ArvostelutMotorolaYleinen

Arvostelussa Motorola Edge+ – Odotettu huippupuhelin tarjoaa hyviä ominaisuuksia

Motorola Edge+

Pääsimme SuomiMobiilissa testaamaan Motorolan tuoreinta huippuluokan Motorola Edge+ -älypuhelinta, joka on pitkästä aikaa todellinen huippupuhelin Motorolalta. Viime vuosien aikana Motorola on luottanut vahvasti edullisemman ja keskihintaluokan älypuhelimiin, joten huippupuhelinta on myös päästy odottamaan useamman vuoden verran.

Motorola Edge+ on monella tavalla erittäin mielenkiintoinen uutuuspuhelin, sillä se tarjoaa muun muassa jo Mate30 Pro -puhelimessa nähdyn niin sanotun ”vesiputousnäytön”, joka kaartuu reunoilta lähes 90 astetta. Lisäksi Edge+ on varusteltuna huippuluokan Snapdragon 865 -järjestelmäpiirillä, 5G-yhteyksillä sekä huimalla 12 gigatavun RAM-muistilla. Kamerapuolella Motorola on pyrkinyt myös haastamaan kilpailijoitaan erityisesti 108 megapikselin pääkameralla, jollainen on nähty aikaisemmin muun muassa Xiaomi Mi 10 -puhelimessa sekä Samsung Galaxy S20 Ultrassa.

Koska puhelimessa on kilpailijoistaan tuttuja huippuluokan ominaisuuksia, niin myös Motorola Edge+ -puhelimen hinnoittelu ei ole kovin halpa. Suomessa uutuuspuhelin maksaa huimat 1099 euroa, joten Motorola on pitkän tauon jälkeen iskemässä kovaa tahtia todellisien huippupuhelimien hintaluokkaan. Jos kuitenkin Motorola Edge+ -puhelimen edullisempi versio, eli 5G-yhteyksillä varusteltu 599 euron hintainen Motorola Edge kiinnostaa, niin arvion kyseistä puhelimesta voi käydä lukemassa täältä.

Tässä arvostelussa tulemme keskittymään Motorola Edge+ -huippupuhelimen 12 + 256 gigatavun versioon Baltic Gray -värissä. Artikkelissa tutustumme puhelimen ulkoiseen toteutukseen, laatutuntumaan, näyttöön, kameroihin sekä muihin teknisiin toteutuksiin. Lisäksi tutkimme kuinka puhelin kestää pakkasta ja katsomme muun muassa kuinka nopeasti mukana toimitettava pikalaturi lataa puhelimen tyhjästä täyteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Edge+ (XT2061-3)
Mitat: 161.1 x 71.4 x 9.6 mm
Paino: 203 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat
Näyttö: 6.7 tuumaa Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / OLED / 90 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 865 (1x 2.84 GHz Kryo 585 & 3x 2.42 GHz Kryo 585 & 4x 1.8 GHz Kryo 585) + Snapdragon X55 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 650
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.0]
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.33" / 0.8 µm / PDAF / LAF / OIS) + 16 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.0 µm / AF) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 81 mm / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) +  kaksois-LED-salama
Etukamera: 25 MP etukamera (f/2.0 / 0.9 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + My UI (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Single-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 18 watin langallinen lataus / 15 watin langaton lataus / 5 watin kaksisuuntainen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.1 / stereokaiuttimet / kuulokeliitin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Baltic Gray / Smokey Sangria
Hinta: 1099 €

Myyntipakkaus

Motorola Edge+ -puhelimen myyntipakkaus.

Motorola Edge+ toimitetaan täysin identtisessä myyntipakkauksessa kuin pikkuvelimalli Motorola Edge, eikä oikeastaan mallimerkinnän lisäksi ole havaittavissa muita eroavaisuuksia. Myyntipakkaus on kokonaisuudessaan musta, mutta etuosassa on Motorolan M-logo sekä puhelimen Edge+ -mallinimi. Myyntipakkauksen kyljessä on myös Motorolan logo ja takaosasta löytyy lakitekstiä muutamalla eri kielellä. Pakkauksen yhdellä kyljellä on myös listattuna puhelimen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä turvallisuus- ja takuutietoja. Myyntipakkauksen pohjalla on 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä varustellut nappikuulokkeet, vaihdettavia silikonitulppia, laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Myyntipakkauksen kanteen Motorola on vielä asettanut yhden pahvitaskun, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan sekä muovisen suojakuoren.

Motorola Edge+ -puhelimen myyntipakkaus on ulkoisesti siis pelkistetty, mutta samalla tyylikkään tummanpuhuva. Sisällön osalta Motorola luottaa tuttuun tyyliinsä tarjota kuluttajille enemmän kuin monet kilpailijansa. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että Motorola toimittaa puhelimen mukana muun muassa laadukkaanoloiset kuulokkeet sekä suojakuoren.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola hyödyntää puhelimessa tuttuja premium-materiaaleja, eli alumiinikehystä sekä lasipintoja, jotka luovat mukavan laatuvaikutelman. Kyseessä on siis yksi tämän hetken laadukkaimmista Motorolan älypuhelimista, vaikka toki muutamia rakenteellisia heikkouksia sekä puutteitakin on havaittavissa, joihin olisi voinut kiinnittää enemmän huomiota laitetta kehitettäessä.

Kehyksessä Motorola käyttää 6000-sarjan kestävää alumiinia ja lasipintoina toimii Corning Gorilla Glass 5 -versioon pohjautuvat lasit. Pyöristetyt lasipinnat tekevät laitteesta todella mukavan kädessä pidettävän, mutta suuren kokonsa takia Motorola Edge+ ei ole aivan kaikille paras mahdollinen laite. Puhelin on kuitenkin erittäin laadukkaanoloinen, sillä Motorola Edge+ ei päästä yhtään natinoita tai anna periksi laitetta käsien välissä taivuteltaessa.

Motorola Edge+ -puhelimen lasipinnat ovat selviä sormenjälkimagneetteja, mutta luonnollisesti pinnat on päällystetty likaa hylkivällä pinnoitteella, jonka ansiosta sormenjäljet lähtevät puhelimesta vain kevyellä pyyhkäisyllä. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa jatkuvasti ilman suojakuoria, joten laitteen rakenne pääsi kulumaan normaaliin tapaan. Testijakson aikana takalasiin ei syntynyt minkäänlaisia naarmuja, mutta näyttöön ilmestyi yksi pieni naarmu. Gorilla Glass 5 -lasipinnat hoitavat hommansa siis hyvin, eikä lasit naarmuunnu ainakaan liian herkästi.

Lasipinnat sekä kiiltäväksi maalattu kehys tekevät puhelimesta kuitenkin varsin liukkaan, minkä vuoksi on suositeltavaa käyttää jonkinlaista suojakuorta puhelimessa. Lisäksi myyntipakkausta tuleva suojakuori on siitä hyvä, että se tasaa takaosaa, minkä ansiosta puhelin ei pääse kameransa varassa heilumaan pöydällä ainakaan yhtä paljoa kuin ilman suojakuorta.

Puhelimen viralliset mitat ovat 161,07 x 71,38 x 9,6 millimetriä ja painoa puhelimella on mukavat 203 grammaa. Motorola Edge+ on siis suhteellisen kookas laite, joka on kuitenkin kilpailijoihin suhteutettuna hieman korkeampi ja kapeampi. Puhelimella on myös paksuutta yllättävän paljon, minkä huomaa myös käytössä, sillä laite ei ole yhtä sulavalinjainen kuin monet muut huippupuhelimet. Paksuutta puhelimella on kameroiden kohdalla hieman muuta runkoa enemmän, mikä tekee Motorola Edge+:n käytöstä pöydällä todella haastavan, sillä puhelin pääsee keikkumaan.

Valitettavasti puhelimesta ei ole saatu täysin vedenkestävää IP68-luokituksen mukaisesti, mutta laitteen rakenne on kuitenkin ”vettä hylkivä”. Puhelimessa on siis pinnoite, joka hylkii Motorolan mukaan esimerkiksi roiskeita tai kevyttä sadetta. Motorola Edge+ -puhelinta ei ole suunniteltu upotettavaksi veteen, eikä takuu kata vedestä aiheutuneita ongelmia. IP68-luokituksen puuttuminen yli 1000 euron puhelimesta on selvä miinuspuoli, sillä yleisesti kaikkien huippupuhelimien pitäisi olla jo vedenkestäviä.

Motorola on esitellyt puhelimen ainoastaan kahdessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Baltic Gray sekä punertava Smoky Sangria. Testiin saatu versio oli Baltic Gray, joka on myös toistaiseksi ainoa Suomessa myynnissä oleva värivariantti, sillä punertavaa versiota odotetaan myyntiin myöhemmin. Baltic Gray -värissä on paksulla mustalla maalilla maalattu alumiinikehys sekä hopeahohtoinen lasipinta, joka on hieman liukuvärjätty niin, että reunoilla on tummempaa ja keskellä vaaleampaa.

Etuosasta katsottuna Motorola Edge+ -puhelimesta tulee hieman mieleen Huawei Mate30 Pro, sillä Motorola on päättänyt kaartaa näytön ja näyttölasin puhelimen reunoille asti. Selvästi aikaisempaa enemmän kaartuvat reunat tuovat puhelimelle hieman ilmettä sekä tyylikkyyttä. Etuosassa näytön vasemmassa yläkulmassa on nähtävillä pieni etukameraa varten tehty reikä ja näytön yläpuolella on puheluihin käytettävä kuuloke. Etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet Motorola on integroinut näyttöön etukameran oikealle puolelle, josta ne eivät ole paljain silmin nähtävillä. Etuosassa on myös näyttöön integroituna sormenjälkilukija.

Takaosastaan Motorola Edge+ ei pääse suuremmin yllättämään, sillä Motorola hyödyntää tuttuja toteutuksia, joita on nähty lukuisissa muissakin puhelimissa. Takaosasan vasemmassa yläkulmassa on pystysuunnassa kamera-alue, johon on sijoitettuna kolme kamerasensoria. Kameroiden rinnalla on myös kaksois-LED-salamavalo sekä laserautomaattitarkennukseen tarvittavia sensoreita. Lisäksi nähtävillä on teksti ”108MP 13-81 mm DUAL OIS”, joka viittaa kameran tekniikkaan. Motorola Edge+:n takaosan ylä- ja alareunoissa on myös nähtävillä pienet reiät mikrofoneja varten. Takaosassa nähdään myös tuttu Motorola M-logo, joka tuo puhelimeen hieman ilmettä.

Motorola Edge+ -puhelimen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettuna muun rungon tapaisesti alumiinista, ja virtapainikkeeseen on saatu myös karhea pinta. Painikkeet tuntuvat hyvältä, mutta vaste niissä voisi olla hieman jopa parempi. Lisäksi painikkeet ovat varsin kapeat ja ne sijaitsevat varsin ylhäällä laitteen rungossa, minkä vuoksi niihin joutuu hieman myös kurottamaan.

Puhelimen vasemmassa kyljessä ei ole mitään, mutta yläreunasta löytyy tuttu ja turvallinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, jota ei monestakaan tämän hetken huippupuhelimesta löydy. Motorola Edge+:n alareunaan on sijoitettu yksi kaiutin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttitelakka, johon on mahdollista asettaa vain yksi nano-SIM-kortti. Puhelin ei ole siis kaksois-SIM-laite, eikä puhelin edes tarjoa muistikorttipaikkaa.

Näyttö

Näyttö on yksi selvästi osa-alueista, joihin Motorola on päättänyt uutuuspuhelimessaan panostaa ja ainakin itse olen tyytyväinen Motorolan toteutukseen. Toteutus on niin sanottu ”vesiputousnäyttö”, jossa molemmat näytön reunat kaartuvat lähes 90 astetta, jolloin kaartuvuus on selvästi aikaisempaa suurempi. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja Motorola hyödyntää OLED-paneelia, joka takaa hyvän värintoiston ja erityisesti musta on oikeasti mustaa.

Virallisesti Motorola Edge+ -puhelimen näytön kuvasuhde on 19,5:9, mutta tarvittaessa näyttöön saadaan myös 21:9-kuvasuhde, jolloin näytön reunat eivät ole käytettävissä, vaan ne muuttuvat mustiksi ja kaartuvuus on tällöin selvästi loivempi. Motorola ei hyödynnä näytössä lippulaivapuhelimelta ehkä jopa odotettu QHD-tarkkuutta, vaan luottaa tutumpaan Full HD+ -toteutukseen, eli näytössä on 2340 x 1080 pikseliä. Full HD+ -tarkkuus takaa 385 pikseliä tuumaa kohden, joka on hyvä tarkkuus, mutta ei kuitenkaan mistään tarkimmasta päästä.

Kirkkaus näytössä on pääosin monessa tilanteessa riittävä, sillä näyttö kykenee yli 600 nitin kirkkauteen. Valitettavasti aivan kilpailijoiden huippupuhelimien kirkkaustasoihin ei yletytä, mutta peruskäytössä muun muassa sisätiloissa ei näytön luettavuuden kanssa ole ongelmia. Haasteita ilmenee vasta sitten, kun puhelinta koittaa käyttää suorassa auringonpaisteessa, jolloin luettavuus ei ole paras mahdollinen.

Näyttö kaartuu reunoilta lähes 90 astetta.

Lisäksi näyttöön on saatu 90 hertsin virkistystaajuus, mikä tekee näytön ja puhelimen käytöstä aikaisempaa sulavampaa. Motorolan puhelimissa on aikaisemmin nähty vain 60 hertsin virkistystaajuudella varusteltuja näyttöjä, joten nyt Motorola Edge+ on positiivinen poikkeus Motorolan aikaisempiin puhelimiin. Toki huippupuhelimelta voikin odottaa sulavampaa näyttöä, sillä monet kilpailijatkin ovat tuoneet puhelimiinsa 90 tai jopa 120 hertsin näyttöpaneeleja.

Värientoiston osalta Motorola Edge+ -puhelimen näyttö on todella hyvä, eikä väriasetuksiin tarvinnut testijakson aikana kajota. Puhelimen asetuksista löytyi mukavan paljon asetuksia, joilla näyttöä pystyy säätämään oman mielensä mukaiseksi, vaikka toki värien säätämistä varten oli vartin vähän asetuksia. Värejä pystyi vaihtamaan kolmen oletusarvon pohjalta, jotka ovat luonnollinen, tehostettu ja kylläinen. Näytön asetuksista on kuitenkin myös mahdollista säätää virkistystaajuutta (60 tai 90 Hz), kaartuvien reunojen ominaisuuksia sekä perusasetuksia muun muassa koko näytön, yövalon sekä tumman tilan osalta.

Testijakson aikana oli havaittavissa, että Motorola Edge+:n selvästi kaartuvien reunojen kohdalla oli havaittavissa selvää sinertävyyttä sekä varjostusta, joka on toki varsin luonnollista kaikissa kaartuvissa näytöissä. Aluksi reunojen sinertävyys pisti hieman silmään, mutta pidemmässä käytössä niitä pystyi sietämään, eikä niihin loppujen lopuksi edes kiinnittänyt paljoa huomiota. Toinen OLED-näyttöjen ongelmaksi muodostunut ongelma löytyi myös Motorola Edge+ -puhelimesta, sillä heikossa valaistuksessa muun muassa yöllä puhelinta käytettäessä näyttö muuttui vihertäväksi. Vihertävyyttä oli havaittavissa erityisesti näytön reunoilla, mutta myös ympäri näyttöä. Ongelmaa ei kuitenkaan ollut havaittavissa, jos näytön kirkkaus oli korkea.

Motorola Edge+ -puhelimen näyttö on myös luonnollisesti HDR10+ -sertifioitu, joka on varsin perusominaisuus kaikissa tämän päivän huippupuhelimissa. Tämä tarkoittaa siis, että näytöltä voidaan katsoa videoita paremmalla värintoistolla muun muassa YouTuben kautta. Puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, jonka ansiosta Motorola Edge+:lla voidaan katsoa monien suoratoistopalveluiden kautta elokuvia ja videoita tarkemmalla laadulla sekä HDR-toistolla. Esimerkiksi Netflixin kautta on mahdollista katsoa Full HD -tarkkuudella sisältöä, mutta ainakaan testilaitteella ei ollut mahdollista käyttää HDR-toistoa. On kuitenkin mahdollista, että Netflix lisää HDR-tuen myös Motorola Edge+ -puhelimelle myöhemmin.

Kokonaisuudessaan Motorola Edge+ -puhelimen näyttö on hyvä, mutta ei kuitenkaan lähelläkään markkinoiden parhaimpia näyttöjä, jotka löytyvät Samsungin ja OnePlussan puhelimista. Kirkkautta saisi näytössä olla enemmän, jonka lisäksi asetuksia muun muassa värien säätämiseen ei voi ikinä olla liikaa, mutta Motorola Edge+:ssa joudutaan tyytymään Androidin perusasetuksiin. Päivittäisen käytön aikana näyttöön ei tuskin pääse kuitenkaan suuremmin pettymään, sillä sen kautta elokuvien ja videoiden katselu on miellyttävää. 90 astetta kaartuvat reunat tuottavat kuitenkin toisinaan tuskaa haamukosketuksien muodossa, mutta erikoisemman näytön käyttämiseen kyllä tottuu, jolloin myös haamukosketukset vähenevät selvästi.

Millaisia erikoisominaisuuksia näytöstä löytyy?

Koska Motorola on tuonut uutuuspuhelimeensa harvinaisemman näyttöratkaisun, niin siitä on pyritty ottamaan myös kaikki ilo irti erikoisempien ominaisuuksien avulla, joita ei kaikista puhelimista löydy. Kaartuvien reunojen avulla Motorola on pystynyt mahdollistamaan muun muassa näytön kuvasuhteen muokkaamisen, reunojen käyttämisen ilmoitusvalona sekä toteuttanut pikavalikon, johon päästään käsiksi reunaa pyyhkäisemällä. Lisäksi Motorola on toteuttanut peleissä näytön reunan painikkeet, joilla peliä voidaan ohjata.

Mielenkiintoinen ominaisuus on varmasti kuvasuhteen muokkaaminen. Motorola Edge+ -puhelimessa on oletusarvoisesti 19,5:9-kuvasuhde, mutta erillisen ”reunaton näyttö” -asetuksen avulla pystytään poistamaan kaartuvasta reunasta suurin osa, jolloin näytön kaartuvuus on selvästi pienempi kuin oletusarvoisesti. Lisäksi samalla näyttöön saadaan aikaiseksi 21:9-kuvasuhde. Ominaisuuden avulla pystytään helposti estämään virheellisiä kosketuksia.

Ominaisuus ei toimi kaikissa sovelluksissa, mutta aika monissa sovelluksissa se toimii. Näytön reunoja ei voi poistaa käytöstä käyttöjärjestelmässä itsessään esimerkiksi aloitusnäytössä, asetuksissa tai kamerassa. Kolmannen osapuolen sovelluksissa näytön reunat voi kuitenkin poistaa, jolloin sovellukset vain skaalautuvat pääosin aina todella hyvin pienemmälle näytön alueelle. Näytön reunat voi poistaa sovelluskohtaisesti kaksoisnapauttamalla näytön reunassa olevaa painikkeen kuvaa, mutta reunat voidaan poistaa myös asetusvalikon kautta manuaalisesti.

Toinen käytännöllinen ominaisuus on reunakosketus, jolloin näytön reunassa on nähtävillä pieni virtuaalinen painike. Kaksoisnapauttamalla painiketta saatiin muutettua kuvasuhdetta, mutta painikkeen pystyy ohjelmoimaan myös toimimaan hieman eri lailla. Muun muassa pyyhkäisemällä painiketta keskustaa kohti saadaan avattua pikavalikko, jossa on sovelluksien kuvakkeita tai pika-asetuksia, joista päästään avaamaan nopeasti itse sovellus tai muuttamaan asetusta.

Näytön painikkeessa on tuki myös pyyhkäisylle ylös ja alas, jolloin pystytään avaamaan esimerkiksi viimeiseksi käytettyjen sovelluksien valikko tai ilmoitus- ja pikavalintanäkymä. Käyttäjä pystyy myös oman mielensä mukaan siirtämään painikkeen sijaintia näytön reunoilla sekä muokkaamaan painikkeen näkyvyyttä tai tyyliä. Pikavalintapainike on toimiva kokonaisuus, mutta sen saa tarvittaessa myös poistettua kokonaan käytöstä, jos siitä ei ole jokapäiväisessä käytössä suuremmin hyötyä.

Ilmoitukset näkyvät reunan valona.

Motorola on tuonut näytölle myös ”valoreunus-ominaisuuden”, jonka avulla kaartuvia näytön reunoja pystyään hyödyntämään ilmoitusvalona. Näytön reunoilla pystytään näyttämään siis valoja, joiden avulla käyttäjä pystyy paremmin huomamaan esimerkiksi saapuvan puhelun, viestit tai muut ilmoitukset. Lisäksi kaartuvat reunat näyttävät helposti akun varaustason, jos puhelin on asetettu pöydälle näyttö alapäin ja painetaan virtapainiketta.

Ilmoitusvalona näytön reunojen hyödyntäminen on mielestäni kätevä ominaisuus ja ainakin itse tykkäsin siitä testijakson aikana paljonkin. Aikaisemmin puhelimissa on ollut LED-ilmoitusvalo, mutta viime vuosina ne ovat poistuneet muodista, minkä vuoksi nyt Motorolan ratkaisu on erittäin miellyttävä.

Motorola on toteuttanut mobiilipeleissä näytölle myös virtuaalipainikkeita, joilla pystytään ohjaamaan peliä hieman peliohjainmaisesti. Näytön reunalle saadaan toteutettua L/R-painikkeet, jotka toimivat ainakin muutamissa peleissä. Testasimme painikkeita PUBG-pelissä, jossa ne toimivat varsin hyvin. Toki painikkeiden käyttämiseen täytyy aluksi aika paljon totutella, ennen kuin niistä saa kaiken hyödyn irti. Ominaisuus on kuitenkin varsin kekseliäs ja sen avulla saadaan hieman enemmän todellista hyötyä irti näytön 90-asteisesti kaartuvista reunoista.

Henkilökohtaisesti olisin kaivannut Motorolan toteuttavan esimerkiksi kamerasovelluksessa erillisen virtuaalisen kameran laukaisinpainikkeen, jolloin kuvien ottaminen olisi ollut hieman luonnollisempaa. Lisäksi kaartuville reunoille olisi varmasti keksinyt myös paljon muitakin käyttötarkoituksia, mutta Motorola Edge+ -puhelimessa saadaan tyytyä vain edellä mainittuihin ominaisuuksiin. Toki Motorola on saanut mukaan muutamia oikeasti hyödyllisiä ominaisuuksia, mutta todellisuudessa näytön kaartuvuus on vain pääasiassa muotoiluelementti.

Tekniikka ja suorituskyky

Motorola Edge+ on teknisesti tämän hetken yksi kehittyneimmistä älypuhelimista, sillä Motorola hyödyntää puhelimessa Qualcommin tuoreinta Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriä. Suorituskyvyn osalta puhelin pystyy tarjoamaan siis samanlaisia kokemuksia kuin esimerkiksi OnePlus 8 Pro tai Xiaomi Mi 10.

Snapdragon 865 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 865 koostuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650.

Motorola Edge+ on saatavilla ainoastaan yhdessä muistiversiossa, jossa on 12 gigatavua tehokasta LPDDR5-RAM-muistia sekä tuoretta UFS 3.0 -tallennustilaa mukavat 256 gigatavua. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei uutuuspuhelimeen ole saatu, joten käyttäjien on tyydyttävä vain mukana toimitettavaan sisäiseen tallennustilaan tai ostettava erikseen pilvitallennustilaa.

Testijakson aikana puhelimessa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, joissa Motorola Edge+ suoriutui varsin odotetulla tavalla. Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin ansiosta Motorola Edge+ sai vastaavia pisteytyksiä OnePlus 8 Pro -puhelimen kanssa. Taulukossa on mahdollista verrata pisteytyksiä myös Huawei P40 Pron saamiin vastaaviin pisteisiin, jossa hyödynnetään Kirin 990 5G -järjestelmäpiiriä. Monessa testissä Motorola Edge+ sai hieman OnePlus 8 Prota parempia pisteytyksiä, mutta erot olivat erittäin pieniä.

Testitulokset
Motorola Edge+ (SD865) OnePlus 8 Pro (SD865) Huawei P40 Pro (K990 5G)
AnTuTu (V8): 585 983 pistettä 573 775 pistettä 461 767 pistettä
Geekbench 4 (single): 4239 pistettä 4199 pistettä 3877 pistettä
Geekbench 4 (multi): 12 968 pistettä 12 717 pistettä 12 452 pistettä
Geekbench 5 (single): 908 pistettä 884 pistettä 749 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3255 pistettä 3191 pistettä 3019 pistettä
PCMark 2.0: 11 822 pistettä 11 261pistettä 9433 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 7370 pistettä 7031 pistettä 5607 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 8420 pistettä 8036 pistettä 6261 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 5130 pistettä 4856 pistettä 4107 pistettä

Suorituskykytestit eivät kerro kuitenkaan koko totuutta Motorola Edge+ -puhelimen suorituskyvystä päivittäisessä käytössä. Suorituskykytestien mukaan mitään ongelmia ei suorituskyvyn kanssa pitäisi tulla vastaan edes raskaissa peleissä, eikä ongelmia edes testijakson aikana havaittu. Puhelin toimi yhtä sulavasti kuin huippupuhelimelta voikin odottaa. Toki laitetta ei ole kaikilta osin optimoitu aivan samalle tasolle kuin kilpailijat, mikä näkyy muun muassa kameran hitaampana aukeamisena sekä kolmannen osapuolten sovelluksien hieman pidempänä käynnistymisaikana. Ero ei ole kuitenkaan kovin häiritsevä, mutta sen huomaa, jos on käyttänyt kilpailevia huippupuhelimia juuri ennen Motorola Edge+ -puhelimen käyttämistä.

Motorola Edge+ on luonnollisesti myös 5G-laite, sillä Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin kylkeen on laitettu myös Snapdragon X55 -modeemi. Teoreettisesti puhelimessa oleva 5G-modeemi kykenee 7,5 Gbps latausnopeuksiin sub-6GHz-taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Vaikka toisinaan Motorola ilmoittaakin puhelimessa olevan tuki myös mmWave-5G-verkoille, niin nähtävästi Euroopassa myynnissä olevasta Motorola Edge+ -mallista ei tukea löydy. Suomessa kyseistä verkkoa ei ole vielä kaupallisessa käytössä, vaan kaikki 5G-verkot ovat toteutettuna sub-6 GHz -taajuuksilla.

Testijakson aikana Motorola Edge+ -puhelimen testijakso suoritettiin pääasiassa 4G-verkoissa, mutta kerran laite pääsi myös Elisan Hämeenlinnaan avaamiin 5G-verkkoihin. 5G-ensituntumien perusteella Motorola Edge+ vaihteli jatkuvasti 5G- ja 4G-verkkojen välillä, vaikka 5G-yhteys olisikin ollut hyvä. Testien perusteella puhelimella päästiin pääsääntöisesti 250-500 Mbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa. Vertailuarvona 5G-testeissä oli Huawei P40 Pro, joka pysyi selvästi paremmin 5G-verkoissa ja ylsi lähes aina yli 500 Mbps latausnopeuksiin. Motorolan käyttämä Qualcommin tekniikka ei ollut siis 5G-verkoissa yhtä hyvä kuin Huawein omat modeemit. 5G-testit toteutettiin Elisan 5G-testiliittymällä, jonka maksimilatausnopeus oli 1000 Mbps.

Motorola Edge+ -puhelimessa on vain yksi SIM-korttipaikka.

Motorola Edge+ -puhelimessa huomionarvoista mielestäni on se, että kyseessä on vain yhden SIM-kortin malli. Yleisesti kaikki Suomessa myyntiin tulleet puhelimet ovat olleet jo pitkään kaksois-SIM-laitteita valmistajasta riippumatta. Yhden SIM-korttipaikan version myyntiin tuominen on kuitenkin perusteltua sillä, että 5G-yhteydet eivät Snapdragon 865 -puhelimissa olisi toimineet, jos puhelimessa on kaksi SIM-korttia. Esimerkiksi samaan aikaan testattavassa edullisemmassa Motorola Edge -puhelimessa on tuki kahdelle SIM-kortille.

Motorola hyödyntää puhelimessa näytönalaista sormenjälkilukijaa, joka perustuu optiseen toteutukseen. Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa, josta sitä päästään käyttämään helposti esimerkiksi peukalolla. Vaikka Motorola Edge+ -puhelimessa onkin näytönalainen sormenjälkilukija, niin valitettavasti kasvojentunnistusta ei puhelin tarjoa.

Näytönalainen sormenjälkilukija tuntui testijakson aikana toimivan yllättävän hyvin, mutta kyseessä ei ole nopein tai kaikista luotettavin toteutus, joita on vuosien mittaan testattu. Motorolan älypuhelimissa näytönalaisia sormenjälkilukijoita ei ole montaa kertaa nähty, joten yhtiöllä ei ole yhtä paljoa kokemusta tekniikasta kuin monilla kilpailijoilla. Motorola on onnistunut kuitenkin sormenjälkilukijan kanssa hyvin ja se tunnistaa sormen lähes aina, mutta lukituksen avaaminen ei ole yhtä nopea kuin esimerkiksi OnePlussan tai Huawein puhelimissa. Vain erittäin harvoin sormenjälkilukija ei tunnistanut sormea, mutta tällöin sormi oli märkä tai näytöllä oli jotain likaa.

Näytönalaiselle sormenjälkilukijalle Motorola on toteuttanut kolme erilaista animaatiota, jotka ovat nimiltään Radial waves, Boomerang ja Chroma dial. Animaatiot ovat miellyttäviä ja ne toimivat yllättävän sulavasti. Motorola on ottanut sormenjälkilukijan kanssa huomioon myös näytönsuojat ja varoittaa niiden käytöstä monessakin tilanteessa. Motorolan mukaan näytönsuojat voivat vaikuttaa siihen, miten tunnistin lukee sormenjäljen ja puhelin kehottaakin käyttäjää rekisteröimään sormenjäljet aina uudestaan, kun uusi suojakalvo asetetaan näytölle.

Äänentoistoon Motorola on Edge+ -puhelimessa panostanut paljon, sillä Motorolan mukaan puhelin tarjoaa yhden tämän hetken parhaimmista kaiutinjärjestelmistä, jollainen on älypuhelimissa nähty. Puhelimessa on stereokaiuttimet, jotka tarjoavat yllättävän hyvän äänentoiston. Toinen kaiuttimista löytyy laitteen alareunasta, kun toinen kaiuttimista on myös puheluihin käytettävä kuuloke. Kaiuttimet ovat Motorolan mukaan Waves-yrityksen virittämät, jonka tekniikoita käytetään muun muassa Grammy-gaalassa.

Testijakson aikana Motorola Edge+:n äänentoistossa ei ollut suuremmin valittamista, vaan musiikin kuuntelu oli miellyttävää pidempiäkin aikoja. Mielestäni äänentoistossa ei aivan päästä aikaisemmin testatun Xiaomi Mi 10 -puhelimen tasolle, mutta Motorola Edge+:n äänentoisto on yksi tämän hetken parhaimmista. Ääntä lähtee tarpeeksi, minkä lisäksi äänentoisto on yllättävän täyteläinen ja musiikistakin on mahdollista havaita aikaisempaa enemmän tasoja.

Motorola on ajatellut vahvasti musiikin ystäviä myös hyvän sisäänrakennetun äänentoiston ohella, sillä Motorola Edge+ -puhelimessa on vielä tuttu ja turvallinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Yleisesti langalliset kuulokkeet pystyvät tarjoamaan hieman paremman äänenlaadun kuin langattomat, vaikkakin ne ovat kehittyneet viime vuosina huimasti. Puhelimessa on tuki tuoreimmalla Bluetooth 5.1 -standardille, jonka ansiosta Motorola Edge+ -puhelimen käyttäjät pystyvät nauttimaan vakaasta sekä hyvästä äänenlaadusta myös Bluetooth-kuulokkeilla.

Akunkesto

Varmasti Motorola Edge+ -puhelimen yksi selvistä valttikorteista on akunkesto, joka on yllättävän hyvä. Motorola on laittanut puhelimen sisälle suuren 5000 milliampeeritunnin akun, joka on myös perusteltu virtaa kuluttavalla 5G-yhteydellä sekä varsin korealaatuisella näytöllä. Testijakson aikana Motorola Edge+ pääsi yllättämään akunkestollaan, sillä puhelimen akku kesti todella hyvin aktiivistakin käyttöä.

Päivittäinen käyttö testijakson aikana oli usein aktiivista sekä monipuolista. Puhelinta käytettiin pääasiassa näytön kirkkaus maksimissaan, mobiiliverkoissa sekä yhdistettynä paivan aikana jopa tunneiksi Bluetooth-laitteisiin, kuten kaiuttimeen, kuulokkeisiin tai kelloon. Päivän aikana puhelinta käytettiin muutamiin puheluihin, viesteihin, sosiaalisen median ahkeraan käyttöön sekä kuvaamiseen. Toki päivän aikana katsottiin myös muutamia YouTube-videoita.

Iltaisin akkua oli usein jäljellä noin 30-40 prosenttia, mutta kevyemmällä käytöllä akun saa varmasti kestämään parikin päivää. Toki 5G-verkkojen vaikutusta akunkestoon ei testijakson aikana kovinkaan hyvin päästy todentamaan, eli 5G- ja 4G -alueiden välillä liikkuvilla käyttäjillä jatkuvat 5G-verkon etsiminen saattaa aiheuttaa ylimääräistä akunkulumista.

Akkua ladataan Motorola Edge+ -puhelimessa mukana toimitettavalla 18 watin TurboPower-pikalaturilla USB-C-tyypin latausliittimen kautta. Valitettavasti Motorola ei pääse suuremmin vakuuttamaan nopealla latauksella, sillä kyseessä on yksi tämän hetken hitaimmin latautuvista puhelimista, jos verrataan kilpailijoiden huippupuhelimiin. Testasimme suuren 5000 milliampeeritunnin akun latausnopeuden testijakson aikana ja tulokset siitä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Edge+ -puhelimen latausnopeus mukana toimitettavalla TurboPower-pikalaturilla (18W).

Kuvaajasta nähdään, että Motorola Edge+ -puhelimen latautumiseen tyhjästä täyteen kuluu jopa 160 minuuttia, eli 2 tuntia ja 40 minuuttia. Puolessa tunnissa akku latautuu 25 prosentin varaustasoon ja tunnissa vastaavasti 55 prosentin varaustasoon. 90 prosentin taso saavutetaan 110 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia latautuvat 50 minuutissa. Motorola Edge+ latautuu siis kaiken kaikkiaan erittäin hitaasti.

Testijakson aikana Motorola Edge+ oli laitettava lähes joka yö lataukseen, sillä lataaminen oli todella hidasta. Huippupuhelimissa on monesti tottunut siihen, että akkua saa ladattua nopeasti kymmeniäkin prosentteja, mutta nyt Motorola Edge+ -puhelimen lataaminen on kuin lataisi ilman mitään pikalatausta.

Perinteisen langallisen latauksen lisäksi Motorola on tuonut puhelimeen myös langattoman latauksen, jonka avulla puhelinta voidaan ladata langattoman latausalustan avulla. Valitettavasti langaton lataus ei tuntunut kovin luotettavalta tai edes nopealta lataustavalta. Testijakson aikana puhelinta pystyttiin lataamaan langattomasti vain tietyillä latausalustoilla tarkasti aseteltuna. Latausnopeus langattomasti voi olla korkeintaan 10 wattia, joten se ei ole samalla tasolla esimerkiksi OnePlus 8 Pron tukeman 30 watin langattoman latauksen kanssa.

Motorola Edge+ -puhelimella voidaan ladata myös muita laitteita.

Motorola on tuonut uutuuspuhelimeen myös kilpailijoiden huippupuhelimista tutun käänteisen langattoman latauksen. Motorola Edge+ -puhelimella on mahdollista ladata siis muita langatonta latausta tukevia laitteita 5 watin nopeudella. Ominaisuus on kätevä siinä tilanteessa, jos omistaa esimerkiksi langattomat kuulokkeet tai älykellon, joita voi ladata langattomasti. Käänteisen langattoman latauksen avulla lisälaitteet saadaan ladattua puhelimella, eikä omia latureita tarvitse kaikille laitteille ottaa mukaan esimerkiksi kesälomareissuun.

Pakkastesti

Testijakson aikana testasimme luonnollisesti Motorola Edge+ -puhelimen pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Motorola Edge+ laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 4 prosenttia akkua, joten akunvaraus oli tippunut 96 prosenttiin. Koska Motorola luottaa OLED-tekniikkaan, niin näytön kanssa ei tullut vastaan samanlaisia ongelmia kuin LCD-näyttöjen kanssa. Salaman käyttäminen kuvatessa ei ollut kuitenkaan mahdollista, mutta erikoisesti Motorola oli mahdollistanut latauksen puhelimen ollessa jääkylmänä. Yleisesti monet valmistajat pyrkivät estämään akun lataamisen kylmässä turvallisuussyihin vedoten.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edge+:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, eli akunvaraus oli 93 prosenttia. Akkua kului testissä siis varsin odotetun verran, sillä yleisesti tämän testin aikana akkua kuluu keskimäärin 5-15 prosenttia. Toisen testauskerran kohdalla ei tullut vastaan uusia ongelmia.

Pakkastesti osoitti, että Motorola Edge+ -puhelin kestää varsin hyvin pakkasta, eikä tämän osalta ole millään tavalla pettymys. Testien aikana oli ainoastaan havaittavissa, että salamaa ei voinut käyttää, eikä akun lataamista ei ollut estetty. Muilta osin puhelin oli täysin valmis käytettäväksi, eikä pakkanen myöskään kuluttanut akkua erikoisen paljoa.

Kamerat

Motorola on tuonut Edge+ -puhelimeen parhaimman kolmoiskameran, joka yhtiön puhelimissa on koskaan nähty. Kolmoiskamera tarjoaa kaikki tarvittavat ominaisuudet, kuten pääkameran ohella ultralaajakulmakameran sekä telekameran. Aivan tämän hetken kilpailijoiden huippupuhelimien tasolle kamerajärjestelmällä ei päästä, mutta kokonaisuus on kuitenkin lähtökohdistaan hyvä ja riittää varmasti monille päivittäiseen käyttöön.

Pääkamerana toimii 108 megapikselin Samsungin kehittämä ISOCELL Bright HMX -sensori, joka on nähty aikaisemmin muun muassa Xiaomi Mi 10 -puhelimessa. Pääkamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin päästään taltioimaan 27,1 megapikselin tasoisia kuvia oletusarvoisesti. Pääkamerassa on f/1.8-aukkosuhde, 1/1,33 tuuman kennokoko sekä 0,8 µm pikselikoko. Kamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus, laserautomaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain.

Toinen tärkeistä kameroista on 16 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jonka avulla pystytään taltioimaan kuvia mukavalla 117 asteen näkökentällä. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukko, 13 millimetrin polttoväli, 1,0 µm pikselikoko sekä automaattitarkennus. Ultralaajakulmakameralla pystytään toteuttamaan myös makrokuvaus, joten erillistä makrokameraa ei Motorola ole huippupuhelimeensa tuonut.

Kolmas kamera on 8 megapikselin tasoinen telekamera, jossa on f/2.4-aukko, 1/4.4” kennokoko, 81 mm polttoväli sekä 1,0 µm pikselikoko. Kamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus ja optinen kuvanvakain. Telekamera kykenee korkeintaan 3x optiseen zoomaukseen, joka on varsin mukavasti, mutta ei pääse kuitenkaan esimerkiksi Huawein tai Samsungin 5x optisien zoomauksien tasolle.

Mielenkiintoista ultralaajakulma- ja telekameroissa on se, että Motorola on päättänyt skaalata kaikki kuvat 27,1 megapikselin tasoisiksi, eikä syytä tälle ole suuremmin tiedossa. Vaikka kamerat ovatkin tarkkuudeltaan 16 ja 8 megapikseliä, niin Motorolan tyyli muokata koko 27,1 megapikseliin on jopa hämmästyttävä. Yleisesti mikään muu valmistaja ei skaalaa tarkkuutta ylöspäin, sillä silloin pelkona on myös kuvien laatujen heikentyminen. Kuvat skaalataan ainoastaan automaattitilassa kuvattaessa, kun taasen manuaalitilassa päästään taltioimaan kuvia, jotka ovat juuri sellaisia, mihin kukin kamera oletusarvoisesti kykenee.

Motorola Edge+:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 108 megapikseliä (f/1.8, 1/1,33”, 0,8 µm, PDAF, LAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 16 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 1,0 µm, AF, 117 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 8 megapikseliä (f/2.4, 1/4,4”, 1,0 µm, 81 mm, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
  • Etukamera: 25 megapikseliä (f/2.0, 1/3”, 0,9 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamera on yksi Motorola Edge+ -puhelimen mielenkiintoisimmista ominaisuuksista, sillä Motorola hyödyntää 108 megapikselin sensoria, joka taltioi oletusarvoisesti kuitenkin 27,1 megapikselin tasoisia kuvia. Päivänvalossa kuvattaessa kuvien laatu on todella hyvä, eikä niistä ole suuremmin pahaa sanottavaa. Mitään yllättävää Motorola Edge+ ei pääse kuitenkaan tarjoamaan, joten kuvien laadussa ei päästä aivan esimerkiksi Huawein tai Samsungin tasolle. Kuvissa on hyvä dynaaminen alue, värit taltioituvat pääasiassa aina hyvin luonnollisina sekä tarkkuus on hyvä. Toisinaan oli kuitenkin kuvissa havaittavissa erikoista pikselöitymistä ja rakeisuutta sinistä taivasta kuvattaessa, mutta näitä havaintoja tehtiin vain todella harvoin.

Heikossa valaistuksessa Motorola ei pääse suuremmin yllättämään, vaikka kuvaaminen ei olekaan täysin toivotonta. Kuviin saadaan taltioitua hyvin yksityiskohtia, mutta yksityiskohtia katoaa selvästi ja myöskin rakeisuus lisääntyy. Kuvat ovat myös varsin tummia, mikä johtuu siitä, ettei kamera pysty taltioimaan tarpeeksi valoa. Kuvissa on kuitenkin pääosin aina hyvä värien taltiointi. Heikossa valaistuksessa kuvaamista on helpottamassa kuitenkin erillinen yökuvaustila (yönäkö), jolla saadaan kuvattua kuvia hieman pidemmällä valotusajalla käsivaralta. Yökuvaustila antaa varsin pienen parannuksen kuviin, joten mitään kovin huomattavaa parannusta ei kannata odottaa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu Motorola Edge+ -puhelimen pääkameralla oletusasetuksilla 27,1 megapikselin tarkkuudella.

Koska puhelimella on mahdollista ottaa myös 108 megapikselin kuvia täydellä resoluutiolla, niin tarkastelimme myös hieman 108 megapikselin sekä 27,1 megapikselin kuvien eroavaisuuksia. Suuria eroja ei kuitenkaan löydy, jos ei mukaan lasketa kuvan kokoa. Laadussa ei suuremmin ole eroa, mutta toki 108 megapikselin tarkkuutta on hyvä käyttää muun muassa maisemakuvaukseen, jos haluaa rajata kuvata erilaisen jälkikäteen, jolloin suurempi kuva on sitä varten parempi. Alapuolella on pari kuvaparia, joista vasemmanpuoleinen on 108 megapikselin tasoinen ja oikeanpuoleinen 27,1 megapikselin tasoinen. Kuvien alapuolella on myös rajaus, josta muun muassa tarkkuuseron huomaa paremmin.

Ultralaajakulmakamera on saaneet suuren suosion viimeisien vuosien aikana ja sellainen löytyy nyt lähes jokaisesta uudesta älypuhelimesta yli 200 euron hintapisteestä lähtien. Motorola Edge+ -puhelimen hinta asettuu 1099 euroon, joten odotuksien mukaisesti myös ultralaajakulmakameran voisi olettaa olevan todella hyvä. Motorola hyödyntää 16 megapikselin ultralaajakulmakameraa, joka tarjoaa 117 asteen näkökentän.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakameralla taltioidut kuvat ovat yllättävän hyviä ja yksityiskohtia löytyy mukavasti. Kuvissa on hyvä dynaaminen alue, värit sekä tarkkuus, vaikka aivan kaikilla osa-alueilla ei päästäkään pääkameran tasolle. Ultralaajakulmakuvissa oli havaittavissa tuttua epätarkkuutta kulmissa, mutta keskustaa kohti tarkkuus parani selvästi. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera pärjää myös hyvin, vaikka parempaakin on nähty. Kuvista katoaa selvästi yksityiskohtia ja valoa kuviin saadaan yllättävän vähän. Valitettavasti ultralaajakulmakameran kanssa ei pystytä hyödyntämään yökuvaustilaa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna Motorola Edge+ -puhelimen ultralaajakulmakameralla automaattiasetuksilla, jolloin kuvien tarkkuus on skaalattuna 27 megapikselin tasolle.

Ultralaajakulmakameran avulla Motorola on toteuttanut myös makrokuvauksen, eikä tätä varten ole jouduttu tuomaan laitteeseen erillistä heikkolaatuista kamerasensoria. Makrokuvien tarkkuus yltää 15,9 megapikseliin, joten kuvat ovat yleistä normaalia parempia. Ultralaajakulmakameran kanssa päästään mukavan lähelle kuvattavaa kohdetta, jonka ansiosta pystytään taltioimaan todella hyviä makrokuvia.

Testijakson aikana taltioimme muutamia makrokuvia, joista on nähtävillä alapuolella. Kuvat ovat hyviä ja yksityiskohtaisia, joten Motorola Edge+:n makrokuvaus on oikeasti toteutettu todella järkevästi. Ultralaajakulmakameran automaattitarkennuksen avulla makrokuvissa pystytään tarkentamaan paremmin, jolloin lopputuloskin on usein hyvä. Makrokuvaukselle on kuitenkin ainakin itsellä hyvin vähän käyttöä, mutta makrokuvausta harrastaville ominaisuus voi olla todella mielenkiintoinen.

8 megapikselin tasoinen telekamera kykenee Motorola Edge+ -puhelimessa 3x optiseen zoomaukseen. Testijakson alussa Motorola oli onnistunut rikkomaan zoomausominaisuudet automaattiasetuksilla, sillä puhelin taltioi 6x zoomattuja kuvia 3x zoomauksen sijasta, mikä oli hyvin erikoista. Testijakson lopulla puhelimelle tuli kuitenkin korjauspäivitys, jonka jälkeen kuvia taltioitiin aivan kuten kuuluukin. Vaikka telekameran tarkkuus onkin 8 megapikseliä, niin lopputuloksena Motorola Edge+ tarjoaa silti 27,1 megapikselin tasoisia kuvia.

Koska testijakso toteutettiin pääasiassa viallisen kameraohjelmiston avulla, niin kovin hyvää kuvaa zoomauksesta ei tullut. Otimme artikkelia varten kuitenkin mukaan muutamia kuvapareja, joista nähdään telekameran kuvien laatu varsin hyvin. Telakameralla voidaan taltioida hyvää jälkeä, vaikka kuvat ovatkin laadultaan selvästi heikompia kuin pääkameran kuvat. Kuviin ilmestyy monesti nopeasti erikoista rakeisuutta enemmän, mutta dynaaminen alue on hyvä ja värit taltioituvat kuviin yllättävän luonnollisesti. Heikossa valaistuksessa värit taltioituvat monesti hieman haaleammin, eikä telekameran kyvykkyys riitä todella heikossa valaistuksessa.

Nyt kun telekamera toimii kuten pitääkin, niin Motorola Edge+:n kamerasta saa kaiken tarvittavan irti. Zoomausominaisuudet eivät ole valitettavasti aivan samalla tasolla, mitä tässä hintapisteessä voisi olettaa saavansa. Motorola on rajoittanut digitaalisen zoomauksen vain 10 kertaiseksi, kun monet puhelimet tarjoavat jo 20-50 kertaista zoomausta tai jopa 100x zoomausta. Optinen 3x zoomaus on kuitenkin monessa tilanteessa tarpeellinen, jos on tarvetta päästä lähemmäksi kuvauskohdetta. Mahdottomuuksiin Motorola Edge+:n kamera ei kuitenkaan kykene, vaan onkin zoomauksen osalta varsin heikko verrattuna muun muassa Huawei P40 Prohon tai Galaxy S20 Ultraan.

Alapuolella on kuvapareja, joista vasemmanpuoleinen on ilman zoomausta otettu ja oikeanpuoleinen vastaavasti 3x optisesti zoomattu.

Etukameran tarkkuus Motorola Edge+ -puhelimessa on mukavat 25 megapikseliä, mutta Motorola hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin kuvien tarkkuudeksi saadaan vain 6,2 megapikseliä. Etukameran kuvat ovat hyvässä valaistuksessa kuvattaessa todella hyviä, sillä kuvissa on paljon yksityiskohtia, luonnolliset värit sekä kohtuullinen dynaaminen alue. Etukamera tukee myös muotokuvatilaa, jolloin saadaan toteutettua yhden kameran avulla taustasumennus. Motorola Edge+ tunnistaa mielestäni hyvin kuvattavan kohteen ja taustasumennus onnistuu lähes aina vaikuttavasti. Heikommassa valaistuksessa kuvattaessa avustamana on näyttösalama, eli näyttö muuttuu vaaleaksi kuvaushetkellä.

Videokuvausta ei testijakson aikana kovin paljoa testattu, mutta muutamien videoklippien perusteella Motorola Edge+:n videoiden taltioiminen on hyvällä tasolla. Puhelimella voidaan kuvata korkeintaan 6K-videokuvaa 30 fps -tarkkuudella. 4K-videokuvaus on mahdollista myöskin vain 30 fps -tarkkuudella, mutta Full HD -videota on mahdollista kuvata 30 fps- tai 60 fps -taajuuksilla. Pääkameralla on mahdollista kuvata siis varsin monipuolisesti videota, mutta telekameran ja ultralaajakulmakameran videoiden tarkkuus rajoittuu korkeintaan vain Full HD 30 fps -tasolle. Videokuvausta on avustamassa pääkamerassa sekä telekamerassa optinen kuvanvakautus, joiden avulla pystytään kuvaamaan hieman vakaampia videoita.

Kamerasovellus on Motorola Edge+ -puhelimessa tyyliltään hyvin samanlainen kuin muissakin Motorolan älypuhelimissa. Kamerasovellus on yleisilmeeltään hieman vanhahtava, eikä ole aivan odotetulla tasolla. Sovelluksen päänäkymässä pääsee käsiksi lähes kaikkiin tarvittaviin kuvaustiloihin helposti ja samalla mukana on laajasti säätömahdollisuuksia. Päänäkymässä pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle voidaan helposti vaihtaa kuvaustiloja, joita ovat muun muassa valokuvaus, videokuvaus, muotokuvatila sekä valikko, jossa on vieläkin enemmän tiloja (leikkaa, makro, spottiväri, pimeänäkö, cinemagraph, panoraama, ultra-res [108MP], livesuodatin, pystytila, makrovideo, hidas liike, intervallikuvaus).

Motorola Edge+ takakameroiden välillä voidaan vaihdella sovelluksen vasemmassa reunassa olevasta zoomauspainikkeesta, jossa voidaan helposti vaihtaa pääkameran (1x), telekameran (3x) ja ultralaajakulmakamera (0,5x) välillä. Zoomaaminen ja kameroiden välillä vaihtelu oli varsin nopeaa ja Motorola oli toteuttanut sen nyt ensimmäistä kertaa varsin fiksusti. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös helppo vaihdella HDR-asetuksia, salaman asetuksia, ajastusta tai jopa päästä kätevästi käsiksi Google Lens -sovellukseen.

Manuaalitilaan päästään kamerasovelluksen oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Manuaalikuvaustila tuo vahvasti edelleen mieleen Nokia Pro Camera -tilan. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös Motorola Edge+:n kaikille kolmelle kameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia myös JPG-kuvien rinnalla, mutta 108 megapikselin kuvien taltioiminen ei tässä tilassa ole mahdollista.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä toimii Android 10

Käyttöjärjestelmänä Motorola Edge+ -puhelimessa toimii Googlen kehittämä Android 10, jonka päällä hyrrää Motorolan oma My UX -käyttöliittymä. Kokonaisuutena käyttöliittymä on pitkälti samanlainen kuin muissakin viime aikoina nähdyissä Motorolan älypuhelimissa, eli kokemus on hyvin pelkistetty ja lähellä puhdasta Androidia. Motorola Edge+ -puhelimelle on tuotu mukaan kuitenkin muutamia uusia asetuksia sekä tuttu Moto-sovellus, jossa on Motorolan puhelimista tuttuja lisäominaisuuksia, joista monet ovat hyvin käytännöllisiä sekä toimivia.

Testijakson lopulla Motorola Edge+:n tuorein tarjolla ollut Googlen julkaisema tietoturvapäivitys oli 1. kesäkuuta. Testiaikana puhelimelle julkaistiin useita päivityksiä, jotka korjasivat näytön ongelmia sekä muita havaittuja bugeja. Ainakin toistaiseksi Motorola on tarjonnut puhelimelle hyvin tietoturvapäivityksiä sekä korjauksia, mikä on myös huippupuhelimelle vaadittua. Motorola on myös luvannut, että puhelimelle tullaan julkaisemaan kaksi suurempaa Android-versiopäivitystä, eli ainakin Android 11 ja 12. Lisäksi Motorola Edge+ tulee saamaan kolme vuotta tietoturvapäivityksiä tasaisin väliajoin.

Testijakson aikana käyttöliittymässä oli havaittavissa pieni bugeja sekä hidasteluja, mutta päivitykset korjasivat ajan kanssa laitteen alkukankeuksia. Jos tykkää puhtaasta Androidista, niin Motorolaan siirtyminen ei ole varmasti mikään ongelma, sillä käyttökokemus on hyvin lähellä muun muassa Android Onea.

Puhelimeen on esiasennettuna vain muutama Motorolan sovellus, joista yksi huomattavimmista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä Always-on-Display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä uutena ominaisuutena on tuotu Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa, kuvakkeiden asettelua, widgettien asettelua sekä sormenjälkilukijan animaatioita.

Yhteenveto

Motorola Edge+

Testijakson perusteella Motorola Edge+ jätti hieman kaksijakoisia mietteitä, sillä kyseessä on monella tavalla todella hyvä huippupuhelin, mutta laitteessa on myös jonkin verran häiritseviä ongelmia sekä parannettavaa. Erityisesti Motorola Edge+ -puhelinta voisi kutsua puhelimeksi, joka on jäänyt hieman keskeneräiseksi sekä laitteeksi, johon on haluttu tuoda paljon ominaisuuksia, mutta toteutukset eivät ole aivan täydellisiä.

Henkilökohtaisesti tykästyin Motorola Edge+ -puhelimessa laadukkaaseen sekä varsin tyylikkääseen ulkoiseen toteutukseen. Lisäksi puhelimessa on paljon hyviä ratkaisuja, kuten 3,5 millimetrin kuulokeliitin, tehokas Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri sekä nopeat 5G-yhteydet. Puhelimessa on myös mukavasti RAM-muistia sekä sisäistä tallennustilaa. Motorola Edge+ -puhelimen vahvuus on myös äänentoisto sisäänrakennetuilla stereokaiuttimilla. Puhelimessa on myös todella hyvä akunkesto, sillä laite kestää pitkääkin. Lisäksi jos hakusessa on puhtaalla Androidilla varusteltu huippupuhelin, niin Motorola Edge+ on tätä varten erittäin hyvä vaihtoehto.

Valitettavasti Motorola Edge+ ei ole lähelläkään täydellistä huippupuhelinta, sillä puutteita on pitkä lista. Puhelin ei ole muun muassa IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävä. Lisäksi Motorola ei ole pystynyt tuomaan puhelimeen toivottua kameratoteutusta, sillä nykyisellään kamerat ovat vain keskivertaiset verrattuna siihen, mitä voisi toivoa yli 1000 euron puhelimelta. Testijakson aikana tuli myös todettua, että puhelimen langaton lataus ei tuntunut toimivan aivan odotetulla tavalla, jonka lisäksi myös pikalataus oli todella hidas verrattuna moniin kilpailijoihin. Motorola Edge+ -puhelimesta puuttuu lisäksi muistikorttipaikka, jonka lisäksi myös yksi SIM-korttipaikka kannattaa ottaa huomioon puhelinta ostettaessa.

Suomessa Motorola Edge+ maksaa 1099 euroa ja tarjolla on ainoastaan 12 + 256 gigatavun muistivariantti. Väriversioita on toistaiseksi myynnissä vain yksi, joka on testissäkin käynyt Baltic Grey. Puhelimesta on olemassa myös Smoky Sangria nimellä tunnettu väriversio, mutta sen saatavuudesta Suomessa ei ole vielä mitään tietoa. Motorola pyrkii haastamaan uutuuspuhelimellaan siis muun muassa OnePlus 8 Pro -huippupuhelimen, Huawei P40 Pro -kamerapuhelimen sekä Samsung Galaxy S20 Ultra, jotka kaikki asettuvat aika samaan hintapisteeseen. Motorola Edge+:n hinta on kuitenkin hieman korkea verrattuna ominaisuuksiin sekä toteutuksien laatuun.

Motorola Edge+ -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Motorola Edge+

8.1

SuomiMobiilin testattavana käväisi Motorola Edge+ -huippupuhelin, joka tarjoaa vesiputousnäytön, 5G-yhteydet sekä 108 megapikselin kameran.

Hyvää
  • Laadukas rakenne
  • Varusteltuna 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä
  • Snapdragon 865 tarjoaa huippuluokan suorituskyvyn
  • 5G-yhteydet NSA- ja SA -verkoissa
  • Paljon RAM-muistia sekä sisäistä tallennustilaa (12 Gt RAM, 256 Gt ROM)
  • Hyvä äänentoisto stereokaiuttimien kautta
  • Toimiva näytönalainen sormenjälkilukija
  • Erinomainen akunkesto
  • Käänteinen langaton lataus mahdollistaa muiden laitteiden lataamisen
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Perushyvä kamera (varauksin)
  • Puhdas Android-käyttökokemus ja ajan tasainen tietoturva
Huonoa
  • Ei ole IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
  • Ei hintaluokassa vaadittavia tämän hetken huippuluokan kameroita
  • Vain Single-SIM-laite
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Hidas langallinen ja langaton lataus verrattuna kilpailijoihin
  • Hinnoittelu hieman korkea
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut