AndroidArvostelutGoogleHuaweiSamsungTizen OSYleinen

Arvostelussa huippuälykellot – Huawei Watch & Samsung Gear S2 ovat kovia kilpailijoita

IMG_5910Samsung on jo useamman vuoden ollut mukana älykellomarkkinoilla ja arvosteluuni päätynyt Gear S2 edustaakin yhtiön uusinta älykellosukupolvea. Samsung siis tietää jo monen vuoden kokemuksella, millainen älykellon täytyy olla ja miten se palvelee parhaiten käyttäjäänsä. Samsungin Gear S2:n testijakson jälkeen pääsin välittömästi vaihtamaan ranteeseeni Huawein älykellon, eli Huawei Watchin. Huawei ei ole ollut tunnettu älykellomarkkinoilla ennen Huawei Watchia, sillä kyseinen kello on yhtiön ensimmäinen varsinainen älykello.

Tässä arvostelussa tulen vertailemaan Samsungin ja Huawein älykelloja toisiinsa ja kertomaan kumpi on tietyillä osa-alueilla vahvemmalla kuin toinen. Lyhyesti sanottu pidin todella paljon molemmista älykelloista ja kummassakin on omat viehätysvoimansa. Huawei Watch on kaunis sekä perinteisen kellon näköinen, kun taas Samsung Gear S2 pitää sisällään yhtiön oman Tizen-käyttöjärjestelmän, joka on mielestäni optimoitu erinomaisesti älykellolle. Gear S2:sta ei myöskään voi moittia ulkonäöstä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Miksi älykello ja mitä hyötyä siitä on?

IMG_5865

Älykellot eivät ole vielä kauhean tuttuja, jonka takia niitä kohtaan on paljon epäilyksiä. Yleisin mietinnänaihe on normaalisti, että miksi sellainen pitäisi olla ja mitä sillä voi tehdä tai mitä hyötyä siitä on. Tähän kysymykseen ei ole kauhean helppo vastata, sillä mielestäni älykellot eivät ole vielä kehittyneet tarpeeksi ja tulevaisuuden älykellot voivat olla täysin erilaisia kuin nyt markkinoilla olevat älykellot.

Hyödyt älykelloissa keskittyvät tällä hetkellä ajan näyttämiseen, ilmoitusten ilmoittamiseen sekä erilaisiin terveyden mittaamisin. Toki älykelloilla voi tällä hetkellä tehdä paljon muutakin, mutta ainakin oman kokemukseni perusteella yllä mainitsemani hyödyt ovat kovimmalla käytöllä ja muut ominaisuudet jäävät lähes käyttämättä.

Laatu sekä ulkoinen tuntuma

Normaalisti älykelloissa on kaksi lähestymistapaa: toinen on urheiluun panostaminen ja toinen on luksuskellojen jäljittely. Samsung on Gear S2:n kohdalla panostanut kumpaakin, sillä kyseisestä kellosta on saatavilla sporttisempi sekä klassisempi versio. Huawei on taas lähtenyt valloittamaan älykellomarkkinoita vain luksuskellojen jäljittelyillä. Molemmat valmistajat ovat tuoneet markkinoille myös naisille ja miehille suunnatut versiot, tämä suuntaus alkoi vasta tämän vuoden alussa.

Huawei Watchin sekä Samsung Gear S2:n rungot on valmistettu teräksestä, jonka ansiosta kellot tuntuvat hyvältä ranteessa sekä näyttävät lähes tavallisilta kelloilta. Ulkoisesti molemmat kellot ovat hyvin laadukkaita, sillä molemmissa on käytetty laadukkaita materiaaleja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testissä minulla oli Gear S2 –mallista Classic-versio, joka oli musta sekä siinä oli nahkainen ranneke. Huawei Watchista testissä oli mustalla nahkarannekkeella varusteltu versio. Huawei käyttää kellossaan teräksen ja nahkan ohella kestävää safiiri-lasia. Samsungin älykellon näyttöä on suojaamassa taasen laajemmalle yleisölle tutumpi Corning Gorilla Glass 3, joka löytyy monista puhelinmalleistakin.

Testijaksojen aikana Samsung Gear S2:n tai Huawei Watchin näytöt eivät päässeet naarmuuntumaan, vaikka yleensä kello on ranteessa todella riskialttiillapaikalla. En huomannut Gear S2:n testijakson päätyttyä kellossa yhtään naarmua teräsrungossa tai näytön lasissa, mutta taasen Huawei Watchin teräsrunkoon oli ilmestynyt pieniä naarmuja. Myöskin Huawei Watchin näyttö kesti yllättävän hyvin eikä siihenkään ilmestynyt minkäänlaisia naarmuja.

Huawei Watchista löytyy vain yksi nappula, joka on sijoitettuna luonnollisesti kello kahden kohdalle. Nappulalla ei juuri ole mitään muuta käyttöä, muuta kuin sillä pääsee aina takaisin kotinäkymään, eli kellotauluun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung Gear S2:sta löytyy taasen kaksi navigointinappulaa, jotka ovat sijoitettuna laitteen oikealle kyljelle. Toisella nappulalla pääsee yhden ”siirtymän” takaisinpäin ja toisella pääsee taasen takaisin kellotauluun. Näiden kahden nappulan ohella on myös näyttöä kiertävä rengas, joka helpottaa kellon käyttöä, mutta siitä lisää myöhemmin.

Näyttö

IMG_5911

Gear S2:n näyttö on hieman pienempi kuin Huawei Watchin. Gear S2 näyttö on kooltaan 1.2-tuumaa, kun taas Huawei Watchin näyttö on suuruudeltaan 1.4-tuumaa. Molempien kellojen näytöntarkkuus on mielestäni täysin riittävällä tasolla, vaikka pikseleitäkin on helppo vielä havaita. Itse en kuitenkaan koe, että yli 400×400 pikselin näytöille olisi tarvetta tämän kaltaisissa pienissä laitteissa, sillä pikselitiheys on hyvin lähellä 300 pikseliä tuumaa kohden.

Huawei Watch sekä Samsung Gear S2 perustuvat molemmat pyöreään kosketusnäyttöön, joka viime vuonna vakiintui älykellojen standardisena näyttömuotona.

Kumpaakin kelloa on helppo käyttää, mutta kosketusnäyttö pääsee vain Huawei Watchissa etuihinsa. Huawein kellon suuremman näytön ansiosta sitä on myös luonnollisesti mukavampi käyttää kosketusnäytöllä, mutta silti varsin ärsyttävää, kun on tottunut puhelimien suuriin näyttöihin. Samsung on vienyt Gear S2:n käytön hieman pidemmälle, eikä tyydy enää vain kosketusnäyttöön. Gear S2:n näyttöä ympäröi rengas, jota pyörittelemällä saa helposti selailtua esimerkiksi pitkiä valikoita.

IMG_5866

Jos jotain huonoa näytöstä pitäisi löytää, niin mielestäni Samsung Gear S2 voisi hyödyntää paremmin etuosan tilaa, sillä näyttö peittää siitä vain hieman yli 50 prosenttia, kun taas Huawei Watchin näyttö kattaa laitteen etuosasta hieman yli 70 prosenttia.

Kummastakin kellosta löytyy myös aina käytössä –toiminto, jonka ansiosta kello näyttää kellonajan, vaikka se ei olisi aktiivisessa käytössä tai kellon näyttö ei olisi ”päällä”.

Tekniikka

IMG_5907

Huawei Watch ja Samsung Gear S2 ovat lähes identtiset tekniikkansa osalta, mutta eroja löytyy. Molemmat kellot ovat varsin päteviä, ja vaikka sisältä ei löydykään yhtä tehokasta rautaa kuin puhelimista, niin kelloista löytyvä tekniikka on riittävää älykellon tarkoituksiin.

Samsungin Gear S2 kellosta löytyy yhtiön oma Exynos 3250 Dual –järjestelmäpiiri, josta löytyy kaksiytiminen 1.0 GHz:n Cortex-A7 –prosessori. Kellosta löytyy myös Mali-400MP2 –grafiikkasuoritin. Gear S2 pitää sisällään myös 4 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 512 megatavua RAM-muistia. Kellon akunkestosta huolehtii 350 milliampeeritunnin suuruinen akku, jonka täyteen ladattua laite täytyy useinmiten ladata uudestaan parin päivän päästä.

Huawei Watch perustuu taasen neliytimiseen Qualcomm Snapdragon 400 –järjestelmäpiiriin, josta löytyy neljä 1.2 GHz:n taajuudella hyrräävää Cortex-A7 –prosessoria. Kellon grafiikkasuorittimena toimii Andreno 305. Huawei Watchista löytyy Gear S2:n tapaan myös 4 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 512 megatavua RAM-muistia. Huawein kellosta löytyy 300 milliampeeritunnin akku, jolla päästää samankaltaisiin käyttöaikoihin Gear S2:n kanssa.

Kuten ylempänä luetellut tiedot osoittavat, niin kelloista ei juuri eroja löydy. Tärkeintä kuitenkin on, että kello toimii niin kuin pitää ilman ongelmia ja tässä kummankaan kellon kohdalla ei ollut mitään ongelmia.

Android Wear vs. Tizen

Samsung käyttää Tizen OS käyttöjärjestelmää, kun taas Huawei käyttää kellossaan Googlen Android Wear –käyttöjärjestelmää. Molemmat käyttöjärjestelmät on optimoitu kelloille. Mielestäni kuitenkin Tizen OS vie tässä kilpailussa ansaitusti voiton, sillä se on optimoitu ja suunniteltu silmällä pitäen itse laitetta, kun taas Huawei ei ole juuri päässyt vaikuttaman käyttöliittymään.

Tykästyin Tizenin sovellusvalikkoihin sekä siihen, miten käyttöliittymää ohjattiin. Android Wear on taasen mielestäni hieman kökönoloinen, sillä sitä ohjataan vain kosketusnäytöllä, joka osoittautuu aina välillä todella hankalaksi.

Molemmista kelloista löytyy laaja kirjo erilaisia kellotauluja, joita voi helposti vaihtaa. kellotauluja löytyy klassisesta tyylistä moderniin tyyliin sekä siltä väliltä leikitellen esimerkiksi hymiöillä.

Yhteenveto 

IMG_5861-e1460202793292

Molemmat kellot ovat erinomaisia, ja molemmista löytyy omat hyvät ja huonot puolensa. Kellojen rakenne sekä laatu ovat erinomaisia, jotka tekee kelloista houkuttelevia. Ainoa ongelma kelloissa on mielestäni hinta. Molempien kellojen perusversioiden hinnat pyörivät 350-400 euron tuntumassa, joka on mielestäni kohtuutonta, jos kellojen hinnat olisi lähellä 200 euroa menisi jompikumpi luultavasti omalle ostoslistalle ja sitä kautta minun ranteeseeni.

Mitä mieltä sinä olet älykelloista ja millaisia kokemuksia sinulla on? Voit laittaa kommentteihin omaa mielipidettäsi. Onko älykellot tarpeellisia ja ovatko ne hintansa arvoisia?

Gear S2 & Huawei Watch

8.3

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android