AppleYleinen

Ensituntumat Apple iPhone 13- ja iPhone 13 Pro Max -puhelimista – tuttua Applea ilman suurempia yllätyksiä

Apple iPhone 13 ja iPhone 13 Pro Max

Applen uudet iPhone 13 -sarjan älypuhelimet ovat myynnissä Suomessa ja myös SuomiMobiilissa saatiin testiin uudet iPhone 13- ja iPhone 13 Pro Max -puhelimet. Tällä kertaa ei testata koko mallistoa, vaan päätimme testata ainoastaan toisen ”perusmalleista” ja toisen ”pro-versioista”. Uutuuspuhelimissa Apple jatkaa tutulla linjalla, eli kovin suuria uudistuksia ei ole tehty verrattuna edeltävän vuoden iPhone 12 -puhelimiin.

Testattavaksi uudet iPhone-puhelimet toimitti verkko-operaattori DNA ja nyt noin päivän mittaisen käytön jälkeen on hyvä katsoa ensituntumien muodossa, mitä uutuuspuhelimet tarjoavatkaan. iPhone 13 -sarjan puhelimet ovat tilattavissa DNA:n kautta ja artikkelissa läpi käytävien puhelimien tuotesivuille linkit löytyvät alapuolelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muotoilu ei ole saanut merkittäviä uudistuksia

Apple uudisti iPhone-puhelimien muotoilua huomattavasti jo iPhone 12 -puhelimien kohdalla, joten nyt iPhone 13 -puhelimet eivät tarjoile mitään suurempia yllätyksiä muotoilun osalta. Yleisilme on sama kuin aikaisemmin, sillä kehykset ovat tasaiset ja lasipinnat ovat myös tasaiset.

Apple on kuitenkin hieman pulskistanut iPhone 13 -puhelimia, joka on johtanut myös painon nousuun. Molempien puhelimien kohdalla puhutaan ainoastaan millimetrin kymmenesosien paksuuden kasvusta, mutta kuitenkin painoa on tullut todella paljon lisää. Esimerkiksi iPhone 13 painaa jopa 10 grammaa enemmän kuin edeltäjänsä ja vastaavasti iPhone 13 Pro Maxin paino on noussut jopa 12 grammaa. Ensituntumien perusteella iPhone 13 Pro Max alkaa olemaan 240 gramman kokonaispainoltaan siinä rajalla, onko puhelinta oikeasti edes mielekästä käyttää.

Apple iPhone 13

iPhone 13- ja iPhone 13 Pro Max -puhelimien välillä rakenteessa suurin ero löytyy materiaalivalinnoista. Apple hyödyntää iPhone 13 -perusmallissa alumiinista kehystä, joka on viimeistelty mattapintaiseksi. Takaosan lasipinnasta on tehty kiiltävä, kuten myös viime vuonna nähtiin. iPhone 13 Pro Max -puhelimessa kehys on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, joka on viimeistelty kiiltäväpintaiseksi. Takaosa on mattapintainen, josta henkilökohtaisesti tykkään todella paljon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Molemmat puhelimet tarjoavat loistavan premium-vaikutelman, vaikka materiaalit ovatkin erilaisia. Itse olen enemmän mattapintaisen alumiinin ystävä kuin kiiltävän ruostumattoman teräksen, sillä kiiltävä pinta näyttää jo ensikosketuksen jälkeen todella likaiselta. Omaan mieleeni paras versio olisi ollut kehykseltään ja takalasiltaan mattapintainen malli, mutta tällaista ei Apple tänäkään vuonna tarjoa.

Apple iPhone 13 Pro Max

Takaosan kamera-alueisiin Apple on tehnyt molemmissa uutuuspuhelimissa minimaalia muutoksia. Huomattavin on varmasti iPhone 13 -perusmallissa, jossa kamerat löytyvät nyt hieman eri asetelmasta kuin aikaisemmin. Kamera-alue ulkonee edelleen muusta rungosta ja samalla Apple on pystynyt säästämään tutun muotoilunsa. iPhone 13 Pro Maxin takaosan kamera-alue on selvästi aikaisempaa suurempi, joka johtuu kehittyneemmistä kameroista. Kamerat ulkonevat myös huomattavasti, joten puhelin pääsee keikkumaan pöydällä kameroiden varassa.

Puhelimet ovat ulkoisesti myös toteutettu muilla premium-tason ratkaisuilla. Puhelimissa on IP68-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys, joten iPhone 13 -puhelimet voidaan upottaa kokonaan veteen. Puhelimien näyttöjä suojaa myös edeltäjistä tuttu Ceramic Shield -pinnoite, jonka luvataan tekevän näyttölasista aikaisempaa kovemman ja kestävämmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iPhone 13 Pro Max tarjoilee selvästi sulavamman näytön

Näyttö on osa-alue, joka on saanut miellyttäviä uudistuksia ainakin iPhone 13 Pro Maxissa, mutta muutokset iPhone 13 -perusmallissa ovat selvästi maltillisempia. Apple luottaa puhelimissa tuttuihin näyttökokoihin, jotka nähtiin myös viime vuonna. iPhone 13 -mallissa on pienempi 6,1 tuuman Super Retina XDR -paneeli, joka perustuu OLED-tekniikkaan. iPhone 13 Pro Maxissa on selvästi kookkaampi 6,7 tuuman OLED-näyttö, johon on tuotu myös ProMotion-tekniikka.

Molemmissa puhelimissa yksi uudistuksista on aikaisempaa pienempi loviratkaisu näytön yläreunassa. Lovi on leveyssuunnassa jonkin verran pienempi, mutta paksuutta on tullut vähän enemmän. Kyseessä on Applen tähän asti pienin lovi, mutta mielestäni se on edelleen iso. Toki siinä on paljon tekniikkaa, mutta edelleen lovi on viemässä tilaa näytöltä. Mielestäni lovesta olisi pitänyt jo nyt luopua, sillä kilpailijat ovat todella paljon edellä kokonäytön kokemuksen luomisessa. Kyseessä on askel eteenpäin, mutta ei mikään mullistava sellainen.

iPhone 13 Pro Max -puhelimessa yksi uudistus on ProMotion-tekniikkaa, joka vaihtaa dynaamisesti näytön virkistystaajuutta 10-120 hertsin välillä tarpeen mukaan. Mielestäni nyt Apple on tehnyt hyvän ratkaisun, sillä korkeamman virkistystaajuuden huomaa heti parempana kokemuksena ja sulavuutena. Toki korkeat virkistystaajuudet ovat olleet jo vuosia Android-puhelimissa, joten hyvä näin vuonna 2021, että myös Apple on päässyt trendiin mukaan. Valitettavasti iPhone 13 ei ole saanut korkeaa virkistystaajuutta, jonka huomaa todella hyvin laitteita rinnakkain käyttäessä. iPhone 13:n näytöllä animaatiot ja liikkeet näyttävät huonoilta.

Molempien näytöt tuntuvat ensituntumien perusteella tarjoavan hyvän katselukokemuksen sekä OLED-paneelit toistavat hyvin värit ja musta on oikeasti mustaa. Vasta pidempi testijakso osoittaa millaiset näytöt ovat kyseessä, mutta tuskin niissä mitään lovea suurempaa ongelmaa on.

Eroja löytyy myös suorituskyvystä

Apple iPhone 13

Erikoisesti Apple on päättänyt tehdä iPhone 13- ja iPhone 13 Pro Max -puhelimien välille hieman eroja suorituskyvyn osalta. Molemmissa puhelimissa mainostetaan olevan Applen uusin A15 Bionic -järjestelmäpiiri, mutta kyseessä ei ole täysin identtiset järjestelmäpiirit.

Kyseessä on edelleen 5 nanometrin prosessilla valmistettu piiri, jossa on kuusi ydintä. Grafiikkapiiriin Apple on tehnyt muutoksia, sillä iPhone 13 -mallissa siihen on laitettu neljä ydintä ja iPhone 13 Pro Maxissa siinä on viisi ydintä. Tämä luo puhelimien välille selvän eron erityisesti grafiikkasuorituskyvyssä. Molemmat tarjoilevat kuitenkin huippuluokan suorituskykyä, joten iPhone 13:n suorituskyky ei tuskin ole kenellekään pettymys.

Applen mukaan iPhone 13 Pro Max -puhelimen kohdalla järjestelmäpiiri tarjoaa jopa 50 prosenttia nopeamman suorituskyvyn ja 50 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn kuin kilpailijoiden vastaavat piirit. Apple ei kuitenkaan suoraan kerro mihin piiriin on verrattu, joka herättää hieman kummastusta. Ajoimme molemmissa puhelimissa läpi Geekbench 5 -suorituskykytestin ja tulokset voi katsoa alapuolella olevista kuvista.

Apple ei itse suoraan kerro RAM-muistien määrää puhelimissaan, mutta nähtävästi ainakin testissä olleessa iPhone 13 -mallissa oli 4 gigatavua RAM-muistia sekä iPhone 13 Pro Maxissa 6 gigatavua RAM-muistia. Puhelimista saatiin testiin 128 gigatavun versiot, mutta Apple tarjoaa myös suurempia muisteja. Esimerkiksi iPhone 13 -puhelinta tarjotaan lisäksi 256 ja 512 gigatavun versioissa ja iPhone 13 Pro Maxia 256 ja 512 gigatavun sekä 1 teratavun versioissa.

Apple iPhone 13

Akunkestoon Apple on panostanut myös tänä vuonna suuresti, sillä kaikkien iPhone 13 -puhelimien akkuja on suurennettu. Nähtävästi ainakin iPhone 13 -puhelimessa on 3240 milliampeeritunnin akku, kun vielä iPhone 12 tarjosi 2815 milliampeeritunnin akun. Lisäksi iPhone 13 Pro Maxissa on suurempi 4373 milliampeeritunnin akku, kun vielä edeltäjästä löytyi 3687 milliampeeritunnin akku. Selviä uudistuksia on siis tämän osalta tullut.

Ensituntumissa on haastava vielä akunkestosta paljon kertoa, mutta ainakin päivän käytön perusteella kokemus on lupaava. Valitettavasti Apple ei ole päässyt eteenpäin latausratkaisujen kanssa, vaan suurempia akkuja joudutaan lataamaan kilpailijoita hitaammalla 20 watin latauksella. iPhone 13 -puhelimien tekniikassa on paljon muutakin mielenkiintoista, joihin tullaan tutustumaan kattavammissa arvosteluissamme. Puhelimissa on esimerkiksi stereokaiuttimet, langaton lataus sekä Face ID.

Applen parhaimmat kamerat?

Apple iPhone 13

Apple on paljon kehuskellut kameroillaan, sillä puhelimissa on tuttuun Applen tyyliin jälleen ”parhaimmat kamerat”. Vaikka itse en täysin allekirjoita varauksetta Applen myyntipuheita, niin varmasti kyseessä ovat jälleen loistavat kamerat. Apple on myöskin tehnyt muutamia muutoksia kameroiden tekniikkaan, joka varmasti vaikuttaa myös kameroiden kuvien lopputulokseen.

iPhone 13 -puhelimessa on 12 megapikselin pääkamera, jossa on f/1.6-aukko sekä 1.7 um pikselikoko. Lisäksi Apple on tuonut sensorin vakautusjärjestelmän, joka nähtiin viime vuonna vain iPhone 12 Pro -malleissa. Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Lisäksi ultralaajakulmakameralla voidaan kuvata 120 asteen kuvia.

Suurimmat uudistukset nähdään kuitenkin iPhone 13 Pro Maxin kameroissa. Kolmoiskamera rakentuu 12 megapikselin pääkamerasta, 12 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä 12 megapikselin telekamerasta. Pääkamerassa on suuri 1,9 um pikselikoko ja linssi on varusteltuna f/1.5-aukolla. Ultralaajakulmakamerassa on f/1.8-aukko sekä 120 asteen kuvausalue. Ultralaajakulmakamera on saanut myös automaattisen tarkennuksen, jota ei iPhone 13 -perusmalleista löydy. Telekameran on kerrottu tarjoavan f/2.8-aukon sekä 3x optisen zoomauksen. Kameroissa on myös tuttu sensorin vakautus, joka nähtiin jo viime vuoden malleissa.

Apple iPhone 13 Pro Max

Erityisesti iPhone 13 Pro Maxissa hyvä ominaisuus on ultralaajakulmakameran automaattitarkennus, jota ei ole koskaan aikaisemmin Applen puhelimista löytynyt. Ultralaajakulmakamera mahdollistaa nyt ensimmäistä kertaa lähikuvien ottamisen ja Apple mainostaakin nyt uutta ja mullistavaa makrokuvausta. Käytännössä makrokuvaus ei ole enää mikään uusi asia, sillä se on löytynyt jo useita vuosia Android-puhelimista. Applelle se on täysin uusi juttu, enkä ainakaan itse ole tykästynyt sen nykyiseen toteutukseen.

Apple pakottaa käyttämään makrokuvaustilaa, jos kamera viedään tarpeeksi lähelle kuvattavaa kohdetta. Tällöin vaihdetaan automaattisesti pääkamerasta ultralaajakulmakameraan, eikä lähikuvia voi ottaa pääkameralla. Apple on nähtävästi korjaamassa ongelman kyllä tulevissa päivityksissä, mutta nykyisellään ratkaisu on todella huono.

Tarkemmin iPhone 13 -puhelimien kameroihin tullaan tutustumaan tarkemmissa arvosteluissa myöhemmin. Alapuolella on kuitenkin vielä muutamia kuvia, jotka ovat otettuna iPhone 13 tai iPhone 13 Pro Max -puhelimilla.

Apple iPhone 13:n kameran kuvia:

Apple iPhone 13 Pro Maxin kameran kuvia:

Tuttua Applea, ei suuria eroja viime vuoden malleihin

Apple iPhone 13 Pro Max

Yhteenvetona ensituntumiin voisi todeta, että iPhone 13 ja iPhone 13 Pro Max ovat tuttua Apple ilman suurempia yllätyksiä. Tärkeimmät uudistukset viime vuoden malleihin voidaan luetella yhden käden sormilla ja ne ovat paremmat kamerat, parempi akunkesto, iPhone 13 Pro Maxin näytön korkeampi virkistystaajuus sekä hieman pienempi lovi. Uudistukset ovat luonnollisia päivityksiä, joita Applelta osattiin odottaakin.

Testijakson aikana tullaan tutustumaan paremmin laitteiden kameroihin, suorituskykyyn, käyttökokemukseen sekä moniin muihin osa-alueisiin. Ainakin ensituntumien perusteella molemmat uudet iPhone 13 -puhelimet ovat lupaavia laitteita, jotka ovat todennäköisesti loistavia puhelimia kohderyhmälleen. Ainakin itse olen innostunut iPhone 13 Pro Maxin sulavammasta näytöstä ja molempien puhelimien paremmasta akunkestosta.

SuomiMobiilin arvostelut iPhone 13- ja iPhone 13 Pro Max -puhelimista pyritään julkaisemaan tulevien viikkojen aikana.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple