Motorola on tänään julkaissut globaalisti uuden Moto G 5G Plus -älypuhelimen, joka on samalla yksi edullisimmista 5G-älypuhelimista Suomen markkinoilla. Saimme SuomiMobiilissa uutuuspuhelimen käsiimme hieman ennen julkaisua, joten pystymme antamaan ensituntumat puhelimesta heti tuoreeltaan. Moto G 5G Plus on edullinen 349-399 euroa maksava 5G-älypuhelin, joka on Motorolan kolmas 5G-älypuhelin 599 euroa maksavan Motorola Edgen ja huippuluokan 1099 euron arvoisen Motorola Edge+ -puhelimen rinnalla.
Uutuuspuhelin toimitettiin hieman yllättäen mielenkiintoisessa arvostelijanpakkauksessa, joka oli joutunut myös turvatarkastuksen syyniin erikoisen ulkomuotonsa takia. Paketissa oli nimittäin viiden litran bensakanisteri, jonka sisältä löytyi itse puhelin sekä Moto G 5G Plus -brändätyt sukat ja karkkia. Kokonaisuudessaan unboxing-kokemus oli mielenkiintoinen ja selvästi erilaisempi kuin koskaan aikaisemmin, vaikka erilaisia paketteja onkin tullut availtua viime vuosien aikana.
Olemme jo aikaisemmin uutisoineet Moto G 5G Plus -puhelimen julkaisusta, jossa on käyty varsin tarkasti läpi puhelimen tekniset ominaisuudet. Tässä artikkelissa tulemme paneutumaan laitteeseen ensituntumien muodossa, jotka perustuvat muutaman tunnin mittaiseen yhteiseloon Moto G 5G Plus -puhelimen kanssa.
Rakenne muovia, mutta tuntuu hyvältä
Ulkoisesti Moto G 5G Plussassa on paljon tuttua Motorolaa, mutta myös paljon uutta. Puhelin on rakennettu kokonaisuudessaan muovista. Kehys on mukavantuntuista mattapintaista muovia, kun taasen takaosa on kiiltäväpintaista muovia. Takaosaan on tehty myös mielenkiintoinen kuviointi, joka tuo hieman tyylikkyyttä koko puhelimeen. Moto G 5G Plussan takaosassa on neliömäinen kamera-alue, jossa on neljä kameraa, ja niiden rinnalla on myös kaksi LED-salamavaloa. Laitteen takaosassa on myös tuttu Motorolan logo.
Koska Motorola on päättänyt käyttää takaosassa kiiltävää muovia, niin vasta pidempi testijakso osoittaa kuinka hyvin se kestää esimerkiksi naarmuja. Ainakin näin aluksi takaosa ei tuntunut aivan yhtä sähköiseltä tai likaa keräävältä, mitä olisi voinut ehkä odottaa aikaisempiin Motorolan edullisiin puhelimiin verrattaessa. Käteen Moto G 5G Plus istuu hyvin, sillä kapea ja korkea näytön kuvasuhde tekee myös koko laitteesta mukavan käyttää.
Ulkoisesti Motorola Moto G 5G Plus on siis varsin tuttua keskihintaluokassa, mutta tarjoaa samalla yllättävän hyvän toteutuksen, joka istuu käteen hyvin. Puhelin on julkaistu kahdessa väriversiossa, jotka ovat testiinkin saatu Surfing Blue sekä mahdollisesti myöhemmin tarjolle tuleva violetti Mystic Lilac.
Teknisesti tuttua keskihintaluokkaa, mutta valttikorttina 5G-yhteydet
Teknisesti Motorola on halunnut tehdä uutuuspuhelimesta varsin samanlaisen kuin jo markkinoilla olevan Motorola Edgen, mutta toki eroavaisuuksia löytyy. Järjestelmäpiiri on vaihtunut hieman eri toteutukseen sekä myöskin näyttö on tällä kertaa tasainen, mutta kuitenkin perusominaisuudet ovat varsin samanlaiset.
Näyttö on kooltaan mukavat 6,7 tuumaa ja siinä on 21:9-kuvasuhde, joka tekee käyttökokemuksesta varsin pitkulaisen. Näytön tarkkuus yltää odotettuun Full HD+ -tasolle ja virkistystaajuudeksi on laitettu mukavat 90 hertsiä. Näytön virkistystaajuus on siis mukavan sulava verrattuna moniin saman hintaisiin älypuhelimiin, joissa on vain 60 hertsin virkistystaajuus. Näyttöön Motorola on tehnyt myös kaksi reikää, joista löytyy etukamerat. Näyttö perustuu LCD-tekniikkaan, joten tältäkin osin toteutus on varsin tuttu hintaluokassaan.
Ensituntumien perusteella näyttö ei ole yhtään hölmömpi, vaikka toki 21:9-kuvasuhde vaikuttaakin pitkulaiselta. Korkea virkistystaajuus tekee käytöstä mukavaa, joka ei ole aina itsestään selvyys alle 400 euron puhelimissa. Etukamerareiät näyttävät hieman erikoisilta ja vievät samalla myös varsin paljon tilaa itse näytön yläreunasta. Pidempi testailu kuitenkin vasta pystyy osoittamaan kuinka paljon etukamerareiät häiritsevät käyttöä.
Suorituskyvyltään Moto G 5G Plus on varmasti varsin hyvä, sillä tehoista on vastaamassa Qualcomm Snapdragon 765 -järjestelmäpiiri, jossa on myös integroituna Snapdragon X52 -5G-modeemi. Tämän ansiosta puhelimesta löytyy tuki 5G-yhteyksille niin NSA- kuin SA -tekniikoillakin. Motorola Moto G 5G Plus on siis täysiverinen 5G-älypuhelin, joka toimii tämän hetken 5G-verkoissa sekä myös tulevaisuuden 5G-verkoissa.
Valitettavasti 5G-verkkoja ei päästy aivan vielä puhelimessa testailemaan, mutta todennäköisesti puhelin suoriutuu verkoissa hyvin aivan kuten aikaisemmatkin Motorolan 5G-puhelimet. 5G-modeeminsa ansiosta Moto G 5G Plus kykenee teoreettisesti jopa 3,7 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin. Tulemme paneutumaan tarkemmin 5G-verkkojen toimivuuteen puhelimessa vasta kattavammassa arvostelussamme myöhemmin.
Snapdragon 765 tarjoaa puhelimelle tarpeeksi hyvän suorituskyvyn peruskäytössä, mutta kokemuksessa ei päästä lähellekään huippupuhelimia. Jos ei siis pelaile tai muutenkaan ole suuri tehokäyttäjä, niin silloin Moto G 5G Plussan suorituskyky riittää varmasti ilman ongelmia. RAM-muistia testiin saadussa versiossa on 4 gigatavua, jota voidaan pitää minimimääränä Android-puhelimissa, mutta halukkaille on tarjolla myös 6 gigatavun variantti hieman lisärahaa vastaan. Sisäistä tallennustilaa löytyy 64 tai 128 gigatavua versiosta riippuen, mutta Motorola on säästänyt myös microSD-muistikorttipaikan, jonka avulla tallennustilaa saadaan mukavasti lisää.
Teknisellä puolella Moto G 5G Plussassa on myös muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia, joita tullaan tarkastelemaan paremmin vasta arvostelussa. Laitteessa on muun maussa suuri 5000 milliampeeritunnin akku, jota ladataan 20 watin pikalatauksella. Lisäksi Moto G 5G Plussassa on myös kuulokeliitin, nopeasti toimiva virtapainikkeeseen integroitu sormenjälkilukija sekä puhdas Android 10 -käyttökokemus.
Täysin puhdas Android-versio ei ole kuitenkaan kyseessä, sillä Motorola on kehittänyt oman My UX -käyttöliittymän, jossa on muutamia muutoksia ja kustomointimahdollisuuksia. Motorola on myös luvannut puhelimelle yhden suuremman Android-järjestelmäpäivityksen, joka tulee olemaan Android 11. Toistaiseksi Motorola ei siis ole luvannut kovin pitkää päivitystukea puhelimelle, vaikka pienempiä tietoturvapäivityksiä puhelimelle tullaankin julkaisemaan parin vuoden ajan tasaisin väliajoin.
Yhteensä jopa kuusi kameraa
Yksi erikoisuuksista Moto G 5G Plussassa on kameroiden määrä, joita on peräti kuusi kappaletta. Laitteen takaosassa on neljä kameraa ja loput kaksi löytyvät etuosasta. Takaosan kameratoteutus on varsin perinteinen omassa hintaluokassaan, sillä Motorola hyödyntää 48 megapikselin pääkameraa, 5 megapikselin makrokameraa, 8 megapikselin ultralaajakulmakameraa sekä 2 megapikselin syvyysterävyyskameraa.
Kameroihin ei ole vielä tutustuttu kovin tarkasti, mutta muutama testikuva on kuitenkin otettu. Kuvien perusteella kuvat ovat varsin hyviä omassa hintapisteessään, mutta vasta tarkemmat testailut mahdollistavat kameroiden syvällisemmän arvioinnin. Alapuolella on muutama testikuva, jotka ovat otettuna Motorola Moto G 5G Plussan eri kameroilla.
Yksi kohokohdista Moto G 5G Plussassa on etuosan kaksoiskamera, jollainen nähdään yleensä vain harvoin nykypäivän älypuhelimissa. Motorola hyödyntää etuosassa 16 megapikselin pääkameraa sekä 8 megapikselin ultralaajakulmakameraa. Etukameratoteutuksesta jo huomataan, että puhelin on suunnattu erityisesti nuorille, sillä etukamera on varsin monipuolinen ja erityisesti ultralaajakulmakameran avulla saadaan kuvattua muun muassa ryhmäkuvia selvästi helpommin.
Hinnoiteltu kilpailukykyisesti
Motorola on lähtenyt uutuuspuhelimensa kanssa kilpailemaan 5G-tuen tuomiseksi aikaisempaa edullisempiin hintapisteisiin, ja tämä on myös laitteen selvä vahvuusalue. 5G on tänä päivänäkin vielä paljolti huippupuhelimien ominaisuus, mutta toki markkinoille on tuotu myös edullisempia 5G-puhelimia, kuten Motorola Edge tai Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Nyt Motorola Moto G 5G Plus on napannut edullisimman 5G-puhelimen tittelin Suomen markkinoilla, sillä lähtöhinta on vain 349 euroa (4 + 64 Gt). Toki tarjolla on myös hieman muistirikkaampi 6 + 128 gigatavun versio, joka maksaa 399 euroa. Suomessa puhelimen myynti alkaa tänään 7. heinäkuuta 2020.
Tällä hetkellä kyseessä on siis markkinoiden edullisin 5G-älypuhelin, joka tarjoaa kuitenkin erittäin hyviä ominaisuuksia. 5G-tuki tuo kuitenkin jälleen hieman lisähintaa, sillä vastaavia ominaisuuksia löytyy jo alle 300 euron 4G-puhelimistakin. Toki Motorola on pyrkinyt tuomaan puhelimeen muutamia erikoisuuksia, kuten kaksoisetukameran, suuren akun sekä 90 hertsin virkistystaajuuden. 5G tuo myös lisäarvoa erityisesti käyttäjille, jotka ovat jatkuvasti laajenevan 5G-alueen ulottuvilla.
SuomiMobiilin kattavampi arvio Moto G 5G Plussasta tullaan julkaisemaan tulevina viikkoina, kunhan laite on ehditty testaamaan kunnolla päivittäisessä käytössä. Ensituntumien perusteella kyse on kuitenkin todella mielenkiintoisesta 5G-älypuhelimesta omassa hintapisteessään.
Samaan 399€ hintaanhan myydään nyt 6+128Gt -muistein myös Samsung Galaxy A51 5G -älypuhelinta, joka on oikeastaan ainoana ei-kiinalais-valmistajan (joita Motorola, OnePlus, Xiaomi, Huawei ovat) 5G-puhelinmalli markkinoilla. Harmi ettei tuo Samsung ole päässyt SuomiMobiilin testeihin mukaan, sillä tuossa oleva Samsungin Exynos 980 on Snapdragon 765G:n tasoinen 5G-suoritinalusta. Vertailu samanhintaiseen Xiaomi Mi 10 Lite 5G:hen ja nyt julkistettuun Motorolan samanhintaiseen 5G-puhelimeen olisi kiinnostava, kameravarusteluittenkin toimintalaadun osalta.
Käyköhän Exynossi kuumana verrattuna Snapdragoniin..?
Testien mukaan (mm. gsmarena) tuo Exynos 980 (8nm-tekniikalla) ei kuumene käytössä. 4G-mallissa oleva Exynos 9610:han on vanhempaa 10nm-tekniikkaa ja testien mukaan noin 40% heiikompi, kuin tuo 5G-mallin suoritin. Akkukesto on testien mukaan hyvä.
Samsung Galaxy A51 5G:ssä on samat kamerat, mutta testien mukaan kuvat sillä ovat parempia ja hämäräkuvissa on rutkastikin parannusta, eli hyötyä Exynos 980:n paremmista kuvankäsittelytoiminnoista. Ja tuossahan on sekä lisämuistikorttipaikka, että 3.5mm kuulokeliitäntäkin, sekä myös radio ja SuperAMOLED-näyttö, toisin kuin uutisjutun Motorolassa pelkkä OLED-näyttö.
Sitten taas Samsung Galaxy A71 5G -mallissa on Snapdragon 765G, mutta tuo ei suorittimena edes ole Exynos 980:ä parempi, eikä tuo malli taida olla nyt vielä Suomessa saatavilla.
Samsung siis relevantti vaihtoehto myös etenkin, jos haluaa ei-kiinalais-valmistajan 5G-älypuhelimen, etenkin kun HMD Global ei tunnu saavan mitään oikeasti tarjolle.
Taas turhat kamerat takana eli makro ja syvyysterävyys. Edgessä onneks ei.
Ei kai niistä haittaakaan ole?
On niistä.