ArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus Nord 5 – uusi suunta näyttää hyvältä, mutta…

OnePlus Nord 5

OnePlus Nord 5 jatkaa tuttua Nord-mallistoa, eli nyt palataan takaisin juurille. Viime vuonna OnePlus Nord 4 poikkesi hieman totutusta metallisen rakenteensa myötä, mutta nyt uutuusversiossa on lähdetty säästelemään ja keskittymään tärkeimpiin. SuomiMobiilissa OnePlus Nord 5 -puhelinta on testattu muutaman viikon ajan, ja tässä arvostelussa katsomme mihin laitteesta todellisuudessa on.

Uutuuspuhelimessa on panostettu enemmän tekniikkaan kuin premium-rakenteeseen. OnePlus Nord 5 tarjoilee ensimmäistä kertaa Nord-mallistossa Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiirin. Lisäksi puhelimeen on saatu laadukas 6,83 tuuman kokoinen AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on Full HD+ -tarkkuus ja korkea 144 hertsin virkistystaajuus. Puhelimessa on myös suurehko 5200 milliampeeritunnin akku, 50 megapikselin kaksoiskamera sekä Android 15 -käyttöjärjestelmä.

OnePlus Nord 5 on saatavilla Suomessa 8. heinäkuuta alkaen kolmessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen Marble Sands, harmaa Phantom Grey sekä sininen Dry Ice. Puhelimesta on tarjolla kaksi muistiversiota, joista 8 + 256 gigatavun malli maksaa 449 euroa ja 12 + 512 gigatavun malli maksaa 549 euroa.

Arvostelu perustuu kahden viikon aktiivisen testijakson pohjalle, ja tutustumme erityisesti OnePlus Nord 5 -puhelimen rakenteeseen, tekniikkaan, kameroihin sekä uuteen Plus Key -painikkeeseen. Alapuolella on listattuna vielä OnePlus Nord 5:n tärkeimmät tekniset tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus Nord 5 (CPH2709)
Mitat: 163.4 x 77.0 x 8.1 mm
Paino: 211 g
Rakenne: Muovirunko / lasipinnat
Näyttö: 6.83 tuumaa / 1.5K (2800 x 1272) / 19.8:9-kuvasuhde / Swift AMOLED / 144 Hz / 1800 nitiä
Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 (1x 3.0 GHz Cortex-X4 & 4x 2.8 GHz Cortex-A720 & 3x 2.0 GHz Cortex-A520)
Grafiikkasuoritin: Adreno 735
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5X] / 256 tai 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony LYTIA-700/ f/1.8 / 24 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / OIS / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (Sony IMX355 / f/2.2 / 15 mm / 1/4.0" / 1.12µm / 116 asteen kuvakenttä) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 50 MP etukamera (ISOCELL JN5 / f/2.0 / 21 mm / 0.64 µm / 1/2.75" / AF)
Akku: 5200 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 80 watin langallinen SuperVOOC-pikalataus / PD-tuki 10-55W (ei laturia mukana)
Käyttöjärjestelmä: Android 15 + OxygenOS 15 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 4 vuotta Android-versioita ja 6 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC / Bluetooth 5.4 /Wi-Fi 6
Ääni: Stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / infrapunalähetin / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Marble Sands / Phantom Grey / Dry Ice
Hinta: 449 € (8 + 256 Gt) / 549 € (12 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

OnePlus Nord 5:n myyntipakkauksen sisältö.

Myyntipakkaus on tuttuun tapaan hyvin Nord-mallinen ja minimalistinen. Pakkaus on sinertävä, ja siinä on moneen kertaan Nord-logo. Pakkauksen takaosaan on laitettu tarra, jossa on tietoja puhelimen malliversiosta, muistiversiosta, väristä sekä IMEI-koodeista. Lisäksi pakkauksessa on EU:n kuvamerkinnät latauksen osalta. Yksi kuvista kertoo puhelimen tukevan Power Delivery (PD) -pikalatausta 10-55 watin teholla. Toinen kuva vahvistaa, ettei laturia ole enää mukana.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, jota koristaa OnePlussan logo. Pahvitaskusta löytyy lappusia, kuten pikakäyttöopas ja turvallisuusohjeet. Lisäksi mukana on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu. Tämän jälleen paketissa on OnePlus Nord 5 paperiin käärittynä ja paketin pohjalla on vielä USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti OnePlus Nord 5 poikkeaa merkittävästi edeltäjästä, sillä nyt valmistusmateriaaleina on alumiinin sijasta muovi ja lasi. Eli OnePlus on palannut tuttuun ja turvalliseen ratkaisuun myös keskihintaluokassa, eikä premiumilla olla nyt lähdetty leikkimään. Testattavaksi saatiin Dry Ice -väriversio, joka on siis vaaleansininen.

Puhelimessa on muovikehys ja lasiset pinnat, jotka tarjoilevat ihan hyvän laatuvaikutelman. Toki muovinen fiilis on hyvin vahvasti läsnä, jota ei edeltäjässä ollut. Kehys ja lasipinnat on viimeistelty mattapintaiseksi, josta itse pidän paljonkin. Mattapinta ei ole myöskään liian karhea, mutta se on myös hieman liukas erityisesti kuivilla käsillä. Mattapintojen vahvuus on se, ettei ne kerää naarmuja tai sormenjälkiä samalla tavalla kuin kiiltävät pinnat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yleisilme on melko geneerinen, sillä OnePlus Nord 5 on hyvin kulmikas. Tasainen kehys yhdistettynä tasaiseen lasiin tekevät aika tiukkoja kulmia, mutta tietysti OnePlus on hieman saanut myös pyöristystä mukaan. Muovikehys ja lasipinnat yhdistyvät saumattomasti toisiinsa, joten mitään ylimääräisä saumoja ei ole havaittavissa. Käsituntuma on kuitenkin melko kulmikas, josta en itse pidä paljoa. Laite voisi olla selvästi myös ergonomisempi.

OnePlus Nord 5:n etuosassa on käytössä Gorilla Glass 7i -lasipinta, mutta takaosan lasivalmistajaa ei ole kerrottu. Ainakaan takaosaan ei testijakson aikana saatu jälkiä aikaiseksi, joten se kestänee hyvin käyttöä. Näyttölasia on suojaamassa tehtaalla asennettu muovikalvo, mutta itse otin sen pois heti testijakson aluksi. Testien jälkeen puhelimen näytössä oli havaittavissa vain pieniä hiusnaarmuja, mutta ei mitään merkittävää. Näyttölasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa helposti putsattua pois.

OnePlus Nord 5 on todella kookas puhelin omassa kategoriassaan. Puhelimen viralliset mitat ovat 163,4 x 77,0 x 8,1 millimetriä ja painoa on 211 grammaa. Suuri koko kannattaa ottaa huomioon puhelinta ostettaessa, sillä kokoa on joka suhteessa jopa enemmän kuin edeltäjällä. Paino on kuitenkin kasvanut merkittävästi, ja nyt on ylitetty 200 grammaan raja. Vaikka valmistusmateriaalit on vaihtuneet heikompiin, niin OnePlus Nord 5 on ilahduttavan jämäkkä. Laite ei päästä natinoita tai anna periksi sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

OnePlus Nord 5 on saanut IP65-luokituksen, joka on sama kuin edeltäjäversiossa. Puhelin on siis täysin pölynkestävä, mutta vedenkestävyys on edelleen vain roiskeveden tasolla. OnePlus Nord 5 -puhelinta ei kannata siis tiputtaa veteen tai käyttää esimerkiksi uidessa. Puhelimen pitäisi kuitenkin selvitä sateessa. Mielestäni OnePlus olisi hyvin voinut harkita tuovansa puhelimeen myös täydellisen vedenkestävyyden, joka on esimerkiksi Samsungin valttikortti täysin samassa hintapisteessä.

Puhelimen etuosaan ei ole saatu merkittävää uudistusta, vaan toteutus on hyvin samanlainen kuin edeltäjässä. Näyttö peittää merkittävän osan etuosan pinta-alasta, sillä OnePlus on saanut näytön kehykset mukavasti minimoitua. Näytön kehykset ovat myös symmetriset, josta pidän paljon. Näytön yläreunaan on tehty etukameraa varten reikä, jonka lisäksi näytön yläpuolelle on asetettuna puheluihin käytettävä kuuloke puheuita varten. Näyttöön on integroituna myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, joiden ohella näytön alareunassa on optinen sormenjälkilukija.

OnePlus Nord 5:n takaosa on muotoilullisesti melkein kuin paluu ensimmäiseen Nordiin. Takaosassa silmiin pistää pitkulainen pystysuuntainen kamera-alue, jossa on metallinen kehys. Kameroita on siinä kaksi kappaletta, joiden alapuolella on myös kaksois-LED-salama. Kamera-alue ulkonee hieman muusta rungosta, jonka takia puhelin myös hieman keikkuu sitä pöydällä käytettäessä. Takaosassa on myös OnePlussan perinteikäs logo sekä muita merkintöjä sekä logoja pienellä präntillä.

Laitteen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu rungon tapaisesti muovista. Painikkeiden tuntuma ja vaste ovat mielestäni hyvät, vaikka painikkeista olisikin voinut tehdä hieman paksummat. Laitteen vasemmassa reunassa on uusi Plus Key -painike, joka korvaa nyt Alert Slider -tilakytkimen. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunalähetin sekä kaiuttimen reikä. Alareunassa on yksi kaiutin, kaksi mikrofonia, USB-C-tyypin liitin sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

OnePlus Nord 5 tuo mukanaan aikaisempaakin suuremman näyttöpaneelin, joka on samalla yksi suurimmista Nord-sarjassa ikinä. Näyttö on kooltaan 6,83 tuumaa ja se perustuu niin sanottuun ”Swift AMOLED” -tekniikkaan. Näytössä on 1,5K-tarkkuus, eli 2800 x 1272 pikseliä, joka takaa kiitettävät 450 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 19.8:9-kuvasuhde, 10-bittiset värit sekä HDR10+ -tuki.

Yksi selkeä muutos nähdään näytön kirkkaudessa, jossa on otettu pakkia. Edeltäjän 2150 nitin maksimikirkkaus on tippunut nyt 1400 nitiin, joka on jopa huonompi kuin kaksi vuotta sitten esitellyssä Nord 3 -mallissa. Muutos on erikoinen. 1400 nitiä riittää toki monessa tilanteessa, mutta se kalpenee selvästi pahimmille kilpailijoille. Auringonvalossa luettavuus on kuitenkin riittävän hyvä, vaikka tietysti eron parempiin näyttöihin huomaa heti.

Näyttö perustuu laadukkaaseen AMOLED-tekniikkaan, mutta lippulaivapuhelimista tuttua LTPO-paneelia ei ole käytössä. Vaikka OnePlus lupaa näytön olevan brändin sulavin, niin sillä viitataan ainoastaan korkeampaan 144 hertsin virkistystaajuuteen. Näyttö tukee ainoastaan virkistystaajuuksia 60, 90, 120 ja 144, joten esimerkiksi 1 hertsiin ei päästä. Toteutus on adaptiivinen, eli virkistystaajuus vaihtelee eri virkistystaajuuksien välillä. Virkistystaajuuden voi myös pakottaa 60 tai 120 hertsiin.

Värintoistoltaan näyttöpaneeli on oletusasetuksilla miellyttävä. AMOLED-tekniikan ansiosta tummat sävyt ovat todella syviä, minkä lisäksi musta on mustaa. Testijakson aikana en kokenut tarvetta säätää näytön väriasetuksia millään tavalla. Näytössä on myös natiivi tuki 10-bittisille väreille ja tuettuna on HDR10+. Näyttö tukee myös OnePlussan ProXDR-teknologiaa, joka analysoi videot ja kuvat galleriassa sekä säätää niiden kirkkauden ja selkeyden parhaimmilleen.

OnePlus Nord 5 -puhelimessa on Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota, ja myös HDR-ominaisuudet ovat käytettävissä.

Näyttöä varten OnePlus on toteuttanut tuttuja asetuksia, joilla näytöstä saadaan juuri oman mielen mukainen. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön väritilaa, eli värimaailmaa voidaan muuttaa oletusasetuksista (elävä, luonnollinen ja pro-tila). Lisäksi käyttäjät voivat säätää näytön värilämpötilaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat lämmin, oletus ja kylmä. OnePlus Nord 5 -puhelimesta löytyy myös tuki silmäystävälliselle sekä tummalle tilalle.

OnePlus Nord 5 on näytön osalta vahvoilla. Vaikka kaikki ominaisuudet eivät yllä huippuluokan puhelimien tasolle, niin käytössä oleva OLED-paneeli on loistava alle 500 euron puhelimelle. Kirkkaus voisi olla hieman parempi, mutta korkea virkistystaajuus sekä hyvä tarkkuus ovat omaan makuuni. OnePlus ansaitsee kiitosta myös symmetrisistä näytön kehyksistä, jotka ovat samalla todella ohuet.

Tekniikka ja suorituskyky

OnePlus tarjoilee Nord-sarjassa usein parasta keskiluokan suorituskykyä kokeilemalla toisinaan MediaTekin piirejä ja on toisinaan käyttänyt Qualcommin piirejä. OnePlus Nord 5 on historian ensimmäinen puhelin mallistossa, jossa on käytössä Qualcommin kehittämä Snapdragon 8 -sarjan piiri. Tietysti tarjolla ei ole sitä parasta, mutta hieman karsitumpi Snapdragon 8s Gen 3.

Snapdragon 8s Gen 3 on itse asiassa vain hieman paranneltu Snapdragon 7+ Gen 3 -piiri, joka löytyi vielä Nord 4 -puhelimesta. Eli merkittävää uudistusta ei kannata odottaa, mutta odotukset kannattaa pitää vähintään parin vuoden takaisien huippupuhelimien tasolla. Kyseessä on edelleen 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri ja se tarjoaa kahdeksan suoritinydintä.

Järjestelmäpiirissä on yksi tehokas Cortex-X4-ydin, joka toimii nyt 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi siinä on neljä tehokasta Cortex-A720-ydintä, jotka toimivat 2,8 GHz:n taajuudella. Mukana on myös kolme 2,0 GHz:n Cortex-A520-ydintä. Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 735.

Suomessa OnePlus Nord 5 on saatavilla vain kahdessa muistivariantissa. Edullisempi tarjoilee 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua tallennustilaa. Kalliimmassa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. OnePlus hyödyntää LPDDR5X-RAM-muistia ja tallennustila perustuu UFS 3.1 -versioon. Erikoisesti OnePlus käyttää vanhempaa UFS-versiota kuin edeltäjämallissa. Valitettavasti OnePlus ei tarjoa muistikorttipaikkaa, mutta toisaalta suuret tallennustilat riittävät pitkälle.

Aikaisemmin Snapdragon 8s Gen 3 on nähty selvästi kalliimmissa puhelimissa Suomen markkinoilla erityisesti Motorolan toimesta. Piiri on suunniteltu tarjoamaan hyvä huipputason suorituskyky edullisemmassa hintapisteessä. Nyt OnePlus tuo sen selvästi aikaisempaa edullisempaan hintapisteeseen, josta ainakin itse olen ilahtunut. Viime vuonna sama piiri oli esimerkiksi Honor 200 Prossa ja Motorola Edge 50 Ultrassa.

Suorituskyky asettuu selvästi monien keskitason Snapdragon 7 -sarjan piirien yläpuolelle ja oikeastaan paremmat vertailukohdat löytyvät 1-2 vuotta vanhojen lippulaivapuhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytestit paljastivat, että OnePlus Nord 5:n suorituskyky ei ole merkittävästi parempi kuin edeltäjänsä, vaan kyseessä on maltillinen päivitys. Puhelin jää kuitenkin selvästi tämän hetken huippupuhelimille, joten Snapdragon 8s Gen 3 on enemmänkin Snapdragon 8 -sarjan maineella ratsastamista, vaikka se kuuluisi mielestäni Snapdragon 7 -sarjaan.

Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan OnePlus Nord 5:n saamia suorituskykytestien tuloksia viime vuoden Nord 4:n kanssa. Taulukossa on mukana myös saman hintapisteen Honor 400 -puhelin, joka on hyvä vertailukohta sille, millainen ero suorituskyvyssä voi olla eri laitteiden kesken.

Testitulokset
OnePlus Nord 5 (SD8sG3) OnePlus Nord 4 (SD7+G3) Honor 400 (SD7G3)
AnTuTu: 1 457 913 pistettä 1 199 207 pistettä 824 304 pistettä
Geekbench 6 (single): 1949 pistettä 1171 pistettä 1130 pistettä
Geekbench 6 (multi): 4791 pistettä 3810 pistettä 3006 pistettä
PCMark: 19 078  pistettä 13 562 pistettä 13 994 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 3101 pistettä 3083 pistettä 1477pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskyky on alempaa huippuluokkaa, joka on kuitenkin erinomainen omassa hintapisteessään. Suorituskykyä on siis kaikkeen ihan riittämiin ja Nord 5 päihittää monet kilpailijat alle 500 euron hintapisteessä. Ainakaan itsellä ei suorituskyky loppunut koskaan kesken, vaan puhtia riitti raskaiden sovelluksien ja arkisien askareiden pyörittämiseen ilman minkäänlaista hidastelua.

Jälleen on hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Ainakaan itse en havainnut testijakson aikana mitään ongelmia suorituskyvyn kanssa, vaan kokemus oli kuin kalliimmilla huipputason puhelimilla.

Testijakson aikana OnePlus Nord 5 ei tuntunut myöskään lämpenevän ollenkaan. Laitteen sisällä on OnePlussan mukaan ”kategorian suurin höyrykammiojäähdytys”, joka on kooltaan 7300 mm2. Sen avulla puhelin varmasti myös pysyi mukavan viileänä, ja lämpö saatiin ohjattua pois järjestelmäpiiriltä.

OnePlus Nord 5 -puhelimessa on Snapdragon X70 -5G-modeemi, jonka avulla päästään teoriassa 6,5 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 3,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Suomessa puhelin tukee tuttuja Sub-6 GHz:n 5G-verkkoja, joten tukea mmWave-verkoille ei ole.

5G-yhteydet toimivat puhelimen molemmilla SIM-korttipaikoilla. Yksi selvä puute OnePlus Nord 5 -puhelimessa on eSIM, jolle ei tukea löydy. Mielestäni tässä hintapisteessä eSIM-tuki tietenkin pitäisi olla, ja sen puutetta ei voi järjellä ymmärtää. Puhelimessa on Wi-Fi 6 -tuki. NFC-tuen ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen.

OnePlus tarjoilee puhelimessa USB-liittimen, joka tukee USB 2.0 -tekniikkaa, eli tuoreinta ei ole tarjolla. Värinäpalaute ei puhelimessa ole markkinoiden kärkeä, mutta ei myöskään huonointa. Eli yksinkertaisesti se ei ole ainakaan häiritsevän huono.

Muuta tekniikasta

OnePlus jatkaa sormenjälkilukijan kanssa totutulla tyylillä, eli käytössä on optinen ratkaisu. Sormenjälkilukija on asetettuna aivan näytön alareunaan, mikä tuntuu jopa luonnottomalta. Itse haluaisin nähdä lukijan hieman korkeammalla, jolloin siihen ei tarvitsisi kurottaa.

Näytönalainen sormenjälkilukija on tutulla tasollaan, eli erittäin nopea. Lukija tunnistaa sormen hyvin ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin sitä ei aina tunnisteta, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti. Puhelimessa on myös kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi.

OnePlus Nord 5 on varusteltu stereokaiuttimilla, joka on toteutukseltaan perinteikäs. Käytössä on alareunan pääkaiuttimen rinnalla myös yläreunassa oleva puheluihin käytettävä kaiutin. Stereototeutus ei ole siis mitenkään mullistava, mutta Nord 5 pystyy tarjoamaan sen avulla perustason äänikokemuksen. Eli äänentoisto ei ole ainakaan huonoimmasta päästä.

Kärkitasoa ääni ei ole, joka tulee heti selville. Pääkaiutin tuottaa hieman laadukkaampaa ja voimakkaampaa ääntä, mutta yläreunan kuuloke ei liiaksi kalpene rinnalla. Kaiuttimet eivät ole aivan täydellisessä tasapainossa, sillä yläreunan kaiuttimesta ei pääse yhtä paljoa ääntä. Kaiuttimien kautta kuuntelee ihan mielelleen hetken musiikkia, mutta enemmäkseen kyllä puhepainotteista ääntä. Kuulokeliitintä ei ole.

OnePlus Nord 5 -puhelimessa on tuki Bluetooth 5.4 -yhteydelle, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. OnePlus on tuonut puhelimeen tuen myös aptX-, aptX HD-, LDAC-, LHDC-, SBC- ja AAC-tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä. Ainakaan testijakson aikana langattomien kuulokkeiden kanssa ei havaittu mitään ongelmia.

OnePlus on saanut puhelimeen myös infrapunalähettimen, joka on yleistynyt OnePlussan puhelimissa viime vuosina. Lähetin sijaitsee puhelimen yläreunassa. Infrapunalähettimen avulla puhelinta voidaan käyttää lähes kaikkien kodin laitteiden kaukosäätimenä, ja hommaa on helpottamassa puhelimeen esiasennettu IR Remote -sovellus.

Puhelimella voi siis ohjata esimerkiksi televisiota, suoratoistolaitteita, ilmastointilaitteita, valaisimia, kameroita tai vaikkapa robottipölynimureita. IR Remote -sovellus tukee kymmeniä eri brändejä, joten käytännössä puhelin pystyy korvaamaan minkä tahansa laitteen kaukosäätimen. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jonka käytännöllisyyden huomaa vasta sitä tarvittaessa.

Tärkein huomio puhelimessa on Alert Slider -tilakytkimen puute. Itse olen aina arvostanut OnePlussan tilakytkintä, sillä vastaavaa ei ole muista Android-puhelimista Suomessa löytynyt. Sen avulla on saanut vaihdettua eri äänitilojen välillä, ja esimerkiksi äänettömälle puhelimen on saanut supernopeasti. Nyt tilanne on muuttunut, ja tarjolla on vain Plus Key -painike. Kyseessä on pitkälti kopio Applen puhelimista tutusta Toiminto-painikkeesta.

Toki Plus Key on nyt hieman monipuolisempi kuin Alert Slider. Sillä onnistuu edelleen äänitilojen vaihtaminen eri painalluksilla. Mutta jos kuitenkin haluaa käyttää jotain muita ominaisuuksia painikkeessa samalla, niin se ei ole mahdollista. Eli joko käytät painiketta äänitilojen vaihtamiseen tai sitten sen laittaa tekemään jotain muita toimintoja. Toki toteutus on hieman tyhmä, sillä painikkeelle ei voi laittaa moni eri toimintoja.

Itse näkisin painikkeen kätevänä, jos esimerkiksi yhdellä napautuksella saisi taskulampun käyntiin, kaksoisnapautuksella kameran käyntiin ja vaikka pitkällä painalluksella tallennettua asioita Mind Space -tilaan. Nyt näitä ominaisuuksia ei saa tehtyä, vaan käyttäjän täytyy valita vain yksi näistä ja käydä aina vaihtamassa asetusvalikon kautta, mitä painikkeella haluaa tehdä.

Eli toteutuksena Plus Key on enemmänkin Key ilman Plussaa. Se ei tarjoa mitään plussaa puhelimen käyttökokemukseen, ainakaan näin kun siihen mukaan on kopioitu samat ongelmat kuin Applella. Jos OnePlus olisi tehnyt painikkeesta monipuolisemman, niin sitten se voisi oikeastikin olla Alert Sliderin korvaaja. Nyt se on vain yksi painike lisää, jolle ei oikeasti ole käyttöä. Ei näin OnePlus.

Akunkesto ja lataus

Akun osalta OnePlus on päätynyt erikoiseen ratkaisuun nimittäin ainoastaan 5200 milliampeerituntiin. Vielä edeltäjästä löytyi suurempi 5500 milliampeeritunnin akku, ja Nord 5:sta myydään myös valituilla markkinoilla 6600 milliampeeritunnin jättiakulla. Euroopassa tyydytään siis melko perinteiseen lukemaan, joka johtuu EU:n erinäisistä sääntelyistä akun osalta. Erikoista tästä huolimatta on se, että tänä vuonna akkua on lähdetty pienentämään.

OnePlus hehkuttaa tästä huolimatta puhelinta suurella akulla, mutta todellisuudessa monet tarjoavat melko vastaavaa. Akunkesto on kuitenkin riittävän hyvä, ja varmaa on, ettei akku lopu kesken päivän. Itsellä akkua riitti hyvin yhdeksi päiväksi aktiivisessa käytössä, ja usein iltaisin akkua oli jäljellä 20-30 prosenttia. Harvemmin päästiin alle 20 prosentin alle, joka on tietysti aina ilahduttavaa. Jos puhelinta käyttää todella kevyesti, niin varmasti myös kaksi päivää päästään yhdellä latauksella. Mielestäni akunkesto on OnePlus Nord 5:n kohdalla hyvä, eikä se ainakaan jätä kylmäksi.

Latauksen osalta OnePlus on ottanut myös pakkia. Siinä missä akku on pienentynyt, niin myös lataustehot ovat hidastuneet. Edeltäjän 100 watin pikalataus on saanut väistyä 80 watin SuperVOOC-pikalatauksen tieltä. OnePlus itse mainostaa puhelimen akun latautuvan tyhjästä 100 prosenttiin vain 45 minuutissa. Yksi puhelimen erikoisuus on niin sanottu Bypass-lataus, joka mahdollistaa virran ottamisen suoraan laturista akun sijasta, joka vähentää mm. lämmöntuotantoa ja parantaa akun elinkaarta. Ominaisuus on hyödyllinen erityisesti pelisessioiden aikana.

Valitettavasti 80 wattia on tuettuna vain SuperVOOC-pikalatauksella, mutta tietysti Nord 5 vastaa myös EU:n vaatimuksiin laajemmasta pikalataustuesta. Tuettuna kyseinen Power Delivery (PD) -pikalataus on 10-55 watin välillä, joten puhelinta pääsee lataamaan kohtuullisen nopeasti myös monilla yleisillä, kyseistä latausstandardia tukevilla latureilla.

Lataustesti OnePlus Nord 5 -puhelimelle toteutettiin OnePlussan omalla SuperVOOC-pikalaturilla. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

OnePlus Nord 5:n lataustesti 80 watin teholla.

Siinä missä edeltäjämallin suurempi akku latautui 30 minuutissa täyteen, niin OnePlus Nord 5 jättää paljon toivomisen varaa. Nyt latausaikaa on 20 minuuttia enemmän, sillä lataustestissä puhelimen akku latautui täyteen 50 minuutissa. Eli aivan OnePlussan omaan 45 minuutin lupaukseen ei päästä, mutta kuitenkin melko lähelle.

Puhelin latautuu 15 minuutissa 39 prosentin varaustasoon ja 90 prosentin taso saavutetaan vain 38 minuutissa. Lataus on edelleen kohtuullisen nopeaa koko ajan, vaikka se toki hieman hidastuu loppua kohden. Siinä missä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 3 minuutissa, niin viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 12 minuuttia.

Kyseessä on edelleen hyvä saavutus keskihintaluokan älypuhelimelle, ja OnePlus Nord 5 pysyy hyvin kilpailijoiden tasolla. Alle tunnin latausaika tämän kategorian puhelimelta on hyvä suoritus. Itse olen myös erittäin tyytyväinen siihen, että tuettuna on nyt myös todellinen pikalataus Power Delivery -standardilla.

Langatonta latausta ei uutuuspuhelimessa ole tuettuna, mutta itse haluaisin nähdä kyseisen tekniikan yleistyvän myös keskihintaluokassa. OnePlus Nord 5 tukee lisäksi 5 watin käänteistä langallista latausta. Puhelimella voi ladata esimerkiksi muita laitteita, kuten puhelimia tai kuulokkeita.

Pakkastesti

Testijakson aikana OnePlus Nord 5 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nord 5 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 97 prosenttia, eli akkua oli kulunut vain 3 prosentin verran. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. OnePlus oli mahdollistanut salaman käytön kuvauksen aikana. Akun latauksen OnePlus oli kuitenkin estänyt, ja puhelin ilmoitti sen jatkuvan kun laite on takaisin normaalissa tilassa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nord 5 -puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 5 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 95 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

OnePlus Nord 5 pärjäsi tutulla vahvalla tasollaan pakkastestissä, joten yllätyksiä ei ollut tarjottavana. Ainoa merkittävä huomio oli se, ettei puhelinta voinut ladata pakkasessa. Akku ei tuntunut onneksi kuluvan liiaksi, vaikka lämpötila laskikin.

Kamerat

Kameroiden osalta OnePlus Nord 5 ei tuo mukanaan mullistusta, vaan pieniä parannuksia. OnePlus jatkaa tuttua rataa, eli puhelimeen on saatu kaksi takakameraa, joista molemmille on oikeaa käyttöä. Tällä kertaa suurimmat uudistukset on tehty etukameraan, joten Nord 5 on luotu selfiekuvaajille.

50 megapikselin pääkamera perustuu Sonyn kehittämään Lytia-700-sensoriin, joka on suunnattu keskihintaisiin puhelimiin. Samainen sensori nähtiin myös esimerkiksi OnePlus 13R -puhelimen pääkamerana. Kamerasensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/1.8-aukko, 24 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu 1/4.0 tuuman kokoiseen sensoriin, jossa on 1.12 mikronin pikselikoko. Kamera on varusteltuna linssillä, jossa on f/2.2-aukko ja sen avulla voidaan taltioida 116 asteen kuvia. Tällä kertaa kameraan on saatu tuki automaattitarkennukselle, eli se toimii myös makrokuvaamiseen.

OnePlus Nord 5 tarjoaa uudistetun 50 megapikselin selfiekameran, joka perustuu Samsungin valmistamaan ISOCELL JN5 -sensoriin. Kokoa sensorilla on 1/2.75 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Kuvausalue on 90 astetta ja nyt kameraan on saatu myös tuki automaattitarkennukselle. Kyseessä on hyvä uudistus, sillä kaikki OnePlussan paremmatkaan puhelimet eivät tue automaattitarkennusta etukameralla.

OnePlus Nord 5:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kaksoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony LYTIA-700, f/1.8, 24 mm, 1/1,56”, 1.0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (f/2.2, 15 mm, 1/4.0”, 1.12 µm, 116 asteen näkökenttä, AF, makrokuvaus)
  • Etukamera: 50 megapikseliä (ISOCELL JN5, f/2.4, 21 mm, 1/2,75”, 1.0 µm, AF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12,6 megapikselin tasoisia kuvia, sillä käytössä on tuttu pikseleiden yhdistämistekniikka. Neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolla pitäisi olla vaikutusta erityisesti kuvien yksityiskohtiin sekä tasalaatuisempaan lopputulokseen eri kuvaustilanteissa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, jonka takia myös testikuvat ovat 12,6 megapikselin tasoisia.

Erityisesti pääkamera on OnePlus Nord 5 -puhelimen vahvuus, ja ainakin tässä hintapisteessä kamerasensori tuottaa hyvää jälkeä. Kun valoa on tarpeeksi, ovat kuvat tarkkoja ja niihin taltioituu paljon yksityiskohtia. Kuvissa on myös luonnolliset värit sekä dynaaminen alue on miellyttävän laaja. Ylimääräistä pehmeyttä ei ole havaittavissa. Tietysti mitä hämärämpiin kuvausoloihin, esimerkiksi sisätiloissa mennään, niin silloin pehmeys lisääntyy.

Kun valoa ei ole oikeasti enää paljoa, niin OnePlus Nord 5 on myös hyvällä tasolla. Erityisesti kun käytössä on automaattinen yökuvaustila, niin kuvista saadaan yksityiskohtaisia ja valoa on mukavasti. Toki pehmeys lisääntyy, mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että se häiritsisi. Mielestäni hämäräkuvissa kamera pärjää odotettua paremmin.

Alapuolella on kuvia, jotka ovat otettuna OnePlus Nord 5:n pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera ei tarjoa mullistavaa uudistusta, mutta kuitenkin sen verran, että jotain pientä on tarjolla. Kamera tukee nyt aikaisempaa laajempaa 116 asteen kuvakenttää sekä automaattitarkennusta, joka mahdollistaa makrokuvaamisen. 8 megapikselin sensorilta ei kuitenkaan lähtökohtaisesti kannata odottaa ihmeitä.

Hyvässä valaistuksessa kamera tuottaa ok-tason jälkeä, sillä kuvat ovat tarpeeksi laadukkaita jaettavaksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Pehmeyttä on jonkin verran havaittavissa, mutta silti yksityiskohtia on miellyttävästi ja värit ovat pääkameraa vastaavat. Heikossa valaistuksessa kamera on toivoton tapaus. Pehmeys lisääntyy selvästi ja kuvat ovat todella heikkoja. Eli ei kannata luottaa kameraan muuta kuin täydellisessä valaistuksessa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

OnePlus Nord 5 on videokuvauksen osalta tuttua kauraa, eli tarjolla ei ole aivan markkinoiden kärkitoteutusta. Puhelin tukee nyt korkeintaan 4K 60 fps -kuvausta pääkameralla. Ultralaajakulmakameran tarkkuus yltää 1080p 30 fps -tasolle. OnePlus hyödyntää videokuvauksessa elektronista kuvanvakautusta kaikilla kameroilla, mutta pääkamerassa päästään nauttimaan myös optisen kuvanvakaimen tuomista hyödyistä.

Kun kuvataan 1080p-tarkkuudella, niin voidaan vaihtaa kaikkien kameroiden välillä kesken kuvaamisen. Erityisesti 4K-videoiden laatu on puhelimessa hyvällä tasolla. Yksityiskohtia videosta löytyy paljon ja tarkkuus on hyvä. Videoissa on myös pääkameralla kuvattaessa hyvät värit. Ultralaajakulmakameran videot tuntuivat olevan pehmeitä.

OnePlus on uudistanut tällä kertaa erityisesti etukameraa. Käytössä on 50 megapikselin ISOCELL JN5 -sensori, joka on yksi parhaimmista kameroista, joita OnePlus on koskaan puhelimiensa etupuolelle laittanut. Etukamera todettiinkin testijakson aikana erinomaiseksi hintapisteessään. Hyvässä valaistuksessa kuviin saadaan taltioitua todella vakuuttavat yksityiskohdat ja värit ovat luonnolliset.

OnePlus Nord 5:n etukamera on mielestäni parempi kuin koskaan aikaisemmin Nord-sarjassa. Lisäksi kamera tukee automaattitarkennusta, johon ei OnePlussan kaikki huippupuhelimetkään pysty. Videokuvaus onnistuu etukameralla myös 4K 60 fps -tasolla.

OnePlus Nord 5 tarjoaa tutun kamerasovelluksen. Kamerasovelluksessa monet toiminnoista on helposti saavutettavissa. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, valotuksen korjaukselle, live-kuvilla, Google Lensille sekä valikkopainike. Sen takaa löytyy asetukset kuvasuhteelle, ajastukselle, HDR-tilalle sekä intervallikuvaukselle. Valikosta pääsee myös kameran asetuksiin.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä siinä on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (pro, video, valokuva, muotokuva ja lisää). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, ja OnePlus Nord 5:n kohdalla siinä on 0.6x-, 1x- ja 2x-painikkeet.

Pro-kuvaustilassa voi kuvata pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (50 – 3200), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vaihtoehtoisesti myös histogrammia, minkä lisäksi sommittelu- ja vaakaviivat saa erikseen näkyviin. Puhelimella on mahdollista kuvata myös RAW-kuvia, mutta täyden 50 megapikselin kuvien taltioiminen ei ole mahdollista.

Testijakson aikana kamerasovellus tuntui toimivan ongelmitta, ja OnePlus oli saanut kokemuksesta yllättävän sulavan.

Käyttöjärjestelmä

Ohjelmistokokemuksen osalta OnePlus Nord 5 tarjoaa tuttua OnePlussaan. Käytössä on Googlen kehittämä Android 15 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä on OxygenOS 15 -käyttöliittymä. Vastaava ohjelmisto on nähty aikaisemmin OnePlus 13 -sarjan puhelimissa, eikä nyt Nord 5 tuo mukanaan merkittävästi mitään uutta.

OnePlus Nord 5 tuo mukanaan saman päivityslupauksen kuin OnePlus 13 -puhelimetkin. Eli laite tulee saamaan neljä vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kuusi vuotta tietoturvapäivityksiä. Kyseessä on hyvä suuntaus. OnePlus ei kuitenkaan edelleenkään pärjää Googlen ja Samsungin saman hintapisteen laitteille, jotka saavat seitsemän vuotta päivityksiä.

Uusi OxygenOS 15 on sama asia kuin Oppon kehittämä ColorOS 15. Ainoastaan nimi on muutettu, kuten on nähty OxygenOS:n kohdalla jo muutaman vuoden ajan. Mikään ei siis tämän osalta ole muuttunut. Monesti tätä on kritisoitu, mutta vihdoin OnePlus on onnistunut optimoimaan ohjelmiston paremmin, eikä ColorOS:n ja OxygenOS:n yhdistyminen enää ainakaan itseä suuremmin häiritse.

OnePlussan mukaan OxygenOS 15 jatkaa perinnettä, eli tarkoitus on tarjota nopea ja saumaton käyttökokemus. Nyt uutuusversiossa on panostettu animaatioihin ja visuaalisuuteen, mutta samalla myös tekoälyyn.

Yleinen käyttökokemus on pysynyt ennallaan, eikä suuria muutoksia käyttöliittymässä ole havaittavissa. Testijakson aikana totesin ohjelmiston olevan hyvin optimoitu puhelimelle, sillä vastaan ei tullut merkittäviä käyttöä häiritseviä bugeja tai ongelmia.

OnePlus Nord 5 tuo mukanaan paljon tekoälyominaisuuksia, jotka nähtiin jo OnePlus 13 -mallissa. OnePlus AI pitää sisällään paljon erilaisia työskentelyä tehostavia ominaisuuksia, mutta myös joitakin hyvin tuttuja yleisiä tekoälyominaisuuksia suoraan Googlelta. Täysin uutena ominaisuutena on Mind Space, joka toimii yhdessä mm. Plus Key -painikkeen kanssa.

OxygenOS 15 on varusteltu älykkäämmällä haulla, sillä siihen on yhdistetty myös Google Gemini -malli. Älykäs haku etsii paikallisista tiedostoista asiat käyttämällä luonnollista kieltä. Perinteisen avainsanojen hakemisen sijaan Älykäs haku pystyy analysoimaan samanaikaisesti satoja paikallisia tiedostoja ja ymmärtämään niiden kontekstin, tarjoten täsmällisiä vastauksia.

Puhelimeen on saatu myös AI Notes -ominaisuus, joka tuo tekoälyn osaksi muistiinpanosovellusta. Tekoälyn avulla käyttäjä voi hienosäätää muistiinpanojen sävyä, järjestellä sekavaa tekstiä, laajentaa ideoita ja antaa tekoälyn muotoilla muistiinpanot. Valitettavasti suomen kieli ei ollut tuettuna, joten ominaisuudet eivät olleet kovin käytännöllisiä. OnePlus Nord 5 on varusteltu myös Pass Scan -ominaisuudella, jolla voi skannata paperiset boarding passit Google Walletiin.

Lisäksi Google Messages -sovelluksessa toimiva Magic Compose tarjoaa tekoälyn avulla tekstiehdotuksia, joiden avulla voi muokata viestit eri tyyleihin ja täydellisesti keskustelun kontekstiin sopivaksi.

Yksi Googlelta saatu tekoälyominaisuus on Circle to Search, joka aktivoituu painamalla pitkään navigointipalkkia. Sen avulla voi hakea nopeasti kuvia tai tekstiä suoraan näytöltä. Kun Circle to Search on aktivoitu, niin helposti piirtämällä näytölle ympyrän voi etsiä Googlesta haluttua kohdetta. Googlelta mukana on myös Gemini-tekoälyavustaja, joka on korvannut Google Assistantin.

AI Plus Mind on suurin uudistus puhelimessa, eli sen avulla voi tallentaa asioita suoraan Mind Space -tilaan. Esimerkiksi puhelimen Plus Key -painiketta painettaessa voidaan tallentaa asioita kuvakaappauksina erilliseen tilaan. Suomeksi käytettäessä ominaisuus on hieman tylsä, sillä OnePlussan tekoäly ei tue suomea. Tämän takia monet kätevät ominaisuudet jäävät kokematta. Jos kieli on englanti, niin silloin tekoäly tekee muistettavista asioista myös tiivistelmiä tai tallentaa esimerkiksi tapahtumia suoraan kalenteriin.

OnePlus Nord 5:n ohjelmisto tuo siis tekoälyn vahvasti osaksi arkea, mutta suomeksi sen kokemus jää vajanaiseksi. Ohjelmiston osalta puhelin on kuitenkin mukavan sulava, enkä ainakaan itse huomannut parin viikon käytössä suurempia ongelmia.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus Nord 5 -puhelinta.

OnePlus Nord 5 jatkaa tuttua Nord-mallistoa tarjoamalla hyviä teknisiä ominaisuuksia keskihintaluokkaan. Kyseessä on selvästi poikkeava laite verrattuna viime vuoden Nord 4 -malliin, mutta tänä vuonna OnePlus on palannut juurilleen, ja pyrkii laskemaan hintaa karsimalla tietyillä osa-alueilla. Tästä huolimatta OnePlus Nord 5 on hyvä uutuuspuhelin ja ansaitseekin SuomiMobiilin suosituksen.

Puhelimen parhaimpia ominaisuuksia ovat tehokas Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiri sekä suuri AMOLED-näyttöpaneeli korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella. Lisäksi OnePlus Nord 5 tarjoilee hyvää akunkestoa ja nopean pikalatauksen. Kameroiden osalta puhelimen vahvuutena ovat erityisesti pääkamera sekä etukamera. Muita vahvuuksia ovat infrapunalähetin, stereokaiuttimet sekä nopea sormenjälkilukija. OnePlus on parantanut myös päivityslupausta, joka on parempaan suuntaan.

OnePlus Nord 5:ssa on kuitenkin karsittu aika paljosta. Metallinen rakenne on saanut väistyä muovin tieltä, jonka lisäksi heikennyksiä nähdään akussa sekä latauksessa. Mielestäni pieni pettymys on myös se, että puhelimeen ei ole saatu tukea langattomalle lataukselle. Ultralaajakulmakamera jättää paljon toivomisen varaa, jonka lisäksi OnePlussan on vielä tekemistä tekoälytoimintojen lokalisoimisessa suomeksi. Tekniikassa todennäköisesti suurin hämmennys on eSIM-tuen puuttuminen. Myös Alert Slider on korvattu Plus Key -painikkeella, joka herättää varmasti ajatuksia.

Hinnaltaan OnePlus Nord 5 on kuitenkin miellyttävän tasapainoinen kokonaisuus. Esimerkiksi verrattuna Honor tai Motorolan saman kategorian puhelimiin, tarjoaa OnePlus selvästi enemmän vastinetta rahalle.

OnePlus Nord 5

9

Hyvää
  • Näyttävät värit ja IP65-luokitus
  • Suuri ja tarkka AMOLED-näyttöpaneeli
  • Snapdragon 8s Gen 3 takaa hyvän suorituskyvyn
  • Hyvä akunkesto ja nopea lataus
  • Pääkamera ja etukamera tuottavat hyvää jälkeä
  • Infrapunalähetin, stereokaiuttimet ja nopea sormenjälkilukija
  • Riittävä päivityslupaus
Huonoa
  • Ei enää metallirakennetta
  • Ei laturia mukana, PD-tuki ei ylety 80 wattiin asti.
  • Ultralaajakulmakamera ei ole kovin laadukas
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Ei tukea langattomalle lataukselle
  • Ei tukea eSIM-kortille
  • Alert Slider korvattu huonosti toteutetulla Plus Key -painikkeella
  • Monet tekoälytoiminnot eivät toimi suomeksi
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut