SamsungYleinen

Ensituntumat Galaxy S24, Galaxy S24+ ja Galaxy S24 Ultra -puhelimista – Tarjoavat kurkistuksen tulevaisuuden älypuhelimiin

Samsung Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ ja Galaxy S24

Pääsimme SuomiMobiilissa tutustumaan Samsungin uusimpiin Galaxy S24 -sarjan älypuhelimiin hyvin nopeasti, ja nyt katsotaan hieman tarkemmin laitteita ensituntumien muodossa. SuomiMobiilin kattavammat arvostelut puhelimista tullaan julkaisemaan myöhemmin alkuvuoden aikana.

Mielenkiintoinen yksityiskohta kaikissa uutuuspuhelimissa on hinnoittelu. Samsung on laskenut Galaxy S24- ja Galaxy S24+ -mallien lähtöhintoja, mutta vastaavasti Galaxy S24 Ultran lähtöhinta on noussut. Oikeastaan Galaxy S24 Ultran kohdalla vain edullisimman mallin hinta on noussut, kun vastaavasti muut muistiversiot ovat hieman edullisempia. Mallikohtaisesti hinnat ovat laskeneet muutamalla kympillä.

Galaxy S24 -puhelimen hinnat alkavat 949 eurosta, kun edeltäjän hinnat alkoivat 999 eurosta. Vastaavasti Galaxy S24+ -mallin hinnat alkavat 1199 eurosta, kun edeltäjä maksoi 1249 euroa. Galaxy S24 Ultran hinta on nyt 1499 euroa, kun edeltäjä maksoi 1449 euroa. Samsung on siis nähtävästi tarjoamassa tänä vuonna rahalle hieman enemmän vastinetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy S24 Ultrassa uusittu titaanirakenne

Samsung matkii Applea? Näinkin voisi todeta, sillä Galaxy S24 Ultrassa käytetään rakenteessa nyt ensimmäistä kertaa titaania. Vastaava uudistus nähtiin Applen uusimmissa iPhone 15 Pro -puhelimissa, joten Samsung pyrkii selvästi pysymään perässä. Titaani on kestävämpi, mutta myös kevyempi materiaali, jonka takia Samsung on todennäköisesti halunnut lähteä tähän trendiin mukaan.

Titaanirunko on puhelimessa viimeistelty mattapintaiseksi, joka on suuri uudistus verrattuna edeltäjän kiiltävään kehykseen. Ensituntumien perusteella muutos on ainakin omaan makuuni, sillä kehys ei mattapintaisuutensa ansiosta kerää samalla tavalla sormenjälkiä. Lisäksi mattapintainen kehys sopii erinomaisesti yhteen mattapintaisen takalasin kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy S24 Ultran muotoilussa ei muuten mitään ihmeellisyyksiä ole. Puhelin on edelleen kookas ja painava, vaikka materiaalit ovat keventyneet. Tällä kertaa puhelin vaikuttaa myös hieman kulmikkaammalta, joka johtunee varmasti tasaiseksi muovatusta näytöstä. Tasaiseen näyttöön Samsung on päätynyt käyttäjäpalautteen takia, ja nyt esimerkiksi S Pen -kosketusnäyttökynää voi käyttää miellyttävämmin myös näytön reunoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy S24 ja Galaxy S24+ ovat materiaaleiltaan tutummat, sillä käytössä on alumiinikehys ja lasipinnat. Erityisesti Galaxy S24 tuntui pikaisella hypistelyllä todella kompaktilta sekä kevyeltä. Galaxy S24+ on ainoastaan suurempi versio, mutta sekään ei kovin pahalta vaikuttanut. Samsung on viimeistellyt molemmissa malleissa kehyksen ja takalasin mattapintaiseksi.

Kaikki uudet Galaxy S24 -sarjan puhelimet ovat näyttäviä myös näyttöjen kapeiden kehyksien myötä. Galaxy S24 Ultrassa kehykset vaikuttavat hieman paksummilta, joka johtuu melko paksusta metallikehyksestä, jollaista ei vastaavasti perusmalleissa ole.

Värit, mitat ja painot lyhyesti:

  • Galaxy S24: 147 x 70,6 x 7,6 mm, 167 g
    • Värit: Onyx Black, Marble Gray, Cobalt Violet ja Amber Yellow
  • Galaxy S24+: 158,5 x 75,9 x 7,7 mm, 196 g
    • Värit: Onyx Black, Marble Gray, Cobalt Violet ja Amber Yellow
  • Galaxy S24 Ultra: 162,3 x 79 x 8,6 mm, 232 g
    • Värit: Titanium Gray, Titanium Black, Titanium Violet ja Titanium Yellow

Exynos-järjestelmäpiirin paluu

Tekniikan osalta kaikki uudet puhelimet ovat huippuluokkaa, eikä ainakaan kovasti huonompaan päin olla menty. Galaxy S24- ja Galaxy S24+ -malleissa on hieman aikaisempaa suuremmat näytöt, mutta tämä ei tuntunut haittaavan. Ohuet kehykset näytössä mahdollistavat sen, että puhelimien fyysiset mitat eivät ole suurentuneet liiaksi. Teknisesti näytöissä on parannuksia, sillä LTPO-tekniikan myötä virkistystaajuus vaihtelee 1-120 hertsin välillä ja Galaxy S24+ on saanut aikaisempaa tarkemman QHD+ -paneelin. Myös kirkkaus on kasvanut 2600 nitiin.

Galaxy S24 Ultran näytön suurin uudistus on tasaisuus, sillä reunat eivät enää kaarru. Lisäksi näytön kirkkaus on kasvanut 2600 nitiin, joten luettavuuden auringonvalossakin pitäisi olla aikaisempaa parempi. Näytössä ei muuten muita uudistuksia nähdä. Kaikkien kolmen uutuuspuhelimen näytöt vaikuttivat pikakatsauksessa erinomaisilta, kuten lippulaivapuhelimilta kuuluukin odottaa.

Järjestelmäpiirien osalta Samsung on ottanut aikaisempaa erilaisemman lähestymistavan. Viime vuonna kaikissa malleissa siirryttiin Qualcommin valmistamiin Snapdragon-piireihin, mutta tänä vuonna Samsungin omat Exynos-piirit ovat tehneet paluun. Galaxy S24 ja Galaxy S24+ pitävät sisällään Exynos 2400 for Galaxy -järjestelmäpiirin, mutta Galaxy S24 Ultrassa on edelleen Qualcommin uusin Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -piiri.

Ensituntumissa ei suorituskykyyn luonnollisestikaan pystytty keskittymään, mutta odotettavasti jälleen Exynos-piiri tulee jäämään hieman Snapdragon-piirin jälkeen. Itseä ainakin harmittaa, että Samsung ei tarjoa kaikissa malleissa samaa järjestelmäpiiriä, sillä jos haluaa oikeasti parhaimman suorituskyvyn, niin silloin vaihtoehtoja on vain yksi.

RAM-muistin määrä on kasvanut Galaxy S24+ -mallissa 12 gigatavuun, jonka lisäksi Galaxy S24 Ultrassa on vastaava määrä. Galaxy S24 -mallissa on vain 8 gigatavua RAM-muistia. Itsellä heti heräsi pieni huoli RAM-muistin riittävyydestä näin vuonna 2024, tekoälyn aikakaudella. Monet kilpailijat tarjoavat enemmän, sillä esimerkiksi Asuksen uutuudessa nähtiin jopa 24 gigatavua RAM-muistia – kaksinkertainen määrä verrattuna Samsungiin.

Kameroiden osalta Galaxy S24 ja Galaxy S24+ eivät ole saaneet uudistuksia muuta kuin kuvankäsittelyyn. Molemmat tarjoavat 50 megapikselin optisesti vakautetun pääkamera, 12 megapikselin ultralaajakulmakameran 120 asteen kuvakentällä sekä 10 megapikselin tasoisen telekameran 3-kertaisella optisella zoomauksella. Tarjolla on siis perustason huippupuhelimen kamerat, mutta ei suurempia yllätyksiä.

Galaxy S24 Ultran kamerat ovat hieman uudistuneet. Käytössä on edelleen 200 megapikselin optisesti vakautettu pääkamera sekä 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 120 asteen kuvakentällä. Mukana on myös tuttu 10 megapikselin telekamera 3-kertaisella optisella zoomauksella.

Samsung on kuitenkin poistanut 10-kertaisen optisen periskooppikameran ja vaihtanut sen 5-kertaiseen zoomiin. Myös sensori on parantanut, sillä tarjolla on 10 megapikselin sijasta 50 megapikseliä. Samsung on kovasti vakuuttanut, että esimerkiksi tekoälyn avulla 10-kertainen digitaalinen zoomaus ei juurikaan tulisi vaikuttamaan kuvanlaatuun verrattuna edeltäjän todelliseen 10-ketaiseen zoomaukseen. Itse kuitenkin epäilen tätä. Itselle Samsungin aikaisempi 10-kertanen optinen zoomaus oli miellyttävä ominaisuus, joten siitä luopuminen saattaa olla itselle ongelma.

Kameroihin ei kauheasti keretty perehtymään ensituntumissa, mutta arvostelussa ne tullaan käymään tarkemmin läpi.

Näyttö, järjestelmäpiiri ja kamerat lyhyesti:

  • Galaxy S24:
    • Näyttö: 6,2 tuumaa, AMOLED, 120 Hz, Full HD+, 2600 nitiä
    • Piiri: Exynos 2400 for Galaxy (4nm)
    • RAM-muisti: 8 gigatavua
    • Tallennustila: 128 tai 256 gigatavua
    • Kamera: 50 MP pääkamera (f/1.8, OIS) + 12 MP ultralaajakulma (f/2.2, 120 astetta) + 10 MP telekamera (f/2.4, OIS, 3x)
  • Galaxy S24+:
    • Näyttö: 6,7 tuumaa, AMOLED, 120 Hz, QHD+, 2600 nitiä
    • Piiri: Exynos 2400 for Galaxy (4nm)
    • RAM-muisti: 12 gigatavua
    • Tallennustila: 256 tai 512 gigatavua
    • Kamera: 50 MP pääkamera (f/1.8, OIS) + 12 MP ultralaajakulma (f/2.2, 120 astetta) + 10 MP telekamera (f/2.4, OIS, 3x)
  • Galaxy S24 Ultra:
    • Näyttö: 6,8 tuumaa, AMOLED, 120 Hz, QHD+, 2600 nitiä
    • Piiri: Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy (4nm)
    • RAM-muisti: 12 gigatavua
    • Tallennustila: 256, 512 gigatavua tai 1 teratavu
    • Kamera: 200 MP pääkamera (f/1.7, OIS) + 12 MP ultralaajakulma (f/2.2, 120 astetta) + 10 MP telekamera (f/2.4, OIS, 3x) + 50 MP telekamera (f/3.4, OIS, 5x)

Tekoäly ei ole enää pelkkää illuusiota

Tekoälystä on puhuttu pitkään älypuhelinmarkkinoilla, sillä jo vuosia kaikki valmistajat ovat toitottaneet kuinka tekoäly tekee sitä ja tätä. Mutta kaikki on todellisuudessa tähän asti tehty taustalla, eikä kuluttaja todennäköisesti edes ole tajunnut mikä kaikki on tekoälyn toteuttamaa. Tekoälyä on käytetty esimerkiksi kameroissa sekä ohjelmiston optimoinnissa. Galaxy S24 -sarjan puhelimet tuovat tekoälyn lähemmäksi käyttäjää, eikä tekoäly ole terminä enää pelkkä illuusio.

Galaxy AI tuo uutuuspuhelimiin monenlaisia toimintoja, joiden taustalla toimii generatiivinen tekoäly, joka toimii osittain täysin puhelimessa itsessään sekä myös pilvessä. Puhelimet osaavat muun muassa luoda taustakuvia, kääntää puheluita useille kielille tai avustaa kirjoittamaan viestejä eri sävyillä.

Ainakin Samsungin demojen perusteella tekoälytoiminnot ovat jo tälläkin hetkellä loogisia, eikä pelkkää turhaa hypetystä. Esimerkiksi puhelimen taustakuvan personoiminen tekoälyllä on mielenkiintoinen uusi tapa. Lisäksi tekoäly pystyy muokkaamaan esimerkiksi tekstiviestien sävyä ja osaa myös ehdottaa erilaisia vaihtoehtoja.

Suomessa Galaxy S24 -puhelimissa on käytössä Samsungin mukaan käytännössä kaikki Galaxy AI:n esitellyt ominaisuudet. Rajoituksia on kuitenkin. Esimerkiksi Circle to Search with Google -ominaisuus on Euroopassa hieman rajoitettu kuin muualla maailmalla. Kyseinen ominaisuus antaa mahdollisuuden ympyröidä kuvista kohteita, joiden perusteella haetaan tuloksia Googlesta. Rajoituksia löytyy myös esimerkiksi reaaliaikaisesta Live Translate -ominaisuudesta, sillä toistaiseksi suomen kieli ei ole tuettuna.

Tekoälyominaisuuksiin tullaan tutustumaan tarkemmin arvostelussa, mutta ne vaikuttivat ensituntumien perusteella vähintäänkin mielenkiintoisilta. Puhelimien testijakson aikana on mielenkiintoista kokea, miten tekoäly oikeasti toimii ja onko siinä jotain ongelmia havaittavissa. Samsung on kuitenkin onnistunut tuomaan tekoälyn paremmin esille, ja nyt sen pääsee itse kokemaan.

Samsung on mielestäni fiksusti keksinyt ominaisuuksia, eikä ole lähtenyt toteuttamaan jotain täysin turhia tekoälytoimintoja. Odotettavasti tekoäly tulee lisääntymään puhelimissa suuresti tulevina vuosina, mutta Samsung on nyt aivan ensimmäisten joukossa tuomassa sitä nykymuodossa tarjolle. Galaxy S24 -puhelimet ovat mielestäni tämän osalta vasta uuden aikakauden lähtöpiste, josta on hyvä lähteä jatkamaan tekoälyn tuomista entistä enemmän puhelimiin.

Samsung lakaisee muut maton alle

Samsung on ollut jo vuosia vahvoilla päivityksien kanssa, ja Galaxy S24 -sarja parantaa tätä osa-aluetta entisestään. Galaxy S24 -puhelimet toimitetaan Googlen uusimman Android 14 -version kanssa, ja Samsung on myös luvannut puhelimien päivittyvän vielä vuonna 2031. Puhelimien uusittu päivityslupaus on 7 vuotta Android-versioita sekä 7 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä.

Päivityslupauksen osalta Samsung lakaisee monet muut Android-valmistajat maton alle. Osa valmistajista on vasta viime aikoina yltänyt lupaamaan Samsungin vanhaa 4 + 5 vuoden päivityslupausta. Samsung vastaa oikeastaan Googlen uusimmille Pixel-puhelimilleen tarjoamaan 7 vuoden päivityslupaukseen, joten nyt Samsung on jälleen lupauksien kärjessä.

Mielestäni Samsung menee oikeaan suuntaan päivityslupauksen kanssa, sillä puhelimien pidempi elinkaari on nyt tärkeämpää kuin koskaan ennen. Vuoteen 2031 on edelleen pitkä matka jäljellä, joten lupauksen paikkansa pitävyyttä on vaikea vielä sanoa. Onkin siis mielenkiintoista nähdä, millaisen kokemuksen Galaxy S24 -puhelimet tarjoavat 7 vuoden päästä, sillä vielä ei voida sanoa riittääkö esimerkiksi nykyinen suorituskyky vastaamaan sen ajan tarpeita.

Yleisesti ensituntumien yhteenvetona voisi todeta, että Samsung on onnistunut uutuuksien kanssa. Tarjolla on teknisesti tasavahvoja lippulaivakokemuksia, jotka tarjoavat tekoälyn myötä vilauksen tulevaisuuden älypuhelimiin.

SuomiMobiilin kattavat arvostelut Galaxy S24 -sarjan puhelimista julkaistaan tulevina viikkoina.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Samsung