ArvostelutASUSYleinen

Arvostelussa ASUS ROG Phone 8 Pro – Täysin uudistettu pelipuhelin on suorituskykyinen monsteri

ASUS ROG Phone 8 Pro

Asus esitteli CES 2024 -messuilla viime viikolla uudet ROG Phone 8 -sarjan älypuhelimesta, joista malliston kärkiversiosta, eli ROG Phone 8 Prota päästiin testaamaan myös SuomiMobiilissa. Puhelin on ollut käytössä useamman viikon ajan, joten täysin uudistetusta ROG Phone 8 Prosta on saatu hyvä käsitys.

Asuksen pelipuhelimet ovat usein tunnettu omanlaisesta muotoilusta sekä tekniikoista, jotka ovat markkinan kärkeä. Tällä kertaa Asus kertoo hyppäävänsä pelipuhelimien kolmanteen versioon, jonka konsepti on erilainen. Muotoilu on uudistettu vastaamaan enemmän perinteisempiä älypuhelimia, jonka myötä myös muutamat ROG Phone -puhelimien ominaiset toteutukset ovat saaneet vaihtua perinteisempiin.

Yleisen tekniikan osalta ei kuitenkaan karsita, vaan mennään jopa parempaan suuntaan. Asus on tuonut ROG Phone 8 Prohon uuden 6,78 tuuman LTPO OLED -näyttöpaneelin, Qualcommin tehokkaimman Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirin, 24 gigatavua RAM-muistia sekä 1 teratavun verran tallennustilaa. Asus on uudistanut myös kamerat, sillä nyt pelipuhelimessa on ensimmäistä kertaa lippulaivapuhelimista tuttu toteutus, eli pääkamera sekä ultralaajakulmakameran rinnalla on telekamera. ROG Phone 8 Pro tuo mukanaan myös langattoman latauksen ja IP68-luokituksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Asus on kertonut tuoneensa ROG Phone 8 Pron ennakkomyyntiin 9. tammikuuta 2024, mutta toimitukset käynnistyvät 22. tammikuuta. ROG Phone 8 Pro maksaa 16 + 512 gigatavun versiossa 1249 euroa ja vastaavasti ROG Phone 8 Pro Edition 24 gigatavun + 1 teratavun versiona maksaa 1549 euroa. Asus tarjoaa pro-versiota ainoastaan mustassa Phantom Black -värissä. Puhelimesta on myös ROG Phone 8 -perusversio 12 + 256 gigatavun mallina, joka maksaa 1149 euroa. Perusmalli on saatavilla mustassa Phantom Black- ja harmaassa Rebel Grey -värissä.

Testiin saatiin ROG Phone 8 Pro Edition -versio, joka eroaa ROG Phone 8 Pro -mallista ainoastaan myyntipakkauksen sisällöltään. Asus toimittaa puhelimen mukana AeroActive Cooler X -jäähdytinlisäosan, jota ei oletuksena muille väreille toimiteta.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen suorituskyvyn kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
ASUS ROG Phone 8 Pro (AI2401_D)
Mitat: 163.8 x 76.8 x 8.9 mm
Paino: 225g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass takaosassa / Gorilla Glass Victus 2 etuosassa / IP68
Näyttö: 6.78 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / LTPO AMOLED / 165 Hz / HDR10+ / 2500 nitiä
Järjestelmäpiiri: 4 nm Snapdragon 8 Gen 3 (1x 3.3 GHz Cortex X4 & 3x 3.2 GHz Cortex-A720 & 2x 3.0 GHz Cortex-A720 & 2x 2.3 GHz Cortex-A520)
Grafiikkasuoritin: Adreno 750
Muisti: 24 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 1 Tt sisäistä tallennustilaa [UFS 4.0]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX890 / f/1.9 / 23.8 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / PDAF / Gimbal-OIS) + 13 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/3.0" / 1.12 µm /12.7 mm / 120 asteen kuvakenttä) + 32 MP telekamera (f/2.4 / 1/3.2" / 0.7 um / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 32 MP (f/2.5 / 1/3.2" / 0.7 µm)
Akku: 5500 mAh (ei irrotettava) / 65W pikalataus / 15W langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + ROG UI (sisältää Googlen palvelut)
Käyttöjärjestelmä: 2 vuotta Android-versioita + 4 vuotta tietoturvaa
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC / Wi-Fi 7 / NFC
Liitännät: USB-C / USB 3.2 / kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Phantom Black
Hinta: 1549€ (24 Gt + 1 Tt)

Myyntipakkaus

Myyntipakkauksen sisältö (ROG Phone 8 Pro Edition).

Asus toimittaa ROG Phone 8 Pron erittäin suuressa ja pelihenkisessä myyntipakkauksessa. Pakkaus on väritykseltään musta ja se on tehty kuusikulmioisen putkilon muotoon. Pakkausta on koristamassa useat Asuksen ROG-henkiset merkinnät ja tekstit, kuten ”For Those Who Dare”. Pakkauksen pohjalla on myös listattuna vaadittuja merkintöjä sekä tietoja sisällä olevasta laitteesta.

Pakkaus aukeaa vetämällä alaspäin merkitystä kohdasta, jonka jälkeen kansi saadaan käännettyä auki. Ensimmäisenä esille tulee puhelin omassa syvennyksessään sekä muoviin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy ulos vedettävä pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä mustan muovisen suojakuoren.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkauksen kansiosasta löytyy vielä oma kolonsa, joka pitää sisällään laturin, USB-C-kaapelin, AeroActive Cooler X -jäähdyttimen sekä kangaspussukan jäähdyttimen säilytystä varten. Pakkauksen sisältö on siis jälleen erittäin monipuolinen, eikä Asus ole lähtenyt säästelemään.

Asus on jälleen kerran toteuttanut myyntipakkaukseen myös mielenkiintoisen ”avauspelin”, jossa yhdistetään myyntipakkaus sekä esitellään puhelimen erilaisia ominaisuuksia hauskasti lyhyen pelin avulla. Kyseessä on mielestäni hauska myyntipakkauskokemus, jollaista eivät muut tällä hetkellä tarjoa.

Myyntipakkaus on jälleen vähintäänkin mielenkiintoinen ja sisällöltään kattava. Mielestäni on hienoa nähdä, että Asus toimittaa puhelimen mukana edelleen tehokkaan pikalaturin sekä suojakuoren, joten niitä ei tarvitse erikseen ostaa. ROG Phone 8 Pro (Edition) erottuu joukosta myös AeroActive Cooler X -lisälaitteen kanssa, jota ei toimiteta ROG Phone 8- ja ROG Phone 8 Pro -puhelimien mukana.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Asus on lähtenyt uudistamaan radikaalisti ROG Phone 8 Pron muotoilua verrattuna aikaisemman sukupolven malleihin. Vuosien ajan tutuksi tullut toteutus on saanut väistyä uuden muotoilun myötä, joka vastaa enemmän perinteisempiä älypuhelimia. Uudistuksen taustalla on monta syytä, ja nyt Asus on pystynyt toteuttamaan käyttäjien haluamia uutuusominaisuuksia.

Väriversioita uutuuspuhelimesta on ainoastaan yksi, joka on musta Phantom Black. Valmistusmateriaaleista Asus ei ole karsinut, sillä ROG Phone 8 Pro tarjoaa edelleen alumiinikehyksen sekä Gorilla Glass -lasipinnat. Takaosan lasiversiota ei ole paljastettu, mutta etupuolella on Gorilla Glass Victus 2.

Puhelin on viimeistelty ainakin allekirjoittanutta miellyttävällä tavalla, sillä takapinta ja kehys ovat mattapintaiset. Mattapinta on erittäin miellyttävä ja tarjoaa aikaisempaa hieman karheamman tuntuman. Mattapinnan vahvuus on se, että se ei kerää sormenjälkiä tai naarmuja samalla tavalla kuin kiiltävät lasipinnat. Tämä todettiin myös testijakson aikana puhelinta käytettäessä ilman minkäänlaisia suojakuoria.

Etuosassa käytettävä Gorilla Glass Victus 2 -lasi tarjoilee aikaisempaa paremman naarmun- ja iskunkestävyyden. Testijakson aikana näyttölasiin ei saatu naarmuja aikaiseksi, vaan se pysyi erittäin hyvänä. Puhelimeen ei ole tehtaalla asennettu suojakalvoa, vaan sellainen on ostettava halutessaan erikseen.

ROG Phone 8 Pron käsituntuma on selvästi erilainen, sillä nyt muotoilussa on enemmän Zenfone-tyyliä. Kehys on muovattu lähes tasaiseksi ja takapinnassa on selvästi pienempi kaartuvuus. Minkäänlaisia teräviä kulmia tai saumakohtia ei kuitenkaan onneksi ole havaittavissa. Lasipinnat yhdistyvät alumiinikehykseen saumattomasti, joka on ainakin omaan makuuni.

Uudistuneen muotoilun selvin vahvuus nähdään kompaktimpana sekä kevyempänä toteutuksena. Aikaisempia ROG Phone -puhelimia on kritisoitu paksuudesta, yleisestä koosta sekä painavasta toteutuksesta. ROG Phone 8 Pro on nyt 15,2 prosenttia ohuempi kuin edeltäjänsä, jonka lisäksi painosta on saatu hieman pois. Puhelimen viralliset mitat ovat 163,8 x 76,8 x 8,9 millimetriä (edeltäjä: 173 x 77 x 10,3 mm) ja painoa on 225 grammaa (edeltäjä: 239g). Uutuuspuhelin on siis joka suhteessa miellyttävämpi laite.

Vaikka rakenne on uudistettu, niin laadusta tai jämäkkyydestä ei ole karsittu. ROG Phone 8 Pro ei antanut periksi tai päästänyt mitään natinoita sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa. Asus on lisäksi ottanut puhelimessa edelleen huomioon pelaamisen tapahtuvan yleisesti vaakatasossa. Asus on suunnitellut mikrofonien, liittimien, antennien ja painikkeiden sijainnit niin, että niistä olisi paras mahdollinen hyöty laitteen käytössä. Esimerkiksi vaakasuunnassa käytettäessä AirTrigger-painikkeet ovat luonnollisella paikallaan, eikä kädet peitä tärkeitä mikrofoneja tai antenneja. Vasemmassa reunassa on toinen USB-C-liitin, jonka kautta voidaan laitetta ladata ilman että se häiritsisi pelaamista.

ROG Phone 8 Pro on ensimmäinen malliston pelipuhelin, johon Asus on saanut aikaiseksi täyden vedenkestävyyden. IP68-luokituksen mukaisesti puhelin kestää pölyä ja upotuksen veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Mielestäni vedenkestävyys on loistava ominaisuus, sillä sen avulla puhelinta voidaan käyttää huoletta sateessa, eikä laitteen pitäisi hajota tippuessa vahingossa järveen. Vaikka IP68-luokitus takaakin hyvän vedenkestävyyden, niin Asus ei kuitenkaan anna sille takuuta. Tietyissä tilanteissa veden aiheuttamat vahingot saattavat mennä takuun piiriin, mutta Asuksen mukaan laitteen hajotessa uidessa tai tippuessa veteen, ei olla enää IP68-luokituksen mukaisissa olosuhteissa.

Etuosaa on uudistettu selvästi, sillä ROG Phone 8 Pron näytön kehyksiä on pyritty pienentämään verrattuna edeltäjään. Näytössä on kauttaaltaan tasapaksut kehykset, ja nyt näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 88 prosenttia (edeltäjässä noin 82%). Tämä tarkoittaa myös sitä, että eteenpäin suunnatuista kaiuttimista on nyt luovuttu kokonaan. Tällä kertaa myös näytön yläreunassa on etukameraa varten tehty reikä, joten täysin ”häiriötön” näyttökokemus ei enää ole tarjolla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että puhelimessa ei ole erillistä ilmoitusvaloa. Puheluihin käytettävä kaiutin sijaitsee näytön yläpuolella ja sormenjälkilukija on integroituna näyttöön.

Vaikka Asus on uudistanut puhelimen muotoilua, niin ROG Phone 8 Pron takaosassa on edelleen läsnä tietynlaista pelihenkisyyttä, vaikkakin nyt aikaisempaa selvästi pelkistetymmin. Takaosassa on lasiin kaiverrettuna yksi viiva, ROG-logo sekä muita merkintöjä. Lisäksi mukana on uusi Anime Vision -paneeli, joka ei ole nähtävillä, jos puhelin ei ole auki. Takaosassa on 341 ohjelmoitavaa mini-LED-valoa, joiden avulla takaosaan saadaan erilaisia asioita näkyville.

Takaosan vasemmassa yläkulmassa on uusittu kamera-alue, joka on laatikkomainen. Kameroita on yhteensä kolme kappaletta, joiden kaverina on myös LED-salamavalo. Kameroiden alapuolella on myös teksti ”8K Ultra HD”. Lisäksi kamera-alueessa on ROG-teksti. Kamera-alue ulkonee huimasti muusta rungosta, jonka takia ROG Phone 8 Pro keikkuu pöydällä sitä käytettäessä. Tällä kertaa Asus on unohtanut kokonaan erilaiset RGB-valaistukset, jotka ovat usein olleet iso osa pelipuhelimia.

ROG Phone 8 Pron oikeaan kylkeen on sijoitettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Kaikkien fyysisten painikkeiden tuntuma puhelimessa on erinomainen. Painikkeiden alapuolella on nähtävissä yksi mikrofoni, jonka lisäksi kyljen molempiin päätyihin on toteutettu AirTrigger-ultraäänipainikkeet, joilla pystytään aktivoimaan erilaisia toimintoja puristamalla.

Puhelimen vasemmassa kyljessä on ainoastaan yksi USB-C-liitin, jota voidaan käyttää esimerkiksi pelattaessa ja siihen liitetään lisäosia. Puhelimen yläreunaan Asus on sijoittanut ainoastaan yhden mikrofonin, ja alareunasta löytyy mikrofonin ohella toinen USB-C-tyypin latausliitin, SIM-korttiluukku, pääkaiutin sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö

Asus on uudistanut ROG Phone 8 Pron näytön lähes kokonaan, kun verrataan edeltäjään. Mukaan on saatu aikaisempaa enemmän nykyaikaisia tekniikoita sekä kokonaisuus on muutenkin lähempänä lippulaivatasoa. Puhelimessa on suuri 6,78-tuumainen LTPO AMOLED-näyttöpaneelin, jossa on Full HD+ -tarkkuus (2400 x 1080). Näytössä on normaali 20:9-kuvasuhde, korkea 165 hertsin virkistystaajuus sekä 720 hertsin kosketusherkkyys.

Näytön yleinen kirkkaus on 1600 nitiä, mutta parhaimmillaan kirkkaus yltää jopa 2500 nitiin asti. Näytön kanssa Asus tekee jälleen yhteistyötä Pixelworksin kanssa. Pixelworksin teknologiat avustavat näytön värioptimoinneissa sekä monissa muissa osa-alueissa. ROG Phone 8 Prossa on myös tuki DC-himmennykselle sekä mahdollisuus kustomoida näyttökokemusta laajasti.

Full HD+ -tarkkuus on riittävä puhelimen näytössä, mutta mielestäni Asus olisi voinut tässä kohtaa tehdä pientä päivitystä samalla kun näyttöä on muutenkin parannettu. QHD-tarkkuudesta ei tuskin olisi suurta haittaa pelipuhelimessa. Full HD+ -tarkkuus on ainakin itselleni tarpeeksi, sillä se takaa ROG Phone 8 Pron kohdalla riittävät 388 pikseliä tuumaa kohden, mutta se ei ole kategoriansa tarkimmasta päästä. Näytön vahvuuksia ovat kosketusherkkyys ja -latenssi, joten ylimääräisiltä viiveiltä vältytään pelattaessa.

Asuksen pelipuhelimia on parin vuoden ajan moitittu LTPO-tuen puutteesta, mutta nyt tämäkin asia on korjattu ROG Phone 8 Prossa. Samsungin valmistama E6 AMOLED -paneeli mahdollistaa tuen adaptiiviselle virkistystaajuudelle 1-120 hertsin välillä, mutta tuettuna on myös 165 hertsin virkistystaajuus muun muassa sulavaa pelaamista varten.

LTPO tuo mukanaan paljon hyötyjä, joista suurin on pienempi virrankulutus. Kun virkistystaajuus on asetettu automaattiseksi, niin puhelin voi säätää näytön virkistystaajuuden 1-120 hertsiin näytettävän sisällön tai tehtävän mukaisesti. LTPO-tekniikka voi nostaa virkistystaajuuden 120 hertsiin pelaamisen aikana tai laskea sen 30 hertsiin elokuvien katsomisen ajaksi. Lisäksi näyttö voi laskea 10 hertsiin esimerkiksi kuvia katsellessa. 1 hertsin virkistystaajuus voidaan saavuttaa Always-on-display-toiminnossa.

AMOLED-tekniikan ansiosta näytön värintoisto on erinomainen. Erityisesti tummat sävyt olivat tummia ja musta oli oikeasti mustaa. Testijakson aikana itse en kokenut tarvetta säätää näytön väriasetuksia, vaan ne oli Asuksen toimesta jo oletusarvoisesti erittäin miellyttävät. Asus antaa kuitenkin käyttäjälle mukavasti säätömahdollisuuksia koskien näytön värintoistoa. Splendid-valikon takaa on mahdollista säätää manuaalisesti värilämpötilaa sekä vaihtaa näytön väritoistoa.

Näytön kirkkaus on erinomainen, sillä luettavuus on kirkkaassakin valaistuksessa hyvä. Ainakaan itse en havainnut ongelmia kirkkauden kanssa. 2500 nitiä on jo paljon, mutta kuitenkin puolet vähemmän kuin joissakin muissa saman kategorian lippulaivapuhelimissa. Tämä ei kuitenkaan ole varmasti kenellekään suuri ongelma.

Erikoisesti ROG Phone 8 Pron testiversiossa mukana ei ollut Widevine L1 -sertifikaattia, jonka takia puhelin ei tue korkealaatuista sisältöä suoratoistopalveluissa. Asus korjannee tämnän ongelman tulevissa päivityksissä. Näytössä on kuitenkin tuki HDR10+ -tekniikalle.

Näytön asetuksiin Asus ei ole tuonut merkittävästi uudistuksia, vaan mukana on Asukselle tyypilliset laajat säätömahdollisuudet esimerkiksi värintoiston osalta. Asetuksista pystytään myös säätämään yövaloa sekä muita asetuksia. Asus on saanut mukaan asetuksia silmien rasituksen estämiseksi. Esimerkiksi matalan kirkkauden välkkymisen esto vähentää silmien väsymystä pienentämällä näytön vilkkumista. Puhelimessa on myös silmien suojaustila, joka yhdistää edellä mainitun asetuksen yövalon ja tumman tilan kanssa. Näyttö tukee Always-on-display-toimintoa.

Vaikka Asus on nyt luopunut tutusta ja turvallisesta ”esteettömästä” pelikokemuksesta näytössä, niin ROG Phone 8 Pro on silti mielestäni näytön osalta parempi kuin edeltäjänsä. Esteettömällä tarkoitan siis näytön yläreunan etukamerareikää, joka saattaa peleissä peittää tiettyjä asioita alleen, jos peliä käytetään koko näytön tilassa. Näyttö on kuitenkin nyt modernimpi sekä teknisesti kehittyneempi, eikä Asus ole karsinut sulavuudesta, kirkkaudesta tai ominaisuuksista.

Tekniikka ja suorituskyky

Koska kyseessä on vuoden 2024 huipputason pelipuhelin, niin luonnollisesti Asus on laittanut mukaan vain parasta saatavilla olevaa tekniikkaa. ROG Phone 8 Pron tehoista vastaa Qualcommin uusin Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri, joka on toistaiseksi nähty vain harvoissa puhelimissa. ROG Phone 8 Pro on oikeastaan ensimmäinen Suomessa myyntiin saapuva puhelin kyseisellä järjestelmäpiirillä.

Snapdragon 8 Gen 3 on 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri, joka on tullut tutuksi viime vuosina. Kahdeksanytimisen toteutuksen kohokohtana on yksi tehokas Cortex-X4-ydin, joka toimii nyt 3,3 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi mukana on viisi tehokasta Cortex-A720-ydintä, joista kolme toimii 3,2 GHz:n taajuudella ja kaksi 3,0 GHz:n taajuudella. Mukana on myös kaksi 2,3 GHz:n Cortex-A520-ydintä.

Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Gen 3 on jopa 30 prosenttia tehokkaampi sekä 20 prosenttia energiatehokkaampi kuin Snapdragon 8 Gen 2 -piiri. Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 750, jonka luvataan olevan 25 prosenttia nopeampi kuin edeltäjänsä.

Suomessa ROG Phone 8 Pro on tuotu myyntiin kahdessa muistiversiossa, jotka tarjoavat 16 tai 24 gigatavua RAM-muistia. Testiin saatiin 24 gigatavun versio, ja kyseessä on eniten RAM-muistia, mitä missään puhelimessa on koskaan nähty. Vastaavasti 16 gigatavun kaverina on 512 gigatavua tallennustilaa ja 24 gigatavun kaverina on 1 teratavu tallennustilaa.

RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon (8533Hz) ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. UFS 4.0 -tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s) ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s) kuin edeltävässä versiossa. Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan – jota on toki tarjolla ihan reilusti.

Koska kyseessä on ensimmäinen testiin saatu Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiriin perustuva puhelin, niin tietysti uutuuspiirin tarjoama suorituskyky kiinnostaa suuresti. Ajoimme ROG Phone 8 Prossa läpi tutut suorituskykytestit, joissa nähdään huimaa parannusta verrattuna edeltäjäversioon.

Tuloksista voidaan havaita, että suorituskyky on parantunut, ja esimerkiksi AnTuTu-testissä tulokset olivat jopa 63 prosenttia parempia kuin edeltäjässä. Geekbenchin yhden ytimen testissä ROG Phone 8 Pro jää iPhone 15 Pro Maxin suorituskyvylle 23 prosentilla ja monen ytimen testissä vastaavasti 3 prosentilla. Tuloksien perusteella Asus on tuonut markkinoille kuitenkin todellisen suorituskykypedon.

Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertailemaan ROG Phone 8 Pron saamia tuloksia Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriin perustuvan ROG Phone 7 Ultimaten kanssa. Lisäksi taulukossa on mukana Apple iPhone 15 Pro Maxin vastaavat pisteet, joka perustuu Applen omaan 3 nanometrin A17 Pro -järjestelmäpiiriin.

Testitulokset
ASUS ROG Phone 8 Pro (SD8G3) ASUS ROG Phone 7 Ultimate (SD8G2) Apple iPhone 15 Pro Max (A17Pro)
AnTuTu: 2 157 788 pistettä 1 324 099 pistettä 1 521 268 pistettä
Geekbench 6 (single): 2275 pistettä Ei tuloksia* 2958 pistettä
Geekbench 6 (multi): 7192 pistettä Ei tuloksia* 7405 pistettä
PCMark: 22 033 pistettä 19 113 pistettä Ei tuloksia*
3DMark Wild Life Extreme: 5232 pistettä 3709 pistettä 3265 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Snapdragon 8 Gen 3 tuo mukanaan selvän suorituskykyparannuksen verrattuna edeltäjään, ja kyseessä on järjestelmäpiiri erinomaisella suorituskyvyllä. Suorituskyky ei tule loppumaan ROG Phone 8 Pro -puhelimessa edes raskaiden pelien kohdalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä.

Testijakson aikana ROG Phone 8 Pro tuntui toimivan erinomaisesti peruskäytössä, mutta myös muutamien testattujen raskaampien pelien kohdalla. Asus on onnistunut optimoimaan järjestelmäpiirin ja ohjelmiston hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia, jotka olisivat liittyneet suorituskykyyn.

ROG Phone 8 Prolle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa. Aluksi testi toteutettiin ilman erillistä jäähdytystä.

Stressitestin tulokset ilman lisäjäähdytystä. Viidennellä testauskerralla puhelin sammui.

Ensimmäisellä testauskerralla puhelimella päästiin AnTuTu-testissä erittäin korkeaan 2 157 788 pisteeseen, joka on paras tulos tähän mennessä yhdenkään puhelimen kohdalla. Suunta stressitestissä oli kuitenkin jokaisella testauskerralla alaspäin ja ennen testin saamista loppuun puhelin kyykkäsi.

Viidennettä kertaa AnTuTu-testiä ajettaessa puhelin päätti sammua ilman mitään varoitusta. Sama toistui kahdesti, kun stressitestiä toteutettiin, eikä kummallakaan kerralla päästy loppuun asti. Heikoin tulos saatiin siis viidennellä kerralla, mutta viimeiset tulokset saatiin neljännellä kerralla, jolloin tulos tipahti 1 909 966 pisteeseen.

Parhaimman ja heikoimman tuloksen välillä eroa oli 247 822 pistettä, joka tarkoittaa suorituskyvystä kadonneen noin -11,5 prosenttia. Kyseessä on selvästi heikompi tulos kuin edeltäjämallissa, jossa vastaava lukema oli hieman reilun prosentin verran. Tulos on edelleen kohtuullinen, mutta ottaen huomioon viidennellä kerralla laitteen sammumisen, niin käytännössä suorituskyvystä katosi 100 prosenttia.

Aikaisempia kokemuksia Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirin lämpenemisesti ei ole ollut, joten vaikea vielä todeta, onko kyse enemmän järjestelmäpiirin ongelmasta vai virheestä puhelimen suunnittelussa. Ainakin itse tässä kohtaa suuntaisin katseet Asukseen, sillä nähtävästi uudistettu muotoilu ei ole optimoitu kaikista parhaimmalla tavalla lämmönhallinnan osalta.

Stressitestin aikana ROG Phone 8 Pro tuntui lämpenevän selvästi, tai oikeastaan voidaan puhua jopa kuumenemisesta. Puhelin pystyi pitämään lämmön kurissa kolmanteen AnTuTu-testauskertaan asti, mutta neljännellä testauskerralla puhelin oli jo erittäin kuuma. Erityisesti laitteen alumiinikehys oli kuuma, eikä laitetta ollut miellyttävää enää pitää kädessä.

Testijakson aikana itse en kuitenkaan havainnut peruskäytössä mitään ongelmia lämmön kanssa, eikä ROG Phone 8 Pro päässyt kuumenemaan käytössä. Myöskään lyhyiden pelisessioiden kohdalla en havainnut ongelmia lämpenemisen kanssa, vaan se havaittiin ongelmaksi vasta stressitestiä tehdessä.

Asus on kuitenkin kertonut panostaneensa edelleen puhelimen jäähdytykseen, vaikka uudistuksia on ulkoisesti saatukin. Aikaisemmissa pelipuhelimissa Asukselta on nähty muun muassa tuuletusaukko lämmön poistamista varten, mutta näistä on jouduttu karsimaan IP68-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden toteuttamiseksi. Tämän takia Asus on uudistanut jäähdytystä.

ROG Phone 8 Pron sisällä on toisen sukupolven 360 asteinen järjestelmäpiirin ”GameCool 8” -jäähdytysjärjestelmä, jonka pitäisi tarjota ”ultimaattista jäähdytystä”. Uudistetussa toteutuksessa pyritään aikaisempaa paremmin johtamaan lämpöä järjestelmäpiiriltä laitteen takakuoreen. Laitteen emolevyyn on tehty nopea johtavuusjäähdytys, joka on valmistettu kuparista johtaen pystysuorassa lämpöä takakuoreen. Järjestelmään kuuluvat myös höyrykammio sekä grafiittilevy. Mukana on myös tuttua BN-lämpöyhdistettä, joka on valmistettu erityisestä boorinitridistä.

Jäähdytysjärjestelmän keskiössä on myös ulkoinen AeroActive Cooler X -lisäosa. Vastaavia ratkaisuja on nähty aikaisemminkin Asuksen pelipuhelimissa, joten mistään kovin uudesta toteutuksesta ei ole kysymys. Lisälaitetta on nyt kuitenkin pienennetty ja se on myös 10 prosenttia kevyempi, joten sitä voi kuljettaa mukana helpommin.

AeroActive Cooler X pitää sisällään tutun tuulettimen, mutta mukana on nyt myös peltier-jäähdytin. Lisälaite yhdistyy puhelimen takaosaan ja sen avulla pystytään Asuksen mittauksien mukaan alentamaan jopa 36 asteella laitteen pinnan lämpötilaa, kun käytössä on AeroActive Cooler X:n tehokkain jäähdytystila. Lämpötilan laskemisen huomasi helposti, kun otti lisälaitteen pois, niin puhelimen takapinta oli viileä. AeroActive Cooler X yhdistyy puhelimen USB-C-liittimeen, joten se toimii myös täysin ilman ulkoista virtaa.

Koska stressitesti ei tuottanut ensimmäisellä kerralla toivottuja tuloksia, niin päätimme toteuttaa sen vielä erikseen ulkoisen AeroActive Cooler X -lisälaitteen ollessa yhdistettynä puhelimeen tehokkaimmalla ”jäätynyt” -tilallaan. Lisäosan kanssa saadaan hyödynnettyä jäähdytysjärjestelmää täydellisesti, aivan kuten Asus on sen suunnitellut toimivan raskaimmissa pelitilanteissa. Ajoimme puhelimessa jälleen viisi kertaa AnTuTu-testin läpi, ja tulokset olivat parempia kuin aikaisemmin.

Stressitestin tulokset AeroActive Cooler X -jäähdytinlaitteen ollessa käytössä.

Jäähdytysjärjestelmästä otettaessa kaikki hyöty irti, saadaan ROG Phone 8 Pron suorituskyky pysymään miellyttävän vakaana. Lisäksi stressitesti pystyttiin nyt toteuttamaan loppuun asti, sillä puhelin ei sammunut vaan pysyi päällä. Yleisesti puhelin pysyi myös miellyttävänä, eikä liiallista kuumenemista ollut havaittavissa.

Pisteiden kanssa tehtiin sahaavaa liikettä, joka nähdään kuvaajasta. Paras tulos saatiin ensimmäisellä kerralla ja huonoin tulos saatiin kolmannella kerralla. Suorituskyvystä katosi tässä vaiheessa ainoastaan -5,3 prosenttia, joka on vähän verrattuna edeltävään tulokseen ilman ulkoista jäähdytystä. Jäähdytysjärjestelmästä on siis todellista hyötyä myös ROG Phone 8 Pron kohdalla.

AeroActive Cooler X on myös paljon muuta kuin pelkästään jäähdytin. Siinä on kaksi fyysistä AirTrigger-painiketta. Lisälaitteen alaosassa on myös USB-C-liitin, joka mahdollistaa pääsyn USB-C-porttiin myös puhelimella pelattaessa. USB-C-liittimen rinnalla on lisäksi perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Asus on laittanut jäähdyttimeen oman RGB-logon, joka tukee samoja järjestelmän valaistusasetuksia kuin puhelin muutenkin.

Edeltäjäversion sisäänrakennetusta kaiutinelementistä on tällä kertaa karsittu, mutta sitä tuskin kovin moni jää kaipaamaan. AeroActive Cooler X toimitetaan ROG Phone 8 Pro Edition -puhelimen mukana, mutta ei kuitenkaan ROG Phone 8- ja ROG Phone 8 Pro -mallien kanssa. Erikseen ostettuna hintaa lisäosalla on noin 80 euroa.

Muuta tekniikasta

Äänentoiston Asus on tällä kertaa laittanut täysin uusiksi. Aikaisemmin ROG Phone -puhelimet tunnettiin laadukkaista eteenpäin suunnatuista kaiuttimista, mutta nyt ROG Phone 8 Prossa on siirrytty perinteisempään toteutukseen. Siinä missä kaiuttimet tuotiin vahvasti esille Asuksen toimesta, niin nyt ne ovat enemmän vain sivumaininta. Pääkaiutin löytyy laitteen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta.

ROG Phone 8 Prossa on 5-magneettinen kaiutin, jonka luvataan olevan samankokoinen niin laitteen alareunassa kuin yläreunassa. Kovin tarkasti muilta osin kaiuttimista ei Asuksen toimesta puhuta. Vaikka muutoksia nähdään, niin mielestäni Asus on onnistunut edelleen äänentoiston kanssa. Stereototeutus on miellyttävä ja kaiuttimien äänenlaatu on tasainen. Äänessä on hyvin yksityiskohtia, vaikka hieman esimerkiksi bassontoistosta on nyt karsittu.

Mielestäni kaiuttimista lähtee hyvin ääntä ja laatu on miellyttävä myös musiikinkuuntelua varten. Asus on monesti kertonut, että hyvän äänenlaadun taustalla on myös ohjelmisto. ROG Phone 8 Pron äänentoistossa on tehty yhteistyötä ruotsalaisen Dirac Researchin asiantuntijoiden kanssa. Dirac HD Sound Technologies on tehnyt korjauksia sekä impulssi- ja että taajuusvasteeseen, bassoon sekä äänenvoimakkuuteen.

Yksi puhelimen kohokohta on kuulokeliitin. ROG Phone 8 Prossa on säästetty edelleen tuttu ja turvallinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Kuulokeliittimen ansiosta käyttäjät pystyvät nauttimaan erittäin miellyttävästä äänestä myös langallisten kuulokkeiden avulla.

Asus on panostanut myös langattomaan äänentoistoon, sillä nyt käytössä on tuorein Bluetooth 5.3 -versio. ROG Phone 8 Prossa on tuki muun muassa Snapdragon Sound -tekniikalle, joka takaa loistavan langattoman äänentoiston. Lisäksi puhelin tukee kaikkia yleisimpiä korkealaatuisia Bluetooth-lähetysstandardeja, joita ovat muun muassa aptX adaptive, aptX Low latency, LDAC ja AAC.

Äänentoistokokemusta Asus on uutuuspuhelimessa halunnut vielä erikseen parantaa kehittyneellä AudioWizard-sovelluksella, jolla voidaan optimoida puhelimen ääniominaisuuksia. Mukana on 10-kaistainen taajuuskorjain sekä Diractin tekemät audioprofiilit, joita ovat muun muassa musiikki, elokuvat ja pelit. Esimerkiksi pelitilan ollessa käytössä puhelin parantaa pelin sisäisiä äänitehosteita, kun taas elokuvatilassa korostetaan bassoa ja laajennetaan äänialuetta.

Sormenjälkilukijaan Asus ei ole tehnyt merkittäviä uudistuksia, vaan ROG Phone 8 Prossa on näytön alapuolelle sijoitettu optinen sormenjälkilukija. Testijakson aikana sormenjälkilukija todettiin mukavaksi käyttää ja se tuntui olevan nopea.

Sormenjälkilukijan sijainti näytöllä on myös otollinen, sillä se on mukavasti peukalon ulottuvilla laitetta käytettäessä. Sormenjälkilukijalle on mahdollista opettaa yhteensä viisi eri sormenjälkeä, mutta yleisesti ainakin itse hyödynnän vain peukaloita lukituksen avaamiseksi.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta se ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Testien perusteella kasvojentunnistus oli erittäin nopea ja ajaa asiansa hyvin.

Yhteyksien osalta Asus on toteuttanut tutut ratkaisut, joita lippulaivapuhelimelta voikin odottaa. 5G-yhteydet toimivat puhelimen molemmilla SIM-korteilla ja laitteeseen pystyy asettamaan kaksi fyysistä nano-SIM-korttia. Valitettavasti Asus on jälleen karsinut eSIM-tuesta, jonka voisi olettaa olevan nykypäivänä perusominaisuus lippulaivatason puhelimissa.

Puhelimessa on Wi-Fi 6E -tuki sekä jo valmiiksi tuki Wi-Fi 7 -standardille. NFC-tuen ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen.

Pelipuhelimelta odotetun mukaisesti ROG Phone 8 Pro pitää sisällään myös hyvän värinämoottorin. Puhelimessa on huippuluokan X-akselinen värinämoottori, joka takaa todella vakuuttavan värinän. Kyseessä on varmasti yksi tämän hetken parhaimmista värinämoottoreista. Olenkin ilahtunut, että tällä osa-alueella Asus ei ole joutunut karsimaan ollenkaan.

Asuksen pelipuhelimissa on nähty erilaisia RGB-valoja tai näyttöpaneeleja takaosassa animaatioita varten, mutta nyt ROG Phone 8 Pro tuo jotain hieman uutta. Puhelimessa on Anime Vision -paneeli takaosassa, joka koostuu 341 mini-LED-valosta. Kun ominaisuutta ei käytä, niin sitä ei edes huomaa, mutta sen ollessa käytössä laitteen takaosaan voidaan toteuttaa animaatioita.

Anime Vision on ohjelmoitava paneeli, joka voi näyttää erilaisia animaatioita tai ilmoituksia. Käyttäjät voivat valita Armoury Crate -sovelluksen kirjastosta esiladattuja animaatioita eri tapahtumille, kuten X-tilalle, näytön päällä olemiselle tai saapuville puheluille. Käyttäjät voivat luoda myös omia animaatioita Anime Vision -editorissa. Animaatioita voi tehdä tekstistä, kuvista tai piirtämällä.

Kyseessä on mielenkiintoinen ominaisuus, joka tuo hieman lisää pelihenkisyyttä sekä kustomointimahdollisuuksia. Anime Vision on väritykseltään ainoastaan valkoinen, joten sen väriä ei voi vaihtaa. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos pitää esimerkiksi räikeistä RGB-valaistuksista.

Akunkesto ja lataus

Akun suuruus on osa-alue, josta Asus on joutunut karsimaan uuden muotoilun toteuttamiseksi. Aikaisempi massiivinen 6000 milliampeeritunnin akku on vaihtunut hieman pienempään 5500 milliampeeritunnin akkuun. Asus on kuitenkin luvannut, että puhelimen käyttöaika ei laske liian rajusti, sillä käytössä on virtapihimmät näyttö sekä järjestelmäpiiri.

Testijakson aikana itse ainakin koin ROG Phone 8 Pron akunkeston olevan edelleen todella vakuuttavalla tasolla. Tietystikään aivan edeltäjän tasolle ei päästä, mutta merkittävää eroa en havainnut. Usein iltaisin akkua oli omalla aktiivisella käytöllä jäljellä yli 35 prosenttia, ja vain muutaman kerran päästiin alle 20 prosentin varaukseen. Kevyemmällä käytöllä kahden päivän akunkesto on mahdollinen.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Lisäksi puhelimella pelattiin satunnaisesti joitakin raskaampia pelejä, sillä onhan kyseessä pääosin mobiilipelaamista varten tehty puhelin.

Vaikka akku on kooltaan pienentynyt, niin tätä on pystytty paikkaamaan muilla osa-alueilla. Mielestäni akunkesto ei koitunut puhelimen ongelmaksi, vaan on edelleen valttikortti.

Asus ei ole lähtenyt uudistamaan latausta, vaan tarjolla on edelleen 65 watin tehoinen HyperCharge-pikalataus. Kahtia jaetun toteutuksen ansiosta akkuja ladataan päiden sijaan keskeltä. Tämä mahdollistaa Asuksen mukaan pienemmän lämpötilan, jonka ansiosta pystytään ylläpitämään korkeaa lataustehoa pidemmän aikaa. Asus lupaa, että ROG Phone 8 Pro latautuu tyhjästä täyteen noin 39 minuutissa, joka on vain muutaman minuutin vähemmän kuin edeltäjässä.

Puhelimen mukana toimitetaan laturi, joka ei ole itsestäänselvyys enää nykypäivänä. Asuksen mukaan niin mukana toimitettava 65 watin laturi kuin myös ROG Phone 8 Pro tukevat Quick Charge 5.0 -standardia ja ne käyttävät HyperCharge-tekniikkaa. Tämä tarkoittaa HyperCharge-laturin tarjoavan nopean latauksen standardien mukaisille USB-C 2.0 tai sitä uudemmilla kaapeleilla. Koska laturi tulee puhelimen mukana, niin pystyimme toteuttamaan lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella.

ASUS ROG Phone 8 Pron akun latausnopeus mukana toimitettavalla 65 watin pikalaturilla.

Lataustestissä ei päästy aivan Asuksen lupaamaan nopeuteen, sillä tyhjästä täyteen ROG Phone 8 Pro latautui 45 minuutissa. Kyseessä on 6 minuutin ero luvattuun, mutta silti latauksesta on saatu muutama minuutti pois verrattuna edeltäjämalliin. 45 minuutin latausaika suurelle akulle on kuitenkin edelleen hyvä.

Akkua saadaan ladattua nopeasti, sillä esimerkiksi 5 minuutissa akkua on jo 17 prosenttia. 20 minuutissa akkua on 59 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 35 minuutissa. Lataus hidastuu jatkuvasti tasaisesti, ja loppua kohden lataus hidastuu selvästi. Ensimmäiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 3 minuuttia, kun viimeiset 10 prosenttia latautuivat 10 minuutissa.

Yksi Asuksen tekemistä uudistuksista nähdään latauksessa, sillä käyttäjien ei tarvitse enää tyytyä ainoastaan langalliseen lataukseen. ROG Phone 8 Prossa on tuki langattomalle lataukselle. Puhelin tukee 15 watin tehoista langatonta latausta. Se ei ole markkinoiden nopein, mutta mukava lisä. Lataus tapahtuu Qi 1.3 -standardin avulla, joten erikoisia latausalustoja ei tarvita. Langattoman latauksen nopeutta ei testijakson aikana lähdetty testaamaan, sillä se olisi varmasti todella hidas.

ROG Phone 8 Prossa on Asuksen muista puhelimista tutuksi tulleet akkuasetukset, joiden avulla käyttäjät voivat optimoida laitetta monipuolisesti. Käyttäjä voi vaikuttaa esimerkiksi akun lataukseen tai erilaisiin virransäästötiloihin.

Puhelimessa on mahdollista rajoittaa lataustehoa, jolloin akku latautuu hitaammin, jos ei ole tarvetta ladata akkua täydellä 65 watin teholla. Esimerkiksi Vakaa-tilassa akun latausteho rajoittuu 45 wattiin, Erittäin vakaa -tilassa 18 wattiin. Tällöin latausnopeus myös hidastuu, mutta samalla myös akun käyttöikä paranee.

ROG Phone 8 Prossa on tuki myös aikataulutetulle lataukselle, joka on hyödyllinen muun muassa yön yli tapahtuvassa latauksessa. Aikataulutetun latauksen aikana puhelinta ei ladata täyteen ennen kuin juuri ennen heräämistä, joka havaitaan esimerkiksi herätyskellosta. Lisäksi käyttäjät voivat aktivoida Nuku hyvin -tilan, jossa aikataulutetun latauksen aikana voidaan aktivoida myös älä häiritse -tila sekä lentokonetila.

Pakkastesti

Testijakson aikana ROG Phone 8 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla ROG Phone 8 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Asus oli tuttuun tyyliinsä estänyt akun latauksen puhelimen ollessa jääkylmänä ja ilmoitti ”puhelimen lämpötilan olevan liian matala”.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla ROG Phone 8 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä erittäin vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Asus on loistanut pakkastesteissä jo pitkään, eikä ROG Phone 8 Pro ollut poikkeus tässä suhteessa. Akun kuluminen kummankin testin aikana oli erittäin vähäistä verrattuna useisiin kilpailijoihin. Pakkanen ei vaikuttanut muutenkaan käyttöön juurikaan, ja ainoastaan akun lataamista oli rajoitettu. Lataus onnistui kuitenkin muutaman minuutin jälkeen puhelimen ollessa huoneenlämmössä.

Kamerat

Asus on tuonut toistaiseksi parhaimmat kameransa ROG Phone 8 Prohon, tai ainakin teknisesti käytössä on vakuuttavaa tekniikkaa. Asus on tällä kertaa tuonut puhelimeen kolme kameraa, jotka ovat perinteikkäät pää- ja ultralaajakulmakamerat, mutta uutuutena on nyt telekamera. Zoomikamera korvaa edeltäjistä löytyneet makrokamerat, joita luonnehdittiin monesti täysin turhiksi. Asus on siis vihdoin kuunnellut palautetta.

Pääkamerana toimii 50 megapikselin tasoinen Sony IMX890 -sensori, joka on nähty useiden valmistajien puhelimissa keskihintaluokasta ylöspäin. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.9-aukko sekä 23,8 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle. Kameran erikoisuutena on gimbal-OIS-vakautus, joka on tullut aikaisemmin tutuksi Zenfone-puhelimista.

ROG Phone 8 Pron toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu OmniVision OV13B -sensoriin. Kyseessä on 1/3.0” suuruinen kenno, jossa on 1,12 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/2.2-aukko, mutta automaattitarkennusta ei ole mukaan saatu. Ultralaajakulmakamera kykenee 120 asteen kuvausalueeseen.

Telekameraa ei ole ennen Asuksen pelipuhelimissa nähty, ja harvoin sellaista on muissakaan yhtiön puhelimissa ollut. 32 megapikselin tasoisessa telekamerassa käytetään OmniVisionin OVC32C -sensoria, joka on kooltaan 1/3.2 tuumaa ja siinä on 0,7 mikronin pikselikoko. Telekamerassa on f/2.4-aukko, optinen kuvanvakautus ja se mahdollistaa 3-kertaisen optinen zoomauksen.

ROG Phone 8 Pro on varusteltuna 32 megapikselin tasoisella sensorilla. Kyseessä on OmniVision OV32C -sensori, joka on kooltaan 1/3.14 tuumaa ja siinä on 0,7 mikronin pikselikoko. Etukamerassa on f/2.45-aukolla varusteltu linssi, mutta tällä kertaa Asus on jälleen kerran karsinut automaattitarkennuksesta.

ASUS ROG Phone 8 Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX890, f/1.9, 23.8 mm, 1/1,56”, 1.0 µm, PDAF, Gimbal-OIS)
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (OmniVision OV13B, f/2.2, 12.7 mm, 1/3.0” 1.12 µm, FF, 120 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 32 megapikseliä (OmniVision OVC32C, f/2.4, 1/3.2”, 0.7 µm, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (f/2.45, 1/3,14”, 0,7 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Oletusarvoisesti puhelimen 50 megapikselin pääkameralla kuvataan 12,6 megapikselin tasoisia kuvia, sillä kamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien yksityiskohtien ja parempien hämäräkuvien toivossa. Myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta tässä arvostelussa laitetta käytettiin oletusasetuksilla.

Tuttuun tyyliin Asus on kertonut parantavansa kuvauskokemusta ja lopputulosta yhdessä tekoälyn kanssa. Kameraan on tuotu tekoälyavusteinen kohteen tunnistus. Sen avulla ohjelmistollisesti jaetaan kuvan eri osiot, joista jokainen optimoidaan erikseen paremman kuvan saamiseksi. Esimerkiksi kuvattaessa taivasta optimoidaan taivaan asetukset omanlaiseksi ja samalla muu kuva hieman erilaiseksi.

Asus ei varsinaisesti pääse yllättämään kuvanlaadun kanssa tälläkään kertaa, vaan ROG Phone 8 Pron tuottama jälki otollisessakin kuvaustilanteessa jättää toivomisen varaa. Kuvat eivät ole huonoja, vaan niissä on tiettyjä osa-alueita, joita voisi parantaa. Yksityiskohtia taltioituu miellyttävä määrä, jonka lisäksi värit ovat monessa tilanteessa yllättävän luonnolliset. Dynaaminen alue ei ole kaikista laajin, mutta ajaa asiansa.

Kuvissa on kuitenkin havaittavissa tietynlaista pehmeyttä tutulla Asuksen tyylillä. Lisäksi Asus tuntuu toisinaan liiaksi terävöittävän kuvia jälkikäteen. Reilun 1500 euron puhelimelta pääkameran tuottama jälki jättää toivomisen varaa, mutta toisaalta omassa pelipuhelimien kategoriassa parempaakaan ei ole tarjolla.

Heikommassa valaistuksessa kamera tuottaa riittävää jälkeä oletusasetuksilla, mutta onneksi erillinen yökuvaustila avustaa hämäräkuvauksessa. Pääkamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, joka on yleistynyt monissa puhelimissa viime aikoina. Yökuvaustilalla kuviin saadaan minimaalisesti lisää valoa, yksityiskohtia sekä terävyyttä, mutta mistään mullistavasta tilasta ei ole kyse. Mielestäni heikoin kohta on kuvaus sisätiloissa, jossa valoa on, mutta ei tarpeeksi. Lähes pimeässä kamera taltioi suhteessa valoon yllättävänkin hyvää jälkeä.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ROG Phone 8 Pron pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on tutulla Asuksen tasolle, sillä siihen ei ole saatu merkittäviä uudistuksia. Kyseessä on sama kamera, joka nähtiin Zenfone 10 -puhelimessa. Oikeastaan lopputulos kuvien osalta on yllättävän lähellä kyseistä puhelinta, eikä Asus ole onnistunut tekemään parannuksia.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa jälkeä, joka on varmasti monille riittävä. Kamera ei ole heikoimmasta päästä, vaan melko tasavahvaa keskiluokkaa. Kuvat ovat jokseenkin turhan pehmeitä, mutta Asus on kuitenkin pystynyt välttämään kuvien reunojen selvemmän heikkenemisen. Kamerassa käytetään Free-form-linssiä, joka vähentää linssin tuottamaa vääristystä.

Värit taltioituvat kuviin hyvin ja pitkälti samalla tavalla kuin pääkameran kuviin. Dynaaminen alue on myös hyvä, vaikka parantamista olisikin. Hämärässä kuvattaessa kamera ei ole parhaimmillaan, sillä kuvissa lisääntyy pehmeys ja rakeisuus selvästi. Ultralaajakulmakamera tukee onneksi myös yökuvaustilaa, jonka avulla pystytään ottamaan hieman parempia kuvia. Kokonaisuutena kuvat ovat kuitenkin sellaisia, joita kehtaa jakaa sosiaalisessa mediassa, mutta parempia kuvia haluavien kannattaa tutkia muita vaihtoehtoja.

Alapuolella on nähtävissä muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Täysin uutena kamerana ROG Phone 8 Pro tarjoilee 32 megapikselin telekameran, jollaista ei ole aikaisemmin tämän malliston laitteissa nähty. Myös telekamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli lopputuloksena syntyy 8 megapikselin kuvia oletusasetuksilla.

3-kertaisen optisen zoomauksen lisäksi kamera tukee 10-kertaista Hyper Clarity AI -zoomausta, eli 10-kertaisten kuvien pitäisi olla myös kohtuullisia. Testijakson aikana keskityttiin vain kameran todelliseen zoomaukseen.

Hyvässä valaistuksessa telekameraa käytettäessä saadaan aikaiseksi tarkkoja sekä yksityiskohtaisia otoksia. Kuviin saadaan erinomaiset värit, jotka vastaavat muita kameroita. Lisäksi kuvien tarkkuus on miellyttävä ja dynaaminen alue on riittävä. Oikeastaan monessa tilanteessa kameran tuottama lopputulos jopa yllätti.

Heikossa valaistuksessa telekamera ei luonnollisestikaan ole yhtä hyvä. Kuvista katoaa yksityiskohtia ja pehmeys lisääntyy paljon. Usein huomasin myös tarkennuksen kanssa olevan pientä ongelmaa, jos valoa ei ole tarpeeksi. Monesti kuvia jälkikäteen katsottuna saikin pettyä, kun kamera ei ollutkaan tarkentanut oikein. Kamera tukee myös Super-yökuvaustilaa, jolla kuviin saadaan pientä parannusta ja värit näyttävät paremmilta.

Alapuolella on muutamia telekameralla taltioituja kuvia.

ROG Phone 8 Pro tuo mukanaan myös tuttuja ominaisuuksia, joita nähtiin ensimerkiksi Zenfone 10:n kohdalla. Puhelimeen on saatu kolmannen sukupolven 6-akselinen Hybrid Gimbal -vakautus. 6-akselinen optinen kuvanvakautus on pysynyt ennallaan, mutta Asus on päivittänyt elektronisen kuvanvakautuksen algoritmia ja nopeuttanut tarkennusta. Lisäksi Super HyperSteady -videokuvauksessa tuetaan kyseistä vakautusjärjestelmää.

Adaptiivisen elektronisen vakautuksen ansiosta kamera osaa nyt dynaamisesti muokata kuvausaluetta puhelimen vakauden mukaan. Yleisellä tasolla kyseessä on yksi parhaimmista vakautuksista älypuhelimissa, jonka olen nähnyt. Ominaisuutta testattiin muutaman kerran testijakson aikana, ja ROG Phone 8 Pro pystyi poistamaan lähes kaikki suurimmatkin tärähtelyt videoista ja pitämään kuvan kohtuullisen tarkkana.

Esimerkiksi rappusia noustessa, pyöräillessä tai juostessa samaan aikaan kuvattaessa, lopputulokseksi saatiin miellyttävän vakaa video. Itselle ominaisuus on enemmän mukava lisä, sillä videokuvas on hyvin vähäistä. Asus hyödyntää uutta vakautusta myös kameran valojuova-tilassa. Nyt puhelimella on mahdollista kuvata käsivaralta kuviin valojuovia esimerkiksi liikenteestä, vesiputouksista tai muista liikkuvista kohteista.

Yleisien videokuvausominaisuuksien osalta päivityksiä ei ole suuremmin saatu. ROG Phone 8 Pro tarjoaa edelleen tutun 8K 24 fps -videokuvauksen pääkameran avustuksella. Lisäksi pääkamera tukee 4K 60 fps -videokuvaa, ultralaajakulmakamera tukee korkeintaan 4K 30 fps -videota ja telekamera tukee korkeintaan 1080p 60 fps -videokuvausta.

Kamerasovellus tukee myös kameroiden välillä liikkumista kesken kuvauksen, joka ei ole aina itsestäänselvyys (pää- ja ultralaajakulma korkeintaan 4K 30fps, kaikki korkeintaan 1080p 60 fps).

32 megapikselin tasoisessa etukamerassa on nyt RGBW-tekniikka, jonka luvataan tuottavan parempia selfiekuvia heikommassa valaistuksessa. Uudessa ratkaisussa lisätään valkoinen pikseli aikaisemman punaisen, vihreän ja sinisen matriisiin, joka parantaa sensorin valoherkkyyttä.

Etukameran kuvanlaatu on hyvä ja sen avulla saadaan aikaiseksi tarkkoja sekä yksityiskohtaisia otoksia. Kuvissa on kuitenkin jonkin verran pehmeyttä. Kamera on vahvoilla hyvässä valaistuksessa, jonka lisäksi heikossa valaistuksessa mukaan saadaan hieman lisää valoa. Harmillista on kuitenkin, että Asus karsii jälleen automaattitarkennuksesta. Videokuvaus rajoittuu ainoastaan 1080 30 fps -tasolle, joten joissakin Asuksen puhelimissa ollutta 4K-kuvausta ei enää ole.

Asus käyttää samaa kamerasovellusta, joka on nähty yhtiön aikaisemmissakin puhelimissa. Sovellus on miellyttävän selkeä, sillä se noudattaa tuttuja toteutuksia, jotka on todettu hyväksi. Kamerasovelluksen yläreunassa on pika-asetukset salamalle, Google Lens -painike sekä mahdollisuus säätää kuvasuhdetta. Nuolesta saadaan avattua lisävalikko, josta voidaan säätää myös HDR-asetuksia.

Kamerasovelluksen alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa monien tilojen välillä. Lisäksi alareunassa on mahdollista vaihtaa etukameraan tai mennä aikaisemmin otettuihin kuviin. Sovelluksen alareunassa nähdään myös kameravalitsin, josta on helppo vaihtaa pääkameran (1x), ultralaajakulmakameran (0.7x) ja telekameran (3x) välillä. Asus on tuonut näkymään myös 2x-zoomipainikkeen sekä kaunistuspikavalinnat. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös mahdollisuus ajastaa kuvan ottaminen vetämällä laukaisinpainiketta ylöspäin.

Asus tarjoaa kamerasovelluksessa myös manuaalitilan, jossa voidaan säätää kaikkien takakameroiden kuvausasetuksia ennen kuvausta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää tarkennusta, valotusaikaa (1/10000 – 32 s), ISO-arvoa (25 – 3200), valotuksen korjausta (-2.0 … +2.0) sekä valkotasapainoa (2750 – 7500 K). Valitettavasti manuaalitilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä myöskään täyden 50 megapikselin tasoisia kuvia. Kamerasovelluksessa on omat manuaalisäädöt myös videokuvaukselle pro-video-tilassa.

Kamerasovellus toimi testijakson aikana normaalisti, eikä vastassa ollut ylimääräisiä hidasteluja tai bugeja. Kameralla ei pysty ottamaan peräjälkeen kuvia kovinkaan nopeasti, jonka itse koin aina välillä pieneksi ongelmaksi. Kamerasovellus on mielestäni helposti ymmärrettävissä sekä mukana on monta tarpeellista toimintoa.

Käyttöjärjestelmä

Asus on varustellut ROG Phone 8 Pron heti tuoreeltaan Googlen uusimmalla Android 14 -versiolla, joten uusimmista ominaisuuksista päästään nauttimaan heti. Puhelimessa on myös Asuksen tekemiä optimointeja, mutta yleisesti tarjolla on todella puhdas Android-kokemus. Puhelimessa oli asennettuna testin lopuksi Googlen 1. joulukuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Valitettavasti Asus ei ole lähtenyt parantamaan päivityslupaustaan, vaan tarjolla on edelleen sama vanha tuttu. Puhelimelle on tulossa 2 suurta Android-versiopäivitystä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Odotettavasti puhelin saa siis Android 15- ja Android 16 -päivitykset, jonka lisäksi tietoturvaa päivitellään vielä vuoden 2028 huhtikuussa. Asus jää selvästi jälkeen 4 + 5 vuoden päivityslupauksesta, jonka esimerkiksi Samsung tarjoaa samassa hintapisteessä.

Android 14 ei ole itsessään mikään massiivinen päivitys, vaan tuo mukanaan muutamia parannuksia ja uudistuksia. Uutuusversiossa Googlen tavoite on ollut tehdä käytöstä mielekkäämpää, henkilökohtaisempaa ja turvallisempaa. Asus ei ole tuonut mukaan kuitenkaan kaikkia uutuusominaisuuksia, kuten lukitusnäytön kustomointia, mutta yleisesti monet uudet ominaisuudet ovat mukana. Android 14:n uudistuksiin voi käydä tutustumassa erillisestä artikkelistamme tämän linkin takaa.

ROG Phone 8 Pro tuo mukanaan luonnollisesti uusimman version Asuksen omasta käyttöliittymästä, joka rikastuttaa Android-kokemusta. ROG Phone 8 Prossa on oletusarvoisesti pelihenkinen ROG UI, mutta sen voi vaihtaa myös puhtaampaan Zen UI -versioon. ROG UI on vain yksi teema Zen UI:n päällä, ja se on selvästi pelihenkisempi sekä hyödyntää tummaa tilaa, kun taasen Zen UI on hieman perinteisempi ja puhtaampi. Mitään käytännön eroavaisuuksia ei ROG UI:n tai Zen UI:n välillä ole.

Asus ei ole kovinkaan vahvasti nostanut esille käyttöliittymän uudistuksia, mutta mukaan on saatu muutamia tekoälyllä höystettyjä parannuksia. Tekoäly on tuotu osaksi hakua, niin asetusvalikossa kuin sovellusruudukossa. Nyt puhelimen omat hakutoiminnot osaavat ehdottaa paremmin vastaavia tuloksia, kun aikaisemmin hakukenttä saattoi näyttää vain tyhjää. Esimerkiksi sovellushakuun voi kirjoittaa jotain yleistettyä, kuten ”pelit”, niin se osaa nostaa esille pelejä.

Toinen tekoälyominaisuus on AI-taustakuva, joka ei kuitenkaan testaushetkellä ollut vielä käytössä. Asuksen mukaan tekoälyllä voidaan luoda taustakuvia käyttäjän valinnan mukaisesti. Asus on yhdistänyt ohjelmistonsa myös aikaisempaa syvemmin Microsoft Phone Linkin kanssa, joten puhelin toimii saumattomasti yhdessä ROG-tietokoneiden kanssa. Käyttäjät voivat käyttää puhelinsovelluksia tietokoneella ja siirtää tiedostoja helposti laitteiden välillä.

Testijakson aikana ohjelmiston kanssa ei tullut vastaan ongelmia, vaan puhelin tuntui toimivan erinomaisesti tilanteessa kuin tilanteessa. Asus on saanut siis optimoitua ohjelmiston ja laitteiston erinomaisesti.

Tutut pelioptimoinnit

Asus ei ole unohtanut tuttuja peliominaisuuksia, ja yksi laitteeseen rakennettu toteutus on AirTrigger-pelipainikkeet. Puhelimen oikealla kyljellä on molemmissa päädyissä ultraäänipainikkeet, jotka simuloivat perinteisen peliohjaimen yläpainikkeita. Vastaavia painikkeita nähdään vain harvoin puhelimissa, mutta niiden avulla pystytään uudella tavalla hallita pelejä.

Painikkeiden kanssa on otettu hieman pakkia, sillä nyt ROG Phone 8 Pron kohdalla on palattu perusasioiden äärelle. Painikkeet tukevat napautusta ja jaettua painiketta, ja muut kosketuspisteet on poistettu. Esimerkiksi aikaisemmin painikkeet tukivat myös pyyhkäisyeleitä tai kaksoisnapautuksia.

Käytännössä AirTrigger-painikkeet mahdollistavat neljä kosketuspistettä ja kaksi lisää saadaan erillisen AeroActive Cooler X -lisäosan avulla. Tietysti ”kosketuspisteitä” saadaan lisää myös puhelimen liikkeellä ja erilaisilla kallistuksilla. Kosketuspisteitä on kuitenkin vähennetty.

Monissa peleissä ultraäänipainikkeet ovat hyvin hyödyllisiä ja ne mahdollistavat yllättävän monipuolisesti erilaisia toimintoja. Pelaamisen ohella painikkeita on mahdollista hyödyntää myös muihin toimintoihin, kuten niiden käyttöön pikapainikkeina.

Asetuksista on mahdollista aktivoida AirTriggers-pikapainikkeet, jolloin tietynlaisella puristuksella voidaan avata tiettyjä toimintoja tai sovelluksia. Esimerkiksi lyhyt puristus voi avata Google Assistantin ja pitkä puristus vastaavasti kameran. Lisäksi ultraäänipainikkeiden herkkyyttä voidaan säätää asetuksista oman mielen mukaiseksi.

Asus Armoury Crate

Asus tuo ohjelmiston puolella myös muita tuttuja toimintoja. Asus Armoury Crate -sovelluksen tavoitteena kerrotaan olleen tarjota aidon kannettavan pelilaitteen kokemus. Sovelluksessa on ainutlaatuisia järjestelmätason työkaluja, joiden avulla käyttäjä voi parantaa ja muokata suorituskykyä aivan kuten pelitietokoneissa. Merkittävää päivitystä sovellukseen ei ole saatu, mutta mukana on tutut ja hieman päivitetyt toiminnot.

Sovelluksessa on pelikirjasto, jossa on listattuna puhelimen eri ominaisuuksilla toimivia pelejä. Esimerkiksi listattuna ovat pelit, jotka tukevat 165, 144 ja 120 hertsin päivitysnopeutta, Asuksen omia peliohjaimia tai AirTriggers-ultraäänipainikkeita. Lisäksi Armoury Crate -sovellus tarjoaa Connect-ominaisuuden, jossa pelaajat pystyvät tapaamaan keskenään.

ROG Phone 8 Prossa on myös Scenario Profiles -ominaisuus, jonka avulla käyttäjät pystyvät määrittämään erityisiä asetuksia kullekin pelille erikseen. Mahdollista on määrittää muun muassa kosketuksen, näytön, suorituskyvyn, äänien ja verkon asetuksia. Peleissä on mahdollista esimerkiksi määrittää, että suorituskykyä optimoidaan laitteen lämpötilan mukaan tai sitten käytetään parempaa suorituskykyä lämpötilasta välittämättä.

Mukana on myös edeltäjästä tuttu grafiikkahallintajärjestelmä nimeltä Graphics Boost. Sen kautta pystyy hienosäätämään erilaisia graafisia asetuksia tietyille peleille.

Asus mahdollistaa konsolivälilehdellä puhelimen laitteiston hallintaa sekä antaa tarkkaa reaaliaikaista tietoa laitteen lämpötilasta, CPU:n lämpötilasta, tallennustilasta sekä RAM-muistin kulutuksesta. Samalla käyttäjät voivat myös optimoida AirTrigger-painikkeet juuri omaan käyttöön sopivaksi. Konsoli-välilehdellä on myös mahdollista säätää mukana toimitettavan tuulettimen pyörimisnopeutta sekä muokata puhelimessa sekä lisätarvikkeissa olevia valaistuksia.

Game Genie

Game Genie -ominaisuus on tällä kertaa saanut pienen päivityksen käyttöliittymään, mutta mukana on myös uusia toimintoja. Yksinkertaisesti Game Genie on pelaajan oma työkalupakki, joka pitää sisällään pikavalintoja, joilla voidaan parantaa käyttökokemusta pelistä poistumatta. Työkalupakissa on mahdollista muokata asetuksia, säätää virkistystaajuutta, estää ilmoitukset ja puhelut pelin aikana, katsoa reaaliaikaisesti laitteen lämpötilaa sekä tallentaa näyttövideota pelistä. Siinä on yli kaksikymmentä ominaisuutta.

Mukana on nyt X Sense 2.0 -toiminto, jonka luvataan olevan ainutlaatuinen AI-kuviontunnistusjärjestelmä ja se tunnistaa tärkeimmät tapahtumat tuetuissa peleissä ja näiden perusteella puhelin informoi pelaajaa ponnahdusikkunoilla. Tavoitteena on helpottaa pelin sisäistä päätöksentekoa. Yksi uudistus on AI Grabber. Toisin kuin X-Sensessä, niin AI Grabberissa käytetään ML Recognition -tekniikkaa tekstien tunnistamiseen automaattisesti. Tämän avulla voi helposti etsiä netistä tietoja käyttäen kopioituja termejä.

Peliominaisuuksia on myös muita ja niitä löytyy paljon, mitä enemmän ROG Phone 8 Pro -puhelinta käyttää. Itse en ole mikään kovan luokan puhelimella pelaaja, mutta varmasti pelaamista harrastavat arvostavat Asuksen monipuolisia asetuksia. Ohjelmiston osalta Asuksen puhelimet ovat olleet kaikista viimeistellyimpiä pelipuhelimia, mitä markkinoilta tällä hetkellä löytyy.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee ASUS ROG Phone 8 Pro -puhelinta, jos etsinnässä on markkinoiden paras pelipuhelin.

Asuksen uusin ROG Phone 8 Pro on mielenkiintoinen uutuus monien uudistuksien myötä, mutta samalla jakaa hieman ajatuksia. Puhelinta on uudistettu lähemmäksi normaaleja lippulaivapuhelimia, mutta silti Asus on onnistunut säilyttämään monet pelipuhelimien tärkeimmät elementit. Henkilökohtaisesti tykkään Asuksen tekemistä uudistuksista, vaikka kaikki kovimmat mobiilipelaajat varmasti jäävät kaipaamaan tiettyjä puuttuvia ominaisuuksia. Pelipuhelimien kategoriassa ROG Phone 8 Pro on suositeltava laite ja varmasti parasta, mitä tällä hetkellä on saatavilla.

ROG Phone 8 Prossa on paljon parannuksia, joista itse tykkään. Näitä ovat muun muassa kevyempi ja pienempi rakenne, IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys sekä langaton lataus. Pieniä, mutta tärkeitä parannuksia, jotka tuovat puhelimen lähemmäksi normaaleja lippulaivapuhelimia. Testijakson aikana puhelimen vahvuuksiksi todettiin myös erinomainen näyttöpaneeli, Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirin erinomainen suorituskyky sekä suuret muistit. Asus ei ole unohtanut peliominaisuuksia, vaan ne ovat edelleen monipuoliset. Akunkesto on myös hyvä ja kamerat ajavat asiansa.

Asuksen pelipuhelimiin tottuneille uudistettu muotoilu on varmasti hieman hämmentävä, joten uudistukset jakavat mielipiteitä. Tekniikan osalta Asus on paikannut useita puutteita, mutta testijakson aikana suurimmaksi heikkoudeksi todettiin laitteen lämpeneminen raskaassa käytössä. Lisäksi eSIM-tuen ja muistikorttipaikan puutteet kannattaa ottaa huomioon. Asus ei myöskään pysy päivityslupauksen kanssa kilpailijoiden perässä.

Pelipuhelimien kategoriassa ROG Phone 8 Pro on yksinkertaisesti parasta, mitä on tarjolla. Alle 1600 euron hintapisteessä suurimmat kilpailijat löytyvät muiden valmistajien lippulaivapuhelimien kategoriasta, joita ovat Samsung Galaxy S23 Ultra sekä Apple iPhone 15 Pro Max.

Suomessa Asus on tuonut ROG Phone 8 Pron ennakkomyyntiin 9. tammikuuta 2024, ja toimitukset käynnistyvät 22. tammikuuta. ROG Phone 8 Pro maksaa 16 + 512 gigatavun versiossa 1249 euroa ja vastaavasti ROG Phone 8 Pro Edition 24 gigatavun + 1 teratavun versiona maksaa 1549 euroa. Asus tarjoaa pro-versiota ainoastaan mustassa Phantom Black -värissä.

ASUS ROG Phone 8 Pro Edition

9.5

ASUS ROG Phone 8 Pro säväyttää pelipuhelimien kategoriassa erinomaisella suorituskyvyllä ja huipputekniikoilla. Puhelimesta joutuu kuitenkin pulittamaan tuntuvan summan.

Hyvää
  • Premium-rakenne ja IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys
  • Erinomainen LTPO AMOLED -näyttöpaneeli 165 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 8 Gen 3 tarjoilee parasta suorituskykyä
  • Suuret muistit (24 Gt + 1 Tt)
  • Peliominaisuudet tekevät kokemuksesta mielenkiintoisen
  • Hyvä akunkesto ja nopea 65 watin pikalataus
  • Langaton lataus tuettuna
  • Hyvä äänentoisto ja kuulokeliitin
  • Miellyttävät ja riittävät kamerat
  • AeroActive Cooler X pitää laitteen viileänä
  • Puhdas Android 14 Asuksen lisäyksillä (ROG UI tai Zen UI)
Huonoa
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • eSIM-tuki puuttuu
  • Lämpenee ilman erillistä jäähdytyslisäosaa
  • Päivityslupaus ei hintaluokan tasolla
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut