Sain testiini Applen uusimmat iPhone –puhelimet, eli iPhone 6s ja iPhone 6s Plus –mallit. Koskaan aiemmin SuomiMobiilissa ei ole julkaistu arvosteluja Applen tuotteista, joten nyt oli jo aikakin testata uusimmat iPhone –puhelimet. Henkilökohtaisesti minulla ei ollut alun perin kokemusta iPhone –puhelimista joka päiväisessä käytössä. Tällä kertaa kuitenkin päätin testata myös laitteita, joista en ole aiemmin pitänyt tai niin välittänyt.
iPhone 6s ja iPhone 6s Plus ei saanut minua mitenkään ylistämään kyseisiä puhelimia tai saanut minua Applen tuotteiden faniksi. Voin jopa luokitella puhelimet hyvillä mielin täysin samalle tasolle nykyisten Android-alustalla pyörivien huippupuhelimien kanssa. Joten näin artikkelin aluksi haluan tuoda selväksi sen, että arvostelua ei ole tehty Apple fanin näkökulmasta.
Ulkoisesti laadukas
Uudet iPhone 6s sekä iPhone 6s Plus ovat kieltämättä ulkoisesti hyvin laadukkaan oloisia, mutta muotoilu ei ole muuttunut ollenkaan verrattuna iPhone 6 –malleihin. Kyseessä on siis Premium –luokan puhelinmalli, joista Apple onkin enemmäkseen tunnettu lukuun ottamatta yhtiön iPhone 5C –puhelinta.
Puhelimen alumiini rakenne on jämäkkä, eikä puhelimesta voi havaita minkäänlaisia natinoita, jotka haittaisivat puhelimen erinomaista ulkoista laatutuntumaa. Apple käyttää puhelimessa avaruusteollisuudessakin käytettyä 7000- sarjan alumiiniseosta, jonka pitäisi olla jälleen astetta vahvempaa, mitä aiemmissa Applen iPhone puhelimissa on ollut. Mitä luultavammin myös tämän takia puhelin on saanut enemmän painoa kuin edeltäjänsä. Esimerkiksi iPhone 6s Plus painaa 192 grammaa ja vastaavan kokoluokan puhelin Huawei Mate S painaa vain 156 grammaa. Tämä on selkeä miinus puhelimessa, mutta todellisuudessa myös tähän ”liialliseen” painoon voi tottua, eikä sitä juuri enää huomaa. Itse käytin ennen iPhone 6s Plussan ottamista päivittäiseen käyttöön Huawein uutta Mate S –puhelinta, joten iPhonen suuren painon huomasi välittömästi. iPhone 6s Plus testijakson jälkeen vaihdoin hetkeksi takaisin Mate S puhelimeen, joka tuntui entistä kevyemmältä. Henkilökohtaisesti koen juuri puhelimien liiallisen painon huonona seikkana, verrattuna kilpailijoiden puhelimiin.
Apple on mielestäni onnistunut yhdistämään alumiinin ja lasin erinomaisesti, eikä ärsyttäviä saumakohtia ole huomattavissa. Molemmat iPhone 6s –mallit saavat allekirjoittaneelta plussaa näppäinten sopivasta jämäkkyydestä sekä yleisestä laatutuntumasta.
Apple on onnistunut mielestäni varsin hyvin myös näytön ja lasin kohdalla, sillä esimerkiksi lasi on hyvin laadukkaan oloinen, eikä testijakso aikana naarmuuntunut juuri ollenkaan. Myös näyttöpaneeli on varsin laadukas, sillä se toistaa värit laadukkaasti ja on muutenkin erinomainen, mutta kyllä siitäkin ainakin yksi huonokin asia löytyy, mutta siitä enemmän näytölle varatussa osiossa myöhemmin.
Ulkoiset huomiot
Ulkoisesti uudet iPhonet ovat näytön kokoon suhteutettuna aika suuria. iPhone 6s:n fyysiset mitat ovat; 138.3 x 67.1 x 7.1 mm ja iPhone 6s Plussan mitat ovat; 158.2 x 77.9 x 7.3 mm. Itse koin, että puhelimissa olisi paljonkin pienentämisen varaa, sillä esimerkiksi näytön ja puhelimen reunan välissä on todella suuret ”surureunat”. Sama seikka on myös puhelimen ylä- ja alareunoissa, joista voisi ottaa myös reilusti pois, että puhelimista saataisiin kompaktimmat paketit. Nyt iPhone 6s –mallit näyttävät omaan silmääni todella hölmöiltä, kun olen tottunut puhelimiin, joissa nämä reunat on minimoitu miltei kokonaan pois.
Puhelimien vasemmasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuuspainikkeet sekä painike, josta saa puhelimen helposti äänettömälle tai äänelliselle. Itse kuitenkin pidän enemmän siitä, että äänenvoimakkuudensäätäpainikkeet ovat puhelimen oikeassa reunassa, mutta se on kuitenkin tottumiskysymys. Laitteiden vasemmasta kyljestä löytyy taasen nukkumispainike, josta puhelimen saa käynnistettyä ja sammutettua. Alareunasta löytyy taasen normaalikokoinen 3,5 mm kuulokeliitäntä, kaksi mikrofonia, kaiutin sekä tietysti Applen oma Lightning-latausliitin.
iPhonien etupuolelta löytyy Applen tuotteille ominainen kotipainike, uusimmissa iPhoneissa siihen on integroituna Touch ID –sormenjälkitunnistin. Etupuolelta löytyy näytön yläpuolelta etukamera, kuuloke sekä läheisyysanturi.
Puhelimien takaa löytyy hieman ulkoneva kamera, mikrofoni sekä kaksivärinensalama. Jos kameran ulkonevaisuus mietityttää, niin voin sanoa, että kameran linssi ei normaalissa käytössä naarmuunnu, vaikka se ulkoneekin hieman. Kameraa on suojaamassa varsin kestävä safiirilasi. Laitteiden takaa löytyy vielä Applen logo ja muita tietoja.
Myyntipakkaus lyhyesti
Applen myyntipakkaus on luonnollisesti hyvin minimalistinen, niin kuin voikin osata odottaakin. Ulkoisesti paketti on tyylikkään valkoinen, jossa on etualalla puhelimen kuva hieman koholla paketista. Paketin avatessaan tulee heti ensimmäiseksi esille itse puhelin ja tämän alta muun muassa laturi ja kuulokkeet. Testiin päätyneen puhelimen paketista kuitenkin löytyi vain puhelin ja laturi, mutta kaupasta ostettaessa puhelimen ohella tulee myös kuulokkeet ja ohjekirjanen.
Akku – akunkesto ei vakuuta
Erihintaisia ja monenlaisia puhelimia käyttäneenä en vakuuttunut Applen iPhone 6s Plussan akunkestosta, mutta kuitenkin normaalikokoinen iPhone 6s lunasti lupauksensa, joka on mielestäni yllättävää. Monet mediat ovatkin kehuneet iPhone 6s Plussa akunkestoa, mutta itse on voi siihen samaistua.
On totta, että Apple on saanut varsinkin iPhone 6s –mallin akunkeston optimoitua ihanteelliselle tasolle. Puhelimesta löytyy nimittäin varsin pieneltä kuulostava 1715 milliampeeritunnin akku. iPhone 6s:n kohdalla ei testijakson aika ilmestynyt ongelmia ja akku kesti yllättäen läpi koko päivän niin, että illalla akkua vielä oli reilusti jäljellä.
iPhone 6s Plussan kohdalla akkuongelmat vasta alkoivatkin. Puhelin sisältää jo suuremman 2750 milliampeeritunnin akun. Akku kesti toisinaan todella hyvin ja päästiinkin lähes samoihin valmiusaikoihin kuin iPhone 6s:n kohdalla, mutta testijakson aikana puhelimella oli enemmän niitä päiviä, jolloin akun kulutus oli todella suurta. Ongelma oli mitä luultavammin testilaitteessamme, mutta kerronpahan senkin vielä tähän. Välillä puhelimen akku tyhjeni niin sanotusti itsekseen. Esimerkiksi välillä akku saattoi tyhjentyä jopa 40 prosenttia parissa tunnissa, kun puhelin oli vain pöydällä käyttämättä. En löytänyt ongelmaan ratkaisua testijakson aikana.
Näyttö
Applen iPhone 6s sisältää 4,7 –tuuman IPS LCD kosketusnäytön. Näytössä on vain 1334 x 750 pikseliä, joka on reilusti vähemmän kuin kilpailijoiden huippupuhelimien näytöissä. En kuitenkaan sanoisi HD –tasoista näyttöä huonoksi asiaksi, sillä todellisuudessa tällä on vain merkitystä puhelimen akunkestoon positiivisesti. iPhone 6s Plus on suurempi näyttöisempi versio puhelimesta. Puhelimesta löytyy 5,5 –tuuman vastaava näyttö kuin iPhone 6s –mallistakin. iPhone 6s Plussassa Apple on nostanut hieman näytön tarkkuutta, sillä puhelimessa on 1920 x 1080 pikselin tarkkuus.
Kammankin puhelimen näytöt toistavat värit erinomaisesti, niin kuin voi odottaakin. Suuria eroja puhelimien näytöissä ei siis ole, joten niiden vertailu on ehkä hieman turhaa. Puhelimien näytöt vakuuttivat allekirjoittaneen, vaikka pikselitiheys onkin varsin pieni.
Apple julkaisi myös näiden uusien iPhonejen kanssa 3D Touchin, sinänsä 3D Touch ei ollut mitenkään uusi juttu, sillä Apple hyödyntää teknologiaa jo aiemmin julkaistussa Apple Watchissa. Apple Watchin kohdalla kuitenkin puhutaan Force Touchista, mutta 3D Touch on vain teknologian uudempi nimi. 3D Touchin idea on tunnistaa useita eri kosketusvoimakkuuksia. Applen oli tarkoitus julkaista ominaisuus ensimmäistä kertaa puhelimessa ja ensimmäisenä maailmassa, mutta toisin kuitenkin kävi. Kiinalainen Huawei kerkesi hieman ennen julkaisemaan oman Mate S –puhelimen, joka sai ensimmäisenä maailmassa kyseisen teknologian käyttöönsä.
iPhone 6s –puhelimien testijakson aikana minulle ei kuitenkaan käynyt juurikaan selväksi, että mihin 3D Touchia oikeasti tarvitaan. Oikeastaan koin ominaisuuden ihan kivaksi uudistukseksi, mutta onko sille oikeasti tarvetta. Tekniikkaa Apple hyödyntää muun muassa uusia iPhonien lukitusnäytössä. Lukitusnäyttöön voi laittaa liikkuvan kuvan. Kuva aktivoituu, kun näyttöä painetaan hieman tavallista kovempaa. Mutta mitä tällä ominaisuudella tekee? Noh, itsehän en lukitusnäytön liikkuvaa kuvaa juurikaa painellut aktiiviseksi. En voi sanoa ominaisuudesta muuta kuin, että ihan kiva ominaisuus, mutta turha.
3D Touchin syvempiin saloihin päästään vasta puhelimen kotinäytössä, jossa sovelluskuvakkeita painamalla saa esille erilaisia valikoita, josta painamalla pääsee kivasti käyttämään kyseisen sovelluksen ominaisuuksia. Ongelma tässä kuitenkin on se, että suurin osa kolmannen osapuolen sovelluksista ei tue ominaisuutta, mutta sovelluksia kuitenkin tipahtelee hiljalleen tukemaan myös kyseistä ominaisuutta. Onneksi kuitenkin suurin osa Applen omista vakio sovelluksista tukee 3D Touchin tuomia uusia hyötyjä.
Esimerkiksi sähköpostisovellusta käyttäessä 3D Touchia hyödynnetään jonkin verran. Esimerkiksi saapuneen sähköpostin sisälle voi kurkistaa ja katsoa mitä siellä on. Myös erilaisia linkkejä painamalla kovempaa voidaan kurkistaa linkin viemälle sivulle ja kun on kurkistettu linkkiin, niin voidaan painaa uudestaan, jolloin päästään koko näytöntilassa selailemaan verkkosivustoa. Itse kuitenkin en juuri hyödyntänyt tätä ominaisuutta, sillä esimerkiksi linkkejä avatessa on järkevämpää siirtyä tavallisella painalluksella suoraan sivustolle kuin jäädä odottelemaan ns. ”kurkistuksen” avautumista.
Testijakson aikana kuitenkin rupesin miettimään, että onko 3D Touchista oikeasti hyötyä. Itse kuitenkin päädyin jälleen siihen, että ihan kiva uusi innovaatio, mutta todellista hyötyä ei ainakaan vielä osata ottaa siitä irti. Saman ominaisuuden olisi voinut tehdä myös ilman puhelinta painavammaksi tekevää erillistä teknologiaa. Esimerkiksi hyvä esimerkki tästä on se, että Instagram on tuonut Android käyttäjille täysin samanlaisia ominaisuuksia, eikä siihen tarvita erillisiä vaatimuksia puhelimelta.
3D Touch tulee varmasti yleistymään puhelimissa ensi vuonna ja luultavasti tämän seurauksena uusia käyttötarkoituksia tulemme näkemään ominaisuudelle. On kuitenkin hienoa, että Apple on ottanut jo nyt askeleen kohti tulevaisuutta, sillä uskon ainakin, että paineentunnistavakosketusnäyttö on tullut jäädäkseen.
Kamera
iPhone 6s sekä iPhone 6s Plus sisältävät lähes identtiset kamerat. Puhelimen takana olevassa kamerassa on 12 megapikseliä sekä etupuolelle sijoitetulla saa 5 megapikselin tarkkuisia kuvia. Vaikka Apple onkin laittanut puhelimiin enemmän megapikseleitä kuin koskaan aiemmin on kameran aukko edelleen f/2.2. Mielenkiintoinen ero iPhone 6s:n ja iPhone 6s Plussan välillä on se, että iPhone 6s ei sisällä ollenkaan optista kuvanvakainta, toisin kuin iPhone 6s Plus. iPhone 6s sisältää kuitenkin digitaalisen kuvanvakaimen, joka myös hieman auttaa kuvaamista, mutta ei niin tehokkaasti kuin optinen kuvanvakain.
Etukamera on monilta osin mielenkiintoinen. Kameralla saa loistavia Selfieitä otettua, joten kuvanlaadussa ei ole ongelmaa. Mielenkiintoisin ominaisuus on kuitenkin se, että Apple käyttää puhelimen näyttöä etukameran salamana hämärissä olosuhteissa. Muutamat valmistajat ovat ratkaisseet etukameroilla otettujen kuvien huonon valaistuksen lisäämällä oikean pehmeän LED-salaman myös puhelimen etupuolelle.
Liikkuvat kuvat, se on nyt se juttu… ainakin kun Apple sen julkaisi aivan uutena ominaisuutena ja innovaationa. Jos kuitenkin tarkkoja ollaan, niin Nokia julkaisi kyseisen ominaisuuden jo usea vuosi takaperin omissa Lumia puhelimissaan. Nyt Apple on kuitenkin plagioinut ominaisuuden omiin puhelimiinsa. Elävät kuvat ei siis millään tapaa ole uusi ominaisuus, vaikka näin yritetään väittää.
Alla muutama kuva otettuna iPhone 6s –puhelimella:
ja iPhone 6s Plus –puhelimella:
Muut tekniset ominaisuudet
Apple käyttää uusissa iPhone 6s –malleissa uutta 64-bittistä A9-sirua. A9 sisältää kaksi 1,84 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Twister-ydintä sekä PowerVR GT7600 –grafiikkasuorittimen, joka rakentuu kuudesta SIMD- laskentayksiköstä. Molempien mallien sisällä on myös kaksi gigatavua RAM –muistia, joka on suuri harppaus, sillä aiemmissa iPhoneissa on ollut vain 1 gigatavua tai vähemmän RAM- muistia. Puhelimista on saatavilla 16, 64 sekä 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varustellut versiot. Testiimme päätyneet mallit olivat varusteltu 16 gigatavun sisäisellä muistilla, jonka koimme nopeasti liian pieneksi tallennuskapasiteetiksi, jonka takia suosittelemme ostamaan vähintäänkin 64 gigatavun version puhelimesta. Toinen syy miksi 16 gigatavun versiota ei kannata ostaa on, että iPhone 6s puhelimet eivät ole saaneet tukea muistikorteille, jonka takia muistia ei voi laajentaa. Puhelin käyttää uusien huippupuhelimien tavoin nano-SIM korttia, joka on SIM-korteista pienin tällä hetkellä.
Käyttöjärjestelmänä iOS 9 – toimii varmasti
Apple käyttää uusissa iPhoneissa luonnollisesti omaa iOS –käyttöjärjestelmäänsä. Käyttöjärjestelmä on päässyt jo yhdeksänteen versioon, eli iPhone 6s –mallit pitävät sisällään vakiona iOS 9 –käyttöjärjestelmäversion. Henkilökohtaisesti en kauheasti välitä iOS –käyttöjärjestelmästä, sillä mielestäni se ei täytä vaatimuksia, joita vaadin käyttöjärjestelmältä. Pakko kuitenkin myöntää, että iOS on kuitenkin markkinoilla se käyttöjärjestelmä, mikä toimii sulavimmin sekä parhaiten, eli jos on tarvetta laitteelle, joka varmasti toimii käyttöjärjestelmänsä osalta, niin kannattanee hankkia jokin Applen –tuote.
Voit lukea iOS –käyttöjärjestelmästä lisää kumppanisivustomme MobiiliBlogin iOS 9 katsauksesta:
Katsaus iOS 9 –päivityksen uudistuksiin, Teemu Hynninen, 18.9.2015
Sormenjälkilukija on nopea, mutta ehkä liian nopea?
Apple iPhone 6s –puhelimet sisältävät sormenjälkilukijan, joka on integroituna puhelimen kotipainikkeeseen. Oman kokemukseni perusteella sormenjälkilukija on hyvin nopea ja lukeutuukin markkinoiden nopeimpiin sormenjälkilukijoihin. Tunnistautumisien virhemarginaali on pieni, sillä lähes jokaisella kerralla puhelin avautui, kun oli tarkoituskin.
Valitettavasti sormenjälkilukijan nopeus tulee ongelmaksi siinä kohtaa, kun haluaisi tarkistaa lukitusnäytöstä nopeasti ilmoitukset. Ongelma tulee esille silloin kun haluaisi sytyttää puhelimen näytön päälle. Yleensä näyttö avataan kotinäppäimestä, jolloin iPhone 6s –mallien kohdalla avautuu myös lukituskin, kun sormenjälkilukija lukee sormen liian nopeasti.
Mielestäni sormenjälkilukija sijainti kotinäppäimessä ei ole otollinen. Esimerkiksi iPhone 6s Plussan kohdalla tulee vastaan puhelimen suuri koko, jolloin yhdellä kädellä sormenjälkitunnistautuminen on varsin hankalaa ja riskialtista. Yleensä tässä kohtaa puhelinta pidetään heikosti kiinni, kun yritetään kurottaa kotinäppäimelle, jonka takia puhelin saattaa tipahtaa kädestä. Itse henkilökohtaisesti pidän enemmän siitä, että sormenjälkilukija on sijoitettuna puhelimen takapuolelle kameran alle tai Sonyn tapaan puhelimen reunaan. Näissä vaihtoehdoissa puhelinta pystyy samalla hyvin pitää kädessä ja tippumisen vaara on paljon pienempi. En kuitenkaan voisi kuvitella, että Applen iPhonien kohdalla sormenjälki olisi sijoitettuna johonkin muualle, kuin kotinäppäimeen.
Onko puhelin sittenkään hintansa arvoinen?
Mielenkiintoisin kysymys on kuitenkin, että onko puhelin hintansa arvoinen. Tätä kysymystä voi pohtia monelta kantilta, mutta kuitenkin päästään aina samaan lopputulokseen, joka on, että kuinka paljon on itse valmis laittamaan rahaa puhelimeen.
Normaali iPhone 6s version hinnat alkavat Suomessa 699 eurosta ja suuremman iPhone 6s Plussan hinnat alkavat 829 eurosta. Hinnat kuulostavat varsin kohtuullisilta huippupuhelimen hinnoilta, mutta sitten kun ruvetaan katsomaan, niin hinnat ovat 16 gigatavun version. Jos halutaan hieman suuremmalla muistilla varusteltu versio, niin täytyy olla valmis maksamaan 130- 150 euroa lisää mallista riippuen.
Kyllä, puhelimesta löytyy hyvä kamera, hyvä näyttö, sormenjälkilukija yms., huippupuhelimen ominaisuudet. Jos on noista seikoista valmis maksamaan yli 700 euroa, niin puhelin on varmasti se ykkösvaihtoehto, mutta samat ominaisuudet löytyvät muidenkin valmistajien tämän vuotisista huippupuhelimista alkaen 500 eurosta. Toki Applen iPhonien valttina on monille jo ennalta tuttu iOS –käyttöjärjestelmä.
Yhteenveto
Ensikertalaisena iPhone -käyttäjänä yllätyin puhelimien laadukkuudesta, mutta sinänsä puhelimet eivät tehneet minuun suurta vaikutusta kokonaisena pakettina. Ensinnäkin iOS –käyttöjärjestelmä ei ole se minun juttu. Vaikka puhelimet ovat hyviä ja juuri sellaisia mitä nykyaikaiset älypuhelimien pitääkin ollakin, niin lähtemätöntä vaikutusta eivät ne tehneet.
Puhelimien hinnat ovat kompastuskivi, monelle potentiaaliselle ostajalle, jonka takia uskonkin monien valitsevan halvemman Android puhelimen iPhonen sijaan. Vaikka tämä ei näykkään kauheasti Applen myynnissä, niin uskon kuitenkin Applella olevan mahdollisuuksia myydä puhelimia reilusti enemmän, jos hinnat alkaisivat 550-600 eurosta.
Lyhyesti voisin sanoa, että jos haluaa varmasti toimivan puhelimen, niin iPhone on paras vaihtoehto.
Ei ainakaan Iphone fanina kirjoitettu arvostelu, mutta android fanina kyllä, kokemuksella voin sanoa että Ios järjestelmä on helpoin ja yksinkertaisin, androidissa on paljon turhaa krääsää ja windows on hyvä, mutta sovellukset siinä on surkeita, joten siks se on huono 🙂 Jos haluaa kunnolla rassata nii jolla tai joku muu linuxiin pohjautuva puhelin on sitä varten, androidissa on hyviä puolia, mutta järjestelmä on kaikista monimutkaisin 🙂 ja kyllä olen käyttänyt kolme vuotta androidia, vaihoin sen windowsiin, kolmen vuoden jälkeen vaihtu Jolla ja nyt oon vaihtamassa Iphone Se:hen niin ikään kolmen vuoden jälkeen. Yksinkertaisesti en jaksa enää androidin windowsin ja jolla kankeutta 🙂
En tosiaan ole Apple-fani, mutta haastoin itseni ja otin testiin myös laitteita, jotka eivät täytä omia tarpeitani. Moneen vuoteen ennen iPhone 6s -puhelimia en ollut käyttänyt Apple tuotteita. Kuten arvostelu osoittaakin, niin kaikille ei iOS riitä. Ei ole mitään Applea vastaan, vaan kerroin arvostelussa täysin oman mielipiteeni.