Honor julkisti marraskuussa kotimarkkinoillaan Kiinassa uuden taittuvanäyttöisen Honor Magic Vs -älypuhelimen. Kyseessä on uudistettu versio alkuvuodesta esitellystä Honor Magic V -puhelimesta, josta otettiin ensituntumat SuomiMobiilissa jo keväällä. Valitettavasti kyseistä puhelinta ei nähty globaalisti myynnissä, mutta nyt Magic Vs -puhelimen kanssa Honor haastaa vihdoin myös Samsungin.
Pääsimme tutustumaan lyhyesti jo Kiinassa julkaistuun Honor Magic Vs -puhelimeen, jota voidaan odottaa myyntiin myös Suomessa ensi vuoden puolella. Tarkkaa globaalia lanseerausaikaa ei ole vahvistettu, mutta todennäköisesti kovin kauaa ei tarvitse odotella.
Honor haastaa siis vihdoin Samsungin globaalisti myös taittuvien puhelimien osalta. Erityisesti Suomessa ollaan saatu tyytyä ainoastaan Samsungin valmistamiin Galaxy Z -sarjan puhelimiin, joten kilpailu myös tämän kategorian osalta on aina hyvästä. Honor ei ole lähtemässä markkinaan mitenkään amatöörimäisesti, vaan yhtiöllä on heti ensimmäisestä globaalisti saataville tulevasta laitteestaan lähtien tarjottavanaan todellinen kilpailija Samsungille.
Ensituntumien aikana pääsimme tutustumaan Magic Vs:n esiversioon, joka ei ole kaikilta osin vielä viimeistelty globaaleja markkinoita ajatellen. Globaalisti Honor saattaa tehdä puhelimeen muutoksia esimerkiksi ohjelmistoon, mutta yleisesti Magic Vs on todennäköisesti tekniikan osalta samanlainen kuin Kiinan markkinoilla.
Se on puhelin, mutta yllättävän miellyttävä sellainen
Honor Magic Vs on looginen jatke Magic V -puhelimelle, ja nyt Honor on lähtenyt hiomaan rakennetta sekä tekniikkaa parempaan suuntaan. Itse kiinnitin heti puhelimessa huomiota ohueen rakenteeseen, joka erottaa sen esimerkiksi Samsungin vastaavista puhelimista.
Puhelimesta on saatu vain 6,1 millimetrin paksuinen avattuna, joka on hieman vähemmän kuin Galaxy Z Fold 4:n 6,3 mm paksuus. Vaikka ero kuulostaa pieneltä, niin suljettuna sen huomaa selvästi paremmin. Honor Magic Vs on suljettuna 12,9 millimetrin paksuinen, kun Galaxy Z Fold 4 on jopa 15,8 millimetriä paksu. Ero on useamman millimetrin ja se huomaa välittömästi. Honor on saanut puhelimestaan ohuemman, joten sen käyttäminen on mielekkäämpää ja se on lähempänä normaalia puhelinta.
Honor luottaa myös rakenteeseen, jossa puhelin sulkeutuu kokonaan. Suljettuna puhelimeen ei jää minkäänlaista rakoa, kuten Samsungin ratkaisussa. Honorin toteutuksessa puhelimen sisänäytön väliin ei pääse yhtä paljoa pölyä ja likaa, joka myös osaltaan huolehtii näytön pysymisestä hyvänä pitkässä käytössä.
Puhelimen paino ei ole myöskään karannut käsistä, vaan on pitkälti sillä tasolla, mitä voikin tässä kategoriassa odottaa. Honor Magic Vs painaa 267 grammaa, joka on selvästi vähemmän kuin alkuperäisen Magic V:n huima 293 gramman paino. Puhelin on valmistettu metallikehyksestä sekä lasipinnoista, joten laadusta ei ole tingitty. Honor on karsinut kuitenkin vedenkestävästä rakenteesta, joka Samsungin taittuvista puhelimista löytyy.
Ensituntumissa päästiin kokeilemaan puhelimen kahta väriversiota, jotka olivat musta sekä syaani. Mustassa värissä lasit oli viimeistelty kiiltäväpintaiseksi, mutta syaanissa väriversiossa lasit olivat mattapintaisia. Henkilökohtaisesti tykkäsin mattapintaisesta viimeistelystä enemmän ja väri näytti myös erittäin hienolta livenä.
Ensituntumien perusteella puhelimen rakenteellinen vahvuus on myös selvästi leveämpi toteutus kuin Samsungilla. Tämän ansiosta Honor Magic Vs:n ulkopuolelle on saatu leveämpi näyttö, joka vastaa perinteisempiä puhelimia. Lisäksi sisäpuolen näyttöön saadaan samassa suhteessa enemmän pinta-alaa, joka on ainakin omaan makuuni.
Ulkopuolen näyttö on kooltaan 6,45 tuumaa ja siinä on Full HD+ -tarkkuus (2560 x 1080). Näyttö perustuu OLED-tekniikkaan ja siinä on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, 1200 nitin kirkkaus sekä tuki HDR10+ -standardille. Näytössä on myös 1920 hertsin PWM-himmennys.
Sisäpuolella on taittuva 7,9 tuuman kokoinen OLED-näyttöpaneeli, jonka tarkkuus yltää 2272 x 1984 pikselin tasolle. Näyttö tarjoaa 90 hertsin virkistystaajuuden, 800 nitin kirkkauden sekä tuen HDR10+ -standardille.
Leveämmän ulkonäytön ansiosta puhelinta on helpompi käyttää. Samsungin puhelimissa on totuttu siihen, että näyttö on hieman luonnottoman korkea ja kapea, mutta Honorin leveämpi toteutus on parempi. Magic Vs on käytettävyydeltään selvästi parempi, sillä sovellukset skaalautuvat näytölle hyvin ja esimerkiksi näppäimistön käyttäminen on helpompaa. Honor tarjoaa 21.3:9-kuvasuhteen, kun taas Samsungilla on erikoinen 23.1:9-kuvasuhde.
Ulkonäyttöä käytetään taittuvissa puhelimissa usein enemmän kuin sisäpuolen näyttöä. Tämän takia Honor on varmasti halunnut panostaa myös ulkonäyttöön, jotta Magic Vs tarjoaisi kaikilta osin miellyttävän käyttökokemuksen.
Sisäpuolen näyttö antaa myös miellyttävän kokemuksen, vaikka ei ylety aivan Samsungin uusimpien puhelimien tasolle. Honorilla on tarjottavanaan 90 hertsin virkistystaajuus Samsungin 120 hertsin sijasta. Tämä tuskin on suurikaan ongelma. Sisänäyttö on laajempi ja suurempi kuin Samsungilla, joka antaa enemmän mahdollisuuksia esimerkiksi moniajoa ajatellen.
Honorin erilaisen saranan ansiosta myös näytön taitoskohdasta on saatu huomaamattomampi kuin Samsungilla. Samsungilla taitoskohta on terävä, mutta Honorilla enemmän miellyttävämpi sekä samalla leveämpi. Honor Magic Vs:ssä taitoskohta ei ollut suoraan katsottuna suuresti nähtävillä, mutta sivulta katsottuna sen huomasi pienenä kupruna. Sormellakin taitoskohdan tunsi, mutta ei mielestäni mitenkään liian häiritsevästi.
Saranasta puhuttaessa myös muutoksia siihen on saatu. Honor on yksinkertaistanut saranaa selvästi, mutta sitä ei juurikaan käytössä huomaa. Saranan ansiosta Magic Vs voidaan asettaa moneen erilaiseen asentoon, kuten Samsunginkin puhelimet. Sarana tuntui ensituntumalta erittäin jämäkältä, jonka takia puhelimen avaamista joutuu jopa harjoittelemaan.
Puhelin tuntui jäävän auki avattuna hieman ”löysäksi”, joka oli hieman erikoista, kun yleisesti vastaavat puhelimet ovat lukittuneet avattuna paremmin. Toki vasta pidemmässä käytössä pystyy sanomaan paremmin, millainen sarana on todellisuudessa. Huomioitavaa on myös, että testatut laitteet olivat esiversioita, joten ehkäpä tähän saadaan muutoksia vielä ennen globaalia julkaisua.
Tällä hetkellä huipputekniikkaa, mutta aika ratkaisee
Honor Magic Vs on muiltakin teknisiltä ominaisuuksiltaan huippuluokkaa, ja tarjoaa esimerkiksi saman Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin kuin Samsung Galaxy Z Fold 4. Kyseessä on syksyn 2022 huippupuhelimiin suunnattu piiri, joka saattaa ratkaista Magic Vs:n kohtalon. Kiinassa puhelin julkaistiin marraskuussa, joten järjestelmäpiirin käyttäminen vielä kyseisenä ajankohtana oli loogista.
Tilanne on kuitenkin toinen globaaleilla markkinoilla. Honor ei ole vielä vahvistanut tarkkaa ajankohtaa, mutta odotettavasti julkaisu keväällä – mahdollisesti helmi-maaliskuun vaihteessa voisi olla looginen. Tässä vaiheessa monet valmistajat ovat tuoneet saataville puhelimia jo Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirillä, joten Snapdragon 8+ Gen 1 tuntuu jo hieman ”vanhalta”.
Totuus on kuitenkin se, että Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoaa keväällä vielä kilpailukykyisen suorituskyvyn ja huipputason kokemuksen. Taittuvia puhelimia ostavat pääasiassa tekniikasta kiinnostuneet, joten vaatimukset voivat olla hieman korkeammalla. Aika siis ratkaisee Honor Magic Vs:n kohtalon. Toki Samsungilta varmasti nähdään uusi taittuva vasta syksyllä 2023, joten myöskään merkittävää kilpailua uudemmalla raudalla ei ole taittuvien laitteiden kategoriassa.
Akunkestoon ei luonnollisestikaan päästy ensituntumissa suuremmin keskittymään, mutta ainakin paperilla Honor Magic Vs tarjoaa hyvän ratkaisun. Koostaan huolimatta Magic Vs pitää sisällään kookkaan 5000 milliampeeritunnin akun, joka on selvästi suurempi kuin Samsungin vastaavassa puhelimessa oleva 4400 milliampeeritunnin akku. Odotettavasti siis akunkesto voisi olla parempi kuin Samsungilla.
Lataus tapahtuu 66 watin teholla USB-C-liittimen kautta, joka lataa puhelimen tyhjästä täyteen 46 minuutissa. Tämä on selvästi nopeampi kuin Samsungin tarjoama – jopa säälittävän hidas 25 watin lataus. Tämän vastapainona Honor ei kuitenkaan tarjoa tukea langattomalle lataukselle, vaan sen puutetta kompensoidaan kilpailijoita nopeammalla langallisella latauksella.
Kameroihin ei myöskään päästy paremmin tutustumaan, mutta ainakin paperilla Magic Vs tarjoaa juuri sitä, mitä voikin odottaa. Kameroita puhelimessa on yhteensä viisi kappaletta, joista kaksi on tarkoitettu etukameroiksi ja kolme takakameroiksi.
Takaosan kameraratkaisu koostuu 54 megapikselin Sony IMX800 -pääkamerasta, 50 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä 8 megapikselin telekamerasta. Ultralaajakulmakamerassa 122 asteen kuvakenttä ja telekamera tukee 3x optista zoomausta.
Honor Magic Vs on varusteltu kahdella 16 megapikselin tasoisella etukameralla, joista toinen on ulkonäytössä ja toinen sisänäytössä. Kameroissa on f/2.45-aukolla varusteltu linssi. Honor ei luota näytönalaiseen etukameraan, joten Magic Vs:n sisäpuolen kameralta voidaan odottaa jotain selvästi parempaa kuin Galaxy Z Fold 4:n sisäpuolen ”perunakameralla” otettuja sumeita selfiekuvia.
Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on erikoisesti vielä Android 12, jonka päällä hyrrää kuitenkin Honorin uusin MagicOS 7.0 -ohjelmisto. Tilanne voi muuttua ennen globaalia julkaisua, sillä keväällä Android 13:n voidaan odottaa olevan jo vaatimus. Ainakin pientä päivitystä ohjelmiston osalta itse toivoisin, vaikka Kiinan markkinoilla se ei olekaan yhtä suuri ongelma kuin globaalisti.
MagicOS tarjoaa itsessään muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia, sillä sen avulla Honor pyrkii ylittämään eri käyttöjärjestelmien rajat sekä tarjoaa saumatonta yhteen liitettävyyttä puhelimen, tabletin ja tietokoneen välillä. Ohjelmistoon ei toki vielä suuremmin keskitytty, sillä se ei ole toistaiseksi optimoitu globaaleille markkinoille. Honorin puhelimissa on nykyään myös Googlen palvelut, joten ne ovat myös osa Magic Vs:n ohjelmistokokemusta.
Vapise Samsung, Honor on monella tavalla parempi
Ensituntumien perusteella Honor on tuomassa markkinoille puhelimen, joka todella haasta Samsungin tämän hetken taittuvanäyttöiset puhelimet tai jopa on tietyillä osa-alueilla parempikin. Honor ei ole kuitenkaan ollut taittuvanäyttöisten puhelimien markkinoilla vuosia kuten Samsung. Tästä huolimatta Honor ei lähde soitellen sotaan, vaan oikeasti tarjoaa selviä eroavaisuuksia pahimpaan kilpailijaansa.
Samsung on pystynyt tekemään taittuvanäyttöisten puhelimien markkinoilla juuri sitä, mitä on itse halunnut. Yhtiön ei ole tarvinnut huolehtia kilpailusta tai edes kuunnella kuluttajien palautetta. Tämä näkyy myös Samsungin uusimmissa puhelimissa, jotka ovat vain hieman uudistuneita edeltäjiin verrattuna, eikä tietynlaisia kipupisteitä ole edes haluttu korjata. Honor kuitenkin tuo nyt myös Samsungin puolelle painetta tämän osalta hieman erilaisen lähestymistavan ansiosta.
Pikaisen kokeilun perusteella itse näin Honor Magic Vs:n suurimmaksi valttikortiksi käyttäjäystävällisemmän lähestymistavan. Ulkonäyttö on leveämpi, joten sen käyttäminen on helpompaa. Lisäksi puhelin on kilpailijoita ohuempi ja samalla sarana ei jätä näytön väliin suurta rakoa. Honor Magic Vs tarjoaa teknisesti paljon huipputason tekniikoita ja ohjelmistokokemus on usein Honorilla riittävällä tasolla.
Taittuvanäyttöiset puhelimet ovat edelleen kalliita, eikä Honor Magic Vs tule olemaan varmasti kovinkaan edullinen. Mielestäni Honor Magic Vs:n kohdalla hinta ratkaisee monta asiaa. Samsung Galaxy Z Fold 4 maksaa edullisimmillaan 1879 euroa, mutta mielestäni Honorin pitäisi pystyä alittamaan se.
Kiinassa Honor Magic Vs maksaa edullisimmillaan 7499 juania, eli hieman reilut 1000 euroa. Globaalisti puhelinta voitaisiin kuvitella myyntiin 1500 euron hintapisteeseen, jolloin hintaetu olisi Honorin puolella. Jos hinta nousee lähemmäksi 2000 euroa, niin Honorilla ei ole suurta saumaa taittuvanäyttöisten puhelimien markkinoilla.