Nothing Phone (1) on julkaistu nyt virallisesti ja se on tullut myös ennakkomyyntiin muutaman suomalaisen jälleenmyyjän kautta. SuomiMobiilissa puhelin saatiin käsiin tällä viikolla, joten nyt on aika ottaa ensituntumat laitteesta. Kattavampi arvostelu puhelimesta tullaan julkaisemaan vielä heinäkuun aikana.
Teknisesti Nothing Phone (1) on varsin tuttua ylempää keskihintaluokkaa. Puhelimessa on 6,55 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella ja tehoista on vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri. Puhelimeen on saatu myös kaksi 50 megapikselin takakameraa, 4500 milliampeeritunnin akku sekä tuki langattomalle lataukselle. Puhelimen erikoisuuksia ovat kuitenkin erilainen lähestymistapa muotoiluun, puhdas Nothing OS -käyttöliittymä sekä huolellinen viimeistely.
Vaikka kyseessä on Nothingin ensimmäinen älypuhelin, niin se on tullut Suomessa saataville yhtenä ensimmäisenä maana jopa jälleenmyyjien kautta, joita ovat Elisa ja Verkkokauppa.com. Puhelimen toimitukset käynnistyvät 21. heinäkuuta. Tarjolla on kolme muistiversiota, joista 8 + 128 gigatavun versio maksaa 499 euroa, 8 + 256 gigatavun versio maksaa 529 euroa ja 12 + 256 gigatavun versio maksaa 579 euroa.
Laadukkaampi ja persoonallisempi kuin useat muut puhelimet
Nothing Phone (1) on ollut käytössä nyt päivän verran ja selvin erottava tekijä laitteessa on rakenne ja muotoilu. Yleinen muotoilu ei toki eroa suuresti puhelimien normaalista formaatista, mutta Nothingin tapauksessa mukaan on saatu paljon yksityiskohtia. Lyhyesti todettuna Nothing Phone (1) on ulkoisesti kaikkea muuta kuin tylsä.
Yleinen olemus tuo mieleen hieman iPhone 12 -puhelimen, sillä Nothing on päättänyt hyödyntää tasaista alumiinikehystä sekä tasaisia Gorilla Glass -lasipintoja. Materiaalivalinnat ovat puhelimessa kuitenkin selvästi hintaluokan nykyistä standardia paremmat. Jos verrataan esimerkiksi Samsungin, Xiaomin tai Honorin saman hintaisiin puhelimiin, niin yhteinen tekijä niissä on muovi. Nothing Phone (1) ei ole ulkoisesti muovia, jonka ansiosta tuntuma on selvästi kalliimpi.
Henkilökohtaisesti olen odottanut keskihintaluokkaan takaisin suuntausta, jossa laatutuntuma olisi yhtä vakuuttava kuin kalliimmissa puhelimissa. Muutama vuosi sitten nähtiin keskihintaluokassakin puhelimia, jotka oli valmistettu kokonaan alumiinista, tai lasista ja alumiinista, mutta sittemmin muovirakenteet ovat ottaneet enemmän valtaa. Taustalla on täysin säästösyyt, mutta onneksi Nothing Phone (1):n kohdalla ei ole lähdetty säästelemään.
Testiin saatiin puhelimen musta väriversio, mutta Nothing Phone (1) on saatavilla myös valkoisessa värissä. Puhelimen muotoilun erikoisuus on läpinäkyvyys ja erityisesti läpinäkyvä takalasi. Läpinäkyvyyden ansiosta puhelimen takaosassa on esillä hieman laitteen sisuksia, mutta tietysti hieman tyylitellysti. Esillä on esimerkiksi langattoman latauksen kela, erilaisia kaapeleita, ruuveja sekä paljon muuta. Tietystikään puhelimen piirilevyä tai muutakaan ei ole esillä, mutta ideana läpinäkyvyys on mielenkiintoinen.
Puhelimeen on saatu paljon yksityiskohtia ja takaosaa pystyisi tutkimaan vaikka tunteja putkeen löytäen siitä aina jotain mielenkiintoista. Takaosassa on myös mukavasti syvyyttä, joka on eri tasoissa olevien yksityiskohtien ansiota. Kuvat eivät anna oikeutta takaosan syvyydentunteelle, mutta sen huomaa heti laitetta pidettäessä käsissä. Mielenkiintoinen yksityiskohta takaosassa on muun muassa elefantti. Itse en sitä heti tajunnut, mutta sitten kun sen huomaa, niin sitä ei saa enää silmistä pois.
Takaosan erikoisuus on niin sanottu Glyph-käyttöliittymä, joka koostuu noin 900 LED-valosta. Valot ympäröivät esimerkiksi langattoman latauksen kelaa sekä kameroita. Nothingin mukaan kyseessä on uusi tapa kommunikoida, sillä ainutlaatuisesti kuvioitu toteutus ilmoittaa esimerkiksi kuka soittaa, saapuvat ilmoitukset, latauksen tilan sekä paljon muuta. Glyph-käyttöliittymässä voi olla eri yhteystiedoille eri ilmoituskuviot.
Ensituntumien perusteella Glyph-käyttöliittymä on idealtaan todella mielenkiintoinen, vaikka toki kaikille siitä ei ole hyötyä. Jos puhelinta tykkää pitää näyttö alaspäin pöydällä, niin silloin Glyph kertoo helposti erilaisien valaistuksien sekä äänien avulla kuka soittaa. Nothing on luonut puhelimelle myös omanlaisia ilmoitusääniä, jotka ovat aivan jotain, mihin on yleisesti totuttu. Glyph osaa myös ilmoittaa akun varauksen puhelimen ollessa laturissa.
Glyph-valoja voidaan käyttää myös salaman tavoin kuvattaessa ja erityisesti makrokuvaamisessa se tuo tarvittavaa valoa kuvaustilanteeseen. LED-valot ovat Nothing Phone (1):n takaosassa jotain massasta poikkeavaa ja ainakin itse hieman jo ehdin päivän aikana ideaan tykästymään. Täytyy kuitenkin vielä perehtyä ominaisuuteen tarkemmin. Itse huomasin, että joidenkin sovelluksien kanssa en saanut Glyph-käyttöliittymää toimimaan, jos sovelluksella oli jokin oma ilmoitusäänensä. Asetuksista kyllä pystyy vaihtamaan sovelluskohtaiset ilmoitusäänet, mutta LED-valoja en saanut toimimaan.
Nothing Phone (1) on saanut siis muotoiluun ja erityisesti yksityiskohtiin jotain hieman massasta poikkeavaa, joka on vain hyvä asia. Glyph-tekee puhelimesta samalla hauskan, joka on kadonnut puhelinmarkkinasta tyystin puhelimien ollessa pitkälti kopioita toisistaan.
Kohokohtina näyttö ja muut tasavahvat tekniset ominaisuudet
Yleiseltä tekniikaltaan Nothing Phone (1) on kuin monet muutkin keskihintaluokan puhelimet, mutta Nothing on pyrkinyt selvästi viemään asioita hieman eteenpäin sekä ottamaan erilaisen lähestymistavan kuin monet muut valmistajat. Mukaan on saatu muutama ominaisuus, joista yleisesti karsitaan alle 500 euron hintapisteessä.
Mielestäni näyttö on yksi suurimmista kohokohdista Nothing Phone (1) -puhelimen teknisessä toteutuksessa, vaikka paperilla toteutus kuulostaakin yllättävän tutulta. 6,55 tuuman AMOLED-paneeli ja 120 hertsin virkistystaajuus ovat erittäin yleisiä. Erot näkyvät kuitenkin jopa 1200 nitin kirkkautena sekä tasapaksuina näytön kehyksinä.
Näyttö tuo mieleen selvästi kalliimmat puhelimet, sillä kehykset ovat joka sivulta yhtä paksut. Mitkään kapeimmat kehykset eivät ole kyseessä, mutta ainakin omia silmiäni miellyttää symmetrinen toteutus. Ensituntumien perusteella näyttö on myös todella hyvä monella osa-alueella, eikä vastaan ole tullut vielä mitään suuria ongelmia. Se on sulava ja toistaa värit hyvin. Kirkkautta näytössä on mielestäni todella paljon, sillä luettavuus kirkkaassa valossakin on erinomainen.
Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri jakaa varmasti hieman mietteitä, mutta vielä tässä hintapisteessä se on ymmärrettävissä. Kyseessä on varmasti järjestelmäpiiri, johon Nothingin resurssit ovat tässä vaiheessa riittäneet. Kyseessä on kuitenkin edelleen hyvä ja erityisesti tasapainoinen järjestelmäpiiri, joka takaa hyvää suorituskykyä sekä 5G-yhteydet. Ensituntumien perusteella suorituskyky on riittävä päivän perusaskareisiin, vaikka toki raskaiden pelien kanssa voidaan havaita pientä hidastelua.
Nothing Phone (1) tarjoaa myös hyvän määrän muistia, sillä tarjolla on 8 tai 12 gigatavua RAM-muistia. Nothing käyttää myös huippupuhelimista tuttua LPDDR5-standardia, vaikka yleensä keskihintaluokassa nähdäänkin LPDDR4x-muistia. Sisäistä tallennustilaa on myös ihan normaali määrä, eli 128 tai 256 gigatavua. Nothing hyödyntää jälleen nopeampaa UFS 3.1 -standardia, vaikka yleensä nähdäänkin UFS 2.x -standardiin perustuvia puhelimia. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti ole, joka on pieni miinus ottaen huomioon hintapisteen.
Nothing Phone (1) -puhelimen akunkesto tuntuu olevan hyvällä tasolla, sillä 4500 milliampeeritunnin akku pitää siitä huolen. Toki kyseessä ei ole yhtä suuri kuin muutamissa puhelimissa nähty 5000 milliampeeritunnin akku, mutta akku tuskin tulee silti loppumaan kesken päivän. Ensituntumissa akunkestoon ei oteta suuremmin kantaa, sillä käyttöä laitteella ei ole ollut vielä vaadittua määrää.
Henkilökohtaisesti olen kuitenkin todella iloinen puhelimen latausratkaisuista. Tuettuna on langallisesti korkeintaan 33 watin tehoinen pikalataus, joka ei ole toki markkinoiden nopein, mutta parempi kuin ei mitään. Akku latautuu reilussa tunnissa täyteen. Hyvä asia on kuitenkin monipuoliset alan standardit, joita puhelin tukee, kuten USB Power Delivery 3.0, joten puhelin latautuu nopeasti useimmilla latureilla. Laturia ei valitettavasti puhelimen mukana toimiteta.
Langaton lataus on yksi puhelimen erikoisuus, jota ei löydy kovinkaan monesta muusta saman kategorian laitteesta. Langaton lataus tapahtuu korkeintaan 15 watin teholla. Lisäksi erikoisuutena on erityisesti vain lippulaivapuhelimista tuttu käänteinen langaton lataus. Nothing Phone (1) -puhelimella voidaan ladata esimerkiksi Nothing Ear (1) -kuulokkeita ilman mitään ylimääräisiä johtoja.
Kameroiden osalta Nothing on ottanut lähestymistavan, jossa puhelimeen ei ole laitettu mitään ylimääräistä. Kameroita puhelimen takaosassa on kaksi, joista molemmille on käyttöä. Puhelimessa ei ole ylimääräisiä 2-5 megapikselin kameroita, joita on usein tämän hintapisteen laitteissa 1-2 kappaletta.
Pääkamerana toimii 50 megapikselin tasoinen Sony IMX766 -sensori, joka on kooltaan 1/1.56 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkamerassa on f/1.88-aukko, 24 mm polttoväli sekä optinen kuvanvakain. Pääkameralla voidaan taltioida 10-bittisiä värejä videoihin sekä tuettuna on muun muassa yökuvaustila ja kohteen tunnistus.
Toinen kameroista on 50 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu ISOCELL JN1 -sensoriin. Kameralla voidaan kuvata 114 asteen kuvakentällä. Kameralla onnistuu myös makrokuvat 4 senttimetrin etäisyydellä. Etuosaan Nothing Phone (1) -puhelimeen on tuotu 16 megapikselin selfiekamera, joka perustuu Sony IMX471 -sensoriin.
Kameroihin ei vielä näissä ensituntumissa tulla perehtymään tämän enempää, tai anneta mitään tuomiota niistä. Olemme ottaneet kameroilla kuitenkin muutamia kuvia, joista kukin näkee yleisen laadun jo tässä vaiheessa. Lisäksi kuviin voi tutustua tarkempana OneDrive-kansiosta tämän linkin takaa.
Pääkamera:
Ultralaajakulmakamera:
Yllättävän mukava ohjelmistokokemus
Nothing Phone (1) on suunnattu käyttäjille, jotka arvostavat yksinkertaisuutta sekä puhtautta, sillä puhelimessa oleva Nothing OS perustuu pitkälti puhtaaseen Android 12 -käyttöjärjestelmään. Nothing OS tuo mukanaan kuitenkin hieman lisätoimintoja sekä optimointeja, jotka monipuolistavat kokemusta hieman lisää. Nothing on myös toteuttanut puhelinta varten oman fontin, taustakuvia, widgettejä sekä äänimaailmoja, mutta myös tuonut mukaan suuremmat sovellus- ja kansiokuvakkeet.
Käyttökokemus on kuitenkin lähellä puhdasta Androidia ja Nothing on päättänyt jättää Android 12:n elementit rauhaan. Käyttöliittymässä on tuttu Material You -muotokieli, joten käyttöliittymän värit synkronoituvat taustakuvan värien kanssa. Jos on aikaisemmin käyttänyt puhdasta Androidia, niin Nothingin näkemys siitä ei suuremmin poikkea.
Nothing OS tarjoaa myös saumattoman integroinnin kolmannen osapuolen tuotteiden kanssa. Nothingin ekosysteemin on kerrottu olevan avoin kutsu monille muillekin toimijoille. Se tarjoaa kolmannen osapuolen tuotteille pika-asetukset, jotka tarjotaan myös Nothing tuotteille ilman ylimääräisiä sovelluksia. Ekosysteemiä laajennetaan aluksi muun muassa Teslan kanssa.
Ensituntumien perusteella ohjelmistokokemus on puhelimessa hyvin viimeistelty, eikä vastaan ole tullut suuria ongelmia päivän käytön aikana. Toki jotkin siirtymät ovat olleet hieman ”tönkköjä”, mutta muilta osin kokemus on ollut sulava ja käyttökelpoinen. Itse odotin ohjelmiston osalta jopa hieman enemmän ongelmia, sillä kyseessä on täysin uusi puhelin ja Nothingin historia on puhelimissa todella lyhyt, mutta lyhyessä ajassa Nothing on saanut paljon aikaan.
Täytyy kuitenkin testijakson aikana keskittyä ohjelmistoon tarkemmin ja tuon esille havaitsemiani ongelmia lopullisessa arvostelussa. Tällä hetkellä puhelimessa on asennettuna Nothing OS 1.0.2 -versio, joka oli heti päivityksenä saatavilla, kun puhelimen otti käyttöön.
Päivityslupauksen osalta Nothing Phone (1) on parempi kuin monet muut saman kategorian laitteet. Nothing Phone (1) tulee saamaan myös kolme Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvakorjauksia. Tämä tarkoittaa puhelimelle olevan tulossa ainakin Android 15 -versio sekä tietoturva on ajan tasalla vuoden 2026 kesään asti. Nothing on luvannut päivittää tietoturvaa aina kahden kuukauden välein.
Kyseessä on tietysti vasta lupaus, ja vasta tulevina kuukausina ja vuosina nähdään, miten Nothing pystyy todellisuudessa tarjoamaan päivityksiä. Samassa hintaluokassa monet valmistajat tarjoavat 2 + 3 vuoden päivityslupausta, tai jotain tämän alle. Ainoastaan Samsung lupaa 4 + 5 vuoden päivityslupauksen, joka on parempi kuin Nothingilla. Mielestäni 3 + 4 vuotta alkaa olemaan tässä hintapisteessä optimaalinen lupaus.
Vaikuttaa lupaavalta!
Ensituntumien perusteella Nothing Phone (1) on päässyt lunastamaan odotukset, jotka puhelimelle oli asetettu. Kyseessä on varmasti yksi vuoden mielenkiintoisimmista keskihintaluokan älypuhelimista, joka ensinnäkin erottuu joukosta muotoilullisesti, mutta samalla se tarjoaa jotain kilpailijoista poikkeavaa.
Vaikka kyseessä on keskihintaluokan puhelin, niin Nothing Phone (1) kosiskelee hieman tekniikasta innostuneita käyttäjiä, mutta myös nuoria Nothingin pyrkiessä asemoimaansa itseään enemmän muoti- ja lifestyle-brändiksi. Mielestäni Nothing Phone (1) on miellyttävä valonpilkahdus yleisesti harmaassa keskihintaluokassa, joka tarjoaa useimmille käyttäjille kaiken tarvittavan.
Vasta parin viikon mittaisen testijakson jälkeen tulemme julkaisemaan puhelimesta kattavamman arvostelun, jossa käydään tarkemmin läpi puhelimen ominaisuuksia, tekniikkaa sekä laitteelle toteutettuja testejä.
Mielestäni Nothing Phone (1) on myös hinnoiteltu kilpailukykyisesti, sillä 499 euroa ei ole aivan liikaa näistä ominaisuuksista. Toki vastaavaa tekniikkaa saadaan 400 euron hintapisteessä, mutta Nothing Phone (1) -puhelimessa on myös muuta, josta kannattaa maksaa. Esimerkiksi Glyph-käyttöliittymä, langaton lataus ja puhdas Android-kokemus. Alapuolella on vielä yhteenvetona puhelimen tekniset tiedot.
Nothing Phone (1) tekniset tiedot:
- Näyttö: 6,55 tuumaa, Full HD+ (2400 x 1080), AMOLED, 120 Hz virkistystaajuus, 1200 nitin maksimikirkkaus, HDR10+
- Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 778G+ (Adreno 642L)
- RAM-muisti: 8 tai 12 Gt (LPDDR5)
- Tallennustila: 128 tai 256 Gt (UFS 3.1)
- Käyttöjärjestelmä: Android 12 + Nothing OS
- Päivityslupaus: 3 Android-versiota ja 4 vuotta tietoturvakorjauksia
- Takakamera: Kaksoiskamera + LED-salama
- Pääkamera: 50 MP (Sony IMX766, f/1.88, 24 mm, 1/1.56”, 1.0 μm, OIS)
- Ultralaajakulma: 50 MP (ISOCELL JN1, f/2.2, 1/2.76”, AF, 114 asteen kuvakenttä)
- Muuta: 4K 30 fps, yökuvaustila
- Etukamera: 16 MP (Sony IMX471, f/2.45, 1/3.1”)
- Akku: 4500 milliampeerituntia, 33 watin pikalataus (PD 3.0), 15 watin langaton lataus, 5 watin käänteinen langaton lataus
- Muuta: Sormenjälkilukija näytössä, stereokaiuttimet, NFC, USB-C
- Mitat: 159,2 x 75,8 x 8,3 mm
- Paino: 193,5 g
- Vedenkestävyys: IP53
- Värit: Musta ja valkoinen
- Hinta: Alk. 499 euroa