ArvostelutMotorolaYleinen

Arvostelussa Lenovo ThinkPhone by Motorola – mielenkiintoinen yrityskäyttöön optimoitu puhelin kestävällä rakenteella

Lenovo ThinkPhone by Motorola

Lenovo on jo vuosia ollut Motorolan älypuhelimien taustalla, mutta Lenovo itsessään on keskittynyt vahvasti tietokoneisiin ja muihin vastaaviin laitteisiin. Motorola ja Lenovo ovat toteuttaneet tiiviissä yhteistyössä tuoreimman Lenovo ThinkPhone by Motorola -älypuhelimen, joka on suunnattu erityisesti yrityskäyttöön. Puhelinta on testailtu SuomiMobiilissa muutaman viikon verran, ja nyt on aika katsoa millaisesta laitteesta on todellisuudessa kyse.

ThinkPhone on huippupuhelin, joka tarjoaa teknisesti vakuuttavia ratkaisuja. Puhelimessa on esimerkiksi 6,5 tuuman pOLED-näyttö, Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri, 50 megapikselin kolmoiskamera, 5000 milliampeeritunnin akku sekä tuorein Android 13 -käyttöjärjestelmä. Vaikka kyse on yrityspuhelimesta, niin tekniikasta ei ole haluttu karsia.

Puhelimessa on monen monta yrityskäyttöön suunnattua ratkaisua. Motorola lupaa parempaa tietoturvaa ja nopeampia päivityksiä, kestävän rakenteen, saumattoman toimivuuden ThinkPadin kanssa sekä paljon muuta. ThinkPhone on siis luotu yrityskäyttäjät edellä, mutta puhelinta voi käyttää myös peruskuluttajat.

Suomessa ThinkPhone on saatu myyntiin alkuvuoden aikana. Puhelimen 8 + 256 gigatavun muistiversion hinta on 999 euroa. Puhelimesta on ainoastaan yksi väriversio, joka on Carbon Black.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme ThinkPhonelle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Lenovo ThinkPhone by Motorola (XT2309-2)
Mitat: 158.76 x 74.38 x 8.26 mm
Paino: 189 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass Victus -lasi edessä / Hiilikuitu takana / IP68
Näyttö: 6.5 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / pOLED / 144 Hz / HDR10+ / 1200 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8+ Gen 1(1x 3.19 GHz Cortex X2 & 3x 2.75 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.5" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 13 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/3" / 1.12 um / AF/ 120 asteen kuvakenttä) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 32 MP (f/2.45 / 0.7 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 68 watin pikalataus / 15 watin langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / DisplayPort 1.4
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Carbon Black
Hinta: 999 €

Myyntipakkaus

ThinkPhonen myyntipakkaus ja sen sisältö.

ThinkPhone toimitetaan Motorolan aikaisempaa ekologisemmassa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on kokonaan muoviton ja siinä on luonnollinen soijamustepainatus. Tätä silmällä pitäen pakkaus on pelkistettyä ruskeaa pahvia, jota koristavat Motorolan logo sekä Lenovon Think-logo. Takaosaan on painettu paljon erilaista tietoa ja yhdellä kyljellä on merkittynä laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse ThinkPhone, joka on kääritty paperiin. Puhelimen alapuolella on pahvitasanne, jonka alta paljastuu kookas 68 watin pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C-to-USB-C). Myyntipakkauksen kansiosasta löytyy vielä myös erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja sekä metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun.

Myyntipakkauksen mukana tulee siis kaikki perinteinen. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen erityisesti laturin löytymisestä pakkauksesta, sillä usein monet valmistajat karsivat siitä. ThinkPhonen mukana ei kuitenkaan toimiteta Motorolalle tyypillistä suojakuorta, joka johtunee laitteen omasta kestävästä rakenteesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Muotoilun ja rakenteen osalta Motorola on lähtenyt miettimään vahvasti kohderyhmää, sillä ThinkPhone on tehty kestäväksi. Puhelimesta ei ole kuitenkaan pyritty tekemään liian järeää tai massiivista, vaan kestävyys on haluttu toteuttaa normaalin puhelimen mittoihin. Puhelimesta on ainoastaan yksi väriversio, joka on musta Carbon Black.

ThinkPhonen kehys on valmistettu alumiinista, joka on viimeistelty mattapintaiseksi. Puhelimen takaosassa on aramidikuitu, eli kevlar-pinta. Aramidikuitu on erittäin kevyttä, mutta samalla kestävää materiaalia. Sen pitäisi kestää paljon iskuja sekä kulutusta. Motorola mainostaa aramidikuidun olevan jopa vahvempaa kuin teräs. Puhelimen takapinta tuntuu kädessä mukavan pehmeältä, mutta silti laadukkaalta. Pinta kerää selvästi sormenjälkiä ja rasvajälkiä, joita ei ole kaikista helpointa saada pois. Testijakson aikana takapintaan ei tullut kuitenkaan kulumisen jälkiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etuosassa on käytössä Gorilla Glass Victus -lasipinta, joka on yksi tämän hetken kestävimmistä lasimateriaaleista. Testijakson aikana ThinkPhonen näyttölasiin ei saatu aikaiseksi merkittäviä naarmuja, vaan lasi kesti peruskäyttöä hyvin ilman minkäänlaisia suojakalvoja.

Kestävien materiaalien ohella puhelin on myös testattu kestämään. Motorola on kertonut ThinkPhonen tarjoavan MIL-STD-810H-sertifikaatin mukaisen kestävyyden. Puhelimen pitäisi esimerkiksi kestää iskuja, ääriolosuhteita sekä pudotuksia jopa 1,25 metrin korkeudesta asti. ThinkPhone on myös IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä, joka vielä kruunaa kokonaisuuden.

IP68-luokituksen ansiosta ThinPhone on yksi harvoista Motorolan puhelimista, joka tarjoaa kattavan kestävyyden pölyä ja vettä vastaan. Käytännössä puhelin voidaan upottaa 1,5 metrin syvyyteen makeaan veteen enintään 30 minuutin ajaksi. Toki Motorolan takuu ei kata mitään nesteen aiheuttamia ongelmia, joten veteen upottamisen kanssa kannattaa olla varuillaan. IP68-luokitus tuo lisäturvaa, eikä vettä tarvitse ainakaan pelätä.

Käsituntumaltaan ThinkPhone on yllättävän miellyttävä. Puhelimessa ei ole ylimääräisiä saumakohtia tai mitään laadullisia heikkouksia. Kulmikkuus on vahvasti läsnä, mutta takapinnan minimaalinen pyöristys antaa pientä ”pehmeyttä”. Mitoiltaan laite on 158,76 x 74,38 x 8,26 millimetriä, joten kyseessä ei ole liian kookas laite. Painoa on myös 189 grammaa, joten painoakaan ei ole liikaa.

ThinkPhone on erittäin jämäkkä laite, joka on osittain laadukkaiden materiaalien ansiota. Puhelin ei nimittäin pääse antamaan periksi tai päästele mitään natinoita sitä käsien välissä kevyesti väännellessä. Henkilökohtaisesti tykkään puhelimen rakenteellisesta toteutuksesta, eikä ThinkPhone tarvitse mitään erillistä suojakuorta. Toki esimerkiksi suojakalvo näyttöön voi olla hyvä idea, jos haluaa välttää näytön naarmuuntumisen.

Motorola ei ole lähtenyt hulluttelemaan laitteen etuosan kanssa, vaan ratkaisu on melko perinteinen. Etuosassa on tasainen näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 89 prosenttia. Näytön kehykset eivät ole kapeimmasta päästä, mutta ei kuitenkaan liian suuretkaan. Näytön yläreunassa on etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet on sijoitettu näyttölasin yläpuolelle. ThinkPhonessa myös sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alareunaan.

ThinkPhonen takaosassa on Motorolalle varsin tyypillinen laatikkomainen kamera-alue, joka ulkonee hieman muusta rungosta. Kamera-alueessa on pyöristetyt reunat ja siinä on kolmen kameran ohella, LED-salamavalo sekä teksti ”50MP 2.0 um OIS”. Takaosan pinnassa on kevlar-tyylinen kuviointi. Takaosassa on esillä myös ”ThinkPhone by Motorola” -logo.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettuna virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Painikkeissa todettiin olevan hyvä tuntuma sekä vaste. Vasempaan kylkeen on tuotu ylimääräinen Red Key -painike, joka on punainen ja siinä on karhea pinta. Yläreunassa on yksi mikrofoni sekä Dolby Atmos -logo. Alareunasta löytyy kaiutin, mikrofoni, USB-C-liitin sekä SIM-korttitelakka. ThinkPhone tukee korkeintaan kahta nano-SIM-korttia, mutta paikkaa muistikortille ei ole.

Näyttö

ThinkPhone on varusteltu tuttuun Motorolan tyyliin huipputason näytöllä. Kyseessä on käytännössä sama näyttöpaneeli, joka nähtiin ylemmän keskihintaluokan Motorola Edge 30 -puhelimessa. Kyseessä on 6,5 tuuman näyttö, joka perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on tuttu Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, joka tekee 405 pikseliä tuumaa kohden. Motorola hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, ja lisäksi siinä on erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle.

Näyttö on kauttaaltaan tasainen, eikä Motorola ole lähtenyt kaartamaan reunoja. Näytön yläreunaan on tehty myös reikä etukameraa varten. 1000 euron hintaluokassa näyttö ei ole parasta, mitä markkinoilta voi saada, mutta on mielestäni riittävä täyttämään kohderyhmän vaatimukset.

AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit erinomaisesti ja muun muassa musta on oikeasti mustaa. Toinen selvä vahvuus on korkea 144 hertsin virkistystaajuus, jota ei monestakaan älypuhelimesta vielä löydy. Korkea virkistystaajuus tekee käyttökokemuksesta sulavan, sillä parhaimmillaan näyttö päivittää itsensä 144 kertaa sekunnissa normaalimman 60 kerran sijasta.

Puhelimen asetuksista virkistystaajuutta voidaan vaihtaa useammasta vaihtoehdosta, jotka ovat Auto, 60 Hz, 120 Hz ja 144 Hz. Ainoastaan auto on adaptiivinen, eli näytön virkistystaajuutta voidaan vaihtaa tekoälyn avustuksella sisällön mukaan joko 60, 90 tai 120 hertsin välillä. Jos tilaksi valitaan 60, 120 tai 144 hertsiä, niin silloin näyttö on pakotettuna vain kyseiseen virkistystaajuuteen.

Full HD+ -tarkkuus on näytössä riittävä ja ainakin itse koin tarkkuuden olevan tarpeeksi hyvä lähes joka tilanteessa. Näytön kirkkaus tuntui testijakson aikana riittävältä, ja Motorola mainitseekin sen yltävän parhaimmillaan 1200 nitiin. Kirkkaus ei ole markkinoiden kärkeä, mutta ainakaan itse en havainnut merkittäviä ongelmia esimerkiksi auringonvalossa käytettäessä.

ThinkPhonen näytössä on myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan kirjoitushetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään kuitenkin nauttimaan muun muassa YouTubessa.

Puhelimen näyttö on yksi vahvuuksista, vaikka kauttaaltaan kyseessä ei olekaan mikään paras paneeli. Yrityskäyttäjille näyttö riittää mainiosti, ja Motorola on tehnyt luonnollisia kompromisseja. ThinkPhonen näytössä itse pidin hyvistä väreistä, riittävästä tarkkuudesta sekä erittäin sulavasta kokemuksesta.

Tekniikka ja suorituskyky

Suorituskyvyn osalta ThinkPhone on kategoriassaan vakuuttava, sillä kyse on huippupuhelimesta. Usein kestävät puhelimet ovat olleet varusteltuna todella heikoilla järjestelmäpiireillä. Motorola luottaa samaan tekniseen toteutukseen kuin viime vuoden Edge 30 Ultrassa, eli ThinkPhonen sisuksissa hyrrää Qualcommin kehittämä Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri.

Snapdragon 8+ Gen 1 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla, joka erottaa sen aikaisemmasta versiosta, joka perustui Samsungin prosessiin. Tämän ansiosta Qualcomm pystyy lupaamaan parempaa energiatehokkuutta ja päivitetyt ytimien kellotaajuudet nostavat myös suorituskykyä. Qualcommin mukaan edeltäjään verrattaessa suorituskykyä on 10 prosenttia enemmän ja grafiikkasuorituskyky on myös kasvanut 10 prosentilla. Lisäksi energiatehokkuutta on parannettu 30 prosentilla.

Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,75 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 2,0 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii edelleen tuttu Adreno 730.

ThinkPhone on saatavilla Suomessa yhdessä muistiversiossa, joka pitää sisällään 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää huippupuhelimille tuttuun tyyliin LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei puhelimesta löydy, joten käyttäjien on tyydyttävä puhelimen omaan tallennustilaan tai erillisiin pilvitallennustiloihin.

Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky ei ole enää mikään yllätys, sillä sama piiri on nähty lukuisissa puhelimissa. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa tulokseksi saatiin erinomaisia lukuja. Suorituskyky vastaa muita samaan piiriin perustuvia puhelimia, mutta samalla ThinkPhone ylittää mukavasti vanhempaan Snapdragon 8 Gen 1 -piiriin perustuvat puhelimet. Alapuolelle olevasta taulukosta voi verrata ThinkPhonen saamia pisteytyksiä samaan piiriin perustuvan Edge 30 Ultran vastaaviin pisteisiin sekä vanhempaan Snapdragon 8 Gen 1 -versioon perustuvan Edge 30 Pron pisteisiin.

Testitulokset
ThinkPhone by Motorola (SD8+G1) Motorola Edge 30 Ultra (SD8+G1) Motorola Edge 30 Pro (SD8G1)
AnTuTu: 1 073 119 pistettä 1 078 287 pistettä 942 249 pistettä
Geekbench 5 (single): 1330 pistettä 1329 pistettä 1188 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4320 pistettä 4201 pistettä 3393 pistettä
PCMark 2.0: 17 481 pistettä 17 111 pistettä 15 485 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 2836 pistettä EI TULOKSIA* EI TULOKSIA*
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestit ovat ainoastaan suuntaa antava viite laitteiden suorituskyvystä, eikä ne kerro todellista kokemusta normaalissa käytössä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri tarjoaa kuitenkin jo oletusarvoisesti niin hyvän suorituskyvyn, että sujuvan kokemuksen tarjoaminen on itsestään selvää. ThinkPhonen suorituskyky oli testijakson aikana erinomainen, eikä vastaan tullut mitään ongelmia, jotka olisivat liittyneet suorituskykyyn.

ThinkPhonelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

ThinkPhonelle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla ThinkPhonella saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 1 062 225 pistettä, ja toisen testauskerran jälkeen pisteet vielä nousivat 1 073 119 pisteeseen. Vasta tämän jälkeen suorituskyky lähti laskusuuntaan ja huonoin tulos saatiin aikaiseksi viidennellä testauskerralla. Lopputulos oli 1 020 919 pistettä.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi ainoastaan 52 200 pistettä, joka vastaa noin -4,86 prosenttia. Kyseessä on hyvä tulos Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirille ja varsinkin Motorolan laitteelle. Keskimäärin suorituskyvystä usein katoaa noin 10 prosenttia, joten ThinkPhonen kohdalla on saatu jäähdytys toimimaan erinomaisesti.

Stressitestin aikana ThinkPhonen havaittiin hieman lämpenevän, joka oli kuitenkin luonnollisella tasolla. Mitään ylikuumenemista ei ollut havaittavissa ja lämpöä oli enemmän laitteen alumiinikehyksessä. Motorola ei kovinkaan paljoa ole kertonut laitteen jäähdytyksestä, mutta nähtävästi kevlar-takakuori päästää lämmön helpommin pois laitteen rakenteesta kuin esimerkiksi lasi.

Yhteyksien osalta ThinkPhonessa ei havaittu mitään merkittäviä ongelmia. 5G-yhteydet toimivat ainakin Elisan verkoissa hyvin, ja nopeudet olivat odotetulla tasolla. Pienenä puutteena puhelimessa voidaan pitää eSIM-kortin poissaoloa, jonka voisi odottaa löytyvän tässä hintapisteessä. Puhelimeen on saatu  Wi-Fi 6- ja NFC-yhteydet.

Värinäpalaute ei ole ThinkPhonessa mikään huono, mutta ei myöskään parhaimmasta päästä. Palaute on melko jämäkkä, joka on melko keskitasoa. Teknisesti Motorola on saanut laitteesta kuitenkin miellyttävän vakuuttavan.

Muuta tekniikasta

Motorola hyödyntää uutuuspuhelimessa näytönalaista sormenjälkilukijaa. Kyseessä on optinen lukija, joka on asetettu yllättävän alas näytön reunaan. Henkilökohtaisesti suosisin enemmän hieman korkeammalle asetettuja sormenjälkilukijoita, sillä nykyisessä sijainnissa siihen joutuu toisinaan jopa hieman kurottamaan.

Sormenjälkilukija tuntui kuitenkin testijakson aikana toimivan ongelmitta. Lukitus aukesi nopeasti, vaikka mistään nopeimmasta toteutuksesta ei olekaan kyse. Sormenjälkilukija tunnisti sormen myös lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa hieman ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa puhelimessa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Äänentoistosta ThinkPhonessa on vastaamassa stereokaiuttimet, jotka ovat todennäköisesti samanlaiset kuin muutamissa muissakin Motorolan puhelimissa. Puhelimen pääkaiuttimena käytetään alareunassa olevaa kaiutinta, mutta toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta.

Stereoäänentoisto puhelimessa on hyvä ja se takaa mukavan äänikokemuksen. Mistään parhaimmasta älypuhelimissa nähdystä äänentoistosta ei ole kyse, mutta vahvaa keskitasoa kyllä. Itselle kaiuttimien laatu riitti mainiosti puhepainotteiseen ääneen, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet. Puhelimen kaiuttimista tuntui lähtevän myös mukavan paljon ääntä.

Motorola ei tarjoile ThinkPhonessa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Toki langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää USB-C-liittimeen erillisen adapterin avulla. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.3 -yhteyden ja tuettuna on monet Qualcommin laadukkaat äänitekniikat. Testijakson aikana Bluetoothin yli lähetetyn äänen kanssa ei havaittu ongelmia.

ThinkPhonen yksi erikoisuus on niin sanottu Red Key -painike, joka tuo mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia. Painike on yksinkertaisuudessaan pikavalinta. Tuplanapautuksella saadaan avattua Motorolan Ready For -ratkaisu. Yhdellä painalluksella voidaan suorittaa monenlaisia muita toimintoja, sillä käyttäjät voivat itse päättää mitä painikkeesta tapahtuu. Yhdellä painalluksella voi esimerkiksi toistaa musiikkia, tallentaa ääntä tai näyttöä sekä käynnistää ihan mikä tahansa laitteeseen asennetuista sovelluksista.

Red Key -painikkeen toiminnot voidaan aktivoida myös pois käytöstä. Motorola on myös toteuttanut asetuksen, jolla painikkeen toiminnot voidaan ottaa pois käytöstä puhelinta vaakatasossa käytettäessä. Kokonaisuudessaan painike on melko monipuolinen ja se tarjoaa käyttäjälle mukavasti kustomointimahdollisuuksia. Red Key sijaitsee puhelimen vasemmassa reunassa.

Akunkesto

ThinkPhone pitää sisällään melko perinteisen 5000 milliampeeritunnin akun, jonka todettiin testijakson aikana tarjoilevan hyvin käyttöajan. Itselle akku riitti mainiosti yhdeksi päiväksi, eikä akunkesto osoittautunut ainakaan ongelmaksi. Toki kohderyhmän huomioon ottaen Motorola tarjoaa yllätyksettömän kokoisen akun, sillä monissa erityisesti kestävissä puhelimissa nähdään suurempia akkuja.

Iltaisin akunvaraus oli laskenut monesti 30-40 prosentin tienoille aktiivisen päivän jälkeen, mutta toisinaan päästiin jopa alle 20 prosenttiin. Hyvä asia oli kuitenkin se, että akku ei koskaan loppunut kesken päivän. Kevyemmällä käytöllä akun saa varmasti kestämään kahden päivän ajan, mutta itsellä se ei normaalisti onnistu.

Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti 144 hertsin virkistystaajuus.

Motorola tarjoaa ThinkPhonelle myös yllättävän monipuolisesti latausmahdollisuuksia. Puhelin tukee 68 watin tehoista pikalatausta sekä mukana on myös tuki langattomalle lataukselle. Motorolan latausratkaisussa mahtavaa on se, että laturi tulee laitteen mukana ja samalla myös tuettuna on yleiset latausstandardit.

Motorola hyödyntää latausratkaisussaan pohjana USB Power Delivery -standardia. Tämän ansiosta mukana tulevalla laturilla voidaan ladata muita standardia tukevia laitteita, kuten tietokoneita. Lisäksi ThinkPhonea voidaan ladata tehokkaasti myös kolmannen osapuolen latureilla, joissa on PD-tuki. Toteutimme ThinkPhonelle tutun lataustestin 68 watin langallisella laturilla, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella.

ThinkPhonen akun latausnopeus 68 watin langallisella latauksella.

ThinkPhonen suuri 5000 milliampeeritunnin akku vaatii latautuakseen 55 minuuttia, eli Motorola on päässyt niukasti alle tunnin latausaikaan. Kyseessä on kuitenkin hyvä nopeus, vaikkakaan ei markkinoiden parhaimmista. Itselleni lataus on kuitenkin riittävän nopea ja varmasti myös monille muillekin.

15 minuutissa akkua on saatu jopa 46 prosenttia ja 30 minuutissa sitä on jo 77 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan vain 39 minuutissa. Yleisesti akun lataus oli mukavan tasaista aina 85 prosenttiin asti, minkä jälkeen nopeus alkoi hieman hidastumaan. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia ladattiin vain 2,5 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 16 minuuttia.

Motorola ei ole tällä kertaa tyytynyt ainoastaan langalliseen lataukseen, sillä ThinkPhone tarjoilee tuen myös langattomalle lataukselle. Puhelimessa on 15 watin tehoinen langaton lataus, joka on varsin perustasoa. Langaton lataus on mukava lisä ja se helpotti ainakin itselläni puhelimen lataamista työpäivän aikana. Puhelin oli helppo laittaa langattomalle laturille, ja se latasi itsensä huomaamattomasti täyteen muutamassa tunnissa.

Vaikka puhelimessa on langaton lataus, niin valitettavasti Motorola ei ole saanut mukaan käänteistä langatonta latausta.

Pakkastesti

Testijakson aikana ThinkPhone laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla ThinkPhone laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi ongelmitta. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi hyvin. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä. Myöskään latausta Motorola ei ollut tällä kertaa estänyt.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla ThinkPhonen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 5 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 95 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä odotetulla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Motorola on suunnitellut ThinkPhonen myös kestämään pakkasta. Pakkanen ei vaikuttanut radikaalisti akunkestoon, vaan kuluminen oli melko pientä. Lisäksi laitteen käyttöä ei oltu rajoitettu millään tavalla, vaan laite toimi pakkasessa tutulla tavalla. ThinkPhone-puhelimen pitäisi siis toimia Suomen kylminäkin pakkaspäivinä ongelmitta.

Kamerat

Kamerat eivät ole tämän kategorian puhelimessa mikään kaikista tärkein osa-alue, ja se näkyy myös ThinkPhonessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita laitteessa olevan surkeat kamerat, mutta ne eivät ole aivan hintaluokkansa tasolla, kun verrataan normaalimpiin huippupuhelimiin. Takaosan kamerakokonaisuus on identtinen verrattuna 600 euron hintaisen Motorola Edge 30 Fusioniin.

Pääkamerana toimii 50 megapikselin OmniVisionin kehittämä sensori, joka on kooltaan 1/1.55 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssi tarjoaa f/1.8-aukon sekä tuettuna on vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkamerasta on saatu lisäksi optisesti vakautettu.

Toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Hynixin kehittämään 1.12 mikronin pikselikoolla varusteltuun sensoriin. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla pystytään taltioimaan peräti 120 asteen kuvankentällä varusteltuja kuvia. Ultralaajakulmakamerassa on myös tuki automaattitarkennukselle, joten sitä voidaan käyttää esimerkiksi makrokuvaamiseen.

Kolmas kameroista on 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera, jota käytetään syvyystietojen tallentamiseen. ThinkPhone tarjoaa etuosassa 32 megapikselin tasoisen selfiekameran, joka perustuu OmniVisionin kehittämään sensoriin. Sensori on kooltaan 1/3.14 tuumaa ja siinä on 0.7 mikronin pikselikoko sekä f/2.5-aukolla varusteltu linssi. Etukamerassa on kiinteä tarkennus.

ThinkPhonen kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 50 megapikseliä (OmniVision OV50A, f/1.8, 1/1,55”, 1,0 µm, PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (Hynix HI336, f/2.2, 1,12 µm, AF, 120 asteen näkökenttä)
  • Syvyyskamera: 2 megapikseliä (GalaxyCore GC02M1B, f/2.4)
 • Etukamera: 32 megapikseliä (OmniVision OV32B40, f/2.5, 1/3,14”, 0,7 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

50 megapikselin pääkamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin kuvia. Puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Pääkamera suoriutuu hyvin ja pitkälti samalla tavalla kuin monissa muissakin Motorolan puhelimissa. Erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan tarkkoja sekä yksityiskohtaisia. Kuvissa on luonnolliset värit, eikä mikään väri korostu liian paljoa. Kuvissa on myös laaja dynaaminen alue, mutta toisinaan kuvissa havaittiin lähempää tarkasteltaessa erikoista öljymaalausta muistuttavaa Motorolalle tyypillistä jälkikäsittelyä

ThinkPhonen kohdalla pääkameran voidaan todeta tuottavan erittäin hyvää jälkeä lähikuvia otettaessa. Kuvissa on paljon yksityiskohtia ja kokonaisuus on kunnossa. Heikoiten kamera suoriutuu maisemakuvauksesta, sillä kuvista tulee pehmeitä ja pienet yksityiskohdat eivät ole yhtä selviä.

Heikossa valaistuksessa pääkameralla saadaan aikaiseksi odotettua jälkeä, mutta kyse ei ole mistään parhaimmasta kamerasta. Motorola on saanut parannettua kuvien laatua hämärissä sisätiloissa otettaessa, mutta tietyssä hämäryydessä kuvien epätarkkuus lisääntyy selvästi. Hämäräkuvaamista on avustamassa erillinen yötila, jota kamerasovellus osaa automaattisesti käyttää tietyissä valaistusolosuhteissa. Yötilalla kuviin saadaan hieman enemmän valoa ja kokonaisuus on parempi.

Alapuolella on pääkameralla otettuja kuvia.

13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera on lähtökohtaisesti hyvällä tasolla, vaikka mitään markkinoiden kärkilaatua ei kannatakaan odottaa. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa hyvää jälkeä, sillä mukaan saadaan mukavasti yksityiskohtia ja värit taltioituvat yksityiskohtaisesti. Kuvissa on myös hyvä dynaaminen alue, mutta ei aivan pääkameran tasolla. Kuvien pehmeys on suurempi reunoja kohden mentäessä, mutta terävyys on hyvä keskiosasta.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakuvat ovat pehmeitä, joten kameraa kannattaa käyttää vain hyvässä valossa. Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, jota käytetään melko aggressiivisesti valon vähentyessä. ThinkPhone tukee ultralaajakulmakameralla myös erillistä yökuvaustilaa. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ajaa asiansa, mutta parempaakin voisi odottaa.

Motorola on saanut ultralaajakulmakameraan myös automaattitarkennuksen, joka helpottaa hieman tarkkuuden kanssa. Tarkennuksen ansiosta ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen. Makrokuvia voidaan ottaa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Toteutus on selvästi parempi näin ultralaajakulmakameran avulla kuin erillisellä epätarkalla makrokameralla.

Alapuolella on ultralaajakulmakameralla otettuja normaaleja kuvia, joiden alapuolella on vielä sen avulla otettuja makrokuvia.

Kaikista turhin kamera ThinkPhonessa on 2 megapikselin syvyyskamera. Itse en ole koskaan ymmärtänyt syvyyskameroiden oikeaa tarkoitusta, sillä sama saadaan toteutettu ohjelmistollisesti. Lisäksi kun katsotaan vielä ThinkPhonen kohdeyleisöä, niin kyseessä on varmasti erittäin turha lisä laitteen takaosassa.

Kameraa hyödynnetään muotokuvatilassa, jolloin se mahdollistaa laajemman syvyysterävyyden keräämisen pääkameran rinnalla. Testasimme kuitenkin syvyyskameraa nopeasti testijakson aikana. ThinkPhone pystyy tunnistamaan hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat ja luomaan sumennuksen kohteen taakse. Alapuolella on yksi testikuva.

Videokuvauksen osalta ThinkPhone tarjoaa huipputason ratkaisuja. Pääkameralla voidaan kuvata korkeintaan 8K 30 fps -videokuvaa, mutta itse en suuremmin koe sitä tarpeelliseksi ominaisuudeksi. 4K 30- ja 60 fps -tarkkuudet ovat edelleen selvästi parempia ja niiden käyttäminen on loogisempaa. Mielestäni pääkameralla saadaan aikaiseksi hyvää jälkeä niin tarkkuuden kuin yksityiskohtien osalta. Pääkameran optinen kuvanvakautus myös pitää yhdessä elektronisen vakautuksen kanssa videot vakaana. Ultralaajakulmakameraa voi käyttää korkeintaan 4K 30 fps -tilassa. Full HD 30 fps -laadulla kuvattaessa voidaan myös vaihdella kameroiden välillä, mikä ei ole itsestäänselvyys monissakaan puhelimissa.

32 megapikselin etukameralla saadaan aikaiseksi hyvää jälkeä. Normaaleissa kuvaustilanteissa kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat miellyttävät. Pienenä puutteena voidaan pitää automaattitarkennusta, josta on nyt karsittu. Etukamera tukee ThinkPhonessa 4K 30 fps -videokuvausta, joka on mukava lisä.

Puhelimessa hyödynnetään Motorolan tuttua kamerasovellusta. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset salamalle, ajastukselle, kuvasuhteelle, HDR-kuvaukselle sekä painike asetusvalikkoon. Laajemmat pika-asetukset saadaan käyttöön myös pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. ThinkPhonen kohdalla kuvaustilat ovat hidas liike, video, valokuva, muotokuva, pro sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makrotilalle sekä ultralaajakulma- ja pääkameroille. Lisäksi tämän rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulmakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

ThinkPhonen tarjoama kamerakokemus oli ainakin ohjelmiston osalta miellyttävä. Eri kuvaustilojen ja kameroiden välillä liikkuminen oli vikkelää, eikä mitään merkittäviä hidasteluja tullut vastaan. Puhelin ottaa myös kuvan mukavan nopeasti, eikä siinä ollut suurta viivettä.

Käyttöjärjestelmä

Motorola on tarjonnut älypuhelimissaan pitkään puhtaan Android-kokemuksen, eikä nyt ThinkPhone eroa tästä suuntauksesta. Puhelimeen on saatu myös Googlen tuorein Android 13 -versio, jonka päällä on pieniä muutoksia mukanaan tuova Motorola My UX -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimeen saatiin useita päivityksiä, joista tuorein piti sisällään Googlen maaliskuussa 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Motorola ei ole ollut aikaisemmin tunnettu kovinkaan erikoisista päivityslupauksistaan, mutta muutosta parempaan suuntaan on saatu viimeisen vuoden aikana. ThinkPhonelle luvataan 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle voidaan siis odottaa jatkossa Android 14-, Android 15- ja Android 16 -versioita sekä tietoturvakorjauksia aina tammikuuhun 2027 asti.

ThinkPhone eroaa tietoturvapäivityksien nopeuden osalta muista yhtiön puhelimista. Motorola on luvannut puhelimen saavan joka kuukausi julkaistavia tietoturvapäivityksiä kolmen vuoden ajan, ja viimeinen vuosi niitä jaetaan noin kolmen kuukauden välein. Aikaisemmin Motorola on luvannut puhelimilleen tietoturvapäivityksiä noin kolmen kuukauden välein, joten ThinkPhone saa tuoreimmat korjaukset lähes heti.

Päivitysnopeuden todettiin olevan testijakson aikana hyvä. Puhelin sai helmikuussa nopealla tahdilla korjaukset ja myös maaliskuun tietoturvapäivitys oli saatavilla pian Googlen sen julkaistua. Koska kyseessä on huippupuhelin, niin 3 + 4 vuoden päivityslupaus on hyvällä tasolla. Motorola päihittää nyt muutamat kilpailijansa, mutta samalla jää esimerkiksi Samsungin vielä vuoden pidemmän päivityslupauksen jälkeen. Motorola on kuitenkin menossa oikeaan suuntaan ja päivityslupaus on nyt jo todella hyvällä tasolla.

Android 13 on itsessään luonnollinen päivitys Android 12 -versioon. Google on tuonut mukaan muutamia uutuusominaisuuksia sekä lähtenyt parantamaan Material You -muotokieltä. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Motorolan oma My UX -käyttöliittymä tarjoaa pitkälti Googlen suunnitteleman ohjelmistokokemuksen. Motorola on lähtenyt uudistamaan hieman asetusvalikon asettelua sekä tuonut mukaan monipuolisemmat kustomointitoiminnot. Itse tykkään lähestymistavasta, sillä puhdasta Androidia on aina miellyttävää käyttää.

Motorola on toteuttanut Android 13 -versioon muutamia omia personointiominaisuuksia. Käyttäjät voivat helposti yhdestä valikosta vaihtaa puhelimen taustakuvaa, teemaa, fonttia sekä värejä. Lisäksi Motorola mahdollistaa kuvakkeiden muodon vaihtamisen. Motorolan puhtaassa lähestymistavassa myös Googlen kehittämä Material You -muotokieli pääsee tulemaan hyvin esille. Mukana on myös tuki dynaamiselle väriteemalle, joka saadaan toteutettua taustakuvan värimaailmasta.

Mukana on myös tuttu Moto-sovellus, joka on saanut pienen ulkoasumuutoksen. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Play-tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovelluksesta pääsee myös kätevästi käsiksi laitteen mukauttamistoimintoihin. Moto-sovellus kokoaa siis yhteen paikkaan kaikki Motorolan lisätoiminnot, jotka vievät Android-kokemusta parempaan suuntaan.

Android 13 -versiossa ja erityisesti ThinkPhonen kohdalla täysin uutena ominaisuutena on Moto-suojaus. Motorola on luonut lisätoimintoja, joilla pystyy lisäämään puhelimen tietoturvaa. Esimerkiksi mukana on nyt erillinen suojattu kansio, jonne voi piilottaa arkaluonteisia tiedostoja sekä sovelluksia.

Verkon suojaus -toiminto tarkistaa saatavilla olevien verkkojen suojauksen ja kertoo kuinka hyvä suojaustaso verkoissa on. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös PIN-sekoitus. Sen avulla PIN-ruudukon numerot sekoitetaan aina, kun pyydetään avaamaan laitteen lukitus. Moto Suojaus -sovelluksen kautta päästään myös yksityisyyden koontinäyttöön, tietoturva- ja turvallisuusnäkymään, käyttöoikeuksien hallintaan sekä yksityisyyden hallintaan.

Yrityskäyttöä ajatellen Motorola on tehnyt myös muutamia muita optimointeja. Koska puhelin on tarkoitettu erityisesti yrityskäyttöön, niin mukana on myös tuki ”Zero Touch” -laitehallinta- ja käyttöönottoratkaisulle. Yritykset voivat siis hallita laitteita Moto OEMConfig- ja Moto Device Manager -toteutuksien avulla, joka helpottaa esimerkiksi käyttöönottoa sekä yrityskäyttöön optimointia.

Motorola on tarjonnut jo muutaman vuoden ajan useimmissa puhelimissaan Reader For -ratkaisun. ThinkPhonen kohdalla käytetään nimitystä ”Think 2 Think”, sillä mukana on myös lisätoimintoja. Pelkiltään kyseessä on toiminto, jolla puhelimesta voi tehdä aina matkassa mukana olevan tietokoneen. Ready For toimii langallisesti ja tarvittaessa myös langattomasti. Suurempaan näyttöön yhdistettynä saadaan auki työpöytänäkymä.

Ready For -alustan työpöytänäkymä muistuttaa suuremmalla näytöllä Windowsia ja siinä voidaan avata ihan mikä tahansa puhelimen sovelluksista tai selata nettiä selvästi suurempana. Puhelimeen voidaan yhdistää myös Bluetooth-yhteydellä varustellut hiiri ja näppäimistö, jolloin saadaan aikaiseksi todellinen työpöytäkokemus. Jos kuitenkaan ei niitä löydy, niin myös puhelimen näyttöä voidaan käyttää kosketusalustana.

Think 2 Think parantaa Motorolan mukaan liitettävyyttä ThinkPhonen ja ThinkPadin välillä. Ready For PC -ratkaisun avulla voi avata tutun Ready For -näkymän uudessa ikkunassa Windows 10- tai 11 -laitteilla. Tämän avulla saa puhelimen näyttö näkymään tietokoneelle, joka mahdollistaa Android-sovelluksien käyttämisen samaan aikaan. Lisäksi tietokoneelle ladattavan sovelluksen ansiosta myös puhelimeen tulevat ilmoitukset saadaan reaaliaikaisesti näkymään Windowsin toimintokeskukseen. Tämä mahdollistaa puheluihin ja viesteihin vastaamisen suoraan tietokoneelta.

Motorola on myös miettinyt tarkemmin tietokoneen ja puhelimen yhteystoiminnan hyötyjä. Ready Forin ansiosta voidaan siirrellä tiedostoja ThinkPhonen ja tietokoneen välillä yksinkertaisesti vetämällä ja pudottamalla. Lisäksi yksi kätevä ominaisuus on hyödyntää puhelimen kameroita videopuhelussa.

ThinkPhone on siis ohjelmiston osalta erittäin monipuolinen ja miellyttävä käyttää. Testijakson aikana itse en havainnut mitään ongelmia puhelimen peruskäytön kanssa, vaan Android 13 oli saatu optimoitua erinomaisesti. Motorolan tarjoamat lisätoiminnot tuovat selvää lisäarvoa jokaiselle käyttäjälle, mutta erityisesti yrityskäyttäjille. Ready For -alustalle ei itselle ole suurta käyttöä, mutta varmasti joillekin se on todella hyödyllinen toiminnallisuus.

Yhteenveto

Motorola on laittanut käsityksen yrityspuhelimesta uudelle tasolle, sillä ThinkPhone on jotain mitä yhtiöltä ei ole aikaisemmin totuttu näkemään. Motorola ja Lenovo ovat yhteistyössä saaneet rakennettua mielenkiintoisen kokonaisuuden ihan peruskuluttajallekin, mutta erityisesti yrityksille.

Testijakson aikana itse tykkäsin paljon puhelimen laadukkaasta rakenteesta, joka on IP68-luokitellusti vedenkestävä sekä rakenne on testattu kestämään pudotuksia. Teknisesti laitteen vahvuuksia ovat 144 hertsin OLED-näyttöpaneeli sekä tehokas Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri. ThinkPhone vakuuttaa myös akunkestollaan, monipuolisilla latausratkaisuilla sekä monilla yrityksille optimoiduilla lisätoiminnoilla. Ohjelmiston osalta Motorola on ottanut myös askelia parempaan suuntaan ja nyt tarjolla on esimerkiksi nopeat tietoturvapäivitykset.

Motorola on mielestäni jättänyt ThinkPhonen kameran hieman liian pienelle huomiolle verrattuna hintapisteeseen. Toki kamerat ajavat asiansa, mutta esimerkiksi telekamera puuttuu ja mukaan on laitettu turha 2 megapikselin kamera. Teknisessä puolessa melko suuri puute on eSIMin pois jättäminen. Huomionarvoisia seikkoja ovat myös kuulokeliittimen sekä muistikorttipaikan puutteet.

Hinnan osalta ThinkPhone saattaa karsia peruskuluttajista, sillä 999 euroa on melko paljon. Toki rahalla saa myös paljon, jos arvostaa kestävyyttä ja toimia ratkaisuja. Itse haluaisin nähdä ThinkPhonen suunnannäyttäjänä myös Motorolan muille puhelimille, sillä vastaavat ominaisuudet ja ohjelmistokokemuksen päivityksineen voisi tuoda helposti parempiin Edge-malliston puhelimiin.

ThinkPhone by Motorola on tullut Suomessa myyntiin tammikuussa 2023. Hintaa puhelimella on 999 euroa ja kyseessä on 8 + 256 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla yhdessä väriversiossa, joka on musta Carbon Black.

Lenovo ThinkPhone by Motorola

8

ThinkPhone tuo mukanaan paljon lisäarvoa yrityksille, mutta laite toimii myös peruskuluttajien käytössä.

Hyvää
 • Laadukas rakenne pudotuksen- ja vedenkestävyydellä
 • Erinomainen OLED-näyttöpaneeli 144 hertsin virkistystaajuudella
 • Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoaa edelleen hyvän suorituskyvyn
 • Hyvä akunkesto ja monipuoliset latausratkaisut
 • Stereokaiuttimet, näytönalainen sormenjälkilukija ja NFC
 • Yrityksille mukavia lisätoimintoja
 • Puhdas Android 13 -käyttöjärjestelmä ja Motorolan lisätoiminnot
 • 3 + 4 vuoden päivityslupaus (joka kuukausi julkaistavat tietoturvapäivitykset)
Huonoa
 • Ei telekameraa
 • Turha 2 megapikselin syvyyskamera
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
 • eSIM-tuki puuttuu
 • Korkea hinta (varauksin)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut