ArvostelutMotorolaYleinen

Arvostelussa Motorola Razr 50 Ultra – Yksinkertaisesti paras taittuvanäyttöinen simpukkapuhelin!

Motorola Razr 50 Ultra

Motorola on Samsungin rinnalla ainoa valmistaja, joka myy Suomen markkinoilla taittuvanäyttöisiä simpukkapuhelimia. Kesällä Motorola esitteli uusimmat Razr 50 -sarjan puhelimensa, joista kärkimalli Razr 50 Ultra saatiin testattavaksi. Puhelinta on käytetty kesän ajan, ja nyt on aika katsoa millaisesta laitteesta todellisuudessa on kyse.

Jo viime vuonna Motorola Razr 40 Ultra toi markkinaan jotain hieman uutta sekä erilaista, ja nyt Razr 50 Ultra jatkaa samaa tarinaa. Motorola on lähtenyt viemään ulkonäytön kokemusta eteenpäin, jonka lisäksi puhelimesta on pyritty tekemään kestävämpi. Motorola Razr 50 Ultra on kompaktiin pakettiin taittuva muodikas laite, joka on luotu haastamaan Samsungin vastaavat puhelimet.

Teknisesti kyseessä on huipputason laite. Puhelimen ulkonäyttö on 4 tuuman kokoinen ja sisällä on 6,9 tuuman näyttö. Tehoista vastaa Qualcommin tehokas Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiri ja sen rinnalla on 12 gigatavua RAM-muistia. Puhelimeen on saatu myös 50 megapikselin kaksoiskamera, 4000 milliampeeritunnin akku, 45 watin pikalataus sekä puhdas Android 14 -käyttöjärjestelmä tekoälyominaisuuksilla.

Suomessa Motorola Razr 50 Ultra on tuotu myyntiin 12 + 512 gigatavun muistiversiossa 1199 euron suositushintaan. Puhelimesta on myös kolme väriversiota, jotka ovat vihreä Spring Green, sininen Midnight Blue sekä oranssi Peach Fuzz.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Motorola Razr 50 Ultra -puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Razr 50 Ultra (XT2451-3)
Mitat [suljettuna]: 73.99 x 88.09 x 15.32 mm
Mitat [avattuna]: 73.99 x 171.42 x 7.09 mm
Paino: 189 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass Victus -lasi / Tekonahka / IPX8
Päänäyttö [taipuva]: 6.9 tuumaa / LTPO OLED / 2640 x 1080 / 22:9-kuvasuhde / 165 Hz / HDR10+ / 3000 nitiä
Ulkonäyttö: 4.0 tuumaa / 1272 x 1080/ LTPO OLED / HDR10+ / 165 Hz / 2400 nitiä
Järjestelmäpiiri: 4 nm Snapdragon 8s Gen 3 (1x 3.0 GHz Cortex-X4 & 4x 2.8 GHz Cortex-A720 & 3x 2.0 GHz Cortex-A520)
Grafiikkasuoritin: Adreno 735
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]
Tallennustila: 512 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 4.0)
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.7 / 1/1.95" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 50 MP telekamera (f/2.0 / 0.64 µm / PDAF /2x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera [sisäpuolella]: 32 MP etukamera (f/2.4 / 0.7 µm)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 45 watin langallinen lataus / 15 watin langaton lataus / 5 watin käänteinen lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 / Hello UI
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versioita ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: NFC / Dual-SIM (nano-SIM + eSIM)
Liitännät: USB-C (USB 2.0)
Ääni: Bluetooth 5.4 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Midnight Blue / Spring Green / Peach Fuzz / Hot Pink
Hinta: 1199 € (12 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Motorola Razr 50 Ultran myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola Razr 50 Ultra toimitetaan tutussa myyntipakkauksessa, joka on kokonaan muoviton ja ulkoisesti se on musta. Pakkausta koristavat Motorolan logot sekä puhelimen mallinimi. Takaosaan on painettu paljon erilaista tietoa ja yhdellä kyljellä on merkittynä laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee Razr 50 Ultra, joka on kääritty paperiin. Puhelimen alapuolella on tasanne, jonka alta paljastuu tyylikäs puhelimen väriin sopiva kantohihna, 68 watin tehoinen pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C > USB-C). Myyntipakkauksen kannesta löytyy pahvitasku, jonka sisällä on premium-tason suojakuori, SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä takuutietoja.

Myyntipakkaus on sisällöltään kattava verrattuna moniin kilpailijoihin. Motorola Razr 50 Ultran ostajat saavat mukana kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen pikalaturista sekä suojakuoresta, johon on otettu erilainen lähestymistapa. Hihnalla varusteltu suojakuori tuo mukanaan omanlaista tyyliä, ja ainakaan sellaista ei erikseen tarvitse nyt ostaa. Suojakuori tulee jokaisen laitteen mukana.

Paketissa on myös Motorolan ”brändituoksu”, joka on yllättävän vahva. Kyseessä on kuitenkin miellyttävä tuoksu, mutta hajuherkille se ei ole varmasti mieleen. Haju ei myöskään haihdu paketista kovin helposti, vaan se tulee vahvasti esille aina kun paketin joutuu avaamaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoista toteutusta Motorola ei ole lähtenyt merkittävästi uudistamaan, vaan Razr 50 Ultrassa on samoja tuttuja elementtejä kuin viime vuoden Razr 40 Ultrassa. Materiaalit ovat edelleen tutut, eli käytössä on alumiinikehys, lasipinnat sekä vegaaninahka. Laitteesta on Suomessa myynnissä kolme väriversiota, jotka ovat sininen Midnight Blue, oranssi Peach Fuzz sekä testiinkin saatu vihreä Spring Green.

6000-sarjan alumiinista valmistetun kehyksen Motorola on viimeistellyt kiiltäväksi, joka sopii hyvin yhteen laitteen muun tyylin kanssa. Etuosassa on huomattavasti kaartuva Gorilla Glass Victus -lasipinta, joka yhdistyy saumattomasti kehykseen. Lasipintaan ei testijakson aikana saatu nähtäviä naarmuja, joka oli ilahduttavaa. Kaartuvaan lasiin ei myöskään kovin hyvin saa mitään suojakalvoja, jonka takia kestävyys itsessään on erittäin tärkeää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laitteen takaosassa käytetään vegaaninahkaa, joka on kaikessa yksinkertaisuudessaan muovia. Vihreään väriin on tehty erilainen kuviointi, joka tekee pinnan tuntumasta ”tahmean”, vaikka sitä se ei todellisuudessa ole. Muovista huolimatta pinta tuntuu laadukkaalta, ja tietysti se kestää myös käyttöä paremmin kuin lasi. Testijakson aikana tekonahka ei kulunut juurikaan, joka oli myös ilahduttavaa nähdä. Lisäksi tekonahkaan ei saatu aikaiseksi mitään pinttyneitä tahroja.

Käsituntuma puhelimessa on pääasiassa samanlainen kuin edeltäjässä. Motorola Razr 50 Ultra on mukava kädessä sopusuhtaisien mittojensa ansiosta, sillä se ei ole liian leveä tai kapea. Pyöristetty kehys on myös avainasemassa mukavassa tuntumassa, sillä mukana ei ole mitään 90 asteen kulmia tai teräviä saumoja, kuten muutamissa kilpailijoissa. Motorola Razr 50 Ultra on mielestäni käsituntumalta paras simpukkapuhelimen muotoon tehty taittuvanäyttöinen laite.

Motorola on uudistanut laitteen rakennetta sen verran, että mukaan on saatu IPX8-luokituksen mukainen vedenkestävyys. Motorola Razr 50 Ultra kestää siis vettä yhtä hyvin kuin pahimmat kilpailijatkin. Laitteen voi upottaa veteen kokonaan 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Vaikka tämä ei ole suositeltavaa, niin Motorola Razr 50 Ultran kanssa voi olla huoletta, jos se sattuu kastumaan. Minkäänlaista pölysuojausta ei Motorola ole luvannut, mutta rakenne näyttää olevan sen verran tiivis, ettei puhelimen väliin kovin isoa soraa saa menemään.

Puhelimen mitoiksi on ilmoitettu avattuna 73,99 x 171,42 x 7,09 millimetriä ja suljettuna 73,99 x 88,09 x 15,32 millimetriä. Puhelin taittuu siis mukavan kompaktiksi, mutta avattuna se on melko korkea suhteutettuna leveyteen. Painoa Motorola Razr 50 Ultralla on 189 grammaa, joten Motorola on onnistunut pysymään alle 200 gramman painossa.

Laadukkaat materiaalit yhdessä uudistetun rakenteen kanssa antavat vakuuttavan laatuvaikutelman. Puhelinta taivuteltaessa kevyesti käsien välissä ei ollut havaittavissa merkittävää natinaa tai periksi antamista. Sarana ei myöskään pitänyt mitään häiritseviä ääniä tai ollut millään tasolla väljä.

Motorola kehuskeleekin parantaneensa saranaa, joka onkin parantunut silminnähtävästi. Motorola Razr 50 Ultrassa sarana on pienempi ja se on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Motorola on saanut vähennettyä sarana väljyyden tuntua sitä avatessa, jonka lisäksi sarana ei enää pidä samanlaista ”natinaa” kuin edeltäjämallissa. Yksinkertaisesti sarana tuntuu sulavammalta, mutta samalla selvästi laadukkaammalta. Sanan ansiosta puhelimen pystyy myös asettamaan mihin kulmaan tahansa, joka tekee käytöstä miellyttävämpää.

Suljettuna Motorola Razr 50 Ultran etuosassa on nelliömäinen näyttöpaneeli, joka peittää suuren osan pinta-alasta. Näyttö yltää jopa kameroiden yli jättäen ne näytön sisälle. Suurin uudistus on se, että näyttö yltää yläosassa selvästi aikaisempaa korkeammalle. Kameroita on kaksi, jotka ulkonevat hieman muusta rungosta. Kameroiden rinnalla on yksi LED-salamavalo. Mielestäni näyttö tuo laitteeseen ilmettä ja onkin hienoa, että Motorola on vienyt erottuvaa toteutusta vieläkin pidemmälle. Puhelimen takaosassa on suljettuna ainoastaan perinteikäs M-logo sekä teksti ”Razr”.

Kun puhelin avataan, sisältä paljastuu taittuva näyttöpaneeli. Näyttö peittää pinta-alasta reilut 85 prosenttia, joka on samaa tasoa edeltäjän kanssa. Näytön kehykset ovat tasapaksut, eikä ne ole liian suuret. Yläreunassa on etukameraa varten tehty reikä, jonka rinnalla on näytön alapuolelle asetettuna valo- ja etäisyysanturit. Puheluihin käytettävä kuuloke on sijoitettu näytön yläpuolelle muovikehykseen. Motorola on loogisesti asettanut taittuvan näytön hieman omaan syvennykseensä ja ympärillä on pieni muovista tehty korotus.

Puhelimen ollessa avattuna, on oikeassa reunassa mikrofoni äänenvoimakkuuspainikkeet, toinen mikrofoni sekä virtapainike, johon on yhdistetty sormenjälkilukija. Painikkeet jäävät puhelimen yläreunaan, josta ne ovat varsin haastavasti saavutettavissa, mutta niiden sijaintiin tottui käytössä. Painikkeet ovat valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista ja niiden tuntuma on todella hyvä.

Motorola Razr 50 Ultran vasemmassa reunassa on vain SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa yksi nano-SIM-kortti. Toinen SIM-korttipaikka on toteutettu eSIM-ratkaisulla, mutta muistikorttipaikkaa ei ole. Laitteen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä alareunasta löytyy kaiutin, USB-C-liitin sekä kaksi mikrofonia lisää.

Näytöt

Motorola Razr 50 Ultra tuo mukanaan pitkälti saman sisäpuolen näytön kuin edeltäjänsäkin. Kyseessä ei ole mikään ihme, sillä edeltäjän näyttö todettiin jo erinomaiseksi, joten miksi sitä hyvää lähteä vaihtamaan. Motorola on kuitenkin uudistanut puhelimen ulkopuolen näyttöä, joka on selvästi aikaisempaa suurempi.

Sisänäyttö on 6,9 tuuman kokoinen ja se perustuu pOLED-tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2640 x 1080 pikseliä. Lisäksi näyttöön on saatu normaali 22:9-kuvasuhde, erittäin korkea 165 hertsin virkistystaajuus sekä HDR10+ -tuki. Suurin uudistus nähdään kirkkaudessa, sillä nyt näyttö yltää peräti 3000 nitin kirkkauteen, joka on lähes tuplasti parempi kuin edeltäjämallissa.

Kokemus sisänäytöltä on samanlainen kuin aikaisemminkin, eli suuria muutoksia ei ole saatu aikaiseksi. Full HD+ -tarkkuus on täysin riittävä, sillä kun pikseleitä on 413 tuumaa kohden niin yksittäisten pikseleiden havaitseminen paljain silmin on vaikeaa. 3000 nitin kirkkaus myös parantaa luettavuutta erityisesti auringonvalossa, enkä ainakaan itse havainnut merkittäviä ongelmia luettavuuden kanssa missään tilanteessa.

Omassa kategoriassaan Motorola erottuu edelleen näytön virkistystaajuudella, sillä 165 hertsiä ei löydy kovinkaan monesta taittuvasta laitteesta. Motorola hyödyntää LTPO-paneelia, jonka ansiosta virkistystaajuus voi vaihdella 1-165 hertsin välillä. Oletusarvoisesti näyttö pysyy melko yleisesti 90 tai 120 hertsissä näytettävän sisällön perusteella, sillä 165 hertsiä voidaan saavuttaa ainoastaan tietyissä tilanteissa, kuten pelattaessa.

Kokonaisuus on jatkuvasti erittäin sulava, enkä ainakaan itse näe suurta eroa 120 ja 165 hertsin välillä. 1 hertsin virkistystaajuus voidaan saavuttaa vähäisen käytön tilanteissa, joka säästää akkua. Käyttäjät voivat pakottaa näytön myös 60 hertsiin, mutta itse käytin testijakson aikana korkeaa dynaamista tilaa.

AMOLED-tekniikka takaa näytölle loistavan värintoiston, sillä musta on oikeasti mustaa. Ainakaan itsellä ei tullut tarvetta haluta säätää näytön väritoistoa itse. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan kirjoitushetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään nauttimaan muun muassa YouTubessa.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy personoimaan kokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kolmen oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen, säteilevä ja eloisa. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Sisänäytön taitoskohta on mielestäni pysynyt lähes samanlaisena kuin aikaisemmin. Pisaramaisen saranan ansiosta taitoskohta ei ole liian jyrkkä, jonka takia selvää yhtä taitoskohtaa ei ole. Taitoskohta on leveydeltään noin senttimetrin, joten se ei samalla tavalla häiritse käyttöä kuin jyrkät taitoskohdat. Sen kyllä huomaa, kun puhelinta katsotaan pienestä kulmasta, mutta suoraan katsottuna sitä ei havaitse. Sen myös tuntee sormella, mutta se ei ole liian selvästi läsnä.

Näytön Motorola on suojannut tutuksi tulleella Ultra Thin Glass -tekniikalla, jonka luvataan parantavan kestävyyttä. Näytön päällä on kuitenkin muovinen suojakalvo ja näyttö itsessään on edelleen melkoisen pehmeää materiaalia. Puhelinta ei kannata käyttää terävien kynsien kanssa tai muutenkaan altistaa teräville asioille. Näyttö on herkkä naarmuuntumaan, tai ainakin painaumat näkyvät siinä hyvin. Testijakson aikana näyttöön ei saatu merkittäviä jälkiä, vaan tarkkaan katsoen esillä oli vain pari pientä pintanaarmua.

Sisäpuolen näyttö on siis erinomainen teknisesti, mutta myös kokemukseltaan. Vaikka näytössä on korkea kuvasuhde, niin erityisesti skrollattavaa sisältöä siltä on kiva katsoa. Tietysti myös videoiden katselu on mielekästä, mutta reunoille jää siinä tilanteessa melko paljon tyhjää tilaa. Itse olen myös tyytyväinen näytön tasapaksuihin kehyksiin. Näytön yläreunassa oleva etukameraa varten tehty reikä on todella suuri, mutta myös siihen tottuu käytössä.

Motorola säväytti jo viime vuonna Razr 40 Ultran ulkopuolen näytöllä, mutta nyt kokemusta on viety vielä astetta pidemmälle. Motorola on saanut mukaan suuremman 4,0 tuuman kokoisen näyttöpaneelin ja tällä kertaa näyttö yltää aikaisempaa pidemmälle myös yläreunasta. Motorola ei ole karsinut lähestymistavasta tarjota mahdollisuus hallita pitkälti koko laitetta pelkästään ulkonäytön kautta. Monet muut kilpailijat tyytyvät selvästi rajoitetumpaan kokemukseen.

4,0 tuuman kokoinen näyttö perustuu pOLED-tekniikkaan, jossa on tällä kertaa uudistuksena tuki myös LTPO-ratkaisulle. Tarkkuutta on jopa 1272 x 1080 pikseliä, joka tekee 417 tuumaa kohden. Tarkkuus on siis samalla tasolla kuin sisäpuolen näytöllä. Näytössä on neliömäinen kuvasuhde, 10-bittiset värit, korkea 1-165 hertsin virkistystaajuus, HDR10+ sekä 2400 nitin kirkkaus.

Jos tarkastellaan ainoastaan näytön tekniikkaa, niin vastaavaa eivät esimerkiksi Samsungin valmistamat puhelimet tarjoa. Näyttö ei ole siis pelkästään välttävä, vaan oikeasti todella pätevä, eikä sen kanssa ole lähdetty säästelemään. Jo edeltäjän kohdalla ulkonäytön tarjoamaa kokemusta on luonnehdittu upeaksi, ja nyt jatketaan samaa rataa.

Ominaisuudet eivät ole juurikaan menneet eteenpäin, mutta kokemusta on paranneltu. Näytöltä on helppo tarkistaa ilmoitukset tai kellonaika, mutta näytöstä on myös moneen muuhun asiaan. Esimerkiksi kamerasovellus on räätälöity ulkonäytölle niin, että pääkameralla voidaan ottaa selfieitä.

Motorola on tuonut ulkonäyttöön mukaan myös Ambient View -tilan, jossa kellonaika saadaan Always-on-displayn tyylisesti jatkuvasti esille. Lisäksi nyt LTPO-tekniikan ansiosta se kuluttaa vähemmän akkua, kun virkistystaajuus voi laskea jopa 1 hertsiin.

Lisäksi näytöltä päästään käsiksi puhelimen pikavalintoihin, joita ovat muun muassa näytön kirkkauden säätö, yhteysasetukset sekä taskulamppu. Ulkonäytölle voidaan asettaa myös yhteystietojen pikavalintoja, joista voidaan soittaa nopeasti tärkeimmille yhteyshenkilöille.

Yksi mielenkiintoinen ominaisuus on myös se, että näytöltä voidaan avata suurin osa puhelimen sovelluksista OLETUKSENA. Vastaavaa ei esimerkiksi Samsung tarjoa. Näytöltä voidaan katsoa YouTube-videoita, selata Threadsia sekä vastata esimerkiksi WhatsApp-viesteihin ilman, että suurempi näyttö täytyisi avata. Leveän näytön ansiosta esimerkiksi näppäimistö on samankokoinen kuin sisänäytöllä, joten kirjoittaminen on helpompaa.

Monien sovelluksien kohdalla käytettävyys pieneltä näytöltä ei ole kuitenkaan kovin järkevää, sillä usein ne on suunniteltu suurempaa näyttöä ajatellen. Mutta idealtaan toteutus on erinomainen ja erilainen kuin kilpailijoilla. Motorola on pyrkinyt nyt myös helpottamaan tilannetta tarjoamalla kaksi eri tilaa sovelluksien näkymiseen ulkonäytöllä. Sovellukset voidaan avata koko näytölle tai sitten rajata asettumaan kameroiden yläpuolelle. Muutos voidaan tehdä erittäin yksinkertaisesti painamalla pitkään navigointipainiketta sovelluksen ollessa käytössä.

Ulkonäytössä saadaan pika-asetukset esille pyyhkäisemällä yläreunasta alas. Ilmoitukset saadaan näkyviin painamalla ilmoituskuvakkeita kameroiden vierestä. Pyyhkäisemällä sivuttain avautuu sovellusvalikko, johon voi valita ulkonäytöllä käytettäviä sovelluksia. Lisäksi mukana on muutama muukin valikko, joissa näkyy yhteystietoja, kalenteri, ulkonäytölle kustomoidut peli sekä Spotify-widgetti.

Ulkonäytön vahvuus on mielestäni siinä, että sen kautta voidaan suorittaa suurin osa puhelimen toiminnoista. Motorola on suunnitellut sen niin, ettei suurempaa näyttöä tarvitse aina ottaa esille, jos haluaa vastata viesteihin, puheluihin tai esimerkiksi navigoida Google Mapsilla. Lisäksi ulkonäyttö vähentää taittuvan päänäytön käyttöä sekä pitää näytön suojassa sisäpuolella.

Mielestäni koko etuosan peittävä näyttö on myös todella tyylikäs ja erottuu joukosta edukseen. Hyvä Motorola!

Suorituskyky

Suorituskyvyn osalta Motorola Razr 50 Ultra on mielenkiintoinen, sillä taaskaan Motorola ei hyödynnä markkinoiden parasta järjestelmäpiiriä. Puhelimeen on saatu siis Snapdragon 8s Gen 3 -piiri, joka nähtiin myös Edge 50 Ultrassa. Kyseessä on karsitumpi versio monista lippulaivapuhelimista löytyvästä Snapdragon 8 Gen 3 -piiristä. S-versio on suunniteltu alemman hintapisteen lippulaivapuhelimille.

Snapdragon 8s Gen 3 on itse asiassa vain hieman paranneltu Snapdragon 7+ Gen 3 -piiri, joten odotuksissa on parin vuoden takaisista huippupiireistä tutuksi tullut suorituskyky. Kyseessä on edelleen 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri ja se tarjoaa kahdeksan suoritinydintä.

Järjestelmäpiirissä on yksi tehokas Cortex-X4-ydin, joka toimii nyt 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi siinä on neljä tehokasta Cortex-A720-ydintä, jotka toimivat 2,8 GHz:n taajuudella. Mukana on myös kolme 2,0 GHz:n Cortex-A520-ydintä. Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 735.

Suomessa Motorola Razr 50 Ultra on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 12 gigatavun verran LPDDR5X-RAM-muistia sekä 512 gigatavun verran UFS 4.0 -tallennustilaa. Valitettavasti Motorola ei tarjoa muistikorttipaikkaa, mutta toisaalta suuri 512 gigatavun sisäinen tallennustila riittää varmasti myös pitkälle.

Aikaisemmin samainen Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiri on nähty jo Motorola Edge 50 Ultrassa Suomen markkinoilla, jonka lisäksi samaa piiriä on käytetty Honor 200 Prossa. Motorola Razr 50 Ultra on kolmikosta kaikista kallein, ja ainakin näen Motorolan tehneen tässä pienen virheen. Yli 1000 euron puhelimessa voisi olettaa olevan markkinoiden paras suorituskyky. Tietysti kyseessä on edelleen hyvä suorituskyky, joka havaittiin myös suorituskykytesteissä.

Suorituskyky asettuu selvästi monien keskitason Snapdragon 7 -sarjan piirien yläpuolelle ja oikeastaan paremmat vertailukohdat löytyvät 1-2 vuotta vanhojen lippulaivapuhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytestien tuloksien mukaan Motorola Razr 50 Ultran suorituskyky ei ole massiivisesti parempi kuin edeltäjässä. Suorituskyky on samaa tasoa kuin muissakin samaan piiriin perustuvissa puhelimissa, mutta se jää kuitenkin selvästi jälkeen esimerkiksi Galaxy Z Flip 6 -puhelimelle, jossa on tehokkaampi Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy.

Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Motorola Razr 50 Ultran saamia tuloksia Snapdragon 8+ Gen 1 -piiriin perustuvaan Motorola Razr 40 Ultraan sekä Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -piiriin perustuvaan Samsung Galaxy Z Flip 6 -puhelimeen.

Testitulokset
Motorola Razr 50 Ultra (SD8sG3) Motorola Razr 40 Ultra (SD8+G1) Samsung Galaxy Z Flip 6 (SD8G3FG)
AnTuTu (V8): 1 115 204 pistettä 1 002 719 pistettä 1 423 196 pistettä
Geekbench 6 (single): 1859 pistettä 1845 pistettä 1509 pistettä
Geekbench 6 (multi): 4384 pistettä 4559 pistettä 6543 pistettä
PCMark: 18 261 pistettä 15 526 pistettä 15 030 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 2566 pistettä 1407 pistettä 4104 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskyky on alempaa huippuluokkaa, jota itse odottaisin hieman edullisemmassa hintapisteessä. Vaikka suorituskyvyssä ei aivan tämän hetken kärkikahinoihin päästä, niin lähes kaikkea ajatellen suorituskykyä on kuitenkin riittämiin. Mutta samassa hintapisteessä on tarjolla kuitenkin selvästi parempaa suorituskykyä tarjoavia puhelimia, joissa on Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri.

Jälleen on hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Ainakaan itse en havainnut testijakson aikana mitään ongelmia suorituskyvyn kanssa, vaan kokemus oli huipputasoa. Vaikka aina voidaankin valittaa suorituskyvyn jäävän kilpailijoista, niin täysin rehellisesti sanottuna ainakaan itse en jäänyt kaipaamaan mitään enempää.

Motorola Razr 50 Ultralle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Motorola Razr 50 Ultralle toteutun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla puhelimella päästiin AnTuTu-testissä 1 115 204 pisteeseen, joka on kohtuullinen tulos. Suunta stressitestissä oli kuitenkin seuraavalla testauskerralla selvästi alaspäin, sillä pohjat saavutettiin kolmannella testauskerralla. Tuolloin tulokseksi saatiin 991 862 pistettä. Tämän jälkeen lähdettiin jälleen ylöspäin, ja oikeastaan paras tulos saatiin vasta viidennellä testauskerralla tuloksen noustessa 1 130 558 pisteeseen.

Parhaimman ja heikoimman tuloksen välillä eroa oli jopa 138 696 pistettä, joka tarkoittaa suorituskyvystä kadonneen noin -12,27 prosenttia. Tulos ei ole paras mahdollinen, mutta ei kuitenkaan huono. Snapdragon 8s Gen 3 ei pysty testin perusteella ylläpitämään suorituskykyä yhtä vakaana kuin Snapdragon 8 Gen 3.

Motorola ei kovin tarkasti ole avannut Razr 50 Ultran jäähdytysjärjestelmää, mutta sellainen varmasti on. Testijakson aikana puhelimen ei todettu kuumenevan peruskäytössä, mutta esimerkiksi stressitestiä toteuttaessa havaittiin yllättävää kuumenemista. Puhelimen metallikehys tuntui kuumalta, joka oli yllättävää. Lisäksi latauksessa puhelin oli hyvin kuuma. Vastaavat havainnot tehtiin aikaisemmin myös Edge 50 Ultran kohdalla.

Razr 50 Ultrassa on Snapdragon X70 -5G-modeemi, jonka avulla päästään teoriassa 6,5 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 3,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Suomessa puhelin tukee tuttuja Sub-6 GHz:n 5G-verkkoja, joten tukea mmWave-verkoille ei ole. Motorola on saanut puhelimeen tuen Suomessa vain non-standalone-verkoille, eikä Elisan avaama standalone-verkko ollut käytössä (5G+). Mitkään Motorolan puhelimet eivät tue tällä hetkellä Elisan 5G+ -verkkoa.

5G-yhteydet toimivat puhelimen molemmilla SIM-korttipaikoilla ja laitteeseen pystyy asettamaan yhden fyysisen nano-SIM-kortin, jonka lisäksi toinen on toteutettuna eSIM-ratkaisulla. Puhelimessa on Wi-Fi 7 -tuki, josta usein on karsittu tässä kategoriassa. NFC-tuen ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen. Valitettavasti Motorola on karsinut tuesta UWB-teknologialle.

Motorola on tehnyt karsintaa myös USB-liittimeen, sillä tuettuna on USB 2.0 -tekniikka. Monissa yhtiön puhelimissa on ollut USB 3.1 -tuki, joka tarjoaa nopeamman tiedonsiirron ja paremman tuen ulkoisille näytöille. Syystä tai toisesta tästä on karsittu, mutta toki monet eivät tätä edes varmasti huomaa. Värinäpalaute ei puhelimessa ole mitenkään Samsungin tai Applen lippulaivapuhelimien tasolla, vaan se on perustasoa. Motorola Razr 50 Ultra ei siis erotu joukosta ainakaan edukseen värinän osalta.

Muuta tekniikasta

Sormenjälkilukija löytyy puhelimen oikeasta kyljestä virtapainikkeen yhteyteen integroituna. Kyseessä on tässä laitekategoriassa yleinen toteutus, josta ainakin tykkään itse. Huomasin itse avaavani lukituksen sormenjäljellä jo ennen kuin avaan puhelimen suuren näytön käyttöön, jolloin lukija on selvästi paremmin saavutettavissa. Jos puhelimen avaa ensin, niin silloin sormenjälkilukijaan joutuu jopa hieman kurottamaan.

Sormenjälkilukijan avulla lukitus aukeaa yleisesti välittömästi, ja vain harvoin on havaittavissa virheilmoituksia. Motorola on mielestäni onnistunut nopeuttamaan lukitusanimaatiota, joka tekee kokemuksesta nopeamman. Jos kuitenkin sormi on likainen tai märkä, niin silloin lukija ei pysty tunnistamaan sormea yhtä vaivattomasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Razr 50 Ultrassa on kameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus toimii niin ulkopuolen kameralla kuin myös sisäpuolen selfiekameralla. Lukitus saadaan siis avattua helposti jo laitteen ollessa kiinni.

Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Motorola Razr 50 Ultra on äänentoiston osalta samalla tasolla kuin edeltäjänsä, eli tarjolla on jälleen stereokaiuttimet. Pääkaiuttimena hyödynnetään alaosan kaiutinta ja toisena käytetään puheluihin suunnattua kuuloketta. Äänenlaadun todettiin olevan hyvä, mutta ei kuitenkaan parasta hintaluokassaan. Puhelimen kompaktiin rakenteeseen ei tietenkään mahdu mitään suuria kaiutinelementtejä, mutta siitä huolimatta Motorola on saanut äänenlaadun riittäväksi.

Itselle äänenlaatu riitti mainiosti YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet. Motorola Razr 40 Ultran kaiuttimista tuntui lähtevän mukavan paljon ääntä. Motorola ei tarjoa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.4 -yhteyden ja tuettuna on monet Qualcommin laadukkaat äänitekniikat.

Motorola mainostaa puhelinta Snapdragon Sound -tuella, joka kaikessa lyhykäisyydessä tarkoittaa Motorola Razr 50 Ultran tukevan aptX-, aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoita. Lisäksi mukana on myös muita parannuksia, jotka tekevät äänikokemuksesta paremman langattomien kuulokkeiden kanssa.

Testijakson aikana Motorola Razr 50 Ultrassa havaittiin toisinaan pientä ongelmaa Bluetoothin kanssa, jota havaittiin myös Edge 50 Ultrassa. Välillä kun puhelin oli taskussa ja olit lenkillä, niin yhteydessä oli häiriöitä. Lisäksi huomasin, jos puhelimen yläreunan peitti esimerkiksi kädellä, niin vastaavia häiriöitä tuli vastaan. Bluetooth-ongelmia Motorolan puhelimissa on aikaisemminkin havaittu, joten nähtävästi antennisuunnittelussa olisi edelleen parannettavan varaa.

Akku ja lataus

Motorola Razr 50 Ultrassa on aikaisempaa 200 milliampeerituntia suurempi akku, eli 3800 milliampeerituntia on vaihtunut 4000 milliampeerituntiin. Motorolan mukaan suurempi akku tuo nyt mukanaan ”virtaa koko päiväksi”, mitä se ikinä tarkoittaakaan. Mitkään taittuvanäyttöiset simpukkapuhelimet eivät ole juurikaan vakuuttaneet akunkestolla, eikä myöskään Razr 50 Ultra pääse yllättämään.

Akun saa helposti riittämään yhdeksi päiväksi aktiivisella käytöllä, mutta usein iltaisin akun varaus oli tippunut alle 15 prosenttiin. Testijakson aikana parina päivänä on saanut jopa iltapäivästä laittaa puhelimen laturiin, jotta virtaa riittäisi varmasti myöhään iltaan asti. Mitkään päivitykset eivät akkua parantaneet, vaan kokemukset olivat jatkuvasti samanlaisia.

Lyhyesti kuvailtuna itsellä jäi ajatus, että akkua tarvittaisiin hieman lisää, jotta kokemus olisi parempi. Kyseessä on osa-alue, jossa Motorolalla on parannettavaa. Vastaavia haasteita akunkeston kanssa on havaittu myös muiden Motorolan tämän hetken huippupuhelimien kanssa, joten Motorola varmasti tiedostaa haasteen.

Motorola pyrkii kuitenkin paikkaaman huonompaa akkua pikalatauksella. Motorola Razr 50 Ultra tukee aikaisempaa parempaa 45 watin tehoista pikalatausta, joka on paperilla parempi kuin kilpailijoilla. Pikalataus ei kuitenkaan vedä vertoja Motorolan perinteisempien puhelimien latauksille, joissa on nähty jopa 125 watin lataus. Tämä johtuu muun muassa laitteen sisällä olevasta pienemmästä tilasta, jonka takia tehokkaampia latauksia ei ole pystytty kunnolla toteuttamaan.

Motorola toimittaa puhelimen mukana edelleen laturin, joka ei ole itsestäänselvyys. Paketissa oleva laturi on 68 watin tehoinen, joten sen avulla voidaan ladata muitakin laitteita nopeasti. Puhelin tukee USB Power Delivery -standardia, joten pikalataus ei vaadi mitään ihmeellisiä latureita. Tämän ansiosta pystyimme toteuttamaan puhelimelle helposti lataustestin, joka on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Razr 50 Ultran lataustestin tulokset.

Lataustesti paljasti puhelimen akun vaativan tyhjästä täyteen latautumiseen 50 minuuttia, joten latausta on nopeutettu edeltäjään verrattuna jopa 20 minuutilla suuremmasta akusta huolimatta. Nyt latausaika on jo selvästi inhimillisempi ja asettuu taittuvanäyttöisten puhelimien kategorian kärkikastiin.

15 minuutissa akkua on jo 44 prosenttia ja 30 minuutissa akkua on 76 prosentin verran. 90 prosentin taso saavutetaan 39 minuutissa. Lataus hidastuu loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 2,5 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia latautuvat 11 minuutissa.

Lataus on mukavan nopea ja muutamassa kymmenessä minuutissa saadaan virtaa lisää riittämiin muutamaksi tunniksi. Eli Motorola todellakin pystyy paikkaamaan heikkoa akunkestoa nopealla latauksella, eikä Razr 50 Ultran käyttäjien tarvitse odotella latausta tuskallisen kauaa.

Motorola Razr 50 Ultra on varusteltu myös aikaisempaa paremmalla langattomalla latauksella. Puhelin latautuu nyt 15 watin teholla langattomasti, joka on parempi kuin edeltäjän 5 watin peruslataus. Akku latautuu siis kohtuullisesti myös langattomasti, mutta tietystikään markkinoiden nopeimmasta ei ole kyse. Langaton lataus ajaa asiansa ja yön aikana akun saa varmasti täyteen. Tuettuna on myös 5 watin käänteinen langaton lataus muiden laitteiden latausta varten.

Kamerat

Kameroiden osalta Motorola on ottanut tällä kertaa erilaisen lähestymistavan, vaikka edelleen onkin tarjolla kaksi kameraa takaosassa. Edeltäjän ultralaajakulmakamerasta on luovuttu, ja nyt Razr 50 Ultrassa on pääkameran rinnalla telekamera. Motorola on perustellut muutosta sillä, että nykypäivän trendi on ottaa muotokuvia ja sitä varten telekamera on oivallinen apuväline.

Pääkamerana toimii 50 megapikselin tasoinen sensori, joka perustuu Samsungin kehittämää ISOCELL GN8 -sensoriin. Kokoa sillä on 1/1.95 tuumaa ja siinä on 0.8 mikronin pikselikoko. Pääkameran kaverina on f/1.7-aukolla varusteltu linssi. Kamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta, jonka lisäksi siinä on optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on myös 50 megapikselin tasoinen ja tällä kertaa se tarjoaa 2-kertaisen optisen zoomauksen. Käytössä on Samsungin kehittämä ISOCELL JN1 -sensori, joka on kooltaan 1/2.76 tuumaa ja siinä on 0.64 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/2.0-aukolla varusteltu linssi ja kamera tukee myös vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta. Valitettavasti telekameraa ei ole optisesti vakautettu.

Motorola Razr 50 Ultra tarjoaa etuosassa 32 megapikselin tasoisen selfiekameran, joka perustuu OmniVisionin kehittämään OV32B40-sensoriin. Sensori on kooltaan 1/3.14 tuumaa ja siinä on 0.64 mikronin pikselikoko sekä f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Etukamerassa on kiinteä tarkennus.

Motorola Razr 50 Ultran kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kaksoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Samsung S5KGN8, f/1.7, 24 mm, 1/1.95”, 0.8 µm, PDAF, OIS)
    • Telekamera: 50 megapikseliä (Samsung S5KJN1, f/2.0, 1/2.76”, 0.64 µm, PDAF, 2x optinen zoom)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (OmniVision OV32B40, f/2.4, 25 mm, 1/3.14”, 0.7 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkameran kanssa Motorola hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, joten oletusasetuksina lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin tasoisia kuvia. Motorola ei ole lähtenyt pelleilemään kameran kanssa, vaan melko harvinainenkin sensori on saatu toimimaan puhelimessa hyvin.

Tietystikään kompaktiin pakettiin ei saada mitään markkinaa järisyttävää kameratoteutusta, vaan yleensä simpukkamalleissa joudutaan hieman karsimaan. Yleisesti Motorola Razr 50 Ultran pääkamera tuntui olevan oman kategoriansa parhaimmistoa, eikä se ainakaan jää jälkeen Samsungin vastaaville.

Pääkameran tuottama laatu on siis hyvä. Valaistuksen ollessa kunnossa kuvissa on paljon yksityiskohtia ja dynaaminen alue on todella laaja. Kuvien värit taltioituvat yllättävänkin luonnollisena, eikä tällä kertaa korosteta esimerkiksi sinistä tai vihreää sävyä liian paljoa. Tietynlaista pehmeyttä on kuvissa enemmän kuin saman hintaisissa perinteisissä lippulaivapuhelimissa.

Heikossa valaistuksessa Motorola Razr 50 Ultran pääkameralla saadaan aikaiseksi todella hyvää jälkeä. Oletusasetuksilla kuvissa on laaja dynaaminen alue, yksityiskohtia on mukavasti ja samalla valoa taltioituu yllättävänkin paljon. Pehmeys ei lisäänny kuvissa liikaa, vaikka sitä onkin jonkin verran nyt enemmän. Värit pysyvät myös hyvänä, ja heikossa valossa kamera tuntuu niitä myös korostavan selvästi enemmän.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Motorola Razr 50 Ultran pääkameralla.

Motorola Razr 50 Ultra erottuu joukosta 50 megapikselin telekamerallaan, joka korvaa aikaisemman ultralaajakulmakameran. Itse ymmärrän telekameran idean, sillä simpukkapuhelimien kohderyhmässä muotokuvien ottaminen on isossa roolissa ja se onkin taittuvan näytön ansiosta helpompaa myös takakameroilla. Vaikka itse en muotokuvista suuremmin välitä, niin telekamera tuo mukanaan myös paremmat mahdollisuudet zoomaukseen.

2-kertainen optinen zoomaus ei ole paljoa, mutta moneen tilanteeseen riittävästi. Olen kuitenkin tottunut 3,5-5-kertaisiin telekameroihin, joten niihin verrattuna 2x on melko vähän. Testijakson aikana kameran totesin ajavan asiansa, vaikka se ei ole aina aivan täydellinen

Hyvässä valossa kamera on parhaimmillaan, sillä kuvat ovat tarkkoja sekä yksityiskohdat ovat laadukkaat. Aivan pääkameran tasolle ei tarkkuudessa päästä, mutta tasapaino on kunnossa telekameralle. Kuvat ovat värien osalta täysin identtisiä pääkameran kanssa ja dynaaminen alue on todella laaja.

Valaistuksen ollessa vähissä kameralla saadaan myös hyvää jälkeä, sillä yksityiskohtia taltioituu edelleen kohtuullisen paljon ja värit taltioituvat tuttuun tapaan hieman korostuen. Dynaaminen alue kuvissa on laajahko, mutta ei täydellinen. Lisäksi välillä havaitsin kuvien olevan selvästi tummempia kuin pääkameralla kuvattaessa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Motorola Razr 50 Ultran telekameralla.

Motorola Razr 50 Ultra ajaa asiansa monessa tilanteessa myös videokuvauksen osalta. Vaikka 8K-videokuvauksen kelkkaan ei Motorola ole vieläkään lähtenyt, niin kaikki takaosan kamerat tukevat 4K 60 fps -videokuvaa. Erityisesti pääkameralla kuvattaessa videot näyttivät hyviltä, vaikka Motorolalla onkin vielä tehtävää päästäkseen Samsungin tai Applen tasolle. Kameroiden välillä voidaan vaihdella kesken kuvauksen, jos käytössä on korkeintaan 4K 30 fps -tarkkuus.

Etukamera on pysynyt ennallaan verrattuna edeltäjään. Motorola hyödyntää 32 megapikselin sensorin kanssa pikseleiden yhdistämistekniikka, jolloin oletusarvoisesti kuvataan 8 megapikselin kuvia. Kameran kuvien todettiin olevan kohtuullisia useimmissa tilanteissa, ja jos valoa on tarpeeksi kuvat ovat erinomaisia. Kamera riittää suurimmalle osalle, mutta parempia selfiekuvia voidaan ottaa pääkameralla taittuvan toteutuksen ansiosta. Etukamera tukee myös 4K 60 fps -tasoista videokuvausta.

Kamerasovellus on tuttua Mototolaa, joten siinä ei ole mitään yllätyksiä. Tietysti mukana on pieniä lisäyksiä ja uutuusominaisuuksia puhelimen taittuvaa toteutusta silmällä pitäen. Lisäksi kamera toimii lähes täydellisesti myös ulkopuolen näytöltä, joka helpottaa pääkameroiden käyttämistä selfiekuvaamisessa.

Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset kansinäytölle, salamalle, kuvaustilalle, ajastukselle, kuvasuhteelle sekä painike asetusvalikkoon. Loput pika-asetukset saadaan käyttöön pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin, jolloin ottaa käyttöön suuren älykkään tarkkuuden.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Motorola Razr 50 Ultran kohdalla kuvaustilat ovat hidastus, video, valokuva, muotokuva, pro sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat pääkameralle (1x), telekameralle (2x) sekä hybridizoomaukselle (4x). Lisäksi tämän rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen telekameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Motorola on ottanut kamerakokemuksessa huomioon myös puhelimen taittuvan toteutuksen sekä ulkopuolen näyttöpaneelin. Kamerasovellus tukee niin sanottu ”Tripod View” -tilaa, kun puhelin taitetaan L-muotoon. Tilassa kameran säätöpainikkeet saadaan näytön alaosaan ja kuvausalue löytyy yläosasta. Tämä helpottaa selfiekuvien ottamista, jos haluaa pitää puhelinta esimerkiksi pöydällä.

Lisäksi samassa tilassa esikatselu voidaan siirtää ulkopuolen näytölle, jolloin selfie-kuvaamiseen voidaan käyttää myös laitteen takaosan kameroita. Ominaisuus toimii mukavasti selfiekuvia tai videopuheluita varten. Lisäksi se helpottaa myös peruskuvaamista esimerkiksi pidemmällä valotusajalla tai timelapse-videoissa. Motorola ottaa siis tutulla tavalla hyödyn irti laitteen uudenlaisesta toteutuksesta.

Razr 50 Ultran kohdalla uusi ominaisuus on automaattinen videokuvauksen aloitus, kun laitteen taittaa vaakatasossa L-muotoon. Tällöin päästään videotilaan heti ja kuvaus alkaa 3 sekunnin päästä. Puhelin pidetään kädessä kuten vanhanaikaisia videokameroita, joten mukana on myös hieman retrohenkeä.

Toista näyttöä varten Motorola on myös tehnyt optimointeja. Kameraa pystytään käyttämään lähes täysillä ominaisuuksilla ulkonäytöltä. Selfiekuvien taltioiminen paremmilla takaosan kameroilla on mahdollista, minkä lisäksi ulkonäyttöä voidaan käyttää myös muissa tilanteissa.

Kamerasovellus tukee muun muassa kuvien esikatselua ulkonäytöltä reaaliaikaisesti. Lisäksi Motorola on tuonut mukaan tutun ominaisuuden, jossa ulkonäytölle saadaan näkyviin hymiö, jos kamera tunnistaa kasvot. Tällöin kuvattava henkilö osaa hymyillä, ja myös animoitu piirroskuva koittaa saada kohteen ainakin hymyilemään. Ominaisuus on käytettävissä vain, jos ei halua reaaliaikaista esikatselua ulkonäytölle.

Käyttöjärjestelmä

Ohjelmiston osalta Motorola Razr 50 Ultra ei tarjoa yllätyksiä, vaan jatkaa tuttua Motorolan perinnettä. Puhelimeen on saatu siis Motorolan uudelleen nimeämä Hello UI -käyttöliittymä. Aikaisemmin puhelimissa oli My UX, mutta nyt Motorola on halunnut tehdä puhtaaseen Androidiin selvästi enemmän omia kustomointeja sekä mahdollisuuksia tehdä laitteesta omannäköisempi.

Käyttöjärjestelmänä on tuorein Android 14. Testijakson aikana puhelin sai pari päivitystä, joista uusimman jälkeen laitteen tietoturvakorjaukset ovat kesäkuulta 2024. Motorola ei siis päivitä puhelimen tietoturvaa joka kuukausi. Razr 50 Ultralle on luvattu 3 Android-versiopäivitystä sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä, joka ei ole yllättäen parhaimmasta päästä tai edes parasta yhtiön historiassa (Edge 50 Neo saa 5 + 5 vuoden päivitykset).

Tämä tarkoittaa, että puhelin saa Android 15, 16 ja 17 -päivitykset sekä tietoturvakorjauksia vielä kesäkuussa 2028. Päivityslupaus ei ole missään tapauksessa parasta mahdollista, sillä osa kilpailijoista tarjoaa samassa hintapisteessä 4 + 5 vuoden tai jopa 7 + 7 vuoden päivitykset. Motorolalla olisi siis selvästi parannettavaa päivityslupauksen osalta. Tietysti 3 + 4 ajaa asiansa, mutta se ei ole niin hyvä kuin alalla yleisesti voisi odottaa.

Vaikka käyttöliittymän nimi on muuttunut, niin yleisilme on edelleen hyvin lähellä puhdasta Androidia. Motorola on tehnyt aikaisemminkin muutoksia kohti omaa persoonallisuuttaan käyttöliittymässä, mutta nyt muutoksia on saatu pika-asetusvalikkoon, ilmoituksien näkymiseen sekä fonttiin. Motorola on lisäksi tuonut käyttäjälle enemmän mahdollisuuksia muokata kokemusta.

Ja tietysti myös tekoäly on nyt osa käyttöliittymää. Yksi esimerkki on Style Sync, jonka avulla voi luoda tekoälyllä taustakuvia, jotka perustuvat esimerkiksi omasta tyylistä otettuihin kuviin. Style Sync on äärimmäisen helppokäyttöinen, mutta taustakuvien luominen vie yllättävän kauan aikaa. Tekoäly luo useita erilaisia ja uniikkeja taustakuvia, jotka sopivat käyttäjän henkilökohtaiseen tyyliin. Näissä taustakuvissa voi olla esimerkiksi samanlaista värimaailmaa ja kuvioita kuin käyttäjän asussa. Mielestäni kiva ominaisuus, mutta ei mitenkään tärkeä.

Toinen tekoälyllä toteutettu ominaisuus on Magic Canvas, joka luo tekstikomennon perusteella taustakuvia. Toistaiseksi ominaisuus ei toimi suomeksi, vaan teksti pitää kirjoittaa englanniksi. Käyttäjät voivat kuvailla jotain tilannetta, jonka perusteella luodaan taustakuvia. Ominaisuus tuntui toimivalta, mutta suurin ongelma on sen kielituen puute.

Käyttäjät voivat helposti lisäksi yhdestä valikosta vaihtaa puhelimen taustakuvaa, teemaa, fonttia sekä värejä. Lisäksi Motorola mahdollistaa kuvakkeiden muodon vaihtamisen. Motorolan puhtaassa lähestymistavassa myös Googlen kehittämä Material You -muotokieli pääsee tulemaan hyvin esille, vaikka tietysti nyt enemmän Motorolan tyylisesti. Mukana on myös tuki dynaamiselle väriteemalle, joka saadaan toteutettua taustakuvan värimaailmasta.

Mukana on myös tuttu Moto-sovellus, joka on saanut selvän ulkoasumuutoksen. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa. Ominaisuudet ovat edelleen ennallaan, joten Motorola ei ole karsinut niistä.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Ehkä kätevin on taskulampun pikakäynnistys ravistamalla puhelinta.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Play-tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovelluksesta pääsee myös kätevästi käsiksi laitteen mukauttamistoimintoihin. Moto-sovellus kokoaa siis yhteen paikkaan kaikki Motorolan lisätoiminnot, jotka vievät Android-kokemusta parempaan suuntaan.

Motorola on laittanut mukaan myös oman Moto Secure -ominaisuuden, joka kokoaa yhteen tietyt tietoturvaa parantavat ominaisuudet. Esimerkiksi mukana on nyt erillinen suojattu kansio, jonne voi piilottaa arkaluonteisia tiedostoja sekä sovelluksia. Verkon suojaus -toiminto tarkistaa saatavilla olevien verkkojen suojauksen ja kertoo kuinka hyvä suojaustaso verkoissa on. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös PIN-sekoitus. Sen avulla PIN-ruudukon numerot sekoitetaan aina, kun pyydetään avaamaan laitteen lukitus.

Motorola Razr 50 Ultra tuo mukanaan myös tuen Moto Connect -alustalle, joka tunnettiin aikaisemmin Ready For -ominaisuutena. Sen avulla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä.

Taittuvaa rakennetta ajatellen Motorola Razr 50 Ultra ei tuo mukanaan oikeastaan mitään uutta. Tarina on siis sama kuin aikaisemminkin, sillä simpukkamallisessa toteutuksessa on vaikea keksiä mitään todellista hyötyä taittuvuudelle.

Puhelin tukee Googlen tekemiä optimointeja, eli esimerkiksi YouTubessa video saadaan näytön yläosaan. Kyseessä on ”Stand View” -tila, jossa puhelin on L-muodossa ja näytön yläosasta voidaan kuluttaa sisältöä aikaisempaa kätevämmin. Samaa tilaa tukee myös kamera, joka tuotiin jo aikaisemmin esille.

Mukana on myös tuttu ominaisuus, jossa puheluun voidaan vastata avaamalla puhelin ja lopettaa puhelu sulkemalla puhelin. Ja tietysti korkeampaa näyttöä voidaan hyödyntää käyttämällä kahta sovellusta yhtä aikaan, mutta kyseessä on Androidin oletustoiminto. Razr 50 Ultran ohjelmistolliset erikoisuudet löytyvät ulkonäytöstä, jotka käytiinkin tässä arvostelussa jo aikaisemmin läpi.

Kokonaisuus ohjelmiston osalta on mielestäni kunnossa, ja Motorola Razr 50 Ultra toimi koko testijakson ajan erinomaisesti. Taittuva formaatti ei tuottanut ongelmia ohjelmistolle ja samalla puhelin oli sulava jatkuvasti. Puhdas lähestymistapa Androidiin on todella kiva, mutta Motorolalla olisi vielä paljon tehtävää päivityslupauksen parantamisessa.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Motorola Razr 50 Ultra -puhelinta.

Motorola Razr 50 Ultra on jatkaa siitä, mihin edeltäjän kanssa jäätiin. Puhelimessa on parannettu nyt kestävyyttä ja niitä asioita, joista valitettiin Razr 40 Ultran kohdalla. Motorola Razr 50 Ultra on yksinkertaisesti parasta, mitä taittuvanäyttöisten simpukkapuhelimien markkinalle on tapahtunut viimeisen vuoden aikana. Tämän takia puhelinta on helppo lähteä suosittelemaan.

Motorola on tehnyt hyvää työtä parantaakseen puhelimen kestävyyttä. Motorola Razr 50 Ultran sarana tuntuu aikaisempaa jämäkämmältä, eikä siinä ole vastaavaa väljyyttä kuin edeltäjässä. Lisäksi puhelin on täysin vedenkestävä, joten nyt vettäkään ei tarvitse pelätä. Näytöt ovat myös yksi puhelimen vahvuus, taittuva sisäpuolen näyttö on erittäin laadukas, mutta Motorola erottuu ulkopuolen näytöllä.

Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiri ajaa asiansa puhelimessa, ja samalla tarjolla on myös suuret tallennustilat verrattuna kilpailijoihin. Tekniikassa vahvuuksia ovat myös monipuoliset sekä tehokkaat latausratkaisut, laadukkaat kamerat sekä hyvät stereokaiuttimet. Motorola Razr 50 Ultran ohjelmisto on myös yksi valttikorteista, jos arvostaa puhdasta Android-kokemusta. Motorola ei ole myöskään karsinut myyntipakkauksesta, vaan mukana on jopa hieman ekstraa.

Tällä kertaa heikkouksia puhelimessa on, mutta ei kuitenkaan liiaksi. Motorola olisi saanut vielä hieman parantaa akunkestoa, sillä se jättää edelleen toivomisen varaa. Kameroissa on otettu erilainen lähestymistapa, jonka takia ultralaajakulmakamera puuttuu. Puhelimesta puuttuu myös muistikorttipaikka sekä kuulokeliitin, jotka kannattaa huomioida puhelinta ostettaessa. Motorola ei ole myöskään vahvoilla päivityslupauksen kanssa, sillä Razr 50 Ultralle luvattu 3 + 4 vuotta ei ole edes yhtiön omaa parasta, jonka lisäksi samassa kategoriassa kilpailijat tarjoavat jopa 7 vuoden päivitykset.

Motorola on kuitenkin onnistunut hinnoittelun kanssa. Motorola Razr 50 Ultran hinta on pysynyt edeltäjän tasolla, joten painetta sen nostamiselle ei ole ollut. 1199 euroa 12 + 512 gigatavun mallista on myös kohtuullisesti ottaen huomioon Samsung Galaxy Z Flip 6:n 512 gigatavun muistiversion 1389 euron hinnan. Motorola on siis Samsungia peräti 190 euroa edullisempi. Muita todellisia kilpailijoita puhelimelle ei Suomen markkinasta löydy.

Motorola Razr 50 Ultra

9.2

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja tyylikkäät värit, aikaisempaa jämäkämpi sarana
  • IPX8-luokituksen mukainen vedenkestävyys
  • Huipputason taittuva näyttö
  • Monipuolinen ulkonäyttö ja teknisesti laadukas
  • Snapdragon 8s Gen 3 tarjoaa riittävän suorituskyvyn
  • Suuret muistit (12 + 512 Gt)
  • Stereokaiuttimet, sormenjälkilukija, eSIM
  • Nopea langallinen lataus ja tuki langattomalle lataukselle
  • Kamerat ovat kategoriansa parhaimmistoa
  • Puhdas Android-kokemus
  • Myyntipakkauksessa mukana tyylikäs suojakuori sekä laturi
Huonoa
  • Akunkesto jättää toivomisen varaa
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Ei ultralaajakulmakameraa
  • Päivityslupaus jättää toivomisen varaa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut