | |
---|---|
Mitat: | 152x75x7.5 mm |
Paino: | 169 g |
Näyttö: | 5.5 tuumaa AMOLED (1440 x 2560) |
Suoritin: | kahdeksanytiminen Kirin 960 (Mali-G71 MP8) |
Muisti: | 6 gigatavua RAM-muistia 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa |
Kamerat: | 20 + 12 megapikselin kaksoiskamera ja 8 megapikselin etukamera |
Akku: | 4000 mAh ( ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 7.0 Nougat (EMUI 5.0) |
Muuta: | sormenjälkilukija |
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Huawei on mielestäni tehnyt hyvää työtä jälleen kerran puhelimen laadun eteen. Mate 9 Pro tuntuu kädessä pidettäessä jämäkältä sekä kestävältä, joka oikeastaan on puhelimen metallisen rakenteen ansiota. Jämäkän runkonsa ansiosta Mate 9 Pro ei pääse natisemaan, vaan se on kaikilta osin juuri niin laadukas, kuin useammat muutkin Huawein puhelimet.
Laitteen laatutuntumaa kuitenkin heikentämässä on yksi ainakin minun mielestäni häiritsevä seikka. Vaikka puhelin rakentuu kokonaisuudessa metallista, niin Huawei on päättänyt ”pilata” laitteen laadukkaan metallituntuman päällystämällä takaosan lakkapinnalla, jonka takia se tuntuu aluksi jopa hieman muoviselta. Henkilökohtaisesti itse pidän enemmän puhtaan metallin tuntumasta, kuin Mate 9 Pron tyylisestä pinnoitetusta metallista. Huawei Mate 9 Pron tapauksessa lakkapinnoite ei ole mielestäni kovin hyvä ja käyttäjäystävällinen ratkaisu. Esimerkiksi Huawei P9 -puhelimen pinta oli paljasta metallia, joka oli kädessä todella hyvänoloinen. Nyt Mate 9 Pron kohdalla metallinen pinta tuntuu jatkuvasti tahmealta sekä likaiselta. Ongelmaksi muodostuu myös se, että puhelimen lakkapinnoitus kerää herkästi sormenjälkiä, jotka ainakin omaan silmääni eivät näytä kovin miellyttäviltä. Testijakson aikana huomasin myös, että puhelimen takakuoressa oleva lakkipinnoite kerää myös jonkin verran ”hiusnaarmuja”, jotka eivät todellisuudessa haittaa laitteen käyttöä millään tavalla ja naarmut ovat havaittavissa vain hyvässä valaistuksessa.
Huawei Mate 9 Pron muotoilussa on otettu paljon oppia muilta valmistajilta, mutta mielestäni Huawei on onnistunut säilyttämään myös oman tyylinsä. Puhelimen etuosa näyttää pitkälti Samsungin tämän vuoden lippulaivapuhelin Galaxy S7 edgeltä, koska Huawei on ensimmäistä kertaa tuonut markkinoille puhelimen, jonka näyttö kaartuu hieman molemmilta reunoiltaan, aivan Samsungin edge-puhelimien tapaan. Huawein omaan tyyliin on kuulunut yleisesti myös sormenjälkilukijan löytyminen puhelimen takaosasta kameran alapuolelta, mutta nyt Mate 9 Pron tapauksessa sormenjälkilukija on integroituna kotipainikkeeseen, joka löytyy laitteen edestä näytön alapuolelta.
Mielestäni Mate 9 Pro on silti tyylikäs puhelin ja huolella loppuun hiottu kokonaisuus. Puhelimen takaosassa tyylikkyyttä on tuomassa harjattu metalli ja etuosan tyylikkyydestä huolehtii näytön kaartuvat reunat. Varsinkin testiini saapunut kultaisen värinen versio oli näyttävä muun muassa hieman erilaisten värien yhdistelmänä. Kultaisessa Mate 9 Pro -versiossa kaikki metalliosat ovat samanvärisiä, mutta esimerkiksi etupuolen lasipinnat ovat hieman kultaisenrusahtavat ja sormenjälkilukija taasen hieman eri sävyinen, mutta silti kultainen.
Huawei Mate 9 Pron takaosan alareunassa on Huawein logo ja yläreunasta löytyy kaksoiskamera. Kameran alapuolelta löytyy laserautomaattitarkennus ja yläpuolella on kaksois-LED-salama. Kaksoiskameroiden välistä löytyy myös Leican-logo, joka osoittaa, että puhelimessa hyödynnetään Huawein ja Leican yhteistyössä kehittämää kaksoiskameraratkaisua. Laitteen takaosasta kameran ja salaman yläpuolelta löytyy myös mikrofoni. Mate 9 Pron etuosaa peittää 73.2 prosenttisesti kosketusnäyttöpaneeli, jonka yläpuolella on ilmoitusvalo, kuuloke, lähestymisanturi, etukamera ja ympäristön valon anturi. Näytön alapuolelta löytyy kapasitiiviset navigointipainikkeet. Kotipainikkeen yhteyteen on integroituna sormenjälkilukija.
Puhelimen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ja vasemmasta kyljestä löytyy vain SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Mate 9 Pron yläreunassa on ainoastaan infrapunatunnistin ja alareunassa taasen kaiutin, USB-C-tyypin liitäntä sekä kuulokeliitin.
Näyttö
Huawei on tällä kertaa lähtenyt Mate 9 Pron kanssa kilpailemaan muun maussa Samsungin kanssa näytön tarkkuudella. Puhelimesta löytyy 5.5 tuuman QHD-tasoinen kosketusnäyttö, joka takaa sen, että Mate 9 Pro on näyttönsä ansiosta täysin verrattavissa muun muassa Samsung Galaxy S7 edgeen. Laitteen näyttö perustuu AMOLED -teknologiaan, jonka ansiosta puhelin kykenee toistamaan tummat värit ilman ongelmia.
Huawei Mate 9 Pro on Huawein ensimmäinen puhelin, josta löytyy reunoilta kaareutuva kosketusnäyttö. Yleisemmin kaareutuvat näytöt ovat olleet Samsungin ”tavaramerkki”, mutta sittemmin varsinkin kiinalaiset valmistajat ovat myös lähteneet mukaan käyttämään kaartuvia näyttöjä. Samsung kutsuu omissa puhelimissaan kaartuvia reunoja edge-reunoiksi tai reunanäytöiksi. Huawei ei ole Samsungin tapaan keksinyt kaartuville reunoille mitään oikeasti hyödyllistä käyttöä. Samsungin edge-puhelimissa reunoista on mahdollista saada helposti muun maussa pikavalintoja auki. Huawei Mate 9 Pron kohdalla on siis tyydyttävä vain siihen, että kaartuvat reunat ovat osa laitteen muotoilua.
Oikeastaan Mate 9 Pron kaartuvat näytön reunat ovat todella minimaaliset verrattuna Samsungin Galaxy S7 edgen reunanäyttöihin. Huawei ei ole lähtenyt edes suunnittelemaan reunoille oikeita käyttötarkoituksia, vaan tyytyy vain siihen, että ”meilläkin on kaartuva näyttö”, eikä siis ole lähtenyt jatkokehittämään Samsungin edge-ideaa. Itse henkilökohtaisesti en ymmärrä, miksi Huawei on päätynyt ratkaisuun matkia Samsungia näinkin heikosti. Olisin ymmärtänyt, jos Huawei olisi tuonut markkinoille puhelimen, josta löytyy kaartuvat näytön reunat Samsungin tyylisesti, mutta silloin ideaa olisi pitänyt vielä viedä pidemmälle ja tehdä asiat peremmin, kuin Samsung on ne alun perin tehnyt. Tällä hetkellä Huawei on mielestäni siis mennyt yli aidan matalimmasta kohdasta.
Yleisellä tasolla Huawei Mate 9 Prosta löytyy huippuluokan näyttö, joka ei jätä varmasti ketään kylmäksi. Puhelimen näyttö on teknisesti paras, mitä Huaweilla on koskaan ollutkaan ja se näkyy myös käytössä loistavana värintoistona sekä hyvinä katselukulmina. Ainoa minua henkilökohtaisesti häirinnyt seikka Mate 9 Pron kohdalla on se, että Huawei on härskisti matkinut korealaista kilpailijaansa Samsungia näytön kaartuvien reunojen osalta. Olisin toivonut Huawein laittavan kampoihin Samsungille kehittämällä kaartuvia reunoja entisestään ja tekemällä asiat paremmin, kuin Samsung.
Kamerat
Huawei Mate 9 Pro on erityisen vahvoilla kameroidensa osalta. Puhelimesta löytyy Huawein ja Leican yhdessä kehittämä kaksoiskameraratkaisu, joka rakentuu 20 megapikselin monokromisensorista sekä 12 megapikselin RGB-sensorista. Kameraratkaisu on siis samantapainen, kuin aikaisemmin tänä vuonna julkaistussa Huawei P9 -puhelimessa, josta löytyy kaksi 12 megapikselin kameraa, joista toinen on mustavalkoinen ja toinen on värillinen kamera. Huawei on kuitenkin nyt yhdessä Leican kanssa lähtenyt viemään kamerateknologiaa vielä astetta paremmalle tasolle, sillä nyt kameroiden megapikselien määrä on noussut ja kameraan on tuotu monia hyödyllisiä ominaisuuksia mukaan lukien optisen kuvanvakaimen ja 4K-videokuvauksen.
Puhelimella otetut kuvat ovat laadukkaita ja mielestäni ne täyttävät lippulaivapuhelimille asetetut vaatimukset. Kuvat ovat tarkkoja ja hämärässä kuvista tulee yleisesti terävämpiä, kuin monenkaan muun tämän hetken lippulaivapuhelimen kameralla.
Vaikka itse kameran tekniikka on yhteistyössä Leican kanssa suunniteltu, niin yhteistyön tulokset näkyvät myös Mate 9 Pron vakiokamerasovelluksessa. Kamerasovellus on pitkälti Huawein oman kamerasovelluksen kaltainen, mutta nyt mukaan on tuotu myös Leica-kuvausmoodit: Standard (normaali), Vivid Colors (eloisat värit) ja Smooth Colors (tasaiset värit), joiden tarkoituksena on antaa kuville kuvausmoodin mukainen hienosäätö. Huawei Mate 9 Prolla on mahdollista myös taltioida aitoja mustavalkokuvia, joka on laitteen 20 megapikselin monokromisensorin ansiota. Kamerasovelluksesta löytyy oma kuvaustilansa mustavalkokuville, jolloin käytetään vain puhelimen monokromisensoria, joka tuottaa teräviä ja selkeitä kuvia. Esimerkiksi Huawein Honor 8 -puhelimissa aitojen mustavalkokuvien ottaminen ei ollut mahdollista, vaikka puhelimesta löytyi Huawei P9 -puhelimesta tuttu kaksoiskamera, jossa myös toinen kahdesta kamerasta oli mustavalkoinen.
Huawei Mate 9 Pron etukamera on suuruudeltaan 8 megapikseliä, eli kyseessä on teknisesti sama kamera, kuin useimmissa muissakin Huawein viime aikaisissa puhelimissa. Ainoa ongelma myöskin tämän laitteen etukameran kohdalla on, että kuvien laatu kärsii huomattavissa määrin hämärissä olosuhteissa, joka tosin ei ole yllätys, sillä tämän hetkisistä lippulaivoista tuskin mikään kykenee hyvään laatuun hämärissä olosuhteissa.
Alla vielä muutamia testikuvia, jotka on otettu Huawei Mate 9 Pron kaksoiskameralla. Alla on myös erikseen kuvia, joissa on käytetty vain monokromisensoria.
Kuvia vakioasetuksilla:
Kuvia monokromisensorilla:
Akku
Huaweilla on ollut jo muutaman vuoden ajan tapana panostaa erityisesti Mate-mallistossa laitteiden akunkestoon. Aikaisemmasta Huawei Mate 8 -mallista löytyi noin kahden päivän akunkesto, joka oli vuosi sitten erityisen hyvä suoritus suuri näyttöiseltä puhelimelta. Nyt Mate 9 Pron kohdalla ei päästä kahden päivän akunkestoon, vaikka puhelimen sisällä on samankokoinen 4000 milliampeeritunnin akku. Puhelimen akku kestää kuitenkin raskaammallakin käytöllä sopivasti yhden päivän, jota voidaan pitää myös todella hyvänä.
Normaalilla ja vähäisellä käytöllä puhelinta voi käyttää pitkälle toistakin päivää (ensimmäisen päivän käytön jälkeen akkua noin 35 prosenttia jäljellä), mutta testijakson aikana laitoin puhelimen joka yö laturiin, jotta akku kestäisi seuraavankin päivän ilman hyytymistä.
Vaikka Mate 9 Pron akunkestoa ei voidakaan kovin hyvin verrata Mate 8:n akunkestoon, niin Huawei on nyt uuden puhelimen mukana tuonut uudenlaisen pikalatausominaisuuden. Mate 9 Pro tukee uutta Super Charge 3.0 -latausteknologiaa, joka lataa laitteen suuren akun nopeasti täyteen. Yleisesti puhelimen akku latautui täyteen reilussa tunnissa, joka on hyvin verrattavissa siihen, että Huawei lupaa Super Charge -teknologian täyttävän vain puolentunnin latauksella akun 58 prosentin varaustasoon. Huawein Super Charge -latausta voidaan verrata esimerkiksi OnePlussan omaan Dash Charge -teknologiaan, joka on nopeudeltaan lähes samaa tasoa.
Tekniikka ja sormenjälkilukija
Teknisesti Huawei Mate 9 Pro on huippuluokkaa. Puhelimen sisällä hyrrää Huawein itse kehittämä uusi Kirin 960 -järjestelmäpiiri, jota ei vielä löydy mistään muusta markkinoilla olevasta puhelimesta (pl. perus Mate 9). Huawein Kirin 960 -järjestelmäpiiri koostuu neljästä 1.8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä sekä neljästä 2.4 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä. Grafiikkasuorittimena puhelimessa hyrrää Mali-G71 MP8. Järjestelmäpiirin tueksi Huawei on laittanut huimat 6 gigatavua RAM-muistia, eli saman verran kuin esimerkiksi OnePlus 3/T-malleissa. Mate 9 Prossa on myös huomat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa.
Huawei on laittanut uuteen puhelimeensa tehokkainta ja uusinta itse kehittämäänsä rautaa, mitä tällä hetkellä on saatavilla. Kirin 960 ei valitettavasti kuitenkaan tehoissa pääse aivan muun muassa Qualcommin Snapdragon 821 -järjestelmäpiirin kanssa samalle viivalle. AnTuTu -testien perusteella Mate 9 Pro ei pääse pisteissä lähellekään esimerkiksi OnePlus 3T tai LeEco Le Pro 3 -puhelimia, jotka ovat AnTuTu:n mukaan maailman tehokkaimpia Android-puhelimia. Huawei Mate 9 Pro sijoittuu listalla vasta sijalle 23. reilulla 124 000 pisteellä, vertailun vuoksi voisi mainita, että LeEco Le Pro 3 sai testissämme yli 162 000 pistettä.
Huawei Mate 9 Prosta on olemassa kaksi versiota, joista toisesta löytyy 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 4 gigatavua RAM-muistia. Toisessa versiossa on 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja 6 gigatavua RAM-muistia. Suomessa Huawei lanseerasi näistä vain jälkimmäisen, josta löytyy reilusti muistia.
Viimeisen vuoden aikana lähes kaikki valmistajat ovat julkaisseet vain puhelimia, joista löytyy sormenjälkilukija. Huawei on yksi ahkerimmista valmistajista, joka on tykännyt käyttää puhelimissaan sormenjälkilukijaa, jonka takia on myös luonnollista, että Mate 9 Prosta kyseinen ominaisuus löytyy. Yleisesti Huawein puhelimet ovat tunnettu siitä, että sormenjälkilukija löytyy laitteen takaa, mutta tällä kertaa Huawei on halunnut kokeilla jotain uutta asettanut sormenjälkilukijat puhelimen etupuolelle kotipainikkeeseen integroituna.
Henkilökohtaisesti kuitenkin tykkään enemmän siitä, että sormenjälkilukija löytyy laitteen takaa, jonka seurauksena Mate 9 Pron sormenjälkilukijaan sai muutaman päivän totutella. Vaikka sormenjälkilukijan paikka on muuttunut, niin Huawei ei onneksi petä tälläkään kerralla. Mate 9 Pron sormenjälkilukija on todella nopea ja varmasti yksi tämän hetken nopeimmista puhelimissa olevista sormenjälkilukijoista. Huawei on siis jälleen pystynyt tuomaan markkinoille puhelimen, jossa on todella nopea sormenjälkilukija, joka vielä kaiken lisäksi tunnistaa sormenjäljet joka kerta. Testijakson aikana vain harvoin sormenjälkilukija ei kyennyt tunnistamaan sormea, mutta silloinkin vika oli todennäköisesti käyttäjässä.
Käyttöjärjestelmä
Huawei Mate 9 ja Mate 9 Pro ovat Huawein ensimmäiset puhelimet, jotka hyödyntävät Googlen Android 7.0 -käyttöjärjestelmää. Myöskin näissä uusissa puhelimissa Huawei tyytyy omaan Emotion UI -käyttöliittymäänsä, joka on siirtynyt jo versioon 5.0. EMUI 5.0 tuo mukanaan uuden ilmeen sekä liudan uusia ominaisuuksia, jonka takia tässä arvostelussa tulen käymään hieman tarkemmin läpi käyttöliittymän tärkeimmät uudistukset.
Sovellusvalikko
Huawei on vihdoin alkanut kuuntelemaan käyttäjien palautetta, joka näkyy erityisesti EMUI 5.0:n käyttöliittymässä. Esimerkiksi EMUI 4.1 -version kohdalla käyttäjiä ärsytti erityisesti Huawein aggressiivinen tapa muokata normaalin Androidin peruspilareita, sillä esimerkiksi aikaisemmin Huawein puhelimista ei ole löytynyt erillistä sovellusvalikkoa. Myöskään EMUI 5.0:n kohdalla sovellusvalikkoa ei ole vakiona käytössä, mutta Huawei kuitenkin antaa siihen mahdollisuuden. Erillinen sovellusvalikko on mahdollista nyt asettaa päälle asetuksista ja tämä mahdollisuus on varmasti monelle mieleinen. Ainakin henkilökohtaisesti asetin heti testijakson aluksi sovellusvalikon päälle.
Ilmoitukset
Myöskin ilmoitusvalikko ja ilmoitukset ovat saaneet uudistuksia. Aikaisemmin Huawei on tykännyt käyttää EMUI-käyttöliittymässään kaksisivuista ilmoitusvalikkoa, jossa toisessa sivussa näkyi ilmoitukset ja toisessa oli pika-asetukset. Nyt EMUI 5.0 -versiossa Huawei on ottanut hieman enemmän normaalin Android-tyylisen lähestymistavan, sillä pika-asetukset ja ilmoitukset löytyvät nyt yhdeltä sivulta.
Asetukset
EMUI 5.0:n mukana myös asetukset ovat saaneet uuden ilmeen. Nyt asetuksissa on muun muassa helpompi ja nopeampi liikkua uuden valikon ansiosta. Aikaisemmin EMUI 4.1 -versiossa piti aina palata yksi askel taaksepäin, että sai avattua seuraavan asetuksen. EMUI 5.0:n kohdalla vasemmasta sivusta saa auki valikon, josta voi helposti valita seuraavan välilehden asetuksista. Asetukset ovat saaneet myös uutta ilmettä ja nyt ainakin allekirjoittaneen mielestä asetukset ovat helppokäyttöisemmät sekä tyylikkäämmät.
Kaksoissovellukset
Huawei on lisännyt Mate 9 Prohon myös kaksoissovellusominaisuuden. Vastaava ominaisuus on löytynyt jo useiden muiden kiinalaisten valmistajien puhelimista, mutta nyt myös Huawei on sen saanut tuotua omille puhelimilleen. Kaksoissovelluksien ideana on mahdollistaa kirjautuminen samaan sovellukseen kahdella eri tilillä. Tällä hetkellä ominaisuus on varsin rajallinen, koska Huawei antaa mahdollisuuden käyttää kahta tiliä vain Facebookissa sekä WhatsAppissa. Itse en ainakaan testijakson aikana kokenut kaksoissovelluksia tärkeiksi, sillä yksinkertaisesti minulla ei ollut niille mitään käyttöä, koska omistan vain yhden tilin molempiin palveluihin. Kaksoissovellukset on kuitenkin mielenkiintoinen idea, jos omistaa kaksi Facebook-tiliä tai kaksi WhatsApp-tiliä.
Mielestäni Huawei on onnistunut säästämään EMUI 5.0:n kohdalla omanlaisensa tyylinsä sekä osannut tuoda EMUI-kokemuksen lähemmäksi normaalia Androidia. Testijakson aikana en huomannut käyttöliittymässä yhtään ongelmia ja kaikki toimi niin kuin huippupuhelimissa kuuluukin.
Myyntipakkaus
Huawei toimittaa Mate 9 Pron tyylikkäässä mustassa laatikossa, jonka ulkokuoresta löytyy Huawein sekä Leican logot. Pakkauksen sisältä löytyy ensimmäisenä itse puhelin, jonka alta löytyy myös, Super Charge-laturi, USB-C-tyypin johto, kuulokkeet, kovamuovinen suojakuori sekä käyttöohjeet. Pakkaukseen lukeutuu myös SIM-korttitelakan avaustyökalu sekä adapteri, jolla saa esimerkiksi micro-USB-johdon muutettua USB-C-tyypin johdoksi.
Puhelimen mukana toimitetaan siis yllättävän paljon tavaraa, joka on jopa hieman yllättävää. Normaalisti Huawein puhelimien mukana ei tule mitään ylimääräistä, mutta nyt paketista löytyy myös hyödyllisiä lisävarusteita.
Yhteenveto
Huawei Mate 9 Pro teki testijakson aikana minuun suuren vaikutuksen. Puhelimesta löytyy suuri akku, värikylläinen ja tarkka näyttö, laadukas rakenne sekä loistavat kamerat, jonka takia en voi muuta kuin suositella puhelinta. Erityisen yllättynyt olen Huawein ja Leican yhdessä kehittämän kameran laadukkuudesta ja siitä löytyvistä ominaisuuksista, joista huomattavimpiin etuihin lukeutuu muun maussa bokeh-efekti, 4K-viedokuvaus sekä kaksinkertainen Hybrid Zoom. Mate 9 Pron vahvuuksiin voidaan luetella myös vakuuttavan nopea pikalataus sekä täysin uusittu EMUI 5.0 -käyttökokemus, joka on nyt paljon selkeämpi ja käyttäjäystävällisempi.
Puhelimen metallisen takaosan lakkapinnoite on oikeastaan puhelimen heikoin kohta, sillä se tekee puhelimesta hieman muovisen oloisen sekä jatkuvasti likaisen ja tahmean. Mielestäni Huawei olisi voinut jättää lakkapinnoitteen kokonaan pois, sillä siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Huawei Mate 9 Pro on myös teknisesti huippuluokkaa. Erityisesti Kirin 960 tuo puhelimelle tarpeeksi tehoa ja siihen yhdistettynä 6 gigatavun RAM-muisti puhelimesta tulee yksi markkinoiden parhaimmista laitteista. Mate 9 Prosta löytyy myös huimat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, joten laitteesta löytyy reilusti tilaa muun muassa kuville, videoille ja musiikille. Valitettavasti Huawei ei anna mahdollisuutta asettaa muistikorttia puhelimeen, jota voidaan pitää jopa pienenä miinuksena. Toki 128 gigatavua varmasti riittää monille, mutta aidoille tehokäyttäjille myös muistikorttituki olisi tarpeellinen ominaisuus. Huawei Mate 9 Prosta löytyy kuitenkin kaksi SIM-korttipaikkaa, joka antaa mahdollisuuden käyttää muun maussa henkilökohtaista ja työliittymää samanaikaisesti puhelimessa.
Nyt testissä käynyt Mate 9 Pro on Huawein kallein puhelin, joka on tuotu Suomen markkinoille. Puhelimen suositushinta on 849 euroa, mikä tekee siitä hinnaltaan täysin verrattavan Applen ja Samsungin uusimpiin lippulaivapuhelimiin. Nähtäväksi jää kuinka Huawei saa Suomessa kuluttajat innostumaan uudesta Mate 9 Pro -puhelimesta, koska yhtiö on tunnettu erityisesti halvemmista puhelimistaan. Suomessa Huawei on tuonut saataville myös Mate 9 Pron rinnalla julkaistun normaalin Mate 9 -puhelimen, joka on teknisesti hyvin lähellä Mate 9 Prota, mutta siitä löytyy suurempi näyttö ilman kaartuvia reunoja. Todennäköistä siis on, että kuluttajat valitsevat ennemmin halvemman Mate 9 -version kuin kalliin Mate 9 Pron.
Meikäläisestä just hyvä, että se aluuminipinta on lakattu, sillä se pysyy paremmin näpeissä. Muuten se on kuitenkin lattialla ja näyttö halki.